29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zdravím všechny lidičky na Babinetu
Měla bych dotaz-chtěla bych se zeptat na dohodu o provedení práce,jestli může být obnovována do "řečeno" nekonečna,nebo má jen nějakou délku trvání..............děkuji:)
A další dotaz-ve znění pracovní smlouvy je napsáno:zaměstnavatel a zaměstnanec se dohodli,že po skončení prac. poměru nebude zaměstnanec pro jiného zaměstnavatele nebo na vlastní účet po dobu jednoho roku vykonávat činnost,která byla obsahem jeho pracovní náplně u zaměstnavatele nebo jinou činnost,která má soutěžní povahu vůči podnikání zaměstnavatele.V případě porušení této dohody se zavazuje zaměstnanec zaplatit smluvní pokutu,kterou si strany sjednali ve výši desetinásobku prům. čisté mzdy,kterou zaměstnanec dosahoval v době posledních 6 měsíců před ukončením prac. poměru u zaměstnavatele.
můj dotaz----je možné míti toto v prac. smlouvě?pracuji jako servírka a mám tedy tímto chápat,že kdybych tuto smlouvu uzavřela,nesmím 1 rok po jejím ukončení pracovat ve stejné profesi?
Moc a moc děkuji za odpověď,jarmi40
Není tady
Dohoda se může opakovat, je tam však roční limit na odpracované hodiny. Bývalo 100 hodin, nevím, jestli to není zvýšeno. Je to DOHODA. Takže tam může být i ta podmínka, což u servírky je trochu divné. Zeptej se zaměstnavatele /pokud je to tvoje profese/ co jako budeš ten rok dělat, až skončíš.
Není tady
Podobnou věc po nás chtěli podepsat v dodatku ke smlouvě. Pracujeme jako účetní u bytového družstva. Nepodepsali jsme. Musí tam být i závazek ze strany zaměstnavatele. Ty nebudeš pracovat jako konkurence a on tě musí nějak zajistit, abys nemusela dělat třeba záchodovou babku na nádraží. Jednostranně to takhle nejde, konzultovali jsme to s právníkem na pracáku. Našemu zaměstnavateli se to samozřejmě nelíbilo, ale přežil to a my nakonec taky.
Není tady
Ta podmínka se jmenuje "konkurenční doložka", ale ve tvé profesi se mi zdá její uvedení v pracovní smlouvě poněkud zbytečné.
Přečti si třeba tohle, dozvíš se víc.
http://dumfinanci.cz/ekonomika/konkuren … ni-smlouve
Není tady
K ad 1. Jedná se o ustanovení § 75 zákoníku práce (262/2006 Sb.) je možné odpracovat takto 150 hodin za kalendářní rok.
K ad 2. více méně odpovězeno. Jedná se o konkurenční doložku spíš pro manamegent než pro běžné pracovníky.
Není tady
jarmi40 a nemá to být spíš Dohoda o pracovní činnosti?Já před 3 lety nastoupila do firmičky a po měsíci a půl jsem zjistila,že pracuji na Dohodu o provedení práce,což by znamenalo těch 100 hodin ročně max.a v té době jsem měla už za první měsíc odpracováno 170 hodin a načínala jsem další.Nejenže jejich účetní trvalo tak dlouho než připravila smlouvu,ale navíc tomu vůbec nerozuměla,takže jsem nic nepodepsala a radši odešla na pracák.Tím,že jsem neměla smlouvu na prac.poměr mi dali ještě menší plat než bych měla minimální dávky z pracáku.
Není tady
dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce jsou dvě odlišné věci...to druhý je třeba na vymalování pokojů atd.-jednorázová činnost..ne pro servírku
Není tady
jarmi40, jak už bylo řečeno, u DPP je roční limit odpracovaných hodin 150.... ovšem jistý zádrhel může být, že zaměstnavatel za tebe odvádí POUZE daň, ne zdravotní a sociální pojištění, proto se vyižívá jen u krátkodobých prací, brigád, důchodců, studentů apod.
Opakovat se může pořád dokola, my jsme dávali v úklidovce na celý kalendářní rok, dneska ale brigádníkovi ve firmě píšeme každý měsíc novou.
Co se týká té konkurenční doložky, tak v případě servírky moc nechápu, o co jim jde... aby sis neotevřela konkurenční restauraci ?
Není tady
Jak píše Malá popelka, naše milá moderátorka, odvádí se POUZE daň. Pokud nemáš jiné zaměstnání, tak soc. a zdr. budeš platit sama.
Není tady
Chtěla bych moc a moc poděkovat všem,kteří mi zde napsali své rady a zkušenosti,Díky,jarmi 40 :-)
Není tady
dohoda o provedení práce má i jiná úskalí. Nejenže je na 150 hod. ročně, o zdrav. poj. jste již psaly, ale také se tato odpracovaná doba nezapočítává do důchodu. To znamená, že když takto budeš pracovat několik let, nebude se ti to započítávat jako odpracovaná doba do důchodu a když budeš nezaměstnaná, nezapočte se ti to do nároku na podporu. A když budeš nemocná, nebudou ti proplácet nemocenskou. Z takového zaměstnání rychle pryč. To se snad dá sjednat se servírkou na prázdniny, která bude obsluhovat venku na zahrádce. A konkurenční doložka u této dohody je věc více než směšná. Kdyby jsi byla makléř nebo tak něco, kde bys přicházela k informacím o firmě, kterou by mohlo tvé působení u konkurence ohrozit, to chápu. ale u této profese na to nemají nárok. Myslím, že tento zaměstnavatel nemá šajnu o zákoníku práce.
Není tady
siska napsal(a):
dohoda o provedení práce má i jiná úskalí. Nejenže je na 150 hod. ročně, o zdrav. poj. jste již psaly, ale také se tato odpracovaná doba nezapočítává do důchodu. To znamená, že když takto budeš pracovat několik let, nebude se ti to započítávat jako odpracovaná doba do důchodu a když budeš nezaměstnaná, nezapočte se ti to do nároku na podporu. A když budeš nemocná, nebudou ti proplácet nemocenskou. Z takového zaměstnání rychle pryč. To se snad dá sjednat se servírkou na prázdniny, která bude obsluhovat venku na zahrádce. A konkurenční doložka u této dohody je věc více než směšná. Kdyby jsi byla makléř nebo tak něco, kde bys přicházela k informacím o firmě, kterou by mohlo tvé působení u konkurence ohrozit, to chápu. ale u této profese na to nemají nárok. Myslím, že tento zaměstnavatel nemá šajnu o zákoníku práce.
Konkurenční doložka je skutečně směšná v tomto případě.
Mimochodem, po tu dobu po skončení PP, kdy nebude smět vykonávat profesi, bude muset býv. zaměstnavatel platit vyrovnání minimálně ve výši průměrného výdělku.
Takže nechť to ve smlouvě klidně zůstane. Vzhledem k § 310 odst 2 se domnívám, že se zaměstanec úspěšně dovolá neplatnosti doložky, pokud to bude potřeba.
Upravil(a) G.X (8. 5. 2008 22:12)
Není tady