27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Nejsou vám také lhostejné ivoty zvířat a nechcete jíst jejich maso?
omlouvám se, odkaz na video, které jsem uvedla, dnes ji neexistuje
Upravil(a) Ra (21. 11. 2009 14:14)
Není tady
vegetariánství jetě dokáu pochopit, ale veganství u ne. nejíst vajíčka ani mléko? te mám nechat krávu s přeplněným vemenem? a slepice, kt. "neobastnil kohout a snese tedy "prázdná" vejce? mně tohle hlava zkrátka nebere pochopitelně mi nejsou lhostejné ivoty zvířat, jsem jejich milovnicí, ale to pro mě není důvod nejíst např. kuře.kolikrát jsem si řekla u dobře propečenýho stehýnka, e jím vlastně zvíře, ale pak jsem si řekla - vdy za tím účelem se "chová".
Není tady
Milá Leny,
zajímají-li Tě vtipně a jasně podané úvahy na větinu témat, o kterých se tu zmiňuje:
http://animalrights.webz.cz/jist_maso.htm
Ahoj,
Robert
P. S.
Jedna z úvah v odkazu se týká přímo toho, co sis kolikrát řekla u dobře propečenýho stehýnka.
Ke krávě s přeplněným vemenem:
U vech savců je to stejné - samice vytváří mléko pro své mládě. A to jen po dobu, kdy mládě mléko potřebuje. Take chceme-li pít kravské mléko, musíme: a) otelit krávu (uměle), b) vzít jí tele (to budeme krmit náhrakami a po několika týdnech ho odvezeme na jatka - bude z něj telecí maso), c) 3x denně ji dojit (tele by jí odebíralo mléko průběně, my jen 3x denně - právě proto mívá "přeplněné" vemeno a trpívá zánětem mléčné lázy, mastitidou). S postupem času vytváří mléka méně a méně a proto přikročíme opět k bodu á (a pak bé a cé). A tak pořád dokola do chvíle, kdy je kráva zcela vyčerpaná (tzv. vydojená). Ve věku čtyř let ji odvezeme na jatka. Na pastvu se v ivotě nedostala, protoe nahánět krávy (píi o tzv. dojnicích) z pastvy na dojení by bylo příli drahé. Kdyby ila normálně, odebrala by se na onen svět i po více jak dvaceti letech...
A ke slepici, kterou "neobastnil" kohout a snese tedy "prázdná" vejce:
Vechna vejce v obchodech jsou "prázdná", neoplodněná. Tzv. nosnice neviděla dospělého kohouta ani na obrázku. Ke snáení vajec toti kohouta nepotřebuje (obdobně jako ena nepotřebuje mue k tomu, aby menstruovala). Ale přiznám se, e přesně nevím , jak jsi to myslela...
Upravil(a) Robert (20. 11. 2009 21:40)
Není tady
Vegetariánský den 2008 !
Zveme Vás srdečně na pátý ročník Vegetariánského dne. Neděle 5.října opět na Toulcově dvoře.
Přednáky, promítání, diskuze, vaření a mnoho dalího.... Kdy: 5. října 2008 kde: Toulcův dvůr, Praha v kolik: od 12 hodin jak se tam dostanete: Metrem ze stanice metra Skalka (trasa A) nebo Opatov (trasa B), autobusem číslo 177, na zastávku s názvem Toulcův dvůr nebo Tramvají č. 22, 26 na zastávku Na Groi, na křiovatce na které vystoupíte odbočit doprava směrem z centra, po 50 metrech zahnout do uličky napravo, přejít lávku přes Botič, kolem základní koly a za ní doprava do kopce po schodech. Těíme se na Vás !
Není tady
A já jen doplním, na co můeme v příjemném prostředí Toulcova dvora tuhle neděli těit:
- kurz veganského vaření
- ochutnávky, stánky vegetariánských restaurací a bioprodejen, infostánky
- zajímavosti z dosud nejrozsáhlejího dotazníkového výzkumu vegetariánů u nás (psycholoka Dana Medřická)
- souvislosti ekologie a vegetariánství
- z dějin vegetariánství: jak se argumentovalo pro&proti vegetariánství před 2 200 lety (z dochovaných textů)
- triky výrobců potravin a ivočiné sloky v nich
Snad naviděnou,
Robert
Není tady
Právě mi přiel vtip a nedá mi to se o něj s vámi nepodělit
Dědeček s babičkou jsou v nebi.
Leí na lehátkách pod slunečníkem na nádherné plái, popíjejí ledové drinky.
Vude kolem nich jsou astní lidé, nikdo nemá ádné starosti, hraje rajská hudba - no prostě ráj. Vtom dědeček vstane a vlepí babičce facku.
"Proč jsi to udělal?" ptá se babička.
"Protoe nebýt té Tvojí zasrané zdravé výivy, mohli jsme tady být u dávno!"
Není tady
Zdravím, jsem ráda, e jsou tady i nějací vegetariáni . Zajíímalo by mne, jestli jíte nějaké doplňkové vitamíny, přece jen tělu bude asi něco chybět...
Taky uvítám jakékoli recepty nebo tipy na jídlo
Není tady
Ahoj Babucho!
Vegetariáni jsou dnes snad u vude:
http://lukas.faltynek.com/2007/02/28/ku … a-v-masne/
A v naem státečku prý nejvíc v Brně:
http://www.pramenyzdravi.cz/9309665/V-B … i-muzi.php
el, podívá-li se tady vlevo na datumy, nejsou vude pořád (musí se toti neustále přesouvat, aby to vypadalo, e je jich víc). Take promiň, e se na Tvé otázky pokusím (za sebe) odpovědět a teď.
Coby vegan tabletami doplňuji jen vitamín B12 (na doporučení MUDr. Zbyňka Luňáčka vdy jen 3 měsíce v roce - únor, červen, říjen; v daný měsíc denně jen čtvrt 100 mikrogramové tablety od Natures Bounty - běně v lékárnách). Kdybych byl vegankou, bral bych jetě aspoň elezo (máme ho v krvi - s kadou menstruací ho ubude).
Ty se ale ptá, co doplňují vegetariáni. Pokud vím, kadý dle svého uváení, větina nic. Odborníci na výivu tvrdí, e přinejmením lakto-ovo-vegetariánům (dbajícím o pestrost) z jejich stravy ádné pokození zdraví nehrozí.
Stanovisko ADA + Kanadských dietologů:
http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
Zásady veganské výivy:
http://www.budvegan.cz/
Veganské recepty:
http://www.boo.cz/vege%20web/home.html
Příjemné Vánoce i celý přítí rok,
jsem rád, e tady jsi,
Robert
Není tady
Milá Babuko, jsem vegetariánka cca 7 let. a nijak významě nedoplňuji nic.
S tím, co napsal Robert plně souhlasím, jen doplním, e na vegetarian.cz jsou v sekci Stop nemocem kompletní informace a závěry na základě dlouhodobých výzkumů.
Pokud cítím intuitivně , e mi občas ubývá energie ( bývá v předjaří)co je jev běně rozířený u vech lidí ... jarní únava..., tak si kupuji Chlorelu...sladkovodní řasu a 100% zafungovala i jednorázová očistná kůra s aloe vera, ta mě nakopne spolehlivě.
Jinak jím co mám ráda bez omezení ...
Pěkný večer, moc děkuji za vae názory a postřehy. Roberte, tvá závěrečná slova mě moc potěila a "nakopla", poslední dobou si toti připadám jako blbec, jakoby vyloučená ze společnosti, jako bych tím, e nejím maso, byla jiná... i kdy vím, e to tak není a e není za co se stydět, ale i tak... Tak jsem moc ráda, e v tom nejsem sama
Somaio ten úbytek energie cítím bohuel i teď v zimě, tak se asi zase vrátím k Aloe, ta mi kdysi pomohla a nakopla mne. Jinak nevím, zeleninu a ovoce jím kadý den, myslím, e by mi nemělo nic chybět...
Upravil(a) Babucha (22. 12. 2008 5:21)
Není tady
Milá Babucho,
určitě v tom, ani onom, nejsi sama
I já se občas cítím jako blbec, i kdy rozhodně ne kvůli tomu, e nejím maso & spol.
Měj se pěkně,
Robert
Upravil(a) Robert (23. 12. 2008 17:26)
Není tady
Hezký den!
Nedá mi to. Pouhá desítka příspěvků a počet přístupů přesáhl tisícovku... Bylo by vhodné přidávat dalí
Ná imunitní systém řadí maso mezi cizorodé látky
Dne 1. října 2003 uveřejnil odborný časopis PNAS-online (Proceeding of the National Academy of Science), jeden z nejuznávanějích a nejčastěji citovaných odborných zdrojů na světě, závěr jedné zajímavé studie: lidský organismus reaguje na maso jako na cizorodou látku a brání se.
Američtí vědci zjistiili, e lidský metabolismus po poití červeného masa (hovězí, vepřové, skopové) přijímá určité, tělu cizí molekuly, a ukládá je do různých tkání. U těchto molekul se jedná o vazbu s glukózou s označením N-Glycolyneuraminacid (Neu5Gc), která se nachází na povrchu membrán buněk. Tato substance se tvoří jen u savců - s výjimkou člověka; ná metabolismus není schopen tuto vazbu s glukózou vyrobit. Zvlátě velké mnoství Neu5Gc se nachází v hovězím mase, vepřovém a skopovém. Tyto molekuly obsahuje v mením mnoství také mléko.
V krvi testovaných osob se objevila xenoreaktivní antitělíska, která reagovala s novou molekulou Neu5Gc. V jejich těle tedy proběhla obranná reakce proti této molekule. Samotná molekula Neu5Gc byla prokázána nejprve v různých tkáních postiených rakovinou, později i v cévách a sliznicích.
Poté, co se molekulu Neu5Gc podařilo bez potíí přenést z lidských buněk do zkumavky, tři výzkumníci z pracovní skupiny se rozhodli provést sami na sobě pokus. Vypili koncentrát, získaný z vepřového masa. Po zhruba dvou dnech dosáhly koncentrace Neu5Gc v jejich tělech 2-3krát vyí hodnoty, ne před pokusem. V průměru po dalích čtyřech dnech se koncentrace vrátily k normálu.
Tato studie se stala prvním jednoznačným prokázáním předpokladu, e se molekuly z poitého masa ukládají v lidských tkáních a tam vyvolávají reakce imunitního systému: ná imunitní systém povauje molekulu Neu5Gc za kodlivého vetřelce.
Fakt, e ná imunitní systém tvoří proti Neu5Gc xenoreaktivní antitělíska, velmi váně zpochybňuje obecně rozířený názor o mase coby přirozené součásti naí stravy.
Vedoucí studie, profesor Ajit Varki, upozornil: Je pravděpodobné, e příjem molekuly Neu5Gc a následná tvorba antitělísek proti ní přispívá v průběhu ivota ke vzniku řady nemocí.
Není tady
Ahojky vem,
tiskem prola dalí pozitivní zpráva o vegetariánství: "Vegetariánství sniuje riziko rakoviny, kromě rakoviny tlustého střeva." Více na: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/16429 … treva.html
hezký den
Není tady
1 citrus denně na vyčitění střev:
Na ideální vyčistění střev je jednoduchý přírodní produkt citrusový plod. Kadý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujeme jeden celý citrusový plod, nejlépe grep, ale nejčastěji se uívá pomeranč , (i citrón) ve bez kůry . Ne jen ávu ! Pak u nic nejíme !!! Duina citrusových plodů neprovádí detoxikaci, ale čistí vekeré toxické nálepy, usazeniny i parazity a působí ve střevech jako tětka na vymývání sklenic. Ideálně čistí klky ve střevech a na rozdíl od léků, se pak nemusíme v těle doplňovat vzácné bakterie, které jsou součástí imunitního systému. Lidé uívající pravidelně denně potvrdili, e v minulosti trpěli zácpou, syndromem drádivého tračníku, těkou plynatostí a nadmutím, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi aludku. Odstranili i problémy s kůí a vlasy, jako i dalími častými nemocemi. Chci jen podotknout, e během několika měsíců dolo k jejich váhovému úbytku a o 6 kg , ale pozor, ne na objemu v pase, ale na váze! Prostě zbavili se odpadů - fekálií, zahnívajících ve střevech a způsobujících tak výe uvedené problémy, z nich nejvánějí je rakovina konečníku. Je to dlouhodobá doivotní kůra, ale jeden citrus denně není skoro ádná finanční investice. Zvate sami, co je lepí.
Upravil(a) Ra (17. 5. 2009 10:00)
Není tady
Já u delí dobu přemýlím a trápí mě pozice "nájemního vraha", jak mě nazval můj bratr, kdy jsem vyprávěla, e zvířata nezabíjím. Má pravdu.
Maso mám ráda. Kupuju si ho v obchodě. Je to pro mě velké dilema.
Ale mylenka na původ masa mi vadí dost. Potřebuju se nějak odrazit. Bojím se, e bude sloité vaření atd..
Moc dobře a jednodue zní návod na čitění. To zkusím.
Není tady
neboj Nikol,
dr se Masarykova rčení: "Hleď na cíl a ve ostatní u příjde samo!"
zvířátka děkují
Upravil(a) Ra (27. 8. 2009 21:06)
Není tady
Nikol, kdysi jsem viděla v televizi rozhovor s enou, která je veganka. Moderátorka se jí ptala, jak se k tomu vůbec dopracovala a ona řekla, e postupně. e tak náhlou změnu ivotního stylu by asi nezvládla.
Ze mě asi nikdy vegetarián nebude, protoe ryb se prostě vzdát nehodlám ale dřív jsem jedla maso kadý den a to minimálně dvakrát denně. Dneska se snaím mít maso pouze třikrát týdně na večeří a docela mi to jde. Nedovedu si představit, e bych z ničeho nic vypustila maso. Takhle se postupně dopracovávám k tomu, e to snad jednou vypustím úplně (teda a na ty ryby).
Není tady
Ahojte!
I kvůli zpomalení oteplování Země má smysl vzdát se masa, či aspoň omezit jeho spotřebu:
http://blisty.cz/2009/10/27/art49597.html
(Původně, anglicky, podrobně: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/e … 891362.ece)
Zasvěceně vazbu mezi pojídáním masa a oteplováním popsala ji před více ne dvěma lety Eva Bobůrková v článku "Jedlíci masa přitápějí planetě" (MF DNES z 31. 3. 2007, str. 11).
Pro Tebe, případného začátečníka, pro kterého právě toto bylo tím posledním závaíčkem na misce vah, pak:
http://bezmasa.kvalitne.cz
Robert
Není tady
Nikol: Já u delí dobu přemýlím a trápí mě pozice "nájemního vraha", jak mě nazval můj bratr, kdy jsem vyprávěla, e zvířata nezabíjím. Má pravdu.
Maso mám ráda. Kupuju si ho v obchodě. Je to pro mě velké dilema.
Jeiikriste , Tvůj brácha by potřeboval pohlavek
Pravdu vůbec nemá. A co rostliny? Ty jsou přece taky svým způsobem "ivé". Jestli za chvíli začne uvaovat tak, e obilí bolí, kdy je sečeno, jsi ztracená.
Neblázni, cokoliv bude dělat "násilím" na svém mylení, nebude Ti nikdy prospěné. Jestli Ti maso chutná, Tvoje tělo ví, proč mu chutná, tak ho jez.
Nějaké oteplování zeměkoule je mi u pultu s uzeninami naprosto ukradené. Vdycky mysli na to, e existují lidi, kteří hlásají moudra o čistotě planety a pak sednou do svýho trabanta a zahulí okolí modrým dýmem.... A taky - jen abys za pár let na nečekané návtěvě u bratra nezjistila, e právě poobědval chutný steak
Nenech se zbl.bnout, prosím.
Upravil(a) Tercila (22. 11. 2009 12:41)
Není tady
Tercila napsala:"Nějaké oteplování zeměkoule je mi u pultu s uzeninami naprosto ukradené"
A bude stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na monost onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny tlustého střeva (Kanadská nadace pro onemocnění srdce a cévní mozkové příhody doporučuje zařazení obilovin a zeleniny do jídelníčku místo masa. V jednotných výivových doporučeních pro stravování ke sniování rizika hlavních chronických nemocí, vydaných společně Americkou společností pro rakovinu, Americkou asociací pro onemocnění srdce, Národním zdravotním institutem a Americkou pediatrickou akademií se doporučuje strava zaloená na rozmanitosti rostlinné stravy, zahrnující obilné výrobky, zeleninu a ovoce.)
A bude stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na to, e z údajů OSN vyplývá, e výroba masa produkuje a 18 procent globálních emisí uhlíku, včetně likvidace lesů pro chov dobytka a pěstování krmiva. e díky globálnímu oteplování tají ledovce a dojde k nezvratným změnám na Zemi, kdy budeme řeit zásadní problémy přeití a nebude moné jednodue přijít k jakémukoli pultu se zboím.
A bude stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na to, e tímto kusem masa zvyuje počet trpících zvířat ve velkochovech. e kupuje kus tkáně bystoti, která chtěla ít a bránila se smrti jako bychom se bránili my.
A bude stát u pultu s uzeninami můe si na tohle vechno vzpomenout anebo taky ne
zavřít oči, zacpat si ui, bagatelizovat
. je to na tobě
.
lidé ale někdy mění své postoje
přemýlí, čtou, informují se, cítí...
Není tady
Ra, tohle je dobrá propaganda vegetarináství. Pěkně na city
Není tady
Ja nemám rada iaden fundamentalizmus, ani vegetariánsky. Mmch, ani pestovanie rastlín nie je na bohvieakej úrovni a údajné "bio- prdukcie" sú asi také "bio" ako celé nae ivoty. A globálne otepžovanie je následkom celkom iných vecí ako konzumácie mäsa, mäso sa predsa konzumuje od praveku.
A kto u chce by vegetariánom, mal by sa ním sta postupne, ideálny prechod je pozvožný a má trva MINIMÁLNE 7 rokov, aby telo nedostalo ok.
Není tady
JUDr. Zuzana Bílková: Otázku, zda nezpůsobuji rostlinám stejné utrpení, mohu zodpovědět jen vzhledem ke svým schopnostem člověka naslouchat přírodě a řídit se s citem její odpovědí mně dostupné poznání mi říká, e penice při sklizni trpí méně neli kráva na jatkách.
Tercilo,
i k rostlinám se přece můeme chovat lépe, ne se chováme (ani bychom se proto nějak zásadně omezovali či dokonce strádali).
Paradoxem je, e chci-li připravit o ivot co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou toti vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 a 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíené stravy má na svědomí nejen ivočichy (které sní či zneuívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin ne vegan.
Selimo,
rozdíl je v tom, e pralidí na celé planetě bylo řádově asi tolik, kolik je dnes lidí v Česku.
A potí v tom, e jsme my, nejpřemnoenějí druh na Zemi, zvýili za posledních 40 let spotřebu masa 5x. Kvůli naemu počtu (přesněji: kvůli naí zvýené poptávce) vězníme naprostou větinu hospodářských zvířat ve velkochovech (upřímně: koncentrácích). V jednom hangáru se tísní 1 000 dojnic, v dalím 10 000 prasat nebo nosnic a v některém i více jak 100 000 brojlerů.
Jetě mí prarodiče (a to byli sedláci!) měli maso jen v neděli. Já jsem míval něco z masa 2x a 4x denně. Maso, ale v podstatě i mléko a vejce, jsem přestal jíst ze dne (17. 11. 90) na den (18. 11. 90) . Bez oku. Naopak
. Take si dovolím tvrdit, e otázka délky přechodu je záleitost přinejmením individuální.
(Oteplování atmosféry má velmi mnoho příčin, jednou z těch několika málo hlavních vak je, e je nás moc a jíme moc masa .)
Robert
Upravil(a) Robert (23. 11. 2009 22:57)
Není tady
Robert, podmienky bol iiné, ale ak to vezme čiste pragmaticky, tejto planéte by u asi pomohlo len jediné: Keby CELĚ žudstvo zmizlo zo dňa na deň.
To, e si ty prestal jes zo dňa na deň (neviem, ktorý rok), ete neznamená, e to je dobre... Preil si to, ale ete nevie, či to raz neprinesie neblahé následky. Toto napísala ena, ktorá tomu trochu rozumie, zaujíma sa o viacero disciplín a je ZA vegetariánstvo(sama sa stala vegetariánkou, ale za 10 rokov), ale nie je fundamentalistka a odporúča robi aj toto S ROZUMOM. Trávenie je nastavené na jeden systém a prepnú ho zo dňa na deň je surovos.
Ja nie som vegetariánka, ale snaím sa nejes veža mäsa, preferujem biele, a nejem rôzne údené a konzerované mäsové výrobky. Vdy venujem vďačné mylienky zvieratku, ktoré mi umonilo najes sa, a rozmýžam, ako to svetu raz vrátim. Mono sa po smrti nechám rozseka a zora supom ako budhisti... aspoň bude nejaký úitok aj z mojej smrti.
A v mnohom má pravdu, to je jasné, ale otázka znie, čo s tým... Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuivila. Je to aj o pragmatickom uvaovaní a ekonomike.
Upravil(a) Selima (23. 11. 2009 23:04)
Není tady
Robert napsal:"Paradoxem je, e chci-li připravit o ivot co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou toti vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 a 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíené stravy má na svědomí nejen ivočichy (které sní či zneuívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin ne vegan."
Selima napsala: "Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuivila. Je to aj o pragmatickom uvaovaní a ekonomike."
Tak si říkám, jak čteme jeden druhého příspěvky?
Selima napsala: "...mäso sa predsa konzumuje od praveku."
Nevím, jak vás, ale nás učili, e jsme začínali jako sběrači plodů a rostlinné stravy.
Selima napsala: "To, e si ty prestal jes zo dňa na deň (neviem, ktorý rok), ete neznamená, e to je dobre... Preil si to, ale ete nevie, či to raz neprinesie neblahé následky.Trávenie je nastavené na jeden systém a prepnú ho zo dňa na deň je surovos.
"
Pokud je trávení nastaveno na jeden systém, proč by nám dělalo třeba jezení masa takové zdravotní problémy jako je monost onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny tlustého střeva...viz příspěvek č. 20, kdy nám lékaři doporučí ze dne na den stravu zaloenou na rozmanitosti rostlinné stravy, zahrnující obilné výrobky, zeleninu a ovoce?
Robert tenhle "ok" přechodu na zdravou stravu přeil, dosud to je téměř 20 let, dobrý experiment!
Upravil(a) Ra (24. 11. 2009 11:46)
Není tady