29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
:godlike:Dne 20.9.2002 jsem podepsala kupní smlouvu ,jako prodávají , o prodeji rod.domku,kupující M.Š.rovněž a současně zaplatil zálohu 40 tis.Kč a na účet 310 tis. do 31.12.2002 měl ještě doplatit 50 tis.Kč,doplatil však pouze 20 tis. Od roku 2002 mě dluží 30 tis. Kč.Jelikož dosud nedoplatil celou kupní cenu nemovitost nebyla zapsána v katastru nemovitostí a já celou dobu platím daŇ, pojistku na dům a přes urgence real.kanceláře i moje naše záležitost není dosud uzavřena. Ve smlouvě byla sjednána smluvní pokuta ve výši 40 tis.Kč ve prospěch prodávajících.A dále je uvedeno,že prodávajícím nezaniká nárok
na náhradu škody vzniklou neplněním této smlouvy.Pan M.Š má všude dluhy,záměrně dům nedoplatil ,aby se vyhnul exekuci a nyní je v psych.léčebně.Dům chce koupit jeho sestra a M.Š
by zde měl doživotní bydlení.Nechce však zaplatit více něž 30 tis. Kč.Žádala jsem vyplacení
smluvní pokuty a dalších prokazatelných nákladů,ale jí se to zdá nefér.Realitní kancelář dělá mrtvého brouka.Jak se mám zachovat ? Nebo jsem chtěla od smlouvy odstoupit a požadovat nájemné za 5 let užívání domu a smluvní pokutu ,ale mám na to nárok? Díky za radu Matylda
Není tady
Jak se muáš zachovat je tvoje rozhodnutí. My ti můžeme dát toliko rady. neznáme však smlouvu jako takovou. Nevím jak je specifikována "škoda". Zda se tím myslí škoda kterou pipisuješ a nebo zda se jedná i jinak specifikované škody. neznáme ani kdy a jaké postavení má realitní kancelář. Pokud ona má že jen zrostředkuje kupce a zbytek je jen na stranách pak je z obliga. POkud až zápisem v katastru pak by měla být činná neboť až pak dostane odměnu. Zas nevím.
Rady jsou asi tři.
1. předat věc soudu a tak donutit kupce k doplacení. Moc složité a nejisté.
2. Odstoupit od smlouvy. Zas nevím jak je původní kupní smlouva formulována. Pokud není klauzule o odstoupení je to nová smlouva kde by se daly odečíst náklady spojené s dosavadním prodejem.
3. sestra je jiný kupec takže jí by se dalo prodat za novou cenu a za jiných podmínek.
Není tady
Děkuji za odpověď a na vysvětlenou ještě cituji z kupní smlouvy" V případě,že nedojde k zaplacení 3.splátky kupní ceny řádně a včas,ve výši 50000,-Kč do31.12.2002,sjednává se rozvazovací podmínka v tom smyslu,že se tato kupní smlouva ruší od jeho počátku a smluvní strany jsou povinny vydat si,co z plnění této kupní smlouvy získaly .Pro tento případ sjednaly smluvní strany smluvní pokutu ve prospěch prodávajících ve výši 40000,-Kč.Tímto ujednáním nezaniká prodávajícím nárok na náhradu škody vzniklou neplněním smluvních podmínek dle této kupní smlouvy." Jenže kupující část splátky k výše uvedenému datu splatil,když s ním jednala Real.KAncelář i já ,jako prodávající, žádal o posečkání ,že prodá nějaký pozemek a v každém případě si chce nemovitost ponechat.Jenže pak mu tragicky zahynul syn a on byl 3 roky nezastižitelný a úplně mimo.Vzhledem k těmto okolnostem jsem čekala,že se vše vyřeší, až se s touto událostí vyrovná .V dalším článku smlouvy je uvedeno,že smluvní strany prohlašují,že jsou svými projevy obsaženými v kupní smlouvě vázány do doby vkladu práva vlastnického do katastru nemovitosti ,že od kupní smlouvy neodstoupí a s předmětnými nemovitostmi nebudou prodávající po tuto dobu nakládat.
Na tuto podmínku mne také upozorňovala Real.kancelář-myslím,že smlouvy byla špatně sepsána.
V době podpisu smlouvy byla nemovitost také fyzicky předána kupujícímu,ten ji užívá již pět let,dělal zde bez našeho vědomí stavební úpravy.Jeho setra chce nyní za M.Š. nemovitost doplatit ,ovšem pouze ve výši 30000 Kč. Domnívám se,že když by si pan M.Š. od banky půjčil 30000 Kč a nic by pět let nesplácel musel by také zaplatit úroky a další sankce.Ještě ohleně smlouvy o zprosředkování-cituji"Zájemce svěřuje zprostředkovateli za účelem zprostředkování uzavření kupní smlouvy tyto věci dům i pozemek.Zprostředkovatel se zavazuje za dohodnutou provizi vyhledat osobu s nejvýhodnější cenovou nabídkou,zprostředkovat uzavření kupní smlouvy mezi zájemcem a prodávajícím a zajistit vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí.Provize byla RK vyplacena ve výši 21000Kč v den podpisu kupní smlouvy.
Díky za radu Matylda
Upravil(a) Matylda14 (4. 4. 2008 13:08)
Není tady
Matylda14 napsal(a):
Děkuji za odpověď a na vysvětlenou ještě cituji z kupní smlouvy" V případě,že nedojde k zaplacení 3.splátky kupní ceny řádně a včas,ve výši 50000,-Kč do31.12.2002,sjednává se rozvazovací podmínka v tom smyslu,že se tato kupní smlouva ruší od jeho počátku a smluvní strany jsou povinny vydat si,co z plnění této kupní smlouvy získaly .Pro tento případ sjednaly smluvní strany smluvní pokutu ve prospěch prodávajících ve výši 40000,-Kč.Tímto ujednáním nezaniká prodávajícím nárok na náhradu škody vzniklou neplněním smluvních podmínek dle této kupní smlouvy." Jenže kupující část splátky k výše uvedenému datu splatil,když s ním jednala Real.KAncelář i já ,jako prodávající, žádal o posečkání ,že prodá nějaký pozemek a v každém případě si chce nemovitost ponechat.Jenže pak mu tragicky zahynul syn a on byl 3 roky nezastižitelný a úplně mimo.Vzhledem k těmto okolnostem jsem čekala,že se vše vyřeší, až se s touto událostí vyrovná .V dalším článku smlouvy je uvedeno,že smluvní strany prohlašují,že jsou svými projevy obsaženými v kupní smlouvě vázány do doby vkladu práva vlastnického do katastru nemovitosti ,že od kupní smlouvy neodstoupí a s předmětnými nemovitostmi nebudou prodávající po tuto dobu nakládat.
Na tuto podmínku mne také upozorňovala Real.kancelář-myslím,že smlouvy byla špatně sepsána.
V době podpisu smlouvy byla nemovitost také fyzicky předána kupujícímu,ten ji užívá již pět let,dělal zde bez našeho vědomí stavební úpravy.Jeho setra chce nyní za M.Š. nemovitost doplatit ,ovšem pouze ve výši 30000 Kč. Domnívám se,že když by si pan M.Š. od banky půjčil 30000 Kč a nic by pět let nesplácel musel by také zaplatit úroky a další sankce.Ještě ohleně smlouvy o zprosředkování-cituji"Zájemce svěřuje zprostředkovateli za účelem zprostředkování uzavření kupní smlouvy tyto věci dům i pozemek.Zprostředkovatel se zavazuje za dohodnutou provizi vyhledat osobu s nejvýhodnější cenovou nabídkou,zprostředkovat uzavření kupní smlouvy mezi zájemcem a prodávajícím a zajistit vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí.Provize byla RK vyplacena ve výši 21000Kč v den podpisu kupní smlouvy.
Díky za radu Matylda
Přiznám se že moc moudrý nejsem dle mě je jak sama píšeš smlouva vadně sepsaná. Jsou možné dvě veci buď si vyhldáš v místě bysliště advokáta který poradí přímo na místě a nebo se musíme vidět.
Není tady
Ahoj Pisateli,omlouvám se,že jsem se delší čas neozvala.Nakonec jsem se rozhodla,že se pojedu s manželem na tu naši nemovitost podívat.Domluvila jsem se s kupujícím ,ten měl propusku z PL a tak jsme se v domku sešli.Jaké však bylo naše zjištění,že domek je úplně vybydlený,M.Š. tak dělal bez našeho vědomí a souhlasu stavební úpravy,které nelze vrátit do původního stavu.M.Š. nedělal ani běžnou údržbu,takže nepřipadá v úvahu,že bych od smlouvy odstoupila a nechala si nemovitost vrátit.Prosím o radu,jak mám nyní postupovat,M.Š má doplatit 30000,-Kč
a náklady za daň a pojištění domu za téměř 6 let a zajímalo by mně zda mohu pořadovat nějaké úroky nabo odškodné za tak dlouhou dobu ,co mě peníze dluží.Se současným stavem jsem také seznámila Realitní kancelář a poslala jsem jim i fotografie v jaké stavu je nemovitost nyní s žádostí o radu jak mám postupovat dále.Odpověď ještě nemám.Díky za radu a budu setěšít na odpověď Matylda
Není tady
Matyldo., v pohodě, nejsme si ničím povinováni.
No k celé věci sdělím několik informací.
1. máš nárok na doplacení kupní ceny v každém případě, nebo na vrácení nemovitosti v původním stavu nebo…
2. Pokud jsi byla plátcem daně z nemovitosti, pojištění či dalších povinností tak je třeba je dokladovat a je nárok na jejich proplacení v plné výši.
3. Pokud M.Š doplatí 30 000 a uhradí náklady o kterých píšeš (pojištění daň) nechť mu nemovitost spadne na hlavu neodborným zásahem. Jde to k jeho tíži…
4. Pokud jak píšeš není možné vrátit věc do původního stavu je možná náhrada a to ve výši škody která zásahem vznikla. Zde by asi bylo nutné stanovisko nějakého stavaře potažmo znalec který zhodnotí zda je možné nemovitost uvést do původního stavu a v jaké výši to by byla stanovena základní škoda. Ta by se dala navýšit o dobu kdy nemovitost nemohla být užívána a nebo jinak využita a prodej byl o to pozdržen apod.
osobně v tom to okamžiku navrhuji zjistit si jak je M:Š. na tom s práva a povinnostmi zda je nemá s ohledem léčby v P? omezeny. Pokud ano je třeba zjistit kdo je opatrovníkem. A s ním řešit věc.
Pokud se s M.Š a nebo s opatrovníkem dohodnete na platbě 30 000 a úhradě nákladů za pojištění apod. pak máš morální právo požádat ještě o dorovnání ceny a to dle devalvační úrovně vyhlášené statistickým úřadem za každý rok prodlení /nutno počítat v každém roce zvlášť/ pokud se nedohodnete na jednorázovém odškodnění v nějaké výši za pozdržení platby 30 000 a nemožnost je zhodnotit Viděl bych to na odškodnění pokud není ve smlouvě takové sjednána doložka za neplacení a nějaká pokuta a nebo smluvní pokuta. U smluvní pokuty to bývá okolo 0,5% denně/1% měsíčně, max však 9 procenta p.a. za celý rok z celkové částky okolo 3 000 ročně. Z dané částky to odhaduji.
Není tady
Ahoj Pisateli,děkuji za radu.I to dnešní zamračené ráno je hned veselejší,když problém má řešení.Jen nevím ,kde na internetu nebo v předpisech mám najít devalvační úroveň vyhlášenou statistickým úřadem.jinak jsi mi dal svoji radou do ruky "zbraň" se kterou určitě svůj problém dořeším.Díky a pěkný den Matylda
Není tady
Matylda14 napsal(a):
Ahoj Pisateli,děkuji za radu.I to dnešní zamračené ráno je hned veselejší,když problém má řešení.Jen nevím ,kde na internetu nebo v předpisech mám najít devalvační úroveň vyhlášenou statistickým úřadem.jinak jsi mi dal svoji radou do ruky "zbraň" se kterou určitě svůj problém dořeším.Díky a pěkný den Matylda
jednoduchá rada vyhledej si statistický úřad tam ročenku
A jinak devalvační položka je cca 8% jinak örientačně je to o co se důchodcům zvedá důchod
Jsem rád že jsem pomohl.
Není tady
Ahoj Pisateli,vše bylo již na dobré cestě.Dohodla jsem se se sestrou pana M.Š.,že doplatí zbývající část kupní ceny a 40 tis.smluvní pokutu jako odškodné.Pan M.Š by měl v domku doživotní bydlení a jeho sestra by domek vlastnila.Realitka už připravuje nové smlouvy,ale včera navečer došlo k neštěstí,volala mi bývalá přítelkyně pana M.Š,že ji navštívil , byli se koupat v písníku a pan M.Š se utopil.Zatím mi nevolala ani rodina pana M.Š. ani Real.kancelář a já nevím jak mám na tuto situaci reagovat. Jsme s býv.manželem vlastníky nemovitosti,kterou pan M.Š. téměř zaplatil.Dluží nám 30 tis. Kč a odškodné ve výši 40tis. má ještě jednoho syna
rodiče a sestru, půjde částka kterou zaplatil do dědictví po M.Š. nebo lze dokončit převod domu jeho sestře nyní už bez vecného břemena? Děkuji předem za radu .Zdravím Matylda
Není tady
Matyldo, nevím, snad se nepletu, ale myslim, že svůj nárok na doplatek kupní ceny a náhradu škody můžete uplatnit v rámci dědického řízení a zároveň práva a povinnosti vyplývající z kupní smlouvy musí přejít v rámci dědického řízení na některého z dědiců. S ním bych pak řešila následný postup.
Není tady
Díky za zájem pomoci a radu.Nyní vyčkám,až se mi rodina pana M.Š. sama přihlásí a také ,co mě poradí Realitní kancelář,které jsem před 6 ti lety zaplatila 21 tis. a její služby jsou minimální. Také si myslím,že by to mělo být řešeno v dědictví,ale nevím ,kdo by to měl do dědictví přihlásit,zde my , jako vlastníci domu a nebo dědicové.
S pozdravem Matylda
Není tady
Radila bych vám, aby jste tuto vaši pohledávku na místně příslušném okresním soudě nahlásili vy sami. Jde o soud dle místa trvalého bydliště zemřelého.
Není tady
Včera mne o úmrtí pana M.Š. informovala jeho sestra.Domluvily jsme se,že až bude po pohřbu budeme v jednání pokračovat. Nahlásím dle Tvé rady celou záležitost k soudu o dědictví.Díky a pěkný den Matylda
Není tady
Dnes jsem obdržela e-mail od Realitní kanceláře,že se tam dostavila sestra zemřelého pana M.Š. a je ochotna
doplatit pouze 30 tis. Kč , bez úhrady vzniklé škody na nemovitosti,které vznikly šetiletým užíváním nemovitosti bez údržby a neodbornými zásahy do nemovitosti bez našeho vědomí ( např.vybourání příček).Jinak prý nám bude nemovitost vrácena a po odečtení nezbytných nákladů chtějí vrátit zbývající část kupní ceny za nemovitost do dědictví.Teď tedy nevím ,zda musím dát udělat nějaké odborné posudky ,jaká škoda vznikla,protože s tímto návrhem nesouhlasím.Dům jsme původně prodávali za 450 tis. Kč ,před uzavřením kupní smlouvy jsem cenu snížila na 400 tis. Kč,protože bylo třeba vyměnit dva radiátory ,které kapaly a částečně opravit střechu.Pan M.Š dům užíval téměř 6 let a dlužil nám po tuto dobu 30 tis. Kč.Na domě neprováděl ani běžnou údržbu a ještě došlo k poškození dveří,oken,venkovní i vnitřní omítky,stěny jsou plesnivé a různě počmárané,zničené lino,koberce vyhozeny, nyní cena domu určitě klesne minimálně o 150 tis.Celá nemovitost je totálně vybydlená,také zahrada je v hrozném stavu,býv.družka pana M.Š. tam měla 7 psů.
Prosím ,poraďte mi někdo ,jak se můžeme domoci svého práva.Předem děkuji Matylda
Není tady
Matyldo , laický názor, nechala bych si uhradit 30 tisíc plus úroky plus výdaje jako dan z nemovitosti apod. Pak bych vše nechala přepsat v katastru nemovitostína sestru at si s barákem dělají, co chtějí. Cenu za dům mít budeš a vše ostatní bude jejich starost. O co ti jde?
vidím to tak, že i za cenu malé ztráty budeš mít konečně od toho baráku pokoj.
Upravil(a) PavlaH (18. 6. 2008 14:26)
Není tady
Děkuji za radu.počkám jak bude reagovat realitka,jinak to budu řešit při dědictví po panu M.Š. Matylda
Není tady
Vážení,zdá se mi úplně postavené na hlavu jednání realitní kanceláře,když jsem se tam dotazovala,zda mohu sama předložit podklady pro přihlášení do dědictví po panu M.Š týkající se našeho domu,uplně se mi vysmáli,že to prý přihlasí sestra pana M.Š. a my se namáme o nic starat.je jisté,že ona nebude hlásit pohledávky ,které má pan M.Š. u nás nevím ,co tedy máme dělat.Zvažuji i stížnost na Real.kancelář ,protože vůbec nejedná v náš prospěch ,spíše nás poškozuje.Nebo se máme dotázet sami u soudu ,kde se bude dědictví projednávat? Nemáte s tím někdo zkušenosti,nebo prosím pana Pisatele ,zda by se nám neozval.Díky Matylda
Není tady
Matyldo, na výsměch realitní kanceláře nedejte a své pohledávky přihlašte u soudu sama, jak jsem Vám radila výše. Tím bude nucen soud, resp. notář jako soudní komisař pohledávku prověřit a zahrnout do dědického řízení. V opačném případě by se mohlo stát, že o své peníze příjdete.
Není tady
Už si připadám jak ve špatném filmu.Na Vaši radu jsem přihlásila pohledávku na doplatek do plné kupní ceny za dům a smluvní pokutu za porušení této smlouvy,do dědictví po panu M.Š. písemně u příslušného soudu.Včera jsem se dozvěděla od matky pozůstalého syna.že jim prý paní notářka sdělila,že práva i povinnosti vyplývající z kupní smlouvy,kterou před téměř 6 ti lety s námi uzavřel pan M.Š. se v dědickém řízení projednávat nebudou.Prý po 3 letech se kupní smlouva .která není zapsána v katastru nemovitostí ruší,byla jsem stále v kontaktu s realitní kanceláří,která prodej zajišťovala , ale nikdy jsem nebyla na tuto skutečnost ani upozorněna.Nemám zatím žádné písemné vyjádření notáře,ale zajímalo by mne ,zda je to pravda a jak tedy postupovat dále.
Můžeme se domluvit se synem pana M.Š. o doplacení a sepsat novou kupní smlouvu s ním,v případě,že by o to neměl zájem,převzít dnům zpět,vyčíslit vzniklé náklady za poškození domu ,odečíst smluvní pokutu dle smlouvy 40 tis.K,vyčíslit nájem za dobu 6 ti let používání a vyúčtovat s částkou ,kterou jeho otec za dům zaplatil.Byl by tento způsob vyrovnání legální.Smlouvu s realitkou jsem už vypověděla,protože nám stejně nic neporadili.Matylda14
Není tady
právníka nemáš? a co jim vrátit plnění a nechat si dům? tak jak je ujednáno v kupní smlouvě? Na katastru jsi ty, já bych jim to asi dost znepříjemnila.....
Není tady
Právníka jsem dalšího zatím neměla,prodej měla zajišťovat realitní kancelář,které jsem zaplatila 21tis.Kč.Zatím jsem tento problém konzultovala zde na Babinetu ,radil mi Pisatel tj. velmi dobrý právník a další lidičky z fóra,dle svých zkušeností.Vše už bylo téměř vyřešeno,ale M.Š. tragisky zahynul před podpisem nové kupní smlouvy na jeho sestru.Až po jeho smrti se zjistilo,že pan M.Š. sice souhlasil s napsáním domu na jeho sestru,která by nám jeho pohledávky vyrovnala,ale nedal jí plnou moc s ověřeným podpisem.A dědicem po něm bude jeho syn,které ho měl z manželství.Jeho sestra dle mého názoru po něm dědit nebude a neprávem by se stala majitelkou domu za pouhých 70 tis.Kč. O nějakém vyrovnání se synovcem vůbec ani neuvažovala.Pan M.Š byl akadem.malíř, v domku po něm zbylo asi 50 obrazů,které si jeho sestra bez vědomí
real.kanceláře,policie nebo obecního úřadu a také syna pana m.Š. odvezla.
Původně jsme byli rozhodnuti s manželem převzít dům zpět,ale pan M.Š. zde dělal bez našeho vědomí a souhlasu řadu stavebních úprav,které nelze bez velkých finančních nákladů vrátit do původního stavu a tak jsme se s ním dohodli,že s pomocí příbuzných částku doplatí ,v domě bude mít věcné břemeno doživotního bydlení, a majitelkou bude jeho sestra.
Není tady
Ahoj lidičky a Pisateli,děkuji Vám všem,kteří jste mi pomáhali radou při řešení nedokončeného prodeje nemovitosti.Oslovila jsem pozůstalé po M.Š. ,přijeli si nemovitost prohlédnout ještě před ukončením dědického řízení.Nemovitost si převzali a dohodli jsme se doplatí 70tis. kč a nemovitost bude zapsána na pozůstalého syna.Do konce roku 2008 jsme sepsali novou kupní smlouvu,pozůstalý syn doplatil dlužnou částku a vše jsme předali na katastr nemovitostí.Realitní kancelář opět v ničem nepomohla,ale díky dobrým lidem v Babinetu je letitá záležitost ukončena.Přeji Vám všem šťastný rok 2009 a hodně dobrých lidí kolem sebe Vaše Matylda14:reta:
Není tady