Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 26. 6. 2010 20:17

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Nárok tchýně na vnuka

eremuruss napsal(a):

aprill napsal(a):

sarinka napsal(a):

Dobrý den,zajímá mě jaký nárok má tchýně na svého vnuka (mého syna).Jsou mu dva roky,má právo si ho vzít na celý víkend?Nemám s ní dobré vztahy a nesouhlasím s jejími špatnými výchovnými návyky.Děkuji předem za rady.

Za pár let můžeš být ve stejné situaci jako tvoje tchýně a budeš neúspěšně  žádat o půjčení vnuka.
Je zajímavé, že "špatné výchovné  návyky" mají jen tchýně!

Moje tchyne mela taky spatne vychovne navyky.Kocarek vezla zasadne s cigarem.Varila s cigarem v ruce.Podle ni se pleny pouze pocurane prat nemusi staci jen vymachat a nechat uschnout.Kdyz dite nechtelo obedvat tak mu dala hroznovy vino to je prece taky jidlo.S tchyni jsem taky dobry vztah nemela nastesti o deti zajem nema.stolt

To ještě není tak strašný , kromě těch plen .

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#27 26. 6. 2010 20:22

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

agewa napsal(a):

když si vzpomenu na "svoje mládí", tak moje děti obě byly u babičky přez noc určitě dřív než ve 2 letech. když bylo dceři 15 měsíců, tak jsem otěhotněla, a protože mi bylo hodně špatně, byla jsem i po nemocnicích, byla jsem ráda, že může být u babičky.
je pravda, že jsem vždycky říkala.....radši at si o děti řeknou, než abych jim je strkala násilím.
a že všechno vždycky nebylo podle mě? velice záhy se naučily, že něco se může u babičky, ale doma ne.

Moje máma si brala staršího syna na víkend už asi od 4 měsíců

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#28 26. 6. 2010 21:19

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Grainne napsal(a):

eremuruss napsal(a):

aprill napsal(a):

Za pár let můžeš být ve stejné situaci jako tvoje tchýně a budeš neúspěšně  žádat o půjčení vnuka.
Je zajímavé, že "špatné výchovné  návyky" mají jen tchýně!

Moje tchyne mela taky spatne vychovne navyky.Kocarek vezla zasadne s cigarem.Varila s cigarem v ruce.Podle ni se pleny pouze pocurane prat nemusi staci jen vymachat a nechat uschnout.Kdyz dite nechtelo obedvat tak mu dala hroznovy vino to je prece taky jidlo.S tchyni jsem taky dobry vztah nemela nastesti o deti zajem nema.stolt

tak to mě, jako nekuřákovi, přijde děsný...a asi bych se taky zdráhala miminko půjčovat

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#29 27. 6. 2010 6:26

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

Moje tchyne mela syna u sebe jednou na cely mesic, protoze jsem musela jet do Cech vyrizovat mamincin pohreb, pak jeste jednou ho mela asi na tri tydny, opet kdyz jsem mela v Cechach zarizovani a behani po uradech, tak jsem ho nechala u ni. Tchyne je nekuracka, vari dobre, v tomhle jsem obavy nemela. Ale tchyne je dost akcni a trochu zbrkla, takze si z jeji pece odnesl uz nekolik urazu, nastesti ne vazne, ale nekolik jizev mame dodnes. Spise jsou to drobnosti, v cem se neshodneme - treba u tchyne pod pyzamo nosi slipy, ja mu je nedavam, neprijde mi to pohodlne a pyzamko stejne peru kazdy den, protoze se poti. To me pak vzdycky rozcili, kdyz maly rika, ze u babicky to dela tak a tak. Tak mu vysvetluju, ze doma se to zase dela tak a tak.

Sice nekdy je s tchyni kriz, ale jsem rada, ze pohlida, kdyz potrebuju. Ale kdyby delala takove silenosti, jako kourila do kocarku, pliny jen machala ve vode, ci davala bonbony misto jidla, tak bych ji ho nesverila, chodili bysme asi maximalne na navstevy.

