|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Moc vás prosím o radu, co se týká četnosti kojení novorozeňat.
Mám doma dvoutýdenního syna Patrika. Protože byl v porodnici problém s kojením, docházelo tam k příkrmům a samotné kojení jsme se učili až doma. To byl zřejmě důvod, proč maličký během prvního týdne doma shodil 110 gramů. Doktorka nám naordinovala kojení po hodině až půl, max. dvou hodinách a po týdnu máme jít na převážení.
Od té doby se u nás začal realizovat kolotoč buzení - přebalování - kojení - uspávání, a tento rituál se opakuje co hodinu a půl. Jenže už po pěti dnech přemýšlím nad tím, jestli to je opravdu to nejlepší, co můžu pro malého udělat. Problém je totiž v tom, že čím častěji Patrika budím, tím je rozmrzelejší a tím má větší problém usnout znovu. Takže se stává, že když už po nekonečném chování a houpání konečně usne, tak akorát nastává doba, kdy ho mám zase budit. A tak to je pořád dokola. Bohužel se toto buzení projevuje negativně i na kojení - Patrik pláče, odmítá prso, nesaje, trvá nám kolikrát deset patnáct minut, než se konečně chytí a začne sát. Jenže u toho usíná a kojení se nám protahuje na třičtvrtě hodiny až hodinu. U odříhnutí už pláče a než se mi povede ho potom uložit a uspat, tak fakt kolikrát zbývá půlhodina na další buzení. A tak já nedělám nic jiného než že budím, kojím, uspávám, budím, kojím, uspávám,... Je mi děsně líto, když vidím, jak spokojeně leží a spinká a já ho z toho spánku musím vytrhnout. O to to je horší, když si vzpomenu, jak jsem byla vděčná, že mi před půl hodinkou konečně usnul a já ho zas musím probrat. Stojí to opravdu za tu trošku mlíčka, co vypije? Dneska jsem udělala pokus - nechala jsem ho, ať se vzbudí sám. Trvalo mu to něco přes čtyři hodiny, ale vzbudil se, zaplakal si, u prsa se hned chytil a sál jak o život. Celé kojení trvalo něco přes čtvrt hodiny a Patriček pak bez problémů zase usnul. A tak zase čekám, kdy se vzbudí...
Nejsem odborník, ale připadá mi tohleto řešení daleko lidštější a lepší pro nás všechny než neustále vytrhávat ze spánku a "nutit" prso rozespalému drobečkovi. Doktorka mi radila vysléct malého do naha, že ho to probere, ale za jakou cenu? Ten křik je hroznej a myslím si, že každé miminko se ozve, když má hlad.
Prosím vás moc o radu nebo o zkušenost, jak jste takovou situaci řešily vy. Mám fakt takový blbý pocit, že malému tím buzením víc ubližuju než pomáhám. Všude v knížkách čtu, že časový harmonogram je blbost, že máme věřit svým dětem a já bych se tím ráda řídila. Jako prvorodička se však bojím vzepřít doktorce a jednat podle sebe (i když můj selský rozum mi říká, ať se na hodiny vykašlu).
Díky moc za každou odpověď.
Není tady
Ahojky, tak nevím, jestli poradím dobře, ale u nás to bylo takhle. Malý se narodil s váhou 3550g,když nás po 5 dnech propouštěli měl 3 310g. Jak píšeš, v porodnici problémy s kojením a neschopnost sester poradit, proč se vlastně prcek správně nepřisaje. Doma potom, když se po boji podařilo, tak zase na mě pořád visel, takže jsme kojili i hodinu a vlastně pořád. Když jsem to říkala Dr, poradila nekojit častěji než po 2 hodinách, protože je z toho může bolet bříško. Snažili jsme se to teda dodržet, postupně se nám interval protáhl až na 3 hodiny. Ony ty dětičky, když vědí, že nedostanou častěji, tak se prý nadlábnou rychleji a pořádně. Jinak na měsíční kontrole už jsme měli 4 400g, pak další každou poradnu 1 000g navíc, a kojíme dodnes.
Takže já bych nebudila, on si o to své zakřičí sám
Jinak hodně věcí, když jsem nevěděla, jsem našla na www.kojeni.net 
Není tady

Ja malou taky nebudim..... necham ji spat i 4 hodiny, nekdy vydrzi mit pauzu mezi jidlem i vic... ja jsem rada kdyz vubec spi, je taky unavena... protoze pak kdyz ji boli brisko..je to vec...
Není tady
Rustynko, kojený děti přibíraj nerovnoměrně, některý týden nepřibudou vůbec, druhý týden zase hodně. Dr měla spíš strach,že máš málo mlíka a chtěla tím,že budeš často kojit, aby se ti tvořilo víc.
Můj názor - jestliže se krásně nadlábl, nech ho spát, on si řekne sám, kdy má hlad. 
Kdy máte jít na to vážení?
Není tady
Holky, díky moc. Už od včerejška ho nebudím a připadá mi mnohem spokojenější. Budí se sám, někdy po hodině, někdy po třech... Je to super. 
Dušičko, s tím mlíkem to bude asi pravda, já jsem měla mlíko pozdě a Patričedk to prso moc nechtěl... Taky byl trošku nažloutlej a na kojení se nehlásil, spal klidně devět hodin. V tom případě to bylo na místě, ale po tom týdnu, co jsme budili, jsem fakt znala Patrika buď že spal nebo brečel.
Mlíčka už mám asi dost, protože prso tvrdne, když z něho nepije (to mi předtím nedělalo). Na převážení jdu ve středu, tak se trošku bojím výsledku, ale snad to už bude dobrý...
Není tady
Rustynko - uvidíš,to bude dobrý.
Mlíčko se ti už rozjelo, a když se probudí a cítí hlad, tak určitě přibude. I když třeba jen málo, ale i to je uspěch ne? Hlavně že nebude hubnout.
Není tady
Rustynko, kojení po hodině a půl v noci se mi zdá jako nesmysl... Můj straší kluk měl těžkou novorezeneckou žloutenku a k tomu ještě jiné problémy, budit jsme museli, neboť byl strašně spavý, ale řekli mi, že přes den budit častěji, ale v noci tak po těch 3-4 hodinách...nebyl sice maličký, ale hodně v porodnici zhubl (ze 4,15 kg na 3,60!!!) a díky té žloutence nepřibíral..Pak se to upravilo
Není tady
nám řekli budit, pokud se nevzbudí sám - za čtyři hodiny - paradoxně se mi v noci budil po třech a přes den jsem ho po těch čtyřech budila já
- pak jsem ho na radu dr. budila ve dne po třech, a otočil si to...
Rusty, jste šikulky, určitě to zvládnete s přibíráním i takto - a budete mnohem spokojenější oba 
Není tady