29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jistě že má svatba právní důsledky. Láska až za hrob je jen takový bonus, jinak je to právní akt, kdy dva do té doby "cizí" lidé jsou k sobě před společností právně svázáni.
Není tady
K cemu je dobra svatba, proste nikdy nepochopim. Jsem racionalne uvazujici typ a emoce kolem tzv. velkeho dne mi proste nic nerikaji. Muzu mit pritele, muzu ho mit rada, ale ty vsechny cavyky kolem toho si proste odpustim. Vnimam je jako pro me osobne zcela zbytecne starosti.
Není tady
Přesně. A vyhozené peníze. Mě to příjde děsně líto. To radějí dĺouhou svatbení cestu.
Svatbu beru asi jen kvůli dětem, a našemu právnímu systému. Takže jít se svědky jedno odpoledne na radinici tam to podepsat a je vymlovaná. Cestou se třeba stavit na pivko.
Není tady
Tak moje první svatba, to byly fakt vyhozený peníze. Taky jsem byla mladá a nechala si do všeho od ledaskoho kecat Navíc nastávající nepřijel včas, jeho matinka byla uražena, když jsme jim to řekli, na svatební noc jsme v půjčeném bytě kohosi překvapili, takže jsme utíkali kvapem jinam ... no
Dneska ale pořád beru svatbu jako takový větší závazek. Jako vyjádření toho, že partner si mě opravdu váží a chce se mnou být v dobrém i zlém. Totéž z mojí strany. Jsem asi staromódní. Vdávat se dneska, tedy podruhé, tak už dělám svatbu toliko ve čtyřech, pak půjdeme na oběd, každý si dá, co chce a pak odlet někam na hezkou dovolenou. A s mýma zkušenostma bych takhle pojala i svatbu první. Ovšem, jak jsem byla mladá (18), tak bych si nedovolila o takovým "nesmyslu" ani pípnout. Jó, to už je dávno
Není tady
baba.jaga napsal(a):
K cemu je dobra svatba, proste nikdy nepochopim. Jsem racionalne uvazujici typ a emoce kolem tzv. velkeho dne mi proste nic nerikaji. Muzu mit pritele, muzu ho mit rada, ale ty vsechny cavyky kolem toho si proste odpustim. Vnimam je jako pro me osobne zcela zbytecne starosti.
Babo.jago, ale svatba nemusí být jenom takové to velké představení se spoustou pro někoho zbytečných "cavyků". Klidně se může svatba odehrát jako "pouhé" podepsání smlouvy na matrice za účasti oddávaných a dvou svědků. Pokud nechápeš proč chce někdo uzavřít manželství, asi jsi ještě nepotkala nikoho, o kom bys byla přesvědčená že je to ten, s kterým opravdu chceš být celý život.
Není tady
no, zdržela bych se soudů - rpostě to někdo máme tak, někdo jinak, a je to v pořádku, pokud je nám všem dobře a za svým rozhodnutím si stojíme - mám to tak i já a nemám potřebu před někým svoji svatbu obhajovat...
Není tady
Piia napsal(a):
baba.jaga napsal(a):
Babo.jago, ale svatba nemusí být jenom takové to velké představení se spoustou pro někoho zbytečných "cavyků". Klidně se může svatba odehrát jako "pouhé" podepsání smlouvy na matrice za účasti oddávaných a dvou svědků. Pokud nechápeš proč chce někdo uzavřít manželství, asi jsi ještě nepotkala nikoho, o kom bys byla přesvědčená že je to ten, s kterým opravdu chceš být celý život.
Myslim, ze s potencialnim partnerem to ma pramalo spolecneho. Ja jen nevidim prilis mnoho duvodu prohlasovat na urade pred nejakou cizi osobou, ktera je zastupcem statu, ze chci pojmout urciteho muze za sveho manzela a ze v tom dotycnem muzi shledavam sveho zivotniho partnera a tak dale a tak dale. Mne osobne to pripada dost nesmyslne. Navic musim na ten urad jit v nejakem urcitem obleceni a brat si na to navic nejakou dovolenou. Pokud v tom nekdo vidi vyssi vyznam, je to ciste jeho vec. Za sebe rikam, ja mit den volna navic, tak jedu na vylet na kole.
Není tady
baba.jaga napsal(a):
Piia napsal(a):
baba.jaga napsal(a):
Myslim, ze s potencialnim partnerem to ma pramalo spolecneho. Ja jen nevidim prilis mnoho duvodu prohlasovat na urade pred nejakou cizi osobou, ktera je zastupcem statu, ze chci pojmout urciteho muze za sveho manzela a ze v tom dotycnem muzi shledavam sveho zivotniho partnera a tak dale a tak dale. Mne osobne to pripada dost nesmyslne. Navic musim na ten urad jit v nejakem urcitem obleceni a brat si na to navic nejakou dovolenou. Pokud v tom nekdo vidi vyssi vyznam, je to ciste jeho vec. Za sebe rikam, ja mit den volna navic, tak jedu na vylet na kole.
Dovolenou si na to brát nemusíš, jelikož na svatbu máš ze zákona právo na 1 den placeného volna ze zaměstnání. Oblečení taky není předepsané - jsou spousty lidí, kteří se berou v džínách nebo kraťasech. A pokud jde o to, že se manželství uzavírá před úředníkem, tak čistě racionálně je to smlouva, která zaručuje za určitých podmínek pro ty co se berou určité zvýhodnění či pravomoce od státu, takže tam prostě ten stát holt tu kontrolu mít musí.
A úplně klidně si můžeš vzít den volna na svatbu, vyjet s partnerem na kolech na Sněžku a tam podepsat papír o uzavření manželství. Pokud teda najdeš oddávajícího úředníka nebo kněze, který bude ochotný kvůli vám na tu Sněžku vyšplhat.
Není tady
Piia napsal(a):
baba.jaga napsal(a):
Piia napsal(a):
Babo.jago, ale svatba nemusí být jenom takové to velké představení se spoustou pro někoho zbytečných "cavyků". Klidně se může svatba odehrát jako "pouhé" podepsání smlouvy na matrice za účasti oddávaných a dvou svědků. Pokud nechápeš proč chce někdo uzavřít manželství, asi jsi ještě nepotkala nikoho, o kom bys byla přesvědčená že je to ten, s kterým opravdu chceš být celý život.Myslim, ze s potencialnim partnerem to ma pramalo spolecneho. Ja jen nevidim prilis mnoho duvodu prohlasovat na urade pred nejakou cizi osobou, ktera je zastupcem statu, ze chci pojmout urciteho muze za sveho manzela a ze v tom dotycnem muzi shledavam sveho zivotniho partnera a tak dale a tak dale. Mne osobne to pripada dost nesmyslne. Navic musim na ten urad jit v nejakem urcitem obleceni a brat si na to navic nejakou dovolenou. Pokud v tom nekdo vidi vyssi vyznam, je to ciste jeho vec. Za sebe rikam, ja mit den volna navic, tak jedu na vylet na kole.
Dovolenou si na to brát nemusíš, jelikož na svatbu máš ze zákona právo na 1 den placeného volna ze zaměstnání. Oblečení taky není předepsané - jsou spousty lidí, kteří se berou v džínách nebo kraťasech. A pokud jde o to, že se manželství uzavírá před úředníkem, tak čistě racionálně je to smlouva, která zaručuje za určitých podmínek pro ty co se berou určité zvýhodnění či pravomoce od státu, takže tam prostě ten stát holt tu kontrolu mít musí.
A úplně klidně si můžeš vzít den volna na svatbu, vyjet s partnerem na kolech na Sněžku a tam podepsat papír o uzavření manželství. Pokud teda najdeš oddávajícího úředníka nebo kněze, který bude ochotný kvůli vám na tu Sněžku vyšplhat.
Diky za info. Papir nemam zapotrebi a tudiz i vsechno, co je s tim spojene.
Není tady
tina napsal(a):
ještě oprava - máš nárok na dva dny dovolené, ale tím, že většina svateb je v sobotu, se o ten jeden den většina novomanželů připravuje...
Vdávala jsem se před 14ti dny a měla jsem nárok jen na jeden den, svatba byla ve čtvrtek. Loni v srpnu měla svatbu kolegyně a taky už měla jen jeden den placený, i když původně si myslela že dva...
Není tady
Já jsem byla na rizikovému těhu, a musela jsem se kvůli svatbě nechat na víkend uschopnit, abych se mohla vdát.
Není tady
topazio napsal(a):
Já jsem byla na rizikovému těhu, a musela jsem se kvůli svatbě nechat na víkend uschopnit, abych se mohla vdát.
To zákon zakazuje, vdávat se když jsi na neschopence? Nebo jde o to, že jsi neměla vycházky?
Není tady
tina napsal(a):
ještě oprava - máš nárok na dva dny dovolené, ale tím, že většina svateb je v sobotu, se o ten jeden den většina novomanželů připravuje...
Máš nárok na dva dny volna, ale jenom na jeden PLACENÉHO volna, ten druhý den máš nárok na neplacené volno. Pokud to nemáte jinak vyjednané v kolektivní smlouvě.
Upravil(a) Piia (16. 7. 2008 12:47)
Není tady
Já vím, že to zákon zakazuje, vycházky jsem měla jen 4 hodiny odpoledne, i tak to nešlo, doktorka mi musela ukončit neschopenku. Abych se mohla vdát. Tak jsem byla na sobotu a neděli uschopněná. V pondělí jsem šla zpátky na neschopenku. Jinak to prý nešlo udělat. Prej kdybych se vdavála a byla na neschopce, tak by byl sňatek neplatný.
Martinka1 napsal(a):
topazio napsal(a):
To zákon zakazuje, vdávat se když jsi na neschopence? Nebo jde o to, že jsi neměla vycházky?
Upravil(a) topazio (16. 7. 2008 13:25)
Není tady
topazio napsal(a):
Já vím, že to zákon zakazuje, vycházky jsem měla jen 4 hodiny odpoledne, i tak to nešlo, doktorka mi musela ukončit neschopenku. Abych se mohla vdát. Tak jsem byla na sobotu a neděli uschopněná. V pondělí jsem šla zpátky na neschopenku. Jinak to prý nešlo udělat. Prej kdybych se vdavála a byla na neschopce, tak by byl sňatek neplatný.
Martinka1 napsal(a):
topazio napsal(a):
Fakt, jo? :-) Já jsem právě nevěděla, že to zákon zakazuje, vdát se když jsi na neschopence... To si budu muset pamatovat :-)
Není tady
topazio napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
topazio napsal(a):
A to jsi vyčetla kde? Protože to není pravda .
Upravil(a) aprill (16. 7. 2008 18:06)
Není tady
Martinka1 napsal(a):
topazio napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
Fakt, jo? :-) Já jsem právě nevěděla, že to zákon zakazuje, vdát se když jsi na neschopence... To si budu muset pamatovat :-)
nesmysl, neplatnost manželství stanovuje zákon o rodině a to taxativně, nic takového tam není.
Upravil(a) mag (16. 7. 2008 18:20)
Není tady
Topi, kdo vám to nakukal?
Spíš to bylo myšleno, že bys ve svatební den nedodržela vycházky, ne?
No kdo asi bývalá gynekoložka ke které jsem chodila, říkala jsem jí o sňatku a ona že mě musí uschopnit, že by sňatek neměl platnost.
yellow108 napsal(a):
![]()
Upravil(a) topazio (17. 7. 2008 9:02)
Není tady
no snad medicíně rozumí líp.
topazio napsal(a):
No kdo asi bývalá gynekoložka ke které jsem chodila, říkala jsem jí o sňatku a ona že mě musí uschopnit, že by sňatek neměl platnost.
yellow108 napsal(a):
![]()
aprill napsal(a):
topazio napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
To zákon zakazuje, vdávat se když jsi na neschopence? Nebo jde o to, že jsi neměla vycházky?A to jsi vyčetla kde? Protože to není pravda
.
To se mi taky nijak nezdá. Já měla svatbu taky na neschopence, v době vycházek, můj Dr. věděl o tom že pojedu na svatbu, nic neříkal, a lidi z matriky zajímaly na svatbě už jen občanky a pro oddací list šel zrovna přítel na poštu. Taky myslim že v pohodě jsme platně oddaný.
Není tady
Teda MANŽEL šel na poštu - ještě nezvyk
Není tady
Klubko:
Píšeš " svatbu kvůli dětem a našemu právnímu systému".
Já proti svatbě nic nemám, ale když to vidím kolem sebe, tak mi to přijde z právního hlediska spíš hodně nevýhodné, hlavně kvůli našemu právnímu systému. Ani se nedivím, že plno párů nevstupuje do manželství.
Jaké v manželství vidíš výhody?
Není tady
V době pracovní neschopnosti se vdát klidně můžeš, ale jiná otázka je, že jsi nebyla tam, kde jsi v době nemoci měla být, pokud by jsi svatbu nestihla v době vycházek. Pak by jsi mohla přijít o celou nemocenskou a snad teď nově jsou i nějaké sankce, ale to nevím přesně. Sňatek není pro nepřítomnost v době nemoci omluva- vychází se z toho, že když můžeš juchat na svatbě, tak můžeš i pracovat. Proto se neschopenka přerušuje, aby se nevěsta pohybovala v rámci zákona a mohla si svůj svatební den užít bez zádrhelů.
Není tady