Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 3. 5. 2008 7:58

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 31. 10. 2006
Příspěvky: 11401

Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Potřebuju poradit, jestli někdo třeba nemáte zkušenost. Nevím, čím nahradit jíšku, nechci zahušťovat moukou, tak polévky snad nastrouhaným bramborem, ale guláš a omáčky, s tím si nevím rady, nechceme požívat moc mouku a ani ty umělé jíšky nejsou nic moc. Ani zahušťování smetanou není nic pro mě, je to moc tučné a nedělá mi to dobře. Přitom omáčky mám ráda. Hledám nějakou alternativu bez mouky a tuku, jestli mi někdo poradíte. Dík.


Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

 

#2 3. 5. 2008 10:01

x256987
Host

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Guláš se dá zahustit chlebem, ale to jsme holt zase u mouky big_smile Tak Solamyl, bramborový škrob, rozmíchat v troše studeného mlíka nebo vody a provařit, s tímhle bude omáčka hladká. U polívek je nejlepší mixovat, celý objem nebo jenom část, třeba pórková nebo brokolicová je výborná.

Myslím, že se dělá i kukuřičný škrob, neříká se tomu maizena? Ten by měl taky fungovat.

Upravil(a) Judita (3. 5. 2008 10:03)

 

#3 3. 5. 2008 10:14

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 31. 10. 2006
Příspěvky: 11401

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Judi, dík, musím to vyzkoušet.


Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

 

#4 3. 5. 2008 20:01

Ladie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 18. 1. 2007
Příspěvky: 2242

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Solamyl je fajn. Používám ho hlavně když spěchám nebo když se mi nechce dělat jíška...

Není tady

 

#5 3. 5. 2008 20:15

pverica1
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 6. 2. 2008
Příspěvky: 2234

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Modroočka:
Ano! V Tvém případě , když nechceš používat mouku je solamyl !!!gloria


pverica

Kdo ví , zda toto žití není mrtev být a smrt zda není žití ?   (Euripidés)

Není tady

 

#6 3. 5. 2008 20:44

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB
Registrovaný: 9. 4. 2006
Příspěvky: 5296

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Mě víc chutná maizena ta je z kukuřičného škrobu a funguje stejně jako solamyl


Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

 

#7 3. 5. 2008 21:07

Musim
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 23. 1. 2007
Příspěvky: 1406

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Základ všeho je cibule (já užívám jedině červenou)...hodně..zesklovatět a vařit pomalu...varem zahuštuje.... ale u některých jídel se tomu nevyhneš, abys nezahustila. Já v podstatě nikdy nezahuštuji. Dle toho, co to je pak můžeš nakonec do nebo k hotovému jídl přidat-přijídat smetanu..hustou...kyselou...
Pravda je,že jsem v žádné kuchyni neviděla tolik zahuštování, jak zrovna v české. Osobně to nechápu.

Není tady

 

#8 3. 5. 2008 21:18

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

pverica1 napsal(a):

Modroočka:
Ano! V Tvém případě , když nechceš používat mouku je solamyl !!!gloria

Energetická hodnota solamylu,  maizeny a mouky je skoro stejná . A chuťově a vzhledově u mě vede každopádně mouka. V případě, že se snažíš o dietní jídelníček, tak bych omáčky ( a já je tak ráda) vypustila .

Není tady

 

#9 5. 5. 2008 10:02

vEruska
♥♥-----
Registrovaný: 25. 5. 2006
Příspěvky: 91

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

polévku a guláš můžeš zahustit uvařenými a rozmixovanými bramborami, to u nás funguje nejlíp.
na omáčky je pak nejlepší kukuřičný (maizena) nebo bramborový (solamyl) škrob.

Není tady

 

#10 5. 5. 2008 14:42

ivik12
♥♥-----
Registrovaný: 29. 11. 2007
Příspěvky: 60
Web

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Guláš je dobrý zahustit rozstrouhaným tvrdým chlebem.

Není tady

 

#11 5. 5. 2008 15:31

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Registrovaný: 29. 4. 2006
Příspěvky: 2937

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Kdysi jsem tady na Babi našla recept na prezidentský guláš, od té doby ho dělám a je móóc dobrý.

Kilo vepřového plecka ( může být i hovězí, peče se dýl) nakrájet na kostky a smíchat s 1 litrem vody - v ní rozmíchat 4 lžíce maizeny, pak přidat 2 kostky masoxu, lžičku papriky, nebo gulášového koření, 4 cibule, trošku soli. Já někdy přidám i jeden sáček zmraženého leča. Všechno se smíchá dohromady a peče se v kastrolu přikrytém alobalem na 270 asi hodinku a půl. Nemíchat, nekontrolovat.


Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

 

#12 5. 5. 2008 16:17

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Na tel. programu Paprika doporučují klasické chutě, ale menší množství. Omáčky jsou spíš na ozdobu, ne jako u nás, plný talíř. Na zahuštění používají buď hodně ciibule, kterou rozvaří, nebo zakysanou smetanu.

Není tady

 

#13 5. 5. 2008 18:01

Musim
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 23. 1. 2007
Příspěvky: 1406

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Hm  Ito, to jsem přesně psala. Třeba taky proto, že vařím maďarskou kuchyn a paprika se vysílá taky snad madarsky? Vevím, nechytám ji doma. Co jsem viděla jednou na návštevě kus a neslyšela zvuk, hned jsem dokonce i věděla, co budou vařit...

Není tady

 

#14 5. 5. 2008 22:31

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

Je to maďarský kanál, vaří podle několika  světových kuchyní. Teď tam právě začali vařit tradiční jídla méně kalorická, např. do guláše orestovat jen část cibule, ostatní povařit, místo smetany jogurt atd.

Není tady

 

#15 14. 5. 2008 14:12

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 5487
Web

Re: Čím zahušťovat místo jíšky a "záklechtky"

A co chlebová střídka? Ideální na guláš.


Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů