18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj Selimo,
kdy si, prosím, znovu přečte odstavec se dvěma smajlíky (andělským a pohvizdujícím si), zjistí, e datum svého přechodu jsem uvedl vlastně 2x, e jsem popsal jen svou vlastní zkuenost s okamitým vysazením masa&spol a e jsem ádnou surovost nepocítil naopak.
Valná větina mých přátel a známých skoncovala s masem stejně náhle (a můj tata s cigaretami po více jak 30 letech kouření balíčku denně). A své pocity vykládají stále stejně a podobně jako já: zlepení po tělesné i duevní stránce. (Jen pár z nich jsou vegany či vegetariány teprve krátce, někteří jsou jimi dokonce od narození nebo spíe od početí tak či tak, o tyto pocity tím byli ochuzeni).
Opakuji, e dobu přechodu (u masa i cigaret) povauji za věc individuální (= u různých jedinců můe být různě dlouhá).
Selimo, napsala jsi: Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuivila. Ono je to přesně obráceně.
Nejméně polovina lidstva se iví vegetariánsky nebo skorovegetariánsky (maso ani ne 1x týdně). Jde předevím o lidi z tzv. třetího světa, kde jim vlastně nic jiného nezbývá. Maso mají zřídkakdy či vůbec z ekonomických důvodů. Jsou rádi, kdy z políček (či sběru) mohou vyít sami.
Do třetího světa lze řadit i čínský venkov (kde ije naprostá větina obyvatel Číny). Města, zejména ta největí u ne. Čím větí město, tím víc a víc se začíná podobat Západu. Včetně ivotního stylu. Snad ji větina světových firem dnes má továrny na perifériích těchto měst. Za zmíněných posledních 40 let se tak v Číně zvýila spotřeba masa na osobu a rok ze 4 na 54 kilogramů!
(Touha po západním stylu poznamenala i rozvinuté, ale dlouho protradiční Japonsko: z 8 na 42 kg. Pro zajímavost: Evropa z 56 na 89, USA z 89 na 124, Brazílie z 28 na 79.)
Obyvatelstvo Číny tvoří jetě stále z větí části (skoro-)vegetariáni a předevím díky jim je Čína schopna své (celé, asi 1,2 miliardové) obyvatelstvo uivit.
Robert
P. S. Ra, díky jsi rychlejí
Není tady
Keď myslí... Moja učitežka číntiny, ktorá v Číne strávila rok, naopak zaila - aj na vidieku, hlavne v zlých, suchých rokoch - e sa jedlo vetko okrem kameňov, hmyz, jaterice, drobní hlodavci, psi, opice, väčie zvieratá... vetko. Jasné, e rya je normálne najdostupnejia, ale to neznamená, e sú fakt vetci vegetariáni... A ona sa teda naopak vegetariánkou stala tam, práve kvôli tomu, čo tam videl(a zo strachu, čo by jej mohli ponúknu pod plátikom "mäsa"...).
Môj homeopat tvrdil, e AKÁKOźVEK náhla zmena je kodlivá a dokonca ma odhováral od prudkej zmeny jedálničku (strane som sa chcela rýchlo očisti.. ). Cíti sa lepie samozrejme môe, hlavne ak si sa predtým stravoval zúfalo... a fajčenie je také svinstvo, e sa kadý musí časom cíti bez neho lepie, ale... Dokonca mojej tehotnej kamoke povedali, aby si odvykla od cigariet POSTUPNE, lebo diea, zvyknuté na dávky nikotínu, môe ma problémy.
Není tady
Nejdál to dotáhl Vachler. Ten je vegetarián i svému psovi kupuje sojové granule. Debil
Paradoxem je, e chci-li připravit o ivot co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou toti vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 a 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíené stravy má na svědomí nejen ivočichy (které sní či zneuívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin ne vegan.
Toto je taky bezva důvod proč být vegetariánem a chránit rostliny. A té řepky nebo slunečnice na výrobu chemické nárhady ivočiného másla, není koda? Nebo čočky, fazolí, které asi vegetarián zkonzumuje taky?
Vegetariánství je kadého věc. Má na ní právo, svůj důvod. A zdravotní, náboenský, nebo jako ochránce zvířat. Ale kdy vidím boj za propagaci vegetariánství, nejezte maso, tak mám někdy pocit, e by ti lidé měli dostat mokrý hadr na čelíčko.
A takto bojkotují za malé farmy, které budou maso bourat přímo u sebe a nebudou je muset transporotovat ivé na jatka.
Chovy slepic ne v klecích,ale volně. Tady mají bojovat.
Jinak jsme bohuel masoravci,veravci.
Jetě pro rýpaly. Já sním asi 3x za měsíc maso. Tmavé tak 1x za měsíc. Netvoří základ mého jídelníčku, ale kdy na něj mám chut tak si ho dám. A myslím, e toto je ta nejzdravějí cesta. Nic se nemá přehánět.
Není tady
Ahojte!
No, na copak nám to zase ti hodní vědci nepřili
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/18627 … ivotu.html
Robert
Není tady
Jak to bylo s těmi kapry o vánocích?
http://www.novinky.cz/vanoce/187196-van … k-let.html
Jaká bývala tědrovečerní večeře na Valasku?
http://www.novinky.cz/vanoce/187492-val … mnych.html
... aby ty svátky byly jednou i pro ně v klidu a pohodě a ve zdraví přeili
radostné vánoce a ve dobré vám vem přeje
Ra
Upravil(a) Ra (26. 12. 2009 9:13)
Není tady
Vegetariáni/vegani tady moná zapomínáte, e vude se bez masa obejít nedá. Nebo ivočiných produktů. Ve stepích nebo poutních oblastech se prostě obilí vypěstovat nedá a nejschůdnějí je chovat stáda, která si nashání potravu z nějaké nejodolnějí trávy. Já nejím maso kadý den a pokud si ho dám, pochází větinou z chovu rodičů, čili bio kvalita zaručena, skoro vechno běhá po zahradě a je to poznat i na mase. Kachnu v obchodě jsem poprvé nemohla poznat - je podobná kuřeti - maso světlé, kůe taky, navíc slabá. Zato dvakrát taková a maso tučné. Skopové, králičí, krůtí.. mňam. Mám ráda pestrou stravu, sním vechno zrní od pohanky po sóju, ale vegetarián brzo nebudu.
Není tady
Myáku, co jsi vlastně chtěla sdělit?
e Tvé chuové pohárky jsou Ti přednějí ne zvířata, která jí?
Proč se schovává za pastevce kdesi daleko na stepích?
Abys nemusela přemýlet o sobě? Není důleitějí, jak jedná Ty tady a teď?
Ahoj, Robert
P. S. Jetě větí krajností ne pastevci jsou eskymáci. Co je pro člověka přirozeného na tom, ít trvale na sněhu a ledu? Pocházíme ze střední Afriky. Po celé zeměkouli jsme se rozířili na úkor ostatních pozemanů. Začali jsme kdysi ít na úkor ostatních ivočichů - nemám teď na mysli nae vitální potřeby, ale tu jejich nadstavbu (nai "druhovou nenaranost, hrabivost, chamtivost") = míru větí, ne jaká je nezbytná pro nae ití. Začali jsme svůj prostor, svoji spotřebu, své nároky a dopady "nafukovat". A přifukujeme stále, balonek nejspí praskne. Překročíme (moná se tak u stalo) práh udritelnosti... Začali jsme to pouíváním nástrojů, zbraní, ohně, oblečení a obutí. Jen díky tomu jsme se dostali a usadili tam, kde bychom jinak neměli anci přeít.
Není tady
Ráda bych se zeptala zkuenějích, kteří nejí maso třeba několik let.
Já nejím maso několik měsíců (tedy o vánocích nebyla jiná monost, tak jsme to přeila ) a nejsem si úplně jistá, zda přijímám dost bílkovin případně dalích látek. Neměli jste s tím někdo problémy?
Piju denně tak 200 ml mléka, 1 velkou líci tvarohu, 100 g sýru, tak 3x týdně vajíčko.
Moná je to stupidní dotaz, ale nemám s tím zkuenosti .
Upravil(a) Tulipánka (8. 1. 2010 20:04)
Není tady
Milá Tulipánko,
mně Tvůj dotaz naopak připadá velmi rozumný. Jedná zodpovědněji nejen ve vztahu k ostatním (zvířatům i lidem), ale i k sobě samé (svému zdraví).
A také k pověsti vegetariánství jako takového. Spousta lidí pouze vyřadí maso (+ dalí "produkty jatek"), z hlavních jídel jedí jen přílohy a nekupují si k nim seitan, tempeh, tofu, ROBIpolotovary a dalí sójové, obilné a lutěninové výrobky.
Za nejlepí rádce v této otázce lze u nás zatím povaovat "Vegetariánskou výivu v kostce" od MUDr. Zbyňka Luňáčka a Marka Vorilky (na vegspol.cz):
http://www.vegspol.cz/showpage.php?name … plantbased
a "Zdravotní otázky", které shromádil (a přeloil) opět Marek Vorilka (na budvegan.cz):
http://www.goveg.cz/content.php?action= … language=1
Ale i tak by měli vegetariáni a předevím vegani (či dokonce fruitariáni) věnovat zvýenou pozornost svému zdraví. Kdy toti některý z nich onemocní, vdycky několik lidí z okolí dotyčného přispěchá s vysvětlením: "To má z toho, e nejí maso!"
Přitom větina tzv. civilizačních nemocí, které jsou nejčastějí příčinou smrti v rozvinutém světě (tedy i u nás), má původ právě ve skladbě stravy "masojedlíků"...
Hodně těstí - a zdraví - do tohoto roku i celého bezmasého období Tvého ivota, Tulipánko,
Robert
Upravil(a) Robert (9. 1. 2010 12:12)
Není tady
Tulipánko,
pokud bys chtěla kompletní informace rychle a přehledně, včetně té, jak je to s bílkovinami a jejich potřebou pro lidský organismus, tak to najde na stránkách:
vegetarian.cz v sekci STOP nemocem.
Není tady
Johano, já jsem na vegetarian.cz hledal a hledal a nenael
Můe mne prosím nasměrovat?
Není tady
Já jsem na to před chvíli koukala. Na vegetarian.cz dělali pořádek a přesunuli to do sekce Knihy on-line. Pak stačí kliknout na obal knihy Tomáe Husáka STOP NEMOCEM a jsi tam...
Tam si chodím pro rady , kdy potřebuji něco doplnit hlavně z vitamínů ( př. B12) atd.
Jinak z vlastní zkuenosti mi stačí občas si udělat kůru s naí sladkovodní řasou chlorelou, občas dodávám po zimě energii s Aloe Vera, ( to je hodně dobrý ivotabudič) a sem tam doplňuji vítamíny béčkové řady...
Není tady
Tulipánko, sna se jíst co nejvíce lutěnin. Ad zázračná soja:) Já jím sojové výrobky, chutnají mi. Ale kdy se tady tak hrozně úvádí jak je maso hrozně nezdravé a jak je strané zabíjet. O geneticky modifikované soje a moných alergiiích z ní se u mlčí
Není tady
Ahoj, znáte někdo dobrou vegetariánskou restauraci v Praze? Prosím poradte. Navtivil jsem 2 a ani jedna nestála za to
Není tady