Jinak tchyne je vystudovana ucitelka a moc rada poucuje, a ja jsem zase clovek, co si nerad nechava neco vysvetlovat a prikazovat. Takze to je taky dost problem...

Není tady

#30 27. 6. 2010 20:40

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

laminanonte napsal(a):

Grainne napsal(a):

eremuruss napsal(a):

tak to mě, jako nekuřákovi, přijde děsný...a asi bych se taky zdráhala miminko půjčovat

Já jsem kuřák, takže mně to hrozný nepřipadá . Třeba mně snacha kvůli tomu nebude vnoučata pujčovat, to mne zatím vůbec nenapadlo.

Není tady

#31 28. 6. 2010 2:59

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Jestli dobře čtu, ty dvě zmiňované dámy nejsou tchýněmi v pravém slova smyslu. Jsou babičkami, protože jsou matkami partnerů, s nimiž nejste v manželském vztahu. Navíc jsou s dětmi v kontaktu návštěvami, takže k dětem přístup mají kdykoli. Jejich chování a jednání naopak považuji za silné vměšování se do výchovy a vztahů. Jsem tchýně i babička. Neumím si ale představit, že bych se takhle chovala. Dítě je mi dáváno často, odmalinka i na noc a neberu to jako zbavování se ho, rodiče se o ně starají pořádně a příkladně. Občas i ti mladí potřebují dospat se a udělat v bytě práci, při které děcko být nemusí...Má mě rádo, když odcházím, bulí a mladí říkají...chce jít k tobě. Pomáhám ráda, ale umím i říct, nechce se mi, mám něco jiného na programu, chci si odpočinout...Nedávno mi jedna známá řekla...buď ráda, taky by ti to nemuseli ani ukázat natož půjčit...asi se do všeho vrtá a pak se nedivím...s úsměvem jsem jí řekla...je u mě často, dávají mi to sami...koukala asi...holky, jestli vám babči dítě navyknou na jiný režim a stravu, těžko to budete vracet do přijatelného normálu...teď máte boj s babčou, ale pak budete válčit s dítětem a navrch s partnerem...rodič, co má dítě rád, má starost, co je s ním, mně mladí občas pošlou SMS, jak spinká, jak jí, co dělá, a mně to přijde normální, oni mi věří, dodržím, co a jak a ještě se dvakrát přeptám, co třeba jedlo včera, abych neuvařila totéž. No aby babča mazala na sociálku a dokonce se chtěla  soudit, že každej sudej víkend požaduje dítě k sobě, to mi přijde v rozporu s normálními a běžnými příbuzenskými vztahy.

Není tady

#32 28. 6. 2010 20:15

Simon
♥♥♥♥---

boha jeho, matka vyhrožuje vlastní dceři, že jí nahlásí sociálce? Kde to žijeme?
Já pochybuju, že by do toho máma šla... do toho soudu. Samozřejmě ji znáš lépe než já big_smile ale... co myslíš ty?

Není tady

#33 28. 6. 2010 20:20

majkafa
Host

Nechápu, proč by měla mít tchýně na vnuka NÁROK. Proč by měl vůbec někdo mít na někoho NÁROK. Copak je člověk věc? Možná tak maximálně může mít rodič možnost být se svým dítětem. Ale NÁROOK? grater

#34 28. 6. 2010 20:21

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Simon napsal(a):

boha jeho, matka vyhrožuje vlastní dceři, že jí nahlásí sociálce? Kde to žijeme?
Já pochybuju, že by do toho máma šla... do toho soudu. Samozřejmě ji znáš lépe než já big_smile ale... co myslíš ty?

Možná ta péče o dítě nebude až tak tummenupp jak si myslí maminka wink .

Není tady

#35 28. 6. 2010 20:23

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

Nechápu, proč by měla mít tchýně na vnuka NÁROK. Proč by měl vůbec někdo mít na někoho NÁROK. Copak je člověk věc? Možná tak maximálně může mít rodič možnost být se svým dítětem. Ale NÁROOK? grater

Majko, to není nárok na "vnuka", babička se chce  s vnukem stýkat a rodiče brání kapitulation .

Není tady

#36 28. 6. 2010 20:26

majkafa
Host

aprill napsal(a):

majkafa napsal(a):

Majko, to není nárok na "vnuka", babička se chce  s vnukem stýkat a rodiče brání kapitulation .

Vlákno se jmenuje - NÁROK tchýně na vnuka. To je něco jiného, než touha babičky stýkat se s vnukem. A žádat soud,to už je hodně drsné. To je drsná babička.
Co když mají rodiče dobrý důvod?
Jak tady hezky popsala kalupinka.
Mně mého vnoučka už dovolili hlídat. A to jsou mu necelé 3 měsíce. A už se těší, až dcerka nebude kojit a já jim pohlídám delší dobu. A já se taky těším. Ale budu dělat, co si přejí a ne narušovat jejich systém. Třeba si nepřejí dudlíka a tam mu ho prostě nedám. Hotovo. smile

#37 28. 6. 2010 20:30

majkafa
Host

helena napsal(a):

Má tchýně právní nárok na vídání vnoučete?
Nárok má ze zákona:
Zákon o rodině § 27, odst. 4
Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci.

Tzn. může podat návrh na úpravu styku a pak záleží jen na argumentech obou stran a rozhodnutí soudu.

Nu, já myslím, že tento paragraf je spíš myšlen tak, že bude vydán zákaz styku dítěte s prarodiči. wink Na návrh jeho rodičů. helena popsala jen jeden ze způsobů, jak může být tento paragraf aplikován.

Upravil(a) majkafa (28. 6. 2010 20:33)

#38 28. 6. 2010 20:32

majkafa
Host

Abby21 napsal(a):

Obnovuji toto téma, abych zbytečně nezakládala nové. Mám v podstatě stejný hlavní dotaz.
Nechci řešit proč a jak...prostě jsem se držela dlouho, včera už jsme bouchli s přítelem oba. Pohádali se s matkou jako psi a ode dneška si hledáme jiné bydlení (máme byt hned vedle ní).
Nejde o to, že bychom ji  malou nechtěli ukazovat vůbec, ale podle ní, je to prostě málo, mám ji doma nakvartýrovanou třikrát denně....to tady rozebírat nechci. Ale je to hodně rázná ženská, má známosti snad všude, a včera vyhrožovala sociálkou, že tam zajde. Že ji malou nechceme půlčovat. A já fakt věřím, že je schopná to udělat...
Děkuji

PS: ještě dodám, že nejde jen o tohle. Prostě celkově s její výchovou absolutně nesouhlasíme a jakékoliv domluvy ani příkazy ignoruje. Dělá to prostě tajně.

Však ať zajde. Hin se ukáže. lol Bych se vůbec nebála. A taky bych se co nejrychleji stěhovala, pokud nejsem schopna jí zamezit přístup do mého bydlení a nechci se s ní dohadovat.
Vy jste rodiče. Vy jste zodpovědni za výchovu SVÉHO dítěte.

#39 28. 6. 2010 20:33

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

aprill napsal(a):

majkafa napsal(a):

Vlákno se jmenuje - NÁROK tchýně na vnuka. To je něco jiného, než touha babičky stýkat se s vnukem. A žádat soud,to už je hodně drsné. To je drsná babička.
Co když mají rodiče dobrý důvod?
Jak tady hezky popsala kalupinka.
Mně mého vnoučka už dovolili hlídat. A to jsou mu necelé 3 měsíce. A už se těší, až dcerka nebude kojit a já jim pohlídám delší dobu. A já se taky těším. Ale budu dělat, co si přejí a ne narušovat jejich systém. Třeba si nepřejí dudlíka a tam mu ho prostě nedám. Hotovo. smile

Tak to funguje v normálních funkčních rodinách tummenupp .

Není tady

#40 28. 6. 2010 20:36

majkafa
Host

Z netu:

Mám jako babička právo na vídání se s vnoučetem? Naděžda

Ano, máte. Zákon o rodině upravuje styk prarodičů a vnuků na styk. Nedojde-li k dohodě a bude-li to vyžadovat zájem dítěte a poměry v rodině, soud může styk upravit (přikázat). To se děje často u rozvedených párů, kdy jeden z rodičů zamezuje prarodičům v setkávání.

Pokud selže rodina (rodiče se o dítě nestarají), mohou prarodiče být poručníky, pěstouny nebo jim může být dítě svěřeno do náhradní výchovy. Osvojení je ale vyloučené.

Nemyslím si, že selhání rodiny by byl tazatelčin případ. Takže není co řešit. Ať si to tchýně zkusí. Ano, je to znepříjemnění života. Ale tchýně, jakou popisuje tazatelka, nemá šanci.

#41 29. 6. 2010 6:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

helena napsal(a):

Nárok má ze zákona:
Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci.

Tzn. může podat návrh na úpravu styku a pak záleží jen na argumentech obou stran a rozhodnutí soudu.

Nu, já myslím, že tento paragraf je spíš myšlen tak, že bude vydán zákaz styku dítěte s prarodiči. wink Na návrh jeho rodičů. helena popsala jen jeden ze způsobů, jak může být tento paragraf aplikován.

majko, tento § byl do zákona přidán právě proto, aby se prarodiče s vnoučaty mohli stýkat. Před touto úpravou totiž neměli šanci, takže například "mstící se" rozvedený rodič babi a dědovi ze strany exmanžela prostě a jednoduše kontakt s děckem zatrhnul - a oni (natož nezletilé dítě) neměli šanci se dál vídat, i kdyby o to stáli.
Dokud tahle úprava neplatila, bylo jen a jen na rodičích dítěte, jestli ho prarodičům "ukážou nebo půjčí".

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#42 29. 6. 2010 8:12

Blossom
Host

helena napsal(a):

majkafa napsal(a):

helena napsal(a):

Nárok má ze zákona:

majko, tento § byl do zákona přidán právě proto, aby se prarodiče s vnoučaty mohli stýkat. Před touto úpravou totiž neměli šanci, takže například "mstící se" rozvedený rodič babi a dědovi ze strany exmanžela prostě a jednoduše kontakt s děckem zatrhnul - a oni (natož nezletilé dítě) neměli šanci se dál vídat, i kdyby o to stáli.
Dokud tahle úprava neplatila, bylo jen a jen na rodičích dítěte, jestli ho prarodičům "ukážou nebo půjčí".

Myslím, že ta právní úprava je na místě. Znám osobně jeden případ, kde nárok babičky na vnoučata byl uplatňován soudně:
Mladá matka od 2 malých dětí těžce onemocněla a zemřela. Ještě v době její nemoci si její manžel našel novou ženu, a bohužel neměl ani tolik ohleduplnosti, aby toto své umírající manželce zatajil, umírala s vědomím, že on už má jinou a děti budou říkat maminko té nové...... usch 
Samozřejmě, vztahy otce dětí s tchýní - matkou zemřelé maminky dětí to velmi narušilo. On nechtěl připustit setkávání babičky s dětmi. Pro ni to však byla jediná vnoučata, a živoucí vzpomínka na zemřelou dceru.
Takže se to řešilo soudně a byl uplatněn právě výše zmíněný paragraf. Takže babička se s vnoučaty aspoň v soudně stanovených termínech vidí a bere si je k sobě.
Nebýt toho zákona, přišla by nejen o dceru, ale i o veškerý kontakt s vnoučaty.

Myslím, že v takovýchto případech má ten zákon smysl.

Ale vraťme se k případu tazatelky - myslím si, že pokud bude její tchýně rodinu vláčet po soudech a posílat na ně sociálku, myslím, že si tak maximálně urve ostudu, utratí fůru peněz a nervů za soudy a ničeho kloudného nedosáhne.

Upravil(a) Blossom (29. 6. 2010 8:34)

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí