27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ahoj, jak to jaro pučí, u bych na zahradě nejradi spala, přitom tak před pěti lety jsem o zahradě neměla ani ajn.
Pak umřel tchán, který se o zahrádku u domu staral , a zůstalo to na mě, stříhání stromů, kupování hnojiva atd.... Tchyně si pleje skalku, manel se stará o trávník a likviduje odpad...Paráda.
Kolikrát přijdu z práce domů, zahodím kabelku a do setmění straím na těch naich pár metrech čtverečních a sním o pořádném kusu pozemku...
Trochu lesopark, trochu anglická zahrada, japonský zenový koutek a potom samozřejmě mičurinský komplex- pořádné záhony na rajčátka, okurky a pariky a kout, kde budu mít květináče na sazeničky, pořádné úloné místo na nářadí, prostorný stůl na přesazování a pikýrování.....
A zapomněla jsem na kompost! To je věda, panečku!
Panímáma je hodná, ale přeci jenom jsme dvě (nechci říct slepice ) kohoutkyně na jednom malinkém smetiti, nemůu sázet kytky podle svého, nemůu měnit dispozice záhonů, ....
Jak to máte se zahrádkou a vztahem k hroudě vy?
Upravil(a) Regina (3. 4. 2008 16:37)
Není tady
Regina napsal(a):
Ahoj, jak to jaro pučí, u bych na zahradě nejradi spala, přitom tak před pěti lety jsem o zahradě neměla ani ajn.
Pak umřel tchán, který se o zahrádku u domu staral , a zůstalo to na mě, stříhání stromů, kupování hnojiva atd.... Tchyně si pleje skalku, manel se stará o trávník a likviduje odpad...Paráda.
Kolikrát přijdu z práce domů, zahodím kabelku a do setmění straím na těch naich pár metrech čtverečních a sním o pořádném kusu pozemku...
Trochu lesopark, trochu anglická zahrada, japonský zenový koutek a potom samozřejmě mičurinský komplex- pořádné záhony na rajčátka, okurky a pariky a kout, kde budu mít květináče na sazeničky, pořádné úloné místo na nářadí, prostorný stůl na přesazování a pikýrování.....
A zapomněla jsem na kompost! To je věda, panečku!![]()
Panímáma je hodná, ale přeci jenom jsme dvě (nechci říct slepice) kohoutkyně na jednom malinkém smetiti, nemůu sázet kytky podle svého, nemůu měnit dispozice záhonů, ....
Jak to máte se zahrádkou a vztahem k hroudě vy?
Jsem na tom podobně, jen ten druhý kohout je můj otec .
Upravil(a) aprill (3. 4. 2008 16:40)
Není tady
A jak velkou máte zahradu? Uitkovou, nebo půl na půl?
My máme pozemek cca 300 m , půlka je trávník s bazénem a pergolou, druhá polovina okrasné a uitkové záhony, ale ukrutná "vyilá" hlína, kompost a hnojení se začlo praktikovat teprve za mě, předtím se tam krčily takové zbytečky, co si říkaly kytky.
Pantáta byl spí na tu prkatičnost, (jabloňová stěna), rajčata, okurky, panímáma zase skalka, jene nějak neinvestovala a zasazovala vechno, co od koho dostala, take o alpiniu nemůe být řeč - To není samozřejmě patně, vypadá to hezky, ale je ot jako nalepit znak mercedesu na trabanta a říkat, e mám mercedes.
Velký boj jsem svedla s muem kvůli zbudování kompostu a čeká mě jetě bitva o drtič , od té doby, co máme krbová kamna, máme přísun dříví a kůru bych ráda drtila na mulč k malinám.
Není tady
Sním o důstojném místě na ukládání květináčů a oplachování rukou a holínek, takový kousíček, kde nestojí bahno, voda odtéká a nerozbaňuje okolí a neválí se v tom pes...aby se tam vela konev a celý kyblík, aby kohoutek nekapal a hadice byla hezky navinutá na dráku anevisel ajk lazar na jabloni....prachy na cigára jsou, ale na takový ten stojan s klikou na navíjení hadice ne.
Není tady
Regina napsal(a):
A jak velkou máte zahradu? Uitkovou, nebo půl na půl?
My máme pozemek cca 300 m , půlka je trávník s bazénem a pergolou, druhá polovina okrasné a uitkové záhony, ale ukrutná "vyilá" hlína, kompost a hnojení se začlo praktikovat teprve za mě, předtím se tam krčily takové zbytečky, co si říkaly kytky.
