|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Ahoj holky,
dnes jsem byla na kontrole - 16.den po revizi (zamlklý potrat). Dle doktora vše v pořádku, máme dodržet šestinedělí(bohužel, to po rizikovém začátku těhu vydržet nešlo - jsem po revizi bez problémů a fit).
Dva až tři cykly pauza(máme důsledně dbát na ochranu před početím - takže kondom), protože by se prý vše mohlo opakovat (ale nikdo vám nezaručí, že při dodržení všech zásad a braní vitamínů příště dopadne těhu OK).
Doporučil mi genetiku, protože v r.2004 jsem měla spontánní potrat v 7.tt a teď se vývoj miminka zastavil taky cca v 7.-8.tt). Hned jsem se měla objednat a s výsledky genetiky mám přijít a máme se domluvit na podpůrných vitamínech před dalším otěhotněním. Jenže(!!!) - jsem tady kolikrát četla, jak dlouho vše, co se genetiky týká, trvá a nechci čekat půl roku, než zjistí na genetice, že nic nezjistili a já promarnila drahocenný čas(je mi 36 let).
Jsem objednaná na 3.9. 2008, můžete mi přibližně říci, za jak dlouho po vyšetření na genetice vám přišly výsledky??? A co všechno dělají, když přijdete z diagnozou opakovaný potrat???Děkuju moc za zkušenosti - můžu s jistotou říct, že nebýt BABINETU, tak jsem psychicky úplně v pr.....
A babinet - to jsou LIDI(holky), co si navzájem pomáhají stokrát víc, než by člověk mohl očekávat v nejbližším okolí - díky zkušenostem a podobným starostem, díky částečné anonymitě a tím projevené lidskosti bez ostychu a já děkuju mojí kancelářské myšce,že kdy klikla na tohle diskusní forum. 
Upravil(a) Veruska72 (7. 8. 2008 14:51)

Není tady
Veru, nemám s tím (naštěstí) zkušenost, ale je v těhulkách je Speedy81, která má totéž za sebou (teď už je potřetí těhotná, myslím že na konci 2.trimestru). Mohla by se s tebou podělit o zkušenosti.
Tady je i její fórum http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=25895 a něco ještě tady http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=27304
přeju ti aby to bylo v pořádku a nečekala jsi dlouho 
Upravil(a) Fidorka (7. 8. 2008 15:06)
Není tady
Veru, nám výsledky přišly tuším za 7týdnů - probíhalo to tak, že napřed jsme šli jen na konzultaci, tam je dobré si připravit rodinnou anamnézu - v nejbližší rodině si sepsat všechna onemocnění, postižení... potom Tebe i manžela/partnera objednají na krev (někde ji berou rovnou, ale většinou až po té konzultaci) a budeš čekat na výsledky... krom rozboru karyotypu by určitě měli udělat i test na trombofilní mutace.... pokud najdou něco v genetice samotné, je to ve většině případů "neřešitelné" - v tom smyslu, že buď můžeš jít na IVF s PDG (z embrya vezmou 1 buňku, kterou "rozeberou" a vadná embrya vyřadí z další kultivace, zdravé zavedou), nebo zkoušet s tím, že je tam riziko, že se v případě špatného embrya bude potrat opakovat, v případě zdravého embrya by mělo pokračovat bez komplikací.... vzhledem k tomu, že už děti máš, myslím, že je pravděpodobné, že genetika bude OK....
no a trombofilní mutace se v případě nálezu řeší na hematologii - pokud je to vážnější nález, celé těhu a šestinedělí bys musela píchat injekce, pokud mírnější forma mutace, většinou stačí jen hlídání a velké dávky kyseliny listové...
tu bych Ti každopádně doporučila užívat už teď... 
myslím, že to krásně zvládnete v té povinné pauze... nám dokonce řekli, že kdybychom otěhu před výsledky, nemělo by se až tak nic moc dít, že většinou se opatření stejně dělají až v začátku těhu...
kdybys měla jakoukoliv otázku atd.., klidně piš, je nás tu víc, co jsme to absolvovaly 
Není tady
normálně v lékárně se prodávají tablety, kde je tuším 200-400 mikrogramů...
ta, co je na předpis obsahuje 10miligramů
proč Tě to zajímá? 
Není tady
Veru, já jsem přesně tvůj případ. Před Baruš 2 potraty a pak genetika. Jak psala Lenka - rozeberou rodinu ohledně nemocí (tak si to dopředu zjisti - sourozenci matky a otce, prarodiče, apod.), odběr krve na karyotyp, chromozomální aberace, trombofilní mutace, u nás dělali ještě cystickou fibrózu. Trvalo to 6 týdnů - oni to musí kultivovat a to nějakej čas zabere. Mně to teda moc dobře nevyšlo - karyotyp mozaika, aberce zvýšené, heterozygot pro trombofilní mutaci (naštěstí lehká verze), jen ta CF byla negativní. Doporučili vitamíny A,C,B,E a listovku. No a pak se narodila zdravá Baruš 
Tak držím palečky ať jsou brzy zase //
Není tady
My taky měli genetiku, čistě proto že nás čeká IVF a chtěli jsme mít všechna možná vyšetření pohromadě. Řekli nám, že výsledky budou do 6 týdnů, ale došli nám poštou už za 3. S manželem jsme absolvovali pohovor s genetičkou, vyptala se nás na rodinou anamnézu, kdo v rodině na co umřel, jaké jsou dědičné choroby, pak nám vzala každému zkumavku krve a bylo to.
Držím palce ať se nic škaredýho nenajde a příště už těhotenství klapne bez potíží 
Není tady
ještě doplnění - nás se ptali i na sestřenice a bratrance a sourozence rodičů a prarodičů....
takže je asi lepší mít "pošetřenou" celou rodinu

