6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak jsme si včera přivezli domů sedmitýdenního klučíka JRT, kterého jsme originálně pojmenovali jack.
Protoe celou cestou z Písku a do Prahy v autě kvalitně spinkal, pravé rodeo vypuklo a večer, kdy se panička s páníčkem rozhodli, e jsou znaveni a chtěli by si troku dáchnout. Ulehnutí do postele bylo pro Jacka jasným signálem k započetí lotrovin. Samozřejmě, e se cítil hluboce dotčen, e nemůe k nám do postele, kdy jinak má přístup úplně vude a tak kemral a kemral a kemral, a aspoň panička svěsila ruku do jeho pelíku. Za spokojeného ulání prstu nám Jack usnul, ale jen na chvíli... tak jsem celou noc střídavě spoutěla ruku do pelíku a vytírala louičky, které se vyskytovaly po celém bytě. Samozřejmě krom místa, kde byly nachystané noviny.
Myslela jsem si, jak odemne není fiakené, kdy jsem postupně přesouvala noviny tam, kde Jack s největí oblibou louíčkuje a háe bobky, ale pokud se stalo, e Jack jedno místo k tomuto účelu pouil dvakrát, třikrát, spolehlivě ho odradilo, jakmile se na tom místě objevily noviny.
Ani trik s kouskem novin namočeným do čůrání nebyl nic platný.
Ani fakt, e lítáme hodně ven nijak neulevil plovoucí podlaze, protoe Jack venku chvilku spokojeně běhá, pak si sedne a se srdcervoucím výrazem se dotaduje návratu do bytu. Dvakrát jsem mu na to skočila. Dvakrát udělala louičku ihned potom, co za námi zapadnuly dveře do bytu. Jednou to zvládnul i s hovínkem. Na koupelnovou předloku
Take máme doma mimi se vím vudy. Starosti nám dělá jen to, e i kdy pěkně papá granule a kuřecí masíčko z kapsičkys, nechce pít vodu a jedinou tekutinu, kterou se nám do něj podařilo dostat, kdy louičky začaly být mikroskopické, bylo mlíčko...
Poté, co se teď chvíli snail sníst můj notebook, ulehl k zaslouenému spánku, aby načerpal energii na večerní lotroviny
Není tady
Ahojky, tak gratuluju k Jackovi :-)
Mám dvouroční fenku té JRT a plně tě chápu, co teď proívá . . . ze začátku minimálně prvních 14 dní, se člověk nevyspal - zkrátka jako malé děáko, ke kterému musí v noci vstávat, kdy pláče. Minimálně dvě hodiny si s ní člověk musel hrát, ne jí to totálně unavilo a pak jsme konečně zase spokojeně usnuly. Můu tě ale ubezpečit, e ty noční lotroviny jí vydrely do teď ... pravidelně kolem desáté večer začne nejvíc blbnout a provokovat :-) Teď to budu proívat vechno znovu, jeliko se nám narodilo est ěňátek :-D .. zatím jsou slepá, pořád spinkají, ale a otevřou oči a začnou lézt, pak teprve začnou starosti :-) . . .
Co se týče toho čůrání venku, brali jsme jí hned ven, jakmile jsme si jí přivezli domů .. samozřejmě ádné velké procházky (jeliko neměla jetě poslední očkování), jen vyčůrat, vykakat a domů - při tom hlídat, aby nic neolizovala.
Za kadou udělanou potřebu venku, dostala pikůtek a ohromnou pochvalu. Za louičky doma samozřejmě netrestat, ani bych nedělala to, e bych jí vzala a vymáchala jí v tom čůmák, ale dělala jsem to tak, e jsem zdvihla prst a řekla fuj. . . . pokadé kdy to pak udělala doma, moc dobře věděla e se to nesmí, jeliko vdycky potom se la schovat :-D
Myslím, e ale velkou zásluhu na to mělo to, e jsme měli monost být nějaký den na chatě, kde měla absolutní monost výběhu a kde dělala potřebu vlastně jen na zahradě. Take kdy jsme přijeli zase zpět, začalo to děla automaticky venku.
Chce to jen čas, můe to trvat i měsíce, ale nakonec se to naučí (kort JRT je to inteligentní stvoření).
Stejné je to i s výcvikem, chce to trpělivost, ale na druhou stranu i důslednost!!!
Tak Ti přeji pevné nervy, a zdravíme Jacka :-)
Upravil(a) Agape (17. 3. 2008 10:24)
Není tady
Malý trik: za účelem čurání venku se venku neběhá, a to ani na vlastním dvorečku. Za účelem čurání venku se vezme pejsek na vodítko, a zarytě se stojí na místě, a se vyčurá - pak se přehnaně pochválí a pak teprve se poutí vyběhat. Dobré je troku si s ním pak pohrát aby měl radost, bude se na to těit. Pejsek (zejména Jack) není debil a posléze si uvědomí, e čím dříve se vyčurá, tím dříve bude putěn. Ano, JE to zpočátku na nervy a na trpělivot, ale v budoucnu se to bohatě vyplatí, kdy člověk z nějakého důvodu hodně spěchá. Chce to trpělivost a opravdu ho potom pustit! Kdy to dělá naopak - napřed běhání a po vyčurání domů, pejsek bude čurání oddalovat a vyčurá se doma. Také kdy ho právě vidí čurat, řekni několikrát "vyčurej se, tááák je hodný" a pejsek se skutečně naučí vyčurat na povel. Chvilku trvá ne se pejsek vechno naučí, to není jako u člověka, e kdy něco pochopí tak u to potom dělá. U pejska se musí napřed v mozku vytvořit synapse=takové spoje, a teprve a se ty spoje mnohačetným opakováním vytvoří, tak teprve potom to pejsek umí. Rozhodně ti teď nedělá naschvály.
Není tady
Samum, jen rada k tomu krmení. nedávej psovi mléko. Zahleňuje a pes nemá aludek uspořádaný k trávení laktozy. Věř mi, je to blbost i pro kočku,ačkoliv hodně lidí to dělá. Zadělává si na alergii a můe mít pes pak průjdem.
Taky bych zvolila pouze granule, kvalitní těněcí pro jeho velkost. Purina Pro Plan, Eukanuba, Hills atd. A bude starí,tak můe koupit levnějí. Ale nemíchej to s kapsičkama a konzervama. Opět monost průjmu. Občas bych mu dala pribinák, tvaroh do něj max jedno vejde tak za 3 týdny.
Mám u svého 5tého psa a věř, e se mi to vyplatilo:)
Jinak trpělivost, pes nebude chodit u na to místo kam se vyčůral. Ono je mu to hodně nepříjemné, e si znečisuje své okolí, kde spí.
A dalí poznámka, vím e nebudete souhlasit ,ale jsem pro spaní psa s pánem, pokud je to pes,který nepotřebuje od malička tlumit dominanci. Upevnite si s ním naopak pouto. Ale to neznamená, e on tam bude první a pak vás tam nepustí. Naopak, nejprve uléhá pán, pak je zván pes.
Ale to je vae věc.
Není tady
Ahoj Agape, chodíte na cvičák? Co byl nejvetí oříek ve výchově? Jinak gratuluji ke ěndům!
Bety, vím, e to nedělá schválně ;o) ale jeden se té mylence prostě neubrání ;o))
Není tady
Ahoj, děkuji :c) .... chodili jsme na cvičák (přeci jenom to člověka hlavně donutí cvičit opravdu pravidelně) ... ale bez cvičáku by to člověk zvládnul určitě taky.
Tak ne jsme začli chodit, tak u jsme uměli sedni, tak nějak lehni :-), a tam jsme se naučili hlavně přivolání, ... pak aby pejsek zůstal na místě .. a hlavně chůzi u nohy. Ta nám dělala velký problém. Byla to ale i moje chyba, nebyla moc zvyklá na vodítko, postupně, kdy začala poslouchat, jsem jí troíčku odvykla od vodítko - jeliko chůzi u nohy cvičí nejprve s vodítkem (a to byla chyba). Neustále musela být ve předu, bohuel ani na pamlsek nereagovala.
Zajímavé je, e teď jí ovládá a moc dobře :c) ... jsou to opravdu chytří pejsci, a pokud se mu člověk věnuje, zvládne opravdu vechno!
Upravil(a) Agape (17. 3. 2008 15:40)
Není tady
Ahoj Klubko,
mlíčko jsem dala, protoe odmítal pít vodu - z misky, z ruky, z prstu... dneska u se ale troku napil, tae mlíčko u nebude. V9m, e by mlíko neměl, ale opravdu jsem se bála, e bude dehydratovaný.
Kapsičky nám chutnají, tak asi budeme papat jenom kapsičky s tím, e v druhé misce bude mít granule, kdyby ho přepadnul vlčí hlad. Krmení kupujeme kvalitní, na tom naem mimi nechceme etřit, navíc je malý, tak toho tolik nezbatí.
Já bych ho ráda vzala do postele, ale páníček zásadně nesouhlasí. Původně nesouhlasil ani s pelíkem v lonici, ale malej u si ho omotal kolem prstu, teda tlapky ;o), take spí s námi v místnosti, jen ne v pelíku. Ale do postele se nám ani tak necpe, jako se cpe na gauč. To nám neva, na gauč ho klidně poutíme, ale dokud neumí sám vyskočit nahoru a seskočit dolů, nechci ho tam přes noc nechávat, i kdy se toho tak srdceryvně doaduje.
Jednoho pejska u jsem měla, ale bylo mi dvanáct, kdy jsem ho dostala, take jako těndo u si hoc nepamatuju.
Za louičky a koblihy netrestám, jenom říkám fuj. Kdy se probudí a já vidím, e nestíháme ven,dávám ho na noviny, ale tam prostě ne a ne, popojde si kousek vedle a a tam udělá loui. Můu o na noviny vracet jak dlouho chci, dokud si v klidu neodkvačí vedle, nic nevyrobí.
Kdy udělá louičku venku, chválíme jak o ivot,podpoříme kouskem pikotku.
Jinak po dvou dnech u slyí na jméno, páníčka docela ingnoruje, ale na moje zavolání přiběhne. Je to chytrý pes, ví, kdo je doma éf ;o) A je vidět, e význam slova fuj je mu u taky docela jasný. Nebijeme ho ani rukou, ani novinami. Asi dvakrát jsem ho pleskla (jemně) přes pr..., kdy u váně přeháněl a hned se umravnil.
Nejrkásnějí je, kdy večer unaven skopičinama opravdu pořádně usne. To mám pocit, e kdybych mu chtěla ukroutit ocásek, ani si nevimne a bude spokojeně chrnět. O co větí je andílek, kdy spinká, o to je větí čertík, kdy je vzhůru. Ale je to super a já ani nevím, jak to teď budu zvládat v práci (mateřskou se těndou absolvuje páníček).
Není tady
Jo jo, s vodítkem my teď bojujeme. Protoe ho zatím venčím jen u domu, kde jezdí docela dost aut a pohybuje se tu docela dost psů, nekompromisně jsme u druhý den nasadili obojek a vodítko. Bohuel to má předevím ten výsledek, e nedělá louičky, ale pere se s vodítkem a řeí ten obojek. Na přivolání u docela slyí (sama se divím), ale mám lepí pocit, kdy je na tom vodítku (zatím). Samozřejmě ho netahám a nečekám, e mi bude posluně kráčet vedlenohy ;o)
Necháte si nějaké těňátko, nebo vechna prodáte?
Není tady
Jo je to Terier, take ivý pes. to je jasné. Ví, hodně lidí si myslí, e mléko je nápoj. Ono je to spíe jídlo.
Zkus hodit do misky s vodou nějaký pamlsek, třeba kostičku tvrdého sýra. A ho zkusí lovit, tím by se mohl napít. Tohle dělám naemu psovi, kdy je vedro a on moc nepije,´tak aby se nepřehřál.
Dělá to dobře,neboj,on se naučí chodit ven.
Pejska neplácej ani přes zadeček.Kdy ho chce umravnit, spíe ho vyklep za kůi na krku. Fena by to udělala stejně.
Jinak ke cvičáku. Já jsem na toto hodně "háklivá". Spíe ne cvičák bych pouívala slovo psí kolka. Kde se pejsek vyběhá, socializuje s jinými pejsky, a panička si upevní své místo. Ale někteří cvičitelé si pletou vechny plemena s těmi sluebními a jsou málem schopni nechat jezevčíka dělat obrany
kadé plemeno je jiné. co vyaduje NO nebo dobrman, nemue uplatnit u loveckého plemene nebo Akita Inu. Atd. Kadý je individuální. Já říkám, e taková výchova, láska,ale ne přehnaná, rozmazlující je nejlepí. Nejhorí je psa polidtit.
A mu bude rok, klidně bych zkusila agility. Russlové jsou na to dobří.
Tak pac a haf. Hodně trpělivosti a málo klíat na jaře
Není tady
S náma byl v létě Russel na výcviku vodní záchrany a byl skvělý. Má obrovskou sílu, utáhl 2 děti na loďce a moc se mu to líbilo. Na louičky jsem si koupila i nějaké kapky (bude chodit tam, kde se nakapou) nefungovalo. Louičky jsem vdy vydezinfikovala savem, aby tam u neel... Časem pochopil.
Není tady
Klubko to vystihla dobře, spíe ne cvičák je to taková psí kolka.
Samum:
Jeliko bydlím jetě u rodičů, pejska jsem si musela ve svých (tenkrát) 18 letech vydupat, převáně u hlavy rodiny jsem měla velké obavy, nakonec to vzal s klidem (i kdy ze začátku to bylo takové, e pes jedině přes jeho mrtvolu). Teď dokonce sehnal čubině "enicha", co jsem docela koukala :-). Kdy je vidím, nechala bych si hned alespoň jetě jednoho (jeden se zrovna barevně povedl, má černou hlavičku a jeden černý flíček na těle) ... ale budu se muset podřídit - převáně u hlavy rodiny, ale a to začne koukat a lézt, myslím, e jim pak těko půjde odolat :-).
Jinak doufám, e je udám (moná a na toho jednoho:-) ) vechny :-)
Jestli chce polu ti do soukromé zprávy odkaz na webovou adresu, kde mám fota těch roáků :-)
Upravil(a) Agape (17. 3. 2008 17:38)
Není tady
Jé, no jasně, e chci vidět fotečky, sem s odkazem
Není tady
Tak tohle je Jack
Není tady
Fati, není!
Není tady
Tak takhle ;o) http://qhodnoceni.atlas.cz/profil.php?u=67898
Není tady
Jack rusell:) Já mu říkám pejsek na pérkách. Jak furt poskakuje. Jsou hezcí,ale pro mě maličký a moooc temperamentní. Ale segře se děsně libí.
Tak a vám roste a je zdravej, kluk chlupatá
Není tady
No to je teda pufík! Pěknej vejlupek, zdá se
Není tady
Lupi - nezdá ;o), je to hajzlík mrňavej ;o) Jak říká Klubko, je jak na pérkách, připomíná mi toho tygra z medvídka Pů. U se nemůu dočkat, a budeme úplně očkovaní a budeme chodit řádit na cvičák, resp. agility ;o)
Není tady
Jo a nali jste? Základní výcvik poslunosti ale stejně absolvujete ne cvičáku, ne?
Není tady
Ahoj, jetě jsem nekoukala, ale pomalu začnu hledat, doufám, e v té Tróji to půjde, a nejezdíme přes půl světa ;o) No uvidíme, ale je jasné, e se mu budu muset postarat o zábavu a energetický výdej, nebo z něj vyroste malej terorista
Není tady
určitě nejdříve takový psí kolka. Dal na cvičák bych s ním nechodila. Ono přivolání mimo cvičák je stejně úplně jiné Tolik vzruujících věcí okolo, tak proč poslouchat hned paničku:) Ale pokud ho bude bavit agility nebo třeba fresbee, tak jsem pro.Příjde mi to jako super vyití energie těchto psů. Zábava, hra a účení v jednom.
Není tady
Klubko, k nám na cvičák chodějí i docela malý těnce (tak 3- měsíční) a jak jim to hezky jde......není kadej cvičák hned vojensky vedenej. O trojském jsem slyela, e je dobrej, tak snad bude.....
Není tady
no já kdy říkám cvičák, tak myslím tu psí kolku ;o)
Není tady
A jak pokračujete? Má jetě v čem chodit?
Není tady
Jo jo, botičky ho zajímají velice, ale předevím ty pánečkovy, asi mu víc smrděj nohy ;o) Jinak zlobíme, neposloucháme, nechceme papat z mističky, jsme tvrdohlaví a asi mně z něho brzo klepne, ale je to moje mimi a nevyměnila bych ho za nic na světě ;o)
Není tady