Oznámení

1. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednoduše upéct to nejlahodnější cukroví!

1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je všechny a také tradice s nimi spojené.

#1 30. 4. 2008 8:22

Madis
♥♥-----

Jak si umět říct o pomoc

Tak jsem dnes ráno zase měla nepříjemno. Odnaučuju mladší dítě nočnímu kojení. Jsem totál nevyspalá a manžela jsem preventivně poslala spát jinam. Ráno jsem se ho ptala, jak se vyspal. Chtěla jsem ho poprosit o pomoc na dnešní noc. Místo toho jsem slyšela jen stížnosti, že se  nevyspal,  že šel spát dřív , ale to mladší asi utiším jen já, pak v noci ho budila i starší....

Moc mě to hryže, potřebuju pomoct a jako bych byla na vše sama. Touhle větou mimochodem toho svého muže spolehlivě nakrknu. V hlavě mám zmatek, jsem nevyspalá a nevím, jak to udělat. Už tak si hraju na hrdinu, málokdy si řeknu o podporu a pomoc a když už na to dojde, zase to dělám blbě. Tak kdybyste byli tak laskaví a poradili mi, nebo napsali svůj názor.

V podstatě jde o houby, za týden bude dítko snad už v noci dobré a za dva tři roky nám to noční vstávání k mrňatům skončí. Jenže mě to deptá teď a teď bych s tím potřebovala něco udělat.

Není tady

#2 30. 4. 2008 8:45

Somaia
Host

Re: Jak si umět říct o pomoc

Madis, zažila jsem stejnou situaci, i když je to už mnoho let zpátky, pořád mám v podvědomí, jaké to bylo "šílené" období. Měla jsem dvě děti krátce za sebou... prvnímu byly necelé 2 roky, když se narodilo druhé. Starší se budilo v 5 ráno ...vyspalé do růžova  a miminko  bylo totální nespavec ožívající převážně v noci..... Chodila jsem jako mátoha zhruba 3/4 roku než se režim obou dětiček trochu sladil dohromady. Nezbývalo mi nic jiného, než některé domácí práce prostě zredukovat na minimum a pak využívat i chvíle přes den, kdy obě děti spaly... spala jsem taky.
Svého muže, který tehdy tvrdě pracoval, abychom to zvládly finančně, už jsem ani nechtěla zatěžovat nějakým nočním vstáváním, taky spal  v jiném pokoji. Během dne však výrazně pomáhal s běžným chodem domácnosti.
Moje rada je... vydržet a spát i přes den jakmile se naskytne příležitost a rozhodně se vykašlat na to, že není vyluxováno nebo umyté nádobí. Otce bych, pokud pracuje...big_smile tím asi nezatěžovala. Za chvíli na to budeš  jen vzpomínat  stejně jako já...

#3 30. 4. 2008 9:55

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Madis, vyčerpání z nevyspání dokáže člověka umučit.
Možná potom ani nedokážeš správně formulovat a dopadneš jak pepánek nezdara.
Rada Somaii ale stojí za vyzkoušení - jakmile dítka padnou, padni taky - nabrat síly je to pro tebe teď to nejdůležitější.
Drž se holka, tvý děti za to určitě stojí smile
(i když jsem taky jednou držela deset nocí stále řvoucího synáčka hodně blízko okna... smile )

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#4 30. 4. 2008 10:19

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Madis a proc odnaucujes nocnimu kojeni? va va va
Neni lepsi to nechat plynout jak to je?? Jedine, co ti muzu pordit a co jsem delala se svyma detma bylo, ze jsem si k nim do pokojicku poridila  takovou malou "minibludicku" Pres den, po kojeni jsem si s nima povidala, blbla, nosila.... ale v noci jsem jen rozsvitila tu pidilampicku, prebalila, nakrmila a bez jedineho slova, ci pohlazeni je soupla do postele, zhasla a sla jsem si lehnout. Pochopili tak nejak sami, behem prvnich 4 mesicu, ze v noci se spi.
Kolik tomu malemu je??

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#5 30. 4. 2008 17:04

Madis
♥♥-----

Dito, malé je deset měsíců. Už byla jednou na noc odstavená, ale chytla střevní virozu a protože byla jen na mléku z kojení, vrátila se k němu i v noci. V tomto věku jí pouze denní mléko nestačilo a ostatní jídlo blinkala. Takže mi nezbylo než se rozkojit. A protože se potřebuju vyspat, tak holt holka musí mít utrum v noci. Od narození uměla spinkat 6-8 hodin v kuse. Jen si na to ted zase potřebuje vzpomenout.

Kdybych to nechala plynout, jak to je, tak toho kozofila neodstavím nikdy. Ta starší byla taky závislák.

O tom ale moje debata není, vím i že tohle období přejde a že puberta možná bude horší. Muž odpoledne přišel s rukou k smíru, nechal mě ted trochu vyspat. Pomůže mi asi od půlnoci.

Problém je ve mě, mám dojem, že nemůžu druhé žádat o pomoc, když jsou na tom tak bídně. Já to přece nějak zvládnu. Problém je potom ta hrdinka, která taky občas padá na hubu a pak má ze všeho pocit marnosti, že jí nikdo nepomůže.

Vlastně je to jen jedna se situací se stále se opakujícím scénářem. Proto taky nehledám pomoc u maminek, ale v psychologické. Nerada bych si sama zkazila vztah jen proto, že ze sebe udělám služku, obě a všechny budu omlouvat, že oni teď zrovna nemůžou, proto, že jsou na tom třeba hůře než já. Jdu s kůží na trh právě proto, že tohle nechci.

Není tady

#6 30. 4. 2008 17:10

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Možná, že svůj stín nepřekročíš.
Moje doporučení zní stále stejně : Nejdřív řešit životní nutnosti (a to se dvěma maličkýma dětma je pěknej záhul) a pak to ostatní...
Mezi "ostatní" počítám to, piplat se v tom, jestli ze sebe dělám služku nebo jestli nejsem falešná hrdinka.
A jestli tam teď tvůj manža je a hlídá, tak PROČ SAKRA NESP͊ ???

Není tady

#7 30. 4. 2008 17:11

Amriana
♥♥♥♥♥♥-

Malej byl nespavec od mimina ...8x za noc vzhůru ... do tří let se budil aspoň 2x ...chápu Tě, jak Ti je když nejsi vyspaná ... Člověk sotva leze.No říct o pomoc .My měli s mužským "služby" o víkendu.V so vstal on k malýmu, a ráno si ho vzal postaral se a já dospala celej týden.Někdy jsem spala jak v bezvědomí třeba do tří odpolko.A v neděli zase spal muž.A víš jak jsem toho dosáhla ? Jednou jsem usnula u nedělního oběda nad bramborovou kaší s řízkem tak tvrdě, že mě musel vzít do náruče a odnýst na postel. Vlastně jak mi pak řekl až pak pochopil, že už nemůžu.Takže rada ? Usni nad řízkem...Nééé.Co místo všeho povídání okolo říct prostý, já už nemůžu...Myslíš, že to nepochopí ?

Upravil(a) Amriana (30. 4. 2008 17:17)

Žena bez muže je jako ryba bez jízdního kola. (Gloria Steinemová)

Není tady

#8 30. 4. 2008 17:22

Madis
♥♥-----

Jess, protože už jsem spala, přes den nenaspím víc jak 20 minut. Muž je schopný spát dvě tři hodiny v kuse i odpoledne, já ne. Já se vzbudím a musím vstát. Nedá mi to, chápeš? Pak padám na hubu, protože jsem nepostradatelná.

Amriano, tak daleko to u mě nikdy nedošlo a sakra mᚠpravdu, říct "já už nemůžu" je moc těžký.... Beru to jako selhání? Teď se ptám sama sebe. MOc mi to pomáhá utřídit myšlenky. Já na to nakonec dojdu,ale teď potřebuju ty vaše slova. Ty moje už znám a lehce si je vyvracím wink

Není tady

#9 30. 4. 2008 17:50

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Holka, dy já vím, že se přemýšlení nedá zastavit...
Jenom jsem ti chtěla říct, že ty věci nejsou tak černé, jak to momentálně vypadá.
Taky bude zničehonic pohoda, klídek ...(tabáček ? smile ) ...
A ty se v té pohodě budeš rochnit a bude to zlatorůžový smile
Tak na to mysli, až tě popadne depka.

Upravil(a) Jessika (30. 4. 2008 17:50)

Není tady

#10 30. 4. 2008 17:55

wanesa
♥♥♥♥---

ahoj Madis mám pětitýdenní dvojčata a nekojím jsme na umělé stravě, dvojčátka  mi nejdou sladit dohromady, buď se vzbudí jedno, nebo se vzbudí druhé, samozřejmě každé v jinou dobu, pak se zase vzbudí obě a já nevím kterému se věnovat dřív a tak druhé pláče, někdy je to na roztrhání, jsem taky nevyspalá, ale jsem zvyklá, nikdy jsem toho moc nenaspala...........noční krmení většinou zvládám sama, nechci muže budit, když chodí na celý den do práce, takže pokud se on sám nevzbudí pláčem a nenabídne mi pomoc tak ho většinou neotravuji, občas ale taky to když mi rupnou nervy a já jsem třeba vzhůru od jedné do pěti do rána v tahu, tak ho vzbudím a řeknu si o pomoc...........nikdy mi to neodmítl a nikdy ani slůvkem se nezmínil, že by mu to vadilo.........koneckonců jsou to taky jeho děti, ..........přes den pomáhá co se dá když je doma, přebaluje, krmí, hlídá tak mám občas i čas se přes den prospat.....ale mě to nejde, nikdy jsem nedokázala usnout ve dne, nevím proč, ale ve dne usnu tak 10x za rok i když jsem unavená sebevíc nejde mi to.................

Ale jak tady radí holky, vykašlat se na to, že není uklizeno, vyžehleno a zkrátka když dítko usne jít spát s ním, není nic hezčího než objímat svoje miminko, usnout u něho a taky se u něho probudit...........

Není tady

#11 30. 4. 2008 21:04

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Madis, tak to je o necem jinem. V deseti mesicich uz asi ten lumpik vi, jak to funguje, kdyz si zabreci..... lol
Jednou jsem koukala na porad na Real Time (v Cr to bezelo myslim pod nazvem chuva v akci) resili tam presne ten problem jako mas ty - rok a pul stare mimco, ke kteremu se vstavalo 4x za noc na kojeni.
Ta psycholozka vystrnadila maminu na vikend do hotelu s argumentem, ze neprichazi v uvahu aby pri nocnim rvani vybehla kojit a manzu nechala, at pri probuzeni donese malinko mineralni vody bez bublinek a da napit z hrnecku (ty bys asi mohla mit jeste povolenou flasku lol) nebudes tomu verit, ale za 5 krutych noci bylo po problemu.
Opravdu by se k tomuto manza, pripadne babicky/dedeckove nedali ukecat.???
Mozna by byl manza hrdej, az bys mu jednou rekla, ze diky nemu je v noci klid (my vime jak to bylo reta ) a na nocni straseni a nevyspalou manzelku by si ani nevzpomnel. asi bys tim zabila dve mouchy jednou ranou

Upravil(a) Dita.L (30. 4. 2008 21:08)

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#12 30. 4. 2008 21:29

merunka
♥♥♥----

Madis,vyčerpání z nevyspání jsem taky zažila u svého prvního dítěte.Budil se pravidelně ve dne v noci po dvou hodinách na kojení.Postupně to začal natahovat,ale definitivně jsem ho kojení v noci odnaučila ím,že jsem mu místo mlíka dala flašku s čajem,který samozřejmě nechtěl.Cucnul si,zašklebil se a vyplivl,že to nechce.Tak jsem mu dala dudlík,rozeřval se,tak jsem mu dala zase ten  čaj a vše se opakovalo a pak to vzdal,asi mu došlo.že nic jinýho prostě nedostane.Ješte pár dní to zkoušel,ale už jen třeba jednou,nebo dvakrát za noc a tím to zkončilo,bylo mu něco málo přes sedm měsíců.Dnes je mu osm a půl roku a právě se z pokoje ozývá hlasité chrápání big_smile
Neboj vydrž,chce to trochu času a pevné nervy.stolt

Není tady

#13 30. 4. 2008 21:31

merunka
♥♥♥----

Každopádně žádné selhání to není.A věř mi,že tě chápu velmi dobře.Já se párkrát i po ránu rozbrečela,že už nemůžu.Držim palce:supr:

Není tady

#14 30. 4. 2008 23:41

mashanka
Zablokovaný

Víš, ono nejde jen o děti, o kojení.......
Zeptal se ten tvůj poklad někdy tebe, jak ses vyspala, vzal děti na procházku, aby sis alespoň chvíli odpočinula..... pokud ne, něco je špatně. Špatně je to, že se o tebe nezajímá, že nevidí nebo nechce vidět, jak jsi unavená.

Vím, že je to trochu všivárna, ale musíš začít s léčením nebo se to bude zhoršovat. Já bych si zamarodila. Šla bych k doktorce, přinesla si neschopenku a pro něho ošetřovačku. Potom bych zalehla do postele a stonala. Samozřejmě, s tím nejnutnějším bych mu pomohla, ale jinak bych ho v tom nechala pěkně vykoupat - není lepší léčba, než když si to všechno sám vyzkouší

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#15 1. 5. 2008 8:24

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

mashanka, naprosto souhlasím tummenupptummenupptummenupp

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#16 1. 5. 2008 14:55

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Madis, ty jsi rozumná osůbka a dělᚠmoc dobře, že to chceš řešit teď a za chodu smile
Já s tím čekala, až děti vyrostou a bylo to dvacetkrát t잚í, protože zvyk je holt železná košile....na obou stranách.
Moje praktická rada je: sežeň si někde diktafon, jaký se umí zapnout i hlasem a nech ho někde povalovat. A pak si poslechni, JAK mu o tu pomoc říkáš. Protože když ti tady budem radit, že to mᚠvyslovit asi jako "chceš cheba, brouku?" tak by ti to moc nedalo. Nejlepší je slyšet a vidět sama sebe - pak se to napravuje samo smiletummenupp

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#17 1. 5. 2008 19:50

Madis
♥♥-----

Opravdu mi nejde o to odstavení, vím jak na to , starší jsem taky odstavila bez pomoci, sama. Nemám problém ustát to a mlíko nedat. A o tom to je. Lupino, vystihla jsi to perfektně, až na to, že prosím pomoz nevyslovím. Vždycky čekám, až se mě chlap zeptá chceš pomoct? Taky chodí na procházky, taky umí přebalit, postarat se o obě, ale mě to někdy přijde málo, dobrovolně na sebe nakládám víc a víc a odkládám to, že pomoct potřebuju. Je to  chyba v softvéru.

Jako by to stále byla jen moje práce a navíc bez odchodu domů.

Tloukla bych se do hlavy. Jsem schopná vzít na ruku dítě, přes rameno dvě tašky a kočár nechat tátovi. Sice taky naloženej, ale.... Mám dojem, že chlap se mnou přestal bojovat, když si to chci naložit na hrb, tak at se klidně strhám.

Hledám kořeny a nacházím je ve výchově. Uměla jsem pomoct a máknout, nebyl pro mě nic problém, tahat těžký pytel, okopávat, vozit kolečko.

A ted si neumím říct prosím pomoz, nemůžu, nebo nedej bože jak to uděláme, když si potřebuju odpočinout?

Není tady

#18 2. 5. 2008 7:20

mashanka
Zablokovaný

Ale nám jsi to říct přece uměla - tak když ti to nejde vyslovit, co mu dát tohle vlákno přečíst ?

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#19 2. 5. 2008 9:34

Barusja
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Plzeň

ahoj Madis,
držím Ti palce. Mám podobnou výchovu jako ty, odjažkiva jsem byla zvyklá dřít a makat a o pomoc si říct neuměla. Když jsem byla na MD, tak jsme doma net neměli a já si nemohla aspoň trošku ulevit, tím, že něco napíšu. Můj BM byl to samé. On byl od rána do večera v práci a potřeboval odpočívat a to i o víkendu i o dovolené, a to ikdyž jí měl 14 dní. Nikdy jsem nezažila, aby mi s čímkoli pomohl. Zkus si o tu pomo říct a nebo udělej to co radila Mashanka. Je to sice drsné, ale možná to zabere.
Jinak já dlouho nekojila, ale zkus dát jenom čistou vodu ve flašce. Já se časem naučila chodit spát s malým po obědě. On hned usnul a navíc v mém objetí vydržel spát i hodinu a déle. On do roka a půl spal 20 min dopoledne a 20 po obědě, takže to bylo na pěst:) nic jsem nestíhala

Není tady

#20 3. 5. 2008 15:14

Madis
♥♥-----

Je to můj problém, on mi fakt pomůže, když si řeknu. Já to nedokážu vysvětlit.

Třeba dnes jsem se odpoledne na vše vyprdla. Spala jsem. A když mi zvenku po hodině manžel volal, že malá potřebuje sváču, tak jsem se dověděla, že on by taky rád spal. A proč se tedy jí cítím provinilá že odpočívám? To mi řekněte......

Prostě jak si přeinstalovat to debilní nastavení?

Není tady

#21 3. 5. 2008 17:31

Eliska23
♥♥♥----

Ptas se proc. No to je jednoducha otazka: Mas normalni prirozeny MATERSKY PUD.
Delala jsem to taky, myslela jsem ze jsem nenahraditelna a dokud mi manzel nedokazal ze by to zvladl beze me, tak jsem se citila ve stresu, ze vsechno zalezi jen na me. K tomu ale aby ti to dokazal mu musis dat prilezitost. Ja nechapu, proc mu to nereknes normalne. Je to jeho decko, tak at je taky unaveny. Kdys spite kazdy jinde, aby dite zbytecne nebudilo, tak v sobotu mu proste dones dite a rekni milacku ja bych se chtela dneska vyspat tak kdys nejdes zitra do prace, tak bys mohl tuto noc vzit dite na starost ty. To je vse. Jsou chlapi, co na pomoc nikdy neprijdou sami,protoze jednoduse je to nenapadne. Musi se jim to rict. Treba si mysli, ze se takle honit chces a nebo ze by to lepe nes ty neudelali, a proto je potreba aby meli vetsi duveru sami v sobe. A proto ho musis zapracovat. Bude se citit vic potrebny, a uzitecny v rodine. Ja to pochopila hodne pozde, a u nas se k vuli tomu zhroutil cely stav, nerikam ze to musi byt i vas pripad! to ne, ale je to kryzova doba kdy plati prave ten slib pred lety. " v dobrem i zlem...." TAk mu pomoz aby ti pomohl. wink

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí