|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Stránky: 1
Dobrý den,
když jsem ještě chodila do školy,tak jsem otěhotněla, nyní jsem na MD a samozřejmě jsem před MD nebyla vůbec nikde nikdy zaměstnaná, proto bych se chtěla zeptat, jestli je pravda, že mám nárok pouze na pomalou variantu MD, tzv. čtyřletou MD a pobírání menší dávky. Nebo mám nárok na tříletou MD?
Děkuji za radu
Není tady
Opravdu je pravda, že pokud jste nebyla před nástupem na MD zaměstnána, tak máte nárok pouze na nejpomalejší tj. čtyřletou variantu MD.
Jediná možnost je, že pokud jste vdaná a Váš manžel je zaměstnaný, tak může na první měsíc MD nastoupit on, zvolit kratší variantu MD - např. tříletou a po měsíci se MD "přehodí" na Vás.
Není tady
Zaměňujete pojmy s dojmy, ale hlavně že si rozumíte
Jelikož nebyla Pavlen zaměstnaná, nemá na MD nárok vůbec. A na RD má nárok na 4 letou variantu - bude vypláceno ode dne porodu. Ale otec dítěte může na sebe požádat o jinou variantu RD.
to yellow108: Děkuji za korekci mého příspěvku. Mimochodem co je to zkratka "RD"?
to Pavlen: místo " .... na nejpomalejší tj. čtyřletou variantu MD" mělo být samozřejmě ".... na nejpomalejší tj. čtyřletou variantu RP (rodičovského příspěvku)"
Není tady
RD = rodičovská dovolená, po kterou se pobírá RP (rodičovský příspěvek).
Asi to nebyl ten správný terminus technicus... 
yellow108 napsal(a):
Koukám, že to tady všichni - RD nemá vůbec nic společného s RP ;-) RD = omluvená absence u zaměstnavatele z důvodu péče o dítě do 3 let. RP = dávka státní sociální podpory z důvodu péče o dítě do věku 4, resp. 7 let věku při splnění určitých podmínek. Rodič může čerpat RD, ačkoli nepobírá RP a naopak, klidně může pobírat RP a nečerpat přitom RD (tedy pracovat, být nezaměstnaný, být OSVČ, studovat).
K dotazu - záleží na tom, zda jste pobírala peněžitou pomoc v mateřství nebo ne. Mohla jste na ni dosáhnout i jako studentka (ve výši cca RP), pokud jste přerušila studium. Pokud vám byla vyplácena PPM (pobírání začíná 6 týdnů před termínem porodu a trvá celkem 28, příp. 37 týdnů), můžete volit mezi 3 a 4 letým pobíráním RP. Kvůli PPM byste musela po dobu pobírání přerušit studium a PPM byste si vyřizovala přes školu, takže o jejím pobírání byste určitě věděla. Pokud jste PPM nepobírala a měla jste od narození dítěte RP, tak na vás připadla pouze 4 letá varianta RP.
Jak už bylo psáno, lze to obejít tím, že pokud je otec dítěte (nemusíte být sezdaní) nemocensky pojištěn a ke dni narození dítěte splnil podmínku alespoň 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech dítěte (plus tedy v té doby byl taky pojištěný), tak by se volba dala obejít přes něj. Volba tříletého RP se provádí nejpozději v měsíci, ve kterém dítě dosáhlo 21 měsíců, takže v této době by musel být RP psaný na otce dítěte. Tedy nejpozději měsíc předem zrušit pobírání RP na sebe, přihlásit ho na otce dítěte, ten by ze zaměstnání/OSSZ donesl potvrzení, že by teoreticky ke dni narození měl nárok na PPM (fakticky ji neměl, protože otcům se momentálně vyplácí jenom v případě, že se matka ze zdravotních důvodů nemůže starat nebo je mrtvá), provedl by volbu RP na tři roky, a pak se mohl RP klidně převést zpátky na vás (ale není to nutné, pokud by vám nevadilo, že peníze chodí ne vám, ale manželovi/partnerovi).
V měsíci, kdy nebudete pobírat RP, se musíte sama nahlásit na zdravotní pojišťovnu - zrušit, že jste osoba za kterou platí pojištění stát z důvodu pobírán RP a nahlásit se jako osoba, za kterou platí pojištění stát jako za osobu celodenně pečující o alespoň jedno dítě do 7 let věku. Pokud by se pak RP převáděl zpátky na vás, tak to opět na pojišťovně nahlásit, protože pojištění z titulu pobírání RP má přednost před pojištěním z titulu péče o dítě.
Pokud je otec dítěte zaměstnán, tak klidně může chodit do práce i při pobírání RP, nic tomu nebrání.
Upravil(a) Lesana (7. 6. 2008 18:43)
Není tady
Lesana napsal(a):
yellow108 napsal(a):
Koukám, že to tady všichni - RD nemá vůbec nic společného s RP ;-) RD = omluvená absence u zaměstnavatele z důvodu péče o dítě do 3 let. RP = dávka státní sociální podpory z důvodu péče o dítě do věku 4, resp. 7 let věku při splnění určitých podmínek. Rodič může čerpat RD, ačkoli nepobírá RP a naopak, klidně může pobírat RP a nečerpat přitom RD (tedy pracovat, být nezaměstnaný, být OSVČ, studovat).

Upravil(a) yellow108 (7. 6. 2008 20:01)
Stránky: 1