27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Vloni jsem se ptala, co to mám na zahradě. Teď u vím, e oregano. Rozrostl se, mnoí se jako plevel a právě květe a já bych ho chtěla nějak uschovat a zpracovat.
Kdy jsem zkouela jen tak suit, ale nevím, zda ve stavu květu nebo dřív?nebo po? Poradíte mne prosim? Děkuji.
Není tady
Mladé lístky a pičky výhonů se mohou otrhávat podle potřeby průběně po celé léto. K suení sklízíme kvetoucí na, kdy rostlina obsahuje nejvíce silice s velmi příjemnou vůní. Na se seřízne v délce 15 - 20 cm a můeme ji suit ve slabí vrstvě nebo zavěenou ve stínu na vzduném místě.
Zmrazujeme jemné lístečky a výhonky. Suit oregáno je moné, ale podle některých odborníků u nás doma vypěstované se suit nevyplácí a je dobré si kvalitní středomořskou suenou bylinku raději koupit. Výborné je uchovávat oregano v oleji pro "zimní pizzu". Aromatizovaným olejem pak pizzu jenom pokapeme.
Není tady
Díky, Oto, ty jsi vdy ná zachránce. No, mne asi zajímá to uchovávání v oleji, nebot mám ráda pesto. Ten se to hemí nad těmi květy, motýly, včely a nevím co ve, je tam ivo. To jsem to asi vloni suila blbě, e z toho nic nebylo.
Není tady
Oto, díky za ten tip na olej, to určitě vyzkouím i kdy jen z kupovaného oregana
Není tady