Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#26 23. 4. 2008 12:46

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Kytičky a zahrádka- pokec

Mám možnost pořídit si kubíkové barely na vodu, ale zahrádka je tak malá, že by to tam zabíralo místo, navíc by se musela vymyslet konstrukce, na které bych barel měla, čerpadlo mi připadá neekonomické,   není nad to, strčit pod kohoutek konev a mít krásnou měkkou dešovku.

Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

#27 23. 4. 2008 23:55

ita
♥♥♥♥♥♥-

On je to hrozně svažitý terén, zakrslé jehličnany jsem sázela krumpáčem. (Moravský kras)
Na dešovku bývalí majitelé zakopali skruže do země a svedli tam okapy. Mám barely u folníku, do nich čerpám vodu z potoka, nechávám ji tam odrazit, nabírám konví. Zpočátku jsme všechno oseli trávou a pak jsme jen běhali se sekačkama, teď už máme tu se samopojezdem. Proto se snažím svahy osázet křovinama, časem budou téměř bezúdržbové. Z kytek mám růže, lilie, skalničky, trvalky, cibuloviny, plno okrasných keřů.. Za těch 10 let neustále něco sázím, zatím příroda vítězí, plevel je nezdolný. Dokonce se mi tam vysemenila okrasná tráva, je všude. Po býv. cihelně je všude jíl a tak všechno sázím do jam se slušnou zeminou.

Není tady

#28 24. 4. 2008 0:16

ita
♥♥♥♥♥♥-

Simply, za ta léta jsme vyzkoušeli několik typů elektrických strunových sekaček (pro mě, s křovinořezem prý ženy nesmí), máme i velkou benzinovou se samopojezdem, pak teru s vozíkem a plno dalšího nářadí. Jezdil s náma syn, pak se oženil, takže poslední dobou jezdíme dva a pes, občas s něčím za úplatu pomůže soused. Na zeleninu tam mám folník, dokonce s kapénkovou závlahou. Pozemkem protéká potok, tak není problém s vodou (pokud není suché léto). Jsme u lesa a tak většinu úrody sklidí ptáčci.
Regino, taky mi tam vyrostla jedna dřevitá pivoňka, která prý vymrzla býv. majitelce, takže má nejméně 16 let.

Není tady

#29 24. 4. 2008 6:58

savéla
♥♥♥♥♥--

ahoj zahrádkářky. taky se hlásím smile
zahrada má asi 2000 m, ostatní pozemky nepočítám, takže je taková přírodní / nechci říct zanedbaná/ a do kopce, takže práce spousta. Naštěstí mě to baví, jenom prostě nestíhám. Loni jsem zanedbala záhonky s kvítkama a letos je kultivuju rýčem a odvážím plná kolečka. big_smile Kompost máme na dvou velkých ohraničených hromadách a když je čas a potřeba, tak se odebere z té zralejší. Ito sekačku máme taky s pojezdem a posekání je práce na celý den, naštěstí na to mám chlapečky lol . Zeleninu nesázím, protože půdu máme jílovitou a v kopci nám hned vysychá, zvířata na hnůj nemáme, takže výsledek mého úsilí byl nulový. Ale květinky a keře, to je moje hjarta jenom už mě přešlo období kdy jsem kupovala všechno co jsem viděla, v současnosti jsem si dala zákaz  cokoliv koupit, musím zkultivovat co mám doma. Ale slib platí jenom do Věžek u Kroměříže, což je velká prodejní výstava a tam se zpravidla vyřádím. gloria  Ještě, že mám vydatného pomocníka v našem pejskovi, ten se stará, abych měla co obnovovat lollollol

Upravil(a) savéla (24. 4. 2008 7:00)

Není tady

#30 24. 4. 2008 8:10

Jitka8
♥♥♥♥---
Místo: okolí Zlína

Ahoj,
my máme zahradu asi 1500m2.Máme ji napůl s přítelovým bratrem.Vodu bereme ze studny-naštěstí.
Na 1/3 máme altánek,bazén,kytičky,malou skalku,přístřešky na auta,zahrad.domek.
Pěstujeme jen cibuli,mrkev,jahody,kukuřici,kedlubny,hrášek.Ředkvičky jsme zrušili,vždy nám je projel krtek.NEVÍTE,JAK SE ZBAVIT KRTKŮ?
Na 2/03 je malé zahrádky,velká šopa,stromy,bratr má na své půlce ještě králíky a slepice.
A to máme ještě před domem trávník s jehličnany - 50m2.
Letos jsme se dali na přetírání altánku,opravu stolu,židlí-šmirglování+nový lak.

Poraďte mi,prosím Vás.CO PATŘÍ A NEPATŘÍ DO KOMPOSTU?.Díky.Pocházím z města a nevyznám se v tom.Můj přítel kolem domu a zahrady dělá hodně,ale kompost je jeho slabá stránka.

Na světě je krásně.

Není tady

#31 24. 4. 2008 8:49

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Joj, kompost!!!! big_smile Nedávám tam akorát psí hovínka, jinak veškerý odpad z kuchyně kromě  kostí a masa, to by páchlo. Ale jinak cibulové  a bramborové slupky,  zbytky brambor, veškerá zelenina....
Ale klidně sáčky od čaje, logr od kafe.  U kompostu mám kýbl s rohovou moučkou, semtam to prosypu také superfosfátem pro rychlejší tlení.

Vprostřed kompostu by měl být údajně ďolík kvůli regulaci teploty, bo v centru kompostu je i 60°C. V horkém létě zavlažovat a hlavně čas odčasu přeházet.
Máme kamna na dřevo, tak semtam na provzdušnění přidám popel ze dřeva, nemá to žádnou výživovou hodnotu, jen to kompost nakypří, asi jako rašelina.

Jak to vypadá nevábně, tak ušetříš majlant za hlínu. A šup tam se žížalama! Krásně  připraví humus.

Hlavně všechno  pokrájené na drobno, jinak se to rozkládá o mnoho déle, vloni jsem tam šoupla vyrytou yuccu a z lenosti ji neroztříhala, je tam CELÁ DODNES.V knihovně objevíš hafo knížek, je to docela věda.

http://www.jakbydlet.cz/clanek/448_vyro … postu.aspx
http://daz.garten.cz/texty.php?idc=20011017
http://www.zahradaweb.cz/projekt/clanek … p;cid=4525

Jinak musím říct, že máte co dělat! Mých 300 m2  je směšné proti vašim latifundiím.
Ito, vinohrad, vinohrad!!!! Je s tím práce, ale když pak sklízíš sladké hrozínky a loupeš je kuličku po kuličce do pusy...A Jižní Morava, vysloveně to huláká...I když, jílová půda na víno nic moc. Ale ten potůček, to musí být blaho!

Upravil(a) Regina (24. 4. 2008 8:55)

Není tady

#32 24. 4. 2008 10:06

rybbka
♥♥-----

Jitko ja davam do kompostu vsechny zbytky z kuchyne/i kdyz na chalupe toho teda moc nenavarim/veskery plevel a hlavne posekanou travu,neni to nijak citit,trava nahore voni jako seno,zizaly se nastehuji samy,aspon ja jich mam jako bych je tam vysadila.Popel ze dreva,jednou dokonce stare hasene vapno-nezbylo po nem ani pamatky.Jenom tam nehazim tvrde stonky jako treba stare maliny atd.-ty se za rok nerozlozi.Mam komposty dva-na jeden z nich zasadim vzdycky v kvetnu,po zmrzlych,cukety,maji zespodu hezky teplo a cuket je plno.Ale to se vsechno naucis casem,ja byla taky zacatecnik,je pravda ze hlinu do truhliku uz ted skoro nekupuju.

Není tady

#33 24. 4. 2008 11:40

ita
♥♥♥♥♥♥-

Když je tu debta o kompostu, nemáte někdo zkušenost s kompostérem? Syn mi pod mezí zbudoval takové dřevěné ohrady, do kterých dáváme listí, trávu, kuchyňský odpad atd. Zpočátku tam házeli i ostříhané větvičky, ty jsem pak musela tahat, nerozložily by se asi nikdy. Taky se tam zabydleli ježci, užovky a slepýši. Ptám se proto, že někde jsem četla, jak rychle se v kompostéru kompost udělá.
Regino, pár hlav nějakého rezistentního vína tam je, ale nic moc, je to Mor. Kras, studené noci. Z loňské úrody bylo pár litrů burčáku. Máme i malý rybník, tam jsem se pokoušela o lekníny, plavíny..., kapři je téměř všechny vyhrabali. Ale kolem jsou udatny, tužebníky, blatouchy, prostě balzám na duši.

Není tady

#34 24. 4. 2008 11:51

savéla
♥♥♥♥♥--

Teda ito, to mᚠpěknou rozvičku. Jak to stíháš? Já jsem asi totálně neschopná sad

Není tady

#35 24. 4. 2008 12:04

savéla
♥♥♥♥♥--

Na kompost dáváme všechen zahradní a kuchyňský odpad, teda rostlinný. Větve jdou přes drtič na mulč nebo topení, maliny a tvrdé věci spálit, a popel do kompostu. Průšvih je odkvetlý plevel, protože semínka přežijí i kompostování a rády opět vyraší. Jinak se s tím zas moc nepřebírám, kompost jde přes síto, a co nepropadne, jde jako základ zpátky.

Štěpky jako mulč dávám kolem keřů, ale protože se v tom vlhku drží havě jako žížaly apod., tak je rádi navštěvují ptáci a pěkně to rozrabou, no a taky krtci apod. protože se jim pohodlně loví. A pokud tam potřebuješ kopnout, nebo vytrhnout plevel, tak je mᚠpak všude, i tam kde nechceš. Jenže zase je to přírodní a přirozenější, jak kůra z jehličnanů, no a protože nepoužívám folii, tak je to nekončící kolotoč.

Jakpak jste na tom s foliema a tkaninama vy? Mě to přijde hrozně nepřirozené, hlavně proti zvířátkům v půdě, no a protože jsme ve svahu a mulč po ní sklouzne, tak mám prostě bez folie víc práce big_smile

Není tady

#36 24. 4. 2008 12:39

ita
♥♥♥♥♥♥-

Vloni jsem zkusila jahody na textilní fólii, co dodává zahradnictví Chovanec. Myslela jsem, že když jezdíme jen o víkendu, nebudou tak vysychat. Jahody byly téměř pečené (fakt je, že tam plevel nebyl) a pod fólií se zabydlely myši, nadělaly tunely a jahody poschly.
Sice se o víkendu pěkně nadřu, ale ona ta moje péče při té ploše není moc vidět. Pořád je to příroda, plevel vítězí. Kdyby ten výdej energie byl vidět aspoň na váze.

Není tady

#37 24. 4. 2008 13:28

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No nemůžeš hubnout, to bys neměla na ten Southfork energii! A než to všechno ochutnáš, co jsi vypěstovala, to se prostě nedá!

Není tady

#38 24. 4. 2008 18:22

simply.net
♥♥♥♥---

Ito, to mᚠmou úctu. Na to bych potřebovala pět zahradníků. My nezvládáme ani těch našich o moc mín metrů a to máme dvě plečky a dvě sekačky (= dvě dcery):-)

Není tady

#39 25. 4. 2008 10:57

ita
♥♥♥♥♥♥-

Jste moc milé, ale ono už to brzy bude jako přírodní park a ten nedá takovou práci. Vloni jsme poprve sázeli brambory (na jediné větší rovné ploše) a přesně o tom hloupém sedlákovi, brambor bylo plno a krásné. Naše drahé dětičky si pro ně ani nechtěly přijet a tak letos jen pár pro sebe. Býv. majitelé vybudovali i rozvod vody po zahradě (zakopaný v zemi), tak pokud nevyschne potok, není problém. Vloni jsem vysadila maliniště, ale brzy bylo jako ementál od myší, tak nevím, co sklidím. Už jsem se naučila, že spousta rostlin, co bych chtěla tam nejde (clematisy, ostrožky, popínavky -jen zimolez..) Kolem je les, tak je brzy na všem padlí, rzi.. No a můj NO musel mít předky jezevčíky, neustále hrabe obrovské díry a do kytek si zahrabává potravu.

Není tady

#40 25. 4. 2008 14:24

savéla
♥♥♥♥♥--

Fakt si myslíš, že ti ubude práce ?????? va Sama tomu nevěříš smile  Nebo já jsem neschopná, ale ta práce je pořád a dokola.
Někdy na mně přijde krize, tak nadávám, chvilku se na to vybodnu a pak se s pokorou zase vracím. Ale na těch kilech to fakt vidět není big_smile

Není tady

#41 25. 4. 2008 15:00

Sally
♥♥♥----

ita napsal(a):

Vloni jsem zkusila jahody na textilní fólii, co dodává zahradnictví Chovanec. Myslela jsem, že když jezdíme jen o víkendu, nebudou tak vysychat. Jahody byly téměř pečené (fakt je, že tam plevel nebyl) a pod fólií se zabydlely myši, nadělaly tunely a jahody poschly.
Sice se o víkendu pěkně nadřu, ale ona ta moje péče při té ploše není moc vidět. Pořád je to příroda, plevel vítězí. Kdyby ten výdej energie byl vidět aspoň na váze.

přesně!!! po téhle eltošní zimě pod folií vyrostly snad tuny strašně žahavých kopřiv, chodbiček víc jak ve sklepení pivovaru...
ořezávala jsme jahodníky abych mohla vytáhnout textilní folii a rozkopat chodbičky, s kopřiva jsme se vyloženě porvala.

Není tady

#42 27. 4. 2008 19:46

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

jukněte na tohle http://www.novinky.cz/clanek/138413-par … ipanu.html
a http://www.keukenhof.com/

ale sázet a zalévat bych to nechtěla wink.

Není tady

#43 27. 4. 2008 19:59

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

ڞasné tulipány, my čekáme až nám vykvetou modré, dávají si nějak na čas butter , jen doufám, že nás v obchodě neobelhali a fakt budou modré stolt .

Není tady

#44 27. 4. 2008 22:33

ita
♥♥♥♥♥♥-

MOdré jsem ještě neviděla. Měla jsem černé, které byly vlastně tmavofialové. Předloni jsem měla nádherné pruhované i s listy. Asi moc chutnaly myším, letos vykvetl jen jeden. Pak jsou ztaky moc hezké s rostřepenými okvětními lístky. Kdykby nebyly myši, měla bych jich plno.
Tak sedřená po víkendu jsem opět zjistila, že ta loni docela služná zemina je už zase s tvrdým krunýřem. Jahody byly jako zabetonované a všude polštáře plevelu. Nejvíc bršlice, fialové hluchavky, pampelišky, pýr.
Ale radost mi udělaly švestky (prý rezisten. k šarce), co jsem sázela na podzim, kvetou.

Není tady

#45 28. 4. 2008 7:27

savéla
♥♥♥♥♥--

Bude slivovička ? vissla

My máme vysazený švestkový sádek, a i když je to asi pět let, ještě jsme nesklízeli, ale každý rok jeden až dva stromy odejdou a musí se vyměnit. Tak než nám šárka zlikviduje staré stromy, tak snad se dočkáme úrody z nových.

Není tady

#46 28. 4. 2008 8:04

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Ahojte holky, tak u mě to zatím vypadá tak, že jsem si v sobotu koupila další kvítka na lodžie a prý nese dneska ranec kytek spolubydlící z víkendu, protože mají doma velký pozemek a když něco zastříhávají, tak to zase hned píchnou do země a pak se to rozdává a tak big_smile Je fakt, že já dělám to samé, akorát do vody, když něco zastříhávám big_smilebig_smilebig_smile Nejradši bych osázela ty velké květináče už teď, ale během května mě čeká položení nové dlažby na lodžie, tak bude lepší hodit to tam až pak, jinak bych se pak v obýváku nehla big_smilebig_smilebig_smile Přeji pěkný den wink

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#47 28. 4. 2008 8:31

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Andy, to bys měla vidět u nás, nemám kam dát  sazeničky, tak se mi to válí na tácech po radiátorech VŠUDE...přepíchané sultánky (balzamínky), vysetý starček, gazánie, apténie, honzíky....manžel nadává jak papagáj, ale na zahradu to můžu dát až po zmrzlíkách.
Ito, s tou hlíno by pomohla rašelina, provzdušní to, akorát nesmí moc přeschnout. Ten plevel je nálet z lesa, s tím nic neudělᚠsad

Upravil(a) Regina (28. 4. 2008 9:06)

Není tady

#48 28. 4. 2008 9:48

simply.net
♥♥♥♥---

O víkendu jsem rozsázela osm truhlíků, vytahala ze země asi tisíc pampelišek ( kořeny mají jako řádně vyhnojené mrkve ), záda vejpůl a ruce jak struhadlo. Jo, ten pohyb na zahrádce není pro krásu, nehubne se z toho, bolej záda, zahrádkáře poznᚠpodle opálených zad a bílýho břicha, ty ruce jsou taky fuj a navíc hlína se nejlíp splachuje vysocekalorickou vychlazenou desítkou:-)

Není tady

#49 28. 4. 2008 12:13

ita
♥♥♥♥♥♥-

Simply, pivo je jediný lék na žízeň. Kořeny pampelišek jsou skvělá léčivka - odvar je dobrý na zažívací potíže.
Regino, všechno sázím do jam s dobrou zeminou a za rok je to zase jíl. Ty jahody nešly okopat a to jsou na pozemku, kam soused zaoral plno hnoje. Zato v zahradě samy vyrůstají smrky, habry jasmíny, brsleny, černý bez, břízy, ostružiny atd. Prostě, příroda je mocnější. Manžel mě přesvědčuje, a ten plevel prohlásím za oblíbenou rostlinu a uklidním se. Jednou jsem použila gasaron kolem pivoněk, málem to nepřežily, ikdyž v návodu bylo, že kulturním rostlinám neuškodí.
Savélo, aspoň kdyby bylo na povidla a knedlíky. Mám už několik let 3 jugosl., jednu pološvestku Stenly a několik zelených blum  a teď od podzimu 6 ministromků těch rezistentních švestek. Na jaře všechno kvete a pak opadá a nic. A to má soused včely.

Není tady

#50 28. 4. 2008 13:15

savéla
♥♥♥♥♥--

Ito, mᚠmoudrého manžela wink
Ona fakt příroda vítězí, vím, že bych byla schopná vypěstovat i nějakou zeleninu, ale za jakou cenu ?
Prostě sem to vzdala, na jaře mě to občas popade, něco vysadím a je z toho veliké nic, manžel mně taky předem varuje, ale kdy já si myslím, že su chytřejší vissla
přes víkend jsem dala do záhonů s květinama asi patery kolečka kompostu a za chvíli to nebude ani poznat. Zato jsou krásně vidět stopy našeho pejska lol kudy se prochází tongue

Regino tvoje pěstování obdivuju, já tvrdím, že sadím jenom to co nebude vyžadovat následnou péči. Ale to jsou potom vděčné květiny, protože jsem jich letos vyvezla už několi koleček do kompostu, jak se rozrůstají big_smile

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí