|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Stránky: 1 2

Stále se nemohu rozhodnout jaké plenky používat - miminko se narodí v létě. Ŕíkám si, že zkusím jednorázovky, ale odrazují mě ty zápory - nebezpečí snadno zapařeného zadečku a prý snad se pak dítě pozdě naučí na nočník. Kdybych se nakonec rozhodla pro klasické staré čtvercové plínky, kolik bych jich měla mít? A stačí prát v pračce na 90 stupňů nebo bych opravdu
musela vyvařovat v hrnci na sporáku??? Říkám si, jestli nebudu špatná matka, když dítěti nedopřeju na zadeček bavlnu, ale jen nějakou papírovou chemii. Samozřejmě chci pro dítě to
nejlepší.
Není tady
A co zkusit kombinaci jednorázovek i látkovek?
Já mám v plánu používat jednorázovky a látkovky přibližně napůl, pokud možno víc látkovky, ale zatím jsou to jen plány, takže uvidím, jak to pak půjde
Plínky (a to ani klasické čtvercovky) se nemusí vyvářet, co jsem se dočetla na babinetu, tak většina holek je pere na 60 a to mi odsouhlasila i moje máma
Pro novorozence je asi fakt lepší ty plínky (bavlněné čtvercovky) žehlit - a nebo žehlit aspoň tu, která přijde k tělíčku. Plínky a plenkové kalhotky z moderních materiálů se žehlit a vyvářet nemusí (a ani většinou nesmí).
Počet plínek závisí na tom, jak často chceš prát a kolik jich chceš a budeš dávat na sebe (prodávají se různé gramáže a taky jestli budeš používat "široké balení", přebaluje se cca 8x denně, někdy i víckrát.. 60 plínek čtvercovek by mohlo možná stačit, když budeš mít v záloze i jednorázovky.
Jinak dneska se plínky prodávají klasické bavlněné čtvercovky, ale i různě tvarované plínky ze spousty materiálů a svrchní kalhotky (na plenky) taky.
Podívej se třeba sem: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?nam … w_topic=30 Mně osobně ty stránky přijdou dost nepřehledné, ale je tam o těch látkovkách spousta informací, když se tím prokoušeš. Já jsem u nich strávila dost času, protože látkovky používat chci a chtěla jsem se dozvědět co nejvíc. Stejně jako ty si myslím, že jednorázovky jsou sice praktické, ale prcek je "v chemii".
Jinak já jsem něco kupovala třeba tady: www.slune.eu
Upravil(a) yellow108 (27. 4. 2008 17:55)
Holky neblázněte, snad si nechcete pořizovat klasické látkovky?
To chcete léto strávit u pračky a kýblem pokaděnejch plenek? Jednorázovky jsou prodyšné a není s nimi žádný problém (ale jsou bohužel neekologické), pro novorozeně v létě se mi zdají nejlepší Pemprsky a nebo huggiesky, později vychytáte které vám vyhovují, u nás jsou to huggiesky na noc a tesco fialky na den. Já bych do látkovek nešla ani kdyby mi je dali zadarmo
a mám už druhého prcka. První kluk byl na jednorázovkách a bez plen od 20 měsíců, od 18 měsíců bez plen v noci. Takže nebojte 
Není tady
Čekanko 
Mně osobně je "filosofie látkových plínek sympatická". A kromě toho mám k ruce mamku, která už teď plánuje (a těší se), jak bude prát a žehlit. Tak jí tu radost nechci upírat ... 

Mám asi 25ks bavlněných plínek na blinkání,pod hlavičku,atp a můžu říct,že mi to na praní a žehlení,společně s oblečkama bohatě stačí.Představa,že bych měla žehlit 80 plínek je hrozná
.Zažila jsem to u dcery pře 13ti lety a bohatě mi to stačilo.Ať žijou jednorázovky 
Není tady
Já se tu nechci pouštět do debaty, jak jsou látkovky úžasný (notabene když mám vlastní zkušenost jen dost dávnou s neteřema a synovcema), ale ty "moderní" plenkové kalhotky se fakt žehlit nemusí a práce s nimi o moc víc taky není (např. při použití separačních plínek-vložek). A nevyprodukuje se tolik odpadu - to mně osobně docela vadí. Přijde mi to jako přežitý a neinformovaný názor - to vyvařování - žehlení.
Ale jak říkám, zkušenost s vlastním dítětem zatím nemám - ale snad se i tak mohu dopustit nějakého názoru 

Tak vidím - pěkná diskuse. Úplně mě překvapilo, kolik možností těch látkových plen je. Myslela jsem, že zajdu do obchodu a koupím množství x kusů plen 80x80, separační plenečku a pár plenkových kalhotek. Nebo se mýlím? Ty klasické látkové čtvercové plenky se dávají jedna nebo dvě? Jsem z toho docela zmatená. Asi to udělám tak, že nakoupím různé druhy jednorázových plenek (a látkových jen těch 30 na jiné použití než na zadeček) a uvidím, co malé bude vyhovovat. Kdyby jí to dělalo vyloženě špatně na zadeček, tak můžu ty látkové dokoupit a prostě začít s nimi, ne? Jo, a co ty kalhotkové látkové pleny, ty se mi jeví jako docela dobré...
Není tady
Tak to ja se klidne do debaty o uzasnosti latkovych plinek pustim

V sestinedeli jsem davala Sofince latkovky na doma a na cesty a na noc jednorazovky, ted uz latkujeme vzdy a vsude :super:
Zadne vyvarovani v hrnci neprovozuju, plinky peru na sedesat v pracce, ctvercove zehlim, kalhotkove nikoli. Pouzivam separacni plinky, pocurane prepiram, pokakane splachuju do zachoda. Fleky od kakani natiram zlucovym mydlem od Ulricha a peru v prasku MioFresh a skvrny mam na jedine pline, kterou jsem byla lina natrit tim zlucovym mydlem.
Jak uz jsem tady v nektere debate psala, dost jsm se zdesila, kdyz jsem si precetla, ze dite vyprodukuje jednu tunu odpadu v podobe jednorazovych plen a ta se pak rozklada asi dvacetpet let.... a taky o zvysenem vyskytu zanetu mocoveho mechyre a jinych infekci u deti v jednorazovkach....a krome toho latkovky jsou krasne barevny uz se tesim na leto 
je to jen na rozhodnuti kazde z nas.... 

Není tady
Tak to já se na rovinu přiznám, že jsem líná prát, věšet a žehlit pleny.
U prvního dítěte jsem nadšená nakoupila látkových plen, že je budu používat a za dva měsíce už jen ležely nevyužité ve skříňce. Teď jsem se o to už ani nesnažila.
Není tady
přikláním se k názoru-jedině jednorázovky... pamatuju si začátky,když jsem látkové pleny používala -jen kvůli kyčlím-na jednorázovku,když blindil, pod hlavičku..a to jsem měla pocit,že jsem jen prala plíny a žehlila a při představě že to dělám dva roky.. 
to ten čas využiju radši jinak..a příjemněji..
(koukám že tato diskuze,je taková rozjetá,jako diskuze o očkování..)
Upravil(a) sudina (27. 4. 2008 21:09)
Není tady
Pere prece pracka
kalhotkove latkovky se zehlit nemuseji.... a jinak zehlim, kdyz mala spi a netrva mi to vic jak pulhodiny dvakrat tydne.... to rozhodne obetuju....

Není tady
každý má určitě svoje pro a proti. Dneska i ty látkové plenky nejsou co bývaly a není s nima tolika práce, nicméně od narození dávám pampersky a jsem max. spokojená.
Není tady
No nevím nevím s těma látkovkama,právě naopak jednorázovky jsou dělány na principu že vsajou tekutinu a zadek je suchý,u látkovek bych se naopak bála že dítě bude opruzený a ještě když si představím toho praní žehlení
.

Není tady
No já nevím....., aby nám ty děti (teda hlavně holčičiky) za pár let pěkně nepoděkovaly za to, že byly 24 hodin denně naložený v nějakým "chemickým gelu". Tedy až budou mít třeba opakující se gyn. záněty a záněty močáku. Úplně tu chybí nějaký pohled z druhé strany - ta reklama výrobců jednorázovek nás zmasírovala opravdu pěkně..... 
Na staršího kluka jsem používala látkovky, neměla jsem automatku a řeknu vám,bylo to šílený. a to i když jsem nežehlila. Ono každý den vymáchat je než je dát do pračky, musíte mít kýble s vodou, jeden na počůraný,druhý na pokaděný, pak to pověsit, když neschnou, je vlhko,prší, netopí se. Skládání také zabere náký čas. o žehlení nemluvím, to jsem žehlila do 3 měsíců.
Na mladšího kluka jsem používala jednorázovky, na holku ted tady a do látkových bych po mé zkušenosti nešla.
Jo a kluci se naučili oba stejně na nočník do dvou let.
Upravil(a) dusička (28. 4. 2008 11:54)
Není tady
Yellow přikláním se k Tvému názoru... nikdo ještě pořádně neví, co to s těma pipkama a pindíkama v dospělosti udělá... jednorázovky jsou poměrně čerstvá záležitost... ale moje ségra je mívala a už teď, v 9ti letech má docela potíže se záněty...a neteř to samé
já bych raději používala látkovky... ale zase z praktických důvodů, to zřejmě půjde jen minimálně
máme malinkej prostor pro bydlení a vzhledem k termínu porodu, pochybuju, že mi ty plínky budou schnout venku na šňůrách
a už tahkle bude problém mít tu jeden sušák, natož další pro plínky
takže to zkusím kombinovat, uvidíme, jak to půjde...
Není tady
Holky - a kde je psáno,že jsou záněty z papírovek?
Já jsem vyrostla na lákovkách a trpěla jsem výtoky od mala.
Není tady
dusička napsal(a):
Holky - a kde je psáno,že jsou záněty z papírovek?
Já jsem vyrostla na lákovkách a trpěla jsem výtoky od mala.
Dusičko, to je právě ono... Nikde to (možná zatím) psáno není. Vždyť kdo by to psal? Výrobci jednorázovek? A žádné jiné názory veřejně slyšet nejsou. Ty názory najdeš jen na stránkách propagujících látkovky, jinde jsem se o tom teda nedočetla (tedy ne že bych cíleně hledala). Každý přece máme možnost si to přebrat po svém... 
Upravil(a) yellow108 (28. 4. 2008 12:48)
Tak mi to nedá, abych nepřispěla. Sama jsem před porodem neměla o nových látkovkách dost informací a doteď mě mrzí, že používáme jednorázovky. Snažím se alespoň na noc dávat malé ekoplenky Moltex - kupuju je v Německu, kde stojí polovinu co v Čechách. Důvodem je právě chemické bělení plenek (aby hezky vypadaly...), napouštění různými parfémy (v našem okolí je několik dětí, co zápasí kvůli tomu s kožními problémy...) a samozřejmě absorbční gel, u kterého si nikdo není jistý jeho složením...
Dušičko - také bych na dítě nikdy nepoužívala obyčejné látkovky, muselo to být šílený, co dřív maminy zvládly, a to bez automatické pračky. V dnešní době jsou takové možnosti, že opravdu u druhého dítěte nebudu váhat a do látkovek půjdu, jednorázovky jenom na delší výlety apod. Ale žehlit to a vyvařovat v hrnci, to by mě taky nikdo nepřinutil
a ještě poznámka - existují různé přednášky a kurzy (asi jen ve větších městech...), kde se o nových možnostech dá dozvědět opravdu hodně informací, takže doporučuju - pokud nemáte kamarádku, která látkovky používá a předvede jednotlivé druhy a vysvětlí.
A poslední důvod pro: důvod finanční 
Není tady
Ano - každý máme právo si o tom rozhodnout. Já se nehádám, jenom jsem napsala svou zkušenost. 
Není tady
Vendulak: A kde konkrétně ty Moltexy kupuješ? Na netu a nebo někam jezdíte? V Čechách jsou opravdu hodně drahé.
Yellow, v Německu je mají v každý větší sámošce, já je kupuju v Rewě. V Čechách se dají koupit asi jenom na netu, někdy se nabízí i druhá jakost, která je levnější a není s ní žádný problém 
Není tady
No já měla na první dítko, tj. před 12 lety do 6neděl látkové..., Byl chudáček celej opruzenej a to jsem dávala látkový jen přes den a na noc jednorázovky, musela jsem ho mazat ( atech mastí co jsem zkusila) a já nevím co všechno mi Dr. radila, svítit na zadeček lampičkou - jako vysušovat, hodně rozbalovat atd.. Až jsem se nasr.la, a začla dávat jednorázové, a bylo po rudém zadečku i piňdíku. Tenkrát to bylo o dost dražší použít jednorázovky než dnes, ale pohodlí a spokojenost mimča mi za to stála. Jo a 8x-10x za den jsem ho teda do látkových nebalila, to jsem musela mnohem, mnohem častěji, hned byl pročůranej skrz na skrz + ještě kde mu to proteklo. Tak já mám porovnání a jdu do jednorázových. A na nočník začal chodit taky brzo (ale musela jsem na to dohlížet, chce se ti, poď zkusíme to atd.) a do dvou letech už byl úplně bez plín.
Není tady
Munalo, dřív používat jenom látkovky (bavlněné čtverce) asi musel být velký opruz. Ale dnes můžeš používat látkovky a přitom (s trochou nadsázky) nemusíš mít jedinou bavlněnou čtvercovou plenu. Jde jen o to si sehnat ty informace. 
taky bych používala ty kalhotky, ale zdají se moc velké pořizovací náklady, navíc další dítko už neplánuju. ale fakt obyč. látkovky nebrat.
Není tady
Stránky: 1 2