Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 19. 3. 2008 15:52

Romin
♥♥♥♥---

Jde o mé rodiče

Ctěla bych se zeptat,jde o mé rodiče.Jde o to,že naši jsou manželé 25let,manželství na prt.Máma před zhruba 6lety zdědila chatu a barák po svých rodičích,to prodali a postavili za to nový rodinný dům.Ale je tady problé,že můj otec je asi už dneska nejpíš hodně velkej gemblér,asi před 5lety jsme zjistili,že hraje bedny.Tenkrát se to nejak neřešilo mysleli jsme si,že toho nechal,ale ted je to asi rok jsme zjistili,že pokračuje a ve velkém.Začal si brát od minulého roku od června půjku-jednu za druhou-cca-300000kč,k tomu jsme zjistili,že si půkčuje ještě od známých a dělá vesele všude dluhy,Potom máma viděla i upomínku na elektřinu.Jde o to,že oni bydlí pod jednou střechou,ale nežijí spolu,spí každý zvlášt i peníze mají zvlášt prostě všechno platí na půl-složenky otec.Chci se zeptat,kdyby došlo k rozvodu jestli tam hraje nějakou roli to,že třičtvrtě toho baráku je postaveno z peněz po máminých rodičích.Spolu si na to brali jen 200000od stavebka a to už je zaplacený,Navíc do děch některých svých dluhů tam píše i mámu-i jí ukrad výplatní pásky.A potom co nastane-to asi si dovedu předtavit až on přestane ty dluhy platit-přídou o barák.Jde to nějak udělat aby se máma nemusela vzdávat toho baráku.nebo něco?Zažila už si toho dost,cchtěla bych jí pomoci,onma má strach něco dělat,nebo prostě není ta povaha,aby něco začala dělat.Pomocte

Není tady

#2 19. 3. 2008 18:46

lištička
♥♥-----

Re: Jde o mé rodiče

Romin,
je mi to velice líto,ale dluhy,které otec nadělal za manželství,jsou dluhy i Tvojí maminky.Všechno jde napůl.Nejde o to,zda spolu žijí nebo nežijí,ale pokud jsou manželé,tak každý půl.Nevím,jakou roli budou hrát peníze po matčiných rodičích,asi by to muselo být prokazatelné.
(Mám tady jeden případ od nás-dotyčný při rozdělování majetku taky žádal zpět 200 000,co dostal z dědictví od rodičů a nedostal to zpět.On za ty peníze koupil dětem nábytky do pokojíčků,nějaké vybavení domu a nemá na to potvrzení-nevěděl,že se za pár let rozvedou)
Více Ti tady asi poradí třeba Pisatel,nebo i druzí,co se líp vyznají.Mně nezbývá než Ti popřát vše dobré a držet pěsti,abyste to s mamkou nějak rozumně vyřešily.

Není tady

#3 19. 3. 2008 18:54

Romin
♥♥♥♥---

Mamka ma to právě doklady má na všechno.A jak to,že ty dluhy jdou na půl ty dluhy si bere on bez jejího souhlasu i podpisu ona,kdyby to nehledala a nenašla tak o tom vůbec neví.

Není tady

#4 19. 3. 2008 20:34

lindaB
♥♥♥♥♥♥-

Romin napsal(a):

Ctěla bych se zeptat,jde o mé rodiče.Jde o to,že naši jsou manželé 25let,manželství na prt.Máma před zhruba 6lety zdědila chatu a barák po svých rodičích,to prodali a postavili za to nový rodinný dům.Ale je tady problé,že můj otec je asi už dneska nejpíš hodně velkej gemblér,asi před 5lety jsme zjistili,že hraje bedny.Tenkrát se to nejak neřešilo mysleli jsme si,že toho nechal,ale ted je to asi rok jsme zjistili,že pokračuje a ve velkém.Začal si brát od minulého roku od června půjku-jednu za druhou-cca-300000kč,k tomu jsme zjistili,že si půkčuje ještě od známých a dělá vesele všude dluhy,Potom máma viděla i upomínku na elektřinu.Jde o to,že oni bydlí pod jednou střechou,ale nežijí spolu,spí každý zvlášt i peníze mají zvlášt prostě všechno platí na půl-složenky otec.Chci se zeptat,kdyby došlo k rozvodu jestli tam hraje nějakou roli to,že třičtvrtě toho baráku je postaveno z peněz po máminých rodičích.Spolu si na to brali jen 200000od stavebka a to už je zaplacený,Navíc do děch některých svých dluhů tam píše i mámu-i jí ukrad výplatní pásky.A potom co nastane-to asi si dovedu předtavit až on přestane ty dluhy platit-přídou o barák.Jde to nějak udělat aby se máma nemusela vzdávat toho baráku.nebo něco?Zažila už si toho dost,cchtěla bych jí pomoci,onma má strach něco dělat,nebo prostě není ta povaha,aby něco začala dělat.Pomocte

z mého (laického) pohledu to vidím takhle:
pokud nemají rozdělené SJM, tak má maminka, bohužel, smůlu. To že spolu nežijí, není důležité.
Kdyby se rodiče jen rozváděli a nebyly tam dluhy, pak se při vypořádání samozřejmě bral ohled na to, že peníze získala jen maminka dědictvím, takhle na to asi nebude brán zřetel.
Maminka by neměla otálet a rychle se obrátit na právníka, tady se jí dostane spíš laických rad.

Není tady

#5 19. 3. 2008 21:04

simply.net
♥♥♥♥---

tohle jsou přesně ty případy,kdy nechápu,jak může někdo chtít ušetřit pár tisíc za kvalifikovanou právní radu a utíkají mu statisíce. Něco se už napravit nedá, něco ano. Stručně řečeno hbitě k právníkovi a minimálně okamžitě podat návrh na zúžení sjm manželů soudně ( důvody jsou buď takové chování jaké popisuješ, to se ovšem blbě a dlouze dokazuje takže celá věc se zdrží....nebo živnosták jednoho z manželů - předpokládám že v zájmu rychlosti by se mamince vyplatilo  investovat 1000 do poplatku za nějakou volnou živnost). Zúžením od právní moci rozsudku nebude maminka odpovídat za závazky manžela. Navíc pak následuje vypořádání zúženého SJM ( dohoda, nebo ihned podat žalobu) a pak budou mít dům v id. 1/2 nebo i jinak, rozhodně výhodnější stav než dům v SJM ( ¨jakože dneska v SJM je, bez ohledu na to, že většinu platili z peněž maminky). Ty už vzniklé závazky at se maminka poradí s právníkem ohledně postupu, obecně za ně bohužel spoluodpovídá, ale existují určité výjimky. Pokud by tatínek spolupracoval mohli by také dům přepsat na děti, aby jej nemohli postihnout věřitelé, se zřízením

Není tady

#6 19. 3. 2008 21:06

simply.net
♥♥♥♥---

pokračování :  břemene ....ale i to je po určitou dobu prolomitelné tzv. odpůrčí žalobou. Prostě rychle k advokátovi, tady nějaký známý právník z úřadu bez znalosti praxe nadělá víc škody než užitku.

Není tady

#7 20. 3. 2008 5:56

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Sice se mne to netýká,ale nějak jsem nepochopila, proč si má maminka zařídit živnostenský list.Prosím,ještě jednou....Děkuji.

Není tady

#8 20. 3. 2008 9:22

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Obecně řečeno je to velmi špatné.
Ale, jedna dobrá rada. gemblerství je nemoc a tak bych nechal diagnostikovat toto a omezil práva otci. Za druhé jisté práva na nemovitost tu jsou. Z prodeje byl nějaký zisk, který byl použit na kpoupi jiné nemovitosti. Tady by v případném soudním sporu se muselo prokázat a prostřednictvím dokumetace jistě že jistá částka byla použita na koupi nového RD. tato částka by měla být pak v případě čehokoli měla by být vrácena matce.
Dále navrhuji okamžitě udělat zúžení SJM prostřednictvím soudu. Tím ve smylu zíákona o rodině a ve smyslu majetkovém v případě exekucí bude jasné že dluhy jdou za otcem.
je třeba konat rychle.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#9 20. 3. 2008 11:19

simply.net
♥♥♥♥---

§ 148

(1) Soud může ze závažných důvodů na návrh některého z manželů zúžit společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti ( pozn.: závažné důvody jsou právě třeba gamblerství, alkoholismus...když je bude maminka prokazovat, bude se soudní řízení vléct dlouho a to jí moc nepomůže s tím, že si za měsíc tatínek vezme další úvěry)

(2) Na návrh některého z manželů soud zúží společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti v případě, že jeden z manželů získal oprávnění k podnikatelské činnosti nebo se stal neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti.( pozn.: udělat si živnostťák trvá dva dny a pro soud postačí předložit originál živnostťáku a rozhodne daleko rychleji což může mít cenu zlata v daném případě)

Není tady

#10 20. 3. 2008 11:23

simply.net
♥♥♥♥---

Pisateli, ze zájmu,máš zkušenost že by někomu omezili svéprávnost kvůli gamblerství, nějaké skutečné rozhodnutí z praxe?

a  ještě jedna zajímavost - byt těžce aplikovatelná:
Sázka a hra

§ 845

(1) Výhry ze sázek a her nelze vymáhat; vymáhat nelze ani pohledávky z půjček, poskytnutých vědomě do sázky nebo hry. Takové výhry a pohledávky nelze ani platně zajistit.

(2) Los se posuzuje jako sázka nebo hra.

§ 846

Ustanovení § 845 neplatí, jde-li o výherní podnik, který provozuje stát nebo který byl úředně povolen.

Není tady

#11 20. 3. 2008 11:45

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

simply.net napsal(a):

Pisateli, ze zájmu,máš zkušenost že by někomu omezili svéprávnost kvůli gamblerství, nějaké skutečné rozhodnutí z praxe?

Tak osobně jsem to nedělal, Ale s ohledem na ústav který mě teď živí tady snad najdu nějakou tu kauzu. Ale jsou případa kdy se to stalo a jsou na léčení z povinnosti nikoli o své vůli

a  ještě jedna zajímavost - byt těžce aplikovatelná:
Sázka a hra

§ 845

(1) Výhry ze sázek a her nelze vymáhat; vymáhat nelze ani pohledávky z půjček, poskytnutých vědomě do sázky nebo hry. Takové výhry a pohledávky nelze ani platně zajistit.

(2) Los se posuzuje jako sázka nebo hra.

§ 846

Ustanovení § 845 neplatí, jde-li o výherní podnik, který provozuje stát nebo který byl úředně povolen.

To se vztahuje k tomu když lidi hrajou mariáš a pod...... Tam pak platí zákon mafie.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#12 20. 3. 2008 17:56

Romin
♥♥♥♥---

Co to je zúžení majetku ,jako,že už nebudou mít společný,ale každý půl?Mamka je jak hloupá,já jsem jí to říkala a ona mi řekla,že radši o ten barák příde než,aby mu dala půlku.Není asi pomoci.

Není tady

#13 20. 3. 2008 18:26

lindaB
♥♥♥♥♥♥-

Není tady

#14 20. 3. 2008 20:49

Romin
♥♥♥♥---

LindoB  děkuji

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí