6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,zajímá mě jaký nárok má tchýně na svého vnuka (mého syna).Jsou mu dva roky,má právo si ho vzít na celý víkend?Nemám s ní dobré vztahy a nesouhlasím s jejími patnými výchovnými návyky.Děkuji předem za rady.
Není tady
No to asi záleí na tom, jestli jsi vdaná nebo rozvedená... v zákoně o rodině, v části kde se píe o rozvodu, se píe taky: "Vyaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, můe soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci."
Jestli je to moné takhle udělat i kdy jsi vdaná, to nevím.
Spí bych řekla, e to záleí na Vaí vzájemné dohodě, ne? Na dohodě Tvojí, manela a tchýně...
Není tady
Sarinko, jestli myslí, jako e Ti tchýně zazvnoní za dveřma a řekne ze zákona mám nárok vzít si dítě na víkend, tak to ne.
Ale jak píe Martinka, je to na vzájemné dohodě.
Pokud tchýně má zájem, tak jí řekni, e bude ráda kdy Ti pomůe a vezme si kluka na víkend ( to slyí opravdu rády) a dej jí patřičné instrukce co dítě smí a nesmí, s tím, e bude ráda aby to dodrela, aby jsi se nebála půjčit jí dítě znovu. Nebo jí řekni a s Tebou stráví jeden den , aby věděla jak dítě vychovává, e není dobré kdy něco dělala naprosto opačně.
JInak počítej s tím, e babičky děti rozmazlují a pokud řekne e smí za den tři bonbonky a tchýně mu dá sáček, je to "normální" tedy pokud to není místo večeře.... a 100% mu dovolí více ne Ty.
Záleí také jak se na to kouká manel, aby jste se kvůli hlídání od tchýně nerozhádali.
P.S.: Co já bych za to dala, kdyby tchýně projevila zájem. Mladí dceru viděla u třikrát (tudí je vidět e nemá zájem ani o narozeninách , vánocích a pod. )
Není tady
sarinka napsal(a):
Dobrý den,zajímá mě jaký nárok má tchýně na svého vnuka (mého syna).Jsou mu dva roky,má právo si ho vzít na celý víkend?Nemám s ní dobré vztahy a nesouhlasím s jejími patnými výchovnými návyky.Děkuji předem za rady.
Za pár let můe být ve stejné situaci jako tvoje tchýně a bude neúspěně ádat o půjčení vnuka.
Je zajímavé, e "patné výchovné návyky" mají jen tchýně!
Není tady
Ale já ji vnuka dám,kdy bude chtít,to není problém,jen si myslím,e ve 2 letech je jetě brzy na celý víkend.A z těch patných výchovných navyků myslím např. e dovolí synovi vyprázdnit se kdekoliv na koberec,místo oběda a večeře mu dává bonbony,na snídani nanuk a taky tchýně skoro vůbec nevaří,dovolí mu ničit vekeré věci v domácnosti např.fotoaparát a ani ho neokřikne,lakuje mu nehty,byla s ním na procházce venku pouze jednou za 2 roky,jsou pořád doma...take snad mě chápete,e chci svého syna aspon trochu vychovat,samozřejmě ani já nejsem dokonalá matka,ale tyto věci mi hodně vadí.
Není tady
Sarinko, kdy jí to nedovolí, tak si na celý víkend vzít vnuka nesmí. Je to jen o domluvě.
Není tady
Aprill, ano je to zajímavé, e ty patné návyky mají jen tchýně ono je to z části tím, e patné návyky co mají matky mají od své matky ty samozřejmě nevadí . Ale je pravda, e větinou tchýně to dohánějí do extrému.
Moje mamka se ptá co můe holkám dát, co smí, co ne, četla se mnou Betynku.
Moje tchýně chtěla nacpat 2 měsíční Jítě vodu ze studny, protoe je chuově dobrá ( o rozboru vody nechtěla ani slyet - vdy vem chutná )
Sarinko, záleí na dítěti. Nemyslím si, e by moje Lenka nebyla schopná být u babičky celý víkend, spí by to nezvládla babička
Třeba se s ním bojí ven, aby jí neutekl, doma se hlídá lépe.
S tím jídlem je to horí. Holt jí musí vysvětlit, e bonbonky jsou jedině po jídle. Ale je drsné řeit to tím, e bych dítě nedala k babičce. Je to přesně jak píe Aprill, představ si, e by Tobě pak snacha nechtěla půjčit vnouče.
Tento dotaz spí dej na forum nae děti. Tam Ti odpoví maminky, jak často, či na jak dlouho nechali děti babičkám.
Není tady
Spunte, já jsem nikde nepsala,e ji vnuka nedám,můe si pro něj přijet kadý den třeba po obědě a být s ním do večera.To mi nevadí.
Jen se bojím syna dát na noc,budí se na sunar a kdy se v noci vzbudí a nevidí mě,tak spustí hysterický pláč.No chtěla ho u v 7 měsících na víkend,kdy jsem jetě kojila...
Vadí mi,e synovi neuvaří oběd a místo toho má bonbony,čokoládu a nanuky.A domluva byla několikrát a to i důrazná ze strany mého přítele (tchýniného syna) a na to nám tchýně pouze odpověděla,e v jejím bytě si můe dávat malému co chce.Take tak.
A bonbonky malému taky občas dám,ale po jídle,protoe je to patný jedlík.
Není tady
aprill napsal(a):
sarinka napsal(a):
Za pár let můe být ve stejné situaci jako tvoje tchýně a bude neúspěně ádat o půjčení vnuka.
Není tady
je to vae dítě a vy rozhodujete - take bych klidně a rozhodně trvala na odpoledních, mi to přijde rozumný kompromis... tchýně dítě mít bude a přitom bude o něj postaráno...
netuim co má společného, e je to v jejim bytě - dítě je vae a vy za něj nesete zodpovědnost...
Není tady
Nějak to celé nechápu...má obavy poslat syna přes noc ke tchýni (moná by to ona nezvládla, moná by to bylo stresující pro syna-noční buzení), tak jí ho prostě přes noc nedávej. A hotovo. A počkej, a bude větí a sám bude třeba chtít. Moná by to chtělo tam s ním jednou spát i ty (aby si malý zvykl a také aby tchýně poznala).
Není tady
aprill napsal(a):
sarinka napsal(a):
Ty jo, taky jednou budu tchyně.
Podle mého záleí na tobě, jestli jí ho nechce dát přes noc, tak prostě nedávej. A nebo tam bud s ním na víkend a pak se uvidí.
Není tady
Podle me mas teda pekne sveraznou tchyni.
Me osobne by teda vadilo, kdyby kdokoliv - tchyne, mama, teta... pozadoval mit mou 7mi mesicni dceru na noc, kdyz ji kojim.
Absolutne mas pravo rict ne.
A vubec si neumim predstavit, kdyby nekdo z rodiny ucil me dite takovym prisernym stravovacim navykum.
Ja bych ji syna na vikend nebo i jen na noc nedavala, jestli s nim chce byt dala bych ji moznost kdykoliv pres den.
A vy kdo se to divate jako na nejakou zaujatost proti tchynim, tak jste vedle jako jedle.
Není tady
můj syn jezdil s babičkou a dědou (manelovi rodiče) od 2 let taky na celý na víkend na chatu, ale věděla jsem, e je o něj perfektně postaráno.Babička je toti super (slovo tchýně nepouívám). vdy jsme se domluvily, co ano, co ne.
Byla jsem dokonce radi, kdy byl s nimi a ne s mojí mamkou, ta se sice taky skvělě postará, ale není moc na hraní a na vycházky.
Dnes je mu 15, dceři 12 a kdy jdou k babičkám na víkend, jdou rádi.
Kdyby se babičky o děti, kdy byli malé, nedovedly postarat, nebo nerespektovaly má přání, na noc bych tam dítě nenechala.nanuk k snídani a bonbony místo oběda, to je docela nářez.
Upravil(a) lindaB (9. 8. 2008 8:33)
Není tady
sarinko, Tvá tchýně chce, abys ji jako matku svého mue respektovala a do jisté míry se jí i podřizovala. Chce být součástí Tvé rodiny a nespokojí se pouze s občasnými nahodilými návtěvami.
Normální toti je, kdy rodiče řeknou...my potřebujeme hlídat tehdy a tehdy, hodí se vám to....a předají blízké příbuzné, dostatečně schopné a osvědčené, dítě, které je natolik velké a způsobilé, aby to tam zvládlo a vydrelo.
Zkouím se vcítit do pocitů Tvé tchýně a není to nijak sloitá rovnice k vyřeení. Chce mít dítě na noc podle mého ze tří důvodů:
aby si na ni záhy zvyklo, mělo ji rádo a aby mohla spolurozhodovat o jeho vývoji
aby dokázala sobě a světu, jak se umí postarat a jak pomáhá mladým
aby si vyplnila čas, protoe nemá koníčky, které by ji bavily
Můu říct, e znám lepí způsob trávení víkendu, ne vzít si domů nemluvňátko či batolátko. My, mámy dospělých dětí, jsme si svoje u odvychovaly a máme nárok si nejen odpočinout, ale i věnovat se svým zálibám, na které nám zamlada nezbýval čas ani finance. Nemáme-li záliby, dovedeme svým mladým dost často "obohatit" ivot o nevyádané rady, nepotřebnou pomoc, nevítanou přítomnost.
Nevzala bych si malé děcko na víkend domů, kdy by to nebylo nezbytně nutné a kdy by to mladí nepotřebovali sami. Neumím si dost dobře představit, e bych jim řekla...chci malého tehdy a tehdy na takhle a takhle dlouho. A to i kdybych se o dítě byla schopná postarat a respektovala reim, který mu rodiče zavedli. A nesejde na tom, zda by to bylo dítě od syna či od dcery.
Myslím, e pokud mají strany mladých a starých vycházet, měla by platit ohledně hlídání nepsaná pravidla...jako třeba...mami, my chceme jít v pátek do kina....jé, mrzí mě to, u něco mám....ale v sobotu by to lo, to bych hlídat mohla...
Myslím, e obě strany by měly respektovat tu druhou. Starí generace to, e dneska u se třeba metody změnily a dětem vyhovuje reim, rodiči zavedený a mladí generace třeba i to, e rodiče nejsou povinni jim vypomáhat co se týče hlídání a financí. A my zkuenějí bychom měli být spí nad věcí: dospělé děti, kterým nevnucujeme svoje moudra a necpeme se k nim denně na návtěvy, se na nás spíe obrátí s ádostí o pomoc či radu ne ty páry naich potomků, které jen ve dveřích obrátí oči v sloup: PROBOHA, ONA U JE TADY ZASE a po naem odchodu se pravidelně pohádají: DĚLEJ U S TÍM NĚCO, JE TO TVOJE MÁMA....NO ALE ONA TO S NÁMI MYSLÍ DOBŘE, TO TVOJE MÁMA....a dál si to u vechny umíme představit, e...!
Není tady
Ale otázka vlastně zněla jinak...právní nárok na vnuka....pokud tchýně půjde k dětské lékařce s tím, e jí malého nechce půjčit na víkend...nebo pokud vyrazí třeba na sociálku či jinam....nepochodí nikde a jetě si ukodí...Kadý soudný a rozumný člověk uzná, e u mámy je tak malému děcku nejlíp a pokud někdo bude chtít znát Tvé argumenty a Ty je řekne jako tady nám...myslím, e fakt můe být bez obav.
A pokud si bude stěovat Tvému mui, měl by stát při Tobě. Nebo ho tam poli s malým, pokud to zvládne psychicky. Věř mi, e to bude zároveň první a poslední víkend vaeho dítěte u ní. Zaprvé mu dítě ani na chvíli nepůjčí, zadruhé bude mu pozorovat, jak mu plácá aludek, dělá vechno jinak, ne Ty a jak je z toho dítě rozkolísané a zatřetí si myslím, e to bude pro mue zcela zabitý čas. Nota bene, kdy si pomyslí, e Ty jsi doma zůstala sama a co asi dělá, kdy on nesmyslně tvrdne s malým u rodičů...
Není tady
Nevím jak je to s právním nárokem na dítě, ale podle mě by si ho mohla vymoci tak maximálně soudem, je přece tvoje a basta, kdy nechce, tak jí to nějak sluně vysvětli.
Mimochodem, já jsem jela prý k babičce ve dvou letech na celý týden (babička na to asi do dneka ráda vzpomíná, protoe o tom mluví pokadé, kdy mě vidí) a na mě to nejene nezanechalo ádné následky, ale jetě navrch si to samozřejmě vůbec nepamatuju, take to je, jako kdybych tam skoro ani nebyla - tak ti tchýně snad za jeden víkend dítě taky nezkazí. Jinak ale chápu, e jí ho nechce půjčit, kdy asi nemáte moc dobré vztahy.
Není tady
aprill napsal(a):
sarinka napsal(a):
Moje tchyne mela taky spatne vychovne navyky.Kocarek vezla zasadne s cigarem.Varila s cigarem v ruce.Podle ni se pleny pouze pocurane prat nemusi staci jen vymachat a nechat uschnout.Kdyz dite nechtelo obedvat tak mu dala hroznovy vino to je prece taky jidlo.S tchyni jsem taky dobry vztah nemela nastesti o deti zajem nema.
Není tady
No, teď u to patří spí na psychologickou ale... dítě se dá zkazit velmi snadno. Stačí třeba e u babičky se nemusí zouvat a můe v botech dovnitř. Já zase trvám na tom, e se musí zout hned za dveřmi, kdy je bláto, tak venku. Dlouho v tom mělo dítě zmatek, teď u ví, co si kde můe dovolit. Dítě by mělo pokud mono být vychovávané vude stejně. Já jsem dítěti nedávala vůbec sladkosti a babičky mi dítě na sladké naučily. To je taky patně, zvlá kdy jsem jim kladla na srdce, e má exém, Mudr. čokoládu zakázala, bonbóny zase obsahují jedovatá barviva, a mu to nedávají. Myslíte, e poslechli? Ani náhodou. Dítě ode mě nic sladkého nevyadovalo, protoe ani nic neznalo do cca 1,5 roku jsem měla stravu pod kontrolou a pak u ne. No, nedejte mu, kdy tak prosí...
Jinak máme dobré vztahy a víkendy u babiček nejsou problém (budou mu 4), ale ve dvou letech má být dítě hlavně s rodiči a úplně stačí, kdy si ho babičky vezmou na pár hodin.
Není tady
Asi takhle - kdy má dítě nějaké omezení (třeba ta zhorená vyráka), měli by to prarodiče respektovat, stejně jako třeba základní návyky (mytí rukou, přezouvání atd.), ale na druhou stranu jsou tu babičky a dědové právě proto, aby prcka malinko "rozmazlovali". Tím nemyslím, aby li proti výchově rodičů, spí troku "povolit" - doma jí to, co máma uvaří, u babičky si můe říct, na co má chu (čím nemyslím zmrzku místo večeře), můe jít o chvíli později spát nebo se ráno povalovat...
My u jsme si svoje děti vychovali (a taky občas brblali, e to ti staří dělají blbě), teď si je vychovávejte vy a nechte nám vnoučata pro radost.
Není tady
Jo, jo babičky jsou tady na rozmazlování .... A to já bych zase byla ráda, kdyby si tchyně vzala vnouče i třebas přes víkend ( sama u mám děti odrostlé), alespoň bychom si mohli s partnerem, manelem někam vyrazit, dodělala bych si v klidu láo pláo resty apod.... Nějaké to rozmazlování od babičky jednou za čas, myslím nic není.... Babička se s vnoučetem raduje a moná i s ním "dětintí", na výchovu jsou tady u mladí, "staří" u mají odslouíno...
Není tady
Obnovuji toto téma, abych zbytečně nezakládala nové. Mám v podstatě stejný hlavní dotaz.
Má tchýně právní nárok na vídání vnoučete?
Nechci řeit proč a jak...prostě jsem se drela dlouho, včera u jsme bouchli s přítelem oba. Pohádali se s matkou jako psi a ode dneka si hledáme jiné bydlení (máme byt hned vedle ní).
Nejde o to, e bychom ji malou nechtěli ukazovat vůbec, ale podle ní, je to prostě málo, mám ji doma nakvartýrovanou třikrát denně....to tady rozebírat nechci. Ale je to hodně rázná enská, má známosti snad vude, a včera vyhroovala sociálkou, e tam zajde. e ji malou nechceme půlčovat. A já fakt věřím, e je schopná to udělat...
Děkuji
PS: jetě dodám, e nejde jen o tohle. Prostě celkově s její výchovou absolutně nesouhlasíme a jakékoliv domluvy ani příkazy ignoruje. Dělá to prostě tajně.
Upravil(a) Abby21 (26. 6. 2010 18:20)
Není tady
Má tchýně právní nárok na vídání vnoučete?
Nárok má ze zákona:
Zákon o rodině § 27, odst. 4
Vyaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, můe soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci.
Tzn. můe podat návrh na úpravu styku a pak záleí jen na argumentech obou stran a rozhodnutí soudu.
Není tady
kdy si vzpomenu na "svoje mládí", tak moje děti obě byly u babičky přez noc určitě dřív ne ve 2 letech. kdy bylo dceři 15 měsíců, tak jsem otěhotněla, a protoe mi bylo hodně patně, byla jsem i po nemocnicích, byla jsem ráda, e můe být u babičky.
je pravda, e jsem vdycky říkala.....radi at si o děti řeknou, ne abych jim je strkala násilím.
a e vechno vdycky nebylo podle mě? velice záhy se naučily, e něco se můe u babičky, ale doma ne.
Není tady