1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Je mi 21 let, studuji V a poslední dobou mě vůbec nic nebaví. Nemám téměř ádnou energii, naprosto ádné koníčky, větinu dne strávím na internetu pročítáním různých diskuzí, teď se učím na zkouky, případně chodím na přednáky a semináře. To je ve. Potřebuju nějakou náplň ivota, jene tu ne a ne najít. Jsem velký introvert, nemám téměř ádné přátele. U jsem tu jednou psala, e jsem jetě nikdy nebyla do nikoho zamilovaná, ani s nikým nechodila, nikomu se nelíbila (jako vyloená obluda nevypadám, jsem silnějí a vyí, taková slonice). Přímo se děsím budoucnosti, co budu dělat za deset let, tak to vůbec netuím. Sice po dětech netouím, nejsem mateřský typ, ale jednou bych chtěla ít s člověkem, kterého miluju a můu se na něho spolehnout, nebo aspoň někoho takového poznat a myslet si, e mě miluje tak půl roku. Vyrůstala jsem v průměrné rodině, mám mladího bratra, rodiče jsou spíe introverti. Své rodiče mám vcelku ráda, s otcem si moc nerozumím, protoe má hodně podobnou povahu jako já a vadí nám stejné věci.
Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří proívali podobné deprese a byli bez energie, nic je nebavilo a časem se to změnilo k lepímu. Chci se zeptat, jak jste to dokázali? Stačila pomoc psychiatra/psychologa a antidepresiva?
Jako dítě jsem byla spíe outsider, velice stydlivé dítě, kterého vrstevníci tak nějak nebrali, jetě více se to prohloubilo v pubertě (měla jsem velice klidnou pubertu), na základce jsem byla obětí psychické ikany (takové té pozvolné, nikdo si vedle mě nechtěl sednout atd.), na střední se to hodně zlepilo, částečně jsem tam i zapadla, byl to obrovský pokrok, ovem teď na vysoké k ádnému dalímu pokroku nedolo. Zřejmě to je příčina mých depresí. Vdycky jsem to brala tak nějak, e se to jetě zlepí a pokud jsem si sebe představovala za deset let, neviděla jsem se tak tragicky. Vlastně já nějak do tohoto světa nezapadám, nejsem ten ambiciózní komunikativní atraktivní typ. Nezapadám nikam.
Není tady
Znám spoustu skupin, kde nikdo nevybočuje z řady, protoe tam není ádná řada, ze které by se dalo vybočovat
Nepřipadá mi, e bys měla depresi, spí se podle mého dojmu potřebuje srovnat sama se sebou (kdo nepotřebuje, ejo) a trochu přehodnotit, jestli jsi nepřijala za své nějaké představy a cíle, které ve skutečnosti nejsou tvoje.
Studium tě nenaplňuje? kola tě zklamala, nebo jsi vlastně tenhle obor nikdy dělat nechtěla?
Zbytečně o ivotě přemýlí, proč myslet na to, co bude za 10 let? V ivotě si něco naplánuje a pak je to stejně jinak. Podle mě bys měla vyplnit nějak ten volnej čas. Co si najít práci třeba na částečný úvazek v oboru, který studuje? Přijde na jiný mylenky, bude mezi lidma...
Není tady
Co si takhle nejpre něco přečíst třeba něco o sebevědomí nebo jak zvládat deprese, třeba Grada a Com. Press toho dost vydávají. Nepřemýlela jsi taky o tom, co by tě mohlo třeba bavit? Odkud vlastně jsi? A proč milovat jen půl roku - to jsi teda skromná!
Judita : ano, studium mě moc nenaplňuje, zároveň nevím, co bych chtěla studovat jinýho, spí nemám na nic lepího (obor neuvedu, nestydím se za něj, jen prostě si říkám, e mě tady někdo můe poznat), navíc mi přijde koda zahodit dva roky.
estelle : bohuel iju a moc budoucností a taky částečně minulostí, neumím si uívat ivota. Jinak si ale myslím, e je celkem běný přemýlet, co bude člověk dělat za deset let. Jsem prostě divná povaha, třeba já se neumím opít, protoe si říkám, e mně bude akorát druhý den patně a to mně za to nestojí.
Ugo Drago : co by mě bavilo? Dříve jsem hodně četla, vyívala a pak ani nevím, nikdy jsem neměla ádné extra zájmy. Jako dítě a dospívající jsem se hodně věnovala ručním pracem, zajímal mě zeměpis, vypisovala jsem si např. největí města, dělala různé kříovky, které nikdo nelutil. Vlastně můj ivot byl vdy velmi pasivní, nemám ádný vztah ke sportu, jsem obrovské nemehlo, k hudbě taky nemám velký vztah (nemám hudební sluch), umělecky nadaná taky nejsem. Tak nějak jsem přeívala a ani moc nepřemýlela, co bude dál. Na střední jsem se věnovala hodně kole, měla jsem téměř samé jedničky (hodně mi na tom záleelo, nedělalo mi problémy se třeba tři hodiny denně učit, dá se říct, e mě to i bavilo), na vysoké je mi úplně jedno, jestli mám A nebo E, učím se jen minimum, co musím, víc se mi nechce, nemotivuje mě to, je mi to jedno.
Jsem z Jihomoravského kraje.
Samozřejmě e bych si chtěla najít někoho, koho bych milovala po zbytek ivota a on mě. Půl roku - to jsem napsala proto, e jsem jetě nepoznala ten pocit být zamilovaná či dokonce někoho milovat, přitom se o tom vude mluví, v hodně knihách se o tom píe - to je taky jeden z důvodů, proč jsem přestala číst.
Není tady
Pripadne mi, ze se nemuzes do nikoho zamilovat, protoze nemas rada ani sama sebe. Nejsi vyrovnana se svou identitou. Najdi psychologa, ktery te "nakopne".
Není tady
Vil co studuje? přijde mi e na ten ivot jde moc vědecky
Take moje rada - ber nebo nech být (co taky jinýho, e? ): najdi si náplň dní. Jazykové kurzy, přiber si nějaké předměty mimo vlastní obor, klidně z jiné fakulty, rozíří se ti obzory. Píe e tě bavily ruční práce - bě na brigádu, vydělej extra penzíe a vra je do nějakého super kursu ručních prací: ití, pletení, koíkování, drátkování - cokoli! Cokoli jen nesedět doma u netu a nenudit se.
Zaprvé přijde na jiné mylenky, pozná jiné lidi (trochu se otrká), nebude mít čas se patlat v blbinách. Nemyslím to zle, sama mám manela, barák, pracuju - ale vím e kdy jsem dýl doma (třeba na neschopence) a začnu celý dny vysedávat na netu, nudit se, jde to vechno do kytek. Nejlepí lék na takovéhle deprese je práce (nejlépe tvořivá), to bych ti doporučila dřív ne psychologa nebo psychiatra.
Studuje v Brně? Chce se někde srazit a pokecat? klidně písni SZ.
Není tady
Ronja napsal(a):
Vil co studuje? přijde mi e na ten ivot jde moc vědecky
Take moje rada - ber nebo nech být (co taky jinýho, e?): najdi si náplň dní. Jazykové kurzy, přiber si nějaké předměty mimo vlastní obor, klidně z jiné fakulty, rozíří se ti obzory. Píe e tě bavily ruční práce - bě na brigádu, vydělej extra penzíe a vra je do nějakého super kursu ručních prací: ití, pletení, koíkování, drátkování - cokoli! Cokoli jen nesedět doma u netu a nenudit se.
Zaprvé přijde na jiné mylenky, pozná jiné lidi (trochu se otrká), nebude mít čas se patlat v blbinách. Nemyslím to zle, sama mám manela, barák, pracuju - ale vím e kdy jsem dýl doma (třeba na neschopence) a začnu celý dny vysedávat na netu, nudit se, jde to vechno do kytek. Nejlepí lék na takovéhle deprese je práce (nejlépe tvořivá), to bych ti doporučila dřív ne psychologa nebo psychiatra.
Studuje v Brně? Chce se někde srazit a pokecat? klidně písni SZ.
Ja radim psychologa, protoze z Vileminine zpovedi na mne sala, ze nema motivaci, vuli, chut a to je pak tezko se sama dokopat k navsteve nejakych kurzu, poznavat nove a rozsirovat si obzory. A navic se v tomto bludnem kruhu nezajmu placa dost dlouho.
Není tady
Vil, v první řadě bych asi hledala sama sebe, spí ne přátele. V tomhle souhlasím se suny Z tvého příspěvku mi opravdu přijde, e nemá ráda sama sebe. Ale neboj, první krok má za sebou, přila sis pro pomoc, tak hlavu vzhůru, nějak to zmákne
Btw, to e se neumí opít bych neviděla zrovna jako příznak toho, e se "divná", taky mi přijde zbytečný pak celej den objímat záchod
Není tady
Ahoj Vil,
hrozně mi připomíná mě v tvém věku. Taky jsem na tom byla tahle. Já začala po S chodit do práce, tak první mi vůbec nebavila, ale podle mámy jsem byla na V blbá a málo ctiádostivá, tak mi bylo doporučeno chodit do práce. Pracovala jsem na informacích, sluby 12 svátky neděle furt pryč, přečetla jsem tam spoustu kníek. PC sice byl, ale na internet jsme měli omezený přístup. Pak jsem la dělat jinam, co bylo o trochu lepí, ale zase majitel firmy neplatil nájem a nás vykopli. Já se rozhodla jet do Anglie jako au-pair, straně mě to tam pomohlo a já měla konečně trochu sebevědomí. Ony Angličanky nejsou moc hezké a já ikdy nejsem zrovna typ modelky docela se za mnou chlapy otáčeli. Navíc najednou jde to koly potká spoustu kamarádů a má o zábavu vystaráno. Pak jsem se po roce vrátila a byla zas zase v pr....Co dní a nocí jsem probrečela, straně se mi stýskalo po vech, ale byla jsem moc hrdá na to, abych to přiznala a vrátila se tam. V 21 jsem potkala svého BM manela a byla s ním, narodil se nám syn a to je momentálně moje vechno. V lednu jsem se rozvedla a konečně jsem na sebe pyná, e se o sebe a malého umím postarat sama.
Radím Ti najdi si nějakou dobrou psycholoku, já chodila k super paní byla moc milá a pomohla mi a začala jsem jetě před odjezdem chodit do Děcáku pomáhat, sice zadarmo, ale dostala jsem tam oběd a ty děti jsou super. Zkus něco podobného, podle toho, co tě nejvíc baví
Není tady
ahoj Vil
taky jsem na tom byla zle. pomohli antidepresiva a psycholog. Ted se divam na zivot jinak. Nasla jsem svoji hodnotu a to je myslim to, co bys potrebovala i ty.
Zkus si rozmyslet, co by te bavilo, na skole muzes preci prestoupit na jiny obor. alespon to tak byvalo. nebo si zkus najit alespon jeden konicek a venuj se mu dvakrat, trikrat tydne. ja mam plavani. neni pro me uzasnejsi odvaz nez pod vodou sledovat dlazdicky od bazenu. proste relax. na nic nemyslis, jen sledujes ty dlazdicky, treba dve hodiny. a pravidelne dejchas. nadech - vydech, bubliny, dlazdicky. jses po plavani jak znovu zrozena....
a pocitac na nejaky patek zapomen. ten lidi nemotivuje.
Není tady
Ja som "najčudnejia" na strednej, ale rpáve rpeot, e som sa necítila v triede nijako extra dobre, a hoci som milovala knihy, občas som mala túbu aj reálne i, nala som si svoje koníčky - ďalí jazyk a jeden umelecký krúok - a priam som sa v nich objavila. Spočiatku to lo ztuha, musela som sa núti, ale časom sa mi to zapáčilo, aj žudia odtiaž mi rozumeli skôr ako spoluiaci... Pridala som chodenie do divadla a kina s kamokou a časom sa - na vysokej - u bez problémov zaradila medzi ostatných. Skús nájs niečo, čo by a zaujalo; ale ani návteva psychológa mi nepripadá úplne od veci, mono by urýchlila tvoje hžadanie.
Není tady
Rei : sama sebe zřejmě moc ráda nemám. Ji od dětství mně bylo vytýkáno, e mám být jiná, ne jsem. Jako dítě jsem moc jedla, rodiče mě museli hodně omezovat v jídle. Doktoři mně vyčítali, e jsem moc velká (měli pravdu, vypadala jsem tak o 3 roky starí, ne jsem byla), e bych měla zhubnout (určitě jsem měla a mám pár kilo navíc, rozhodně jsem ale nikdy nebyla obézní). Moji vrstevníci mně často říkali, e si konečně mám pořídit rifle či jiné moderní oblečení, které bylo tehdy "in", e si mám pořídit mobil atd. Já se na jejich rady nedala. Proč toto ale vůbec píu? Nikdo mě moc nebral takovou, jaká jsem, vichni mě chtěli nějak přetvářet. Ačkoliv jsem vdycky věděla, e nejsem tuctová, e v jistých směrech hodně vybočuju, nesnaila jsem se nějak zapadnout a dnes je to stejné. S mnohými věcmi jsem se smířila, ale stejně se nedokáu mít moc ráda. Moná to souvisí s tím, e na mě odmalička ostatní tlačili, a změním to a to. Nevím, nejsem psycholog, psychologie je jistě zajímavý
obor, ovem mě zase tak moc nezajímá.
Selima : najčudnejia - mohla bys mi to přeloit do četiny? Je mi 21, sice bydlím v Jihomoravském kraji a Slovensko je odtud kousek, přesto ale jsem z generace, která vemu ve sloventině nerozumí.
Není tady
Čudný = divný
rpáve rpeot = právě proto
Není tady
Jessika, boduje
Není tady
Jetě bych chtěla říct, e jako melancholik (labilní, pesimista) nebudu nikdy hýřit energií, jen bych chtěla mít aspoň nějakou energii (nějakou energii mám, ale moc jí není a dřív - tak před dvouma rokama, od té doby to jde z kopce - to bývávalo rozhodně lepí).
Ráno mám celkem dobrou náladu, zato večer ,nebo někdy u to začne odpoledne, je to patné. Někdy je to lepí, někdy horí. Dost často se mi stává, e se mi nálada zhorí potom, co slyím, e se nějaká známá např. mých rodičů bude vdávat. Vdycky si řeknu sama pro sebe : A co ty bude ve 30-ti dělat? Bydlet s rodičema, sama, zřejmě dělat někde v kanceláři (to by mi nijak nevadilo, naopak bych byla celkem ráda).
DitaL : Má pravdu, e počítač lidi nemotivuje, já si ho bohuel musím kadý den zapínat, protoe vekeré přihlaování na zkouky a dalích termínů je přes internet.
Není tady
Vilemíno, Vilemíno, musí uzrát jak to víno.
A na to se vykali, e tvé klady nenali,
najdi svoji cestu sama, bude konec s trampotama.
To nic. Tvoje přezdívka mě zkrátka donutila rýmovat K psychozpytcům nechoď, jsou to vechno stejní marodi
Taky nevím, proč bys nutně musela z toho stavu, ve kterém se nachází, utíkat. Jenom proto, e "normální člověk" vypadá jinak a chová se jinak? Vechno, co člověk proívá, je k něčemu a není vdy zdravé vylézat na slunce. Někdy je to doslova předčasné. Říká se , e velké stromy rostou pomalu. To je hezké, e
Proč by sis tu nudu a zdánlivou bezvýchodnost nemohla proít se vím vudy? Je to součást zrání a kdo to neabsolvuje a snaí se být neustále on-line, brzy vyhoří a nakonec mu taky někdo doporučí psychologa. Tak si to uij, ono se ti to dříve nebo později začne zajídat a někde v tom čase se konečně najde
Upravil(a) haiel (21. 5. 2008 16:37)
Není tady
Pokud ti na sobě něco nevyhovuje, pak má dvě monosti, bud to změní a nebo přijme. Řekla bych, e stále hledá sama sebe a svoje místo v ivotě. Taky tě u přestalo bavit studování. Je to dost psychicky náročný stav.
Zkus vybočit z toho stavu stejnosti. Zkus si najít brigádu, dostat se mezi jiné lidi. na čas ti to přinese rozptýlení.
Není tady
Teda, nevím jak se na to přesně, ale mám pocit, e by jsi měla častěji, o dost častěji, chodit mezi lidi. Zkus is najít nějaký hodný kamarády (kteří nemyslej negativně) s kterýma bude furt a kteří tě budou mít rádi takovou jakou se. A kdy u bude u toho, najdi nějakýho kluka, do kterýho se bezhlavě zamiluje, kterej tě přinutí nebýt tak střízlivá, protoe jak tak čtu, tak jsi velice rozumná a nejde ti se nějak odreagovat.
Na takový pocity, to chce jenom mít málo času. Čím víc času - tim víc času na přemýlení a deprese. Trávit čas s kamarády (dobrými kamarády) je ten nejlepí způsob jak zabíjet čas.
Snad ti to pomůe.
Není tady
MonkaCZ : Jsem velmi introvertní člověk, nemám moc ráda společnost, hlavně ne hlučnou, velmi se mi hnusí opilci (i společnost, která má trochu popito mi není zrovna příjemná, sama piju velmi málo alkohol). Navíc jsem zjistila, e vlastně ani nedovedu navázat hlubí přátelský vztah. Pokud někde pobývám delí dobu (kola nebo třeba jazykový kurz), dokáu se i bavit s lidma, jene a se rozejdeme, u je nikdy nevidím (střední kola a asi dvě lidi jsou výjimka), prostě jako by mi ti lidi vůbec nechyběli. Těko se to asi chápe, pokud někdo nemá stejnou povahu jako já.
Vlastně já o lidi nikdy moc nestála. Jsem takový ten typ, e nechci ít vyloeně sama (teď iju s rodičema a s bratrem, ale ten je pořád někde pryč), ale volný čas trávím nejraději sama (alespoň polovinu).
Jsem ráda sama, ale samoty se velice bojím. Doufám, e ostatní pochopili, co tím myslím.
Shrnuto : jsem melancholik (labilní pesimista), vysoká, při těle, trpící drobnějími komplexy (velká noha, v 21-letech asi estina edivých vlasů, je to genetická porucha, vlasy si barvím), malá chu do ivota, téměř ádná motivace.
Monko, díky za radu, řídit se jí ale nebudu, i kdy vím, e jsi to myslela dobře.
Není tady
Myslim, ze chapu, co chces rict. taky mam problem s navazovanim pratelskych vztahu. citim se sama, ale nedokazu se nejak dostat k lidem bliz, vzdycky to zustane jen na povrchu. jedna moudra kamaradka mi rekla, ze problem je v tom, ze kdyz nedokazu mit rada sebe, nemuzu byt schopna mit rada ani ostatni ... (s tim souvisi i komunikacni problemy, ktere jsem tu onehda resila v jinem vlakmne). povazuju to za velmi moudrou a velmi pravdivou vetu. jo a jeste jsem si prosla obdobim, kdy jsem se tohle (nevedomky, az ted vim, proc jsem tenkrat kalila jak zjednana) snazila resit chlastem, ktery me jakoze mel uvolnit. po trech pivech se sice plka mnohem jednoduseji, ale cesta ven to neni :-/ takze holt za sebe: sup k psychologivi, jinou cestu moc nevidim. mozna by pomohl i tobe ...
Není tady
haiel napsal(a):
Proč by sis tu nudu a zdánlivou bezvýchodnost nemohla proít se vím vudy? Je to součást zrání a kdo to neabsolvuje a snaí se být neustále on-line, brzy vyhoří a nakonec mu taky někdo doporučí psychologa. Tak si to uij, ono se ti to dříve nebo později začne zajídat a někde v tom čase se konečně najde
tak to je dobry
vilemino, ale k psychologovi si klidne zajdi, kazdy clovek ti muze neco dat, neco poradit, necim te inspirovat, a je jedno jestli je psycholog nebo ne, a klidne zajdi k 5 psychologum, jestli by to pro tebe bylo jednodussi nez si hned hledat pratele tak proc ne, dulezite je ze NECO udelas a s NEKYM o tom budes mluvit, je jedno kde zacnes, ale zacni!
taky me napada, pises ze zijes s rodici, ze jsi vysivala, ze jsi mela klidnou pubertu.. pripada mi ze tvoje rodina je trochu staromodni mozna, a ty jsi mlady clovek ktery potrebuje zit.. nezacinas se tam trochu dusit? neni cas na druhe kolo puberty? ja to tedy tak mela, pubertu jsem mela klidnou a az o dost pozdejc jsem si uvedomila ze to je vlastne moje milovana rodina, ktera me brzdi, a to predevsim citove, a dala jsem si dalsi kolo puberty. puberta podle me neni o veku, ale o citovem odpoutani se od rodicu a o samostatnosti - v rozhodovani a v prebrani zodpovednosti sama za sebe
Není tady
Myslim, ze Tvou situaci docela chapu, mam takovy dojem, ze timhle si projde skoro kazdy, akorat kazdy nekdy jindy, jinak dlouho a jinak intenzivne.
Pises, ze nemas zadne pratele a ani je nemas potrebu vidat. Do hlavy Ti samozrejme nevidim, ale ze si neudelas zadne pratele - neni to tim, ze se lidem bojis verit? Mozna se jim bojis verit proto, ze neveris sama sobe? Rikas, ze hodne casu travis na internetu. Nezajimalo by Te treba nektere z tech lidi poznat osobne?
Podivej se, jak je venku hezky. Nelaka Te jit ven, nekam, kde je hezky? Kup si kolo a zacni na nem jezdit. Zezacatku Ti to nepujde, ale uz po par tydnech vyjedes kdejaky kopec a budes mit z toho radost!
Zkus na chvili prestat myslet na to, co bude zitra, za mesic, za pet let, za 10 let. Zacni vic zit kazdym dnem. Kdyz jdes nekam s kamaradama a oni se trochu nalijou, citis se tam spatne. Pro strizliveho to vetsinou neni nic moc, byt ve spolecnosti posilnene alkoholem. Tak si dej s nima, kasli na to, ze ti druhy den bude spatne. No a co, uzij si kazdou chvilku a prestan se trapit tim, co bude. Za hodinu muzes vyjit na ulici a muze Te srazit auto. Tak proc resit, co bude zitra. CARPE DIEM!
Není tady
čauky Vilemíno,
notosemcelejázamlada dada
konstance to trefila: ...a dala jsem si dalsi kolo puberty. puberta podle me neni o veku, ale o citovem odpoutani se od rodicu a o samostatnosti - v rozhodovani a v prebrani zodpovednosti sama za sebe...
ovem xPetrovo CARPE DIEM! jéjje . To a vevyích ročnících ivota
Kadopádně ty nápady na odpoutání od rodičů ber to. Najít podnájem s dalími studentkami...
Jetě mně napadá, zkusit systemické (rodinné) konstelace (http://www.cisk.cz ), nejlépe víkend, pro začátek pro eny. To je fakt dost dobrý. Já byl nedávno na muských a e jsem kos starej dost, hodně mi to dalo.
Taky je moc dobrá Modrá alfa, nebo odvozeniny, jaxeto velijak jmenuje. Udělat ty (po)kroky ve smyslu "mít ráda sama sebe".
Hodně těstí.
A jdi na to. Hned!!!!!!!!!!!!!!!
Není tady