27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Mám monost pořídit si kubíkové barely na vodu, ale zahrádka je tak malá, e by to tam zabíralo místo, navíc by se musela vymyslet konstrukce, na které bych barel měla, čerpadlo mi připadá neekonomické, není nad to, strčit pod kohoutek konev a mít krásnou měkkou deovku.
Není tady
On je to hrozně svaitý terén, zakrslé jehličnany jsem sázela krumpáčem. (Moravský kras)
Na deovku bývalí majitelé zakopali skrue do země a svedli tam okapy. Mám barely u folníku, do nich čerpám vodu z potoka, nechávám ji tam odrazit, nabírám konví. Zpočátku jsme vechno oseli trávou a pak jsme jen běhali se sekačkama, teď u máme tu se samopojezdem. Proto se snaím svahy osázet křovinama, časem budou téměř bezúdrbové. Z kytek mám růe, lilie, skalničky, trvalky, cibuloviny, plno okrasných keřů.. Za těch 10 let neustále něco sázím, zatím příroda vítězí, plevel je nezdolný. Dokonce se mi tam vysemenila okrasná tráva, je vude. Po býv. cihelně je vude jíl a tak vechno sázím do jam se slunou zeminou.
Není tady
Simply, za ta léta jsme vyzkoueli několik typů elektrických strunových sekaček (pro mě, s křovinořezem prý eny nesmí), máme i velkou benzinovou se samopojezdem, pak teru s vozíkem a plno dalího nářadí. Jezdil s náma syn, pak se oenil, take poslední dobou jezdíme dva a pes, občas s něčím za úplatu pomůe soused. Na zeleninu tam mám folník, dokonce s kapénkovou závlahou. Pozemkem protéká potok, tak není problém s vodou (pokud není suché léto). Jsme u lesa a tak větinu úrody sklidí ptáčci.
Regino, taky mi tam vyrostla jedna dřevitá pivoňka, která prý vymrzla býv. majitelce, take má nejméně 16 let.
Není tady
ahoj zahrádkářky. taky se hlásím
zahrada má asi 2000 m, ostatní pozemky nepočítám, take je taková přírodní / nechci říct zanedbaná/ a do kopce, take práce spousta. Natěstí mě to baví, jenom prostě nestíhám. Loni jsem zanedbala záhonky s kvítkama a letos je kultivuju rýčem a odváím plná kolečka. Kompost máme na dvou velkých ohraničených hromadách a kdy je čas a potřeba, tak se odebere z té zralejí. Ito sekačku máme taky s pojezdem a posekání je práce na celý den, natěstí na to mám chlapečky
. Zeleninu nesázím, protoe půdu máme jílovitou a v kopci nám hned vysychá, zvířata na hnůj nemáme, take výsledek mého úsilí byl nulový. Ale květinky a keře, to je moje
jenom u mě přelo období kdy jsem kupovala vechno co jsem viděla, v současnosti jsem si dala zákaz cokoliv koupit, musím zkultivovat co mám doma. Ale slib platí jenom do Věek u Kroměříe, co je velká prodejní výstava a tam se zpravidla vyřádím.
Jetě, e mám vydatného pomocníka v naem pejskovi, ten se stará, abych měla co obnovovat
Upravil(a) savéla (24. 4. 2008 7:00)
Není tady
Ahoj,
my máme zahradu asi 1500m2.Máme ji napůl s přítelovým bratrem.Vodu bereme ze studny-natěstí.
Na 1/3 máme altánek,bazén,kytičky,malou skalku,přístřeky na auta,zahrad.domek.
Pěstujeme jen cibuli,mrkev,jahody,kukuřici,kedlubny,hráek.Ředkvičky jsme zruili,vdy nám je projel krtek.NEVÍTE,JAK SE ZBAVIT KRTKŮ?
Na 2/03 je malé zahrádky,velká opa,stromy,bratr má na své půlce jetě králíky a slepice.
A to máme jetě před domem trávník s jehličnany - 50m2.
Letos jsme se dali na přetírání altánku,opravu stolu,idlí-mirglování+nový lak.
Poraďte mi,prosím Vás.CO PATŘÍ A NEPATŘÍ DO KOMPOSTU?.Díky.Pocházím z města a nevyznám se v tom.Můj přítel kolem domu a zahrady dělá hodně,ale kompost je jeho slabá stránka.
Není tady
Joj, kompost!!!! Nedávám tam akorát psí hovínka, jinak vekerý odpad z kuchyně kromě kostí a masa, to by páchlo. Ale jinak cibulové a bramborové slupky, zbytky brambor, vekerá zelenina....
Ale klidně sáčky od čaje, logr od kafe. U kompostu mám kýbl s rohovou moučkou, semtam to prosypu také superfosfátem pro rychlejí tlení.
Vprostřed kompostu by měl být údajně ďolík kvůli regulaci teploty, bo v centru kompostu je i 60°C. V horkém létě zavlaovat a hlavně čas odčasu přeházet.
Máme kamna na dřevo, tak semtam na provzdunění přidám popel ze dřeva, nemá to ádnou výivovou hodnotu, jen to kompost nakypří, asi jako raelina.
Jak to vypadá nevábně, tak uetří majlant za hlínu. A up tam se íalama! Krásně připraví humus.
Hlavně vechno pokrájené na drobno, jinak se to rozkládá o mnoho déle, vloni jsem tam oupla vyrytou yuccu a z lenosti ji neroztříhala, je tam CELÁ DODNES.V knihovně objeví hafo kníek, je to docela věda.
http://www.jakbydlet.cz/clanek/448_vyro … postu.aspx
http://daz.garten.cz/texty.php?idc=20011017
http://www.zahradaweb.cz/projekt/clanek … p;cid=4525
Jinak musím říct, e máte co dělat! Mých 300 m2 je směné proti vaim latifundiím.
Ito, vinohrad, vinohrad!!!! Je s tím práce, ale kdy pak sklízí sladké hrozínky a loupe je kuličku po kuličce do pusy...A Jiní Morava, vysloveně to huláká...I kdy, jílová půda na víno nic moc. Ale ten potůček, to musí být blaho!
Upravil(a) Regina (24. 4. 2008 8:55)
Není tady
Jitko ja davam do kompostu vsechny zbytky z kuchyne/i kdyz na chalupe toho teda moc nenavarim/veskery plevel a hlavne posekanou travu,neni to nijak citit,trava nahore voni jako seno,zizaly se nastehuji samy,aspon ja jich mam jako bych je tam vysadila.Popel ze dreva,jednou dokonce stare hasene vapno-nezbylo po nem ani pamatky.Jenom tam nehazim tvrde stonky jako treba stare maliny atd.-ty se za rok nerozlozi.Mam komposty dva-na jeden z nich zasadim vzdycky v kvetnu,po zmrzlych,cukety,maji zespodu hezky teplo a cuket je plno.Ale to se vsechno naucis casem,ja byla taky zacatecnik,je pravda ze hlinu do truhliku uz ted skoro nekupuju.
Není tady
Kdy je tu debta o kompostu, nemáte někdo zkuenost s kompostérem? Syn mi pod mezí zbudoval takové dřevěné ohrady, do kterých dáváme listí, trávu, kuchyňský odpad atd. Zpočátku tam házeli i ostříhané větvičky, ty jsem pak musela tahat, nerozloily by se asi nikdy. Taky se tam zabydleli jeci, uovky a slepýi. Ptám se proto, e někde jsem četla, jak rychle se v kompostéru kompost udělá.
Regino, pár hlav nějakého rezistentního vína tam je, ale nic moc, je to Mor. Kras, studené noci. Z loňské úrody bylo pár litrů burčáku. Máme i malý rybník, tam jsem se pokouela o lekníny, plavíny..., kapři je téměř vechny vyhrabali. Ale kolem jsou udatny, tuebníky, blatouchy, prostě balzám na dui.
Není tady
Teda ito, to má pěknou rozvičku. Jak to stíhá? Já jsem asi totálně neschopná
Není tady
Na kompost dáváme vechen zahradní a kuchyňský odpad, teda rostlinný. Větve jdou přes drtič na mulč nebo topení, maliny a tvrdé věci spálit, a popel do kompostu. Průvih je odkvetlý plevel, protoe semínka přeijí i kompostování a rády opět vyraí. Jinak se s tím zas moc nepřebírám, kompost jde přes síto, a co nepropadne, jde jako základ zpátky.
těpky jako mulč dávám kolem keřů, ale protoe se v tom vlhku drí havě jako íaly apod., tak je rádi navtěvují ptáci a pěkně to rozrabou, no a taky krtci apod. protoe se jim pohodlně loví. A pokud tam potřebuje kopnout, nebo vytrhnout plevel, tak je má pak vude, i tam kde nechce. Jene zase je to přírodní a přirozenějí, jak kůra z jehličnanů, no a protoe nepouívám folii, tak je to nekončící kolotoč.
Jakpak jste na tom s foliema a tkaninama vy? Mě to přijde hrozně nepřirozené, hlavně proti zvířátkům v půdě, no a protoe jsme ve svahu a mulč po ní sklouzne, tak mám prostě bez folie víc práce
Není tady
Vloni jsem zkusila jahody na textilní fólii, co dodává zahradnictví Chovanec. Myslela jsem, e kdy jezdíme jen o víkendu, nebudou tak vysychat. Jahody byly téměř pečené (fakt je, e tam plevel nebyl) a pod fólií se zabydlely myi, nadělaly tunely a jahody poschly.
Sice se o víkendu pěkně nadřu, ale ona ta moje péče při té ploe není moc vidět. Pořád je to příroda, plevel vítězí. Kdyby ten výdej energie byl vidět aspoň na váze.
Není tady
No nemůe hubnout, to bys neměla na ten Southfork energii! A ne to vechno ochutná, co jsi vypěstovala, to se prostě nedá!
Není tady
Ito, to má mou úctu. Na to bych potřebovala pět zahradníků. My nezvládáme ani těch naich o moc mín metrů a to máme dvě plečky a dvě sekačky (= dvě dcery):-)
Není tady
Jste moc milé, ale ono u to brzy bude jako přírodní park a ten nedá takovou práci. Vloni jsme poprve sázeli brambory (na jediné větí rovné ploe) a přesně o tom hloupém sedlákovi, brambor bylo plno a krásné. Nae drahé dětičky si pro ně ani nechtěly přijet a tak letos jen pár pro sebe. Býv. majitelé vybudovali i rozvod vody po zahradě (zakopaný v zemi), tak pokud nevyschne potok, není problém. Vloni jsem vysadila malinitě, ale brzy bylo jako ementál od myí, tak nevím, co sklidím. U jsem se naučila, e spousta rostlin, co bych chtěla tam nejde (clematisy, ostroky, popínavky -jen zimolez..) Kolem je les, tak je brzy na vem padlí, rzi.. No a můj NO musel mít předky jezevčíky, neustále hrabe obrovské díry a do kytek si zahrabává potravu.
Není tady
Fakt si myslí, e ti ubude práce ?????? Sama tomu nevěří
Nebo já jsem neschopná, ale ta práce je pořád a dokola.
Někdy na mně přijde krize, tak nadávám, chvilku se na to vybodnu a pak se s pokorou zase vracím. Ale na těch kilech to fakt vidět není
Není tady
ita napsal(a):
Vloni jsem zkusila jahody na textilní fólii, co dodává zahradnictví Chovanec. Myslela jsem, e kdy jezdíme jen o víkendu, nebudou tak vysychat. Jahody byly téměř pečené (fakt je, e tam plevel nebyl) a pod fólií se zabydlely myi, nadělaly tunely a jahody poschly.
Sice se o víkendu pěkně nadřu, ale ona ta moje péče při té ploe není moc vidět. Pořád je to příroda, plevel vítězí. Kdyby ten výdej energie byl vidět aspoň na váze.
přesně!!! po téhle eltoní zimě pod folií vyrostly snad tuny straně ahavých kopřiv, chodbiček víc jak ve sklepení pivovaru...
ořezávala jsme jahodníky abych mohla vytáhnout textilní folii a rozkopat chodbičky, s kopřiva jsme se vyloeně porvala.
Není tady
jukněte na tohle http://www.novinky.cz/clanek/138413-par … ipanu.html
a http://www.keukenhof.com/
ale sázet a zalévat bych to nechtěla .
Není tady
Úasné tulipány, my čekáme a nám vykvetou modré, dávají si nějak na čas , jen doufám, e nás v obchodě neobelhali a fakt budou modré
.
Není tady
MOdré jsem jetě neviděla. Měla jsem černé, které byly vlastně tmavofialové. Předloni jsem měla nádherné pruhované i s listy. Asi moc chutnaly myím, letos vykvetl jen jeden. Pak jsou ztaky moc hezké s rostřepenými okvětními lístky. Kdykby nebyly myi, měla bych jich plno.
Tak sedřená po víkendu jsem opět zjistila, e ta loni docela sluná zemina je u zase s tvrdým krunýřem. Jahody byly jako zabetonované a vude poltáře plevelu. Nejvíc brlice, fialové hluchavky, pampeliky, pýr.
Ale radost mi udělaly vestky (prý rezisten. k arce), co jsem sázela na podzim, kvetou.
Není tady
Bude slivovička ?
My máme vysazený vestkový sádek, a i kdy je to asi pět let, jetě jsme nesklízeli, ale kadý rok jeden a dva stromy odejdou a musí se vyměnit. Tak ne nám árka zlikviduje staré stromy, tak snad se dočkáme úrody z nových.
Není tady
Ahojte holky, tak u mě to zatím vypadá tak, e jsem si v sobotu koupila dalí kvítka na lodie a prý nese dneska ranec kytek spolubydlící z víkendu, protoe mají doma velký pozemek a kdy něco zastříhávají, tak to zase hned píchnou do země a pak se to rozdává a tak Je fakt, e já dělám to samé, akorát do vody, kdy něco zastříhávám
Nejradi bych osázela ty velké květináče u teď, ale během května mě čeká poloení nové dlaby na lodie, tak bude lepí hodit to tam a pak, jinak bych se pak v obýváku nehla
Přeji pěkný den
Není tady
Andy, to bys měla vidět u nás, nemám kam dát sazeničky, tak se mi to válí na tácech po radiátorech VUDE...přepíchané sultánky (balzamínky), vysetý starček, gazánie, apténie, honzíky....manel nadává jak papagáj, ale na zahradu to můu dát a po zmrzlíkách.
Ito, s tou hlíno by pomohla raelina, provzduní to, akorát nesmí moc přeschnout. Ten plevel je nálet z lesa, s tím nic neudělá
Upravil(a) Regina (28. 4. 2008 9:06)
Není tady
O víkendu jsem rozsázela osm truhlíků, vytahala ze země asi tisíc pampeliek ( kořeny mají jako řádně vyhnojené mrkve ), záda vejpůl a ruce jak struhadlo. Jo, ten pohyb na zahrádce není pro krásu, nehubne se z toho, bolej záda, zahrádkáře pozná podle opálených zad a bílýho břicha, ty ruce jsou taky fuj a navíc hlína se nejlíp splachuje vysocekalorickou vychlazenou desítkou:-)
Není tady
Simply, pivo je jediný lék na ízeň. Kořeny pampeliek jsou skvělá léčivka - odvar je dobrý na zaívací potíe.
Regino, vechno sázím do jam s dobrou zeminou a za rok je to zase jíl. Ty jahody nely okopat a to jsou na pozemku, kam soused zaoral plno hnoje. Zato v zahradě samy vyrůstají smrky, habry jasmíny, brsleny, černý bez, břízy, ostruiny atd. Prostě, příroda je mocnějí. Manel mě přesvědčuje, a ten plevel prohlásím za oblíbenou rostlinu a uklidním se. Jednou jsem pouila gasaron kolem pivoněk, málem to nepřeily, ikdy v návodu bylo, e kulturním rostlinám neukodí.
Savélo, aspoň kdyby bylo na povidla a knedlíky. Mám u několik let 3 jugosl., jednu polovestku Stenly a několik zelených blum a teď od podzimu 6 ministromků těch rezistentních vestek. Na jaře vechno kvete a pak opadá a nic. A to má soused včely.
Není tady
Ito, má moudrého manela
Ona fakt příroda vítězí, vím, e bych byla schopná vypěstovat i nějakou zeleninu, ale za jakou cenu ?
Prostě sem to vzdala, na jaře mě to občas popade, něco vysadím a je z toho veliké nic, manel mně taky předem varuje, ale kdy já si myslím, e su chytřejí
přes víkend jsem dala do záhonů s květinama asi patery kolečka kompostu a za chvíli to nebude ani poznat. Zato jsou krásně vidět stopy naeho pejska kudy se prochází
Regino tvoje pěstování obdivuju, já tvrdím, e sadím jenom to co nebude vyadovat následnou péči. Ale to jsou potom vděčné květiny, protoe jsem jich letos vyvezla u několi koleček do kompostu, jak se rozrůstají
Není tady