Pantáta byl spí na tu prkatičnost, (jabloňová stěna), rajčata, okurky, panímáma zase skalka, jene nějak neinvestovala a zasazovala vechno, co od koho dostala, take o alpiniu nemůe být řeč- To není samozřejmě patně, vypadá to hezky, ale je ot jako nalepit znak mercedesu na trabanta a říkat, e mám mercedes.
Velký boj jsem svedla s muem kvůli zbudování kompostu a čeká mě jetě bitva o drtič , od té doby, co máme krbová kamna, máme přísun dříví a kůru bych ráda drtila na mulč k malinám.
Ná pozemek je malinko větí cca 800 m, ale hodně podobný tomu vaemu. U dávno jsem boj o hezčí zahradu vzdala. Nae zahrada je něco jako kdy pejsek s kočičkou pekli dort, tak nai splácali na co přili. Boj s mým otcem je boj s větrnými mlýny . Jediný kdo na něho alespoň v malé míře platí, je můj syn. Zrovna ho bude přesvědčovat, aby vykácel staré stromy a vysadil nové.
Teď jsem si uvědomila, e ná dědeček je hodně podobný tomu, z filmu na samotě u lesa .
Upravil(a) aprill (3. 4. 2008 17:28)
Není tady
Take konzerva..."vono kdy se ty vestky naloej do kádě a nechají zkvasit, to je potom slivovička"
Jo, znám, boj za kadou píď . Záhony do pravého úhlu, letos okurky sem, přítě rajčata a vrcholem hnojení cererit.
Nic patného, ale kdy se to má zalévat z vodovodu, kdy platíme vodné a stočné 58 Kč za kubík, tak to jsou hodně drahé okurky.
Upravil(a) Regina (3. 4. 2008 17:46)
Není tady
Tu jabloňovou stěnu tchán vypěstovlal jako pohledovou clonu, takový vkusný předěl mezi uitkovou a okrasnou částí zahrady, leč zanedbal kůdce , vude řádí vlnatka krvavá, na kadé jabloni vyroste tak 5 jablek, pokuď nejsou strupatá nebo shnilá, tak opadají....prostě jabloně naprd. Nesmím na to ale sáhnout. Tak utrácím ročně peníze za neúčinné postřiky, abychom se dívali, jak mice z jabloní postupně napadají dalí rostliny....
Upravil(a) Regina (3. 4. 2008 17:49)
Není tady
Regina napsal(a):
Take konzerva..."vono kdy se ty vestky naloej do kádě a nechají zkvasit, to je potom slivovička"
Jo, znám, boj za kadou píď . Záhony do pravého úhlu, letos okurky sem, přítě rajčata a vrcholem hnojení cererit.
Nic patného, ale kdy se to má zalévat z vodovodu, kdy platíme vodné a stočné 58 Kč za kubík, tak to jsou hodně drahé okurky.
My nemáme slivovičku, my máme kalvados (a dobrý, to se musí nechat). Mám obrovské těstí, e tam nemusím bydlet . Přijedu přes víkend, vypleju, zasadím, já zahrabu, pes vyhrabe, otec polape a tak to jde týden co týden. Nai jsou astní, e se jim věnuju a já jsem na
.
Jen doufám, e to není dědičné .
Není tady
Tak to jo, já hned vedle bydlím a musím na to koukat z balkonu. On to není tak patnej pohled, ale mohl by být lepí...
Není tady
Ahoj,muzu se pripojit?Ja mam zahradku jako dlan,takze si musim rozmyslet co tam muzu a nemuzu dat,kvuli mistu.Komposty mam dva tesne vedle sebe,udelala jsem si je sama-steny tvori volne na sebe polozene kameny,takze je mozne je lehce prestehovat jinam,kdyby bylo potreba.Kdyz je jeden kompost plny,v kvetnu na nej zasazim cukety/2,pry kvuli opyleni/jeste je kolem obsypu posekanou travou z prvnich par seceni a tim cela pece konci.Kompost dokonale zakryji cukety,zespodu maji teplo,ktere vytvari kompost vlaha unika jen malinko-vrsek je zakryty posekanou travou,takze staci zalit1xza14dni a cuket je ze je rozdavam.A mezitim davam travu a zbytky na druhy kompost vedle.Navrch davam vzdycky posekanou travu,krasne to voni jako seno.Zeminu do truhliku uz vubec nekupuju,mam svoji.Jenom tam nedavam tvrde stonky jako treba maji Floxy,nebo stare maliny-tem to dyl trva nez se rozlozi,ty proste vylamu az jsou na jare suche a spalim.
Není tady
O kompostu je to nadlouho Dva jsou dobrá alternativa, jeden čerstvý, druhý vyzrálý... známí zase dávají dýně, je krásné, jak to oranově svítí do dálky...
včera jsem na Trnici Zahrady Čech v Litoměřicích chutnala dobrotu, jmenuje se to hraka a je to instatní těstíčko, ve kterém můe obalit rozmixované zbytky co dům dal(pagety, kai, rozemleté maso), nebo právě cukety, je to velmi dobré.
Téma malá zahrada, jo, kdyby la nafouknout! Na uitkovou, okrasnou, tu koutek japonský, tu středomořský styl, tu lesopark
Není tady
Já si o té své zahrádce sním.... bude hodně trávník, málo strom - a kdy, tak jehličnan. Koutek pro posezení pod stříkou a krb s grilem, moná bazén, ale spí jen brouzdálko. Koutek s bylinkami, moná i kus zeleniny. A kvítka - ale ne moc. Chtěla bych i kousek obyčejný - luční, nepletý a málo sekaný. Ale to mi s fotbalistou asi nevyjde. Take, jak to tak vidím, tak jestli zahrádka někdy bude, tak tam nebude chybět branka.... Ale - hlavně aby byl kus místa, kde si člověk v klidu relaxne. Pokud to bude muset být na balkoně panelákového bytu, budi. Uvidíme - zatím si sníme.
Není tady
tady je moc hezká stránka, hlavěn na pokoukání
http://www.bakker-cz.com/index.aspx?N=904629
Není tady
Ahoj holky, tak já mám objednaný fuchsie, jak jsem psala na jiném vlákně, tak u mám i ty velký květináče na lodii, ale nakonec jsem nebrala takový ty typu "necky" ale 3 velký květináče se čtvercovým půdorysem o hraně cca půl metru a stejně i vysoký a u se těím a mi udělají na lodii dlabu a já to celé osázím Jen koda, e nejde vkládat obrázky přímo, bych sem dala "před" a "po"
I kdy to bych mohla u teď vyfotit stav "před"
Jen koda, e nemám zimní zabordelený
Není tady
Vyfo to do galerky k Oximu nebo to dej na www.rajce.cz
Není tady
AHOJ zahrádkářky, jak to, e jsem si tak dlouho nevimla e na babinetu je i tohle fórum? Regi, MÁM. Svoji ( bez tchýně, slepičinců a jiných omezovačů). Nadměrnou ( asi 1500 m) tudí zanedbanou. Ale taky ji miluju a rýpu se tam hrozně ráda. Letos ivé prvky trochu utrpěly nějakýma stavebníma úprama, tráva rozrytá od bahna, kytičky polapané od řemeslníků a jetě utrpí protoe dcera dostane psa. Nemáte někdo zkuenost jak psa vycvičit aby nechodil do záhonků? A tip pro fanatiky: skvělé zahrádkářské diskuse jsou na Livingu.
Není tady
Ná hafan chodí po cestičkách jen do doby, ne zajdem za roh, pak vesele běhá "přes oves" a kutá, hledá myky, honí ptáky, skáče po ultraligtech.
Upravil(a) Regina (18. 4. 2008 9:37)
Není tady
Regino, a jak je velký? a značkuje si rostliny?
Není tady
Středně velký zlatý kokr, neznačkuje, ale vyrábí v zuřivosti díry, kadí, kudy chodí, trhá jablka a okurky. Čerstvě zasazené rostliny chodí "kontrolovat", tj. v reje v zemi, která je mokrá a kyprá, moná tam něco cítí.
Jo, pes a zahrada, to se moc nerýmuje. Nedá mu problém přeskočit metrovou ohradu, tak jsou plůtky jen psychologická bariéra.
Upravil(a) Regina (18. 4. 2008 9:38)
Není tady
Regi, díky za upřímnost. Sakra to jsem nějak nedomyslela kdy jsem dítěti slíbila psa ( a velkého:-) Plůtky při naí velikosti zahrady určitě vyrábět nebudu. Dám pak vědět jak to dopadlo. Dítě zatím slibuje e to vezme váně ( cvičák, výcvik ) tak třeba budeme mít geniálního psa kterého naučí zalívat:-))) no prostě radi zůstanu v blahé nevědomosti a budu to řeit se scarlett o hara a zítra
U nás krásně prí na zasetý hráek, penát a ředkvičky a plevel, který okamitě vyskočí o metr vzhůur...a včera jsem uvalila tisícovku v zahradnictví za čechravy, udatny, kakosty a srdcovku, kterými podsadím kruhový záhon pod stromem.
Jo a drtič - taky ho chci, ale soused mi říkal, a nekupujeme nic levného, e se mu to po jedné sezoně kouslo...take jetě doetříme. těpky jsou perfektní a hezký na mulč, u nás je sucho, tak mulčuju vechno, jinak bych se uzalívala k smrti.
Není tady
Zvlá kdy zalévá z řádu, platíme 58 Kč za kubík, tak to v létě dost bolí, navíc máme ukrutně tvrdou vodu. Sice máme na zahradě zakopaný barel, ale co je to 200 l, kdy potřebuje zalít ovocné stromy a uchlastané truhlíky?
Ty kytičky, co jsi jmenovala , jsou spí do polostínu.
Pokud to tak je, jsou také velmi efektní kokoříky a hosty. Hlavně tím, e jsou to trvalky.
Ad bacopa, v receptáři dnes ukazovali velmi pěknou novou odrůdu, byla světle fialová nebo růová, vypadaal podstatně lépe ne její starí odrůdy.
Momentálně jsem ztratila srdce u dřevitých pivoněk, letos jsem se u finančně vycucla za kytky na balkon, ale přítí rok se na ně chystám, manel kutil v záchvatu slabosti určitě rád vyrobí nějakou vkusnou a bytelnou konstrukci, a na jaře jim připravím místa. Prý se doívají a 100 let . Jsou to úasné solitéry a hlavně se hodí do mé vize japonské zahrady.
http://www.hobbyzahrada.cz/data/clanek. … y%20pstovn
Kakosty jsou moc hezké, existují kultivary i plnokvěté a vyí, jsou moc vděčné, kvetou a do září.
Upravil(a) Regina (23. 4. 2008 12:37)
Není tady
My také nemáme studnu, zalívám z vodovodu. ted si chceme sehnat kontejner a stáhnout tam aspon okapy z přístřeku. Během pár let bude u nás kanalizace tak dosavadní septik předěláme na nádr na deovku s čerpadlem, protoe a se bude platit i stočné, tak vodovodní vodou u opravdu zalívat nehodlám.
Ty stínomilky se k nám sice moc nehodí, ale zkusila jsem je do kruhu pod katalpu, kde by výhledově měl být stín, jako doplněk hortenzií...hosty tam mám taky, u vystrkují pičky...umět vloit fotku, dám ji sem:-(
Pivoňky: nádhera, bylinné obyčejné mám a po dřevitých touím., Teď jsem viděla u zahradníka specialitu z druhu bylinných - koprovité pivoňky. Ty musím sehnat, zahradník je mnoí na objednávku jen po pár kouscích, prý je to dost sloité. Jsou úasné - http://botany.cz/cs/paeonia-tenuifolia/
Není tady
Zahradu mám rozlohou určitě největí (pozemek má 8000 m2), ale ona to moc zahrada není. Kdysi to byla cihelna, samý svah, kopec, mez, celkem 2 rovnějí plochy. Byla plná 80tiletých ovocných stromů, keřů, parkových rostlin a hlavně plevele. Leta nebyla udrovaná (dědicové se nemohli domluvit). Předtím tam stará paní prý měla květiny a rostliny na prodej. Zpočátku jsem se vybavila několika atlasy a zkoumala, co tam vlastně roste. Jednu stráň jsem osela směsí "suchá stráňka" (Planta naturalis), byla pěkná 1. rok, pak tam vyrostly lupiny, kopřivy, bodláky... Za těch 10 let u to začíná připomínat přírodní zaharadu. Svahy jsem osázela mochnami, tavolníky, okrasnými keři, růemi svraskalými, zakrslými jehličnany..Mám i ovocný sad.
Není tady
Ita: to má traktor, ne? s tím se asi nedá dělat nic jiného ne přírodní zahrada, neumím si představit to mnoství práce, jen posekat...Stará se o to sama nebo je vás víc?
Není tady
Na ty rozměry si to opravdu říká o přírodní zahradu. Jo, terásky, to bych si ale dala říct, akdyby byly na jih, tak bych neváhala a a pořídila bych si pidivinohrad. Dělala bych vinobraní a pořádně bychom si zařádili....
http://www.jankarpisek.cz/art-icles/pri … hrada.html
http://www.chovatelka.cz/chovatelka/cla … irody.html
http://bydleni.idnes.cz/ekozahrada-se-p … e_domy_web
http://www.ekozahrady.com/web_rs/ekozah … statek.htm
Na tuhle váeň tu je Vanda, u i absolvovala nějaké kursy.
Upravil(a) Regina (23. 4. 2008 12:44)
Není tady