Není tady
Holky, vy jste prostě zlatíčka!!! 
Myslím, že jste odpověděly na všechny moje otázky
.
Jen si neumím představit, jak bych zjišťovala genetické dispozice sourozenců svých prarodičů, když jsou 1) všichni po smrti a za 2) byli vždy ze cca 6-8 dětí
.
Tak si připravím prarodiče, sourozence rodičů a jejich děti(tj. bratránky a sestřenice), svoje sourozence, svoje dětičky, snad to bude stačit. To bude pavouk 

Ještě jednou dík 

Není tady
Veru, pokud nevíš, že by třeba někdo zemřel moc mladý nebo na nějakou závažnou nemoc apod., tak to neřeš - co zjistíš, to zjistíš a už jen to, že tam půjdeš připravená bude určitě velké plus 
Není tady

Veru, manžův otec měl 10 sourozenců
, chvíli jsme si nad tím dotazníkem lámali hlavu, ale dalo se to. Fidorka ti poslala odkaz na tu moc kdysi založenou diskusi, tak to nebudu vypisovat znova.
Jdeš jen na genetiku nebo i na hematologii?

Není tady
Fidorce děkuju, ty odkazy byly moc užitečný - kdysi dávno jsem to sledovala, nenapadlo mě, že se mě to taky bude týkat
.
Sadi - zatím mě poslal gynekolog jen na genetiku do Plzně - tak uvidím, co bude dál.
Jen mě napadlo, že se můj doktor vůbec nezeptal, jestli potrat v roce 2004 byl se stejným partnerem(což nebyl a mimi jsme neplánovali). Ale pokud mám něco blbýho v sobě já, tak je to asi jedno, nebo ne?

Není tady

no určitě ti na genetice budou brát krev tak jak tak, mi nebrali, protože měli veškeré výsledky poslané z nemocnice a bylo vše OK.
Zní to blbě, ale držím palce, aby ti na něco přišli. Ta čekací doba je příšerná, to ti věřím, ale ze své vlastní kušenosti ti můžu říct, že to uteklo jak voda. Drž se!!!!

Není tady
Díky, Saďourku 
Čekací doba je dlouhá jen relativně, spíš je blbý, když člověk vidí ty těhule kolem sebe, co začínaly jako já...rostou jim bříška, mně už ne. Chci teď využít čas k odstranění několika hnusných kilogramů, co se nabalily během těhu(brala jsem utrogestan a přibrala tři kila za měsíc), abych začínala na normální váze a ne na váze, na který jsou těhule před porodem. Tak mám docela fofr
, celkem to chce tak 8-10 kg dolů - loni jsem přestala kouřit a už to jelo...
Strašně bych si přála, abychom se sešly třeba v podzimňátkách(nebo letňátkách) 2009, přibereme ještě Lenuli, Bubu, Adrianu,Ivku75, Janabas, Annie(snad to píšu správně) a další a dotáhneme to do konce!!!
Upravil(a) Veruska72 (8. 8. 2008 8:56)

Není tady

víš jak byl pro mě těžký červen, brrrr, ale ani tak mě netrápí to, že jsme mohli mít skoro 2 měsíční mimčo, jako to, že jsme mohli mít rok a půl staré dítě. Blbě jsem to napsala, když vidím amlé imčo, ani mi to nepříjde, ale když vidím děti kolem roku a víc, okamžitě to spojuji - pako. Ale dočkáme se, věřím tomu. Snad to není to jediné, co mi zůstane 

Není tady
Asi úplně nejvíc držím palce vám, co čekáte na svoje první miminko a musíte projít takovým trápením!!! 
U mně to je trošku jiný, když už děti mám, ale zase chci být dřív maminkou(potřetí), než babičkou.
Ještě taková perlička - i v tom roce 2004 i letos mi vycházel termín na půlku února následujícího roku(náhoda?).

Není tady
Ahoj Veru, mi byli na genetice před prvním prckem a naštěstí po nás chtěli jen po babičky a dědečky. Nebylo to tak hrozný, ale raději jsme si sháněli víc info, protože manža má 2 postižené sestřenice. Ale nakonec to bylo v poho.
Jinak s tím termínem, my jsme začali včera po skoro 4 měsících. Měla jsem ukázkovou ovu i s testíkem, tak držte palce. A vyšlo by to o necelej měsíc od prvního porodu. To jsem otěhotněla v září. Tak doufám, že je pravda, že některý ženský jsou plodnější v určitch obdobích víc a že to vyjde a hlavně dopadne líp než posledně.
Není tady

Koukám, že už Ti holky na všechno odpověděli.
Já byla na genetice minulý týden kvůli věku a probíhalo to dost podobně, jak popisují ostatní, krev, konzultace s genetikem a UTZ. Další kolo je v 16 týdnu, znovu krev a pak ve 20 UTZ, ale nevím, jestli to u všech probíhá stejně.
Není tady

Veruska72 napsal(a):
Díky, Saďourku
Čekací doba je dlouhá jen relativně, spíš je blbý, když člověk vidí ty těhule kolem sebe, co začínaly jako já...rostou jim bříška, mně už ne. Chci teď využít čas k odstranění několika hnusných kilogramů, co se nabalily během těhu(brala jsem utrogestan a přibrala tři kila za měsíc), abych začínala na normální váze a ne na váze, na který jsou těhule před porodem. Tak mám docela fofr, celkem to chce tak 8-10 kg dolů - loni jsem přestala kouřit a už to jelo...
Strašně bych si přála, abychom se sešly třeba v podzimňátkách(nebo letňátkách) 2009, přibereme ještě Lenuli, Bubu, Adrianu,Ivku75, Janabas, Annie(snad to píšu správně) a další a dotáhneme to do konce!!!
Hele a co ja
ja chci taky 
Není tady
Zuzanko!!!
Já věděla, že na někoho zapomenu!!! 
Nezlob se na mě, jo?! SAMOZŘEJMĚ počítám i s tebou, nikdy nezapomenu na tvoje smutný příspěvky, ale taky na radost ze sílících čárek na testech, očekávání příjezdu manžela atd. - určitě jsem zapomněla na další holky, je nás tolik, co jsme si tohle zažily(některé víckrát, bohužel) 
Takže: doufám,že aspoň některá z nás stihne letňátka a ostatní houfem do podzimňátek!!!

Není tady

Verusko
Tak to mas fakt dobrou pamet
ja popletu i jmena i prispevky
A vlastne ani nevim kdy konci jarnatka a zacinaji letnatka... Ale rok 2009 uz to snad bude urcite 
Není tady
Ahoj holky, je zajímavé číst s odstupem dvou měsíců tuto diskusi - Ivka je už těhotná, Zuzka si vybrala poslední neúspěch(teď už ji čeká úspěch a nepochybuji o tom ani trošičku!) a já mám za sebou první měsíc neúspěšného snažení a před sebou druhý.
Volala jsem na genetiku, jak dopadly testy, už je to víc jak 4 týdny a kde nic tu nic. Takže výsledky už jsou, jen závěr od šéfa genetiky ještě není,ale pošlou ho snad příští týden. Po telefonu mi ale sdělili výsledky... 
1) test na infekce(toxoplasmosa a spol.) - OK
2) karyotypy já i přítel - OK
3) mutace - zjištěna mutace - double - C677 + A 1298C , ale v té lehčí formě, takže zřejmě heterozygot(uvidím, co napíše Mudr. do zprávy) - hned mi sami od sebe dali číslo na hematologii na Slovany(Plzeň), abych se hned objednala. Takže jsem to udělala (viz metřík) a důležitý je, že i kdybych otěhotněla dřív, než budou výsledky z hematologie, tak se nic neděje(což mi není jasné), protože oni to stejně řeší, až je těhu potvrzené od Mudr. Tak uvidíme, každopádně jsem ušetřila týden čekání na písemné výsledky v poště díky tomu, že jsem zavolala sama...
No a teď se objednám k Mudr. na prohlídku (cytologie) + domluvit se na přípravě těhu a oznámit výsledky z genetiky.
V reálu už probíhá druhý měsíc snažení...
Upravil(a) Veruska72 (3. 10. 2008 14:16)

Není tady