3. července : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěný start letních grilovaček! 3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na nae tipy! |
|
|
Máme 2 dospělé děti. Vdy pomáhaly, ale poslední rok, rok a půl, je to úplná katastrofa. Absolutní nezájem o cokoliv doma z jejich strany. Byla jsem hodně naivní, kdy jsem doufala, e kdy dospějí, samy si vimnou, e je potřeba něco doma udělat, s něčím pomoct. Bohuel skutečnost je úplně jiná. Pokud je poádám o něco, nejspí uslyím e později, teď nemůu apod. Pokud u je k nějaké pomoci dostanu, je to hodně odbyté, větinou to musím jít zkontrolovat. Take paradoxně mám v domácnosti více práce, ne kdy byly mladí. Přestala jsem jim poskytovat servis typu buzení do práce či do koly, praní prádla, které není v koupelně, apod. Zkouela jsem si o tom s nimi promluvit, ale je to házení hrachu na zeď.
Tak by mně docela zajímalo, jak to máte nastavené vy doma, popř. nějaké ty rady jak na ně.
Není tady
Mám dvě dospělé děti. Servis buzení do koly ( do práce
) u nás nikdy nefungoval, kdy vstávaly do koly tak jsme dávno byli v práci... Doma pomůou, běné věci, jak kdy, asi podle nálady. Ani se jim nedivím, taky jsem doma nerada pomáhala a musela jsem to dělat podle mamky a ne podle sebe a neměla jsem takový pocit vlastnictví jako k vlastní samostatné domácnosti. Pokud něco jiného potřebuji, tak to prostě řeknu - tehdy a tehdy potřebuju abyste byli doma a pomohli to či ono. Prádlo háeme vichni automaticky do koe v koupelně a pere se ve společné pračce, ehlím u máloco, to nestojí ani za to řeit... postele si převlíkají sami, u sebe utřou prach a povysávají, dcera i v obýváku kdy je doma. Kluk sám poseká zahradu, nemusíme mu to říkat. Smetí zavázané do igelitového pytlíku vyjmu z koe, postavím na dvůr za vchodové dveře a kdo jde první ven, tak ho automaticky bere a hodí do popelnice. Nezáleí na to kdo to zrovna je. Také jsem řekla, e kdy přijdu unavená odpoledne z práce domů, tak si nepřeju aby se ve dřezu válelo pinavé nádobí (myčku nemám) tak to větinou
po sobě umyjou. Vlastně to doma ani nijak neřeíme, vyplynulo to samo od sebe a bez problémů. Myslím e se doma nepřetrhnou, ale zase na druhou stranu nemusím si nijak stěovat.
Není tady
Bety napsal(a):
Mám dvě dospělé děti. Servis buzení do koly (
do práce
) u nás nikdy nefungoval, kdy vstávaly do koly tak jsme dávno byli v práci... Doma pomůou, běné věci, jak kdy, asi podle nálady. Ani se jim nedivím, taky jsem doma nerada pomáhala a musela jsem to dělat podle mamky a ne podle sebe a neměla jsem takový pocit vlastnictví jako k vlastní samostatné domácnosti. Pokud něco jiného potřebuji, tak to prostě řeknu - tehdy a tehdy potřebuju abyste byli doma a pomohli to či ono. Prádlo háeme vichni automaticky do koe v koupelně a pere se ve společné pračce, ehlím u máloco, to nestojí ani za to řeit... postele si převlíkají sami, u sebe utřou prach a povysávají, dcera i v obýváku kdy je doma. Kluk sám poseká zahradu, nemusíme mu to říkat. Smetí zavázané do igelitového pytlíku vyjmu z koe, postavím na dvůr za vchodové dveře a kdo jde první ven, tak ho automaticky bere a hodí do popelnice. Nezáleí na to kdo to zrovna je. Také jsem řekla, e kdy přijdu unavená odpoledne z práce domů, tak si nepřeju aby se ve dřezu válelo pinavé nádobí (myčku nemám) tak to větinou
po sobě umyjou. Vlastně to doma ani nijak neřeíme, vyplynulo to samo od sebe a bez problémů. Myslím e se doma nepřetrhnou, ale zase na druhou stranu nemusím si nijak stěovat.
tak to ti fakt závidím, tohle by mi úplně stačilo. Mně tak tve ten jejich nezájem.
Není tady
Podívej, odvedenou práci jsem kontrolovala kdy byli malí, a dnes ji taky jetě namátkou zkontroluju, to nemůe být na kodu, ono kadej si pod pojmem "ukliď" představuje něco jinýho...
Já ale nevím v čem ti nepomáhají a v čem bys ocenila větí pomoc, jak si to představuje aby to u vás bylo... uklidí si třeba pokoj? Jestli ne, tak se na to klidně vykali! Převlečou si postele? Ne? Kali na to! Sepi seznam na nákup - nenakoupí - nebudou jíst... vak na nějaký ten fígl přijde.
Není tady
Bety napsal(a):
Podívej, odvedenou práci jsem kontrolovala kdy byli malí, a dnes ji taky jetě namátkou zkontroluju, to nemůe být na kodu, ono kadej si pod pojmem "ukliď" představuje něco jinýho...
Já ale nevím v čem ti nepomáhají a v čem bys ocenila větí pomoc, jak si to představuje aby to u vás bylo... uklidí si třeba pokoj? Jestli ne, tak se na to klidně vykali! Převlečou si postele? Ne? Kali na to! Sepi seznam na nákup - nenakoupí - nebudou jíst... vak na nějaký ten fígl přijde.
ony toti nepomáhají vůbec. Dřív ano, ale pak se to celé nějak zvrtlo a prostě nic. Nezájem o cokoliv doma. Postele si musí převlíkat sami, pokoj si uklidí pouze pod nátlakem, ale to moc neřeím, prostě zavřu. Spí mi jde o to, e je nezajímají takové ty provozní věci. Např., kdy nejsme my rodiče doma, tak je nenapadne přiloit a kotel vyhasne a doma je zima. Zima vadí jenom mně, jim ne. Na ňůře visí suché prádlo, jsem mimo domov, ale oni nevidí, e je potřeba je posbírat a e zmokne, no a co! Odpadkový ko e je plný, no a co, pinavé nádobí, no a co!
Já vím, mám svůj díl viny, pracuji doma, tak jsem pořád při ruce a udělám co je potřeba, ale jsou prostě dny, kde nestíhám a tak potřebuji pomoc. Umýt a utřít nádobí, pozametat. Jsou to 20ti letí dospělí lidé, nedá se s nimi domluvit. Ano, naučila jsem si je tak, ale jak teď z toho ven? Nelze se domluvit. Bohuel kamarádi mých dětí doma nedělají vůbec nic, já je občas do něčeho dostrkám.
Pro mně nejjednoduí řeení je, vechno si udělat sama a nic po nich nechtít, ale to je to, co se mi právě nechce. Nechci je nechat se jen tak povalovat, myslím, e by měly svým dílem přispět.
Není tady
Tak teď u neplač nad rozlitým mlékem, vdy píe e předtím to dělali tak vechno nebude určitě patně, něco v nich zůstalo. Například moje vagrová to dělala tak, e kadý týden jednomu ze svých 3 dětí přidělila určitý úkol, a nikdy, opravdu nikdy to neudělala za něj. Jeden umýval týden nádobí (nedovede si představit, co jsem někdy viděla v jejich kuchyni dokud nepochopili e ona to rozhodně neumyje...) druhý nakupoval a třetí měl na starosti odpadkový ko a dalí týden si to vyměnili a dalí týden zas... a kluci se naučili, teď u mají vlastní rodiny. Taky to trvalo ne je spořádala, ale podařilo se. To nevadí e jim to bude muset zpočátku pořád opakovat a vyadovat to po nich!
Není tady
Pokud u si vydělávají, poádala bych je, aby si nali vlastní bydlení. ádala bych je tak dlouho, a se buď vystěhují, nebo začnou spolupracovat.
Vím , e to není jednoduché, ale je to tak, jak píe Bety. Pokud má výchova zdravý základ, určitě se to časem vyplaví.
Taky jsem si naivně myslela, e dospělý syn v domácnosti mi bude hodně platný. Prd.
Byl odejit a dnes se vrací rád a máme hezký vztah, i kdy se jeho muské pomoci v mém bytě asi nedočkám .
Má u svoje rodinné starání a dělání.
Nefungovalo na něho nic, dovedl ít velmi skromně, musel dospět k tomu, e s tak protivnou matkou u nemůe být v jednom bytě ani tehdy,kdy nebude mít komu dělat naschvály. Take na moje naléhání si nael bydlení- někde na konci světa, kde liky dávají dobrou noc.
Vechno to dobré, co jsem se snaila do něho dostat pomalu prosakuje na povrch.
Není tady
malinko depresívní čtení Jsem matkou dvou dítek dcera )21) a syn (15). U v jejich útlejím věku mě zaráelo, e nemají takové to estetické pnutí, co jsem mívala aspoň občas od 10 let já, e si kolem sebe neuklidí alespoň pro radost. Jako, e jim nevadí lapat si po oblečení, válet posmrkané kapesníky na zemi, nezavřít dvířka od uplíku či od skříně, umýt po sobě nádobí anebo je alespoň odnést do dřezu!! Jedinou útěchou je mi skutečnost (či spíe teorie), e dítka, která si v útlém věku skládají věci do komínků a úzkostlivě dodrují pořádek na stole apod. bývají spíe NEUROTICKÁ ne pořádná. Ale...vechno má své meze. Pořád je musím honit. Dcera je starí, ale připadá mi, e je rodilý bordelář. kdy byli malí, vysypávala jsem jim s hurónským řevem věci ze uplíku na zem, aby si tam alespoň JEDNOU uklidili...U to samozřejmě nedělám a moje blbost a slabost je, e nejsem důsledná, a to hlavně z toho pocitu, e chci mít kolem sebe hezky, a tak často odnáím věci (nádobí) z obýváku já, narovnávám ubrusy, prostírání, smetám drobky a u toho na ně řvu, jsou-li přítomni... Na lednici jsem koupila magnet s nápisem: SAMOUKLÍZECÍ KUCHYŃ - KADÝ SI PO SOBĚ UKLIDÍ SÁM! Vyvolalo to vlaný zájem. Sázím na to, e je ivot naučí. A a budou mít vlastní domácnost, prozřou. Nebo taky ne. Dcera mi podrobně vykládala o jetě větím bordelu u údajně "skoro vech" jejích kamarádek. e by to bylo kritérium výběru?!? A u syna alespoň vím, e nebude vyadovat obsluhu se vancem, dělání snídaní, svačin, podávání příborů a tak, protoe to nedělám asi od jeho 12 let
Není tady
balonek napsal(a):
malinko depresívní čtení
Jsem matkou dvou dítek dcera )21) a syn (15). U v jejich útlejím věku mě zaráelo, e nemají takové to estetické pnutí, co jsem mívala aspoň občas od 10 let já, e si kolem sebe neuklidí alespoň pro radost. Jako, e jim nevadí lapat si po oblečení, válet posmrkané kapesníky na zemi, nezavřít dvířka od uplíku či od skříně, umýt po sobě nádobí anebo je alespoň odnést do dřezu!! Jedinou útěchou je mi skutečnost (či spíe teorie), e dítka, která si v útlém věku skládají věci do komínků a úzkostlivě dodrují pořádek na stole apod. bývají spíe NEUROTICKÁ ne pořádná. Ale...vechno má své meze. Pořád je musím honit. Dcera je starí, ale připadá mi, e je rodilý bordelář. kdy byli malí, vysypávala jsem jim s hurónským řevem věci ze uplíku na zem, aby si tam alespoň JEDNOU uklidili...U to samozřejmě nedělám a moje blbost a slabost je, e nejsem důsledná, a to hlavně z toho pocitu, e chci mít kolem sebe hezky, a tak často odnáím věci (nádobí) z obýváku já, narovnávám ubrusy, prostírání, smetám drobky a u toho na ně řvu, jsou-li přítomni... Na lednici jsem koupila magnet s nápisem: SAMOUKLÍZECÍ KUCHYŃ - KADÝ SI PO SOBĚ UKLIDÍ SÁM! Vyvolalo to vlaný zájem. Sázím na to, e je ivot naučí. A a budou mít vlastní domácnost, prozřou. Nebo taky ne. Dcera mi podrobně vykládala o jetě větím bordelu u údajně "skoro vech" jejích kamarádek. e by to bylo kritérium výběru?!? A u syna alespoň vím, e nebude vyadovat obsluhu se vancem, dělání snídaní, svačin, podávání příborů a tak, protoe to nedělám asi od jeho 12 let
Napsala jsi to líp ne já.
Není tady
Nikdy jsem nedokázala dítě trestat tímto: "kdy si neuklidí hračky, nebude se dívat na Večerníček" - připadá mi to hloupé, poniující a trapné. Nikdy jsem nedokázala "zahustit" a znepříjemnit atmosféru doma kvůli smítku na koberci. Nesnáím tresty, nejsem na ně z domova zvyklá.
Dcera si samozřejmě něco neuklidí, oblečení taky pohodí na křeslo, přehlídne otevřený uplík, nikdy neměla uspořádaná cédéčka , ale jsem naprosto v klidu, protoe jsem byla stejná (a váím si rodičů za to, e se nikdy nesníili k tomu, aby mi převraceli uplíky na koberec) a teď miluju komínky ve skříni
.
Myslím si toti, e jakmile má pak "dítě" vlastní domácnost, jeho vztah k pořádku se radikálně změní. Nevím teda, jak je to u kluků, s tím zkuenosti nemám, ale bude to spí v povaze. Kolegyně mi tvrdila, e její syn byl do 15 totálně "uklízivý" (ale ona coby matka taky pěkně nelítostná tvrďačka) a pak měl pokoj jak po hodu granátem... Vechno se výchovou taky ovlivnit nedá - nebo mu naopak vypěstovala averzi a alergii na uklizený pokoj . Ona toti nevysvětlila, ona přikázala.
Vechno se u nás doma řeí domluvou, popovídáním o nutnosti něčeho... nevadí mi, e dítko projde nenápadně kolem hory neumytého nádobí, ale zato mi řekne: "mami, koupila jsem ti řetízek, abys měla radost". To pro mě znamená daleko víc ne její výstavní pokojík, to toti vypovídá o naem vztahu něco, za co jsem osudu vděčná ...
A stejně přes vekerý svůj flegmatický přístup k úklidu uklízí jak divá (a se divím, co vechno naletí) , kdy má přijít kamarádka...
Holky, kvůli úklidu se nerozčilujte - na to je ivot příli krátký
Upravil(a) Tercila (18. 4. 2008 20:08)
Není tady
Generaci zpět takové problémy nebyly. Děti se často osamostatnily a takzvaně trhly jetě dříve, ne na to byly připravené. Bydlely tudí zvlá, ale de facto zůstaly v některých praktických záleitostech jaksi nedodělané. Čekaly potomky, ani by zvládaly domácí práce, potřebné k vlastnímu přeití. Docházelo tak občas k paradoxní situaci: vychovávaly dítě a zároveň dovychovávaly samy sebe. Mnohdy s nedokončenou kolou.
Dneska nás mladí v mnohém předčí. Vzdělání mají vyí, schopnosti a monosti nesrovnatelné. Je logické, e jaksi podceňují domácí práce a vechno, co s nimi souvisí. S počítačem a jinou technikou dokáí tolik, co my prostě ne. A nějaké vaření, ehlení, úklid...je pod jejich úroveň. Tazatelce nelze poradit, ne chovat se k potomkům jako k dospělým: vzít od nich přísluný díl na nájemné /studuje? bě na brigádu/ a nechat je, aby se s tím, co jedí a co nosí na sobě, popasovali, jak umějí. Dospělý potomek je ji vychován. Řeči o tom, jak by si měl uklízet, ho zcela samozřejmě tvou a staví do opoziční role. Dospělý potomek můe mít ve svém pokoji třeba i chlívek. On tam bydlí. Zavřít dveře a oči. A pokud se bude doadovat jakéhokoli servisu, zavřít i ui...
Nejsem máma nelida. Pro nyní dospělé děti jsem udělala maximum. Ale taky jsem občas vypěnila. Jednou jsem potřebovala pomoct, nahromadila se práce na chalupě, na zahradě. Na opakované ádosti se mi od velkých koláků dostalo jasné odpovědi: MÁME PRÁZDNINY. Počkejte, neřádi...řekla jsem si. Druhý den jsem nevstala. Nevařila, četla a leela. Byl to dlouhý den, ale stál zato. Na jejich udivené otázky jsem měla jedinou odpověď. MÁM DOVOLENOU! Byla to dobrá lekce. Dlouho byl klid zbraní...
Není tady
kalupinka napsal(a):
Generaci zpět takové problémy nebyly. Děti se často osamostatnily a takzvaně trhly jetě dříve, ne na to byly připravené. Bydlely tudí zvlá, ale de facto zůstaly v některých praktických záleitostech jaksi nedodělané. Čekaly potomky, ani by zvládaly domácí práce, potřebné k vlastnímu přeití. Docházelo tak občas k paradoxní situaci: vychovávaly dítě a zároveň dovychovávaly samy sebe. Mnohdy s nedokončenou kolou.
Dneska nás mladí v mnohém předčí. Vzdělání mají vyí, schopnosti a monosti nesrovnatelné. Je logické, e jaksi podceňují domácí práce a vechno, co s nimi souvisí. S počítačem a jinou technikou dokáí tolik, co my prostě ne. A nějaké vaření, ehlení, úklid...je pod jejich úroveň. Tazatelce nelze poradit, ne chovat se k potomkům jako k dospělým: vzít od nich přísluný díl na nájemné /studuje? bě na brigádu/ a nechat je, aby se s tím, co jedí a co nosí na sobě, popasovali, jak umějí. Dospělý potomek je ji vychován. Řeči o tom, jak by si měl uklízet, ho zcela samozřejmě tvou a staví do opoziční role. Dospělý potomek můe mít ve svém pokoji třeba i chlívek. On tam bydlí. Zavřít dveře a oči. A pokud se bude doadovat jakéhokoli servisu, zavřít i ui...
Nejsem máma nelida. Pro nyní dospělé děti jsem udělala maximum. Ale taky jsem občas vypěnila. Jednou jsem potřebovala pomoct, nahromadila se práce na chalupě, na zahradě. Na opakované ádosti se mi od velkých koláků dostalo jasné odpovědi: MÁME PRÁZDNINY. Počkejte, neřádi...řekla jsem si. Druhý den jsem nevstala. Nevařila, četla a leela. Byl to dlouhý den, ale stál zato. Na jejich udivené otázky jsem měla jedinou odpověď. MÁM DOVOLENOU! Byla to dobrá lekce. Dlouho byl klid zbraní...
ano, má pravdu, pod úroveň dnení generace je vaření, úklid, vlastně vekeré domáci práce. Zavírám dveře, kdy vidím nepořádek v jejich pokoji, zavírám oči kdy vidím co jedí (a není to to co uvařím), budu brát peníze na bydlení a budu trvat na určité pomoci v domácnosti, na dvoře a na zahradě. Ale nepřestává mně tvát ten jejich přístup, nezájem. Prostě je jim to jedno. A budu doufat, e se to časem změní a budou z nich docela "normální lidi" .
Upravil(a) ex1 (20. 4. 2008 5:36)
Není tady
Dcera ije a pracuje přechodně v Anglii u třetí rok. Téměř rok sdílí malý pokoj s přítelem. I tuto mladou dámu nebylo snadné přesvědčit o tom, e kdy na to vlítnem intenzivně obě, máme za chvíli byt jako klícku. Nemívala pinavý binec jako syn (bio odpad kolem hrnku atd.), ale různé části atníku se povalovaly různě. Kdy byly po bytě bez ladu a skladu, letem světem putovaly pak do jejího pokoje. Jene jsem tudy chodila na balkon věet prádlo, tak jsem to viděla.
Remcala, ale dovedla zapnout a makat, ale ve svém čase.
Kdy někdy čekala kámoky a později zákaznice, byla jako vítr, aby zahladila stopy nepořádku.
No a protoe dnes jsou dva v malém pokoji, musí se uklízet pravidelně, taky pečovat o prádlo a aludky. Ve dělají společně .
Tak je to fakt o tom, co tu u padlo, e a budou mlaďoi úplně na svém, tam kde bylo zaseto, vyroste a bude z čeho sklízet.
Ostatní se to buď naučí za pochodu, nebo budou muset hodně vydělat, aby si to mohli jako slubu zaplatit
A my matky veteránky budeme jen zdálky přihlíet a pokud síly dovolí- nezasahovat!!
A to mi přijde dost těké. Kdy dítě vysype své starosti do mého ucha, mám na to názor a u v té chvíli můe jít o zásah do vztahu partnerů.
Take já spí u svých dětí řeím víc toto.
Není tady
ex: "pod úroveň dnení generace je vaření, úklid, vlastně vekeré domáci práce."
A já bych se klidně vsadila, e toté o Tobě říkala Tvoje babička
Není tady
Take dámy to vypadá jako typické příznaky mama hotelu. Pozor na to, aby se to klientům nezalíbilo tak, e budou mít obavu někde začínat sami...
Není tady
Levandule: "Take dámy to vypadá jako typické příznaky mama hotelu. Pozor na to, aby se to klientům nezalíbilo tak, e budou mít obavu někde začínat sami..."
Teď nějak nevím, CO vypadá jako typické příznaky mama hotelu .
Není tady
ex1 napsal(a):
Bety napsal(a):
Já ale nevím v čem ti nepomáhají a v čem bys ocenila větí pomoc, jak si to představuje aby to u vás bylo... uklidí si třeba pokoj? Jestli ne, tak se na to klidně vykali! Převlečou si postele? Ne? Kali na to! Sepi seznam na nákup - nenakoupí - nebudou jíst... vak na nějaký ten fígl přijde.ony toti nepomáhají vůbec. Dřív ano, ale pak se to celé nějak zvrtlo a prostě nic. Nezájem o cokoliv doma. Postele si musí převlíkat sami, pokoj si uklidí pouze pod nátlakem, ale to moc neřeím, prostě zavřu. Spí mi jde o to, e je nezajímají takové ty provozní věci. Např., kdy nejsme my rodiče doma, tak je nenapadne přiloit a kotel vyhasne a doma je zima. Zima vadí jenom mně, jim ne. Na ňůře visí suché prádlo, jsem mimo domov, ale oni nevidí, e je potřeba je posbírat a e zmokne, no a co! Odpadkový ko e je plný, no a co, pinavé nádobí, no a co!
Já vím, mám svůj díl viny, pracuji doma, tak jsem pořád při ruce a udělám co je potřeba, ale jsou prostě dny, kde nestíhám a tak potřebuji pomoc. Umýt a utřít nádobí, pozametat. Jsou to 20ti letí dospělí lidé, nedá se s nimi domluvit. Ano, naučila jsem si je tak, ale jak teď z toho ven? Nelze se domluvit. Bohuel kamarádi mých dětí doma nedělají vůbec nic, já je občas do něčeho dostrkám.
Pro mně nejjednoduí řeení je, vechno si udělat sama a nic po nich nechtít, ale to je to, co se mi právě nechce. Nechci je nechat se jen tak povalovat, myslím, e by měly svým dílem přispět.
Myslím tady to. To je v překladu - kdy to máma neudělá není to. Jakoe "Maminčin servis" v ceně. Jinak bez uráky. Jsem teď v pozici kdy buduju u dětí návyky, e mami nemůe zvládat vechno. Jde to ztuha, ale beru si v tom tvém příspěvku velké ponaučení. Jinak moc nevím co poradit. Asi jenom trvat na spolulikvidaci výsledků společného ití. Mohlo by je to obohatit i do budoucna.
Není tady
Levandule napsal(a):
ex1 napsal(a):
Bety napsal(a):
Já ale nevím v čem ti nepomáhají a v čem bys ocenila větí pomoc, jak si to představuje aby to u vás bylo... uklidí si třeba pokoj? Jestli ne, tak se na to klidně vykali! Převlečou si postele? Ne? Kali na to! Sepi seznam na nákup - nenakoupí - nebudou jíst... vak na nějaký ten fígl přijde.ony toti nepomáhají vůbec. Dřív ano, ale pak se to celé nějak zvrtlo a prostě nic. Nezájem o cokoliv doma. Postele si musí převlíkat sami, pokoj si uklidí pouze pod nátlakem, ale to moc neřeím, prostě zavřu. Spí mi jde o to, e je nezajímají takové ty provozní věci. Např., kdy nejsme my rodiče doma, tak je nenapadne přiloit a kotel vyhasne a doma je zima. Zima vadí jenom mně, jim ne. Na ňůře visí suché prádlo, jsem mimo domov, ale oni nevidí, e je potřeba je posbírat a e zmokne, no a co! Odpadkový ko e je plný, no a co, pinavé nádobí, no a co!
Pro mně nejjednoduí řeení je, vechno si udělat sama a nic po nich nechtít, ale to je to, co se mi právě nechce. Nechci je nechat se jen tak povalovat, myslím, e by měly svým dílem přispět.Myslím tady to. To je v překladu - kdy to máma neudělá není to. Jakoe "Maminčin servis" v ceně. Jinak bez uráky. Jsem teď v pozici kdy buduju u dětí návyky, e mami nemůe zvládat vechno. Jde to ztuha, ale beru si v tom tvém příspěvku velké ponaučení. Jinak moc nevím co poradit. Asi jenom trvat na spolulikvidaci výsledků společného ití. Mohlo by je to obohatit i do budoucna.
no aspoň k něčemu je to dobré! Jak u jsem psala, kdy byly mladí, nebyl problém. Nemá smysl se tím trápit, k ničemu to nevede, nechám tomu volný průběh, co zvládnu, zvládnu, co nezvládnu, nebude. Třeba se časem projeví to, co jsem do nich celá léta vkládala.
V současné době je pro mně největí problém se s tím smířit, přijmout to, abych se tím dál netrápila a zbytečně mi to neubíralo síly.
Není tady
ex1:
Opravdu se tím netrap, co v nich je, projeví se. Stejnou situaci jsem měla, kdy jim bylo asi 17. Trvalo to do té doby, ne si začali vodit domů objekty svého zájmu, to pak bylo ve nablýskané, a bez řečí. Kdy nastoupili na střední kolu, dostali takové kapesné, aby se mohli postarat o vlastní stravování. Já jsem pro ně vařila jen po dohodě, ale to obnáelo i nákup(podle seznamu), úklid kuchyně, vynést odpadky, vytřít, umýt nádobí,atd. Jinak měli smůlu. S prádlem to bylo jednoduché: Ve do jednoho koe, co tam nebylo, nepralo se. Zapomenutý papírový kapesník v kapse? Kdo ho tam nechal, obíral a čistil celou várku. Zapomenuté peníze? Jó, ty byly vdy MOJE. Suché prádlo, pokud si ho nesbrali, sebrala jsem jen moje a manelovo, jejich jsem nechala zmoknout, třeba i dvakrát, i kdy jsem věděla, e ho budou potřebovat. Věř mi, e se tyto nehody staly jen asi dvakrát, dávali si móc velký pozor, aby měli připravené to, co chtěli. Do jejich pokojů jsem od jejich nástupu na střední kolu vůbec nechodila, o ty se starali sami. To ví, e někdy měli děsný binec, ale zavřela jsem dveře a JÁ měla uklizeno. Je pravda, e mi chtěli předvést, e se beze mne obejdou, kdy já jsem ta straná matka. Pro syna začala vařit dcera a syn jí ochotně pomáhal vechno okolo, dokonce mi dávali ochutnat, abych viděla, e mě nepotřebují.
Kdy nechali rozházené věci v obýváku, sebrala jsem je a hodila je k nim do pokoje, na jednu hromadu, kdy nebylo jinde místo, tak na zem, a dál jsem se nestarala. Neumytá vana? No, tak jsem si ji umyla pro sebe a po pouití ji nechala také pinavou, aby si ji museli umýt zase oni. No, troku nervy to byly, ale najednou, jako mávnutím proutku se to den ze dne změnilo a bylo to fajn. Dnes mají svoje domácnosti a mají je nablýskané, e se nestačím divit.
Není tady
amba napsal(a):
ex1:
Opravdu se tím netrap, co v nich je, projeví se. Stejnou situaci jsem měla, kdy jim bylo asi 17. Trvalo to do té doby, ne si začali vodit domů objekty svého zájmu, to pak bylo ve nablýskané, a bez řečí. Kdy nastoupili na střední kolu, dostali takové kapesné, aby se mohli postarat o vlastní stravování. Já jsem pro ně vařila jen po dohodě, ale to obnáelo i nákup(podle seznamu), úklid kuchyně, vynést odpadky, vytřít, umýt nádobí,atd. Jinak měli smůlu. S prádlem to bylo jednoduché: Ve do jednoho koe, co tam nebylo, nepralo se. Zapomenutý papírový kapesník v kapse? Kdo ho tam nechal, obíral a čistil celou várku. Zapomenuté peníze? Jó, ty byly vdy MOJE. Suché prádlo, pokud si ho nesbrali, sebrala jsem jen moje a manelovo, jejich jsem nechala zmoknout, třeba i dvakrát, i kdy jsem věděla, e ho budou potřebovat. Věř mi, e se tyto nehody staly jen asi dvakrát, dávali si móc velký pozor, aby měli připravené to, co chtěli. Do jejich pokojů jsem od jejich nástupu na střední kolu vůbec nechodila, o ty se starali sami. To ví, e někdy měli děsný binec, ale zavřela jsem dveře a JÁ měla uklizeno. Je pravda, e mi chtěli předvést, e se beze mne obejdou, kdy já jsem ta straná matka. Pro syna začala vařit dcera a syn jí ochotně pomáhal vechno okolo, dokonce mi dávali ochutnat, abych viděla, e mě nepotřebují.
Kdy nechali rozházené věci v obýváku, sebrala jsem je a hodila je k nim do pokoje, na jednu hromadu, kdy nebylo jinde místo, tak na zem, a dál jsem se nestarala. Neumytá vana? No, tak jsem si ji umyla pro sebe a po pouití ji nechala také pinavou, aby si ji museli umýt zase oni. No, troku nervy to byly, ale najednou, jako mávnutím proutku se to den ze dne změnilo a bylo to fajn. Dnes mají svoje domácnosti a mají je nablýskané, e se nestačím divit.
Ambo, děkuji za tvá slova. Ano, asi bude problém ve mně, e jsem nebyla u dřív přísnějí. Také zavírám dveře od jejich pokoje. Spí mi vadí ty společné prostory, jejich pohozené boty, ponechané pouité nádobí,manelova nechu k přezouvání apod. Věčné povalování se. Uklidit to, to je hned, to není ádná práce, vytřít podlahy, co bych to nemohla udělat. Nestihám komplet oběd a udělám nějaké rychlé maso. Hned jsem líná, nic neumím. Bráním se, hned myslím jenom na sebe. Dřív to bylo jiné, myslela jsem v první řadě na děti, na manela, bylo vechno v pořádku, já to ale tak nechci a hroutí se mi rodina, manelství, celý můj svět.
Není tady
Nič sa nerúca, len transformuje. Manelovi by tie ruka neodpadla, keby pridal svoju troku do mlyna, a deti - no, nejako sa to utrasie. Kamoka perfekcionistka tie mala večné boje a sp.o.r.y s demi kvôli poriadkom - a dnes ona požavila, aj keď hlavne pod archou choroby, a deti sa odsahovali a teraz sa snaia ma to doma čo najútulnejie. Napodiv.
Upravil(a) Selima (28. 4. 2008 15:16)
Není tady
ex1:
Ví, čím já bych začala vechno měnit? Sedla bych si s dětmi, pokud je to moné, tak i s manelem, a řekla jim: Jsem unavená, ono stokrát nic umořilo osla. Řekněte mi, co kdo z vás bude dělat a zajiovat. Sami říkáte, e to není ádná práce, s tím naprosto souhlasím, tak mi předveďte, jak to nic zvládnete sami. Já se od vás ráda poučím. Neplete si mě se slukou, já také mám svůj ivot. Nebo si nae rodinka bude zvát úklidovou slubu? Kdo ji bude platit? Jak chcete, já se vám přizpůsobím. ( Na internetu najde ceníky slueb - vytisknout a předloit) Uvařit oběd také nic není, proto bych poádala manela, aby mi to předvedl, jak on to umí lépe - a věř tomu, e já bych ho v tom nechala. Nebraň se, klidně mu dej za pravdu a trvej na tom, a ti předvede jak to umí on, aby jsi ty věděla, jak to má dělat. On není přece líný,dnes mui běně vaří, proč by nemohl on, alespoň o víkendu. Vechny jejich věci bych nechala tam, kde jim upadly, a o ně zakopávají jak dlouho chtějí, no a co? (Nějakou chvíli to snad vydrí, ne?)Pouité nádobí po bytě? Neboj, ono jim jednou dojde!! ( Schovala bych si jeden hrnek pro sebe a se studeným jídlem bych to nějak vydrela). Kdy oni budou chtít jíst, tak se holt musejí postarat sami. Kdy myslí sama na sebe, tak jim to předveď! Jdi k holiči, nech si udělat novou barvu, pěkně se namaluj, kup si něco nového na sebe, jdi si zacvičit, do kina, sednout si s kamarádkou, prostě jen tak udělej něco pro sebe, co je bude okovat. Já bych hlavně nebyla doma v době, kdy ostatní přicházejí a vrátila se hóódně pozdě. Kdy tvrdí e myslí sama na sebe, tak jim prostě dej za pravdu, aby si uvědomili, jak to vypadá. Dětem bych na rovinu řekla, e se hroutí rodina, a si rozhodnou, jak to bude dál. To bych udělala já.
Co udělá ty , nevím. Těko se radí, kdy neznám vechny okolnosti, to si musí rozhodnout sama. Děti jsou velké, tak bych na ně u nebrala ohled, kdy oni ho neberou na tebe. A manel - buď se vzpamatuje, nebo také ne. Rozhodně má před sebou jetě pěknou řádku let a já bych se rozhodla neproít je jako sluka, její práce si nikdo neváí. To u sis v této rodině odpracovala, teď je řada na nich. Nic si nevyčítej, ani si nedávej vinu. Dělala jsi to pro ně z lásky a teď jsou na tahu oni. Přeji ti hodně těstí a správné rozhodnutí. A se rozhodne jakkoliv, buď připravená VYTRVAT a neustupovat ze svých, u vydobytých pozic. Jen tak si tě budou váit.
Není tady
JOJO, taky jsem rikala, ze jestli nekdy budu mit kluka, tak ho naucim, aby pomahal a umel se o sebe postarat,ale uvidi stejne priklad v tatinkovi, ktery dela kulovy:( .. uf... no zatim mame jen mini holcicku..
Není tady