Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 20. 4. 2008 15:27

Obycejna
♥------
Registrovaný: 20. 4. 2008
Příspěvky: 12

Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Moje maminka je na tom zdravotně špatně, od 39 let je v důchodu kvůli astmě, dále má slabé srdíčko, artrózu, takže nemůže pořádně chodit, revmu, nízkou imunitu, otíkají jí ruce, když dělá t잚í práci. Od mala se nám snažila vytvořit útulný domov, na vánoce musela odtahovat i skříně. Teď je všechno jinak, když se o tom s ní bavím, odpoví :" Počkej až jak dopadneš ty, budeš taky taková." Ale já si to nemyslím, proč by mi najednou měl být úklid v domácnosti a čistota jedno? Když to nebude v mých silách, tak si třeba budu moct pořídit myčku, eliminuji zbytečné věci, které překáží, maličkosti, které bych musela pořád utírat atd. Prostě pokud nemůžu, přijmu pomoc od druhých a zjednoduším si domácnost....Kolikrát mi bylo do pláče, jezdíme sem skoro denně, stačí vejít do špajzu, tam je na policích nános drobků od domácího chleba, dnes sem uklízela v pokoji po bráchovi, zůstala tam totiž váza se jmelím od vánoc a květináč od zmrzlých květin. Když vezmu talířek z linky, musím ho opláchnout, protože jsou na něm zbytky jídla, když někdo přijede a poobědvá v obýváku, je zde neuklizený stůl třeba tři dny, táta zkrvácí deku od zraněné nohy a spí v tom ještě další týden....až nakonec mámě řeknu, jestli bych jí to nemohla povléknout. Když jsme zde čas bydleli, snažila sem se vše přehlížet a neřešit to, ikdyž mi to mohlo srdce utrhnout. Ale jinak jsme se pořád hádali. Jsem jediná z dětí, který se s ní baví upřímně. Snažím se jí pomoct, ale ona mě ještě přesvědčuje, že to není potřeba, že vlastně ten talířek není špinavý, podlahu nemusím utírat, že si to udělá, květiny a přesazovat? Kolikrát to dopadlo tak, že jsem ještě byla ta nejhorší, jenom proto že sem chtěla aby každý trochu po sobě uklízel....ona si prostě nechce připustit že tak velký barák není schopná zvládnout a raději to pošušňá než aby si nechala pomoct. Tátovi jako chlapovi je to samozřejmě úplně fuk, protože on sám ten bordel dělá. Nemůžu tomu opravdu uvěřit, že dřív jsme mívali čisto, museli jsme jako děti pomáhat s úklidem, máma nás učila vařit, sprchujeme se každý den apod. a najednou vidím jak to tady jde ke dnu a nikdo s tím nic nedělá a s mámou už to pomalu nehne...nevím co mám dělat....v létě chce dělat nová okna a topení, slíbila jsem jí pomoc a ona prý přemýšlí, že si to pomalu ale jistě udělá sama...DOPADNEME TAK VŠICHNI AŽ ZESTÁRNEME? Poraďte co dělat, mám se smířit s tím, že už prostě žít nebudou jako dřív a možná jednou shnijí ve špíně?

Není tady

 

#2 20. 4. 2008 16:11

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Nedopadneme, moje mamka je sama na baráku a má v 73 letech všechno vypulírovaný. Nikdo dopředu nemůže odhadnout, co s ním bude ve stáří! To se nedá z ničeho dopředu vyvodit. Jisté věci jsou znakem počínajícího Alzheimera nebo stařecké demence a zpočátku jsou to věci nenápadné a plíživé a může trvat mnoho let, než se rozvinou. Všeobecně to začíná zhoršováním se negativních vlastností - lakomost, hádavost, zlost, nečistotnost.... postupuje to většinou plíživě a pomalu.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#3 20. 4. 2008 16:12

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 12. 9. 2007
Příspěvky: 8543

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

DOPADNEME TAK VŠICHNI AŽ ZESTÁRNEME? Poraďte co dělat, mám se smířit s tím, že už prostě žít nebudou jako dřív a možná jednou shnijí ve špíně?

Ne, nemusíš tak dopadnout. Dopadneš tak, jak budeš chtít a jaký si to uděláš, takový to budeš mít.
Odpověď na druhou otázku je: ANO. Nech je, a si to udělají takový, jaký sami chtějí. Taky bys nechtěla, aby Ti druzí/rodiče říkali, jak mᚠžít, jak mᚠuklízet ve svém vlastním domě...

Není tady

 

#4 20. 4. 2008 16:32

Heluška
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 5. 10. 2007
Příspěvky: 1943

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Souhlasím, nedovol si přijmout tento maminčin špatný program.
Není žádné pravidlo, že dopadneme jako naše maminky.

Moje maminka i přes těžkou nemoc byla ráda, když bylo vše uklizeno, jak to mívala ráda, i když ruce do díla pařily převážně sestře.
Moje 93 .letá stařenka měla domácnost velmi skromnou a rovněž čistou. Taky se vždy našly ruce , které to pro ni udělaly, když už sama nemohla.
 

Obyčejná- Tvá maminka byla asi vším tak unavená, že rezignovala a nechtěla Tě obtěžovat.

hjarta Nikdo není obyčejný, každý z nás je originál hjarta

Není tady

 

#5 20. 4. 2008 20:56

Astra
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 6. 2007
Příspěvky: 605

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Souhlasím s Bety, že stáří je nevyzpytatelné a u každého jiné.A nesouhlasím s Martinkou a Heluškou, že jaký si to uděláš, takový to mᚠa že si maminka dobrovolně přijala tento životní program.
Problémy ve stáří jsou různé, někdo má fyzické někdo psychické a nikdo je nemá dobrovolně, prostě ho zasáhly.
U mojí mamky taky začaly problémy s nepořádkem, napřed jen kopy špinavého nádobí, připálené hrnce, všude drobky. Nemohla jsem to pochopit, vždy to byla velmi společenská osoba, čistotná, znamenitá kuchařka, zručná na ruční práce - vyšívání, pletení, háčkování. Dokud žil otec, tak to ještě šlo, hodně věcí jí připomínal, ale když ovdověla, tak jsem z ní byla zaskočena. Když jsme k ní přijeli na ohlášenou návštěvu, tak to vypadalo, že vůbec neví, že máme přijet. Ale vymluvila se na zahrádku, nákupy nebo "zakecání se se sousedkou". Zpočátku jsem vždy mlčky vše uklidila, později jí začala vyčítat, že si neuklízí. Ale ona mi tvrdila, že uklízí, a to nedělám, že to dělala včera. Postupně začala zapomínat hodně věcí, nechtěla si to ale připustit a já si zase strašně dlouho asi nechtěla připustit, že se jí mění psychika. Stále jsem jí tvrdila, že kdyby to OPRAVDU CHTĚLA, tak by to šlo.
Její stav se opravdu měnil plíživě, trvalo to několik let, než mi došlo, že to nedělá schválně. Nemá cenu se na ní zlobit. Tak jak by bylo absurdní říct někomu tělesně postiženému na vozíku, aby se vzchopil a začal sám chodit, nebo a přestane používat opěrnou hůlku. Toto by nikoho nenapadlo - tělesné postižení je vidět, zatímco psychika a mozek nejsou vidět. Tak každému připadá, že to ten člověk dělá schválně nebo že  je mu všechno fuk.
Proto jsme se  domluvili  v rodině a každý týden nad ní měl někdo dozor. Ale ani to postupně nešlo zajišovat, proto jsme došli k závěru, že potřebuje celodenní dozor a protože všichni ještě pracujeme, musela být mamka umístěná v domově důchodců. Já jsem si připadala hrozně, ale ona je tam spokojená a ani si pořádně neuvědomuje kde je. Ona už není ani schopná rozhodnout co si má obléknout, jaké je roční období, nic nového si neuloží do paměti. Žádné činnosti si nepamatuje, občas si vzpomene na něco z minulosti, ale je přesvědčená, že je to současnost.Když za ní přijedu, tak je moc šastná, povídáme si , pomůžu ji obléknout, chodíme na procházky, ona si stále nepamatuje kam které dveře vedou, když se s ní loučím, obejmu ji, pohladím, ona mne také a jsem smířená s tím, že po mém odchodu prohlásí, že mě už týdny neviděla.
Čeho se nejvíc bojím, že tak můžu dopadnout jednou i já. Mojí blízcí budou ze mě nešastní a utrápení a já si to nebudu uvědomovat. A manžel mi na mé obavy říká :"Netrap se tím, stejně to neovlivníš". A má pravdu, prezident Reagan taky zapomněl, že byl prezidentem a jak to byl vzdělaný člověk.
To Obyčejná : než spravovat barák, tak raději přemýšlej a plánuj jak rodičům zajistit základní potřeby a další péči, bude se to stále zhoršovat a pokud budeš spoléhat, že oni mají sílu si to vyřešit sami, tak se hluboce mýlíš a dostaneš se do zoufalé situace, kdy budeš mít pocit, že jsi na všechno sama a docházejí ti fyzické ale i psychické síly.


Každý chce být šastný. Aby toho dosáhl, musí především vědět, co vlastně štěstí je.

Není tady

 

#6 20. 4. 2008 21:13

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Astro, to je napsáno úplně a naprosto přesně. Já tohle zažila s mojí tchýní, bydlela u nás v samostatné bytě přes dvůr... no není už mezi živými. Taky jsme ji museli dát do domova důchodců, jelikož z něčeho musíme živit rodinu a vydělat si na důchod... a já tam pracuju, denně jsem za ní zašla ale ona si mně stěžovala na mě, že za ní nepřijdu... Proces to byl pomalý a trval cca 13 let než na domov důchodců došlo, ale nakonec došlo... A stáří si nikdo naplánovat nemůže, tady neplatí "jaký si to uděláš, takový to máš..." stáří na tohle nebere ohledy, ani když jsi kandidát věd a mᚠtitulů fůru. Vidím to denně před očima.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#7 20. 4. 2008 21:18

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Mě taky přijde naprosto normální, že k našim přijedu - uklidím, nakoupím, vypomůžu. Nikdy nevím kdy nějakou pomoc budu potřebovat i já .

Není tady

 

#8 20. 4. 2008 21:20

Damila
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 23. 4. 2007
Příspěvky: 4679

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Já taky pozoruji u mé maminky i tchýně poněkud sníženou ostražitost co se týče hygieny kolem vaření. Ty hadry a hubky, kterými to myjí...no fuj. A u mé maminky špatně umyté hrnky nejsou žádnou výjimkou, nádobí myje v jednom hrnci s jarem, pak opláchne...šetří vodou, ale...
Nejhorší je, že si myslím, že budu taky taková. sad

Není tady

 

#9 20. 4. 2008 21:25

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Damila napsal(a):

Já taky pozoruji u mé maminky i tchýně poněkud sníženou ostražitost co se týče hygieny kolem vaření. Ty hadry a hubky, kterými to myjí...no fuj. A u mé maminky špatně umyté hrnky nejsou žádnou výjimkou, nádobí myje v jednom hrnci s jarem, pak opláchne...šetří vodou, ale...
Nejhorší je, že si myslím, že budu taky taková. sad

Často vyhrožuju dětem,  když mají nějakou konstruktivní kritiku  k prarodičům,  že je to dědičné lol, že budu stejná a možná ještě horší než oni dumbom .

Není tady

 

#10 20. 4. 2008 22:22

REŇAS
Host

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

Také,už mám starší 68-letou a už více nemocnou mamku. Také to,už není v mnoha ohledech,to co bývávalo,jsou lepší dny a i horší,připadá mi někdy,tak bezmocná,až je mi z toho smutno.. a má i také své vrtochy.. Ale nikdo z nás nemá tu jistotu dopředu,jaké bude jeho stáří.. Přijdou nemoci,nebo psychické problémy,smutky,vzpomínky nebo také né.. Někdo je stálé vitální v 80 a někdo pomalu chřadne v 60.. Asi opravdu nezbyde než se snažit pomoct v rámci možností,pokud pomoc přijmou,některé věci tolerovat a možná se obrnit troškou trpělivostí. Povzbudit a pohladit laskavým slovem.. V srdci je mít  takové,jaké si je pamatujeme. hjarta

Stáří není smutné proto,že se ztrácejí naše potěšení,ale naše naděje..  Jean Paul.

 

#11 5. 5. 2008 8:28

karina51
♥♥-----
Registrovaný: 4. 5. 2008
Příspěvky: 32

Re: Až budeš stará, budeš taky taková, říká moje matka

já tak stará ješrě nejsem je mi 51,ale jsem dost nemocná,domácnost ještě zvládám,ale dělá mi potíž umývat okna a dělat na zahrádce, když už se pustím do oken ,tak pak chodím týden na kapačky,pomáhal mi někdy manžel ,ale toho si ted přivlastnila tchýně tak je u ní, ta je zdravotně úplně v pořádku,obdělává vinohrad má hodně pole,ale doma nic nedělá ,manžel si chodí ke mě pro jídlo ,aby nemuseli vařit ,opravuje jí barák z našich peněz, uklízí ,koupe jí ,no prostě tak jak by byla jeho manželka ona.Za mnou ,kromě toho jídla dojde ,jen když mu sousedka zavolá ,že je u mě záchranka.Děti mám dospělé,ale mají své rodiny a své starosti ,tak je nechci zatěžovat.Doma také nemám takový pořádek jaký bych chtěla,ale dělám co můžu.Tak se holky na své matky nezlobte,že nemají svou domácnost jak ze škatulky, prostě na to možná také nemají sílu, a stydí se požádat o pomoc.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů