29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Vypůjčila jsem si název přednášky z www.mujvztah.cz, které jsem se zúčastnila v době rozvádění se. Moc jsem s tím problémem ale nepohnula. Strašně mě to obtěžuje, že mi mozek pořád nahazuje myšlenky na BM. Není to ve smyslu stesku nebo hledění zpět, to mám už snad za sebou. Ale prostě něco dělám, jsem venku, ale třeba i v kině nebo mezi přáteli a najednou blik a už ho mám zase v hlavě v nějaké souvislosti. Někdy fakt na zbláznění. Snažím se ty myšlenky hned přebít jinými, protože jak se tím začnu zaobírat, skončí to sebelitováním, jaký já jsem opuštěný chudák :-)) a jak on se má hajzl dobře.
Nemáte nějaký psychlogický trik???? Já vím ..... čas ...... pomatuju si, že když mi byl nevěrný jednou "v mládí", trvalo mi pořádných pár let, než jsem si tu nevěru přestala vybavovat. Ale to by to vypadalo teď pomalu na doživotí :-(.
Není tady
Ahoj Salen , po takovém dlouhém soužití s BM se tomu naskakování myšlenek na něj vůbec nediv. To je normálka. Bylo by divné, kdyby s někým člověk žil přes 20 let a pak za 3 měsíce zapomněl. Ty myšlenky nepřebíjej, nech je doznít, prostě na ně "kašli". A ony vyšumí.
Naši se rozvedli skoro po 30 letech manželství, teď jsou od sebe 15 let a občas se taky přihodí, že taťka nahlas řekne "no a mamka to přece zavařovala tak a tak"... (a jeho přítelkyni se to vůůůbec nelíbí) A máti u kafe hodí do placu "ježiš, proč si ten otec už nepořídil nový oblek?"... prostě ty vazby jsou a možná dokonce i zůstanou. Nikde není napsáno, že je to tak špatně. Takže to ber jako normálku a nezabývej se tím. Ostatně, Tvůj BM si na Tebe určitě taky někdy vzpomene, jen si nemysli.
Neboj, taky se budeš mít skvěle, a dokonce ještě líp než on, ta "správná" rovnováha přece, kurňa, musí fungovat, nééé?
Není tady
Tercila to napsala moc hezky....
Není tady
to jo ale ty BM fakt porad vyskakujou jak dejavu ja to chapu..snazim se proste nejak zabavit praci nebo kamaradkami nebo proste nekam vyrazit na vylet a smirit se s tim ze ty fatamorgany casem ztraceji obrys, vuni a chut a objevuji se mene a mene..
Není tady
Počkej až potkáš nového muže, to hned začneš myslet na svoji novou lásku, a myšlenky na BM postupně zmizí.
Není tady
Čím víc jsem je přebíjela, tím to bylo horší, myšlenky byly častější a sebelítost větší.
Daří se mi, když si řeknu, tak jo, ted jsi v mé hlavě, zůstaň si chvilku, když chceš.. Chvilku myšlenky o něm plynou a najednou, ani nevím jak, jsou prostě pryč. Už mě ani nebolí.
Dnes jsem jela vlakem, neviděla jsem BM od rozvodu 18.12.2007, měl dnes službu jako výpravčí a stál v otevřeném okně na "věží", dívala jsem se na něj z vlaku, v hlavě mi proběhlo, že je mu asi zima, když má košili i svetr od uniformy a - to bylo všechno. Měla jsem ze sebe radost.
Upravil(a) majkafa (15. 7. 2008 21:53)
Topazio - jo, to vím - kdykoliv jsem měla někoho, hned jsem měla jiný myšlenky :-). Jenže bohužel, teď už se smiřuju s tím, že zůstanu sama.
Tercilo - no, o tom silně pochybuju, že by si na mě vzpomněl. A nebo jedině tak, že si říká, kolik let života se mnou promarnil a jak se teď má dobře. Bohužel se to tak fakt sešlo, že teprve asi dva roky před naším rozchodem začal hodně vydělávat, aniž by musel moc pracovat a já svojí pevnou pracovní dobou vlastně bránila tomu životu, co vede s novou manželkou - oba pracují tak do středy, čtvrtka a vyrážejí "ven" na prodloužené výlety + několikrát do roka delší dovolené, k tomu jim firma staví nový dům atd. - fakt neznám nikoho jiného, kdo by měl takový život jako ti dva, takže chápu, že ten předchozí "chudý" život se mnou zasunul hluboko do mysli, z čehož pramení i ten fakt, že ačkoliv si koukáme doslova do oken, já pro něj neexistuju.
