29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám veliké trápení-táta mi ještě před svou smrtí odkázal rodinný domek ze zahrádkou.Bydlím v něm s moji maminkou,která tam má doživotní bydlení.Mám také bratra ,který je ženatý a chtěl by se svojí rodinou v našem domě bydlet.Nevím jak to udělat .DÁ SE DŮM ROZDĚLIT NA DVA MAJITELE?JAKÝ JE ROZDÍL MEZI DAROVÁNÍM A PŘEPSÁNÍM MAJETKU?Jaké máte zkušenosti ?
Nechci udělat něco,čeho bych pak litovala a nemám se s kým poradit.
Chtěla jsem celý dům napsat na jejich synka .Já děti mít nemůžu a vdávání taky neplánuju.Švagrová mi ,ale velice důrazným tónem řekla,že ona v podnájmu u svého synka nebude!Nechce být ani v mém podnájmu.Přistoupila by na polovinu domu.Naše vztahy(já a švagrová)nejsou ideální.Podle mně je sobecká a pohodlná.Bydlíme na vesnici a do města musíme dojíždět.To se jí taky nelíbí.Mám taky obavu ,že jim dám polovinu domu a oni se odstěhují do města.Já bych pak s tou jejich polovinou nemohla nic dělat (opravy).Švagrová je velmi panovačná(jedináček)a bratra má tak zmáknutého,že kdyby mu řekla -skoč do studny-tak skočí.
Děkuji za jakoukoli odpověď.
Upravil(a) arwenah (25. 4. 2008 1:19)
Není tady
Ja bych na tvem miste vubec neresila nejake darovani nebo prepis ani poloviny natoz celeho domu. Pokud jsi ochotna jim nabidnout ubytovani ve svem dome, tak nabidni, ale jasne nastav predem pravidla (kolik zaplati a za co, jestli budou nebo nebudou prispivat na opravy a na jake, jestli muzou uzivat vsechny prostory nebo jen nektere atd.). Pokud se jim to nebude libit, muzou jit bydlet jinam. Predejdes podle me hodne problemum. Pokud nekdy v budoucnu budes chtit prepsat dum na jejich syna, tak mas moznost mu ho odkazat.
Není tady
No jak ti poradit. pecule nějak naznačila a vyjádřila se. Já neporadím o nic lépe. Snad s možností co vše nastane.
Takže pokud bys darovala, převedla a nebo jinak přenechala polovinu svého majetku nastanou jisté problémy. jednak ten barák budou zpravovat dvě osoby, současně druhá osoba může s tímto majetkem nakládat a i když v katastru bude mít jen polovinu nepřímo může zadklužit a pak i projet tu část nemovitosti.,kde pak budeš mít nezvaného hosta a nebo budeš muset těžce zaplatit kdysi svůj majetek.
Pokud přenecháš k bydlení-přespání pak se bratr s jeho ženou mohou užívat vše co je v nemovitosti.¨
Pokud chceš tak doporučuji pronajmout byť za symbolickou cenu nákladů na údržbu nemovitosti a nákladů na vodu, elektriku a tak.
Pokud říkáš že švagrová není ta která by byla parťákem pak doporučím ani o jedné z variant neuvažuj. Čím dýl bude v baráku tím víc si bude dovolovat a až nakonec bude ovládat tebe. Ale je to můj názor rozhodnout se musíš sama.
P.S. je pravdou že npokud by jsi nemovitost i část pronajala je ttřeba postupovat ve smyslu zákona o živnostenském podnikání.
Upravil(a) Pisatel (25. 4. 2008 8:34)
Není tady
arwenah, tohle bys neměla řešit se švagrovou, ale jedině s bratrem. Jestli nemá kde bydlet, tak podnájem v TVÉM domě za obvyklých podmínek, pokud bydlí, tak není co řešit. Na to darování synovci bacha - jako nezletilého by ho stejně zastupovali rodiče. Na tvém místě bych počkala na jeho zletilost a pak teprve uvažovala o daru. Švagrová evidentně začuchala možnost přijít bezpracně k majetku - kdyby nebydleli, klidně by souhlasila s tvým návrhem a ne "přistoupila" na 1/2 domu. Ona totiž nemá na co milostivě přistupovat, jí se to netýká.
Není tady
Taky bych řekla že švagrové svítla možnost přijít k majetku v podobě půldomu přes tvého bratra,bacha na ní.
Není tady
helena napsal(a):
arwenah, tohle bys neměla řešit se švagrovou, ale jedině s bratrem. Jestli nemá kde bydlet, tak podnájem v TVÉM domě za obvyklých podmínek, pokud bydlí, tak není co řešit. Na to darování synovci bacha - jako nezletilého by ho stejně zastupovali rodiče. Na tvém místě bych počkala na jeho zletilost a pak teprve uvažovala o daru. Švagrová evidentně začuchala možnost přijít bezpracně k majetku - kdyby nebydleli, klidně by souhlasila s tvým návrhem a ne "přistoupila" na 1/2 domu. Ona totiž nemá na co milostivě přistupovat, jí se to netýká.
I ten "dospělej synovec to může převést na matiku neděli bych je to sice vůči bráchovi zlé, ale asi otec věděl proč to dělá.
Není tady
Děkuji Vám všem ,kteří jste odpověděli.Hodně jste mi pomohli.
Pecule-bydlení jsem jim nabídla,bydlí s námi ,ale je jim to málo.Platí jen inkaso,nájem jsem nepožadovala.
Pisatel-že by zadlužili nebo prodali svoji polovici-toho se taky obavám.
Tajgr,Helena-taky mi to příjde,že jí jde o majetek.
Není tady
Arwenah tak to víc neřeš, pokud se jim nelíbí to co jim nabízíš (myslím, že je to velkorysé), tak mají možnost si pořídit vlastní bydlení podle svých představ. Sice asi budeš podle švagrové za zlou, ale to je opravdu jen a jen její problém.
Není tady
Tiina napsal(a):
Nic na ně nepřeváděj. Pokud už teď vztahy nejsou nic moc, tímhle by se to jenom zhoršilo. Pokud tam bydlí, stanovit podmínky a trvat na jejich plnění.
přesně tak, dokud jí tam nic nepatří, musí se chovat slušně, ale jakmile by jí část patřila, viděla bys co s některými lidmi dokáže udělat majetek
Není tady
Nooo, já bych na ty řeči o jedináčcích byla opatrná . Podobné chování, jako má švagrová Arwenah, mají obě manželovy sestry, a to jich bylo 5 sourozenců
Rovněž ze 3 otcových sourozenců se "vyskytl" jeden, který jim podvodným jednáním sebral podstatnou část majetku...
Ale to je vedlejší.
Jinak bych taky, jak tu radí ostatní, opravdu nic nepřepisovala. Jednou je barák z nějakého důvodu Tvůj, tak si v něm nech bydlet, koho chceš, ale s jasnými pravidly. Na přepis máš času.....
A Petr HI má bohužel pravdu.
Upravil(a) Tercila (25. 4. 2008 23:39)
Není tady
Opět děkuji za Vaše názory.
Jak jsem se zmínila o tom ,že je švagrová panovačná(jedináček) to jsem myslela tak,že všecko musí být po jejím.Pravděpodobně(moje domněnka) se všecko "točilo" jen kolem ní.Bratr je pochopitelně na její straně,je tak říkajíc "pod pantoflem".Nechce se s ní hádat tak raději mlčí.
Chtěla jsem jim pomoct a taky jsem si říkala ,že je dům dost velký .Nechtěla jsem být za tu "špatnou",ale jinak to nejde.Kdyby se dalo aspoň s bráchou rozumně promluvit ,ale tak...
Upravil(a) arwenah (26. 4. 2008 0:39)
Není tady
arwenah napsal(a):
Opět děkuji za Vaše názory.
Jak jsem se zmínila o tom ,že je švagrová panovačná(jedináček) to jsem myslela tak,že všecko musí být po jejím.Pravděpodobně(moje domněnka) se všecko "točilo" jen kolem ní.Bratr je pochopitelně na její straně,je tak říkajíc "pod pantoflem".Nechce se s ní hádat tak raději mlčí.
Chtěla jsem jim pomoct a taky jsem si říkala ,že je dům dost velký .Nechtěla jsem být za tu "špatnou",ale jinak to nejde.Kdyby se dalo aspoň s bráchou rozumně promluvit ,ale tak...
Dá!, promiň bude to ostré, ale jediné jak mu pomoc je požádat jej, aby se i se švagrovou odstěhoval. Uvidíš jak rychle brácha naslouchat. Ale i švagrová. Vím zní to hrozně ale jiná pomoc jak bráchovi pomoci není.
Není tady
Moje zkušenost(a nejen moje, i několik kolegyň mělo stejnou): Svůj majetek si ponechat, pokud chceš, aby to v budoucnu dostal synovec, tak sepiš závěť. Když se k tobě bude dobře chovat, tak ho tam stejně necháš bydlet, i když to nebude jeho, ale tvoje. Jakmile se zbavíš svého majetku, poznáš, co to obnáší, a to bych ti nepřála. Zaděláš si jen na doživotní starosti a problémy a často se stane, že spolumajitel původního majitele vyštve. No, nechci tě strašit, asi je to ta nejhorší varianta, ale není vyloučená. Dopředu nikdy nevíš, jak se kdo zachová, zvlášť když jde o majetek a švagrová je panovačná . Já bych jim stanovila pravidla soužití, když se jim nebudou líbit, ať si najdou jiné bydlení, o ničem jiném bych neuvažovala. Brácha nebrácha, z právního hlediska je vzhledem ke tvému majetku jako cizí člověk. Pokud je to tvoje, jsi pánem situace , svého bydlení a ve výsledku svého života.
Není tady
Děkuji všem za názory.Držte mi palce!Chci jim to říct příští týden.Pak napíšu jak to dopadlo.
Upravil(a) arwenah (29. 4. 2008 16:29)
Není tady
Ahoj! Tak už se to stalo.Bratr a švagrová si pěkně připravili proslov a den před máminými narozeninama to chtěli řešit.Byli jsme tam totiž všichni (další mí sourozenci a máma).Bratr a švagrová si totiž mysleli,že jsem to z nikým z rodiny neprojednávala .Chtěli vědět názor ostatních.Abych to zkrátila-ostatní ji řekli,že oni do toho nic mluvit nebudou ,protože je to moje a musím se sama rozhodnout co udělám.Pak proběhla výměna názorů,kdy mi švagrová vyčítala kde co(co já si vůbec nepamatuju,že jsem kdy řekla).Když jsem jí říkala,že bych nedovolila žádné stavění a přestavování(jak jsme se o tom bavili v minulé schůzce),na to mi řekla,že to nemysleli vážně,že to myslel brácha ze srandy(mě to teda moc srandovní nepřipadá).Poslední její verze je ta,že by uvažovala o tom ,abych to napsala na Marečka.Jsem z toho na nervy.Help me!
Není tady
arwenah napsal(a):
Ahoj! Tak už se to stalo.Bratr a švagrová si pěkně připravili proslov a den před máminými narozeninama to chtěli řešit.Byli jsme tam totiž všichni (další mí sourozenci a máma).Bratr a švagrová si totiž mysleli,že jsem to z nikým z rodiny neprojednávala .Chtěli vědět názor ostatních.Abych to zkrátila-ostatní ji řekli,že oni do toho nic mluvit nebudou ,protože je to moje a musím se sama rozhodnout co udělám.Pak proběhla výměna názorů,kdy mi švagrová vyčítala kde co(co já si vůbec nepamatuju,že jsem kdy řekla).Když jsem jí říkala,že bych nedovolila žádné stavění a přestavování(jak jsme se o tom bavili v minulé schůzce),na to mi řekla,že to nemysleli vážně,že to myslel brácha ze srandy(mě to teda moc srandovní nepřipadá).Poslední její verze je ta,že by uvažovala o tom ,abych to napsala na Marečka.Jsem z toho na nervy.Help me!
Hepl jsi dostala a myslím jasné, ale rozhodnutí je na tobě. Apropo kdo je Mareček?
Není tady
Já to nechápu. Tvoje švagrová nemá co uvažovat, jí to totiž jaksi nepatří.
Fascinuje mě, že jí necháš, aby se tak chovala a ještě přemýšlíš o tom, že na ní ( synovce ) přepíšeš půlku SVOJÍ střechy nad hlavou.
Rozhodně bych nic nepřeváděla, jestli tam chtějí bydlet, musí respektovat Tvá pravidla. Pokud se jim to nelíbí, můžou jít jinam. To za prvé.
A za druhé: Je to Tvůj dům, a švagrová, potažmo ani její syn, či manžel, na něj nemají žádné právo.
Otec ho daroval Tobě.
Tudíž si ho pěkně vlastni a pokud máš opravdu zájem, aby dům jednou pařil Marečkovi /předpokládám synovec /,
odkaž mu ho v závěti. Ale proboha, nic na nikoho nepřeváděj!
Není tady
Majetek je tvůj a pokud se tě někdo snaží přemluvit, abys část toho majetku darovala,tak si sama odpověz, proč. Když budou chtít žít v klidu a míru, tak tam přece můžou bydlet, i když to je tvoje, jen nemají možnost rozhodovat. Pokud nebude bratr spoluvlastník, tak musejí respektovat tvoje pravidla. To se jim asi moc nechce, pravděpodobně mají úplně jiné plány, proto část domu chtějí vlastnit. . Jakmile ho daruješ, máš smůlu. Budou si v domě jako spoluvlastníci dělat co chtějí. Přestavovat, do všeho mluvit, můžou část domu pronajmout, nebo prodat a ty jim v tom nebudeš moci zabránit, leda že by ses s nima soudila. Ve sporech o nemovitost často soud nařídí prodej celé nemovitosti a rozdělení peněz mezi spoluvastníky. Stejné to bude, pokud část domu daruješ synovci. Nevím, kolik mu je let. Jestli není plnoletý, tak budou za něj rozhodovat rodiče a vzniknou stejné problémy, jako bys to darovala bratrovi. Jestli je synovec plnoletý, pravděpodobně se přizpůsobí tlaku rodičů. Nezapomeň, že spoluvlastnictví nemovitosti je vynález ďábla. No, nakonec se rozhodneš sama co uděláš. Není od věci, poradit se s právníkem. Já sama bych to v žádném případě neudělala.
Není tady
Dokud nic neuděláš, švakrová Tě bude otravovat dále a nemyslím si že bys ji byla ochotna vyhodit i s bratrem.
Jako jedinou cestu klidu ovažuji nabídku Tvému bratru že odkážeš Marečkovi pulku domu a pokud do smrti nebudeš mít dědice, pulku odkážeš jemu. S klauzulou e v případě kdyby se k Tobě chovali špatně dar neplatí.
Pokud se mu to nelíbí ať nechá tak ale už s tím o tom mluvit nebudeš. Že Tě takové hovory zraňují. Pokud neutichnou víš na čem jseš a durazně bratrovi připomeň cos mu řekla a víc s ním o tom nemluv.
Kdy Ti otec dum daroval a při jaké příležitosti? Není švakrová naštvaná že Tys dostala vše a bratr nic? Nic to sice na věci nemění ale pokud má švakrová pocit že došlo k nespravedlnosti nezbavíš se jí. Má pocit křivdy. Opravdu Ti neradím cokoli darovat za Tvého života bratrovi nebo Marečkovi nebo komukoliv. Závěť je poistka. Mužeš ji kdykoliv zménit a švagrová o tom nebude vědět ani nikdo. Spokojena nebude ale bude mít alespoň něco. Mně by tedy žádná závěť jistotu nedávala naopak cítila bych se vydíráná. Ale nic bych neřešila protože bych byla ráda že bydlím.
Máš někoho kdo po tobě nbude dědit ze zákona?
Upravil(a) marica (3. 5. 2008 7:00)
Není tady
Mám výčitky a pocit viny ,protože ,když jsem jim nabízela bydlení tak jsem jim slíbila,že to nechám na ně napsat.Chtěla jsem pomoct jim i sobě,přiznávám.Oni nedokážou pochopit ,že jsem změnila názor.Ano slíbila jsem jim to,ale bohužel pořád něco řešíme.Nejčastěji -máme jeden plynový kotel.Mě a mámě stačí 20stupňů,ale oni musí mít 24.Řekla jsem jim-kdyby tady bydleli museli by si pořídit vlastní kotel.S tím zase nesouhlasí.
Není tady
arwenah napsal(a):
Mám výčitky a pocit viny ,protože ,když jsem jim nabízela bydlení tak jsem jim slíbila,že to nechám na ně napsat.Chtěla jsem pomoct jim i sobě,přiznávám.Oni nedokážou pochopit ,že jsem změnila názor.Ano slíbila jsem jim to,ale bohužel pořád něco řešíme.Nejčastěji -máme jeden plynový kotel.Mě a mámě stačí 20stupňů,ale oni musí mít 24.Řekla jsem jim-kdyby tady bydleli museli by si pořídit vlastní kotel.S tím zase nesouhlasí.
Jasně že nesouhlasí, oni chtějí nejen bydlet, ale ušetřit a hlavně získat majetek bez pracně. Osobně doporučuji jim jednou pro vždy říci kde nechat mistr tesař díru. Budete chtěni na přijati na návštěvu le bydlet nikoli. Radím vhodně.
Není tady
Chápu tě - potřebuješ nástroj abys splnila slovo, měla klid ale cítila se v bezpečí.
Tak co kdybys darovala Marečkovi třetinu domu s tím, že máme je jedna rodina, ty druhá a oni jsou třetí.
Tak si to myslela i tehdy když jsi jim slíbila přepsání. Co bys s tím získala?
Splnila bys slovo, měla bys 75 % domu a teda rozhodující slovo a do darovací smlouvy bych napsala klauzuli o chování ze strany jeho a jeho poručníku.
Lze to tak udělat? Podmínka-osobitné hospodaření s energiemi. Tedy oni budou mít měřič a Vy taky svuj. Jak to udělát s elektřinou nevím ale plyn by se takto ošetřit mohl.
Myslím že by to bylo to nejmenší zlo.
Co myslíte právníci, šlo by to?
A ještě malý dodatek - vymyslíme dodatek ke smlouvě kde by bylo jasně napsáno že se bratr zavazuje postarat se o mámu kdyby to potřebovala.
Dostanou zadara něco. Tak ať něco dělají. Jenže obdarovaný je maloletý a tutdíž žádné povinnosti k babičce nemuže mít. Proto ten dodatek k darovací smlouvě.
A co takto darovat to bratrovi za starostlivost o maminku? Tedy jednu třetinu.
A je to?
Anebo 60 % Ty, 20 bratr a 20 Mareček když už tedy jsi mu to slíbila.
A bratr si to "odpracuje". A nestratíš vládu nad domem. A v darovací smouvě by mohla být zmínka o tom že obdarovaný bratr se zavazuje psotarat se o Vás dvě (pokud jsi sama s mámou) kdybyste se octli v nouzi.
To by byla celkem paráda.
Upravil(a) marica (3. 5. 2008 14:00)
Není tady
arwenah napsal(a):
Mám veliké trápení-táta mi ještě před svou smrtí odkázal rodinný domek ze zahrádkou.Bydlím v něm s moji maminkou,která tam má doživotní bydlení.Mám také bratra ,který je ženatý a chtěl by se svojí rodinou v našem domě bydlet.Nevím jak to udělat .DÁ SE DŮM ROZDĚLIT NA DVA MAJITELE?JAKÝ JE ROZDÍL MEZI DAROVÁNÍM A PŘEPSÁNÍM MAJETKU?Jaké máte zkušenosti ?
Nechci udělat něco,čeho bych pak litovala a nemám se s kým poradit.
Chtěla jsem celý dům napsat na jejich synka .Já děti mít nemůžu a vdávání taky neplánuju.Švagrová mi ,ale velice důrazným tónem řekla,že ona v podnájmu u svého synka nebude!Nechce být ani v mém podnájmu.Přistoupila by na polovinu domu.Naše vztahy(já a švagrová)nejsou ideální.Podle mně je sobecká a pohodlná.Bydlíme na vesnici a do města musíme dojíždět.To se jí taky nelíbí.Mám taky obavu ,že jim dám polovinu domu a oni se odstěhují do města.Já bych pak s tou jejich polovinou nemohla nic dělat (opravy).Švagrová je velmi panovačná(jedináček)a bratra má tak zmáknutého,že kdyby mu řekla -skoč do studny-tak skočí.
Děkuji za jakoukoli odpověď.
arwenah, já bych na Vašem místě se švagrovou vyběhla takovým fofrem, že by se nepostačila divit
Rozeberme si popořadě Vaše dotazy:
- rozdíl mezi darováním a přepsáním není žádný, je to jedno a totéž
- jestliže Váš bratr se svou rodinou chce ve Vašem domě bydlet, není vůbec Vaší povinností na jeho návrh přistoupit, je to jen Vaše dobrá vůle, zda tam příbuzné strpíte bydlet.
- když Vaše švagrová "nechce bydlet v podnájmu", nic jí nebrání postarat se o vlastní bydlení vlastními finančními prostředky
- jestliže by milostivě přistoupila na polovinu domu, je to od ní vyčůranost nejhrubšího zrna, neboť by jím tím pádem bez vlastního přičinění a zcela zdarma spadl do klína majetek nezanedbatelné hodnoty.
Navíc tady nebyl uveden ostatními přispivateli jeden velice závažný fakt - ve chvíli, kdy za svého života darujete někomu polovinu domu, obdarovaný se svojí polovinou může naložit zcela libovolně tak, jak uzná za vhodné. To znamená, že ji může prodat, pronajmout, zřídit v ní nebytové prostory k podnikání cizí osoby a v ten moment jste zcela právně bezmocná a odsouzena k tomu, abyste ve svojí zbylé polovině trpěla buď cizí lidi, nebo třeba truhlářskou dílnu s řevem cirkulárky. A upozorňuji Vás, že byste s tím neudělala vůbec, ale vůbec nic.
Navíc příslib opatrování a péče ať o maminku, nebo na stáří o Vás není vůbec právně vymahatelný a je to čistě jen na libovůli příbuzných, či spíše na jejich slušnosti, jestli Vám v případě nemohoucnosti podají alespoň sklenici vody. Ve chvíli, kdy vztahy ve Vaší rodině vypadají tak, jak vypadají, nesázela bych na to ani halíř.
Proboha, ženská, vůbec dopředu na nikoho nic nepřepisujte, nebo Vám zbydou akorát oči pro pláč. Seberte odvahu, bratrovi a švagrové sdělte, že jste sice nad darováním jednu chvíli uvažovala, ale pak jste si to rozmyslela. Za to Vám nikdo hlavu utrhnout nemůže, protože se svým majetkem můžete nakládat, jak chcete.
Pokud nastane ze strany rodiny nějaký jek a ryk, pak vězte, že se jedná pouze nářek nad tím, jak jednomu vyčůranci utekla ze spárů vyhlédnutá bezpracná kořist
Není tady
Arwenah - tady jde podle mne víc o tebe a tvoje sebevědomí než o majetek. nikdo nemá právo ti říkat, co ty máš dělat se svým majetkem. Pokud už bratr s rodinou v domě bydlí, existuje nějaká písemná dohoda za jakých podmínek? pokud platí inkaso, jakým způsobem? Mají vlastní měřiče a nebo to dělíte dvěmi a nebo počtem osob? Pokud je švagrová takový sobec nabíhá další otázka, jestli si nemyslí, že bude bydlet za darmo a ty je ještě budeš dotovat.....
Nic prosím tě za života nedávej, se zlou se potážeš. Dar na vašich vztazích nic nezmění. Spíš pracuj na pravidlech bydlení. Nikde nepíšeš, zda-li pomáhají s opravami domu nebo s péčí o něj. Zamysli se, co do toho společného soužití vkládáš ty a co oni.
Není tady