29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám dotaz. Začínáme řešit s manželem pořízení vlastního bydlení. On nemá příjmy takové, že by to stačilo při započtení celé domácnosti. Já jsem na rodičovské dovolené, ale mám na dohody v průběhu roku velice slušné přivýdělky, které mi to dorovnávají ročně na docela slušnou sumu. Nejedná se ale o stabilní pracovní poměr. Máte zkušenosti s formou prokazování příjmů? Lze někde předkládat kopie daňových přiznání z příjmů? Vyžadují se stabilní pracovní úvazky? Jak jsou posuzovány smlouvy na dobu určitou? Máte někdo praktické zkušenosti s půjčkou z Fondu rozvoje bydlení v Olomouci (doba čekání, náležitosti podání...). Je tam k dispozici max 300 000, ale slušný úrok a zřejmě to půjde kombinovat s hypotékou. Napište mi cokoliv co mi může pomoct udělat si obrázek o tom co nás čeká...
Není tady
Asi se do toho započítávají všechny přijmi mateřskou jak kde,ale jestli jste na mateřský tak si bude muset vzít hypotéku manžel
Není tady
Předkládat kopie daňových přiznání při žádosti o hypotéku lze, u smluv na dobu utčitou musí být vyjádření zaměstnavatele, že počítá s prodloužením smlouvy u zaměstnance i nadále. Veškeré prokazatelné příjmy se sčítají. 300 000 dávají podle mého banky jako překlenovací úvěr ze stavebního spoření bez ručitele a bez nutnosti ručit nemovitostí. Splátka je 2500 Kč a v platu musí být asi 5500 volných korun, po zaplacení nutných výdajů / tj. pravidelných plateb - nájem, elektřina, plyn.../ - 2500 na splátku a asi 3000 na jídlo pro jednotlivce. U České spořitelny to tak je. Úrok je asi 6% a úroky lze odečíst z daní. 15% je státní dotace.
Není tady
My jsme řešili hypotéku již 2x (prvně před 6 lety, loni přefinancování k jné bance-lepší úrok). Podmínky každé banky jsou jiné, některé banky momentálně změnili podmínky příjmů a nezapočítávají vůbec rodič.příspěvek do příjmů-bohužel. Ale opravdu doporučuji si obejít všechny banky, resp. nejdříve napsat dotaz na nabídku úroků apod. emailem, následně si vybrat ty lepší a ty si obejít osobně. Případně bych neváhala se obrátit na stavební spořitelny,bývají mnohdy méně náročné na příjmy.
My osobně máme také půjčku z SFRB v Olomouci, již 2 roky, jen 150 tis. na rekonstrukci (úrok 2 %). Tuto půjčku již nedávají,ale tu 300 tis. ano. Vřele doporučuji. Je to veeelmi mnoho papírování a dokládání,ale bohatě se to vrátí. Pořádně si přečtěte informace z jejich stránek,podrobnou žádost jsem také vypisovala z jejich www.
Čeká vás časově náročné období na vyřizování na úřadech,bankách apod. ale nakonec jsou to také dobré životní zkušenosti. Nebojte se toho a přeji hodně štěstí !
Jen na okraj-původní hypotéku jsme měli u KB,následně jsme přešli k Bawag bank (to jsem byla 2,5 roku na rodičovské dovolené). TAké máme tu půjčku z SFRB a dalšííííí závazky. Je toho hodně, ale jinak to nešlo (jsme "běžní" smrtelníci s průměrným příjmem). Ale je také dobré, že si hypotéku lze odečítat z daní, to přijde jednou v roce lepší sumička zpátky.
Není tady
Já jsem právě dostala hypotéku od České spořky, skoro žádné papírování - výpis z platu ze zaměstnání a stavební rozvahu od firmy, trvalo to 3 dny, je to sice jen 245 000 a je to na rekonstrukci, ale alespoň to.....
Není tady
Adamíra napsal(a):
My jsme řešili hypotéku již 2x (prvně před 6 lety, loni přefinancování k jné bance-lepší úrok). Podmínky každé banky jsou jiné, některé banky momentálně změnili podmínky příjmů a nezapočítávají vůbec rodič.příspěvek do příjmů-bohužel. Ale opravdu doporučuji si obejít všechny banky, resp. nejdříve napsat dotaz na nabídku úroků apod. emailem, následně si vybrat ty lepší a ty si obejít osobně. Případně bych neváhala se obrátit na stavební spořitelny,bývají mnohdy méně náročné na příjmy.
My osobně máme také půjčku z SFRB v Olomouci, již 2 roky, jen 150 tis. na rekonstrukci (úrok 2 %). Tuto půjčku již nedávají,ale tu 300 tis. ano. Vřele doporučuji. Je to veeelmi mnoho papírování a dokládání,ale bohatě se to vrátí. Pořádně si přečtěte informace z jejich stránek,podrobnou žádost jsem také vypisovala z jejich www.
Čeká vás časově náročné období na vyřizování na úřadech,bankách apod. ale nakonec jsou to také dobré životní zkušenosti. Nebojte se toho a přeji hodně štěstí !
Jen na okraj-původní hypotéku jsme měli u KB,následně jsme přešli k Bawag bank (to jsem byla 2,5 roku na rodičovské dovolené). TAké máme tu půjčku z SFRB a dalšííííí závazky. Je toho hodně, ale jinak to nešlo (jsme "běžní" smrtelníci s průměrným příjmem). Ale je také dobré, že si hypotéku lze odečítat z daní, to přijde jednou v roce lepší sumička zpátky.
A ten Statni fond rozvoje bydleni jeste funguje?
http://www.mesec.cz/aktuality/mladi-uz- … u-nepujci/
V rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2008 schváleném Poslaneckou sněmovnou dne 5. 12. 2007 nejsou pro tuto formu podpory určeny finanční prostředky. Z toho důvodu nebude Fond v roce 2008 tuto formu podpory poskytovat a žádosti o její poskytnutí nepřijímá.
http://www.sfrb.cz/programy/?sh_itm=8a1 … 9f076658c2
Oooops - ano dává se jen 300 tisic pujcka - ty mensi, 150 a 200tis uz ne.
Další otázka:
to jde přejít s již zařízenou a splácenou hypotékou k jiné bance? Jakým způsobem? A nemusí se platit sankce?
Diky.
Není tady
Jistě, že jde přejít k jiné bance-buď na konci fixačního období (1,2,5 atd. let-dle smlouvy) či i jindy (někdy se sankcemi, my jsme měli bez sankcí-záleží zase na podmínkách tvé hypoteční smlouvy). Je třeba pořádně si přečíst a vzít si kalkulačku a počítat a počítat, co bude vhodnější. Jinak většina bank vyřizuje refinanc hypotéky bez poplatků a s minimem papírování (mnohdy nemusí být ani nový odhad). Opravdu doporučuji chtít co nejvíce nabídek od různých bank a pak si podrobněji prostudovat ty nejlepší. Mě se to bohatě vyplatilo-refinancovali jsme v srpnu a při stejných podmínkách platíme o 1000 Kč měsíčně méně.-no,neber to. Ale komu končí fixační období, tak doporučuji již dopředu cca 6 měsíců začít porovnávat,některé původní banky schválně zdržují potřebné podklady pro novou banku.
Ještě také teď kamarádka udělala to,že podepsala s jednou bankou smlouvu o refinacování (fixace jí končí až v prosinci), s tím, že bude čerpat až na konci roku (s podmínkami,které teď podepsala...a uvidí,jaké úroky jí za 3/4 roku nabídne její stávající banka a až pak se rozhodne,jestli přejde či ne-ale kdyby se ještě úroky zvedali,tak tady má jisté)-nic ji to nestojí a při nečerpání (v případě,že by zústala u stávající banky) taky neplatí žádné sankce. Možná to dělá už víc bank, toto bylo u GE Money (jinak ale relativně drahá banka)-kdyby se mi blížil konec fixace,jistě bych o tomto uvažovala, jako o další pojistce.
Není tady
Díky všem za info. Ještě jsem se chtěla zpetat k tomu SFRB, jak dlouho trvá od podání žádosti než to zaúřadují a když tak přidělí (pokud teda nic v žádosti nechybí . A když je schváleno a podepsáno, jak je to s čerpáním (jednorázvě, do určitého data...). Jde mi o to, že to chci použít v rozmezí plus minus dvou let, tak kdy mám načasovat žádost, aby mi to vyšlo. Jinak mi to při mém štěstí za chvíli zruší.
Není tady
Ony se ty podmínky často mění,prostuduj si to na jejich stránkách, nebo si tam zavolej. Nám trvalo schválení půjčky cca 2 měsíce a použily jsme je hned.Ale neotálela bych, aby to opravdu nezrušili
Není tady