4.března : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 4.března : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny! 4.března : Stálice mezi moučníky? Vláčná a rychlá hrníčková bábovka z Granka 4.března : Krásná velikonoční dekorace. Stačí stará dřevěná krabička |
|
|
Včera jsem přinesla z lesa pár hub (samé tvrdé modráky). Dneska jsem rozpustila máslo, na něm zpěnila cibulku, přidala nakrájené houby, osolila, okmínovala a dusím a dusím. Už při tom ochutnávání mě to přišlo trochu nahořklé a kdyby to všichni neviděli z čeho vařím, tak by bě nařkli, že je chci otrávit. Muž tu míchanici sice snědl se slovy nic moc, ale opravdu nic moc.
Stalo se Vám to někdy? Nemohl to udělat drcený kmín? Spoléhám na vaše poznatky, protože já fakt nevím a byly to samé jedlé houby.
Není tady
A nebyl tam náhodou nějaký hořčák? Jsou krásně vybarvení, taky jsem se poprve spletla.
Není tady
Určitě to nebylo kmínem,ale hořčákem. Taky se mi to stalo .
Není tady
ivik12 napsal(a):
Děvčata vsadila bych snad hlavu na to, že tam nebyl. I holka na ty houby koukala, ale zase čím jiným. No ale to by mužovi bylo špatně ne? On je přesto snědl, i když byly nahořklé. Jak mě bezmezně důvěřuje, to je úžasný.
Já bych se byla taky vsadila, že nebyl , určitě to byl nějaký malý hříbek, který byl špatně identifikován. Hořčáky (hřib žlučník ) jsou nejedlé, ne však jedovaté .
Není tady
ivik12 napsal(a):
Já myslela, že když se sní hořčák, tak je špatně od žaludku. Tak to jsem asi myslela dost špatně.
Ze stránek mykologů
Pro svoji po*ně hořkou chuť se nedá v kuchyni využít. Po požití může vyvolat trávicí potíže, i když není přímo jedovatá.Téméř každý houbař se však dal někdy touto houbou oklamat. Hřib žlučník je velmi krásná houba, ale jediná plodnice, která se připlete do sběru, zkazí celý oběd.Hořkost této houby je nemožné odstranit.
Záměna je možná za jedlý hřib dubový a nebo hřib smrkový
Není tady
Ota napsal(a):
ivik12 napsal(a):
Já myslela, že když se sní hořčák, tak je špatně od žaludku. Tak to jsem asi myslela dost špatně.
Ze stránek mykologů
Pro svoji po*ně hořkou chuť se nedá v kuchyni využít. Po požití může vyvolat trávicí potíže, i když není přímo jedovatá.Téméř každý houbař se však dal někdy touto houbou oklamat. Hřib žlučník je velmi krásná houba, ale jediná plodnice, která se připlete do sběru, zkazí celý oběd.Hořkost této houby je nemožné odstranit.
Záměna je možná za jedlý hřib dubový a nebo hřib smrkový
Tak tedy díky. To už je to se mnou špatný. Ještě že alespoň poznám muchomůrku, to by bylo horší.
Není tady
ivik12 napsal(a):
Děvčata vsadila bych snad hlavu na to, že tam nebyl.
Jestli jsi použila loňskou cibuli, tak to byla ona.... už jsem se takhle napálila s pomazánkou! Hořká cibule
Není tady
Bety napsal(a):
ivik12 napsal(a):
Děvčata vsadila bych snad hlavu na to, že tam nebyl.
Jestli jsi použila loňskou cibuli, tak to byla ona.... už jsem se takhle napálila s pomazánkou! Hořká cibule
Tak to by snad bylo hořké i jiné jídlo.
Není tady
Ona není hořká každá, jen sem-tam některá
Není tady
P.S. v sáčku může být jedna hořká...
Není tady
Taky jsem nedávno zkazila pomazánku a cibule vypadala naprosto zdravě.
Není tady
Jo - na pohled to na těch bestiích není poznat, to by člověk musel napřed kousek syrové ochutnat...
Není tady
Ivi, hořčák má takovou mřížku na noze, jinak je moc krásný. Taky jsem je neznala, u nás nerostúly. Jednou jsem jich našla celý košík, pak mi začalo být divné, že je jich tam tolik a ochutnala jsem. Tam, co máme teď chatu, taky nerostou.
Není tady
ita napsal(a):
Ivi, hořčák má takovou mřížku na noze, jinak je moc krásný. Taky jsem je neznala, u nás nerostúly. Jednou jsem jich našla celý košík, pak mi začalo být divné, že je jich tam tolik a ochutnala jsem. Tam, co máme teď chatu, taky nerostou.
Ale když jsou malinké, jsou snadno zaměnitelné . Aspoň pro mě
.
Upravil(a) aprill (25. 6. 2008 19:00)
Není tady