Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 15. 5. 2008 21:42

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Hospodaření s penězi, když spolu sdílíte společnou domácnost

Jak hospodaříte s penězi, když s partnerem sdílíte společnou domácnost? Máte peníze společné, nebo rozdělené? A jak je to, pokud jeden z partnerů vydělává (výrazně) víc než ten druhý?
A jak jste s tímto uspořádáním spokojené?

Není tady

#2 15. 5. 2008 22:19

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Re: Hospodaření s penězi, když spolu sdílíte společnou domácnost

S partnerem jsem 14 let, z toho 8 let manželé a peníze prostě máme společné. Je jeden společný účet, o velkých věcech rozhodujeme společně, jinak dennodenní starost o finance a vše související mám já.  Otázka, jak je to, pokud jeden z partnerů vydělává více - tak to opravdu neřešíme, já jsem teď už s druhým dítětem na mateřské, takže jsem to já, kdo má výrazně nižší příjem a přišlo by mi víc než podivné, kdyby na to manžel nějak poukazoval nebo to chtěl nějak řešit. Jednou máme dvě děti, jsou to snad i jeho děti, tak se holt musíme uskromnit. Vše jde, když se chce.

Není tady

#3 15. 5. 2008 22:26

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

A co předtím, když jste ještě děti neměli? Já jsem to taky neřešila když jsme měli podobně velké příjmy (děti nemáme), teď vydělávám míň, a prostě mi ty peníze chybí, když platíme společné výdaje na půl.

Není tady

#4 15. 5. 2008 22:49

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Já nevím, ale my nikdy nic nedělili napůl, prostě se obě výplaty daly dohromady, a  z toho se platily poplatky, žilo, kupovalo jídlo a ošacení, snažilo něco ušetřit a tak.  Jednou jsme dvojice, tak si prostě nehrajeme na moje a tvoje. Navíc, když příjdou děti, je to pak už úplně jiné.

Není tady

#5 15. 5. 2008 23:29

amba
♥♥♥♥♥--

U nás se také nic nedělí napůl. Dáváme peníze dohromady, z nich platíme poplatky a všechny rodinné výdaje. Když si cokoliv kupuju jen pro sebe, myslím tím kosmetiku a oblečení, manžel nikdy nic nenamítá, spíš ještě chce, abych si udělala radost. Nikdy mi peníze nekontroluje, důvěřujeme si. Ví, že je zbůhdarma nerozházím a umím i ušetřit.
Právě dnes mi kolegyně říkala, že se rozchází se svým mužem. V době, kdy měli zhruba stejný příjem a neměli dítě, platili všechno napůl. Teď má on příjem o mnoho vyšší než měl dřív a ona je na mateřské. Celkové výdaje rodiny jsou mnohem vyšší, než když byli dva, ale on stále trvá na platbách napůl. On se má skvěle a ona po zaplacení "polovičky" má bídu. Bohužel, zajetý dřívější model už nemůže změnit, on to vůbec nechápe.

Není tady

#6 15. 5. 2008 23:49

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

amba napsal(a):

U nás se také nic nedělí napůl. Dáváme peníze dohromady, z nich platíme poplatky a všechny rodinné výdaje. Když si cokoliv kupuju jen pro sebe, myslím tím kosmetiku a oblečení, manžel nikdy nic nenamítá, spíš ještě chce, abych si udělala radost. Nikdy mi peníze nekontroluje, důvěřujeme si. Ví, že je zbůhdarma nerozházím a umím i ušetřit.
Právě dnes mi kolegyně říkala, že se rozchází se svým mužem. V době, kdy měli zhruba stejný příjem a neměli dítě, platili všechno napůl. Teď má on příjem o mnoho vyšší než měl dřív a ona je na mateřské. Celkové výdaje rodiny jsou mnohem vyšší, než když byli dva, ale on stále trvá na platbách napůl. On se má skvěle a ona po zaplacení "polovičky" má bídu. Bohužel, zajetý dřívější model už nemůže změnit, on to vůbec nechápe.

Nerada bych takhle skončila :-(

Není tady

#7 16. 5. 2008 7:22

Jitka8
♥♥♥♥---
Místo: okolí Zlína

Martinka1 napsal(a):

amba napsal(a):

Nerada bych takhle skončila :-(

Těžko říct.Ale možná NECHCE chápat.Byl zvyklý mít pro svou potřebu určitý obnos.A teď by se měl omezovat?Je to sobec a kolegyni se divím,že s ním je.Další úkaz ženské slabosti.Chlap si užívá a ženská skrblí a jen nadává.

My to s financemi máme takto:Má výplata+alimenty+8000kč od přítele(když nestačí,tak mi dá víc) = platba všeho (bydlení,vzdělání dětí,2půjčky,strava,telefony).Přítel (živnostník) platí vše,co se týká auta(máme dvě)-benzín,nafta,oprava,pojištění,dále si platí alimenty a vše,co se týká jeho práce,samozřejmě cigárka nebo když si zajdeme na večeři,pivko.A taky si platí telefon.Co zbude,tak společně šetříme.Když je nutný a nenadálý výdej,řekneme si to a z úspor to vezmeme.Život.pojištění si platíme každý ze svého účtu.
Máme 2účty.Můj na domácnost,přítel má účet kvůli práci.Tam dává měsíčně určitý obnos.
Když pracoval jako zaměstnanec,dával do společného všechno a starost o peníze byla na mně.Zatím to takhle funguje perfektně.stolt

Na světě je krásně.

Není tady

#8 16. 5. 2008 8:38

x256987
Host

Máme každý svůj příjem a svůj účet, ke společnému se možná dobereme po svatbě. Přítel navíc nějak neuznává platební karty, takže vybírá hotovost v bance v práci. Kupodivu největší nedorozumění u nás bylo, když jsme spolu začali bydlet a já jsem chtěla peníze na domácnost (všechny nákupy obstarávám já), měla jsem představu, že někam postavíme kasičku a každý do ní přisype určité procento ze svého příjmu. To se příteli dost zásadně nelíbilo, což se zase nelíbilo mě - představa, že ze svého platu hradím všechny běžné výdaje a skončím každý měsíc na nule, zatímco jemu každý měsíc z výplaty zbyde pětimístná suma... Nakonec se ukázalo, že mu vadila jenom ta představa "kasičky", pro mě to mělo docela symbolický význam, že se z mých a jeho peněz stanou naše peníze... Nakonec je to tak, že si beru peníze z jeho peněženky, což zní možná zvláštně a zpočátku to ve mně vyvolávalo různé pocity, i když hůř bych se asi cítila, kdyby mi je přiděloval osobně a "na ruku".

Pointa pro Martinku: Pokud se s přítelem nemůžete dohodnout, možná je zakopaný pes v nějaké podobné maličkosti. Přes poněkud zvláštní praktickou stránku našeho uspořádání se mnou přítel jedinkrát nediskutoval, proč potřebuju tolik a na co, nikdy mi neřekl, že moc utrácím, i když zpočátku byl trochu překvapený, kolik stojí nákup na týden, protože do obchodů nechodí a nemá moc přehled o cenách. A já jsem si zřídila spořící účet, kam posílám 10% svého příjmu čistě pro svou případnou potřebu a další částkou krmím svoje stavební spoření, které dám jednou k dispozici pro naše společné bydlení.

Shrnuju: každý by měl mít svou finanční rezervu, své peníze "na útratu" a každý by měl procentem ze svých příjmů přispívat na výdaje společné. Konkrétní podoba spoluúčasti je věcí vkusu a dohody.

U nás je partner ochránce a živitel a já hospodyně a strážkyně domácího krbu, oběma nám to vyhovuje. On mi poděkuje, když vyžehlím košile, já jemu poděkuju, když donese výplatu. Mě těší připravit mu v sobotu rafinovanou snídani a jeho těší, když mi koupí auto. Já jsem spokojená, že to auto je psané na něj, protože netoužím stát ve frontě na registraci motorových vozidel a vyřizovat předvolání k přestupkovému řízení za překročení rychlosti big_smile

#9 16. 5. 2008 9:13

Ráček
♥♥♥♥♥--

Tak my s přítelem taky máme svůj účet, kam nám chodí výplaty . A rozdělené to máme tak,že přítel platí bydlení celé + si platí alimenty a já platím jídlo +drogérie...
Pokud je potřeba něco většího domluvíme se společně ...Nemám pocit, že bychom v této oblatsi měli problém ...
Jsme naladěni docela podobně, oba jsme šetřílci, i když oba si dokážeme vyhodit z kopýtka, ale jinak se snažíme šetřit ..vissla

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20081120/k/ab7c/preg.png
Bude to kluk :-)
KO 16.7
4.7 velký UTZ ve 20.tt

Není tady

#10 16. 5. 2008 9:30

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Problém jsem začala vnímat až ve chvíli, kdy jsem změnila práci. Předtím jsme vydělávali zhruba stejně, tak bylo jasné, že společné výdaje budeme platit přibližně napůl. Teď mám práci s nižším platem, on stejnou. V současné době pokud vezmu svoji výplatu jako 100 procent, přítel vydělává 150 procent. Přitom výdaje platíme stejně jako předtím (tj. zhruba na půl - ale abych mu nekřivdila, platí asi o tisícovku víc než já). Jenže mně ty peníze prostě chybí.
Chtěla jsem abysme peníze měli společné, ale přítel o "přerozdělení" (zatím) nechce slyšet.
Bojí se, že bych utratila jeho peníze. Možná už zapomněl, že jsem byla schopná si sama (a bez podpory rodičů) pořídit garsonku (na hypotéku) a zařídit ji.
Z praktické stránky vím, že si můžu sama za to, že jsem změnila práci a vydělávám míň. Ale z pocitové stránky cítím, že bych chtěla, aby byl přítel ochoten se o svoje peníze rozdělit.
Necítím to dobře, ale momentálně nemám argumenty, jak ho přesvědčit.
Oba chodíme do práce, děti nemáme. Mám ideu, že bysme dali peníze dohromady, všechno zaplatili, a zbytek si rozdělili... (Technické řešení není pro mě důležité - jako z kterého účtu co bude placeno - jde mi o princip).

Docela mě (příjemně) překvapilo, že převážně hospodaříte společně :-)

Není tady

#11 16. 5. 2008 9:53

Lesana
♥♥♥----

U nás to bylo tak, že dokud jsme nebyli manželé, tak každý zaplatil polovinu nájmu, přítel větší část na telefon a jídlo (víc jedl i prokecal) a jinak si jel každý za své. Teprve po uzavření manželství jsme začali jet tím stylem, že se sesypaly peníze na jednu hromadu yikes) (protože teprve manželstvím vzniká společné vlastnictví manželů a tudíž jsme do manželství vstupovali v době, kdy jsme si byli jisti, že chceme žít stylem "co je moje, to je tvoje").

Není tady

#12 16. 5. 2008 9:59

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Lesana napsal(a):

U nás to bylo tak, že dokud jsme nebyli manželé, tak každý zaplatil polovinu nájmu, přítel větší část na telefon a jídlo (víc jedl i prokecal) a jinak si jel každý za své. Teprve po uzavření manželství jsme začali jet tím stylem, že se sesypaly peníze na jednu hromadu yikes) (protože teprve manželstvím vzniká společné vlastnictví manželů a tudíž jsme do manželství vstupovali v době, kdy jsme si byli jisti, že chceme žít stylem "co je moje, to je tvoje").

No já mám pocit, že tohle bychom si měli vyřešit PŘED tím, než budeme manželé... Nechtěla bych v manželství hospodařit stylem "každý za svý"...
Ještě se asi vzít nemůžem sad

Není tady

#13 16. 5. 2008 10:23

host5522
Host

Marti, a to platíte nájem napůl a na hypotéku ti nepřispívá nic?

Nevím, jak by bylo spravedlivé hospodařit, když jeden z partnerů si před začátkem vztahu pořídí bydlení na hypotéku a byt plně zařídí. Přijde mi, že partner, který se přistěhuje na samostatnosti toho prvního tak trochu "parazituje", protože má velmi nízké náklady na bydlení (polovina nájmu). Za to by nikde jinde bydlet nemohl..... Fér by mi přišlo, aby partner, který se přistěhoval, platil polovinu tržního PODNÁJMU. Kde by jinde tvůj partner bydlel, kdyby se po začátku vztahu nemohl nastěhovat k tobě??? Nebo u rodičů?

Upravil(a) yellow108 (16. 5. 2008 10:25)

#14 16. 5. 2008 10:53

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

yellow108 napsal(a):

Nevím, jak by bylo spravedlivé hospodařit, když jeden z partnerů si před začátkem vztahu pořídí bydlení na hypotéku a byt plně zařídí. Přijde mi, že partner, který se přistěhuje na samostatnosti toho prvního tak trochu "parazituje", protože má velmi nízké náklady na bydlení (polovina nájmu). Za to by nikde jinde bydlet nemohl..... Fér by mi přišlo, aby partner, který se přistěhoval, platil polovinu tržního PODNÁJMU. Kde by jinde tvůj partner bydlel, kdyby se po začátku vztahu nemohl nastěhovat k tobě??? Nebo u rodičů?

Ahoj :-)
Hypotéku si platím sama. Přítel platí hypotéku na svůj byt, který ještě nepřevzal.
V mojem bytě bydlíme 2 roky (teda první půlrok u mě "jenom" přespával když byl ještě student).
Je předpoklad, že až převezme svůj byt (větší), a zařídí ho (on sám, já už žádné peníze nemám), že tam budeme bydlet spolu, a moji garsonku pronajmeme.

Ale děkuju za nápad - Ty máš co se týká financí vůbec dobré myšlenky :-)

Předtím byl student a bydlel u rodičů v baráku.

Já jsem zezačátku chtěla, aby mi dával půlku mých výdajů - tj. i na hypotéku. Jenže pak začal mluvit něco o tom, že když platí hypotéku, měl by mít nárok i na část bytu - jak jsem mu peníze vrátila (asi za 3 měsíce) a hypo platím sama.
Ale on téměř stejnou dobu (asi o 1/2 nebo 3/4 roku míň) platí zase svoji hypotéku. Takže výdaje s tím má.

Nepřemýšlela jsem o tom, aby mi platil půlku tržního nájemného... Když je to můj byt... Možná jsem měla?

Začínám si připadat jestli nejsem co se týká peněz hloupá? sad

Není tady

#15 16. 5. 2008 10:57

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

A yellow, děkuju za myšlenky :-)
Přítel totiž nikdy sám nebydlel, od rodičů šel rovnou ke mně, a teprve teď zjišťuje (na svém bytě - a hodně se rozčiluje :-) co je to za starosti, zařídit si byt.
Ach jo :-(

Není tady

#16 16. 5. 2008 10:59

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

yellow108 napsal(a):

Poplatky za byt a jídlo platíme zhruba půlkou, přítel asi o tisícovku víc. Hypo na můj byt sama. Hypo na přítelův byt, ještě nepřevzaný si platí sám.

Není tady

#17 16. 5. 2008 11:12

host5522
Host

Vím, jak to máte, už jsem to tu na Babi četla - a možná jsme se o tom i osobně bavily smile

Myslím si, že partner, který se přistěhoval (obecně) by si měl uvědomit, že díky samostatnosti toho prvního má zlomkové náklady na bydlení a k tomu ještě používá zařízení (lednička, pračka, nábytek), do které ho on (nejspíš) neinvestoval. Takže já osobně bych se s regulerní polovinou poplatků (nájem, voda, internet, .... atd.atd. ) rozhodně nespokojila a vůbec bych to nebrala tak, že on mi financuje moji hypotéku. smile Např, pokud provoz bytu stojí 6.000 a k tomu ještě 6.000 hypotéka, tak bych po něm chtěla (třeba) 4.500-5.000. A i tak by si myslím mohl gratulovat, jak levné bydlení má big_smile A to tím spíš v případě, kdy chlap vydělává víc!!!!!

Stejně tak - pokud nedáváte peníze na jednu hromadu, nesouhlasila bych aby se jídlo platilo přesně napůl, protože chlap toho většinou sní nesrovnatelně víc než ženská a navíc většinou jí dražší věci. To je moje zkušenost smile     Ale na druhou stranu........ ve vztahu se to nedá přepočítávat všechno úplně na korunu, že.... smile

Upravil(a) yellow108 (16. 5. 2008 11:16)

#18 16. 5. 2008 11:17

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

yellow108 napsal(a):

Vím, jak to máte, už jsem to tu na Babi četla - a možná jsme se o tom i osobně bavily smile

Myslím si, že partner, který se přistěhoval (obecně) by si měl uvědomit, že díky samostatnosti toho prvního má zlomkové náklady na bydlení a k tomu ještě používá zařízení (lednička, pračka, nábytek), do které ho on (nejspíš) neinvestoval. Takže já osobně bych se s regulerní polovinou poplatků (nájem, voda, internet, .... atd.atd. ) rozhodně nespokojila a vůbec bych to nebrala tak, že on mi financuje moji hypotéku. smile Např, pokud provoz bytu stojí 6.000 a k tomu ještě 6.000 hypotéka, tak bych po něm chtěla (třeba) 4.500-5.000. A i tak by si myslím mohl gratulovat, jak levné bydlení má big_smile

Stejně tak - pokud nedáváte peníze na jednu hromadu, nesouhlasila bych aby se jídlo platilo přesně napůl, protože chlap toho většinou sní nesrovnatelně víc než ženská a navíc většinou jí dražší věci. To je moje zkušenost smile

Ohledně jídla to u nás tak není, já jsem větší žrout (si myslím). Ale zase přítel má u mě doma počítačovou síť, takže hodně utratíme za elektriku (některé počítačové věci běží 24 hodin denně).

Ale s placením "nájmu" - to je zajímavá myšlenka :-)

Není tady

#19 16. 5. 2008 11:23

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Já to taky na korunu nepřepočítávám a beru, že když spolu chceme bydlet, tak prostě zaplatíme VŠECHNU elektřinu, kterou společně spotřebujeme... a nebudu rozpočítávat - já mám jeden počítač, a ty čtyři :-)

Není tady

#20 16. 5. 2008 16:56

Lesana
♥♥♥----

Martinka1 napsal(a):

Lesana napsal(a):

No já mám pocit, že tohle bychom si měli vyřešit PŘED tím, než budeme manželé... Nechtěla bych v manželství hospodařit stylem "každý za svý"...
Ještě se asi vzít nemůžem sad

To určitě je potřeba vyřešit ještě před uzavřením manželství či před početím dítěte (podle toho, co přijde dřív). Mám dvě netové kamarádky, které mají s přítelem dítě a jejich přítel si to vysvětluje tak, že když nejsou manželé a dítě si porodila žena, tak ať se o něj taky stará, takže oni sice žijí společně, ale z rodičáku kamarádky živí dítě i sebe (a to i v době, kdy byl rodičák 3,5 tis... prostě sáhly do úspor) a jejich přítel občas něco přispěje sad

U nás to byl postupný vývoj - nejdřív pocit, že fajn, žiju s přítelem, ale nebudu přeci do něj strkat peníze, když vydělává sám... až po pocit, že vlastně by nám nevadilo, kdybychom se vzali a hospodařili společně. Ale samo, že to byla jedna z věcí, kterou jsme před svatbou probrali a kdyby měl přítel pocit, že i v manželství si každý pojede za svoje a žena si nejlíp na sebe i dítě vydělá i na mateřský, tak bych do svatby nešla wink

Není tady

#21 17. 5. 2008 11:24

tweety
♥♥♥♥---

argumentace Yellow mi prijde spravna, byt si plati svou hypo, bydli u tebe, takze by mel platit i urcity "najem" nejen provozni poplatky.

Není tady

#22 17. 5. 2008 15:01

Májajája
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

No , mně by přístup tvého přítele vedl k nebývalé ostražitosti a úvahách zda v době kdy budeš na mateřské ti přispěje třeba ba rifle, když nebudou jeho, a jeslti budeš mít na pleny, když z mateřské sotva zaplatíš polovinu nákladů na dítě a vše za sebe.

Mája

Není tady

#23 18. 5. 2008 13:07

Gia
♥♥♥♥♥♥-

Máme jeden účet a oba utrácíme podle vlastního uvážení. Větší nákupy dopředu spolu konzultujeme.
Když jsem spolu žili první rok - na kolejích, tak jsme měli každý svůj účet, společné výdaje jsme platili na půl.
Poté, co jsme se přestěhovali do garsonky a byt se musel zrekonstruovat  a zařídit, tak  příjmy splynuly dohromady. Brali jsme se pak až asi za 2, 3 roky.
Když studoval a zapracovával se, tak jsem měla větší příjem já, posledních pár let nás díkybohu živí on.

Přiznám se, že žití v partnerství způsobem "každý za svoje" mi přijde hodně zvláštní. Je to možná i o nedůvěře v druhého partnera, nevím.

http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1VrIGXDASuAKh96.png  http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1U7IGXDASwQKk57.png

Není tady

#24 18. 5. 2008 14:34

host5522
Host

Marti, taky mi to přijde podivné, že se příťa brání společným financím (a nebo platit trochu víc), po té co bydlí 2 roky  U TEBE v bytě a po té, co se ti plat snížil o tu částku, o kterou si myslím. To už je dost velká suma a není podle mě možné táhnout to dál půl na půl... To by ses zničila (finančně) smile

#25 18. 5. 2008 21:08

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

yellow108 napsal(a):

Marti, taky mi to přijde podivné, že se příťa brání společným financím (a nebo platit trochu víc), po té co bydlí 2 roky  U TEBE v bytě a po té, co se ti plat snížil o tu částku, o kterou si myslím. To už je dost velká suma a není podle mě možné táhnout to dál půl na půl... To by ses zničila (finančně) smile

Tak jsme se dohodli na prvním kroku. Přítel dá o něco víc peněz do společné "kasičky" a já ho na oplátku nebudu trápit s vařením a mytím nádobí.
Myslím že určitě počítáš dobře, víš kolik jsem asi měla předtím... teď mám cca 2/3 původního platu. Ale zase klid... :-)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí