|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Milé babinety, mám jeden prostý dotaz? Jakému dáváte přednost topení???? S přítelem pořád uvažujeme co za topení pořídit do našeho rodinného(velkého) domu, aby jeho provoz byl co nejméně nákladný!!!!
Uvažovali jsme o vrtu do země - čerpadlo, ale vzhledem k pořizovací ceně jsme to zavrhli (okolo 500 000). Firma nám také nabízela čerpadlo voda – vzduch (300 000), ale prý se byt nevytopí když je venku teplota – 17 a jeho pořizovací cena také nebyla nejnižší a nevím jestli se opravdu do budoucna investice vrátí.
Přemýšleli jsme i o plynu,ale jeho cena stále roste, poslední zdražení pokud se nemýlím bude o 15%. Na internetu jsem si přečetla, že existují kotle na biomasu a není s tím tolik práce, je to ekologické. Máte s tím některá z vás zkušenost?
V současné době topíme tuhými palivy. Snažíme se co nejvíce topit dřevem, ale je na tom hodně práce a ani nemluvím o tom, že si sousedé neustále stěžují,že se nám kouří z komína a že jim to znepříjemňuje život atd....
Upravil(a) Dominika 22 (27. 6. 2008 6:55)
Není tady
My jsme doposud topili elektřinou (přímotopný kotel),cena však stále také roste. Nyní jsme topení částečně po 5 letech předělali a druhé patro vytápíme plynovým kotlem (takže nám zústala 20hodinová levná sazba na elektřinu).Ale také to není nejlevnější.Přikláněla bych se plyn.topení+pevná paliva. U nás v okolí také začali dost dělat topení na solární ohřev (na střeše několik solárních panelů).Netuším ale,co to obnáší.
Není tady

Tak my na teď budem dělat plynové topení a kupujeme kondenzační kotel...
Není tady
My jsme před 3 lety kolaudovali nový RD a při jeho projektování jsme nezapomíali na vzestupné ceny energií - RD je nízkopodlažní,vše máme pěkně v jedné úrovni, 5+kk, nevelkou předsín i zádveří (to jsou jediné chodby) a topíme plynem,který nám přímo ohřívá i vodu,když chceme teplou.A roční spotřeba při 4 dospělácích dělá 14tisíc vč.teplé vody.Stěny jsou z 40 porobetonu,takže už jsme nezateplovali ani.Nemůžeme si to vynachválit,ta pohodička,jen otočíš knoflíkem a je teplo.Teda ovšem nijak nepřetápíme,v zimě kolem 20 st.
Není tady
Tohle jsem řešila před třemi lety, a ze všech alternativ mi nakonec vyšel nejlepší plyn. Před tím jsme měli ekologický kotel na uhlí + dřevo... nic úděsnějšího jsem nezažila, tu poslední zimu před plynofikací jsem prakticky celou strávila v kotelně, a pokoušela se přemluvit tu bestii, aby aspoň trochu topila. (Když ten kotel potom viděl pán z firmy, která nám dělala ten plyn, vyjádřil se dost nelichotivě o tom "kreténovi, co to zapojoval" i o kotli samotném).
O tepelném čerpadle jsme taky uvažovali, ale nejen, že je to velká počáteční investice, ale ve starém baráku je to taky celkem problém, protože by k němu mělo být podlahové topení. Navíc, známí si to nechali udělat a teď brečí - zaplatí 1500.- měsíčně za elektřinu co spotřebují jen čerpadla...
Klasický kotel na uhlí jsme nechtěli - stačí co vypouští sousedi.... takže nám z toho nakonec vyšel jen ten plyn.
Vyměnili jsme okna, zateplili celý barák, a vytopení celé té haluzny + ohřev vody (3 dospělí + jedna malá kachna) + sporák, nás vyjde asi tak na 22000.-.
Není to zas o tolik víc, něž jsme dali za uhlí a dřevo, a je to pohodlíčko...
Ale je pravda, že jsme dost horkokrevní, takže máme v obýváku kolem 21 st. (nejteplejší místnost kromě kuchyně), ve zbytku baráku tak o 2 st. míň, ložnice tak 17 - 18 st..
Právě dostavujeme... (resp. v neděli se stěhujeme: HURÁ!!!!!)
První varianta byl tzv. pasivní dům s topením v podobě rekuperace vzduchu. Na to bych se tady mohla rozepisovat na stránky, takže nejlepší bude, aby sis to sama vygooglila. V Čechách se tato varianta už taky začíná objevovat a firmy, co to dělají, přibývají. Jenže nakonec se ukázalo, že bychom v našem případě museli mít atypickou dřevostabu (u zděné varianty pasivního domu by hloubka nosných a obvodových zdí včetně izolace byla skoro 90 cm!!! a to by bylo jako hrad), jenže atyp byl děsně drahej. Dřevostavby jsou fajn a rádi bychom jí měli, ale stavební firmy mají nastavené výrobní linky na dřevěné montované stěny dle katalogů a všechno, co je atyp, je komplikované a tím pádem drahé.
Takže jsme přešlůi na variantu ekonomického-eko domu se zdiva Ytong lambda - téměř vlastnosti pasivního domu, nějaká super vlna na izolaci a topíme podlahovkou s vodou ohřívanou v solárních panelech.
Není tady
surikata: A jakou plochu vytápíte? My máme dvougeneračí domek . Náš byt je celkem velký 4+1 a k tomu ještě velká dílna + rozlehlá půda - kde chováme papoušky a proto tam také musí být v zimě min. 18 stupnů. Hodně uvažujeme o kotli na biomasu, ale mám strach z toho, že po čase bude biomasy nedostatek a bude zase problém. Nejvíce by se mi líbil plyn, ale přítel s tím moc nesouhlasí. Měsíční náklady by byli zřejmně vysoké. U plnyu máme problém kudy by jsme ho vedli. Plyn by jsme museli vést přes sousedův pozemek - má dva majitele (sourozenci) a ten jeden je až z Austrálie a už tři roky se snažíme pozemek koupit a to stále bez výsledku - mají mezi sebou nějaké rodinné spory a nemohou se dohodnout. Tak ani netuším jestli by nám vedení plynu přes jejich pozemek povolili.
Není tady

My topíme dřevem, ale je to práce kolem toho, a v noci aby nevyhasl kotel:(
Není tady
V březnu jsem vyhodila wawky, koupila kondenzační kotol Baxi Nuvola. Byl drahý, zaplatila jsem 53 tisíc ale slíbilil 60procent úspory. Ještě s ním netopím tak jsem zvědava na náklady.
Není tady

dávali, jsme ho teď,na chalupu,,sice ještě netopíme,ale už ho používáme na vodu..Tak jsem taky zvědavá na tu úsporu ,,
Není tady
sisi21 napsal(a):
dávali, jsme ho teď,na chalupu,,sice ještě netopíme,ale už ho používáme na vodu..Tak jsem taky zvědavá na tu úsporu ,,
sisi? a jak to budete dělat s ohřevem? Řekli mně že nmně nedoporučuji vypínat kotel i když vím že v bytě nebudu celou zimu ať dám radši topení na jedničku. Ale ať jej nevypínám. Necháš ho pracovat i v zimně když na chalupé nejsi?
Není tady

Te´d to zatím jde ,,,máme tam tchýni a pak to prostě poběží ..je u toho termostat,,takže se to nastaví,určitě to vypínat nebudem...Barák je kamenej ,proto jsme to taky dávali..aby to ohřívalo trvale..
Není tady
Určitě plyn, je to nejlepší kombinace nízké ceny a pohodlí.
Není tady
plyn (podlahové topení+ radiatory) a krbová kamna. za loňský rok jsme protopili 12 tis. za plyn, dřevo zdarma
Není tady
Pořizujeme tepelné čerpadlo s podlahovým teplovodním topením. Právě v souvislosti s tím jsem se chtěla kontaktovat s někým, kdo má osobní zkušenost. Vzduch voda při TZ do 6,2kW
Není tady
Je všeobecně známo,že prý tepelná čerpadla jsou drahou hračkou pro bohaté.Osobní zkušenost našich známých,kteří čerpadlo mají je opravdu taková,že provoz čerpadla jestojí mnoho set měsíčně,nehledě na poř.náklady.
Wiki,zkoušela jsi server MUJ DUM?Tam se řeší mnoho staveb.věcí a odpovídají odborníci.
Není tady
Já jsem zkoušela všechno. Odborné posouzení nikdo udělat nechce, ani za úplatu a proto sháním konkrétní uživatele se zkušeností.
cituji Kuty: "Je všeobecně známo,že prý tepelná čerpadla jsou drahou hračkou pro bohaté"
nevím jak jsi přišla na to, že je to všeobecně známo...
já mám zato, že je to ekologický a úpo*ný otopný systém pro všechny, ovšem je třeba si dobře spočítat návratnost, tudíž je možné, že tento systém někdo neupřednostní. Můj problém spočívá v tom, že při pom ěrně nízkých tepelných ztrátách domu (kolem 6ti kW)není návratnost investice v tak blízkém horizontu, jak bych si představovala.
Není tady
Bydlím v bytě a mám 4 r kotel na plyn. Topí to sice hezky, ušetřím 30% oproti stavu předtím - měla jsem wafky a karmu. Ale musím říci, že vzpomínám se slzou v oku na ty wafky, lépe se mi dýchalo a byla jsem méně nemocná. A bylo to také příjemnější celkově.
Není tady
Kamchinka napsal(a):
Kolik čtverečních metrů vytápíte? Kolik dřeva potřebujete na rok? Máte speciální kotel na dřevo?Je kolem toho asi hodně běhání co? Hodně o tom uvažujeme - jelikož ke dřevu máme přístup a připádá nám to prozatím jako nejlepší varianta. Říkám si dokud jsme mladí a máme energii tak proč nezvolit tento způsob. Mám jen strach abychom se rozhodli správně a později toho nelitovali. Také mám obavy z toho, že sousedům se to asi moc líbit nebude. Teď totiž topíme v klasickém kotli na tuhá paliva a nadávají, že nám čudí komín. Ve dne se samozřejmně snažíme topit dřevem, a pak na noc dáváme uhlí když mrzne.
Není tady
Ještě jsme se milé babinetky chtěla zeptat, kde se dá zjistit teplná ztráta domu? Jsou na to odborníci? Nemáme žádné plány baráku.
Není tady
Dominika 22 napsal(a):
Ještě jsme se milé babinetky chtěla zeptat, kde se dá zjistit teplná ztráta domu? Jsou na to odborníci? Nemáme žádné plány baráku.
Nám sdělil TZ projektant (u plánované novostavby).
Není tady
Dominika 22 napsal(a):
Je na to výpočet z normy na základě zejména geometrie domu a vlastností použitých materiálů obvodových konstrukcí včetně výplní otvorů... atd.
Výpočet tepelné ztráty objektu dle ČSN 06 0210

Není tady
Dominika 22 napsal(a):
Kamchinka napsal(a):
Kolik čtverečních metrů vytápíte? Kolik dřeva potřebujete na rok? Máte speciální kotel na dřevo?Je kolem toho asi hodně běhání co? Hodně o tom uvažujeme - jelikož ke dřevu máme přístup a připádá nám to prozatím jako nejlepší varianta. Říkám si dokud jsme mladí a máme energii tak proč nezvolit tento způsob. Mám jen strach abychom se rozhodli správně a později toho nelitovali. Také mám obavy z toho, že sousedům se to asi moc líbit nebude. Teď totiž topíme v klasickém kotli na tuhá paliva a nadávají, že nám čudí komín. Ve dne se samozřejmně snažíme topit dřevem, a pak na noc dáváme uhlí když mrzne.
Právě protože ste mladí,měli byste i progresivně myslet a snažit se vydělat tam a při takové činnosti,která Vás živí nebo baví a bude z toho potom i rozhodně větší fin.efekt než nekonečná práce se dřevem.i když vynaložený pohyb při této činnosti je tělu velmi prospěšný,to bezpochyby.
Není tady
Kuty napsal(a):
Dominika 22 napsal(a):
Kamchinka napsal(a):
Právě protože ste mladí,měli byste i progresivně myslet a snažit se vydělat tam a při takové činnosti,která Vás živí nebo baví a bude z toho potom i rozhodně větší fin.efekt než nekonečná práce se dřevem.i když vynaložený pohyb při této činnosti je tělu velmi prospěšný,to bezpochyby.
Já to zase beru tak, že za práci, kterou si uděláme na svém vlastním dřevě nemusíme odvádět daň a časově to není tak náročné letos jsme to žkoušeli a kdybychom oba s přítelem zapracovali tak tomu budeme věnovat dva víkendy, tedy kdybychom opravdu potřebovali dřeva kolik uvádějí prodejci.
Pohyb mi vůbec nevadí, docelá nás to i baví, koupili jsme si štípačku a to s ní paráda, mohu to dělat i sama.Jen mě spíš trápí, aby opravdu kotle, které nabízejí vydrželi 5-6 hodin a aby nám byt vytopil. Snažím se získat informace od uživatelů, prodejci mi mohou říct kde co a pak.... .
Upravil(a) Dominika 22 (13. 10. 2008 6:08)
Není tady

marika: no my kdyz jedeme na hory na tyden, tak to mame prepnute na elektrinu(je to kombinovane) a je to taky na jednicku, aby to nevychladlo cely barak...
Není tady