Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 17. 4. 2008 20:35

Janela
♥------

svatba v zahraničí

Ahoj, smile

zanedlouho se budu vdávat v zemi svého nastávajícího (mimo EU, ale nerada bych to blíže upřesňovala). Zajímalo by mne, jaká byrokracie mne poté čeká v ČR a jaká práva tam můj drahý bude mít. Pročesala jsem internet, ale po zážitcích s papírováním, které jsem musela absolvovat, abychom se vůbec mohli vzít, beru veškeré informace s rezervou, takže bych ocenila zkušenosti těch, kteří si tím prošli na vlastní kůži.

1. Máme nějakou oznamovací povinnost vůči českým úřadům? Myslím, že ne, ale jak říkám, člověk nikdy neví. dumbom

2. Četla jsem o matrice v Brně, která registruje takové sňatky (http://pravniradce.ihned.cz/c4-10078260 … -zahranici). Z textu vyplývá, že zase budeme muset absolvovat superlegalizační kolečko (razítko z ministerstva zahraničí oné země a pak z tamní české ambasády), ach jo. No dobře, ale dále se tam píše:

Dále je nutné spolu s žádostí o uznání sňatku předložit doklad o státním občanství ČR: platný občanský průkaz, osvědčení o státním občanství [§ 43 odst. 1 písm. b) zákona o matrikách]. Pokud žadatelé žádají v cizině, pak předloží platný cestovní pas s čestným prohlášením o občanství. K žádosti se ještě přikládají rodné listy snoubenců a další doplňující podklady dle konkrétní situace, jako jsou např. rozsudek o rozvodu předchozích manželství, doklad o vrácení předchozího příjmení po rozvodu, úmrtní list u ovdovělých, rozhodnutí o změně jména a příjmení apod. [§ 43 odst. 1 písm. c) zákona o matrikách]. Tyto doklady se spolu s žádostí zasílají zvláštní matrice v Brně. Žádost spolu s příslušnými doklady lze také předložit přímo zvláštní matrice v Brně (§ 43 odst. 3 zákona o matrikách).

Já opravdu musím mít rodný list? Už jsem jeden potřebovala na zařízení sňatku, ale ten teď leží na matrice, kde jsme svatbu nahlásili. Takže zase budu muset mnoho týdnů čekat, než zdejší neschopná pošta obálku z ČR doručí, abych mohla jít na ambasádu a podepsat tam tu žádost? Proč mi to někdo neřekl, když jsem si vyřizovala ten první? mad

3. Jak dlouho tato fáze trvá? Chceme jet do ČR asi dva měsíce do svatbě. Obávám se, že to nestihneme vyřídit.  Z jeho země se do EU může cestovat bez víza, ale jen na tři měsíce.

4. A co pak? Musíme pro mého (v té době již) chotě požádat o nějaký typ víza? Jaký? Musíme s tím čekat, dokud nám brněnská matrika nedoručí oddací list platný v ČR? O vízum se musí žádat na některé z ambasád nebo lze i z ČR? Bude to vízum slučitelné s prací? Bude moci mít zdravotní pojištění? Sociální dávky nás nezajímají.

Myslela jsem, že nejhorší mám už za sebou, ale nějak mě ten pocit opouští...

Předem díky za jakékoli informace. smile

P.S. Kdyby náhodou na toto vlákno narazil někdo, kdo svatbu s cizincem teprve plánuje, mohu vřele doporučit udělat to v Dánsku. Kdybych byla na začátku a věděla o tom, neváhala bych. Oproti tomu dlouhému seznamu dokumentů, které vyžaduje od cizince ČR, je Dánsko rájem na zemi. Bližší informace třeba tady: http://www.sonderborg.dk/default1.aspx?id=402

Není tady

#2 17. 4. 2008 20:41

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Re: svatba v zahraničí

Myslím, že prohledej tuhle sekci či vlákna už se to tu řešilo.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#3 17. 4. 2008 22:43

Janela
♥------

Re: svatba v zahraničí

Pisatel napsal(a):

Myslím, že prohledej tuhle sekci či vlákna už se to tu řešilo.

Řešilo se, jak zvládnout předsvatební byrokracii, nikoli posvatební. Alespoň jsem nic takového nenašla. butter

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí