Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#1 3. 4. 2008 16:25

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Kytičky a zahrádka- pokec

Ahoj,  jak to jaro pučí, už bych na zahradě nejradši spala, přitom tak před pěti lety jsem o  zahradě neměla ani šajn.

Pak umřel tchán, který se o zahrádku u domu staral , a zůstalo to na mě, stříhání stromů, kupování hnojiva atd.... Tchyně  si pleje skalku, manžel  se stará o trávník a likviduje odpad...Paráda.
Kolikrát přijdu z práce domů, zahodím kabelku a do setmění straším na těch našich pár metrech čtverečních a sním o pořádném kusu pozemku...
Trochu lesopark, trochu anglická zahrada,  japonský zenový koutek a potom samozřejmě mičurinský komplex- pořádné záhony na rajčátka, okurky a pariky a kout, kde budu mít  květináče na sazeničky, pořádné úložné místo na nářadí, prostorný stůl na přesazování a pikýrování.....
A zapomněla jsem na kompost! To je věda, panečku! big_smile

Panímáma je hodná, ale přeci jenom jsme dvě (nechci říct slepice cool) kohoutkyně na jednom  malinkém smetišti, nemůžu sázet kytky podle svého, nemůžu měnit dispozice záhonů,  ....

Jak to máte se zahrádkou a vztahem k hroudě vy?

Upravil(a) Regina (3. 4. 2008 16:37)

Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

#2 3. 4. 2008 16:38

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Re: Kytičky a zahrádka- pokec

Regina napsal(a):

Ahoj,  jak to jaro pučí, už bych na zahradě nejradši spala, přitom tak před pěti lety jsem o  zahradě neměla ani šajn.

Pak umřel tchán, který se o zahrádku u domu staral , a zůstalo to na mě, stříhání stromů, kupování hnojiva atd.... Tchyně  si pleje skalku, manžel  se stará o trávník a likviduje odpad...Paráda.
Kolikrát přijdu z práce domů, zahodím kabelku a do setmění straším na těch našich pár metrech čtverečních a sním o pořádném kusu pozemku...
Trochu lesopark, trochu anglická zahrada,  japonský zenový koutek a potom samozřejmě mičurinský komplex- pořádné záhony na rajčátka, okurky a pariky a kout, kde budu mít  květináče na sazeničky, pořádné úložné místo na nářadí, prostorný stůl na přesazování a pikýrování.....
A zapomněla jsem na kompost! To je věda, panečku! big_smile

Panímáma je hodná, ale přeci jenom jsme dvě (nechci říct slepice cool) kohoutkyně na jednom  malinkém smetišti, nemůžu sázet kytky podle svého, nemůžu měnit dispozice záhonů,  ....

Jak to máte se zahrádkou a vztahem k hroudě vy?

Jsem na tom podobně, jen ten druhý kohout je můj otec  vissla .

Upravil(a) aprill (3. 4. 2008 16:40)

Není tady

#3 3. 4. 2008 16:49

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

A jak velkou máte zahradu? Užitkovou, nebo půl na půl?
My máme pozemek   cca 300 m , půlka je trávník s bazénem a pergolou, druhá polovina okrasné a užitkové záhony, ale ukrutná "vyžilá" hlína, kompost a hnojení se začlo praktikovat teprve za mě, předtím se tam krčily takové  zbytečky, co si říkaly kytky.
Pantáta byl spíš na tu prkatičnost,  (jabloňová stěna), rajčata, okurky, panímáma zase skalka, jenže nějak neinvestovala a zasazovala všechno, co od koho dostala, takže o alpiniu nemůže být řeč big_smile- To není samozřejmě špatně, vypadá to hezky, ale  je ot jako nalepit znak mercedesu na trabanta a říkat, že mám mercedes.
Velký boj jsem svedla s mužem kvůli zbudování kompostu a čeká mě ještě bitva o drtič , od té doby, co máme krbová kamna, máme přísun dříví a kůru bych ráda drtila na mulč k malinám.

Není tady

#4 3. 4. 2008 16:58

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Sním o důstojném místě na ukládání květináčů a oplachování rukou a holínek, takový kousíček, kde nestojí bahno, voda odtéká a nerozbaňuje okolí a neválí se v tom pes...aby se tam vešla konev a celý kyblík, aby kohoutek nekapal a hadice byla hezky navinutá na  držáku anevisel ajk lazar na jabloni....prachy na cigára jsou, ale na   takový ten stojan s klikou na navíjení hadice ne. big_smile

Není tady

#5 3. 4. 2008 17:27

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Regina napsal(a):

A jak velkou máte zahradu? Užitkovou, nebo půl na půl?
My máme pozemek   cca 300 m , půlka je trávník s bazénem a pergolou, druhá polovina okrasné a užitkové záhony, ale ukrutná "vyžilá" hlína, kompost a hnojení se začlo praktikovat teprve za mě, předtím se tam krčily takové  zbytečky, co si říkaly kytky.
Pantáta byl spíš na tu prkatičnost,  (jabloňová stěna), rajčata, okurky, panímáma zase skalka, jenže nějak neinvestovala a zasazovala všechno, co od koho dostala, takže o alpiniu nemůže být řeč big_smile- To není samozřejmě špatně, vypadá to hezky, ale  je ot jako nalepit znak mercedesu na trabanta a říkat, že mám mercedes.
Velký boj jsem svedla s mužem kvůli zbudování kompostu a čeká mě ještě bitva o drtič , od té doby, co máme krbová kamna, máme přísun dříví a kůru bych ráda drtila na mulč k malinám.

Nᚠpozemek je malinko větší cca 800 m, ale hodně podobný tomu vašemu.  Už dávno jsem boj o hezčí zahradu vzdala. Naše zahrada je něco jako když pejsek s kočičkou pekli dort, tak naši  splácali na co přišli. Boj s mým otcem je boj s větrnými mlýny dumbom . Jediný kdo na něho alespoň v malé míře  platí,  je můj syn. Zrovna ho bude přesvědčovat, aby vykácel staré stromy a vysadil nové.
Teď jsem si uvědomila, že nᚠdědeček je hodně podobný tomu, z filmu na samotě u lesa lollollol .

Upravil(a) aprill (3. 4. 2008 17:28)

Není tady

#6 3. 4. 2008 17:44

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Takže konzerva..."vono když se ty švestky naložej do kádě a nechají zkvasit, to je potom slivovička"
Jo, znám, boj za každou píď . Záhony do pravého úhlu, letos okurky sem, příště rajčata a vrcholem hnojení cererit.
Nic špatného, ale když se to má zalévat z vodovodu, kdy platíme vodné a stočné 58 Kč za kubík, tak to jsou hodně drahé okurky.

Upravil(a) Regina (3. 4. 2008 17:46)

Není tady

#7 3. 4. 2008 17:48

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tu jabloňovou stěnu  tchán vypěstovlal jako pohledovou clonu, takový vkusný předěl mezi užitkovou a okrasnou částí zahrady, leč zanedbal  škůdce , všude řádí vlnatka krvavá, na každé jabloni vyroste tak 5 jablek, pokuď nejsou strupatá nebo shnilá, tak opadají....prostě jabloně naprd.  Nesmím na to ale sáhnout. Tak utrácím ročně peníze za neúčinné postřiky, abychom se dívali, jak mšice z jabloní postupně napadají další rostliny....

Upravil(a) Regina (3. 4. 2008 17:49)

Není tady

#8 3. 4. 2008 17:51

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Regina napsal(a):

Takže konzerva..."vono když se ty švestky naložej do kádě a nechají zkvasit, to je potom slivovička"
Jo, znám, boj za každou píď . Záhony do pravého úhlu, letos okurky sem, příště rajčata a vrcholem hnojení cererit.
Nic špatného, ale když se to má zalévat z vodovodu, kdy platíme vodné a stočné 58 Kč za kubík, tak to jsou hodně drahé okurky.

My nemáme slivovičku, my máme kalvados (a dobrý,  to se musí nechat).  Mám  obrovské štěstí, že tam nemusím bydlet tummenupp . Přijedu přes víkend, vypleju, zasadím, já zahrabu,  pes vyhrabe, otec pošlape a tak to jde týden co týden. Naši jsou šastní, že se jim věnuju a  já jsem na dumbom .
Jen doufám, že to není dědičné butter .

Není tady

#9 3. 4. 2008 19:23

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tak to jo, já hned vedle bydlím a musím na to koukat z balkonu. On to není tak špatnej pohled, ale mohl by být lepší...

Není tady

#10 4. 4. 2008 9:38

rybbka
♥♥-----

Ahoj,muzu se pripojit?Ja mam zahradku jako dlan,takze si musim rozmyslet co tam muzu a nemuzu dat,kvuli mistu.Komposty mam dva tesne vedle sebe,udelala jsem si je sama-steny tvori volne na sebe polozene kameny,takze je mozne je lehce prestehovat jinam,kdyby bylo potreba.Kdyz je jeden kompost plny,v kvetnu na nej zasazim cukety/2,pry kvuli opyleni/jeste je kolem obsypu posekanou travou z prvnich par seceni a tim cela pece konci.Kompost dokonale zakryji cukety,zespodu maji teplo,ktere vytvari kompost vlaha unika jen malinko-vrsek je zakryty posekanou travou,takze staci zalit1xza14dni a cuket je ze je rozdavam.A mezitim davam travu a zbytky na druhy kompost vedle.Navrch davam vzdycky posekanou travu,krasne to voni jako seno.Zeminu do truhliku uz vubec nekupuju,mam svoji.Jenom tam nedavam tvrde stonky jako treba maji Floxy,nebo stare maliny-tem to dyl trva nez se rozlozi,ty proste vylamu az jsou na jare suche a spalim.

Není tady

#11 5. 4. 2008 13:53

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

O kompostu  je to nadlouho wink Dva jsou dobrá  alternativa, jeden čerstvý, druhý vyzrálý... známí zase dávají dýně, je krásné, jak to oranžově svítí do dálky...
včera jsem na Tržnici Zahrady Čech v Litoměřicích chutnala dobrotu, jmenuje se to hraška a je to instatní těstíčko, ve kterém můžeš obalit rozmixované zbytky  co dům dal(špagety, kaši, rozemleté maso), nebo právě cukety, je to velmi dobré.
Téma malá zahrada, jo, kdyby šla nafouknout! Na užitkovou, okrasnou,  tu koutek japonský, tu středomořský styl, tu lesopark big_smile

Není tady

#12 8. 4. 2008 15:16

Holčička
♥♥♥♥♥♥-

Já si o té své zahrádce sním.... bude hodně trávník, málo strom - a když, tak jehličnan. Koutek pro posezení pod stříškou a krb s grilem, možná bazén, ale spíš jen brouzdálko. Koutek s bylinkami, možná i kus zeleniny. A kvítka - ale ne moc. Chtěla bych i kousek obyčejný - luční, nepletý a málo sekaný. Ale to mi s fotbalistou asi nevyjde. Takže, jak to tak vidím, tak jestli zahrádka někdy bude, tak tam nebude chybět branka.... Ale - hlavně aby byl kus místa, kde si člověk v klidu relaxne. Pokud to bude muset být na balkoně panelákového bytu, budiž. Uvidíme - zatím si sníme.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/l/lqhjsy07t.png    http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/6/6px9452lk.png

Není tady

#13 17. 4. 2008 15:20

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

tady je moc hezká stránka, hlavěn na pokoukání
http://www.bakker-cz.com/index.aspx?N=904629

Není tady

#14 17. 4. 2008 15:39

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Ahoj holky, tak já mám objednaný fuchsie, jak jsem psala na jiném vlákně, tak už mám i ty velký květináče na lodžii, ale nakonec jsem nebrala takový ty typu "necky" ale 3 velký květináče se čtvercovým půdorysem o hraně cca půl metru a stejně i vysoký a už se těším až mi udělají na lodžii dlažbu a já to celé osázím smile Jen škoda, že nejde vkládat obrázky přímo, bych sem dala "před" a "po" smile I když to bych mohla už teď vyfotit stav "před" big_smile Jen škoda, že nemám zimní zabordelený big_smilebig_smilebig_smile

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#15 17. 4. 2008 17:25

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vyfo to do galerky k Oximu nebo to dej na www.rajce.cz

Není tady

#16 17. 4. 2008 22:35

simply.net
♥♥♥♥---

AHOJ zahrádkářky, jak to, že jsem si tak dlouho nevšimla že na babinetu je i tohle fórum? Regi, MÁM. Svoji ( bez tchýně, slepičinců a jiných omezovačů). Nadměrnou ( asi 1500 m) tudíž zanedbanou. Ale taky ji miluju a rýpu se tam hrozně ráda. Letos živé prvky trochu utrpěly nějakýma stavebníma úprama, tráva rozrytá od bahna, kytičky pošlapané od řemeslníků a ještě utrpí protože dcera dostane psa. Nemáte někdo zkušenost jak psa vycvičit aby nechodil do záhonků? A tip pro fanatiky: skvělé zahrádkářské diskuse jsou na Livingu.

Není tady

#17 18. 4. 2008 8:17

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Nᚠhafan chodí po cestičkách jen do doby, než zajdem za roh, pak vesele běhá "přes oves" a kutá, hledá myšky, honí ptáky, skáče po ultraligtech.

Upravil(a) Regina (18. 4. 2008 9:37)

Není tady

#18 18. 4. 2008 9:13

simply.net
♥♥♥♥---

Regino, a jak je velký? a značkuje si rostliny?

Není tady

#19 18. 4. 2008 9:36

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Středně velký zlatý kokr,  neznačkuje, ale vyrábí v zuřivosti díry,  kadí,  kudy chodí, trhá jablka  a okurky. Čerstvě zasazené rostliny chodí "kontrolovat", tj. v reje v zemi, která je mokrá a kyprá, možná tam něco cítí.
Jo, pes a zahrada, to se moc nerýmuje. Nedá mu problém přeskočit metrovou ohradu, tak jsou plůtky jen psychologická bariéra.

Upravil(a) Regina (18. 4. 2008 9:38)

Není tady

#20 20. 4. 2008 10:57

simply.net
♥♥♥♥---

Regi, díky za upřímnost. Sakra to jsem nějak nedomyslela když jsem dítěti slíbila psa ( a velkého:-) Plůtky při naší velikosti zahrady určitě vyrábět nebudu. Dám pak vědět jak to dopadlo.  Dítě zatím slibuje že to vezme vážně ( cvičák, výcvik ) tak třeba budeme mít geniálního psa kterého naučí zalívat:-))) no prostě radši zůstanu v blahé nevědomosti a budu to řešit se scarlett o hara až zítra
U nás krásně prší na zasetý hrášek, špenát a ředkvičky a plevel, který okamžitě vyskočí o metr vzhůur...a včera jsem uvalila tisícovku v zahradnictví za čechravy, udatny, kakosty a srdcovku, kterými podsadím kruhový záhon pod stromem.

Jo a drtič - taky ho chci, ale soused mi říkal, a nekupujeme nic levného, že se mu to po jedné sezoně kouslo...takže ještě došetříme. Štěpky jsou perfektní a hezký na mulč,  u nás je sucho, tak mulčuju všechno, jinak bych se uzalívala k smrti.

Není tady

#21 20. 4. 2008 15:06

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Zvl᚝ když zalévᚠz řádu, platíme 58 Kč za kubík, tak to v létě dost bolí, navíc máme ukrutně tvrdou vodu. Sice máme na zahradě zakopaný barel, ale co je to 200 l, když potřebuješ zalít ovocné stromy a  uchlastané truhlíky?

Ty kytičky, co jsi jmenovala , jsou spíš do polostínu.
Pokud to tak je, jsou také velmi efektní kokoříky a hosty. Hlavně tím, že jsou to trvalky.
Ad bacopa, v receptáři  dnes ukazovali velmi pěknou novou odrůdu, byla světle fialová nebo růžová, vypadaal podstatně lépe než její starší odrůdy.

Momentálně jsem ztratila srdce  u dřevitých pivoněk, letos jsem se už finančně vycucla za kytky na balkon, ale příští rok se na ně chystám, manžel kutil v záchvatu slabosti určitě rád vyrobí nějakou vkusnou a bytelnou konstrukci, a na jaře jim připravím místa. Prý se dožívají až 100 let . Jsou to úžasné solitéry a hlavně se hodí do mé vize japonské zahrady.

http://www.hobbyzahrada.cz/data/clanek. … y%20pstovn

Kakosty jsou moc hezké, existují kultivary i plnokvěté a vyšší, jsou moc vděčné, kvetou až do září.

Upravil(a) Regina (23. 4. 2008 12:37)

Není tady

#22 23. 4. 2008 11:01

simply.net
♥♥♥♥---

My také nemáme studnu, zalívám z vodovodu. ted si chceme sehnat kontejner a stáhnout tam aspon okapy z přístřešku. Během pár let bude u nás kanalizace tak dosavadní septik předěláme na nádrž na dešovku s čerpadlem, protože až se bude platit i stočné, tak vodovodní vodou už opravdu zalívat nehodlám. 
Ty stínomilky se k nám sice moc nehodí, ale zkusila jsem je do kruhu pod katalpu, kde by výhledově měl být stín, jako doplněk hortenzií...hosty tam mám taky, už vystrkují špičky...umět vložit fotku, dám ji sem:-(
Pivoňky: nádhera, bylinné obyčejné mám a po dřevitých toužím., Teď jsem viděla u zahradníka specialitu z druhu bylinných - koprovité pivoňky. Ty musím sehnat, zahradník je množí na objednávku jen  po pár kouscích, prý je to dost složité. Jsou úžasné - http://botany.cz/cs/paeonia-tenuifolia/

Není tady

#23 23. 4. 2008 11:59

ita
♥♥♥♥♥♥-

Zahradu mám rozlohou určitě největší (pozemek má 8000 m2), ale ona to moc zahrada není. Kdysi to byla cihelna, samý svah, kopec, mez, celkem 2 rovnější plochy. Byla plná 80tiletých ovocných stromů, keřů, parkových rostlin a hlavně plevele. Leta nebyla udržovaná (dědicové se nemohli domluvit). Předtím tam stará paní prý měla květiny a rostliny na prodej. Zpočátku jsem se vybavila několika atlasy a zkoumala, co tam vlastně roste. Jednu stráň jsem osela směsí "suchá stráňka" (Planta naturalis), byla pěkná 1. rok, pak tam vyrostly lupiny, kopřivy, bodláky... Za těch 10 let už to začíná připomínat přírodní zaharadu. Svahy jsem osázela mochnami, tavolníky, okrasnými keři, růžemi svraskalými,  zakrslými jehličnany..Mám i ovocný sad.

Není tady

#24 23. 4. 2008 12:35

simply.net
♥♥♥♥---

Ita: to mᚠtraktor, ne? s tím se asi nedá dělat nic jiného než přírodní zahrada, neumím si představit to množství práce, jen posekat...Starᚠse o to sama nebo je vás víc?

Není tady

#25 23. 4. 2008 12:43

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Na ty rozměry si to opravdu říká o přírodní zahradu.  Jo, terásky, to bych si ale dala říct, akdyby byly na jih, tak bych neváhala a a pořídila bych si pidivinohrad. Dělala bych vinobraní a pořádně bychom si zařádili....
http://www.jankarpisek.cz/art-icles/pri … hrada.html
http://www.chovatelka.cz/chovatelka/cla … irody.html
http://bydleni.idnes.cz/ekozahrada-se-p … e_domy_web
http://www.ekozahrady.com/web_rs/ekozah … statek.htm

Na tuhle vášeň tu je Vanda, už i absolvovala nějaké kursy.

Upravil(a) Regina (23. 4. 2008 12:44)

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí