Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 8. 8. 2008 11:20

sarinka
♥------

Nárok tchýně na vnuka

Dobrý den,zajímá mě jaký nárok má tchýně na svého vnuka (mého syna).Jsou mu dva roky,má právo si ho vzít na celý víkend?Nemám s ní dobré vztahy a nesouhlasím s jejími špatnými výchovnými návyky.Děkuji předem za rady.

Není tady

#2 8. 8. 2008 11:28

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Re: Nárok tchýně na vnuka

No to asi záleží na tom, jestli jsi vdaná nebo rozvedená... v zákoně o rodině, v části kde se píše o rozvodu, se píše taky: "Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci."
Jestli je to možné takhle udělat i když jsi vdaná, to nevím.

Spíš bych řekla, že to záleží na Vaší vzájemné dohodě, ne? Na dohodě Tvojí, manžela a tchýně...

Není tady

#3 8. 8. 2008 12:40

spunt
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Sarinko, jestli myslíš, jako že Ti tchýně zazvnoní za dveřma a řekne ze zákona mám nárok vzít si dítě na víkend, tak to ne.
Ale jak píše Martinka, je to na vzájemné dohodě.
Pokud tchýně má zájem, tak jí řekni, že budeš ráda když Ti pomůže a vezme si kluka na víkend ( to slyší opravdu rády) a dej jí patřičné instrukce co dítě smí a nesmí, s tím, že budeš ráda aby to dodržela, aby jsi se nebála půjčit jí dítě znovu. Nebo jí řekni a s Tebou stráví jeden den , aby věděla jak dítě vychováváš, že není dobré když něco dělala naprosto opačně.
JInak počítej s tím, že babičky děti rozmazlují a pokud řekneš že smí za den tři bonbonky a tchýně mu dá sáček, je to "normální" tedy pokud to není místo večeře.... a 100% mu dovolí více než Ty.

Záleží také jak se na to kouká manžel, aby jste se kvůli hlídání od tchýně nerozhádali.

P.S.: Co já bych za to dala, kdyby tchýně projevila zájem. Mladší dceru viděla už třikrát (tudíž je vidět že nemá zájem ani o narozeninách , vánocích a pod. )

http://www.ticker.7910.org/as1cxJr0g411110MTAyZHwwMDAyMjNkfExlbmljY2UgamU.gif
http://www.ticker.7910.org/as1csEk0g410010MjkyZHwwMDAyNTdkfEppdHVzY2UgamU.gif

Stránky na téma: Poruchy pozornosti, hyperaktivita, hypoaktivita  http://www.adhd.denicek.eu/

Není tady

#4 8. 8. 2008 13:02

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

sarinka napsal(a):

Dobrý den,zajímá mě jaký nárok má tchýně na svého vnuka (mého syna).Jsou mu dva roky,má právo si ho vzít na celý víkend?Nemám s ní dobré vztahy a nesouhlasím s jejími špatnými výchovnými návyky.Děkuji předem za rady.

Za pár let můžeš být ve stejné situaci jako tvoje tchýně a budeš neúspěšně  žádat o půjčení vnuka.
Je zajímavé, že "špatné výchovné  návyky" mají jen tchýně!

Není tady

#5 8. 8. 2008 13:44

sarinka
♥------

Ale já ji vnuka dám,kdy bude chtít,to není problém,jen si myslím,že ve 2 letech je ještě brzy na celý víkend.A z těch špatných výchovných navyků myslím např. že dovolí synovi vyprázdnit se kdekoliv na koberec,místo oběda a večeře mu dává bonbony,na snídani nanuk a taky tchýně skoro vůbec nevaří,dovolí mu ničit veškeré věci v domácnosti např.fotoaparát a ani ho neokřikne,lakuje mu nehty,byla s ním na procházce venku pouze jednou za 2 roky,jsou pořád doma...takže snad mě chápete,že chci svého syna aspon trochu vychovat,samozřejmě ani já nejsem dokonalá matka,ale tyto věci mi hodně vadí.

Není tady

#6 8. 8. 2008 14:06

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

Sarinko, když jí to nedovolíš, tak si na celý víkend vzít vnuka nesmí. Je to jen o domluvě.

Není tady

#7 8. 8. 2008 14:07

spunt
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Aprill, ano je to zajímavé, že ty špatné návyky mají jen tchýně big_smile ono je to z části tím, že špatné návyky co mají matky mají od své matky ty samozřejmě nevadí big_smile . Ale je pravda, že většinou tchýně to dohánějí do extrému.

Moje mamka se ptá co může holkám dát, co smí, co ne, četla se mnou Betynku.
Moje tchýně chtěla nacpat 2 měsíční Jítě vodu ze studny, protože je chuově dobrá ( o rozboru vody nechtěla ani slyšet  - vždy všem chutná tongue )

Sarinko, záleží na dítěti. Nemyslím si, že by moje Lenka nebyla schopná být u babičky celý víkend, spíš by to nezvládla babička lol
Třeba se s ním bojí ven, aby jí neutekl, doma se hlídá lépe.
S tím jídlem je to horší. Holt jí musíš vysvětlit, že bonbonky jsou jedině po jídle. Ale je drsné řešit to tím, že bych dítě nedala k babičce. Je to přesně jak píše Aprill, představ si, že by Tobě pak snacha nechtěla půjčit vnouče.

Tento dotaz spíš dej na forum naše děti. Tam Ti odpoví maminky, jak často, či na jak dlouho nechali děti babičkám.

http://www.ticker.7910.org/as1cxJr0g411110MTAyZHwwMDAyMjNkfExlbmljY2UgamU.gif
http://www.ticker.7910.org/as1csEk0g410010MjkyZHwwMDAyNTdkfEppdHVzY2UgamU.gif

Stránky na téma: Poruchy pozornosti, hyperaktivita, hypoaktivita  http://www.adhd.denicek.eu/

Není tady

#8 8. 8. 2008 14:41

sarinka
♥------

Spunte, já jsem nikde nepsala,že ji vnuka nedám,může si pro něj přijet každý den třeba po obědě a být s ním do večera.To mi nevadí.
Jen se bojím syna dát na noc,budí se na sunar a když se v noci vzbudí a nevidí mě,tak spustí hysterický pláč.No chtěla ho už v 7 měsících na víkend,kdy jsem ještě kojila...
Vadí mi,že synovi neuvaří oběd a místo toho má bonbony,čokoládu a nanuky.A domluva byla několikrát a to i důrazná ze strany mého přítele (tchýniného syna) a na to nám tchýně pouze odpověděla,že v jejím bytě si může dávat malému co chce.Takže tak.
A bonbonky malému taky občas dám,ale po jídle,protože je to špatný jedlík.

Není tady

#9 8. 8. 2008 14:48

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

sarinka napsal(a):

Za pár let můžeš být ve stejné situaci jako tvoje tchýně a budeš neúspěšně  žádat o půjčení vnuka.

tummenuppgodlike

Není tady

#10 8. 8. 2008 14:52

Jája
♥♥♥♥♥♥♥

je to vaše dítě a vy rozhodujete - takže bych klidně a rozhodně trvala na odpoledních, mi to přijde rozumný kompromis... tchýně dítě mít bude a přitom bude o něj postaráno...
netušim co má společného, že je to v jejim bytě - dítě je vaše a vy za něj nesete zodpovědnost...

Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.

Jediné hranice, které nás mohou nějakým způsobem omezovat, jsou uvnitř nás, uvnitř naší mysli.

Není tady

#11 8. 8. 2008 22:32

Adamíra
♥♥♥♥---

Nějak to celé nechápu...mᚠobavy poslat syna přes noc ke tchýni (možná by to ona nezvládla, možná by to bylo stresující pro syna-noční buzení), tak jí ho prostě přes noc nedávej. A hotovo. A počkej, až bude větší a sám bude třeba chtít. Možná by to chtělo tam s ním jednou spát i ty (aby si malý zvykl a také aby tchýně poznala).

Není tady

#12 8. 8. 2008 23:28

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

aprill napsal(a):

sarinka napsal(a):

Ty jo, taky jednou budu tchyně.
Podle mého záleží na tobě, jestli jí ho nechceš dát přes noc, tak prostě nedávej. A nebo tam bud s ním na víkend a pak se uvidí.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#13 9. 8. 2008 1:01

sunyata
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Mama Earth

Podle me mas teda pekne sveraznou tchyni.
Me osobne by teda vadilo, kdyby kdokoliv - tchyne, mama, teta... pozadoval mit mou 7mi mesicni dceru na noc, kdyz ji kojim.
Absolutne mas pravo rict ne. 
A vubec si neumim predstavit, kdyby nekdo z rodiny ucil me dite takovym prisernym stravovacim navykum.
Ja bych ji syna na vikend nebo i jen na noc nedavala, jestli s nim chce byt dala bych ji moznost kdykoliv pres den.
A vy kdo se to divate jako na nejakou zaujatost proti tchynim, tak jste vedle jako jedle.

Není tady

#14 9. 8. 2008 8:31

lindaB
♥♥♥♥♥♥-

můj syn jezdil s babičkou a dědou (manželovi rodiče) od 2 let taky na celý na víkend na chatu, ale věděla jsem, že je o něj perfektně postaráno.Babička je totiž super (slovo tchýně nepoužívám). vždy jsme se domluvily, co ano, co ne.
Byla jsem dokonce radši, když byl s nimi a ne s mojí mamkou, ta se sice taky skvělě postará, ale není moc na hraní a na vycházky.
Dnes je mu 15, dceři 12 a když jdou k babičkám na víkend, jdou rádi.

Kdyby se babičky o děti, když byli malé, nedovedly postarat, nebo nerespektovaly má přání, na noc bych tam dítě nenechala.nanuk k snídani  a bonbony místo oběda, to je docela nářez.

Upravil(a) lindaB (9. 8. 2008 8:33)

Není tady

#15 9. 8. 2008 10:42

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

sarinko, Tvá tchýně chce, abys ji jako matku svého muže respektovala a do jisté míry se jí i podřizovala. Chce být součástí Tvé rodiny a nespokojí se pouze s občasnými nahodilými návštěvami.

Normální totiž je, když rodiče řeknou...my potřebujeme hlídat tehdy a tehdy, hodí se vám to....a předají blízké příbuzné, dostatečně schopné a osvědčené, dítě, které je natolik velké a způsobilé, aby to tam zvládlo a vydrželo.

Zkouším se vcítit do pocitů Tvé tchýně a není to nijak složitá rovnice k vyřešení. Chce mít dítě na noc podle mého ze tří důvodů:
aby si na ni záhy zvyklo, mělo ji rádo a aby mohla spolurozhodovat o jeho vývoji
aby dokázala sobě a světu, jak se umí postarat a jak pomáhá mladým
aby si vyplnila čas, protože nemá koníčky, které by ji bavily

Můžu říct, že znám lepší způsob trávení víkendu, než vzít si domů nemluvňátko či batolátko. My, mámy dospělých dětí, jsme si svoje už odvychovaly a máme nárok si nejen odpočinout, ale i věnovat se svým zálibám, na které nám zamlada nezbýval čas ani finance. Nemáme-li záliby, dovedeme svým mladým dost často "obohatit" život o nevyžádané rady, nepotřebnou pomoc, nevítanou přítomnost.

Nevzala bych si malé děcko na víkend domů, když by to nebylo nezbytně nutné a když by to mladí nepotřebovali sami. Neumím si dost dobře představit, že bych jim řekla...chci malého  tehdy a tehdy na takhle a takhle dlouho. A to i kdybych se o dítě byla schopná postarat a respektovala režim, který mu rodiče zavedli. A nesejde na tom, zda by to bylo dítě od syna či od dcery.

Myslím, že pokud mají strany mladých a starých vycházet, měla by platit ohledně hlídání nepsaná pravidla...jako třeba...mami, my chceme jít v pátek do kina....jé, mrzí mě to, už něco mám....ale v sobotu by to šlo, to bych hlídat mohla...

Myslím, že obě strany by měly respektovat tu druhou. Starší generace to, že dneska už se třeba metody změnily a dětem vyhovuje režim, rodiči zavedený a mladší generace třeba i to, že rodiče nejsou povinni jim vypomáhat co se týče hlídání a financí. A my zkušenější bychom měli být spíš nad věcí: dospělé děti, kterým nevnucujeme svoje moudra a necpeme se k nim denně na návštěvy, se na nás spíše obrátí s žádostí o pomoc či radu než ty páry našich potomků, které jen ve dveřích obrátí oči v sloup: PROBOHA, ONA UŽ JE TADY ZASE  a  po našem odchodu se pravidelně pohádají: DĚLEJ UŽ S TÍM NĚCO, JE TO TVOJE MÁMA....NO ALE ONA TO S NÁMI MYSLÍ DOBŘE, TO TVOJE MÁMA....a dál si to už všechny umíme představit, že...!

Není tady

#16 9. 8. 2008 10:54

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Ale otázka vlastně zněla jinak...právní nárok na vnuka....pokud tchýně půjde k dětské lékařce s tím, že jí malého nechceš půjčit na víkend...nebo pokud vyrazí třeba na sociálku či jinam....nepochodí nikde a ještě si uškodí...Každý soudný a rozumný člověk uzná, že u mámy je tak malému děcku nejlíp a pokud  někdo bude chtít znát Tvé argumenty a Ty je řekneš jako tady nám...myslím, že fakt můžeš být bez obav.

A pokud si bude stěžovat Tvému muži, měl by stát při Tobě. Nebo ho tam pošli s malým, pokud to zvládneš psychicky. Věř mi, že to bude zároveň první a poslední víkend vašeho dítěte u ní. Zaprvé mu dítě ani na chvíli nepůjčí, zadruhé bude muž pozorovat, jak mu plácá žaludek, dělá všechno jinak, než Ty a jak je z toho dítě rozkolísané a zatřetí si myslím, že to bude pro muže zcela zabitý čas. Nota bene, když si pomyslí, že Ty jsi doma zůstala sama a co asi děláš, když on nesmyslně tvrdne s malým u rodičů...

Není tady

#17 20. 8. 2008 19:27

henrietta
♥♥♥♥---

Nevím jak je to s právním nárokem na dítě, ale podle mě by si ho mohla vymoci tak maximálně soudem, je přece tvoje a basta, když nechceš, tak jí to nějak slušně vysvětli.

Mimochodem, já jsem jela prý k babičce ve dvou letech na celý týden (babička na to asi do dneška ráda vzpomíná, protože o tom mluví pokaždé, když mě vidí) a na mě to nejenže nezanechalo žádné následky, ale ještě navrch si to samozřejmě vůbec nepamatuju, takže to je, jako kdybych tam skoro ani nebyla - tak ti tchýně snad za jeden víkend dítě taky nezkazí. Jinak ale chápu, že jí ho nechceš půjčit, když asi nemáte moc dobré vztahy.

Není tady

#18 20. 8. 2008 22:52

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

aprill napsal(a):

sarinka napsal(a):

Moje tchyne mela taky spatne vychovne navyky.Kocarek vezla zasadne s cigarem.Varila s cigarem v ruce.Podle ni se pleny pouze pocurane prat nemusi staci jen vymachat a nechat uschnout.Kdyz dite nechtelo obedvat tak mu dala hroznovy vino to je prece taky jidlo.S tchyni jsem taky dobry vztah nemela nastesti o deti zajem nema.stolt

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#19 21. 8. 2008 10:56

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

No, teď už to patří spíš na psychologickou ale... dítě se dá zkazit velmi snadno. Stačí třeba že u babičky se nemusí zouvat a může v botech dovnitř. Já zase trvám na tom, že se musí zout hned za dveřmi, když je bláto, tak venku. Dlouho v tom mělo dítě zmatek, teď už ví, co si kde může dovolit. Dítě by mělo pokud možno být vychovávané všude stejně. Já jsem dítěti nedávala vůbec sladkosti a babičky mi dítě na sladké naučily. To je taky špatně, zvl᚝ když jsem jim kladla na srdce, že má exém, Mudr. čokoládu zakázala, bonbóny zase obsahují jedovatá barviva, a mu to nedávají. Myslíte, že poslechli? Ani náhodou. Dítě ode mě nic sladkého nevyžadovalo, protože ani nic neznalo do cca 1,5 roku jsem měla stravu pod kontrolou a pak už ne. No, nedejte mu, když tak prosí...
Jinak máme dobré vztahy a víkendy u babiček nejsou problém (budou mu 4), ale ve dvou letech má být dítě hlavně s rodiči a úplně stačí, když si ho babičky vezmou na pár hodin.

Není tady

#20 21. 8. 2008 11:54

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Asi takhle - když má dítě nějaké omezení (třeba ta zhoršená vyrážka), měli by to prarodiče respektovat, stejně jako třeba základní návyky (mytí rukou, přezouvání atd.), ale na druhou stranu jsou tu babičky a dědové právě proto, aby prcka malinko "rozmazlovali". Tím nemyslím, aby šli proti výchově rodičů, spíš trošku "povolit" - doma jí to, co máma uvaří, u babičky si může říct, na co má chu (čímž nemyslím zmrzku místo večeře), může jít o chvíli později spát nebo se ráno povalovat...
My už jsme si svoje děti vychovali (a taky občas brblali, že to ti staří dělají blbě), teď si je vychovávejte vy a nechte nám vnoučata pro radost.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#21 25. 8. 2008 16:05

Décima
♥♥♥♥♥--

Jo, jo babičky jsou tady na rozmazlování .... A to já bych zase byla ráda, kdyby si tchyně vzala vnouče i třebas přes víkend ( sama už mám děti odrostlé), alespoň bychom si mohli s partnerem, manželem někam vyrazit, dodělala bych si v klidu lážo plážo resty apod.... Nějaké to rozmazlování od babičky jednou za čas, myslím nic není.... Babička se s vnoučetem raduje a možná i s ním "dětinští", na výchovu jsou tady už mladí, "staří" už mají odsloužíno... stolt

Není tady

#22 26. 6. 2010 18:18

Abby21
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karviná
Web

Obnovuji toto téma, abych zbytečně nezakládala nové. Mám v podstatě stejný hlavní dotaz.
Má tchýně právní nárok na vídání vnoučete?
Nechci řešit proč a jak...prostě jsem se držela dlouho, včera už jsme bouchli s přítelem oba. Pohádali se s matkou jako psi a ode dneška si hledáme jiné bydlení (máme byt hned vedle ní).
Nejde o to, že bychom ji  malou nechtěli ukazovat vůbec, ale podle ní, je to prostě málo, mám ji doma nakvartýrovanou třikrát denně....to tady rozebírat nechci. Ale je to hodně rázná ženská, má známosti snad všude, a včera vyhrožovala sociálkou, že tam zajde. Že ji malou nechceme půlčovat. A já fakt věřím, že je schopná to udělat...
Děkuji

PS: ještě dodám, že nejde jen o tohle. Prostě celkově s její výchovou absolutně nesouhlasíme a jakékoliv domluvy ani příkazy ignoruje. Dělá to prostě tajně.

Upravil(a) Abby21 (26. 6. 2010 18:20)

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/Xlno2jv.jpghttp://lb4f.lilypie.com/Xlnop1.png

http://lb5f.lilypie.com/TikiPic.php/uhYVRv3.jpghttp://lb5f.lilypie.com/uhYVp2.png

Není tady

#23 26. 6. 2010 18:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Má tchýně právní nárok na vídání vnoučete?
Nárok má ze zákona:
Zákon o rodině § 27, odst. 4
Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci.

Tzn. může podat návrh na úpravu styku a pak záleží jen na argumentech obou stran a rozhodnutí soudu.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#24 26. 6. 2010 18:47

Abby21
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karviná
Web

Děkuju

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/Xlno2jv.jpghttp://lb4f.lilypie.com/Xlnop1.png

http://lb5f.lilypie.com/TikiPic.php/uhYVRv3.jpghttp://lb5f.lilypie.com/uhYVp2.png

Není tady

#25 26. 6. 2010 19:09

agewa
♥♥♥♥♥♥-

když si vzpomenu na "svoje mládí", tak moje děti obě byly u babičky přez noc určitě dřív než ve 2 letech. když bylo dceři 15 měsíců, tak jsem otěhotněla, a protože mi bylo hodně špatně, byla jsem i po nemocnicích, byla jsem ráda, že může být u babičky.
je pravda, že jsem vždycky říkala.....radši at si o děti řeknou, než abych jim je strkala násilím.
a že všechno vždycky nebylo podle mě? velice záhy se naučily, že něco se může u babičky, ale doma ne.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí