29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zajímaly by mne Vaše zkušenosti se změnou příjmení po rozvodu. Máte někdo nějaké zkušenosti co taková změna obnáší? Jak jste se rozhodli jestli si necháte jméno bývalého manžela nebo svoje příjmení za svobodna?
Není tady
Ahoj, já si vzala zpět svoje, ale byla jsem vdaná krátce. Bez dětí. Zařizuje se to myslím přes matriku, ale jen v určitě lhůtě po rozvodu.
Není tady
Podobně zaměřené vlákno je někde na "Právním"...
Uvažovala jsem po rozvodu, že si taky změním příjmení, protože jsem byla rozčarovaná, když vyšlo najevo ,s kým jsme to vlastně žila. Nemohl jsem se vyrovnat s realitou, asi jsem se tak nějak chtěla zbavit minulosti a to rychle, aby to tolik nebolelo. Nakonec jsem to neudělala, ale chápu lidi kteří si po rozvodu změní jméno. Pokud to chceš a má to pro Tebe význam, udělej to.
Není tady
Alosek napsal(a):
Podobně zaměřené vlákno je někde na "Právním"...
Ne ne... nejde mi o to jak... to už mě soudkyně poučila... spíš mě zajímá proč si někdo nechá stávající příjmení a někdo se vrátí k předešlému... A jak na to reagovalo okolí... Je spousta lidí kteří o vašem vztahu nic neví... ale změnou jména vám nalepí pomyslnou nálepku na čelo rozvedená=nespolehlivá... pár takových znám... Nevím jak se rozhodnout... nebo je to čistě jen o tom jaké se mi líbí víc?
Není tady
Do měsíce po rozvodu je to zdarma, pak se platí poplatek. Informace www. juristic.cz
Není tady
Hana1 napsal(a):
Uvažovala jsem po rozvodu, že si taky změním příjmení, protože jsem byla rozčarovaná, když vyšlo najevo ,s kým jsme to vlastně žila. Nemohl jsem se vyrovnat s realitou, asi jsem se tak nějak chtěla zbavit minulosti a to rychle, aby to tolik nebolelo. Nakonec jsem to neudělala, ale chápu lidi kteří si po rozvodu změní jméno. Pokud to chceš a má to pro Tebe význam, udělej to.
A proč jsi to nakonec neudělala? Proč jsi se rozhodla takhle?
Není tady
Pokud se rozvedu a budeme mít děti, nechám si manželovo jméno, kvůli dětem.
Pokud děti nebudou, nevidím důvod nosit jeho jméno. Nošením jeho rodinného jména dávám najevo, že jsem žena Manželova a patřím do jeho rodiny, a to přece po rozvodu není pravda.
Není tady
Nechala jsem si příjmení kvůli dětem. Kdybychom děti neměli, nejspíš bych si vzala své rodné příjmení, neviděla bych asi důvod nechávat si jeho jméno.
Není tady
Nechala jsem si jméno po manželovi, děti jsou dospělé a bylo jim to jedno, ale měla jsem to jméno 23 let a všichni mě tak znají a nechtěla jsem to nikde vysvětlovat. Neznám žádnou z rozvedených kamarádek, která by se vrátila k rodnému jménu. Taky si říkám, že se třeba znovu vdám a pak se budu jmenovat stejně jinak.
Není tady
Už jsem to nechala tak. Nebudu přece každých 25 let chodit po světě pod jiným příjmením....
Není tady
A víte, že si můžete po sňatku ponechat i své rodné přijmení a nepřijmout manželovo jméno?
To abyste nemusely každých 6 - 25 let chodit po světě pod jiným příjmením :-)))
Není tady
Nicolas napsal(a):
A víte, že si můžete po sňatku ponechat i své rodné přijmení a nepřijmout manželovo jméno?
To abyste nemusely každých 6 - 25 let chodit po světě pod jiným příjmením :-)))
Ty jo, to jsi vymyslel hlavou, viď?
Není tady
Ano, Nicolasi, víme. Tvá žena si také nechala svoje již dopředu pro případ, že byste se rozvedli?
Není tady
Charlie 42. Proč jsem to nakonec neudělala ? Dospěla jsme k názoru že to jméno není až tak důležité, důležité je, jaký jsem člověk uvnitř a to vím já i okolí. A k tomu, abych zapomněla na minulost mi to stejně nepomůže. Když se podívám na dcery vidím v nich jejich otce, zvláště ta nejmladší je živým obrázkem jeho. Takže změna příjmení by mi stejně nepomohla, abych se cítila líp. Kolegyně v práci to udělala , hned po rozvodu a řekla mi, že by se jménem BM nemohla žít, že ji strašně zklamal a že se jí ulevilo.
Není tady
kalupinka napsal(a):
Ano, Nicolasi, víme. Tvá žena si také nechala svoje již dopředu pro případ, že byste se rozvedli?
Není tady
Nevymyslel jsem to :-) Ale 3 moje známé si nechaly své jméno, i když se vdaly. A neviděly na tom nic divného.
Kal: mojí ženě nevadí měnit jména, proto to neřešila :-))))
Není tady
Děti nemáme, manželovo příjmení nosím už 4 roky... proto to pořád zvažuju...
Upravil(a) charlie42 (24. 3. 2008 13:58)
Není tady
Já se ke svému rodnému příjmení vrátím. Chtěla jsem to udělat hned po rozvodu (právní moci nabyl v prosinci), ale ještě jsem se k tomu nedokopala, děsí mě ty kvanta institucí, který budu muset oběhnout
O tom, že bych se ke svému příjmení nevrátila, jsem ani na vteřinku neuvažovala. Tou změnou se definitivně odpoutám se vším všudy od exmanžela (rozvod se táhnul 4 roky!!!!, dělal mi z života peklo, sekal dluhy, které platím já atd.). Mimo to, kromě čtyř dalších lidí (mojí maminy, mojí babičky, mého otce a jeho současné manželky) nikdo jiný ve městě takové příjmení nemá - a to nežiju v žádném zapadákově, ale krajské "metropoli".
Sice mě od toho zrazovali kolegové, protože v práci (dělám v médiích) jsem zavedená pod vyvdaným příjmením. Ale co, divák si řekne - no jo, ta holka se asi vdala
Takže jsem si naplánovala týden náhradního volna a začnu obíhat úřady
Není tady
Kvůli dětem jsem si to příjmení nechala a také kvůli tomu, že jsem byla pod ním známá v pracovní sféře a kontakty jsou důležité, přibrala k němu jako druhé příjmení mého současného manžela, až se kluci osamostatní nechám si jen to druhé.
Není tady
Já si příjmení nechala, děti jsme neměli. Původně jsem sice chtěla změnit - ani nevím proč, ale nestihla jsem ten měsíc (vybodla jsem se na to), pak by to sice šlo, ale musela bych poslat žádost, komise by posoudila důvod a pak by se rozhodla (aspoň tak mi to tehdy řekla úřednice). Nechala jsem si teda jméno BM a musím říct, že s tím problém nemám, jsem už na to jméno za ta léta zvyklá. On můj otec byl celkem výlupek, s BM jsme se nerozešli ve špatném, takže je mi celkem jedno, jestli jsem mám příjmení rodné nebo stávající.
Není tady
terulka napsal(a):
Já se ke svému rodnému příjmení vrátím. Chtěla jsem to udělat hned po rozvodu (právní moci nabyl v prosinci), ale ještě jsem se k tomu nedokopala, děsí mě ty kvanta institucí, který budu muset oběhnout
O tom, že bych se ke svému příjmení nevrátila, jsem ani na vteřinku neuvažovala. Tou změnou se definitivně odpoutám se vším všudy od exmanžela (rozvod se táhnul 4 roky!!!!, dělal mi z života peklo, sekal dluhy, které platím já atd.).
jo, v takovém případě bych asi taky chtěla změnu příjmení. Je to asi hodně individuální, záleží k čím (teda spíš s kým) je to vyvdané příjmení spojené. A asi i jestli jsou děti.
Není tady
nechala jsem si "vyvdané" příjmení, kvůli synovi, jelikož mně celý dětský život štvalo, jak se mně každý ptal, jaktože mám jiné příjmení než maminka...
no na BM se oženil, takže až se sejdem, bude to:
"dobrý den, já jsem AAA"
"dobrý den, já taky"
Není tady
Mám jiné příjmení, než syn (má stejné s otcem). Nebyli jsme manželé, ale rozhodli jsme se tak, protože jsme "časem" plánovali svatbu, a takhle to bylo jednoduší, než potom synovi měnit příjmení na naše společné. "Časem" namísto naší svatby přišly milenky a rozchod...
Jelikož se tomu neustále někdo diví, mám problémy s prokazováním svého "mateřství" vůči synovi - neustále občanka vytasena nebo aspoň v pohotovosti
Chtěla jsem změnu, ale bez souhlasu bývalého to nejde, a on k tomu svolení nedá. Je mi jasné, že až/jestli se bývalý ožení, a oni tři pak někam pojedou jako báječná rodinka - všichni se stejným příjmením - nebude mi zrovna fajn.
Ale beru to jako souboj se svým egem a skutečnost, kterou změní jedině syn, až bude plnoletý a jestli bude sám chtít...
Moja švagriná to dotiahla do dokonalosti - meno po prvom mužovi - ale vydatá bola dosť dlho - si nechala, aj kvôli pracovným kontaktom, a tak, a priezvisko môjho bracha si len pridala - ale u nás je najprv súčasné, až potom bývalé priezvisko, takže môjho bracha občas oslovia neznalí ľudia menom jeho predchodcu a on len mlčky pení ... Pik(č)antná situácia. A z prvého manželstva má jednu dcéru a s brachom druhú, takže má teraz spoločné meno s obomi dcérami - mne to pripadá ako celkom rozumné a milé riešenie. Keď sa za 15-20 rokov zžijem s nejakým priezviskom, tak sa mi asi ťažšie bude zvykať na iné.
Upravil(a) Selima (26. 3. 2008 18:17)
Není tady