1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
XYZ: Zalezi kvuli cemu se vzteka. Pokud ne kvuli tobe (nebo jen castecne), je nejlepsi zmizet.
Není tady
Já u jsem to občas neunesla a vdy jen ledově prohlásila " a se přestane chovat jako debil, tak si promluvíme jak dva dospělí lidé" a odela jsem.....
Není tady
Jsem cholerik, po svém otci. Jako dítě jsem zaila takové to klasické řvaní a běsnění z jeho strany a nenáviděla jsem to, přesto sama vím e mám tendenci reagovat stejně. Znám se, vím e s tím, jaký typ osobnosti jsem, nic neudělám - ale je jenom na mě jak s tím naloím. Za celý svůj ivot jsem měla jeden opravdu typický cholerický záchvat, kdy jsem na dotyčnou osobu řvala a bylo mi jedno co. Mimochodem si myslím e si to zaslouila ale jinak se sebou zdárně bojuju. Kdy cítím e se vytočím, řeknu manelovi e jsem teď natvaná a e si promluvíme a se uklidním (on ty tři minuty v klidu počká
) Pak to probereme v klidu jako dospělí lidé.
dávám si pozro, abych nikomu neublíila - protoe vím, jak moc to bolí. Ale cholerik neznamená jen záchvaty vzteku - jsou to obecně prudké reakce (i pozitivním směrem), které rychle vyprchají.
ít s cholerikem, který se nezvláda a ani se zvládat nechce je peklo - ale doufám e třeba se mnou, která se snaím na sobě pracovat, se ít dá Osobně bych hůř nesla několikadenní dusno...
Upravil(a) Ronja (17. 3. 2008 8:44)
Není tady
xPetr napsal(a):
Nevim, jestli jsem typicky cholerik, behem cca 3 nebo 4 let jsem se dost uklidnil, ale semtam to jeste prijde. Tohle nebude univerzalni rada, ale takhle to proste vidim ja podle seb:
Cholerik je clovek, ktery sve vnitrni napeti uvolnuje vzteklym zachvatem. Takovy zachvat je nutne nebrat osobne, i kdyz to tak nekdy muze vypadat. Sam si to uvedomuju, ze ackoliv nekdy muzu byt na sve blizke (pri "zachvatu") hnusny, nemyslim to zle a v drtive vetsine pripadu nejsem nastvany na ne. Proste jsem nastvany a kdyz mi "lezou do cesty", tak to schytaji taky, i kdyz mne treba sami nenastvali.
Proste a jednoduse, cholerikovi, ktereho to "chyti", je nejlip jit co nejrychleji z cesty, on se proste vybije na necem jinem a do 5ti az 10ti minut je s nim rozumna rec. Neberte si osobne to, co rekne v prubehu zachvatu (on to tak nemysli, pouze proste v te chvili nemuze jinak). Je to proste zpusob, jakym uvolnuje napeti. Za par minut jej to prejde a vse je zase jako driv. Mnohem horsi jsou melancholici, kteri sice trva, nez se nastvou, mnohem dyl, ale neumi vztek ventilovat a jenom v nich roste. Potom prichazi na porad veta "tak dlouho jsem se choval vyrovnane, klidne, a na jeho narazky nereagoval, az jsem ho musel zabit".
Vim, ze to muze nekdy bolet, ale pokud se to nezvrhne ve fyzicke nasili (chlap, ktery dokaze vztahnout ruku na zenskou je totalni odpad, nula), tak proste je nejlepsi, kdyz budes cholerika brat takoveho jaky je, a v nutnem pripade mu pujdes z cesty (a budes se snazit si to nebrat, on to tak proste nemysli, jenom v soucasne chvili nemuze jinak).
Ty jsi snad psycholog Popsal jsi to naprosto přesně
Není tady
Somaia napsal(a):
Pokud je mi známo, tak cholerik je jedním ze čtyř vrozených osobnostních typů člověka ( + sangvinik, melancholik a flegmatik) a není to diagnoza, tudí se nedá léčit
.
Zmírnit typické vlastnosti jako výbunost na únosnou mez lze snad jen vlastním uvědoměním a ivotní moudrostí, jinak si nedovedu představit, e by se najednou mohl z cholerika stát flegmatik, pokud ano, tak zřejmě proto, e u definitivně dodýchal
pokud je mně známo, kadá osobnost se skládá z těchto čtyř základních typů a prý neexistuje "100%" cholerik, melancholik atd...
Upravil(a) Jessika (17. 3. 2008 12:32)
Není tady
ale jo, existuje. je to ale hóóódně výjimečný. najít takového člověka je jako hledat jehlu v kupce sena. já osobně neznám ádného ryze cholerického člověka (ani flegamtického, melancholického či snad sangvinika). a ani nevím, jestli bych někoho takového chtěla potkat, ale zase proč ne? člověk má zkusit vechno
Upravil(a) leny.wood (17. 3. 2008 16:58)
Není tady
xPetr napsal(a):
Nevim, jestli jsem typicky cholerik, behem cca 3 nebo 4 let jsem se dost uklidnil, ale semtam to jeste prijde. Tohle nebude univerzalni rada, ale takhle to proste vidim ja podle seb:
Cholerik je clovek, ktery sve vnitrni napeti uvolnuje vzteklym zachvatem. Takovy zachvat je nutne nebrat osobne, i kdyz to tak nekdy muze vypadat. Sam si to uvedomuju, ze ackoliv nekdy muzu byt na sve blizke (pri "zachvatu") hnusny, nemyslim to zle a v drtive vetsine pripadu nejsem nastvany na ne. Proste jsem nastvany a kdyz mi "lezou do cesty", tak to schytaji taky, i kdyz mne treba sami nenastvali.
Proste a jednoduse, cholerikovi, ktereho to "chyti", je nejlip jit co nejrychleji z cesty, on se proste vybije na necem jinem a do 5ti az 10ti minut je s nim rozumna rec. Neberte si osobne to, co rekne v prubehu zachvatu (on to tak nemysli, pouze proste v te chvili nemuze jinak). Je to proste zpusob, jakym uvolnuje napeti. Za par minut jej to prejde a vse je zase jako driv. Mnohem horsi jsou melancholici, kteri sice trva, nez se nastvou, mnohem dyl, ale neumi vztek ventilovat a jenom v nich roste. Potom prichazi na porad veta "tak dlouho jsem se choval vyrovnane, klidne, a na jeho narazky nereagoval, az jsem ho musel zabit".
Vim, ze to muze nekdy bolet, ale pokud se to nezvrhne ve fyzicke nasili (chlap, ktery dokaze vztahnout ruku na zenskou je totalni odpad, nula), tak proste je nejlepsi, kdyz budes cholerika brat takoveho jaky je, a v nutnem pripade mu pujdes z cesty (a budes se snazit si to nebrat, on to tak proste nemysli, jenom v soucasne chvili nemuze jinak).
To sú výborné rady, len by som ete rada od teba počula, ako sa vyhnú v 2-izbovom byte, kde sa v jedne izbe učí syn, natlakovanému cholerikovi, ktorého na.s.r.ali v práci(on sa nas.i.e.r.al kadý deň, a to robil sám, lebo nikto s ním pracova nevydral)... Dnes by som takémuto cholerikovi la z cesty asi úplne. Dôsledne. Nech otravuje ivot niekomu inému(mmch, pokiaž viem, ije u sám, take u otravuje ivot len sám sebe ).
A ete: ruku na mňa níkdy nevztiahol, ale občas povedal veci, a som si hovorila - to by som radej jednu "schytala", ako počúva toto... a to posledné, po čom som túila, bolo okamite vzápätí sa s ním vyspa... asi by som dala prednos v tej chvíli aj Hitlerovi. Nie som skrátka splachovacia, ako on očividne je.
Upravil(a) Selima (17. 3. 2008 17:20)
Není tady
balonek napsal(a):
xPetr napsal(a):
Vim, ze to muze nekdy bolet, ale pokud se to nezvrhne ve fyzicke nasili (chlap, ktery dokaze vztahnout ruku na zenskou je totalni odpad, nula), tak proste je nejlepsi, kdyz budes cholerika brat takoveho jaky je, a v nutnem pripade mu pujdes z cesty (a budes se snazit si to nebrat, on to tak proste nemysli, jenom v soucasne chvili nemuze jinak).Ty jsi snad psycholog
Popsal jsi to naprosto přesně
Nie, "postihnutý"....
Není tady
xPetr napsal(a):
Klubko: Chapu, ze je to nekdy tezky, cholerik se casto chova jak (s prominutim) k*kot, ale je to proste zpusob, jakym uvolnuje stres a napeti. Ja jsem minuly tyden taky malem kvuli necemu, co ted neni podstatne, vykopl dvere, ale tech 10 vterin vzteku mne pomohlo se uklidnit a brat veci racionalne, (paradoxne) v klidu a vse s uspechem vyresit.
![]()
Okoli to ustalo, neb vi, jaky jsem, a ze si nevybijim vztek na lidech, ale jen na nezivych vecech.
Keď vykopol dvere - ktoré potom následne sám zasklil - boli kody mono menie, ne keď ma vyuráal tak, e som sa mu dva týdne vyhýbala a u nikdy som k nemu nemala taký vzah ako predtým... A raz mi v zlosti povedal vetu, ktorú potom po vychladnutí odvolal, ale tá ma bolela tak, e ete dnes mi je zle, keď si na to spomeniem. Kvôli takýmto veciam som sa k nemu u nevrátila a nevrátim. Keď mu nestojím za to, aby mi neublioval, nech si nájde takú, ktorej to nevadí. Ja s ním tú hru na uráky, hnev a odvolávanie u hra nebudem. A zdá sa, e ani iadna iná
Není tady
:-) Moje matka taky jednou v záchvatu vysklila dveře, já jsem to tenkrát nějak nepobrala a radi jsem zdrhla z domu
Není tady
Me napsal(a):
Myslíte, e se dá nějak léčit, popřípadě alespoň usměrnit?Pokud ano, jak? A jaká strategie je nejlepí ve vztahu k cholerikovi, kdy ho/ji "to popadne"?Nevímat si, přestat argumentovat,odejít, snait se to s ním/ ní v klidu vyříkat....????
hehe, ja se uz leta pokousim usmernit tezky flegmatismus, potrebovala bych se obcas trosku vic energie a rozhybat se..Dari se mi to se stridavym uspechem, ale snazim se. Nasla jsem si pomerne energickeho pritele, ktery me v tom trosku jakoby "vede". Hodne veci se od nej ucim, odkoukavam, co a jak delaji cholerici ;-))) Pomaha mi to ;-D
Není tady
Selima napsal(a):
balonek napsal(a):
Ty jsi snad psycholog
Popsal jsi to naprosto přesně
Nie, "postihnutý"....
No jenom se smejte...
Není tady
Selima napsal(a):
Keď vykopol dvere - ktoré potom následne sám zasklil
- boli kody mono menie, ne keď ma vyuráal tak, e som sa mu dva týdne vyhýbala a u nikdy som k nemu nemala taký vzah ako predtým... A raz mi v zlosti povedal vetu, ktorú potom po vychladnutí odvolal, ale tá ma bolela tak, e ete dnes mi je zle, keď si na to spomeniem. Kvôli takýmto veciam som sa k nemu u nevrátila a nevrátim. Keď mu nestojím za to, aby mi neublioval, nech si nájde takú, ktorej to nevadí. Ja s ním tú hru na uráky, hnev a odvolávanie u hra nebudem. A zdá sa, e ani iadna iná
Jak to tak vidim, tak je asi rozdil i mezi cholerikem a cholerikem. Ja jsem asi lehceji postizeny, treba jsem nabruceny a neprijemny, ale neponizuju. S tema dverma mne to moc pomohlo, nastesti nejsou sklenene, ale cele ze dreva (masiv).
