29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky moje potřebuju poradit - třeba plaším zbytečně - ale Malence je 10 týdnú a má stále problémy s polohou na bříšku. Tedy někdy, když je v dobrém rozmaru, tak hlavičku bez problémů zvedne, ale jen na chvíli. Většinou však buď vyvádí nebo si po jednom krátkém zvednutí hlavičky začne cucat pěstičku a odmítá spolupracovat. Měla jste některá podobné problémy? Nemáte tip, jak bych jí mohla stimulovat k lepší spolupráci? Lákání na hračky na ní zatím nezabírá. Dle doporučení doktorky jí pravidelně masíruju zádíčka a krček. Za 3 týdny nás čeká kontrola ve 3 měsících a já mám za to, že tuhle dovednost by už měla zvládat
Není tady
Ještě jsem zapoměla dodat, že když jí držíme ve vzpřímené poloze, tak hlavičku sama udrží poměrně bez problémů. Stejně tak, když ležíme a dáme si jí bříškem na břicho, tak hlavičku zvedá taky, jen na tom bříšku má problémy.
Není tady
Kacabko, já bych si s tím moc velkou hlavu nedělala. My jsme na tom byli podobně, možná ještě hůře. Malá vyloženě odmítala vůbec být na bříšku. Hrozně se vztekala a jak píšeš - pěstička v pusince a konec nějakému cvičení. Naše dr. to naštěstí nijak neřešila, je celkem pohodová, do ničeho nás nenutila, říkala: "však ono to časem půjde". A taky ano. Některé miminka si prostě dávají se vším načas...
Tak se nestresuj, uvidíš, že se to samo spraví..
Není tady
Kacabko, tak s tímhle mám bohatou zkušenost, jelikož mám tři sestry, které přede mnou všechny měli dětičky, tak my bylo jasné, že Natálka není zrovna úplně OK, když jsme jí dali na bříško, tak hlavičku prakticky nezvedla a když tak jenom se vzepřela na jedné ruce, takže byla celá ze křiva, měla velmi často ručičky v pěstičkách a navíc začala zdvýhat zadeček (kdyby jsi chtěla napiš SZ a já ti emailem pošlu fotku, jak to opravdu nemá vypadat/..takže jsem zašla za Dr., která mě ubezpečovala, že je vše Ok a že to postupně bude lepší ať jí dám čas, ale jelikož mám v rodinně fyzioterapeutku, tak jsem ji poprosila, aby mi na rehabce domluvila návštěvu...verdikt: celková svalová křeč způsobená pravděpodobně špatně vedeným porodem /Natálka byla skoro dvě hodiny natlačená v porodních cestách a kvůli vzpříčené ručičce nešla ven/ fyzioterapeutka mi řekla, že jsme už přišli pozdě a že cvičení bude o to delší nakonec jsme chodili do Natálčina roku na Vojtu, postupovala to tak, že když ji začínali zajímat hračky lehla si na záda a hráli si nožičkama do kterých brala hračky
...poté se začala přidávat nezpevněná pánev což jí dělalo problémy při začátku chození a je to při chůzi na ní vidět dodnes /háže zadečkem jako modelka
/ dneska ale všechno dohání, už se sama nají, hraje si normálně a ostatní lidé to absolutně nepoznají...my ano, když se třeba vzteká dá ruce do svícnu a háže s nima /v tom svícnu ty ručičky měla často/
nepíšu ti to proto,a by jsi si myslela, že to je váš případ...chci jen upozornit na to, že i Dr. které nemají většinou moc velké zkušenosti s dětskou fyzioterapií můžou situaci podcenit a není nic snažího než se objednat na rehabce a nechat si oradit od odborníků...
přeji vám, ať opravdu plašíš zbytečna!!!!!!!!!!!!!!!!
Není tady
Kacabka napsal(a):
Ještě jsem zapoměla dodat, že když jí držíme ve vzpřímené poloze, tak hlavičku sama udrží poměrně bez problémů. Stejně tak, když ležíme a dáme si jí bříškem na břicho, tak hlavičku zvedá taky, jen na tom bříšku má problémy.
Kačí máme úplně to samý...a malýmu je dneska 14 týdnů.... Teprve tři dny zpátky se začal snažit. A ručičky má na bříšku v pěst a dr. nás posílá na rehabku...
Není tady
ale, že se mu na bříšku nelíbí a nechce zvedat hlavičku, na to nic neřikala. že prej to mamzkoušet a když se bude vztekat, tak ho otočit, ať mu to nehnusim
Není tady
Kaci ja bych nepanikarila, pokud mala jinak hlavicku drzi a zdviha, nechala bych ji, at si jede svym tempem. Prece nemuze byt vsechno podle tabulek. S.L. se na brisku nelibilo vubec, hlavu nezvedala, zacala az tak okolo 14.tydne. Dr. byla v pohode, jedinej, kdo me stresoval, byla "teta" z plavani. Koupila jsem si dokonce knihu Cviceni s miminkem (Petruso jsou tam nejake cviky na to otevirani pesticky). Sem tam se do ni kouknu a treba nejaky cvik delame, ale ne systematicky. A minuly tyydendostala SLpochvalu, jak je krasne napred.
Takze zadne strachy, Malenka je krasne a sikovne miminko
Není tady
Kaci ja bych to taky moc nehrotila, nase mala drzela pekne hlavicku, kdyz jsem ji mela v naruci nebo jsem si ji polozila na sebe, ale jak jsem ji dala na bricho, nebavilo ji to. Rozcilovala se, hlavu zvedla jen kratce a bylo. Tak jsem s ni zacala cvicit paseni koniku na balonu a to se ji strasne libilo. Postupem casu jsem ji zkousela davat na brisko a ted uz ji to tam celkem bavi. Kazde dite ma sve tempo.
Není tady
Moc děkuju za povzbuzení. Jsem ráda, že Amálka není jediná, komu se na bříšku muc nelíbí. Uvidíme co nám za 3 týdny řekne doktorka na preventivní prohlídce. Budu Vám vděčná za každou radu, jak jí nejlépe stimulovat a cvičit s ní. Baji moc děkuji za tip - na tu knížku, co jsi jmenovala, se podívám
Není tady
Kacabka kazdy mimico ma svuj vlastni vyvoj. Maxik NIKDY nechtel byt na brisku, lezt zacal az v deseti mesicich, asi prave proto ze na brisku se mu vubec nelibilo. Dneska uz chodi za jednu rucicku, leze jako drak a zvatla, proste dela vsechno co delaji deti, ktere na rozdil od nej pasly konicky jak o zivot.
Není tady
Kacabka - buď naprosto v klidu, mě Kája nechtěla být na bříšku vůbec a koníčky začala pást úspěšně až někdy ve čtyřech měsících. V porodnici mi řekli že na bříšku je zvýšené riziko ¨toho syndromu náhlého úmrtí, tak jsme ze strachu radši skoro na bříško nedávala a pak už tam malá nechtěla být a navíc měl a má velkou hlavičku takže fakt pásla až takhle pozdě a nic se nestalo, teď je úplně normální a zdravá a všechno dohnala
Není tady
Kacabko taky bych to neresila. Danielek taky nesnasel polohu na brisku, pretacet se zacal az v pul roce, ale pak vsechny predbehl, protoze v sedmi mesicich lezl
Terezka je po operaci, ale hlavu zveda jako o zavod a otaci se na bok, coz by este nemela Takze klid, kazdy dite je jiny.
Není tady
Tak to můj názor bude možná trochu jiný, snaž se, aby tam vydržela. Honzík mi nikdy pořádně nezvládl první vzpřímení, na bříšku se vztekal, museli jsme docela dost cvičit, ale následky si nese dosud. Zrovna včera jsme byli na rehab, je to prý na něm dost vidět, i přetáčení na bříško má špatně. Neleze, zato se začal v psotýlce stavět, ach jo. Tak držím pěsti, abyste to překonali. S tím cvičením nepomůžu, my začali pozdě, to už měl 4 měsíce, podle mudr. bylo dost času..hmmm.. ale nebylo
Není tady
bensi - já nevím, možná ti budu trochu oponovat, ale naše Mudr nám právě říkala, vzhledem k tomu, že Kája pozdě zvedala hlavičku, pozdě se otáčela, lezla až někdy v jedenácti měsících a teď ještě sama bez opory nechodí, že dneska se to dost přehání, že spousta doktorů straší rodiče a hned je posílá na Vojtovku a přitom to není nutné. Každé dítě je jiné a každé dělá věci po svém. Kája byla vždycky ve všem pozadu tak o dva až tři měsíce ale nic se nestalo, doktorka nám jen řekla jak jí eventuleně stimulovat k lezení (posléze chození) ale jinak nám doporučila nechat to na přírodě.
Až se na to bude cítit, začne to dělat sama a taky jo
Není tady
Tak jse měli pravdu holky - Malenka se postupně na bříšku přestala vztekat - i když pěstičku si s oblibou cucá pořád a před týdnem začala krásně zvedat hlavičku a denně se intervaly, kdy jí drží nahoře prodlužují. Prostě to chtělo čas - moc Vám děkuju za radu a za podporu
Není tady
Ja myslim,ze se to s Vojtovkou neprehani, my jsme se take pouze a jen vlastni zasluhou na rehabilitaci dostali a jsem za to vdecna,protoze je videt,ze spatne navyky ma dodnes a nejdou uz odstranit zadnym cvicenim. Kdyz si spocitam,kolik velkych deti k nasi rehabilitacni doktorce chodi,tak jsem presvedcena,ze to jsou prave deti,co rehabilitaci potrebavali jako male a pediatri jen mavli rukou a ted to dohani a a spravuji v 11-15 letech. Je to i tom, jak mnohe maminy deti posazuji hrozne brzy,protoze nedokazi vydrzet do 10teho mesice,kdy si dite sedne uz samo a tim mu celkem obstojne nici zadicka nebo pri prvnim postaveni a obchazeni nabytku mu hezky vrazi choditko a misto lezeni dite uci chodit,vzdyt uz vlastne tim obchazenim chodi,ale to je hrozny omyl. Skoda je jen to,ze kdo k neurologovi ci na rehabilitace nechodi,tak si mysli,ze je to spravne a dela pro dite to nejlepsi.Je to drsne napsane,ale co tak pozoruji z okoli a co maji zname miminka a prosly si Vojtovkou a zastavaji stejny nazor,tak jsem o nem cim dal tim vice presvedcena. Je to samozrejme na kazde mamince,ale kdyz to okolo sebe vidim, jak se dite borti ve sportacku ve 4tem mesici,tak je mi do breku.
