29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nejsou vám také lhostejné životy zvířat a nechcete jíst jejich maso?
omlouvám se, odkaz na video, které jsem uvedla, dnes již neexistuje
Upravil(a) Ra (21. 11. 2009 14:14)
Není tady
vegetariánství ještě dokážu pochopit, ale veganství už ne. nejíst vajíčka ani mléko? tže mám nechat krávu s přeplněným vemenem? a slepice, kt. "neobšťastnil kohout a snese tedy "prázdná" vejce? mně tohle hlava zkrátka nebere pochopitelně mi nejsou lhostejné životy zvířat, jsem jejich milovnicí, ale to pro mě není důvod nejíst např. kuře.kolikrát jsem si řekla u dobře propečenýho stehýnka, že jím vlastně zvíře, ale pak jsem si řekla - vždyť za tím účelem se "chová".
Není tady
Milá Leny,
zajímají-li Tě vtipně a jasně podané úvahy na většinu témat, o kterých se tu zmiňuješ:
http://animalrights.webz.cz/jist_maso.htm
Ahoj,
Robert
P. S.
Jedna z úvah v odkazu se týká přímo toho, co sis kolikrát řekla u dobře propečenýho stehýnka.
Ke krávě s přeplněným vemenem:
U všech savců je to stejné - samice vytváří mléko pro své mládě. A to jen po dobu, kdy mládě mléko potřebuje. Takže chceme-li pít kravské mléko, musíme: a) otelit krávu (uměle), b) vzít jí tele (to budeme krmit náhražkami a po několika týdnech ho odvezeme na jatka - bude z něj telecí maso), c) 3x denně ji dojit (tele by jí odebíralo mléko průběžně, my jen 3x denně - právě proto mívá "přeplněné" vemeno a trpívá zánětem mléčné žlázy, mastitidou). S postupem času vytváří mléka méně a méně a proto přikročíme opět k bodu á (a pak bé a cé). A tak pořád dokola do chvíle, kdy je kráva zcela vyčerpaná (tzv. vydojená). Ve věku čtyř let ji odvezeme na jatka. Na pastvu se v životě nedostala, protože nahánět krávy (píši o tzv. dojnicích) z pastvy na dojení by bylo příliš drahé. Kdyby žila normálně, odebrala by se na onen svět i po více jak dvaceti letech...
A ke slepici, kterou "neobšťastnil" kohout a snese tedy "prázdná" vejce:
Všechna vejce v obchodech jsou "prázdná", neoplodněná. Tzv. nosnice neviděla dospělého kohouta ani na obrázku. Ke snášení vajec totiž kohouta nepotřebuje (obdobně jako žena nepotřebuje muže k tomu, aby menstruovala). Ale přiznám se, že přesně nevím , jak jsi to myslela...
Upravil(a) Robert (20. 11. 2009 21:40)
Není tady
Vegetariánský den 2008 !
Zveme Vás srdečně na pátý ročník Vegetariánského dne. Neděle 5.října opět na Toulcově dvoře.
Přednášky, promítání, diskuze, vaření a mnoho dalšího.... Kdy: 5. října 2008 kde: Toulcův dvůr, Praha v kolik: od 12 hodin jak se tam dostanete: Metrem ze stanice metra Skalka (trasa A) nebo Opatov (trasa B), autobusem číslo 177, na zastávku s názvem Toulcův dvůr nebo Tramvají č. 22, 26 na zastávku Na Groši, na křižovatce na které vystoupíte odbočit doprava směrem z centra, po 50 metrech zahnout do uličky napravo, přejít lávku přes Botič, kolem základní školy a za ní doprava do kopce po schodech. Těšíme se na Vás !
Není tady
A já jen doplním, na co můžeme v příjemném prostředí Toulcova dvora tuhle neděli těšit:
- kurz veganského vaření
- ochutnávky, stánky vegetariánských restaurací a bioprodejen, infostánky
- zajímavosti z dosud nejrozsáhlejšího dotazníkového výzkumu vegetariánů u nás (psycholožka Dana Medřická)
- souvislosti ekologie a vegetariánství
- z dějin vegetariánství: jak se argumentovalo pro&proti vegetariánství před 2 200 lety (z dochovaných textů)
- triky výrobců potravin a živočišné složky v nich
Snad naviděnou,
Robert
Není tady
Právě mi přišel vtip a nedá mi to se o něj s vámi nepodělit
Dědeček s babičkou jsou v nebi.
Leží na lehátkách pod slunečníkem na nádherné pláži, popíjejí ledové drinky.
Všude kolem nich jsou šťastní lidé, nikdo nemá žádné starosti, hraje rajská hudba - no prostě ráj. Vtom dědeček vstane a vlepí babičce facku.
"Proč jsi to udělal?" ptá se babička.
"Protože nebýt té Tvojí zasrané zdravé výživy, mohli jsme tady být už dávno!"
Není tady
Zdravím, jsem ráda, že jsou tady i nějací vegetariáni . Zajíímalo by mne, jestli jíte nějaké doplňkové vitamíny, přece jen tělu bude asi něco chybět...
Taky uvítám jakékoli recepty nebo tipy na jídlo
Není tady
Ahoj Babucho!
Vegetariáni jsou dnes snad už všude:
http://lukas.faltynek.com/2007/02/28/ku … a-v-masne/
A v našem státečku prý nejvíc v Brně:
http://www.pramenyzdravi.cz/9309665/V-B … i-muzi.php
Žel, podíváš-li se tady vlevo na datumy, nejsou všude pořád (musí se totiž neustále přesouvat, aby to vypadalo, že je jich víc). Takže promiň, že se na Tvé otázky pokusím (za sebe) odpovědět až teď.
Coby vegan tabletami doplňuji jen vitamín B12 (na doporučení MUDr. Zbyňka Luňáčka vždy jen 3 měsíce v roce - únor, červen, říjen; v daný měsíc denně jen čtvrt 100 „mikrogramové“ tablety od Natures Bounty - běžně v lékárnách). Kdybych byl vegankou, bral bych ještě aspoň železo (máme ho v krvi - s každou menstruací ho ubude).
Ty se ale ptáš, co doplňují vegetariáni. Pokud vím, každý dle svého uvážení, většina nic. Odborníci na výživu tvrdí, že přinejmenším lakto-ovo-vegetariánům (dbajícím o pestrost) z jejich stravy žádné poškození zdraví nehrozí.
Stanovisko ADA + Kanadských dietologů:
http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
Zásady veganské výživy:
http://www.budvegan.cz/
Veganské recepty:
http://www.boo.cz/vege%20web/home.html
Příjemné Vánoce i celý příští rok,
jsem rád, že tady jsi,
Robert
Není tady
Milá Babuško, jsem vegetariánka cca 7 let. a nijak významě nedoplňuji nic.
S tím, co napsal Robert plně souhlasím, jen doplním, že na vegetarian.cz jsou v sekci Stop nemocem kompletní informace a závěry na základě dlouhodobých výzkumů.
Pokud cítím intuitivně , že mi občas ubývá energie ( bývá v předjaří)což je jev běžně rozšířený u všech lidí ... jarní únava..., tak si kupuji Chlorelu...sladkovodní řasu a 100% zafungovala i jednorázová očistná kůra s aloe vera, ta mě nakopne spolehlivě.
Jinak jím co mám ráda bez omezení ...
Pěkný večer, moc děkuji za vaše názory a postřehy. Roberte, tvá závěrečná slova mě moc potěšila a "nakopla", poslední dobou si totiž připadám jako blbec, jakoby vyloučená ze společnosti, jako bych tím, že nejím maso, byla jiná... i když vím, že to tak není a že není za co se stydět, ale i tak... Tak jsem moc ráda, že v tom nejsem sama
Somaio ten úbytek energie cítím bohužel i teď v zimě, tak se asi zase vrátím k Aloe, ta mi kdysi pomohla a nakopla mne. Jinak nevím, zeleninu a ovoce jím každý den, myslím, že by mi nemělo nic chybět...
Upravil(a) Babucha (22. 12. 2008 5:21)
Není tady
Milá Babucho,
určitě v tom, ani onom, nejsi sama
I já se občas cítím jako blbec, i když rozhodně ne kvůli tomu, že nejím maso & spol.
Měj se pěkně,
Robert
Upravil(a) Robert (23. 12. 2008 17:26)
Není tady
Hezký den!
Nedá mi to. Pouhá desítka příspěvků a počet přístupů přesáhl tisícovku... Bylo by vhodné přidávat další
Náš imunitní systém řadí maso mezi cizorodé látky
Dne 1. října 2003 uveřejnil odborný časopis PNAS-online (Proceeding of the National Academy of Science), jeden z nejuznávanějších a nejčastěji citovaných odborných zdrojů na světě, závěr jedné zajímavé studie: lidský organismus reaguje na maso jako na cizorodou látku a brání se.
Američtí vědci zjistiili, že lidský metabolismus po požití červeného masa (hovězí, vepřové, skopové) přijímá určité, tělu cizí molekuly, a ukládá je do různých tkání. U těchto molekul se jedná o vazbu s glukózou s označením N-Glycolyneuraminacid (Neu5Gc), která se nachází na povrchu membrán buněk. Tato substance se tvoří jen u savců - s výjimkou člověka; náš metabolismus není schopen tuto vazbu s glukózou vyrobit. Zvláště velké množství Neu5Gc se nachází v hovězím mase, vepřovém a skopovém. Tyto molekuly obsahuje v menším množství také mléko.
V krvi testovaných osob se objevila xenoreaktivní antitělíska, která reagovala s novou molekulou Neu5Gc. V jejich těle tedy proběhla obranná reakce proti této molekule. Samotná molekula Neu5Gc byla prokázána nejprve v různých tkáních postižených rakovinou, později i v cévách a sliznicích.
Poté, co se molekulu Neu5Gc podařilo bez potíží přenést z lidských buněk do zkumavky, tři výzkumníci z pracovní skupiny se rozhodli provést sami na sobě pokus. Vypili koncentrát, získaný z vepřového masa. Po zhruba dvou dnech dosáhly koncentrace Neu5Gc v jejich tělech 2-3krát vyšší hodnoty, než před pokusem. V průměru po dalších čtyřech dnech se koncentrace vrátily k normálu.
Tato studie se stala prvním jednoznačným prokázáním předpokladu, že se molekuly z požitého masa ukládají v lidských tkáních a tam vyvolávají reakce imunitního systému: náš imunitní systém považuje molekulu Neu5Gc za škodlivého vetřelce.
Fakt, že náš imunitní systém tvoří proti Neu5Gc xenoreaktivní antitělíska, velmi vážně zpochybňuje obecně rozšířený názor o mase coby přirozené součásti naší stravy.