To jak píšeš u vašich ty občasné hlášky, to by mi nevadilo. Kluk občas něco prohodí "táta řekl, táta udělal ..", i já se někdy zeptám "a co tomu říkal táta" - tak jak jsme byli léta zvyklí. Tohle chápu, že prostě bude vždycky. Ale ty nepříjemné myšlenky, co mám na mysli, to jsou ty úplně přiblblé, co zkazí náladu, přinesou lítost a pláč a vůbec k ničemu nejsou, protože všechno už je dávno uzavřené, oni už žijou úplně jiný svůj život a já holt zase ten svůj bez mužského.
Snad to bude lepší až se odstěhuje do toho nového. Když bývá pryč, cítím se líp, i ty myšlenky nejsou tak intenzivní. Teď tu nebyl docela dlouho, proto asi zase to na mě tak padlo s jeho návratem.
Jsem fakt naštvaná už sama na sebe, mám takový ten pocit, že selhávám, že to nezvládám tak, jak bych měla. Mnohé z těch, které jsem tu před dvěma roky poznala a byly v podobné situaci, žijou už v pohodě svůj jiný život, mají jiné chlapy a BM hodily za hlavu.
Není tady
Majkafo - tohle co píšeš, to se i radí v moudrých knihách (Partneři a rozchody od Klimeše) - taky to zkouším a máš pravdu, že když na něj myslím vědomě, najednou mi myšlenky ulítávají od něj pryč :-)
Není tady
Možná to mám z Klimeše, jen už si nepamatuju, četla jsem ho po odchodu mého BM na radu zdejších přispěvatelů, moc mi pomohla. A stále pomáhá. Je to moudrý muž.
A proč se jich zbavovat ? Jsou přece součástí tvého života. Já je mám taky a myslím, že je mají všichni lidé. Je to jen vzpomínka, stejně, jako si vzpomeneš, jak jsi třeba poprvé jela na kole, šla do školy....... považuj to za příjemnou minulost
Není tady
Myslím, že Salen mluví o vzpomínkách, které bolí. Já mluvím taky o těch, které bolí.
Mashanko - tak na první jízdu na kole nebo cestu do školy jsem si fakt nevzpomněla ještě asi nikdy :-). Ale vím jak to myslíš. Jenže tyhle myšlenky jsou z jinýho soudku. Asi jako když má člověk nějakou nepříjemnou činnost před sebou nebo se mu něco nepříjemného stalo a pořád se mu to honí hlavou. Akorát že já to mám v podstatě za sebou a přesto není už přes dva roky ani jeden den, kdy bych na to nějak nemyslela nebo nevzpomněla. A to je dost děsný, ne? Použiju trochu morbidní srovnání - když mi zemřel táta a to byl pro mě do té doby nejhorší psychický zážitek, tak zhruba už po roce to bylo dobrý, občas vzpomínka, ale jinak uloženo v pozadí. Tak herdek, proč tohle trvá tak dlouho?
Není tady
Jsem "jen" muž a ještě navíc "pouze" v rozvodovém řízení, ale i tak, bydlím již pět měsíců jinde a je spousta chvilek a důvodů, kdy si na svoji ženu vzpomenu...A nechci zapomenout. Byla mojí součástí dvacet let. Je zlé zbavovat se či zapomínat na minulost.
Ja si tiež myslím, že to nemá cenu "prebíjať". Mňa keď prebolel rozchod, dosť som na bývalého spomínala, aj tu o ňom dosť píšem, ale podľa mňa je to logické - mnohé som s ním zažila prvý raz, niektoré vôbec jediný raz... Aj dobré, aj zlé. Naši nemali auto a väčšinu zábavných motoristických "historiek z natáčení" mám s ním. Zabijem sa, keď to tak je? Môj posledný ex mi raz povedal, že sa z môjho rozprávania zdá, akoby som na bývalého stále nevedela zabudnúť a mala som v mozgu aj srdci, ale to je pravda len istým spôsobom. Napríklad momentálne neviem veľmi, čo s ním je, a ani ma to netanguje. Mňa zaujíma ON z minulosti a to, čo sme spoločne zažili. Na tom sa už nič nezmení, akurát to prekryjú nové zážitky - a že ich je hafo, a úžasných...
Není tady
Salen, ak sa to podarí zbaviť závisti a ukrivdenosti, myšlienky na kohokoľvek ti už nebudú vadiť, ver mi. Neporovnávaj váš a ich život, nesústreď sa na na nich, ale skús si nájsť niečo(koníčka, klub, kamarátov), čo ťa pohltí citovo, časovo, aj všelijako a nebudeš mať už kapacitu zožierať sa závisťou. Alebo začni diaľkovo študovať, čojaviem... zamestnaj sa niečím zmysluplným, toto nikam nevedie.
Není tady
Salen, já si taky myslím, že to časem přejde. Když to bylo čerstvé, měla jsem svého BM v hlavě neustále, byl jakoby stále se mnou. Toto stadium u mě trvalo rok. Stále jsem s ním v duchu mluvila, vysvětlovala proč jsem to nebo ono udělala, jak jsem to myslela, stále jsem si dokola přemílala, co a jak mi řekl o našem rozchodu, rozebírala to stále dokola, přemítala, co by bylo, kdbyby apod. Po asi roce od našeho nikoli rozchodu, ale až rozvodu, jsem si najednou uvědomila, že můj BM už se mnou není stále, že si na něho jen občas vzpomenu. Ze začátku to bylo každou hodinu, pak míň a teď jsem ve stadiu, kdy si na něho vzpomenu tak 5x denně. Tak, jak píše majkafa, nesnažím se ty myšlenky násilně něčím přebíjet, prostě je nechám odplynout. Ale chápu tě, že je ti to nepříjemné, mně taky a ráda bych na svého BM nemyslela už vůbec. Ale nejde to tak rychle. Někde jsem četla, že člověk se s rozchodem vyrovnává třetinu času, co s partnerem byli spolu. To znamená, že když jsem já byla s mým BM 27 let, tak se budu s rozchodem vyrovnávat 9 let. Je to sice strašné pomyšlení, ale už jsem se s tím jakž takž smířila. Ty to máš trošku horší v tom, že na svého ex myslíš ve zlém. Já na něj vzpomínám s láskou a s velkou lítostí. Taky mi vadí, že se mu daří dobře, že zřejmě našel v Péti lepší partnerku, než jsem byla já, ale co už nadělám.
Víš, Salen, já jsem zjistila, že v této věci nelze nic urychlit, nic násilím ukončit nebo změnit. prostě to nech plynout.
Není tady
Salen napsal(a):
Mashanko - tak na první jízdu na kole nebo cestu do školy jsem si fakt nevzpomněla ještě asi nikdy :-). Ale vím jak to myslíš. Jenže tyhle myšlenky jsou z jinýho soudku. Asi jako když má člověk nějakou nepříjemnou činnost před sebou nebo se mu něco nepříjemného stalo a pořád se mu to honí hlavou. Akorát že já to mám v podstatě za sebou a přesto není už přes dva roky ani jeden den, kdy bych na to nějak nemyslela nebo nevzpomněla. A to je dost děsný, ne? Použiju trochu morbidní srovnání - když mi zemřel táta a to byl pro mě do té doby nejhorší psychický zážitek, tak zhruba už po roce to bylo dobrý, občas vzpomínka, ale jinak uloženo v pozadí. Tak herdek, proč tohle trvá tak dlouho?
Tohle trvá tak dlouho proto, že ses s tím ještě nevypořádala. U úmrtí je to jasné - tam víš, že je to nevratné. Tady si zřejmě živíš nějakou naději, že tohle není definitivní stav. Možná si to ani neuvědomuješ, ale máš asi v sobě nějaké doufání. Až se ho zbavíš, bude po problému
Není tady
Až někdo vynalezne postup, jak se ubránit nepříjemným a hlavně nekonstruktivním myšlenkám, které člověka vracejí k jeho životním prohrám, tak to bude podle mě na Nobelovku.
Já první se postavím do fronty na ten zázračnej recept. A pospěšte si , ta fronta bude podle mě táááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááákhle dlouhá...
(Zatím nám zbývá jen vylít si srdce na babinetu, ale to naštěstí taky trochu pomáhá, tedy aspoň mě )
Salen, my budeme mít za měsíc "výročí" - dva roky po rozvodu . Na BM myslím denně, i když už k němu cítím jen přátelství /jestli se to tak dá nazvat, protože pořád jsem ještě vnitřně zraněná, ale statečně se držím, abych to nedávala najevo/. Dřív jsem na něho myslela asi tak každou minutu a brečet se mi chtělo vždycky v autě. Nevím proč. I teď na něho myslím každý den, prostě to nejde, vymazat ho z hlavy. Někdy si říkám, že bych nejraději prodala dům a přestěhovala se o ulici dál. Ale nejde to, třeba kvůli dceři, která se tu cítí doma.
Asi jsou to pocity, které patří k životu, nemá cenu je přebíjet. A už mě ani netrápí, když mi přítel řekne třeba, že oni /on a jeho žena/ dělali něco tak a tak. Nebo někde jsme a on mi řekne, že tam oni byli na dovolené. Prostě takové věčné vzpomínky na minulé manželství. Shodli jsme se na tom, že to v nás asi zůstane napořád. Nejvíc mě dostane, když mi řekne, že můj muž musel být bezvadný chlap. A myslí to vážně.
Ale upřímně: ráda bych se jednou vzbudila a na BM už vůbec nemyslela. Ale vzhledem k tomu, že se mi o něm už týden zase úplně bezdůvodně zdá, tak to asi nebude tak lehké.
Jediné, co mě těší, že to máte holky stejné jako já. Takže asi nejsem úplný blázen.
Není tady
Sirius napsal(a):
Jsem "jen" muž a ještě navíc "pouze" v rozvodovém řízení, ale i tak, bydlím již pět měsíců jinde a je spousta chvilek a důvodů, kdy si na svoji ženu vzpomenu...A nechci zapomenout. Byla mojí součástí dvacet let. Je zlé zbavovat se či zapomínat na minulost.
Po rozvodu jsem naštěstí taky přišel na tu moudrost, že zapomenout se nedá úplně.
Dobrou fintou bylo zahánět myšlenky od špatných vzpomínek - k těm hezkým...
Pomohlo mi to vyrovnat se s minulostí a hlavně: hněv jsem přenechal BM.
Jestli se ona chce živit hněvem, ať si poslouží - já budu vzpomínat na tu milou bývalku,
ne na tu dračici, ve kterou se zčistajasna proměnila....
A tak jsem postupně začal brát dobu manželskou jako třeba dobu studií - byla tu, ale
už není (no a co...) - však ono nás čeká zas něco zajímavého a krásného...
Není tady
Salen,nevěř tomu, že na tebe bývalý nevzpomíná.
Četla jsem studii, kde bylo psáno, že na své bývalé partnerky mnohem tíže zapomínají po rozchodu muži. Ženy obecně jsou schopné dřív udělat za minulostí tlustou čáru a začít znovu.
Bylo to vysvětleno tím, že mužská psychika má současně silné odstředivé i dostředivé síly. Tedy že muž, i když žije ve spokojeném vztahu, má mnohem větší tendenci zároveň z toho vztahu unikat (koníčky, kamarádi, ale i milenky). Ovšem když vztah skončí, zas se mnohem víc trápí vzpomínkami na bývalou partnerku, rozchod hůř snáší, a víc má tendenci iniciovat návrat - i kdyby to bylo třeba jen do postele.
To prý ženy, když jsou ve spokojeném vztahu, nemají potřebu z něj příliš nikam unikat, ale zas když vztah skončí, dříve se s tím vyrovnají a začnou vztah nový.
Prý to tak je dáno geneticko - historicky: Když chlap odešel do války, byl schopen a ochoten po návratu i po dlouhé době odloučení pokračovat v původním vztahu. Bylo to potřeba k přežití.
No, jenomže dost často v té válce zahynul, a v takovém případě si jeho žena, aby i s dětmi přežila, musela dost rychle najít partnera nového. Na původního zapomenout a začít nanovo.
Z mého soukromého miniprůzkumu mezi svými kamarády-mužskými,ale i z rozhovoru s některými partnery, tak jak život vztahy přinášel, jsem nabyla dojmu, že tahle teorie platí. Že chlapi, i když se bůhvíjak tváří navenek jako kingové, vevnitř se hodně po rozchodu trápí a vzpomínky je pronásledují mnohem víc, než nás, ženské.
Samozřejmě, výjimky asi existují, tak jako ve všem, ale obecně se chlapi se vzpomínkami vyrovnávají hůř.
Proč kdyby ve válce zahynul? Stačí, že se někde furt fláká, třeba v práci Chlapi se tváří jako kingové, protože to ženy očekávají, na citlivýho fňukála není žádná zvědavá.
Není tady
Blossom napsal(a):
Salen,nevěř tomu, že na tebe bývalý nevzpomíná.... Samozřejmě, výjimky asi existují, tak jako ve všem, ale obecně se chlapi se vzpomínkami vyrovnávají hůř.
To jo - já trpěl strašně - ale právě jen do doby, dokud jsem se zabýval nějakými výčitkami a pořád pátral po tom, co se stalo, kde jsem udělal jakou chybu...
Ale už jsem se (naštěstí) z té "nemoci" vyléčil.... Chybu, to určitě?!!! ......
Není tady
Blossom, ten můj BM na mě určitě nemyslí. Děti k němu dost často chodí a nikdy se na mě nezeptá, ani slůvkem se nezmíní. Když jsme se náhodou sešli v nemocnici u dcery, která tam ležela, tak mi ani neodpověděl na pozdrav. Beru to tek, že pro něj už jsem dávná minulost - má novou manželku a novou rodinu, žije si šťastně. Na mě si ani nevzpomene.
Není tady
Salen napsal(a):
Salen, protože ho máš přes ulici na očích a proto, že on odešel od tebe. Kdyby to bylo obráceně, trápil by se on.
Neumím ti poradit, snad jenom najít si náhradu - jenže vem chlup na dlani.
Držím ti palce, ať se tady z toho aspoň vykecáš, bude to na dlouho.
Není tady