Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 1. 7. 2008 7:57

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Re: velké děti velké starosti

je schopen odjet na domluvenou schůzku jako minulý týden až za Brno a sešli se jen na džusu a jel za dvě hod. zase zpátky... Mě neposlouchá když mu řeknu ,že je to zbytečná cesta
Nojo, Rubby, ale co kdyby třeba zrovna tam ta jiskřička přeskočila? To nemůžeš nikdy vědět předem, jestli je to zbytečný nebo ne.
mě doma nechce nic uvěřit,svěřuje se dost v práci a myslí si,že tam ho chápou a radí mu dobře. Ale opak je pravdou
Hele, bez urážky - nemyslíš si tak trochu, že jako máma víš nejlíp, co má syn dělat? Možná právě proto se svěří spíš v práci - tam mu (asi) netvrdí, že cesta za slečnou je zbytečná, ale spíš mu řeknou "tak to zkus, třeba bude fajn".

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#27 1. 7. 2008 11:10

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Rubby, Tvůj syn je dospělej a svéprávnej. Nemáš pocit, že mu moc kecáš do života?
Tihle "mamánci" to mají ve vztazích dost těžký, i když na tom jsou zdravotně i finančně líp než Tvůj syn...

Nech mu prostor, ať si svůj život zařídí tak, jak chce.
Možná první krůček by byl, pokud dosud bydlí s Tebou, aby si našel samostatné bydlení (a to nemusí být vůbec draný, podnájem, ubytovna atd.). Naučí se zodpovědnosti sám za sebe, a i pro ženský bude přitažlivější než chlap, co je pořád za máminou sukní a neumí se o sebe postarat.

A jak pořád píšeš že je "opožděný"... každý člověk je nějaký, a pokud je svéprávný (má občanku) tak stát usoudil, že je schopen se o sebe postarat. Pro Tebe je to možná záminka, že se o něj musíš chudinku pořád starat... ale to je cesta do pekel (minimálně pro něj) a ne cesta, jak si najde dobrou partnerku, odstěhuje se, založí rodinu a bude se starat sám o sebe a o svou rodinu. Ty samozřejmě zůstaneš "sama" až se odstěhuje!!! Přijede na návštěvu a to je všechno.

A Ty máš partnera? Máš uspokojivý život, práci, přátele, koníčky?

Není tady

#28 1. 7. 2008 11:10

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Kdyby mně (ačkoliv nejsem opožděná) chtěli rodiče zasahovat do života jako Ty Tvému synovi... to bych je honem rychle hnala. Věkově jsem přibližně stejně jako Tvůj syn.

A ještě k výběru synovy partnerky... do toho už mu vůbec nemáš co kecat!!! I kdyby si našel 200kilovou se 4 dětma... byl by to jeho výběr a Tobě do toho NIC není!

Vidím, že to s Tebou syn má těžký :-)
Což neznamená, že chci snižovat Tvoje zásluhy na výchově Tvého syna, to vůbec ne. Ale výchova v podstatě končí, když syn dospěje. Pak je potřeba ho "pustit" aby mohl žít svůj život. Říká se tomu "syndrom prázdného hnízda" když dospělé děti odejdou, a někteří rodiče se toho bojí, tak děti doma "drží"... (to se nemusí dít vědomě, klidně i podvědomě)... akorát si neuvědomujou (ti rodiče) že tím dětem ubližují a ztěžují start do života.

Svůj díl odpovědnosti na tom má samozřejmě i Tvůj syn (aby to nevypadalo že je to jenom na Tobě), protože, kdyby opravdu chtěl, už u Tebe dávno nebydlí a zařídil si život po svým.

Všechno co píšu píšu s předpokladem, že Tvůj syn není natolik mentálně retardovaný, že potřebuje celoživotní péči a dohled - to bych vztala zpátky... Ale podle toho co píšeš, tak není.

Upravil(a) Martinka1 (1. 7. 2008 11:15)

Není tady

#29 1. 7. 2008 15:04

terry2
♥♥♥----

Myslím že rodiče zdravých potomků mohou dost těžko posuzovat úskalí výchovy a společného života s jedincem mírně opožděným, nebo více opožděným. Není to jen v gramotnosti, jsou to sociální vztahy, smysluplná náplň dne, užitečná "práce" atd.  A říkat, že mu nemá zasahovat do života, no já nevím. Někdy to prostě jinak nejde. Ikdyž to ještě není na omezení spůsobilosti k právním úkonům. Nejhorší je, že si uvědomují svůj  "handicap". To uvědomění je pro ně to nejtěžší, vědí že jsou jiní než ostatní, ale nejsou schopni to změnit a přesto by chtěli partnera a život jako ti ostatní.  Jsem za jedno s maminou která hledala slečnu sama jak se píše v jednom z předchozích příspěvků.  I já mám 18ti letého handicapovaného syna, i jemu se zcela normálně líbí slečny, i on si uvědomuje, že je jiný. To aby měl jednou uspokojivý vztah je pro mě také z cíl.  A také nemám jasnou představu jak dál.

Není tady

#30 1. 7. 2008 15:11

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

terry2 napsal(a):

Myslím že rodiče zdravých potomků mohou dost těžko posuzovat úskalí výchovy a společného života s jedincem mírně opožděným, nebo více opožděným. Není to jen v gramotnosti, jsou to sociální vztahy, smysluplná náplň dne, užitečná "práce" atd.  A říkat, že mu nemá zasahovat do života, no já nevím. Někdy to prostě jinak nejde. Ikdyž to ještě není na omezení spůsobilosti k právním úkonům. Nejhorší je, že si uvědomují svůj  "handicap". To uvědomění je pro ně to nejtěžší, vědí že jsou jiní než ostatní, ale nejsou schopni to změnit a přesto by chtěli partnera a život jako ti ostatní.  Jsem za jedno s maminou která hledala slečnu sama jak se píše v jednom z předchozích příspěvků.  I já mám 18ti letého handicapovaného syna, i jemu se zcela normálně líbí slečny, i on si uvědomuje, že je jiný. To aby měl jednou uspokojivý vztah je pro mě také z cíl.  A také nemám jasnou představu jak dál.

Terry, já nevím, jaké postižení má Rubbyin syn... takže těžko říct.
Nicméně na druhou stranu, bratr jedné známé je "retardovaný", a to tak, že se rozmýšleli, jestli mu mají vzít občanku, a myslím že ani nepracuje, že má plný invalidní důchod.
Staral se o něj otec, pak sestra... sestra se vdala, odstěhovala a má děti... Bratr bydlí SÁM v bytě, který mu sice pronajímá sestra, ale normálně se o všechno musí starat sám.
Nevím jestli má slečnu, to nevím. Ale prý je mentálně na 12-ti letech. A kamarádí se se stejně starýma.

Podle toho co Rubby psala, její syn má práci, nějakou školu taky, sám se uživí... takže je na tom určitě líp...

(Mámu ten kluk - bratr už dávno nemá, protože umřela). Otec se znovu oženil a odešel od něj...

Není tady

#31 1. 7. 2008 15:25

Amysterya
♥♥♥----

Přikláním se k  názoru Terry2.
Myslím si,že tyto děti,které potřebují zvýšenou péči od mala,asi těžko zvládnou,když  ji najednou přestanou rodiče poskytovat.To že,syn v pohodě dojede kam potřebuje,ještě neznamená,že si umí poradit ve všech oblastech.Nehledě na to, jaká je doba (bílí koně a pod.) a myslím si,že není vhodné je to učit způsobem - nabije si nos a přístě si dá pozor.Nedá.Nedá,protože to prostě rozumově nepobere.
A nedivím se Ruby,že si dělá o syna a jeho budoucnost starosti.Určitě by byla šťastná, kdyby si byla jistá, že to syn zvládne sám bez její pomoci a v tom případě si myslím,by to nechala i na něm samém.....

Není tady

#32 1. 7. 2008 15:29

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Amysterya napsal(a):

Přikláním se k  názoru Terry2.
Myslím si,že tyto děti,které potřebují zvýšenou péči od mala,asi těžko zvládnou,když  ji najednou přestanou rodiče poskytovat.To že,syn v pohodě dojede kam potřebuje,ještě neznamená,že si umí poradit ve všech oblastech.Nehledě na to, jaká je doba (bílí koně a pod.) a myslím si,že není vhodné je to učit způsobem - nabije si nos a přístě si dá pozor.Nedá.Nedá,protože to prostě rozumově nepobere.
A nedivím se Ruby,že si dělá o syna a jeho budoucnost starosti.Určitě by byla šťastná, kdyby si byla jistá, že to syn zvládne sám bez její pomoci a v tom případě si myslím,by to nechala i na něm samém.....

Zajímal by mě názor Rubbyinýho syna.

Rubby, nemohl by se k tomu taky vyjádřit? S počítačem umí, jak jsi psala...

Není tady

#33 1. 7. 2008 19:58

terry2
♥♥♥----

Jak píše Amysterya, je doba taková, že největší strach mám ze zneužití jakéhokoliv. Nejen ve formě bílého koně. A jen bych chtěla ještě říci, že to není o inteligenci. Je to o schopnosti zapojit se do života (a kolik potíží s tím mají mentálně normální jedinci - viz mno rubrik zde, nic ve zlém).
To že syn chodí do práce a je gramotný nic nevypovídá o tom jak dokáže získat přátele, jestli se umí zapojit do kolektivu, zda je schopen partnerského vztahu atd.
V těchto případech, kdy už víme že je něco špatně je myslím lepší průšvihům předcházet. Aby ti naši "méně nadaní" nepřišli nejen o peníze a věci hmotné (nahraditelné) ale hlavně o chuť fungovat společně s většinovou společností. Aby jejich neúpsěchy v nich neutvrdili pocit vyloučenosti ze společnosti. U těch "našich" bohužel stoprocentně platí "malé děti malé starosti - velké děti velké starosti".

Není tady

#34 1. 7. 2008 23:37

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Terry, nechcem zľahčovať postihnutie tvojho syna - nič o ňom ani neviem, ale moji rodičia si napríklad stále myslia, že nie som schopná samostatného života... a sú presvedčení, že nedokážem žiť sama. Mám 40 rokv a IQ aj EQ v poriadku. A keby mi oni vyberali partnera, tiež by vyzeral celkom inak, ako keď si ho vyberám ja... Ja chápem teba i Rubby, ale postupovala by som opatrne, lebo to, čo je želaním aj mládenca,a to, čo si želá už len mamička a mládenec vôbec nie roll - to je možno oddelené veľmi tenkou čiarou. Ja by som sa ho spýtala, či mu môžem pomôcť, a SPOLU S NÍM hľadala nejaké riešenie.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#35 2. 7. 2008 6:23

Rubby
♥------

Moc děkuji Terry2 ona dobře ví o čem píšu.Nevím jak bych to ještě ostatním přiblížila.To že je schopný kamkoliv dojet, to ještě neznamená ,že si ví rady s normálními běžnými problémy a starostmi. ty ho totiž vúbec nezajímají a potom kouká. Vím, že ho to doma nebaví a chce také někoho mít,ale všechno nejde tak lehce jak bychom si všichni přáli.Nic kolem sebe nevnímá ,neuklízí si ve svém pokoji --to nemá cenu ale popisovat-- do noci je na netu prostě nemohu po něm ani chtít aby dovezl babičce a dědovi buchtu. To je velký problém a je dost vytočen .že musí odejít od poč. musím končit zatím ahoj a Terry2  díky

Není tady

#36 2. 7. 2008 9:07

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

No, ja to nechcem zľahčovať, ale tak sa správa niekoľko synov mojich kamošiek a ďalších mladíkov, vrátane nášho IT-čkára... wink ale uznávam, že situáciu je ťažké poznať a posúdiť. Ja by som ale stále naozaj robila veci hlavne v dohovore s ním, vysvetľovala mu, diskutovala, argumentovala a hľadala riešenia, aby si v dobrom úmysle nepáchala nakoniec skôr škody. Aj pomalší ľudia majú svoju vôľu, ktorú treba rešpektovať.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#37 2. 7. 2008 9:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Rubby, Terry2 - takoví jsou i někteří "neopoždění". Známá má syna, skoro 30 let, sice bydlí sám (ale vedle v domě), jenže maminka mu vaří, pere, žehlí a nosí domů, kde mu při té příležitosti i uklidí... Kluk je buď v práci, v hospodě nebo u PC a velmi nelibě nese, když je požádán o cokoli, co mu nabourává zaběhnutý způsob JEHO života.
Můj M je rovněž "normální", ale když vás tak čtu, vzpomínám si na slova mojí tchýně, která mi řekla krátce před svatbou - "To jsem ráda, že na něj někdo dohlídne, až já tady nebudu." http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#38 2. 7. 2008 10:01

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Taky bych řekla že chování co popsala Rubby je u chlapů tohohle věku normální... mojeho bráchu od počítače ani ve tři ráno nikdo nedostane (nebo ještě nedávno nedostal), úklid ani náhodou... Normální starosti ho do 30 taky vůbec nezajímaly.

Taky proč, když všechno udělá maminka :-)
Teď už to není kritika mojeho bráchy... ten si (a je inteligentní dost) ve 30-ti (teprve, že :-) našel holku, podnájem a začíná se starat.

Ale do té doby - to je přece normální, když se máma stará, proč by uklízel, proč by nebyl na počítači... proč by se staral... postará se máma.
Tohle je normální i u inteligentních lidí!!!
A nepořádek je pro většinu chlapů taky "normální", už ze založení, chlap prostě tu "malou" špínu nevidí (i když pro ženský je to VELKÁ špína).

Třeba mu u toho počítače je dobře, ve špíně je mu dobře...
... a co je dobře a co špatně? Pro něj je to třeba dobře. Proč by musel žít podle Tebe.

Jestli má malé IQ, pomož mu s právníma věcma, které by třeba nepochopil, ale pokud mu po pokoji neběhají krysy a v práci neusíná protože celé noci nespí kvůli počítači, to je si  myslím OK.

Mně by taky asi vadilo, kdyby mě máma odtrhávala od počítače (taky jsem tam hodněkrát přes půlnoc a ráno vstávám do práce), a kecala do mojeho nepořádku (přiznám se, že úklid není zrovna moje hobby).

A když je přítel zažraný do počítače a něco po něm chci, odpovídá taky dost nevybíravě. A má pravdu. Je to chlap, je ve své jeskyni (viz kniha Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše), tak proč ho rušíme blbostma, že jo? (Pro něj to jsou blbosti, někomu donést buchty, když jsem zrovna zabraný do počítače)... pro nás to možná blbosti nejsou.

Nevím, jaké má Tvůj syn IQ, ale mám POCIT (neříkám že je to pravda), že ho podceňuješ.

IQ pod 20 – idiocie
IQ 20 – 49 – imbecilita
IQ 50 – 69  – debilita
(IQ do 69 má asi 2,5 % populace)

IQ 70-89 – tupost, slaboduchost (asi 19% populace)
IQ 90-110 – průměrné IQ (více než 50% populace)
Hodnoty IQ nad 110 jsou již považovány za nadprůměrné
IQ 111-120 – má asi 15% populace
IQ 121-130 – má asi 8% populace
IQ nad 130 mají asi 2% populace

http://letinka.bloguje.cz/97829-iq-reci-cisel.php

Tyhle čísla jsem našla na internetu, tak můžeš zkusit srovnat, jak na tom Tvůj syn je. I když je jasný, že IQ není všeříkající hodnota.

Není tady

#39 2. 7. 2008 10:02

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Rubby napsal(a):

Moc děkuji Terry2 ona dobře ví o čem píšu.Nevím jak bych to ještě ostatním přiblížila.To že je schopný kamkoliv dojet, to ještě neznamená ,že si ví rady s normálními běžnými problémy a starostmi. ty ho totiž vúbec nezajímají a potom kouká. Vím, že ho to doma nebaví a chce také někoho mít,ale všechno nejde tak lehce jak bychom si všichni přáli.Nic kolem sebe nevnímá ,neuklízí si ve svém pokoji --to nemá cenu ale popisovat-- do noci je na netu prostě nemohu po něm ani chtít aby dovezl babičce a dědovi buchtu. To je velký problém a je dost vytočen .že musí odejít od poč. musím končit zatím ahoj a Terry2  díky

Rubby, ale to nejde nikomu!!!
I my normálně inteligentní máme v životě problémy, kterými se musíme prokousat, rodiče to za nás neudělají. Ani Ty za svého syna ne.

Není tady

#40 2. 7. 2008 10:25

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Míra inteligence je v populaci zastoupena podle Gaussovy
křivky, přičemž cca 96 % veškeré populace leží v pásmu IQ 70-130.
Vrchol Gaussovy křivky - neboli cosi jako průměrné IQ - je IQ 100.
Odchylka směrem k horšímu, IQ 70, představuje obtížně vzdělavatelné
děti, které navštěvují zásadně speciální (zvláštní, někdy i pomocné)
školy.
IQ 50 představuje poměrně těžkou oligofrenii spojenou s
nevzdělavatelností.

Není tady

#41 2. 7. 2008 10:39

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Si nějaká chytrá, ne? big_smile
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Standard_deviation_diagram.svg/325px-Standard_deviation_diagram.svg.png

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#42 2. 7. 2008 10:44

terry2
♥♥♥----

myslím, že tady rozebíráme dvě zcela odlišné věci.
vztahové problémy mentálně handicapovaných jedinců - můj syn má IQ 56 - na straně jedné a mentálně normální jedince kteří mají problémy ve vztahu k okolí na straně druhé
promiňte ale je to trochu jako my o koze vy o voze
můj syn ač IQ 56 je schopen se přiměřeně obléknout, najíst, mít vlastní názor, případně sdělit, že názor nemá a neví. Je schopen uklidit kolem sebe, vyluxovat, namazat si rohlík.
Starší syn mentálně normální je bordelář, který má problém s hygienou, než by si namazal rohlík bude o hladu, domácí práce jsou jeho noční můrou. S hrůzou čekám kdy toho pitomce vyhodí z práce protože chodí pozdě. Klidně už ho nechám ať si natluče nos.
Toho "malého" prostě nemůžu nechat aby si ten nos natloukl, ztratil by důvěru v lidi, na pomoci jiných i cizích bude v budoucnu vždy závislý(neb nejsem nesmrtelná) a ztráta důvěry by byl velký handicap do budoucna.

Není tady

#43 2. 7. 2008 11:04

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

KALIK napsal(a):

Si nějaká chytrá, ne? big_smile
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … am.svg.png

Já ne, to internet :-)

Není tady

#44 2. 7. 2008 11:05

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Anoano, ale: nespýtaš sa niekedy na názor aj toho "malého"? Nehovorím nechať ho nabiť si... ústa, ale brať do úvahy aj jeho názor, spokojnosť čo nespokojnosť, vôľu... Proste REŠPEKTOVAŤ aj pri tej pomoci jeho názor. Ak chce pomoc - výborne. Ak sa ukáže, že nechce, že je šťastný vo svojom virtuálnom svete - netlačiť. Ženu jeho srdca- snažiť sa spoznať a spolupracovať s ňou asi radšej než zakazovať a robiť nátlak.

Brita

Není tady

#45 2. 7. 2008 11:07

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

terry2 napsal(a):

myslím, že tady rozebíráme dvě zcela odlišné věci.
vztahové problémy mentálně handicapovaných jedinců - můj syn má IQ 56 - na straně jedné a mentálně normální jedince kteří mají problémy ve vztahu k okolí na straně druhé
promiňte ale je to trochu jako my o koze vy o voze
můj syn ač IQ 56 je schopen se přiměřeně obléknout, najíst, mít vlastní názor, případně sdělit, že názor nemá a neví. Je schopen uklidit kolem sebe, vyluxovat, namazat si rohlík.
Starší syn mentálně normální je bordelář, který má problém s hygienou, než by si namazal rohlík bude o hladu, domácí práce jsou jeho noční můrou. S hrůzou čekám kdy toho pitomce vyhodí z práce protože chodí pozdě. Klidně už ho nechám ať si natluče nos.
Toho "malého" prostě nemůžu nechat aby si ten nos natloukl, ztratil by důvěru v lidi, na pomoci jiných i cizích bude v budoucnu vždy závislý(neb nejsem nesmrtelná) a ztráta důvěry by byl velký handicap do budoucna.

Ale Rubby nenapsala, kolik má syn IQ... napsala, že vystudoval zvláštní (myslím) školu... takže nemá IQ jako Tvůj syn... teda podle toho co jsem našla na internetu. Na zvl. školu píšou že musí mít IQ 70...
Rubby, jestli to chceš zveřejnit, kolik má IQ Tvůj syn?
Možná že ve Tvém synovi a jejím je nějaký rozdíl... Ale nemůžu soudit, protože Rubby to neuveřejnila.

Jasně, že když Tvůj syn má IQ 56 tak je to o něčem jiném :-)
Rubby syn byl schopen udělat školu (i když zvláštní), pracuje atd. Myslím (můj osobní názor), že bude mít IQ vyšší.

Není tady

#46 2. 7. 2008 11:40

terry2
♥♥♥----

Pokud pracuje tak samozřejmě to IQ bude vyšší. Ale to nic neříká o jeho schopnostech pro život (vztahy, socializace atd), a když půjdu do extrému mnoho autistů má IQ přes 100 a vztahy nic, že. Sociální stránka každého jedince je něco jiného než jen IQ.  Nikdo se matce nemůže divit, že jí to trápí, všechny bychom chtěli aby se naše děti zapojili co nejlépe v rámci svých možností. Ne vždycky se to daří ať už jsou "normální" nebo ne.

Není tady

#47 2. 7. 2008 12:39

Sally
♥♥♥----

Sama mám syna, který dle Martinky je skoro genius a přesto není schopen se sám o sebe starat. Má IQ 126 bodů, tedy bych měla být hrdá, š´tastná matka.... Protože dle vámi uváděných tabulek a bodů, mám geniální dítě, které je ale schopné se o sebe starat, mít život v poho a tak podobně...
Někteří odsud vědí, jaký je můj syn, je velmi chytrý.  TEČKA
tÍM  vše končí.
Nedokáže se o sebe postarat. TEČKA
IQ a jeho výše, či níže neznamená, že ten dotyčný je schopen žít v tomhle světě.
Můj syn by skvěle žil ve svém světě, kde jsou všichni čestní, slušní a upřímní, kde by ho nikdo nepodvedl, kde když dá kamarádovi velký obnos peněz s tím, že kamarád zaplatí na poště, tak on to udělá. Ve světě, kde si může kdekoli, cokoli vzít, ve světě, kde když ně to nebaví, můžu jít dál...
IQ neznemená nic, nevypovídá to o skutečném stavu dotyčného

Není tady

#48 2. 7. 2008 12:43

Sally
♥♥♥----

malé děti šlapou po klíně, velké po srdci

Není tady

#49 2. 7. 2008 12:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Kamarátka učí v škole pre autistov a sama má syna autistu. Skončil špeciálnu strednú školu, urobil si nadstavbu a teraz mu hľadajú prácu, bohužiaľ, to čo by mal robiť(knihovník) odmieta. Má so vzťahmi problémy, ale už mal jeden vzťah so spolužiakčou zo strednej školy a bol šťastný. Neviem si predstaviť, že by ho kamoška do niečoho nútila... Asi túži po vzťahu, ale zároveň má veľké zábrany, komunikačné bariéry a je silne tvrdohlavý, takže cesta doporu podľa mňa nemá význam, skôr rozhovormi prísť na to, ktorá cesta je najschodnejšia. Práve z bývalého vzťahu je vidno, že v zásade MOŽE mať vzťah, ale asi dosť komplikovanejšie než ne-autisti.

Brita

Není tady

#50 2. 7. 2008 12:51

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Jasně že IQ není všechno,  v článku jak jsem psala odkaz píšou, že je to pouze 20 procent schopností pro život.

Schopnost navazovat vztahy je spíš o EQ - emoční inteligenci.
Na tu snad žádné EQ testy nejsou. A nikde(?) se neučí.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí