6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jaky je i Vas nazor na eutanazii? Vime co to slovo znamena driv, nez dovolime nasim zakonodarcum legalizovat smrt? Je to k smrti potreba? Muj nazor je, ze neni...
V soucasne dobe aktualni tema, na stole je pripravovany navrh zakona o eutanazii. Velice zajimavou a vysoce aktualni diskusi nekolika minutovovou diskusi s Dr. Svatosovou, "matkou hospicu v CR" najdete napriklad zde:
http://hospice.cz/hospice1/index2.php?id=624
Není tady
Té paní a její práce si velice vážím.
Co se týká eutnazie, tak jsem zastánce "přirozeného běhu věcí posledních". Negativně vnímám jak umělé přerušení života, tak i jeho nepřirozené a umělé prodlužování. Bohužel, to asi velmi citlivé a rozporuplné téma zůstane ještě nadlouho a to z toho důvodu, že věda a technika daleko předběhla náš etický a morální pohled na život.
Proto předem odhaduji, že tato dikuze dopadne tak 50 na 50 podle, podle vlivu osobních zkušeností každého jednotlivce.
Myslím, že za stávající situace nelze nic uzákonit, zákon nebude tak jako tak dokonalý a smysluplný.
Upravil(a) Somaia (23. 7. 2008 11:46)
Kopiruji prispevek z Hospice.cz, u prispevku o eutanazii:
Petr Slanina dne 24. 7. 2008 v 20:54 napsal(a):
Legalizaci státem podporovaných vražd je třeba zabránit, o tom
není pochyb a doufám, že heroická snaha paní doktorky Svatošové se nemine účinkem. Rád bych se zastánců euthanasie zeptal zda by se se
stejnou vervou, s jakou prosazují legalizaci vražd, tohoto vraždění i osobně
ujali nebo zda alibisticky předpokládájí, že této špinavé práce se zhostí
"odborníci". Pro mne osobně a věřím, že i pro všechny slušné lidi v této
společnosti, lékař, který by byl ochotný vlastní rukou zabít svého pacienta,
přestává být lékařem a staví se na roveň pánů Mengeleho, Clauberga, Raschera a
dalších. Nechť si každý, kdo je pro legalizaci něčeho tak po*ného, uškrtí
vlastní babičku doma a nezatahuje do toho slušné lékaře. Kam jsme ještě ve jménu
civilizace ochotni zajít? Vybíráme si děti, které mají právo na přežití a
ostatní nemilosrdně vraždíme aniž bychom jim dali sebemenší šanci spatřit tento
svět a nyní se budeme zbavovat i starých a nemocných, jenom proto abychom si
udělali svět "krásnější a bezproblémovější"? Pan Hamerský a jemu podobní by si
měli uvědomit, že i oni budou jednou staří a bezmocní a to, co se tu snaží zasít
se jim jednou může vrátit ve velice brutální a drastické podobě, kdy se staří a
nepotřební lidé budou hromadně odvážet do jakýchsi továren na euthanasii. Vždyť
potraty byly přeci také povoleny pouze ze zdravotních důvodů, poté se přidaly
důvody sociální a nyní se používají jako forma antikoncepce. Uvidíte, že brzy se
dočkáme i snah o zrušení Hippokratovy přísahy, vždyť již přeci stejně z velké
části neplatí. Začínám se téměř stydět, že jsem Čech, vždyť přeci argument, že v
řadě zemí je euthanasie legální také není pravda. Je pouze tolerována a v
některých, přesně vymezených případech je upuštěno od sankcí, ale neznám zemi,
kde by toto zvěrstvo, které se liberálové snaží prosadit, bylo zákonem
povoleno.
Není tady
A jeste nize nazor Dr. Svatošové, co je a co není "eutanázie"... Kdo chce odbornou knizku (na papire nebo do mailu) o eutanazii zdarma, kontaktujte ji primo, vice info najdete zde:
http://hospice.cz/hospice1/index2.php?id=625
CO TEDY EUTANAZIE JE A CO NENÍ?
Pod tímto pojmem je nutno chápat jakékoliv ÚMYSLNÉ usmrcení nemocného bez ohledu na to, zda k tomu účelu byla použita smrtící látka (dříve "aktivní eutanazie") nebo mu byl odmítnut lék, který by život mohl zachránit (dříve "pasivní eutanazie"). Archaické pojmy "aktivní a pasivní" je nutno opustit, protože byly zavádějící - pod pojmem "pasivní" se totiž skrývaly dvě diametrálně odlišné situace:
a) jednání (nepodání léku) s úmyslem zabít = po mravní stránce totéž co aktivní eutanazie, t.j. trestný čin!!!
b) ustoupení od marné a zatěžující léčby = "dovolit odejít", toto NENÍ eutanazie!!!
Pojem eutanazie je nutno vyhradit a používat pouze jsou-li splněny tři, definicí dané podmínky:
1) úmysl zabít
2) zabití
3) dobrovolná, autonomní žádost pacienta
Lhostejno, zda byl člověk usmrcen úmyslným aktivním jednáním (plná stříkačka) nebo úmyslným zanedbáním (odkloněná stříkačka) - v obou případech to JE eutanazie. Více viz v publikaci prof. Marty Munzarové a kol.: "Proč NE eutanazii aneb Být či nebýt?"
Zákon "o důstojné smrti" navrhovaný Lirou neřeší potřeby nemocného (spoluautor tohoto zákona je ani nezná a znát nepotřebuje a nechce - viz jeho vlastní slova v pořadu Radiofóra), ale zajišťuje beztrestnost lékaři, který úmyslně usmrtí pacienta za předem definovaných podmínek. Věřím, že žádný skutečný lékař, hodný toho jména, své nemocné zabíjet nebude a proto takovou ochranu zákonem nepotřebuje. Občas by ale potřeboval ochranu zákonem v jiných situacích - tehdy, kdy po důkladném zvážení a zkonzultování s dalšími kolegy upustí od neúčinné, zbytečné a neúměrně zatěžující léčby a nemocnému dovolí ze života odejít. I když je v tomto případě jeho jednání lidsky a morálně správné, bývá nepoučenými laiky nařčen ze spáchání eutanazie. Pod tímto tlakem a při nedostatečné zákonné ochraně se možná příště zachová jinak a to dobře není. Potřebujeme-li tedy nějaký zákon, pak spíše zákon na ochranu lékaře, který jedná moudře a odborně ve prospěch pacienta a ne naopak.
Není tady
Prave ted online chat s Dr. Svatosovou zde:
http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/ma … osova-118/
Není tady
Co a proc si mysli Dr. Svatosova na tema "eutanazie", si muzete rovnez poslechnout (nebo precist ze zaznamu) z jejiho vcerejsiho povidani (13.8.2008) s Vaclavem Moravcem na radio Impuls zde:
http://www.impuls.cz/marie-svatosova-v- … ?id=220532
Není tady
Já bych se nechala inspirovat tam, kde eutanazie již funguje. Převzít jejich model. Např. v Nizozemí se praktikuje tzv. pasivní eutanazie. Jde o to, že se smrtelně nemocnému přestane poskytovat léčba. Sem tam se to praktikuje na černo.
Možná bych i schválila formu, kdy by si smrtící látku člověk do těla vpravil sám, třeba v okruhu svých nejbližších.
Například ve Švýcarsku to mají takto zavedené:Ve švýcarském Curychu je klinika, kde provádějí eutanazii. Jezdí tam zemřít lidé ze všech koutů světa. Jak tam eutanazie probíhá?
*
Zájemce musí zaplatit 3500 dolarů (73 tisíc korun) za smrtící koktejl barbiturátů a poplatky.
*
Je ubytován v sídle společnosti. Několikrát je dotázán, jestli je jeho rozhodnutí ukončit svůj život skutečně nezvratné.
*
Jakákoliv asistence personálu kliniky je zakázaná.
*
Podmínkou je, aby byl pacient duševně způsobilý a byl schopen pít.
*
Pak pacient zapije smrtící barbituráty. Do pěti minut se dostává do kómatu, po dalších dvaceti minutách přichází smrt.
*
Klinika od roku 1998 provedla eutanazii u 450 zájemců. Dvě třetiny z nich byli z ciziny, zejména Britové.
Myšlenka eutanazie je mi milejší než umírání v nemocnicích, mnohdy zdlouhavě a ve velikých bolestech, ať už fyzických nebo psychických. Je to pro ty, kteří mají nevyléčitelnou chorobu, kteří po zbytek svého života budou trpět. Lidí, kteří by o to opravdu požádali je velice málo a o ty se jedná. Ne o například moji babičku, která velmi často mluví, že chce již odejít, ať jí pomůžeme, že by chtěla eutanazii,.. ale kdyby došlo na lámání chleba, babička by dostala strach a odmítla by. Jako veliká většina lidí. Těch, co by se opravdu rozhodlo do sebe vpravit smrtící injekci je pramálo a nikdo z nás se asi nedokáže vžít do jejich situace. Nám se lehce řeknou zápory, že je to nemorální a takové a makové, ale nechtěla bych výt v kůži těch málo umírajících, kterým nikdo nemůže pomoci. Pokud je někdo zbaví utrpení jinak, pokud jim někdo utiší jejich bolesti a zajistí důstojný zbytek života, tak by to samozřejmě byla lepší volba než eutanazie, ale to se neděje. Lidské utrpení a přání zemřít se přehlíží a nemocnému mnohdy není uleveno ani od bolesti. Je to veliký smutný problém, já jednoznačně ne eutanazii neříkám.
Upravil(a) marvinka1 (25. 9. 2008 0:36)
Není tady
Juraj napsal(a):
Prave ted online chat s Dr. Svatosovou zde:
http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/ma … osova-118/
Paní Svatošová píše: V hospicích nemocní o eutanazii nežádají, protože je v nich dbáno na uspokojení všech potřeb nemocného (tělesných, duševních, sociálních i duchovních). Pokud se zcela vyjímečně nemocný o eutanazii zajímá, je to vždy signál, že jeho potřeby saturovány nejsou a je nutno spolu s ním hledat příčinu a snažit se ji aspoň minimalizovat, nelze-li ji zcela odstranit, a ne se zabíjet navzájem.
Mám poněkud jiné zážitky ze sociálních zařízení, hospiců, LDN či nemocnic.
Během mé praxe jsou potřeby pacientů velice často neuspokojovány. Tělesné byly uspokojovány docela na úrovni, duševní a sociální byly velice zanedbávány. Komunikace sester s pacientem je veliký problém, vyslechnutí pacienta, úsměv či pohlazení často neexistuje.
Nesetkala jsem se s tím, že by někdo žádal o eutanazii, jen jsem chtěla nesouhlasit s tvrzením, že je v hospicích vždy o nemocného dobře postaráno. Většinou, co jsem viděla, není.
Není tady
Pises, Marvinka1, ze, cituji Te:
"...jen jsem chtěla nesouhlasit s tvrzením, že je v hospicích vždy o nemocného dobře postaráno. Většinou, co jsem viděla, není"
Cim to jsi schopna podporit, sve tvrzeni? Myslim, ze si jej odpovedni pracovnici hospicu radi prectou, Tvuj nazor... V kolika si z nich v CR - ci jinde - byla? Ja si dovolim Ti oponovat, ze by o pacienty nebylo v hospicich dobre postarano... Mam taky osobni zkusenost, ne z jednoho... Hospic neni LDN ani nemocnice, uz svoji povahou a filosofii - to jsi doufam zaregistrovala...
Jinak k Tvym dalsim nazorum ohledne Eutanazie, prave vcera je online na CT24 dalsi aktulani beseda i na toto tema, s Dr. Svatosovou bylo to vcera v televizi Pred pulnoci, viz zde:
http://www.ct24.cz/vysilani/2008/09/24/ … d-pulnoci/
Není tady
Během mé praxe jsou potřeby pacientů velice často neuspokojovány. Tělesné byly uspokojovány docela na úrovni, duševní a sociální byly velice zanedbávány. Komunikace sester s pacientem je veliký problém, vyslechnutí pacienta, úsměv či pohlazení často neexistuje.
Tak marvinko, já mám zase zcela opačnou zkušenost. A hluboce smekám před paní doktorkou Svatošovou a všemi, kteří v těchto zařízeních pracují .
Můžu mluvit konkrétně o zkušenosti s hospicem v Litoměřicích, kde i uklízečka měla lepší vztah k pacientům než diplomované sestry na LDN.
marvinka1 napsal(a):
.... Pokud je někdo zbaví utrpení jinak, pokud jim někdo utiší jejich bolesti a zajistí důstojný zbytek života, tak by to samozřejmě byla lepší volba než eutanazie, ale to se neděje. Lidské utrpení a přání zemřít se přehlíží a nemocnému mnohdy není uleveno ani od bolesti. Je to veliký smutný problém, já jednoznačně ne eutanazii neříkám.
Ale ono se to děje. A právě v těch hospicích. Jediný problém je v tom, že těchto zařízení je zoufale málo.
Ma nekdo dalsi osobni - ci zprostredkovanou - zkusenost s hospicem? Nebo eutanazii?
Není tady
Juraj napsal(a):
Pises, Marvinka1, ze, cituji Te:
"...jen jsem chtěla nesouhlasit s tvrzením, že je v hospicích vždy o nemocného dobře postaráno. Většinou, co jsem viděla, není"
Cim to jsi schopna podporit, sve tvrzeni? Myslim, ze si jej odpovedni pracovnici hospicu radi prectou, Tvuj nazor... V kolika si z nich v CR - ci jinde - byla? Ja si dovolim Ti oponovat, ze by o pacienty nebylo v hospicich dobre postarano... Mam taky osobni zkusenost, ne z jednoho... Hospic neni LDN ani nemocnice, uz svoji povahou a filosofii - to jsi doufam zaregistrovala...
Jinak k Tvym dalsim nazorum ohledne Eutanazie, prave vcera je online na CT24 dalsi aktulani beseda i na toto tema, s Dr. Svatosovou bylo to vcera v televizi Pred pulnoci, viz zde:
http://www.ct24.cz/vysilani/2008/09/24/ … d-pulnoci/
Studuji Vyšší zdravotnickou školu ve Žďáře nad Sázavou. Nevím, jestli jsi mě chtěl urazit tvrzením, jestli jsem si všimla, že hospic a LDN a nemocnice není to samé. To se již ve škole učím 7 let..
1. nemocnice. Bohužel v nemocnici často lidé umírají, jedná se i o ty, kteří by mohli umírat doma. Nemocnice, kterou nechci jmenovat, má příšerné interní oddělení. Ne jen budova a prostory, ale i personál. Nám, zatím ještě nezkušeným studentům, se často pacienti svěřují daleko více než sestrám zaměstnaným v nemocnici. Není neobvyklé ani to, když utěšujeme plačící ženu, která nám říká, jak je ta a ta sestra či ošetřovatelka na ni zlá. Mnohdy na ni křičí a bagatelizuje její problémy. Pacientkám rozumím, protože jsou mnohdy sestry nerudné i k nám. Když na pokoj ráno přijdeme a pacientka má plenku prosáklou močí až na lůžkovinu, spí v mokrém, to mi připadá hrozné. Všichni ví o špatném personálu oddělení, ale nikdo s tím nic nedělá. (Nemám z toho žádné videonahrávky ani rozhovory, jen vlastní zkušenosti a vzpomínky, takže nad tím můžete mávnout rukou a říci, že si vymýšlím).
LDN, které jsem zatím prošla. Některá tato zařízení, či spíše personál, se mi líbil, jiný ne. Někde to opravdu funguje dobře, lidé měli program, nenudili se během dne a hlavně přístup sester byl kamarádský a lidský. Tam, kde se mi to nelíbilo, byl zase personál k pacientům chladný, nepohladil starou paní, neusmál se. Když měla paní nějaký problém, sestra ji odbyla, že zrovna nemá čas, šla do sesterny na kafčo. Signalizace u lůžka mnohdy nebyla pacientovi dána tak, aby na ni dosáhl. Na jednu stranu by ale pacient mohl sestru volat pořád, kvůli maličkostem, což se nám stávalo, a na to sestra opravdu čas nemá. Zážitky z hospiců, ve kterých jsem měla praxi, to je něco podobného, jako personál v LDN. Problémy jsou mnohdy ve zdravotnických zařízeních prostě shodné, to, na co si pacienti ztěžují je stejné.
No, jak jsem již psala, ty špatné sestry, které popisuji, nejsou raritou. Chybí zde komunikace, empatie, úcta a vůbec ten zájem sestry pomoci. Někde to tak není, někde bohužel ano.
Upravil(a) marvinka1 (25. 9. 2008 12:41)
Není tady
surikata napsal(a):
marvinka1 napsal(a):
.... Pokud je někdo zbaví utrpení jinak, pokud jim někdo utiší jejich bolesti a zajistí důstojný zbytek života, tak by to samozřejmě byla lepší volba než eutanazie, ale to se neděje. Lidské utrpení a přání zemřít se přehlíží a nemocnému mnohdy není uleveno ani od bolesti. Je to veliký smutný problém, já jednoznačně ne eutanazii neříkám.
Ale ono se to děje. A právě v těch hospicích. Jediný problém je v tom, že těchto zařízení je zoufale málo.
Co já mám za zkušenosti, tak je některý hospic lepší, jinde horší. Někde se problémy pacienta neuspokojují v dostatečné míře, jak jsem si všimla. A bolesti mělo lidí více, než se mi mnohokrát líbilo. Jsem ráda, že vy máte jen dobré názory a zkušenosti s hospici.
Ale nespojuji to s eutanazií. Pokud někdo požádá o eutanazii, myslí to smrtelně vážně, tak je opravdu někde chyba, zde souhlasím s paní Svatošovou. A pokud se jeho žádost jen smete ze stolu a nepomůže se mu, tak je to špatně. Nemyslím pomoci hned smrtí, ale pomoci mu od bolesti či mu poskytnout psychologa. Není pravdou, že v dnešní době lidé umírají vždy bezbolestně. Vždy ne. Pokud se ve světě děje to, že člověk požádá o eutanazii, ta je zamítnuta a umírající nakonec spáchá sebevraždu, protože mu nebyla poskytnuta žádná pomoc, tak to se mi zdá příšerné. To se mi zdá ještě horší, než kdyby mu tu eutanazii poskytli. Takový je můj názor na věc.
Není tady
Marvinka1, vubec jsem se Te nechtel dotknout... Myslim si vsak, ze kdyz zastavis na ulici deset lidi a zeptas se, co je hospic, resp. jeho rozdil oproti LDN ci nemocnici, tak to vedet minimalne pet nebude... Mozna i vic... Proto jsem to jen zduraznil... Ty ses "v oboru", proto to vis... Schvalne si to zkus - ale ne mezi spoluzaky Vyssi zdravotni skoly co studujes...
Jinak si stale myslim, ze ty zkusenosti, o kterych pises, by meli byt v soucasnosti i prez to vsechno v praxi ve prospech hospicu, lidkskejsi pristup sester a pod... Ja jsem tam narazil na uzasne lidi, pred kterymi se sklanim [i na dalku]... A nektere muzes videt i zde: treba prave osetrovatelka: http://www.hospice.cz/hospice1/index2.php?id=629
Není tady
Juraj napsal(a):
Marvinka1, vubec jsem se Te nechtel dotknout... Myslim si vsak, ze kdyz zastavis na ulici deset lidi a zeptas se, co je hospic, resp. jeho rozdil oproti LDN ci nemocnici, tak to vedet minimalne pet nebude... Mozna i vic... Proto jsem to jen zduraznil... Ty ses "v oboru", proto to vis... Schvalne si to zkus - ale ne mezi spoluzaky Vyssi zdravotni skoly co studujes...
Jinak si stale myslim, ze ty zkusenosti, o kterych pises, by meli byt v soucasnosti i prez to vsechno v praxi ve prospech hospicu, lidkskejsi pristup sester a pod... Ja jsem tam narazil na uzasne lidi, pred kterymi se sklanim [i na dalku]... A nektere muzes videt i zde: treba prave osetrovatelka: http://www.hospice.cz/hospice1/index2.php?id=629
Přečtu si to, díky. Můj názor je takový, že máme v některých zdravotnických zařízeních ještě veliké mezery a všude to nefunguje tak jak má.
Není tady
Urxcite jsou nedostatky... Vsude je to o lidech, nakonec... A jak vis, lidi jsou omylni - a nikdo z nas idealni... Ovsem kdyz by vsechny zdravotnicka zarizeni meli takovou osetrovatelskou uroven, jako maji hospice v CR, "tak je na zemi Raj"... Za tim si stojim... Mimochodem, ted se otevira dalsi hospic, viz http://www.centrum-cercany.cz/ , pozadej si o staz tam... Verim, ze co uvidis tam jsi [mozna] jeste v CR nevidela...
Není tady
Já jsem pro ...
Když si to ten člověk sám přeje a hodně trpí a není mu pomoci léčbou apod,tak jsem pro.
Není tady
surikata napsal(a):
Tak marvinko, já mám zase zcela opačnou zkušenost. A hluboce smekám před paní doktorkou Svatošovou a všemi, kteří v těchto zařízeních pracují .
Můžu mluvit konkrétně o zkušenosti s hospicem v Litoměřicích, kde i uklízečka měla lepší vztah k pacientům než diplomované sestry na LDN.
surikato, potvrzuji tvoje slova. Mam taky velmi, velmi pozitivni zkusenost s litom. hospicem.
za chvili, utery 9.12., 13.00 zacina online rozhovor s Dr. Svatosovou, zde http://www.ceskenoviny.cz/online/?
Pak tam bude záznam rozhovoru urcite, po urcitou dobu jeste...
juraj
Není tady
Nejsem proti zlepšování kvality hospiců, ale eutanázii bych nikomu nezakazovala. Tento týden matka převážela pacienta s obrovským nádorem dutiny ústní, krvácelo to, bolelo to. Muž (50 let) měl zdeformovný obličej, nemohl mluvit ani jíst, měl gastrostomii, čekal na to, až umře. Rodina ho má prý ráda, ale všichni doznali, že se o něj nedokáží postarat. Přitom byl při smyslech, věděl jak na tom je. Pokud by požádal o eutanázii, já osobně bych proti nebyla.
Není tady
Souhlasím s Marvinkou v tom, že zdaleka nejsou uspokojeny potřeby umírajících v LDN a nemocnicích (jak je to v hospicích, nevím, doufám, že alespoň lidský přístup je jiný).
Pečovat o umírajícího člověka je po všech stránkách velmi náročný a nemůže to dělat kdokoliv. A zvláště u cizích je to hrozný pocit. Být v neosobním zařízení, trpět, nedovolat se pomoci, natož pochopení a teplého lidského slova...
V LDN si pacienti houfně stěžovali příbuzným na šikanu sester, ale zapřisáhli je, aby si rodina nestěžovala, že to bude ještě horší. Strašné.
Ale k euthanazii:
Každý, kdo v saku a kravatě vykládá o tom, jak málem nádherné a důstojné je zdlouhavě umírat, bez naděje na zlepšení, a jen kvůli rozhodnutí druhých o mém životě trpět bezvýchodně o několik měsíců déle, bez možnosti rozhodnout si o svém životě...každý z těch, kdo takto plamenně hlásají humanismus, když je jim 40, chtěla bych je vidět, jak by stejný postoj zaujímali v konci života, až sami budou těmi trpícími.
Co je lepšího na tom, když umíráme dlouho?
Když si vzpomenu na to, jak umírala babička, ráda bych jí zkrátila utrpení o měsíc dva. Klidně bych jí vlastnoručně a z lásky píchla tu injekci. Aspoň by byla s blízkým člověkem při tom, jak umřela.
Zvířatům dopřáváme ten komfort, zemřít rychle. A své nejbližší lidi necháváme trpět...
Není tady