Vedoucí studie, profesor Ajit Varki, upozornil: „Je pravděpodobné, že příjem molekuly Neu5Gc a následná tvorba antitělísek proti ní přispívá v průběhu života ke vzniku řady nemocí.“
Není tady
Ahojky všem,
tiskem prošla další pozitivní zpráva o vegetariánství: "Vegetariánství snižuje riziko rakoviny, kromě rakoviny tlustého střeva." Více na: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/16429 … treva.html
hezký den
Není tady
1 citrus denně na vyčištění střev:
Na ideální vyčistění střev je jednoduchý přírodní produkt – citrusový plod. Každý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujeme jeden celý citrusový plod, nejlépe grep, ale nejčastěji se užívá pomeranč , (i citrón) vše bez kůry . Ne jen šťávu ! Pak už nic nejíme !!! Dužina citrusových plodů neprovádí detoxikaci, ale čistí veškeré toxické nálepy, usazeniny i parazity a působí ve střevech jako štětka na vymývání sklenic. Ideálně čistí klky ve střevech a na rozdíl od léků, se pak nemusíme v těle doplňovat vzácné bakterie, které jsou součástí imunitního systému. Lidé užívající pravidelně denně potvrdili, že v minulosti trpěli zácpou, syndromem dráždivého tračníku, těžkou plynatostí a nadmutím, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi žaludku. Odstranili i problémy s kůží a vlasy, jakož i dalšími častými nemocemi. Chci jen podotknout, že během několika měsíců došlo k jejich váhovému úbytku až o 6 kg , ale pozor, ne na objemu v pase, ale na váze! Prostě zbavili se odpadů - fekálií, zahnívajících ve střevech a způsobujících tak výše uvedené problémy, z nichž nejvážnější je rakovina konečníku. Je to dlouhodobá – doživotní kůra, ale jeden citrus denně není skoro žádná finanční investice. Zvažte sami, co je lepší.
Upravil(a) Ra (17. 5. 2009 10:00)
Není tady
Já už delší dobu přemýšlím a trápí mě pozice "nájemního vraha", jak mě nazval můj bratr, když jsem vyprávěla, že zvířata nezabíjím. Má pravdu.
Maso mám ráda. Kupuju si ho v obchodě. Je to pro mě velké dilema.
Ale myšlenka na původ masa mi vadí dost. Potřebuju se nějak odrazit. Bojím se, že bude složité vaření atd..
Moc dobře a jednoduše zní návod na čištění. To zkusím.
Není tady
neboj Nikol,
drž se Masarykova rčení: "Hleď na cíl a vše ostatní už příjde samo!"
zvířátka děkují
Upravil(a) Ra (27. 8. 2009 21:06)
Není tady
Nikol, kdysi jsem viděla v televizi rozhovor s ženou, která je veganka. Moderátorka se jí ptala, jak se k tomu vůbec dopracovala a ona řekla, že postupně. Že tak náhlou změnu životního stylu by asi nezvládla.
Ze mě asi nikdy vegetarián nebude, protože ryb se prostě vzdát nehodlám ale dřív jsem jedla maso každý den a to minimálně dvakrát denně. Dneska se snažím mít maso pouze třikrát týdně na večeří a docela mi to jde. Nedovedu si představit, že bych z ničeho nic vypustila maso. Takhle se postupně dopracovávám k tomu, že to snad jednou vypustím úplně (teda až na ty ryby).
Není tady
Ahojte!
I kvůli zpomalení oteplování Země má smysl vzdát se masa, či aspoň omezit jeho spotřebu:
http://blisty.cz/2009/10/27/art49597.html
(Původně, anglicky, podrobně: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/e … 891362.ece)
Zasvěceně vazbu mezi pojídáním masa a oteplováním popsala již před více než dvěma lety Eva Bobůrková v článku "Jedlíci masa přitápějí planetě" (MF DNES z 31. 3. 2007, str. 11).
Pro Tebe, případného začátečníka, pro kterého právě toto bylo tím posledním závažíčkem na misce vah, pak:
http://bezmasa.kvalitne.cz
Robert
Není tady
Nikol: Já už delší dobu přemýšlím a trápí mě pozice "nájemního vraha", jak mě nazval můj bratr, když jsem vyprávěla, že zvířata nezabíjím. Má pravdu.
Maso mám ráda. Kupuju si ho v obchodě. Je to pro mě velké dilema.
Ježišikriste , Tvůj brácha by potřeboval pohlavek
Pravdu vůbec nemá. A co rostliny? Ty jsou přece taky svým způsobem "živé". Jestli za chvíli začneš uvažovat tak, že obilí bolí, když je sečeno, jsi ztracená.
Neblázni, cokoliv budeš dělat "násilím" na svém myšlení, nebude Ti nikdy prospěšné. Jestli Ti maso chutná, Tvoje tělo ví, proč mu chutná, tak ho jez.
Nějaké oteplování zeměkoule je mi u pultu s uzeninami naprosto ukradené. Vždycky mysli na to, že existují lidi, kteří hlásají moudra o čistotě planety a pak sednou do svýho trabanta a zahulí okolí modrým dýmem.... A taky - jen abys za pár let na nečekané návštěvě u bratra nezjistila, že právě poobědval chutný steak
Nenech se zbl.bnout, prosím.
Upravil(a) Tercila (22. 11. 2009 12:41)
Není tady
Tercila napsala:"Nějaké oteplování zeměkoule je mi u pultu s uzeninami naprosto ukradené"
Až budeš stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na možnost onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny tlustého střeva (Kanadská nadace pro onemocnění srdce a cévní mozkové příhody doporučuje zařazení obilovin a zeleniny do jídelníčku místo masa. V jednotných výživových doporučeních pro stravování ke snižování rizika hlavních chronických nemocí, vydaných společně Americkou společností pro rakovinu, Americkou asociací pro onemocnění srdce, Národním zdravotním institutem a Americkou pediatrickou akademií se doporučuje strava založená na rozmanitosti rostlinné stravy, zahrnující obilné výrobky, zeleninu a ovoce.)
Až budeš stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na to, že z údajů OSN vyplývá, že výroba masa produkuje až 18 procent globálních emisí uhlíku, včetně likvidace lesů pro chov dobytka a pěstování krmiva. Že díky globálnímu oteplování tají ledovce a dojde k nezvratným změnám na Zemi, kdy budeme řešit zásadní problémy přežití a nebude možné jednoduše přijít k jakémukoli pultu se zbožím.
Až budeš stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na to, že tímto kusem masa zvyšuješ počet trpících zvířat ve velkochovech. Že kupuješ kus tkáně bystoti, která chtěla žít a bránila se smrti jako bychom se bránili my.
Až budeš stát u pultu s uzeninami můžeš si na tohle všechno vzpomenout anebo taky ne … zavřít oči, zacpat si uši, bagatelizovat …. je to na tobě….
… lidé ale někdy mění své postoje … přemýšlí, čtou, informují se, cítí...
Není tady
Ra, tohle je dobrá propaganda vegetarináství. Pěkně na city
Není tady
Ja nemám rada žiaden fundamentalizmus, ani vegetariánsky. Mmch, ani pestovanie rastlín nie je na bohvieakej úrovni a údajné "bio- prdukcie" sú asi také "bio" ako celé naše životy. A globálne otepľovanie je následkom celkom iných vecí ako konzumácie mäsa, mäso sa predsa konzumuje od praveku.
A kto už chce byť vegetariánom, mal by sa ním stať postupne, ideálny prechod je pozvoľný a má trvať MINIMÁLNE 7 rokov, aby telo nedostalo šok.
Není tady
JUDr. Zuzana Bílková: „Otázku, zda nezpůsobuji rostlinám stejné utrpení, mohu zodpovědět jen vzhledem ke svým schopnostem člověka naslouchat přírodě a řídit se s citem její odpovědí – mně dostupné poznání mi říká, že pšenice při sklizni trpí méně nežli kráva na jatkách.“
Tercilo,
i k rostlinám se přece můžeme chovat lépe, než se chováme (aniž bychom se proto nějak zásadně omezovali či dokonce strádali).
Paradoxem je, že chci-li připravit o život co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou totiž vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 až 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíšené stravy má na svědomí nejen živočichy (které sní či zneužívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin než vegan.
Selimo,
rozdíl je v tom, že pralidí na celé planetě bylo řádově asi tolik, kolik je dnes lidí v Česku.
A potíž v tom, že jsme my, nejpřemnoženější druh na Zemi, zvýšili za posledních 40 let spotřebu masa 5x. Kvůli našemu počtu (přesněji: kvůli naší zvýšené poptávce) vězníme naprostou většinu „hospodářských“ zvířat ve velkochovech (upřímně: koncentrácích). V jednom hangáru se tísní 1 000 „dojnic“, v dalším 10 000 prasat nebo „nosnic“ a v některém i více jak 100 000 „brojlerů“.
Ještě mí prarodiče (a to byli sedláci!) měli maso jen v neděli. Já jsem míval něco z masa 2x až 4x denně. Maso, ale v podstatě i mléko a vejce, jsem přestal jíst ze dne (17. 11. 90) na den (18. 11. 90) . Bez šoku. Naopak
. Takže si dovolím tvrdit, že otázka délky přechodu je záležitost přinejmenším individuální.
(Oteplování atmosféry má velmi mnoho příčin, jednou z těch několika málo hlavních však je, že je nás moc a jíme moc masa .)
Robert
Upravil(a) Robert (23. 11. 2009 22:57)
Není tady
Robert, podmienky bol iiné, ale ak to vezmeš čiste pragmaticky, tejto planéte by už asi pomohlo len jediné: Keby CELĚ ľudstvo zmizlo zo dňa na deň.
To, že si ty prestal jesť zo dňa na deň (neviem, ktorý rok), ešte neznamená, že to je dobre... Prežil si to, ale ešte nevieš, či to raz neprinesie neblahé následky. Toto napísala žena, ktorá tomu trochu rozumie, zaujíma sa o viacero disciplín a je ZA vegetariánstvo(sama sa stala vegetariánkou, ale za 10 rokov), ale nie je fundamentalistka a odporúča robiť aj toto S ROZUMOM. Trávenie je nastavené na jeden systém a prepnúť ho zo dňa na deň je surovosť.
Ja nie som vegetariánka, ale snažím sa nejesť veľa mäsa, preferujem biele, a nejem rôzne údené a konzerované mäsové výrobky. Vždy venujem vďačné myšlienky zvieratku, ktoré mi umožnilo najesť sa, a rozmýšľam, ako to svetu raz vrátim. Možno sa po smrti nechám rozsekať a zožrať supom ako budhisti... aspoň bude nejaký úžitok aj z mojej smrti.
A v mnohom máš pravdu, to je jasné, ale otázka znie, čo s tým... Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuživila. Je to aj o pragmatickom uvažovaní a ekonomike.
Upravil(a) Selima (23. 11. 2009 23:04)
Není tady
Robert napsal:"Paradoxem je, že chci-li připravit o život co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou totiž vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 až 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíšené stravy má na svědomí nejen živočichy (které sní či zneužívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin než vegan."
Selima napsala: "Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuživila. Je to aj o pragmatickom uvažovaní a ekonomike."
Tak si říkám, jak čteme jeden druhého příspěvky?
Selima napsala: "...mäso sa predsa konzumuje od praveku."
Nevím, jak vás, ale nás učili, že jsme začínali jako sběrači plodů a rostlinné stravy.
Selima napsala: "To, že si ty prestal jesť zo dňa na deň (neviem, ktorý rok), ešte neznamená, že to je dobre... Prežil si to, ale ešte nevieš, či to raz neprinesie neblahé následky.Trávenie je nastavené na jeden systém a prepnúť ho zo dňa na deň je surovosť.
"
Pokud je trávení nastaveno na jeden systém, proč by nám dělalo třeba jezení masa takové zdravotní problémy jako je možnost onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny tlustého střeva...viz příspěvek č. 20, kdy nám lékaři doporučí ze dne na den stravu založenou na rozmanitosti rostlinné stravy, zahrnující obilné výrobky, zeleninu a ovoce?
Robert tenhle "šok" přechodu na zdravou stravu přežil, dosud to je téměř 20 let, dobrý experiment!
Upravil(a) Ra (24. 11. 2009 11:46)
Není tady