Není tady
No Petře, kdy je opraví. Dobré,ale kdy na ně 3 róky čučí, jak jsou zničené... No nic.
Přesně Selimo, ty jejích debilní slovní naráky atd. Jo oni to tak nemyslí,ale stačila trochu alkoholu a člověk nestačil valit oči. Okoli tě jen ujiuje, to tak neber s nalitým se nedomluvi. To je jasné,ale prostě jsme lidi a ne zvířata, tak se musíme trochu ovládnout.
Já svoho otce raději o ádnou manuální pomoc neádám, protoe vím, jak to dopadne, a kdy u na to musí dojít. Nespím třeba 2 dny. Musím rychle makat, myslet, pomáhat, být ve střehu, chodit po pičkách. No prostě stres. Nejdříve jsem mamce vyčítala, proč tátu více nezmáčkne, e vechno odmaká. Teď jí chápu, raději si to udělá sama, natře topení atd. Jen neposlouchat ty kecy a výlevy....
Není tady
Muj tata je uplne stejny (asi byval horsi) jako ja. Tyhle spolecne prace jsou pak vetsinou dobrej adrenalin. Nejhorsi je, kdyz se snazime jeden druhemu neco vysvetlit a ten druhy to nechce pochopit. Nas zpusob vysvetlovani je totiz uplne stejny, reknem to same, akorat vic nahlas. Takze ve vysledku po sobe rveme jak paviani a stejne nikdo nic nechape. Ale uz se zname a dokazeme se tomu nakonec zasmat.
Není tady
Taky u vím co čekat,ale někdy prostě překvapí. Tenhle člověk,který parádně jedná s klienty, není idiot, jedná na úrovni a pak se změní v dupající, rudé, uslintané zvíře?
No jo, takový je ivot.
Není tady
Jo tak cholerik je můj tatínek a na ten pocit staeného aludku, kdykoliv cvakly dveře si pamatuju velmi dobře, stejně tak na mlácení věcma a tak. Oni za to moná cholerici nemůou, na druhou stranu...nemusím ho mít doma, e.
Není tady
Cholerik se nikdy nezmění.
Moje matka ila s jedním takovým 17 let, snaila se k němu najít cestu.
Výsledek?
Stejně do dolo k oklivému rozchodu(nemohla se ho zbavit).
Podle mě slovo "cholerik " je moc obecné...
Ná nevl. rádoby tatík rád ikanoval, myslel si, e za jeho zády se spolčujeme proti němu, hledal vude chyby, kdy řval, tak se nikdy neomluvil. Já si myslím, e je více typů lidí, co jsou cholerici, ale podle toho čím jetě trpí např. stihomamem,pedanstvím... někdo třeba jen řve, jiný jetě rád poniuje a týrá bliní...
Není tady
Natálie napsal(a):
Já si myslím, e je více typů lidí, co jsou cholerici, ale podle toho čím jetě trpí např. stihomamem,pedanstvím... někdo třeba jen řve, jiný jetě rád poniuje a týrá bliní...
To má určitě pravdu, něco jiného je, kdy je cholerik, který se nad sebou dokáe zamyslet (smz. a po skončení záchvatu) a omluvit se za své jednání, něco jiného je cholerik - sobec + egoista, který se ani posléze neomluví a dělá, jak by měl právo na vechny křičet apod.
S tím prvním asi lze jetě nějak pracovat, před tím druhým typem je asi lepí vzít nohy na ramena...
Není tady