Upravil(a) Slniečko (12. 8. 2008 9:54)
Není tady
Slniečko v tom máš stopro pravdu.... (ale stejně si myslim že doktoři posílají na cvičení - nemluvim zrovna o Vojtovce- děti který to nepotřebují, jen proto, že např. přesně ve třech měsících nedělají to a to. A přitom to dítě to udělá o dva tři týdny později samo. Myslim že jsou kladený vysoký nároky na ty děti, aby všechno uměly podle tabulek. Pokud má dítě opravdu nějaký pohybový problém, tak samozřejmě tady je cvičení v pořádku a správné)
Upravil(a) Petruša (12. 8. 2008 9:07)
Není tady
Peti, ja mam pocit,ze hrozne velkou ulohu hraje matcina intuice. Jestlize mi Matysek neotacel hlavicku na jednu stranu ani ve trech mesicich a pediatrovi se do zdalo v poradku, tak nam urcite ne. Hrozne moc take zalezi na neurologovi,ten by mel poznat,kdy je potreba a kdy neni cvicit. Ja vim moc dobre,co je to zaradit dite do tabulek, jen stres a nervy,jestli to ci ono uz je tak jak ma byt. Ale souhlasim plne s Tebou.
Není tady
no to je pravda - pokud má maminka sebemenší pochybnosti a pediatr nic, tak je určitě lepší se o to zajímat sama než něco zanedbat.
Já předtim psala ze své nedávné zkušenosti - na tříměsíční se doktorce nelíbilo, že malej málo rozevírá pěstičky a že když leží na břiše,tak je i celýma rukama křečovitě zatíná a poslala nás na rehabku. Malej začal postupně pěstičky rozevírat, na bříško se přetočí už sám a je uvolněnej a ne zaťatej. On zatne ručičky ve vzteku, jinak vůbec. Když ho dala na břicho, tak tehdy to nesnášel, tak se vztekal. Teď dokud je na bříšku že on chce, je OK,jakmile ho to tam začne štvát, ječí a zatne pěstičky...
Není tady
myslím si, že nejlepší cesta by byla, kdyby bylo povinné jít na kontrolu na rehabku..fyzioterapeuti poznají nějaký nedostatek a můžou včas zakročit, kdežto pediatři většinou tyhle věci docela podceňují což nám bylo potvrzeno i na rehabce, že se s tím setkávají dost často.....
já jsem vděčná za to, že jsem se tam vlastní iniciativou dostala a mohla sem Natálce pomoci, když ještě nebylo tak pozdě..od pediatra jsem pořád poslouchala..to chce čas
Není tady
Holky, prosím Vás o radu... jak vlastně vypadá správné pasení koníčků a jde tam hlavně o "zvednutí hlavičky" a nebo o celkové držení těla?
Náš Domča totiž na bříšku douho nevydrží... tak 3minutky a pak se začne vztekat a brečet. A když má dobrou náladu... tak hlavičku normálně udrží.. ale nevydrží v klidu. Prostě je jak ještěrka. Pořád plácá nožičkama.. prostě jakoby se chtěl plazit. Chytnu mu je... ale moc to nejde. Má v nich strašlivou sílu.. a prostě pořád jakoby leze. Nevím, jak ho zklidnit.. Když ho třeba držíme na tygříka nebo ve vzduchu - hlavu drží moc hezky. Ale jak se položí... nejradši by mi snad utekl..
Není tady
Dítě je opřené o předloktí, má sklopenou pánev, takže zadeček má přitisknutý na podložce, nesmí být ve výšce. Hlava je v prodloužení trupu, neměla by být zakloněná. A miminko musí mít otevřené ručičky, tedy uvolněné dlaně,ne pěstičky.
Jde o tzv. model tří měsíců, který je velice důležitý. Ve třech měsících by tohle mělo každé zdravé dítě zvládnout. V tomto věku by každé dítě mělo být vyšetřeno pediatrem a když nemá tuto polohu správně zvládnutou, je třeba s ním cvičit.
Není tady