14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Potřebuju poradit, jestli někdo třeba nemáte zkuenost. Nevím, čím nahradit jíku, nechci zahuovat moukou, tak polévky snad nastrouhaným bramborem, ale gulá a omáčky, s tím si nevím rady, nechceme poívat moc mouku a ani ty umělé jíky nejsou nic moc. Ani zahuování smetanou není nic pro mě, je to moc tučné a nedělá mi to dobře. Přitom omáčky mám ráda. Hledám nějakou alternativu bez mouky a tuku, jestli mi někdo poradíte. Dík.
Není tady
Gulá se dá zahustit chlebem, ale to jsme holt zase u mouky Tak Solamyl, bramborový krob, rozmíchat v troe studeného mlíka nebo vody a provařit, s tímhle bude omáčka hladká. U polívek je nejlepí mixovat, celý objem nebo jenom část, třeba pórková nebo brokolicová je výborná.
Myslím, e se dělá i kukuřičný krob, neříká se tomu maizena? Ten by měl taky fungovat.
Upravil(a) Judita (3. 5. 2008 10:03)
Judi, dík, musím to vyzkouet.
Není tady
Solamyl je fajn. Pouívám ho hlavně kdy spěchám nebo kdy se mi nechce dělat jíka...
Není tady
Modroočka:
Ano! V Tvém případě , kdy nechce pouívat mouku je solamyl !!!
Není tady
Mě víc chutná maizena ta je z kukuřičného krobu a funguje stejně jako solamyl
Není tady
Základ veho je cibule (já uívám jedině červenou)...hodně..zesklovatět a vařit pomalu...varem zahutuje.... ale u některých jídel se tomu nevyhne, abys nezahustila. Já v podstatě nikdy nezahutuji. Dle toho, co to je pak můe nakonec do nebo k hotovému jídl přidat-přijídat smetanu..hustou...kyselou...
Pravda je,e jsem v ádné kuchyni neviděla tolik zahutování, jak zrovna v české. Osobně to nechápu.
Není tady
pverica1 napsal(a):
Modroočka:
Ano! V Tvém případě , kdy nechce pouívat mouku je solamyl !!!
Energetická hodnota solamylu, maizeny a mouky je skoro stejná . A chuově a vzhledově u mě vede kadopádně mouka. V případě, e se snaí o dietní jídelníček, tak bych omáčky ( a já je tak ráda) vypustila .
Není tady
polévku a gulá můe zahustit uvařenými a rozmixovanými bramborami, to u nás funguje nejlíp.
na omáčky je pak nejlepí kukuřičný (maizena) nebo bramborový (solamyl) krob.
Není tady
Kdysi jsem tady na Babi nala recept na prezidentský gulá, od té doby ho dělám a je móóc dobrý.
Kilo vepřového plecka ( můe být i hovězí, peče se dýl) nakrájet na kostky a smíchat s 1 litrem vody - v ní rozmíchat 4 líce maizeny, pak přidat 2 kostky masoxu, ličku papriky, nebo guláového koření, 4 cibule, troku soli. Já někdy přidám i jeden sáček zmraeného leča. Vechno se smíchá dohromady a peče se v kastrolu přikrytém alobalem na 270 asi hodinku a půl. Nemíchat, nekontrolovat.
Není tady
Na tel. programu Paprika doporučují klasické chutě, ale mení mnoství. Omáčky jsou spí na ozdobu, ne jako u nás, plný talíř. Na zahutění pouívají buď hodně ciibule, kterou rozvaří, nebo zakysanou smetanu.
Není tady
Hm Ito, to jsem přesně psala. Třeba taky proto, e vařím maďarskou kuchyn a paprika se vysílá taky snad madarsky? Vevím, nechytám ji doma. Co jsem viděla jednou na návtevě kus a neslyela zvuk, hned jsem dokonce i věděla, co budou vařit...
Není tady
Je to maďarský kanál, vaří podle několika světových kuchyní. Teď tam právě začali vařit tradiční jídla méně kalorická, např. do guláe orestovat jen část cibule, ostatní povařit, místo smetany jogurt atd.
Není tady
A co chlebová střídka? Ideální na gulá.
Není tady