Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 2. 7. 2008 13:03

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Re: velké děti velké starosti

Odbočím od tématu "postižené, znevýhodněné děti" a zkusím napsat úvahu o těch "normálních" dětech.
Každý rodič samozřejmě chce pro dítě to nejlepší, proto se ho snaží chránit, aby se jeho dítěti ve světě něco nestalo. A to je v pořádku - do určitého věku.
Od určitého věku (řekněme od "dospělosti") už je to protiúčelné - protože "dítě" rodiči neuvěří, když mu něco říká, dokud si to samo nevyzkouší a neudělá ty chyby, kterými se to může naučit.
Prostě si to musí vyzkoušet, udělat chyby, aby to mohlo pochopit.
Pokud tomuhle rodiče brání, tak dítěti nedělají dobrou službu.

Přirovnání: pokud se děti "perou" na pískovišti o kyblíček, a rodič zasáhne - dítě se nenaučí komunikovat s ostatníma dětma a třeba se i prát a stát si za svým... což mu bude v dospělosti chybět.
Analogicky se to děje, když jsou děti dospělé. Když maminka/tatínek své dospělé dítě vytáhnou z průseru pokaždý, když se něco stane - dítě se nenaučí, že to nemá dělat... (např. brát si půjčky, které nemůže splatit)... naopak, ho to ujistí, že dělá dobře, a že ho rodiče vždycky zachrání.

Děti si prostě někdy musí "nabít", aby zjistili, o čem ten život je.

Píšu z pozice dospělého dítěte svých rodičů, ač s nadprůměrným IQ (údajně), vím, že život není jednoduchej a těch chyb, kterých jsem hlavně ve vztazích udělala hodně... Ale bez vlastní zkušenosti se učit nedá.

Není tady

#52 2. 7. 2008 13:16

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Já se zase vrátím zpět k těm handicapovaným  smile wink

Rubby, je moc hezké, že to zkoušíš a pro mně zcela přirozené, že své mládě chráníš o to víc, o kolik méně mu dopřál osud.
Ale, jak se tak zaobíráme tím "štěstím" vedle na vlákně, možná , že i pro tvého syna je "všechno zlé k něčemu dobré" a možná, že i pro tebe hjarta
Předpokládám, že už nějaké tipy máš, směle do toho - přeju úspěch.

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#53 7. 7. 2008 22:30

Rubby
♥------

děkuji všem kkteří se snaží mě pochopit a Martinka 1 a Terry2
a Sally to jsou moje slova a myšlenky. Já mu nechci někoho vybrat a s touhle budeš chodit, to ne ale on se seznámí s někým přes poč. a už si dává schůzky a je schopen jet klidně 200-300km a pak je zklamaný a dívka nebo paní mu řekne ,že musí brzy odejí --něco si vymyslí-- a on jede za 2 hod. domů. Když se zeptám,kde ta dívka pracuje,co dělá tak už mi to ani nechce říkat. Protože já vím,že nějaká sestřička nebo učitelka atd.,ty ho chtít nebudou.On řekne,JAK TO MŮŽEŠ VĚDĚT.
Jeho IQ přesně nevím,je ale mírně nadprůměrný. Na nějakém ale IQ vůbec nezáleží,jak jste už psaly. On je hodně důvěřivý,upřimný a myslí si že ti lidé kolem něj jsou také takoví a proto se jim hodně svěřuje a věří jim.Nechá se napálit i v obchodě,když mu řeknou ,že je to pěkné aže mu to sluší tak to klidně koupí. Ale nevěří, že oni chtějí jen mít kšeft . Ato je tak se vším. A proto jsem tohle všechno napsala, že možná někde je takové podobné děvčě o kterém si maminka myslí, že by také nemusela zůstat sama do konce svého života.Určitě ji učí základní domácí práce,aby se sama o sebe mohla jednou postarat.Tyto lidi nikdo nevezme do nějaké chráněné dílny,nebo do chráněného bydlení.Oni jsou stále na prahu dospělosti a ne a ne ji překročit.Nemám v úmyslu aby se sešel s dívkou a tu chci za ženu...... určitě si musí oba padnout do oka jinak to nejde.

Upravil(a) Rubby (7. 7. 2008 22:52)

Není tady

#54 8. 7. 2008 8:32

Blossom
Host

Rubby, přiznám se, že tvůj příběh mi vehnal slzy do očí. Tvůj syn má možná problém, že je bez partnerky, ale každopádně má hodnou mámu. Děláš dobře, že se mu snažíš pomoct. A je asi dobře, že jsi to vypsala sem, na Babinet, a to  ti totiž pomůže zjistit i nějaké tvé neúmyslné chyby. Třeba to, co už tady bylo řečeno - nezrazuj ho od žádné formy seznamování. I já osobně znám pár šťastných dvojic, které se našly na netu. A už vůbec bych mu neříkala o tom, že ho učitelky a zdravotní sestřičky (např.) nebudou chtít. Tím ho, nevědomky, hodně srážíš. Já vím, myslíš to dobře, chceš ho ušetřit zklamání. Ale hrozně důležité je to, že on sám hledá a zkouší to, nejhorší by bylo, kdyby to úplně vzdal. Vždyť třeba ve vlaku, cestou za nějakou "neperspektivní ženskou", může potkat nějakou fajn holku, co by ho chtěla. Prostě i při těch cestách je aspoň mezi lidmi, něco se kolem něj děje, a ta šance tu každopádně je.

Já na tvém místě bych se především vystříhala striktně všech poznámek "tohle nemá cenu, tam nejezdi, ta tě chtít nebude". A dala bych tvým jménem inzerát třeba do té Vlasty nebo někam jinam. Případné odpovědi bych mu předala, ať s nimi naloží po svém. Jen pozor na formulaci - určitě bych tam o něm nepsala, že má handicap, to by ho zcela jistě urazilo, volila bych spíš kulantnější výraz typu, že je to upřímný člověk, na dnešní dobu až příliš dobrosrdečný. To ho neurazí a přitom se tam mezi řádky dá přečíst i ta informace o jeho přístupu k životu.
Nesouhlasím s radami "vykopej ho od počítače" - jakým právem, i když zdánlivě v jeho prospěch, bys to měla udělat? Vždyť je dospělý a svéprávný, nemůžeš mu rozkazovat, řídit jeho život. Můžeš mu jen napomoct, pokud bude chtít.Třeba nachází útěchu aspoň na netu v dopisování. I to je někdy lepší, než absolutní vztahové bezvětří.

Držím palce, ať se všchno podaří. A mimochodem, najít partnera nebo partnerku pro život, to je těžký oříšek i pro úplně zdravé lidi bez jakéhokoli handicapu.

#55 8. 7. 2008 11:22

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Rubby, jen krátce jsem přičichla pracovně ke zvláštní škole a můžu říct, že jsem se hluboce ve svých představách o tomto zařízení mýlila. Jsou tam děti opravdu postižený třeba autismem nebo Dawnovým syndromem, ale taky prostě jen děti pomalejší, které ale odchází do učebních oborů jako je truhlář, aranžér, kuchař atd. prostě se normálně zařadí do života, což je zřejmě i případ Tvého syna.  Vím, že mnohé děti do školy vodily maminky, které samy vychodily zvláštní školu, ale o děti se dobře dokážou postarat, jsou zaměstnané a ty svačiny, který jim připravují, mnohdy "normální" maminy ani nedělají. Jejich děti chodily čistý, nosily úkoly, maminky je vozí autem, mají řidičský průkaz atd.   Tím chci jen říct, že Tvůj syn by rozhodně neměl žít s tím, že má nějaký těžký handicap, možná právě to je pro něj překážka seznámit se s nějakou dívkou, prostě si nevěří. Ale takových mužů i žen, kteří si nevěří je spousta a jsou mezi nimi i středoškoláci nebo vysokoškoláci, prostě to taky hodně záleží na povaze. Někdy se člověk seznámí úplně náhodou, když to vůbec neočekává, mě se např. povedlo dát dohromady dva lidi tím způsobem, že oba se mě ve stejnou dobu zeptali, jestli nevím o někom nezadaným, kdo by se rád seznámil a já tedy předala na ně navzájem kontakt. On je vyučený zedník, ona středoškolačka a už jim to rok klape.... Je mi jasný, že člověk musí stát nahoma na zemi a Ty nejlépe víš, jak Tvůj syn na tom je, jak moc nad sebou potřebuje dohled nebo jestli vůbec a určitě Ti záleží na tom, aby byl prostě obyčejně šťastný  s někým vedle sebe. Zkoušejte to, moc držím palce.

Iveta X

Není tady

#56 16. 7. 2008 23:22

Rubby
♥------

diky Blassom a Iveta X ,je vidět,že víte o čem píšu.Nejsem na netu každý den a tak jsem ráda když tam jdu a najdu duši spřízněnou která mě trochu chápe.Stále si myslím,že se mi ozve nějaká maminka nebo někdo,kdo zná dívenku,která má podobny problém jako náš syn. A hlavně nachceme ,aby naše děti žily jen svůj život,aleaby se s někym mohli podělit o radosti i jejich starosti a tím jim pomůžeme,aby také byli štastni. Syn je až příliš starostlivý a rád by se o někoho staral ,ale zase potřebuje trochu ženské pořádnosti,aby ho naučila pořádku. To ale známe určitě všechny že.

Není tady

#57 17. 7. 2008 7:55

Blossom
Host

Rubby, moc ráda bych ti pomohla, a dokonce jednu takovou dívčinu, kterou máš na mysli, znám, a to v rodině mé kamarádky. Bohužel, jí je teď 17, tak to ani kvůli tomu věkovému rozdílu nemá cenu.
Ale chci ti tím říct, zkoušej to dál, třeba na nějakých internetových seznamkách, nebo v ženských časopisech, možná někdo opravdu má v okolí někoho vhodného, i ve vhodném věku.
A třeba tě syn překvapí  - možná tě předběhne a najde mezitím sám. Myslím na vás, ať se vám oběma daří.

#58 18. 7. 2008 0:33

plachetnice
♥♥-----

A přesně jak říká tvůj syn: jak ty můžeš vědět, že by jej nechtěla nějaká učitelka nebo sestřička??? .. Já myslím, že v tom je ten problém, že "víš věci za něj"..
A plně chápu, že ti vše nechce říkat, člověk se svěřuje totiž tam, kde jej čeká pochopení a podpora :-)

Není tady

#59 18. 7. 2008 6:23

vera
♥♥♥♥♥♥-

Rubby, fandím vám moc a držím palce

Měla jsem známou, Češku, která žila ve Švýcarsku..............její syn byl hodně podobný tomu tvému.
Řešili stejný problém...............několik let.
Nakonec mu koupili samostatný byt, ve stejném domě, snažili se, aby spoustu věcí si zařídil sám, pořád stáli za jeho zády, ale neviditelně--------našel si kamarády, kamarádky..............ve 42 se oženil
Ale ve Svýcarsku je to asi o něčem jiném, pomáhalo jim hodně organizací i dobrovolníků...........i tak to stálo velké peníze

Upravil(a) vera (18. 7. 2008 6:24)

Není tady

#60 21. 7. 2008 19:39

Rubby
♥------

No,taže je to tady přesně jako mezi mnou a synem.Až takhle viditelně jsem to nečekala .Polovina má stejné názory jako on a polovina jsou steného názoru jako já.Tak co k tomu říci.To, že si ho těžko vybere učitelka,nebo zdrav.sestřička,vím skoro jistě.Nestalo se to po prvé,kdy se sešel nic z toho nebylo. To už jsem ale psala.Já také vím,že náhoda může být ,ale..... .Zase není tak atraktivní,aby upoutal svým zevnějškem tak co s tím.Jinak ,on by také měl rád svoje bydlení,ale on na něj nemá a my mu to samotnému také nemůžeme umožnit. On by neměl ani na nájem .Já mu říkám, až někoho bude mít tak jim pomůžeme snad obě rodiny,ale ted´to nezvládnem.Tento měsíc bral vyplatu ===už jsem psala kolik bere==a musel zaplatit mobil==1600kč, 2000kč mujde na spoření,za 1800kč si koupil již třetí mobil a mě měl dát částku na které jsme se dohodli 1500kč ==což mu spořím,aby on nevěděl==ale já jsem těch 1500kč nedostala protože už nemá... tak a já jsem z toho mobilu na mrtvici.

Není tady

#61 21. 7. 2008 19:58

Sally
♥♥♥----

nezbývá ti  než ho naučit, co to je, nemít peníze.... omez nákupy jídla - třeba.... musí si to dát do souvislosti

Není tady

#62 21. 7. 2008 20:03

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Ruby, souhlasím se Sally, měli byste syna naučit zacházet s penězi tak, aby vyšel. S tím, že jednou se bude muset starat o sebe sáma nikdo mu nic nedá, bohužel, ale je to tak. Myslete na dobu, kdy mu už třeba nebudete moci pomáhat. Vím, že mu to chcete usnadnit, ale je otázka, jestli je to dobré do budoucna. Já si za sebe myslím, že moc ne.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#63 21. 7. 2008 21:43

Rubby
♥------

Já na to moc dobře myslím,vidím,že jste mne nepochopily.Právě proto od něj vyžaduji těch 1500kč.On má ale své vlastní konto a s tím moc já dělat nemůžu.To si brání .Já už nevím jak na něj.On nepotřebuje nevé tričko,ale třetí mobil byla výhodná koupě   prý    ==.Byla jsem se s ním na toto téma poradit i u psycholožky a byla jsem z ní VEDLE.On má právo se svými penězi nakládat jak on chce .Má mi dávat nějaké peníze,aby věděl že jídlo také něco stojí. A když jsem řekla,že by měl dávat více,protože v životě musí dát měsíčně daleko víc,tak mě řekla ==přece mu to nechcete všechno sebrat. Já mu to ale ještě spořím bez jeho vědomí.Ta psycholožka ta je opravdu na svém místě.Málem odvezli mě .To vře se odehrálo před synem,takže on byl na koni.  Prýma ne.

Není tady

#64 21. 7. 2008 21:54

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Rubby napsal(a):

A když jsem řekla,že by měl dávat více,protože v životě musí dát měsíčně daleko víc,tak mě řekla ==přece mu to nechcete všechno sebrat. Já mu to ale ještě spořím bez jeho vědomí.Ta psycholožka ta je opravdu na svém místě.Málem odvezli mě .To vře se odehrálo před synem,takže on byl na koni.  Prýma ne.

Tak to je dobrá psycholožka, jen co je pravda. To je síla, tím spíš, když to řekla před tvým synem, to chápu, že mu tím nahrála, protože on si důsledky uvědomit neumí.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#65 21. 7. 2008 22:01

Sally
♥♥♥----

Rubby, pochopila jsem dobře... mobil měl přednost....
psycholožka je fakt dobrá, věř, že nejsi sama za mrchu mámu smile
Opravdu jsem pro to, nedal jsi mi peníze, nebudu ti prát... žehlit... Je schopen si tohle uvědomit? souvislost? pokud ano, tak to bere jako hotel, nezlob se, s plnou penzí a to nejde.
No synku, máš dluh... pokud nezaplatí kredit taky nemůže volat smile

Není tady

#66 22. 7. 2008 7:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Rubby, asi se ti nebude líbit, co řeknu - ale on je dospělý, ať se ti to líbí nebo ne. Takže pokud ti přispěje na domácnost (i když mu ty peníze ukládáš), skutečně si s ostatní výplatou může disponovat. Když ti peníze nedá, prostě mu omez servis takovým způsobem, aby to pocítil tam, kde mu to opravdu bude vadit = dojde mu, že musí plnit povinnosti. Pro něj je zřejmě mobil zajímavější, než nový tričko, na rozdíl od tebe ("jak ten kluk zas chodí, co řeknou lidi")... "no tak fajn, koupil sis telefon, na příspěvek domů ti nezbylo, takže já ti nemůžu dát/koupit/udělat to a to, protože na to nemám". Prostě příčina - následek. Neříkej, že to nepochopí.
Podívej, u tebe, jako mámy, mu to "projde", ale když nedá peníze domů, až bude třeba bydlet s nějakou slečnou, asi se jí to moc líbit nebude. A nemůžete mu (nebo jim) pomáhat donekonečna... za párl et budete potřebovat pomoc sami a co potom?

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#67 22. 7. 2008 8:17

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Rubby, asi tě to taky napadlo... ale není to dlouho, kdy běžel případ, že  si handicapovaný chlapec telefonoval s děvčaty z erotické linky...
O nic erotického nešlo, ale holky na něj byly milý a pěkně si s ním popovídaly...
To jen k tomu účtu za mobil (nemusí to být ono - ona taky ta výše částky by byla jinát, ten chlapec protelefonoval tisíce) ale může to být začátek...
Měl by vědět, že povinnost  tobě (dobře jsi to vymyslela s tím příspěvkem) je přednější...

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#68 22. 7. 2008 17:52

Rubby
♥------

Tz peníze za mobil to je jen za esemesky to já vidím na výpise.ON má spoustu kamarádek z chetu a pak si třeba večer s nimi píše . To jsou i vdané,prostě si stěžuje na mě o oni mu radí.Samo,že jsem já ta špatná atd.To už jsem si zvykla s tím se nedá nic dělat.Někdy se do jeho chetu vmísím i já a když vysvětlím jak se věci mají,tak mě pochopí ,ale to je stejně už jedno.

Není tady

#69 23. 7. 2008 14:08

terry2
♥♥♥----

Rubby, já ti moc dobře rozumím. Je to sním tak, že když ho podle jedné strany zde necháš žít neb je dospělý bude z něj bez tvých zásahů, časem člověk bez peněz, s dluhy, jednou i bez bytu atd. Protože on nedokáže domyslet důsledky, neumí předvídat a tady je nějaké nenakoupit, neudělat nic moc platné. Prostě je to tak. Buď ho necháš, což asi neumíš a já tě moc chápu, nebo ho budeš více či méně úspěšně usměrňovat aby si příliš nenatloukl nos. Je to u těchto lidí s intelektem "na hraně" velice složité. Mimochodem psycholožka je "káča". To jsem neřekla já ale má kamarádka psycholožka po přečtení vlákna. Už jen to, že absolvoval zvláštní školu, pokud si vzpomínám, by jí mělo varovat před jakoukoliv kritikou matky před ním. Tolik odborník. Držím ti palce a přeju pevné nervy.

Není tady

#70 23. 7. 2008 14:23

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

tohle je překrásné vlákno...taky jsem u toho ukápla slzičku...rubby moc Ti fandím a je dobře že jsi sem přišla...děkuju ti za to...

jo a někdo psal citát..."malé děti šlapou po klíně, velké po srdci"....tak to mě teda dostalo...... hjarta hjarta  tummenupp grater

rubby radu nemám jen jsem chtěla tohle napsat.... hjarta  a vyjádřit ti podporu  smile

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí