Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 22. 5. 2008 11:25

Ametyst
♥♥♥♥♥--

Jsem závislá

Jsem žena, něco přes 30, mám spokojenou rodinu, dobrou práci. Nic mi nechybí. Ale piju. sad
Piju tajně, i půl lahve vodky denně.
Začne to vždycky depresí, na to se napiju a už to jede.
Skrývala jsem to velmi dobře, nikdo nic netušil.
Manžel byl proto hodně vyděšený, když mě doma jednou našel ležet. Skončila jsem na záchytce. Tři promile. Takže se to dozvěděla celá rodina. Všichni v šoku. Tajila jsem to asi dva roky. Teď nepiju, ale mám problémy s prací nemůžu se soustředit, mám trému, alkohol mi pomáhal se uvolnit a teď jsem stažená, nervózní, chvěju se, celé 2 týdny. Asi absák.
K psychiatrovi jsem objednaná už měsíc, půjdu tam příští týden.
Vůbec nevím, jestli to zvládnu. Chtěla bych, aby mi pomohl hlavně s tou depresí a nervozitou, nejspíš nasadí nějaká antidepresiva.

Prosím, je tu někdo, kdo zažil něco podobného a dostal se z toho? Budu muset ty prášky brát až do konce života?
Jsem z toho hotová. Rodina se zachovala úžasně, nikdo mě neodvrhl, naopak, snaží se mi pomoct. A mě to pak dohání k pláči, když vidím, jak jsou na mě hodní, a já chlastám (chlastala jsem). Pak mám depku ještě větší, a výčitky.

Budu ráda za všechny vaše názory a rady.

Upravil(a) Ametyst (22. 5. 2008 11:30)

I hide my feeling behind a smile.

Není tady

#2 27. 5. 2008 10:15

Ennyen
♥♥-----
Místo: Louny

Re: Jsem závislá

Neporadím Ti jak na z toho ven, ale držím Ti palce. Já si dám tak třikrát týdně večer po práci jednu až dvě sklenky červeného, to asi není závislost.

Není tady

#3 27. 5. 2008 13:02

winie
♥♥-----
Místo: Walachian Kingdom

Ahoj Ametyst,
nevím, co jsi měla předtím za problémy, než jsi začala pít. Píšeš, že deprese. Já třeba zase trpím sociální fobií a věřím, že i mně na chvíli by alkohol třeba pomohl ve chvilkovém překonání nesmělosti. Ale nemá to cenu, za tu daň, kterou to nese.
Tvé pocity úzkosti a nervozity je asi ta tvrdá realita, taková se vším všudy, která se pro citlivější jedince dá hůř nést. Ale je lepší přijmout ji, než se otupovat.
Určitě budeš potřebovat pomoc psychologa nebo psychiatra.
Pokud mᚠproblém se závislostí, tak antidepresiva, pokud ti je lékař napíše, by neměly způsobovat závislost, pozor si dej ale na léky, které krátkodobě a efektivně snižují úzkost. Ale věřím, že se dostaneš do rukou odborníka a že ti napíše přesně to, co potřebuješ pro svůj stav.
Jistě není dobré depresi řešit alkoholem.
Myslím, že jsi neuměla požádat o pomoc, přiznat sobě i okolí, že jsi slabá a už to nezvládáš, co myslíš? Já to mám taky tak. Člověk tak dlouho nosí masku, až tomu okolí uvěří a těžké je je pak přesvědčovat, že to, co hrál, aby se zdál silný, že to není on, ale že to, kdo on je, je naprosto někdo jiný, někdo slabý, se spoustou chyb.
A dalo mi pak spoustu práce ukázat se v tom pravém světle.
Píšeš, že mᚠvýčitky svědomí, jak jsou k tobě hodní. A co ty, jsi hodná sama k sobě?
Amytyst, ty si to zasloužíš, lásku od nich, zkus se mít ráda, vím, že je to těžké, ale zkus to krůček po krůčku. Řekni si třeba, ale jo, něco jsem udělala špatně, ale v něčem jsem zase dobrá. Zkoušej vidět i to pozitivní v sobě. pussa

Není tady

#4 27. 5. 2008 13:21

Ametyst
♥♥♥♥♥--

winie napsal(a):

Ahoj Ametyst,
nevím, co jsi měla předtím za problémy, než jsi začala pít. Píšeš, že deprese. Já třeba zase trpím sociální fobií a věřím, že i mně na chvíli by alkohol třeba pomohl ve chvilkovém překonání nesmělosti. Ale nemá to cenu, za tu daň, kterou to nese.
Tvé pocity úzkosti a nervozity je asi ta tvrdá realita, taková se vším všudy, která se pro citlivější jedince dá hůř nést. Ale je lepší přijmout ji, než se otupovat.
Určitě budeš potřebovat pomoc psychologa nebo psychiatra.
Pokud mᚠproblém se závislostí, tak antidepresiva, pokud ti je lékař napíše, by neměly způsobovat závislost, pozor si dej ale na léky, které krátkodobě a efektivně snižují úzkost. Ale věřím, že se dostaneš do rukou odborníka a že ti napíše přesně to, co potřebuješ pro svůj stav.
Jistě není dobré depresi řešit alkoholem.
Myslím, že jsi neuměla požádat o pomoc, přiznat sobě i okolí, že jsi slabá a už to nezvládáš, co myslíš? Já to mám taky tak. Člověk tak dlouho nosí masku, až tomu okolí uvěří a těžké je je pak přesvědčovat, že to, co hrál, aby se zdál silný, že to není on, ale že to, kdo on je, je naprosto někdo jiný, někdo slabý, se spoustou chyb.
A dalo mi pak spoustu práce ukázat se v tom pravém světle.
Píšeš, že mᚠvýčitky svědomí, jak jsou k tobě hodní. A co ty, jsi hodná sama k sobě?
Amytyst, ty si to zasloužíš, lásku od nich, zkus se mít ráda, vím, že je to těžké, ale zkus to krůček po krůčku. Řekni si třeba, ale jo, něco jsem udělala špatně, ale v něčem jsem zase dobrá. Zkoušej vidět i to pozitivní v sobě. pussa

Winie,
vystihlas to přesně.
Mé problémy původně způsobily úzkosti a soc. fóbie. U psychiatra jsem byla dnes, viz mé vedlejší vlákno:
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?pi … 6#p1333626

To, že to "prasklo", mi vlastně ulevilo, už se nemusím schovávat za alkohol. Je to ale téměř typické, že tyhle problémy řeší lidé alkoholem. Alkohol je hnusný, nechutná mi (kromě piva, ale bez toho taky můžu žít), jen pomohl na krátko překonat úzkosti.
Okolí je trochu v šoku, dost dobře se mi vše dařilo tutlat.
Doufám, že mi teď začíná nový život.

Není tady

#5 27. 5. 2008 13:30

winie
♥♥-----

Ametyst, držím ti palce. Počítej s tím, že to bude práce na dlouho, že se to nevyřeší hned. Já vlastně taky v podstatě začínám. Máme to těžké, ale jsem ráda, že se můžem navzájem podržet smile

Není tady

#6 27. 5. 2008 13:42

Ametyst
♥♥♥♥♥--

winie napsal(a):

Ametyst, držím ti palce. Počítej s tím, že to bude práce na dlouho, že se to nevyřeší hned. Já vlastně taky v podstatě začínám. Máme to těžké, ale jsem ráda, že se můžem navzájem podržet smile

A nechceš napsat taky svůj příběh, co Tebe donutilo ke změně?

Není tady

#7 27. 5. 2008 13:56

winie
♥♥-----

Něco o sobě jsem napsala tady v tomhle vlákně

http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=30129

ale není to moc povzbudivý příběh. O změnu se snažím už dlouho, ale možná mi chybí motivace. Teď, když jsem začala brát antidepresiva, vidím v tom pro sebe jistou naději, protože bych chtěla dělat spoustu věcí, ale bez toho, aniž by člověk někam chodil, to asi nejde. Tak doufám, že AD mi pomůžou alespoň mírně překonat mou nesmělost a já si budu moct splnit své sny. Chci to ještě kombinovat s docházením k psychologovi, tak doufám, že najdu někoho dobrého, protože to bude dost oříšek.
A taky mě tak nějak dostává z deprese to, že se mi díky této diskuzi ozvalo několik lidí a já cítím větší sounáležitost a je mi tak nějak radostněji. A za to jim moc děkuji.

Není tady

#8 28. 5. 2008 9:44

Ametyst
♥♥♥♥♥--

Udělala jsem dnes důležitou věc.
Zajela jsem do práce, a ze své osobní skříňky jsem vylela do umyvadla všechcen alkohol, co jsem tam měla (asi 3/4 litru vodky). Hrozně se mi ulevilo, mám pocit, že jsem něco důležitého PUSTILA, že to je začátek odpoutání se.
Kéž by, kéž by, kéž by...

Není tady

#9 29. 5. 2008 9:24

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

30 je krásný věk, kdy by jsme už měli mít rozum ! Měla jsem alkoholika, vím, co to je.....holky - vydržte bez chlastu, život je i tak krásný a krátký, tak si ho neničte! Pokud nežijete v chudobě a to asi ne, když chodíte na pc, máte pro co žít ! Vydržet !!!

Není tady

#10 29. 5. 2008 9:35

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Aneri, kdyby to bylo tak jednoduché, jen si rozumem říct: nechlastat. Mnohdy ani ta motivace nepomůže.
Ženské mají problémy, a tak začnou chlastat. Muži začnou chlastat, a tak mají problémy.
Žádná ženská nepije jen tak. Ikdyž si mnohdy ten pravý důvod neuvědomuje, nebo nechce připustit.
Myslím, že Ametyst je na dobré cestě, zjistila, co bylo na počátku.
Já jsem na tom ještě nedávno byla dost podobně. Už absolutně nepiju, ale beru léky, nicméně, je to první krok k práci na sobě.
Ametyst, rozhodně to nekončí jen léky. Chce to psychoterapii. Platí se to, a stojí to víc sil, než polknout prášek. Ale je to jedna z cest. Lepší než alkohol.Prášek je jen první pomoc. Pak už je to na Tobě.
Držím pěsti.

Není tady

#11 29. 5. 2008 11:10

Ametyst
♥♥♥♥♥--

Děkuji všem.
Když jsem byla na záchytce (Jéžiš Marjá, to zní děsně, ale je to tak sad ), ležela se mnou na pokoji jedna paní, mladá ženská. V podobném věku, s podobně starými dětmi, s podobným vzděláním. Prokecaly jsme skoro celou noc. Byla to pro mě velká škola, s nikým jsem tak otevřeně o alkoholu a problémech ještě nehovořila.
V pokoji nebylo světlo, tak už bych ji ani ve dne nepoznala. Tohle byla terapie! Měly jsme mnoho společného, i jsme si potykaly (přece si v takové situaci nebudeme vykat)škoda, že spolu nemůžem být v kontaktu, protože nebylo jak si zapsat tlf. nebo adresu.
Neměly jsme u sebe vůbec nic. Ani hodinky. Světlo nesvítilo, nebylo tam umyvadlo, záchod ano, ale bez splachovadla. Nebylo tam okno, jen luxvery ve zdi. Klika chyběla, jako v blázinci. U postele kožené pásy pro případ připoutání.  Měla jsem menstruaci, a u sebe neměla jedinou vložku, kapesník, toaletní papír, ani kapku vody na mytí a pití.
Zabušila jsem na dveře a poprosila sestřičku o vodu na pití pro mě i "kolegyni". Se zlou jsem se potázala (chovala se k nám víc než hnusně, ale co se divím, že), ale nakonec jsme dostaly, každá sklenici...

Myslím, že tohle byl jeden z impulzů, který mi dovolil si uvědomit vážnost situace, zjistit, jak najednou ztrácím svou lidskou důstojnost, že tohle opravdu nechci.
jen jsem nevěděla jak.

Po návštěvě psychiatra mi svitla naděje, už zase můžu pracovat, ikdyž s léky, a ano, Damilo, počítám s tím, že léky nejsou všechno.

Jakmile jsem ale řekla své závodní lékařce, co mám za problém, viděla jsem ten obrat o 180°, jak jsem najednou pro ni byla spodina, a zatímco dřív se mnou jednala jako milius, sladké řečičky a medík div z ní netekl, teď byla najednou tvrdá a nekompromisní, podsouvala mi věci, které jsem neřekla, podezírala mě z toho, že jsem chtěla udělat něco (co by mě v životě nenapadlo), a mé skutečné problémy začala připisovat alkoholu, přestože problémy byly dávno před alkoholem. Nechtěla slyšet nic o tom, že mám deprese, ona viděla jen to, že jsem závislá, alkoholik, spodina, plebs, a podle toho se mnou mluvila. Hned mě chtěla odvést do léčebny.
Z ordinace jsem odcházela v ještě hlubší depresi, než jsem přišla, ale alkohol jsem si už nedala.

Naštěstí psychiatr se mnou jednal lidštěji. Neřešil důsledek, ale příčinu. Fóbie, úzkost, deprese.

Omlouvám se, že jsem se tu vykecala, ale pomáhá mi to. A třeba když někdo na tom bude podobně, pomůže mu to taky, už v tom, že není sám...

Není tady

#12 5. 6. 2008 9:11

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Ametyst,

kočko, to že když někdo v životě uklouzne, přiná to, počítej s tím, že 80% naší populace (té "lepší") ti ukáže jaký jsi najednou povl. Připrav se na to a zkus se obrnit. Kašli na ně. Neboj, ono se jim to jednou taky vrátí, to funguje 100%.
Já jsem v 17ti měla mentální anorexii, prožila na psychiatrii půl roku. Pasák,ale těch příběhů. Náctiletých feaček, alkoholiček. Většinou startovací problém byly deprese,nedocenění atd. Málokdy jen tak z pelezíru.
Já jsem pak po návratu z nemocnice brala AD. Beru je dodnes, jelikož u mne byla stanovena endogenní deprese. Půl roku jsem se držela, dobrý. Ale pak se znovu začali objevovat silné stavy deprese, pocity méněcennosti a já začala pít. Nepropracovala jsem se k alkoholismu jako takovému, ale nájezd tam určitě byl. Brala jsem silné dávky Amytriptilínu (tricyklická antidepresiva) do toho nějaký Deprex atd a na to hodila třeba pět piv. Tři tequily. Doma jsem začala pít vínko. Nejdříve dvě dcl. Pak jsem vypila celou lahev. Nejdříve mě to brzy skonalo, ale pak jsem se "vypracovala" klidně za večer na akci na 12 malých piv a 9 tequil. Pánové už se mnou nechtěli pít, oni byli na šrot a já jsem držela. Potácela jsem se,ale dobrý. Ráno jsem šla do práce a bolela mě max hlava. Snesla jsem hodně alkoholu,dlouhou dobu. Ale pak nastal zvrat. Stačil panák a já se ocitla téměř v bezvědomí. Měla jsem neskutečná okna. Kamarádi se mnou nechtěli nikam chodit, protože jsem vypadala hnusně.
Jenže díky alkoholu se deprese samozřejmě rozvinuly ještě více. Ono to jde pomalu,ale pak tě to srazí. Vím jak jsem ve dvě ráno měla stav, kdy jsem myslela, že vyskočím z kůže. Seběhla jsem třeba pro kolo  a jezdila jsem dvě hodiny po městě. Děsně nabuzená.
Jednou jsem si prostě nacpala plnou hrst AD nějaký prášky na spaní, zapila to fernetem a šla si lehnout do parku. Pak jsem se probudila na ARO. Pokus o sebevraždu... několikáty.
Závislost mi nebyla diagonostikována,ale byla jsem týden na pychiatrii a pak jsem chodila na pravidelné terapie.
Nevím kdy nastal ten zlom,ale dnes to téměř 10ti lety po těchto stavech alkohol piji jen málo. Většinou pivko, dvě a konec. Max dobré víno nebo
šampaňske. Z tvrdého jen slivovici do čaje v zimě.
Držím ti moc palce.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#13 5. 6. 2008 11:10

kristla
♥♥-----
Místo: Brno

Ametyst,
moc Ti přeju, aby se Tě motivace ke změně držela jako klíště.
Zažila jsem to ve slabší podobě s mamčou, my dámy často problémy na duši řešíme tímhle způsobem, a navíc tajně. Ale nepřestala jsem ji proto milovat!

Myslím že Klubíčko to napsala přesně, (ona je vůbec moudrá holka smile ) - když se k Tobě někteří budou chovat blbě, dokazují tím jen vlastní tupost.

Tohle zvládnout sice stojí úsilí, ale rozhodně to jde! Já mám sice "jen" sociální fobii, ale jednu dobu mi dala dost zabrat, a osvědčilo se mi hlavně z ní potvory nemít strach (že se to vrátí, že nebudu moct normálně existovat, že ...), ten ochromuje odhodlání.

Moc držím palce i na tu psychoterapii, měla by pomoct ujasnit si, kde vězí problém, a to je nejdůležitější, přijít na příčiny!

Není tady

#14 6. 1. 2009 20:48

Ametyst
♥♥♥♥♥--

Holky,
já jsem tu nebyla hrozně dlouho.
Jak se vede?
Já nepiju od začátku května, a je to bezva. Žádná okýnka, čistá rána, bez kocoviny.
AD už neberu, ale bez benzodiazepinu se neobejdu. Beru ho jen nárazově, když je nutné.

Co si myslíte o léčebnách? Já jsem žádnou neprošla, a někteří abstinující alkoholici mi proto říkají, že jsem se neléčila.
Ale můj problém je SF a ne alkoholismus (tedy ne primárně). To nikdo nechce slyšet. Všichni vidí, že jsem pila, tak jsem alkoholik, a hotovo.
3/4 roku nepiju ani kapku, bez problémů. Doufám, že to tak zůstane. Jsem sama za sebe ráda, že jsem to zvládla i bez léčebny.
Pokoušela jsem se zjistit, v čem by mi léčebna pomohla, když to šlo i bez ní, ale nikdo mi nebyl schopen uspokojivě odpovědět.
Měla jsem zato, že to je pro lidi, co se sami pokoušeli přestat a nedařilo se to. Většina lidí, co si prošla léčebnou, mou cestu neuznává.

Víte, jak to bylo zvláštní o Vánocích, dělat muži vaječný koňak, a poprvé si ani nelíznout? Nalévat návštěvám slivovici, a sedět s nimi u jednoho stolu, nasávat ty výpary ve vzduchu...nedá se říct, že by mě to lákalo se napít, spíš mi ta situace přišla zvláštní. To, že nepiju. Že NEMUSÍM pít. Že jsem se rozhodla nepít a že to jde. Ohromná svoboda.

Není tady

#15 7. 1. 2009 10:02

mala.popelka
Moderátor(ka)
Místo: krásné Podbeskydí

Ametyst tummenupp držím palec, aby se ti podařilo s alkoholem skoncovat /nebo vlastně i příčinami toho, proč jsi ho pila/ natrvalo...

"Proti bolestem duše jsou jen dva léky: naděje a trpělivost" - Pythagoras

http://www.ticker.7910.org/as1cMbUuM2B0010MjAzZHwwMDAwMjY2N2R8TmFzIHphenJhayBLcnlzdHVmZWsgbWE.gif

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí