Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 28. 5. 2008 17:37

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Otázka pro Estell - daně

Prosím o radu. Zatím mi nikdo neporadil, ani FÚ (zatím se s tím nesetkali)
Předpokládám, že jsi četla ÚZ daní dědických, darovacích, z převodu nemovitostí....
pro r. 2008
Jedná se o převod družstevky. Doposud se nedanil. Z ÚZka jsem vyrozuměla, že se bude danit jako dar. (ve III.sk.) Ve vyměřování základu daně tam totiž stojí: cituji: " je-li předmětem daně bezúplatné nabytí majetkové hodnoty spojené s převodem členských práv a povinností v bytovém družstvu, je cenou majetku cena obvyklá.

Tak toto mě vyděsilo. Co si o tom myslíš??? Potřebuji to bohužel i z osobních důvodů, a věřím, že mě potěšíš tvrzením, že je to nesmysl.
Děkuji za reakci.

Není tady

#2 28. 5. 2008 19:36

estelle
♥♥♥♥♥--

Re: Otázka pro Estell - daně

Wiki, nevím, jestli jsem ten dotaz dobře pochopila, nicméně zaraguju takto:
Pochopila jsem, že jde o darování (bezúplatný převod) družstevního podílu osobě ve III. skupině, tudíž tam není žádné osvobození. Ta nová věta § 7 odst. 2 vlastně jenom doplňuje (pro případ nejasností), podle čeho se darovací daň vypočítává. I dřív se totiž vždycky platila darovací daň z převodu družstevního podílu, nicméně toto darování není tak obvyklé, tak o tom mnoho lidí nemá tušení. Je to opravdu zvláštní, protože vlastně obdarovaný nic nedostane, nezíská žádné vlastnické právo k ničemu a přesto musí zaplatit darovací daň. Takže pokud jde o případ, že obdarovaný je ze III. skupiny, tak skutečně tu darovací daň platí.

Není tady

#3 1. 6. 2008 23:16

St. Drábek
♥♥-----

No jo, ale kde je ta majetková hodnota a kde je řečeno, že je to  bezúplatné. Pokud ve smlouvě o převodu družstevních práv a povinností není cena, ještě to neznamená, že to bezúplatné skutečně je. A jestli je právo na uzavření nájemní smlouvy k družstevnímu bytu majetkovou hodnotou, to bych se divil.

Není tady

#4 2. 6. 2008 16:02

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Estell:
Jde o převod bytu družstevního. úplatný převod - cizí osobě. Takže v roce 2007 jsem bez problémů a "příjem" (dejmetomu odstupné) jsem nedanila . Asi nikdo.

Dnes v roce 2008 převedu družstevní byt (členský podíl, nájemní smlouvu se všemi právy a povinnostmi) a již se obávám, že budu danit. Logicky mi vychází, že je to úplatný dar. Když se daní i bezúplatný dar - tak, že se nemovitost nechá odhadnout a základ daně se počítá z odhadu ceny obvyklé, tak na tom úplatný dar bude úplně stejně.....to je moje verze - moje obava. A prosím - vyvraťte mi ji..!

Zkusím to jinak - zkusím se tě zeptat jako kliet právníka: (samozřejmě otázka platí pro všechny ochotné právníky ...)
chci "prodat" družstevní byt (tedy převést podíl....). Chci za něj př.2mil Kč. Budu tyto peníze nějak danit???   jak? A pokud bych řekla, že jde o převod bezúplatný budu něco danit????Co bys klientovi poradila?
Děkuji za trpělivost

Není tady

#5 2. 6. 2008 18:43

estelle
♥♥♥♥♥--

1) Pokud převádíš členská práva a povinnosti úplatně ("prodáváš" družstevní byt) - ve smlouvě je napsáno .....za převod členských práv a povinností si smluvní strany dohodly cenu převodu xy....., tak daň neplatíš: ani daň z převodu nemovitosti ani darovací daň
2) Pokud převádíš členská práva a povinnosti bezúplatně ("daruješ" družstevní byt) někomu ze III. skupiny - ve smlouvě je napsáno .... smluvní strany se dohodly, že převod členských práv a povinností je bezúplatný....., tak platíš darovací daň

Nevím, jestli si nepleteš daň z převodu nemovitosti a darovací daň.

Jinak já jsem tu tvoji situaci asi nepochopila, nechápu, co je úplatný dar, s tím jsem se nesetkala..., ale snad jsem ti odpověděla alespoň takto obecně.

Upravil(a) estelle (2. 6. 2008 18:52)

Není tady

#6 3. 6. 2008 12:00

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Nepletu smile

Celou tuto diskuzi jsem vyvolala po přečetení nového Úz, kde je toto proloženým písmem....ten odstavec, jež jsem popsala v prvním příspěvku. Fakt nikoho nic nenapadne po jeho pročtení ??? znovu ho kopíruji:

"je-li předmětem daně bezúplatné nabytí majetkové hodnoty spojené s převodem členských práv a povinností v bytovém družstvu, je cenou majetku cena obvyklá"

Pakliže máš pravdu - budu já i mnozí další spokojeni. Ale přece jen......jista si nejsem.
Estell díky za snahu!! Jsi šikulka...děkuju

Upravil(a) Wiki (3. 6. 2008 12:01)

Není tady

#7 11. 6. 2008 20:41

Sweepe
♥♥-----

Wiki, souhlasím s názorem Estelle. Pokud převádíš bezúplatně práva a povinnosti k družstevnímu bytu na osobu, která není k tobě v příbuzenském poměru, pak ona osoba musí zaplatit darovací daň. Pokud budeš úplatně převádět ona práva a povinnosti, pak zde není daňová povinnost tvoje zaplatit daň z převodu nemovitostí. Darovací daň je v tomto případě bezpředmětná.

Upravil(a) Sweepe (11. 6. 2008 20:42)

Není tady

#8 12. 6. 2008 7:46

max72
♥♥♥♥---

Pokud převádíš členská práva úplatně a nepořizuješ za to do 1 roku bydlení a nejsi členem bytového družstva nejméně 5 let, tak platíš daň z příjmu. Bohužel, to mě teď čeká. Radila jsem se s daňařema, právníkem i paní z FÚ a nic jsme nevymysleli. Bydlím v tom bytě 15 let, ale družstevní je jen několik měsíců, takže mám smůlu.

Není tady

#9 12. 6. 2008 17:09

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

max72 napsal(a):

Pokud převádíš členská práva úplatně a nepořizuješ za to do 1 roku bydlení a nejsi členem bytového družstva nejméně 5 let, tak platíš daň z příjmu. Bohužel, to mě teď čeká. Radila jsem se s daňařema, právníkem i paní z FÚ a nic jsme nevymysleli. Bydlím v tom bytě 15 let, ale družstevní je jen několik měsíců, takže mám smůlu.

Ty ale řešíš daň z příjmu ....já řeším pro změnu dar nedar.  Ještě nerozumím tomu, jak ti kdo dokáže, že jsi měla příjem? Mohla jsi žádat místo odstupného např. doživotní venčení hyperaktivního psa.., ne?
Snad jedině,  kdyby budoucí nabyvatel čerpal úvěr...., a  existovala sml o bud.sml kupní...pak je to dohledatelné.
Investice do bydlení nemáš?

Sweepe - bylo by to hezké..

Upravil(a) Wiki (12. 6. 2008 17:10)

Není tady

#10 13. 6. 2008 7:44

max72
♥♥♥♥---

Wiki napsal(a):

max72 napsal(a):

Ty ale řešíš daň z příjmu ....já řeším pro změnu dar nedar.  Ještě nerozumím tomu, jak ti kdo dokáže, že jsi měla příjem? Mohla jsi žádat místo odstupného např. doživotní venčení hyperaktivního psa.., ne?
Snad jedině,  kdyby budoucí nabyvatel čerpal úvěr...., a  existovala sml o bud.sml kupní...pak je to dohledatelné.
Investice do bydlení nemáš?

Sweepe - bylo by to hezké..

Investici mám jedině to, za co jsem ten byt musela zprivatizovat, jinak nic. Budoucí nabyvatelé čerpali úvěr, takže dohledatelné to je, protože jsme museli cenu dát do smlouvy, takže s tím nic nenadělám.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí