Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#26 24. 11. 2009 12:35

Robert
♥♥-----
Registrovaný: 1. 1. 2007
Příspěvky: 34

Re: vegetariánství, veganství

Ahoj Selimo,

když si, prosím, znovu přečteš odstavec se dvěma  smajlíky (andělským a pohvizdujícím si), zjistíš, že datum svého přechodu jsem uvedl vlastně 2x, že jsem popsal jen svou vlastní zkušenost s okamžitým vysazením masa&spol a že jsem žádnou „surovost“ nepocítil – naopak.

Valná většina mých přátel a známých skoncovala s masem stejně náhle (a můj tata s cigaretami po více jak 30 letech kouření balíčku denně). A své pocity vykládají stále stejně a podobně jako já: zlepšení po tělesné i duševní stránce. (Jen pár z nich jsou vegany či vegetariány teprve krátce, někteří jsou jimi dokonce od narození nebo spíše od početí – tak či tak, o tyto pocity tím byli ochuzeni).

Opakuji, že dobu přechodu (u masa i cigaret) považuji za věc individuální (= u různých jedinců může být různě dlouhá).

Selimo, napsala jsi: „Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuživila.“ Ono je to přesně obráceně.
Nejméně polovina lidstva se živí vegetariánsky nebo skorovegetariánsky (maso ani ne 1x týdně). Jde především o lidi z tzv. třetího světa, kde jim vlastně nic jiného nezbývá. Maso mají zřídkakdy či vůbec z ekonomických důvodů. Jsou rádi, když z políček (či sběru) mohou vyžít sami.

Do třetího světa lze řadit i čínský venkov (kde žije naprostá většina obyvatel Číny). Města, zejména ta největší už ne. Čím větší město, tím víc a víc se začíná podobat „Západu“. Včetně životního stylu. Snad již většina světových firem dnes má továrny na perifériích těchto měst. Za zmíněných posledních 40 let se tak v Číně zvýšila spotřeba masa na osobu a rok ze 4 na 54 kilogramů!

(Touha po „západním stylu“ poznamenala i rozvinuté, ale dlouho protradiční Japonsko: z 8 na 42 kg. Pro zajímavost: Evropa z 56 na 89, USA z 89 na 124, Brazílie z 28 na 79.)

Obyvatelstvo Číny tvoří ještě stále z větší části (skoro-)vegetariáni a především díky jim je Čína schopna své (celé, asi 1,2 miliardové) obyvatelstvo uživit.

Robert
P. S. Ra, díky – jsi rychlejší wink


Zůstali jsme napůl cesty - zrušili jsme jen otroctví lidské... (a ani to ne zcela a ne všude).

Není tady

 

#27 24. 11. 2009 13:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: vegetariánství, veganství

smile Keď myslíš... Moja učitežka čínštiny, ktorá v Číne strávila rok, naopak zažila - aj na vidieku, hlavne v zlých, suchých rokoch - že sa jedlo všetko okrem kameňov, hmyz, jašterice, drobní hlodavci, psi, opice, väčšie zvieratá... všetko. Jasné, že ryža je normálne najdostupnejšia, ale to neznamená, že sú fakt všetci vegetariáni... A ona sa teda naopak vegetariánkou stala tam, práve kvôli tomu, čo tam videl(a zo strachu, čo by jej mohli ponúknu pod pláštikom "mäsa"...).
Môj homeopat tvrdil, že AKÁKOźVEK náhla zmena je škodlivá a dokonca ma odhováral od prudkej zmeny jedálničku (strašne som sa chcela rýchlo očisti.. tongue). Cíti sa lepšie samozrejme môžeš, hlavne ak si sa predtým stravoval zúfalo... a fajčenie je také svinstvo, že sa každý musí časom cíti bez neho lepšie, ale... Dokonca mojej tehotnej kamoške povedali, aby si odvykla od cigariet POSTUPNE, lebo diea, zvyknuté na dávky nikotínu, môže ma problémy. stolt


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#28 24. 11. 2009 14:04

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 18. 9. 2007
Příspěvky: 7441

Re: vegetariánství, veganství

Nejdál to dotáhl Vachler. Ten je vegetarián i svému psovi kupuje sojové granule. Debil dumbom



Paradoxem je, že chci-li připravit o život co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou totiž vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 až 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíšené stravy má na svědomí nejen živočichy (které sní či zneužívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin než vegan.

Toto je taky bezva důvod proč být vegetariánem a chránit rostliny. A té řepky nebo slunečnice na výrobu chemické nárhady živočišného másla, není škoda? Nebo čočky, fazolí, které asi vegetarián zkonzumuje taky?

Vegetariánství je každého věc. Má na ní právo, svůj důvod. A zdravotní, náboženský, nebo jako ochránce zvířat. Ale když vidím boj za propagaci vegetariánství, nejezte maso, tak mám někdy pocit, že by ti lidé měli dostat mokrý hadr na čelíčko.
A takto bojkotují za malé farmy, které budou maso bourat přímo u sebe a nebudou je muset transporotovat živé na jatka.
Chovy slepic ne v klecích,ale volně. Tady mají bojovat.
Jinak jsme bohužel masožravci,všežravci.

Ještě pro rýpaly. Já sním asi 3x za měsíc maso. Tmavé tak 1x za měsíc. Netvoří základ mého jídelníčku, ale když na něj mám chut tak si ho dám. A myslím, že toto je ta nejzdravější cesta. Nic se nemá přehánět.


"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

 

#29 7. 12. 2009 21:10

Robert
♥♥-----
Registrovaný: 1. 1. 2007
Příspěvky: 34

Re: vegetariánství, veganství

Ahojte!

No, na copak nám to zase ti hodní vědci nepřišli big_smile
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/18627 … ivotu.html

Robert


Zůstali jsme napůl cesty - zrušili jsme jen otroctví lidské... (a ani to ne zcela a ne všude).

Není tady

 

#30 22. 12. 2009 9:01

Ra
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 5. 2006
Příspěvky: 952

Re: vegetariánství, veganství

Jak to bylo s těmi kapry o vánocích?
http://www.novinky.cz/vanoce/187196-van … k-let.html

Jaká bývala štědrovečerní večeře na Valašsku?
http://www.novinky.cz/vanoce/187492-val … mnych.html

... aby ty svátky byly jednou i pro ně v klidu a pohodě a ve zdraví přežili kapitulation

radostné vánoce a vše dobré vám všem přeje
Ra

hjarta

Upravil(a) Ra (26. 12. 2009 9:13)

Není tady

 

#31 7. 1. 2010 22:16

Myšák
♥♥♥----
Místo: Litomyšlsko
Registrovaný: 1. 2. 2009
Příspěvky: 129

Re: vegetariánství, veganství

Vegetariáni/vegani tady možná zapomínáte, že všude se bez masa obejít nedá. Nebo živočišných produktů. Ve stepích nebo pouštních oblastech se prostě obilí vypěstovat nedá a nejschůdnější je chovat stáda, která si nashání potravu z nějaké nejodolnější trávy. Já nejím maso každý den a pokud si ho dám, pochází většinou z chovu rodičů, čili bio kvalita zaručena, skoro všechno běhá po zahradě a je to poznat i na mase. Kachnu v obchodě jsem poprvé nemohla poznat - je podobná kuřeti - maso světlé, kůže taky, navíc slabá. Zato dvakrát taková a maso tučné. Skopové, králičí, krůtí.. mňam. Mám ráda pestrou stravu, sním všechno zrní od pohanky po sóju, ale vegetarián brzo nebudu.

Není tady

 

#32 8. 1. 2010 19:42

Robert
♥♥-----
Registrovaný: 1. 1. 2007
Příspěvky: 34

Re: vegetariánství, veganství

Myšáku, co jsi vlastně chtěla sdělit?
Že Tvé chuové pohárky jsou Ti přednější než zvířata, která jíš?

Proč se schovávᚠza pastevce kdesi daleko na stepích?
Abys nemusela přemýšlet o sobě? Není důležitější, jak jednᚠTy tady a teď?

Ahoj, Robert
P. S. Ještě větší krajností než pastevci jsou eskymáci. Co je pro člověka přirozeného na tom, žít trvale na sněhu a ledu? Pocházíme ze střední Afriky. Po celé zeměkouli jsme se rozšířili na úkor ostatních pozemšanů. Začali jsme kdysi žít na úkor ostatních živočichů - nemám teď na mysli naše vitální potřeby, ale tu jejich nadstavbu (naši "druhovou nenažranost, hrabivost, chamtivost") = míru větší, než jaká je nezbytná pro naše žití. Začali jsme svůj prostor, svoji spotřebu, své nároky a dopady "nafukovat". A přifukujeme stále, balonek nejspíš praskne. Překročíme (možná se tak už stalo) práh udržitelnosti... Začali jsme to používáním nástrojů, zbraní, ohně, oblečení a obutí. Jen díky tomu jsme se dostali a usadili tam, kde bychom jinak neměli šanci přežít.


Zůstali jsme napůl cesty - zrušili jsme jen otroctví lidské... (a ani to ne zcela a ne všude).

Není tady

 

#33 8. 1. 2010 20:04

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Registrovaný: 30. 11. 2006
Příspěvky: 4741
Web

Re: vegetariánství, veganství

Ráda bych se zeptala zkušenějších, kteří nejí maso třeba několik let.
Já nejím maso několik měsíců (tedy o vánocích nebyla jiná možnost, tak jsme to přežila big_smile ) a nejsem si úplně jistá, zda přijímám dost bílkovin případně dalších látek. Neměli jste s tím někdo problémy?
Piju denně tak 200 ml mléka, 1 velkou lžíci tvarohu, 100 g sýru, tak 3x týdně vajíčko.
Možná je to stupidní dotaz, ale nemám s tím zkušenosti gloria .

Upravil(a) Tulipánka (8. 1. 2010 20:04)


Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

 

#34 9. 1. 2010 10:47

Robert
♥♥-----
Registrovaný: 1. 1. 2007
Příspěvky: 34

Re: vegetariánství, veganství

Milá Tulipánko,

mně Tvůj dotaz naopak připadá velmi rozumný. Jednᚠzodpovědněji nejen ve vztahu k ostatním (zvířatům i lidem), ale i k sobě samé (svému zdraví).

A také k pověsti vegetariánství jako takového. Spousta lidí pouze vyřadí maso (+ další "produkty jatek"), z hlavních jídel jedí jen přílohy a nekupují si k nim seitan, tempeh, tofu, ROBIpolotovary a další sójové, obilné a luštěninové výrobky.

Za nejlepší rádce v této otázce lze u nás zatím považovat "Vegetariánskou výživu v kostce" od MUDr. Zbyňka Luňáčka a Marka Voršilky (na vegspol.cz):
http://www.vegspol.cz/showpage.php?name … plantbased

a "Zdravotní otázky", které shromáždil (a přeložil) opět Marek Voršilka (na budvegan.cz):
http://www.goveg.cz/content.php?action= … language=1

Ale i tak by měli vegetariáni a především vegani (či dokonce fruitariáni) věnovat zvýšenou pozornost svému zdraví. Když totiž některý z nich onemocní, vždycky několik lidí z okolí dotyčného přispěchá s vysvětlením: "To má z toho, že nejí maso!"

Přitom většina tzv. civilizačních nemocí, které jsou nejčastější příčinou smrti v rozvinutém světě (tedy i u nás), má původ právě ve skladbě stravy "masojedlíků"...

Hodně štěstí - a zdraví wink - do tohoto roku i celého bezmasého období Tvého života, Tulipánko,
Robert

Upravil(a) Robert (9. 1. 2010 12:12)


Zůstali jsme napůl cesty - zrušili jsme jen otroctví lidské... (a ani to ne zcela a ne všude).

Není tady

 

#35 9. 1. 2010 11:57

Johana50
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 23. 8. 2009
Příspěvky: 591

Re: vegetariánství, veganství

Tulipánko,
pokud bys chtěla kompletní informace rychle a přehledně, včetně  té, jak je to s bílkovinami a jejich potřebou pro lidský organismus, tak to najdeš na stránkách:
vegetarian.cz v sekci STOP nemocem.

Není tady

 

#36 9. 1. 2010 12:18

Robert
♥♥-----
Registrovaný: 1. 1. 2007
Příspěvky: 34

Re: vegetariánství, veganství

Johano, já jsem na vegetarian.cz hledal a hledal a nenašel roll
Můžeš mne prosím nasměrovat?


Zůstali jsme napůl cesty - zrušili jsme jen otroctví lidské... (a ani to ne zcela a ne všude).

Není tady

 

#37 9. 1. 2010 12:26

Johana50
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 23. 8. 2009
Příspěvky: 591

Re: vegetariánství, veganství

Já jsem na to před chvíli koukala. Na vegetarian.cz dělali pořádek a přesunuli to do sekce Knihy on-line. Pak stačí kliknout na obal knihy Tomáše Husáka STOP NEMOCEM a jsi tam... smile
Tam si chodím pro rady , když potřebuji něco doplnit hlavně z vitamínů ( př. B12) atd.

Jinak z vlastní  zkušenosti mi stačí občas si udělat kůru s naší  sladkovodní řasou chlorelou, občas dodávám po zimě energii s Aloe Vera, ( to je hodně dobrý životabudič)  a sem tam doplňuji vítamíny béčkové řady...

Není tady

 

#38 9. 1. 2010 13:26

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Registrovaný: 30. 11. 2006
Příspěvky: 4741
Web

Re: vegetariánství, veganství

Roberte, Johano,
děkuji Vám, mrknu na to smile


Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

 

#39 11. 1. 2010 9:40

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 18. 9. 2007
Příspěvky: 7441

Re: vegetariánství, veganství

Tulipánko, snaž se jíst co nejvíce luštěnin.  Ad zázračná soja:) Já jím sojové výrobky, chutnají mi. Ale když se tady tak hrozně úvádí jak je maso hrozně nezdravé a jak je strašné zabíjet. O geneticky modifikované soje a možných alergiiích z ní se už mlčí tongue


"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

 

#40 15. 3. 2013 12:43

miljir
♥♥♥----
Registrovaný: 7. 3. 2013
Příspěvky: 129

Re: vegetariánství, veganství

Ahoj, znáte někdo dobrou vegetariánskou restauraci v Praze? Prosím poradte. Navštivil jsem 2 a ani jedna nestála za to hmm

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů