|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Kamchinka napsal(a):
marika: no my kdyz jedeme na hory na tyden, tak to mame prepnute na elektrinu(je to kombinovane) a je to taky na jednicku, aby to nevychladlo cely barak...
Tak jsem celý problém vyřešila tak, že jsem koupila bezdrátový pokojový termostat, fikla jej do kuchyně a nastavila na stabilnou teplotu 12 stupňu celze. Když tam naklušem tak prý bude za 3 hodiny 20 stupňu. Vydržíme.
Není tady
Až za 3 hodiny?Máme obyč.plynový kotel a celý barák vytopí tak do půl hodiny na požadovaných 20C z těch 12.
Není tady
Čím to topíte akumulačkama? 
Není tady
Janila: máme tady nové radiátory, nevím teda jestli se to jmenuje přímo takhle, ale prostě klasika topení.. Hodně mě překvapuje, že nízkoenergetické domky mají cca čtvrtinovou spotřebu, takže asi začnu uvažovat o nějakém mini domku do budoucna.
Není tady
Wiki napsal(a):
Pořizujeme tepelné čerpadlo s podlahovým teplovodním topením. Právě v souvislosti s tím jsem se chtěla kontaktovat s někým, kdo má osobní zkušenost. Vzduch voda při TZ do 6,2kW
Mám osobní zkušenost. Provozuji cca 4 tým rokem TČ vzduch voda a naprostá spokojenost. Konstrukce je má vlastní, dělám v oboru. Pořizovací náklady byly kolem 50 tis- ale vše od konstrukce až po zprovoznění a odladění jsem si dělal sám Výkon cca 7 kW přři okolních 7 C / eurovent parametry/. Za sezonu 2007/2008 jsem v říjnu dostal zpět asi 2000 Kč, zálohy 18.000 ročně, tj. spotřeba celého domu 16.000 Kč/rok- topení, teplá voda, vaření, praní, svícení, TV...Dům obsazen 2 osobami, zdi 80 cm kamne/cihla plus 10 cm polystyrenu a u země vaty, okna špaletová - venkovní s dvojitým zasklaním, půdorys cca 14 x 7 vč.podkroví. Mám nízkotelotní systémy- podlahovka / v ložnici a obytné kuchyni pod dřevěnými podlahami - a funguje to, stěnové topení /supr/, v koupelně podlahovka + žebříček a podkroví fan- coily zabudované v půdičkách, které mohou v létě i chladit/ a zároveň při chlazení v létě mi ohřívají boiler/. Mám pomocný elektrokotel 4,5 kW a ten připínám 1,5 kW při teplotě pod -3- -4C, druhých 1,5 kW pod -8 a posledních 1,5 kW pod -13 C. V koupelně 24, obyt. kuchyŇ 21,5 - 22, ložnice 19C.
Není tady
Máme plynová kamna - karmy.
Není tady
Ivan. napsal(a):
Wiki napsal(a):
Pořizujeme tepelné čerpadlo s podlahovým teplovodním topením. Právě v souvislosti s tím jsem se chtěla kontaktovat s někým, kdo má osobní zkušenost. Vzduch voda při TZ do 6,2kW
Mám osobní zkušenost. Provozuji cca 4 tým rokem TČ vzduch voda a naprostá spokojenost. Konstrukce je má vlastní, dělám v oboru. Pořizovací náklady byly kolem 50 tis- ale vše od konstrukce až po zprovoznění a odladění jsem si dělal sám Výkon cca 7 kW přři okolních 7 C / eurovent parametry/. Za sezonu 2007/2008 jsem v říjnu dostal zpět asi 2000 Kč, zálohy 18.000 ročně, tj. spotřeba celého domu 16.000 Kč/rok- topení, teplá voda, vaření, praní, svícení, TV...Dům obsazen 2 osobami, zdi 80 cm kamne/cihla plus 10 cm polystyrenu a u země vaty, okna špaletová - venkovní s dvojitým zasklaním, půdorys cca 14 x 7 vč.podkroví. Mám nízkotelotní systémy- podlahovka / v ložnici a obytné kuchyni pod dřevěnými podlahami - a funguje to, stěnové topení /supr/, v koupelně podlahovka + žebříček a podkroví fan- coily zabudované v půdičkách, které mohou v létě i chladit/ a zároveň při chlazení v létě mi ohřívají boiler/. Mám pomocný elektrokotel 4,5 kW a ten připínám 1,5 kW při teplotě pod -3- -4C, druhých 1,5 kW pod -8 a posledních 1,5 kW pod -13 C. V koupelně 24, obyt. kuchyŇ 21,5 - 22, ložnice 19C.
Mě osobně to teda přijde hodně složitý nehledě na to,že si musel hodně ušetřit,když si toho spousty uděláš sám.Je to spousta jakýchsi systému,dodatečný elektrokotel,a asi jde o starší stavbu dle popisu zdí,ne?My máme novostavbu,zdi 40 porotherm už bez dalšího zateplení,plyn.kotel za 20000,- na vše (topení,voda) a paltili jsme za min. rok cca 20000,- za teplo a teplou vodu pro 4 dosp.osoby. Je fakt,že netopíme tpolik jako Vy,max.20 st.
Není tady
Kuty napsal(a):
Ivan. napsal(a):
Wiki napsal(a):
Mě osobně to teda přijde hodně složitý nehledě na to,že si musel hodně ušetřit,když si toho spousty uděláš sám.Je to spousta jakýchsi systému,dodatečný elektrokotel,a asi jde o starší stavbu dle popisu zdí,ne?My máme novostavbu,zdi 40 porotherm už bez dalšího zateplení,plyn.kotel za 20000,- na vše (topení,voda) a paltili jsme za min. rok cca 20000,- za teplo a teplou vodu pro 4 dosp.osoby. Je fakt,že netopíme tpolik jako Vy,max.20 st.
Tak k té platbě za plyn bys musela ještě přičíst cca 12 tis za elektriku, tudíž moje úspora bude cca 14-16 tis. Ale souhlasím systém je dalece komplikovanější než pouze plyn. Ale je to tak trochu mé hoby, tak se tam vyřádím Ale pokud bych to vzal za současných podmínek, tak pokud je k dispozici plyn, tak běžný uživatel to má fifty fifty. U plynu menší prvotní investice, u TČ nižší provozní náklady a komplikovanější servis či případné opravy. Výhoda TČ ze vzduchu / samozřejmě záleží na provedení systému/ je to, že v létě funguje jako klimatizace- chlazení. V mém případě to mám ještě zapojené tak, že při chlazení část kondenzačního tepla / a pro odborníky teplo přehřátých par/ využiju k ohřevu teplé už. vody. Tj. za jednu kWh vyrobím cca 3 kWh chladu/ v podkroví se využije/ a zároveň cca 2-3 kWh ohřívám vodu.
Ivan
Není tady
Kuty napsal(a):
My jsme před 3 lety kolaudovali nový RD a při jeho projektování jsme nezapomíali na vzestupné ceny energií - RD je nízkopodlažní,vše máme pěkně v jedné úrovni, 5+kk, nevelkou předsín i zádveří (to jsou jediné chodby) a topíme plynem,který nám přímo ohřívá i vodu,když chceme teplou.A roční spotřeba při 4 dospělácích dělá 14tisíc vč.teplé vody.Stěny jsou z 40 porobetonu,takže už jsme nezateplovali ani.Nemůžeme si to vynachválit,ta pohodička,jen otočíš knoflíkem a je teplo.Teda ovšem nijak nepřetápíme,v zimě kolem 20 st.
Ahoj Kuty, taky to takk budeme mít, plyn!Jak se to jmenuje kdyaž ti to i ohřívá zároven vodu, to je ten kondenzační?A to znamená co??
Není tady
verunielka napsal(a):
Kuty napsal(a):
My jsme před 3 lety kolaudovali nový RD a při jeho projektování jsme nezapomíali na vzestupné ceny energií - RD je nízkopodlažní,vše máme pěkně v jedné úrovni, 5+kk, nevelkou předsín i zádveří (to jsou jediné chodby) a topíme plynem,který nám přímo ohřívá i vodu,když chceme teplou.A roční spotřeba při 4 dospělácích dělá 14tisíc vč.teplé vody.Stěny jsou z 40 porobetonu,takže už jsme nezateplovali ani.Nemůžeme si to vynachválit,ta pohodička,jen otočíš knoflíkem a je teplo.Teda ovšem nijak nepřetápíme,v zimě kolem 20 st.
Ahoj Kuty, taky to takk budeme mít, plyn!Jak se to jmenuje kdyaž ti to i ohřívá zároven vodu, to je ten kondenzační?A to znamená co??
Než jsme pořizovali kotel,tak jako laici jsme se ptali zrovna jako Ty.Manžel má kolegu,který má živnost na kotly a ten nám poradil,ať do kondenzačního kotle nejdeme,jednak je velký cenový rozdíl (s nejasnou návratností vložených financí)oproti tomu obyčejnému,pak prý ty kondenzační jsou rozhodně více poruchové než ty obyč a jejich oprava je tudíž i složitější a tím pádem i fin.náročnější a je tu násl.probléms náhr.součástkami.Takže po tomto objasnění jsme koupili obyč.kotel a už bez porruchy už 4 roky jede.
Není tady
Kuty napsal(a):
verunielka napsal(a):
Kuty napsal(a):
Než jsme pořizovali kotel,tak jako laici jsme se ptali zrovna jako Ty.Manžel má kolegu,který má živnost na kotly a ten nám poradil,ať do kondenzačního kotle nejdeme,jednak je velký cenový rozdíl (s nejasnou návratností vložených financí)oproti tomu obyčejnému,pak prý ty kondenzační jsou rozhodně více poruchové než ty obyč a jejich oprava je tudíž i složitější a tím pádem i fin.náročnější a je tu násl.probléms náhr.součástkami.Takže po tomto objasnění jsme koupili obyč.kotel a už bez porruchy už 4 roky jede.
Počkej, ale v diskuzi nahoře píššeš, že jak pustíš vodu, tak to ohřívá, to je teda co? 
Není tady
Počkej, ale v diskuzi nahoře píššeš, že jak pustíš vodu, tak to ohřívá, to je teda co? - teď nevím,jestli mluvíme každá o tom samém,ale:
když chci teplou vodu,tak po otočení črveným kohoutkem se spustí i plynový kotel,který ji zahřeje na předem nastavenou teplotu.Vodu ti může takhle ohřát kondenzační i obyč.plyn.kotel.
Není tady
Nemáte někdo vytápěné podlahy? Už delší dobu o tom přemýšlíme a zajímaly by nás osobní zkušenosti..
Díky všem za postřehy:)
Není tady

Ahoj, zatím ne, ale píšu, protože v půlce domu to tak bude - tedy ve skoro celém přízemí a v koupelnách. Mám to zatím od známých, všichni jsou moc spokojení - že protopíš míň a pocit tepla je přitom od nohou úžasný. Sama jsem si to různě pozorovala a je to opravdu vynikající. Prý tedy roztopení trvá cca 1 den, ale na rychlé teplo budeme mít krb. V patře budou radiátory, protože do ložnice mi podlahovka připadá zbytečná. Jen podle vytápěné plochy se musíte rozhodnout, jestli trubky (při předělávce velký stavební zásah), nebo el. rohože - dražší, ale šikovnější pro malé plochy - např. koupelna, předsíň apod.
Snad jsem Ti pomohla 
Není tady

My topíme přímotopy a v krbových kamnech, je to nevyhovující a budeme rozšiřovat obytnou plochu o podkroví. Uvažuji o kombinaci tepelného čerpadla ze vzduchu + krbová kamna s výměníkem připojená na otopnou soustavu, přitápění dřevem by řešilo ty dny, kdy je venku mráz a tepelné čerpadlo nestíhá. Máte někdo zkušenost s touto kombinací?
Vytápěnou podlahu máme v kuchyni a koupelně, spíš jen temperujeme, aby nebyly dlaždice studené. Máme el. kabely pod dlaždicemi, to ohřeje podlahu poměrně rychle.
Upravil(a) eva4444 (3. 11. 2009 12:34)
Není tady
ahoj, co si myslítě o podlahovém vytápění[/url] ?
Není tady

Lucca napsal(a):
ahoj, co si myslítě o podlahovém vytápění[/url] ?
ahojky číhni sem ,http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=21491
Není tady