|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Zajimam se o krestanskou a budhistickou filozofii a narazil jsem hned na zacatku na jeden zajimavy spor.
Cele krestanske mysleni se zaobira jedinym pocatkem, kdy Buh stvoril svet. Vychazi se hlavne z definice Boha Tomase Akvinskeho, ktery to definoval nejak, ze kazda pricina musi mit svou vlastni pricinu, ale takhle nelze retezit priciny do nekonecna, takze logicky musi byt nejaka prvni pricina vseho, a to je Buh, ktery dal stvoreni sveta.
Naproti tomu budhismus vychazi zcela opacne z jedne filozoficke myslenky, a to ze, co bylo stvoreno, musi i zaniknout. Je to stezejni myslenka budhistickeho mysleni. Z tohoto duvodu ani svet nebyl stvoren, ale existuje od nekonecna do nekonecna. Nebyl stvoren a ani nemuze zaniknout.
Jaky nazor mate vy? Byl pocatek stvoreni nebo exituje svet z nekonecna?
P.S: pro proti-krestanske rejpaly. V Bibli je sice napsano, ze Buh stvoril svet za sedm dni, to ale neznamena, ze Buh stvoril svet za sedm dni, je to jenom symbolika toho, jak by mel mit clovek usporadany zivot. Buh sest dni pracoval a posledni odpocival a stejne tak by to mel delat i clovek. To jen tak naokraj, abych tu predesel hloupym poznamkam nevzdelancu.
Není tady
Ahoj, Evinox.
Zajímavé. Ale spíše se zamýšlím nad tím, co je to víra. Jestli se jedná o chtění něčemu věřit a tím vyřešit a uzavřít problém a nebo jestli se jedná o představu pravděpodobnosti. Těžko říct. Těžko odpovědět na otázku, které náboženství (a to nejen Ta dvě, Tebou uváděná) má pravdu. Náboženství,
domnívám se, pravdu ani nehledají, hledají cestu k dokonalosti, způsobem víry v něco vyššího, ve svého Boha. Zajímavé, jak je každý Bůh jiný.
A vlastně mají náboženství svou pravdu.Záleží na úhlu pohledu.Já mezi náboženství počítám například i pohanská náboženství nebo náboženství
lidí kteří ještě dnes žijí v pralesích i se svými Bohy. Jen my "pokrokoví" máme ty Bohy jaksi mocnější, skoro by se dalo říct zglobalizované.
Když se to vezme podle vědy, tak země je součástí vesmíru a naše planeta kdysi vznikla stejně jako jiné planety, takže z určitého úhlu pohledu tu byl počátek, jako příčina jiné příčiny.
Ale když se to vezme podle budhismu, tak zase vidím nekonečno jako nekonečný kruh, protože to, z čeho naše planeta vznikla tu již bylo předtím, možná v jiné podobě, takže vznik země vlastně počátek není, je to jen součást nekonečna, které mění své podoby.
Nejse protikřesťanský rejpal, vždyť co jsou ezoterické kluby, směřující k vyššímu duchovnímu rozvoji? To jsou počátky náboženství.
Prostě já duchovní skupiny vidím spíše jako soustřední lidí s potřebou stejného pohledu.
No a jaký mám názor na počátek stvoření nebo jestli existuje svět z nekonečna? To je snad síše otázka pro další tisíciletí. Nevím!
Spíše se zajímám o to, jestli si lidé své Bohy vlastně nestvořili sami.
Upravil(a) Bláža.. (7. 3. 2008 21:45)
Není tady

Evonox, nějak mi uniklo, na co se vlastně ptáš.
Ptáš se, kdo věří v evoluci a kdo v Boha?
Není tady
Ne, ptam se, jestli veris v nejaky pocatek. At se to teorie Velkeho tresku nebo stvoreni Bohem, nebo jestli ten svet, tak jak tu je, je tady vecne. Jak aspon hlasa budhisticka filozofie.
Damila napsal(a):
Evonox, nějak mi uniklo, na co se vlastně ptáš.
Ptáš se, kdo věří v evoluci a kdo v Boha?
Není tady
evonox, nene, člověk by měl 6 dní pracovat a 7 odpočívat! 

evonox napsal(a):
Ne, ptam se, jestli veris v nejaky pocatek. At se to teorie Velkeho tresku nebo stvoreni Bohem, nebo jestli ten svet, tak jak tu je, je tady vecne. Jak aspon hlasa budhisticka filozofie.
Myslím, že jedno nevylučuje druhé.
Všechno co tady je, už tu jednou bylo. A zase bude.
Je to spirála. Žádný začátek, žádný konec. Čas existuje jen v naší dimenzi, v našem chápání. Ve "skutečnosti" se děje vše zároveň a tím jak měníme současnost, měníme tím současně i minulost a budoucnost.
Vím, že to takhle může znít zvláštně, ale dostala jsm se do stavu, kdy jsem to na okamžik pochopila. A už mi to připadá samozřejmé.
Není tady
No, nabozenstvi provazi cloveka celou historii, podle mne je to proste lidska potreba mit nejakou viru, nebo podle neceho v zivote zit. Nas ceskej malej ateistickej ostruvek je opravdu jen vyjimka, plivnuti v mori. Drive nabozenstvi asi slouzilo k vysvetleni jevu, ktere tehdejsi poznani o prirode jeste nebylo schopne vysvetlit, v tom s tebou souhlasim, ze jsme si radu bohu asi vytvorili sami, v dnesni dobe a mam hlavne na mysli velka svetova nabozenstvi, to chapu jako pokus o zavedeni miru mezi lidmi, aby se lide k sobe chovali lepe. Z pohledu historie ovsem se to zatim moc nepovedlo, byt kolik valek se ve jmenu jakehokoliv nabozenstvi vedlo.
Bláža.. napsal(a):
Ahoj, Evinox.
Zajímavé. Ale spíše se zamýšlím nad tím, co je to víra. Jestli se jedná o chtění něčemu věřit a tím vyřešit a uzavřít problém a nebo jestli se jedná o představu pravděpodobnosti. Těžko říct. Těžko odpovědět na otázku, které náboženství (a to nejen Ta dvě, Tebou uváděná) má pravdu. Náboženství,
domnívám se, pravdu ani nehledají, hledají cestu k dokonalosti, způsobem víry v něco vyššího, ve svého Boha. Zajímavé, jak je každý Bůh jiný.
A vlastně mají náboženství svou pravdu.Záleží na úhlu pohledu.Já mezi náboženství počítám například i pohanská náboženství nebo náboženství
lidí kteří ještě dnes žijí v pralesích i se svými Bohy. Jen my "pokrokoví" máme ty Bohy jaksi mocnější, skoro by se dalo říct zglobalizované.
Když se to vezme podle vědy, tak země je součástí vesmíru a naše planeta kdysi vznikla stejně jako jiné planety, takže z určitého úhlu pohledu tu byl počátek, jako příčina jiné příčiny.
Ale když se to vezme podle budhismu, tak zase vidím nekonečno jako nekonečný kruh, protože to, z čeho naše planeta vznikla tu již bylo předtím, možná v jiné podobě, takže vznik země vlastně počátek není, je to jen součást nekonečna, které mění své podoby.
Nejse protikřesťanský rejpal, vždyť co jsou ezoterické kluby, směřující k vyššímu duchovnímu rozvoji? To jsou počátky náboženství.
Prostě já duchovní skupiny vidím spíše jako soustřední lidí s potřebou stejného pohledu.
No a jaký mám názor na počátek stvoření nebo jestli existuje svět z nekonečna? To je snad síše otázka pro další tisíciletí. Nevím!
Spíše se zajímám o to, jestli si lidé své Bohy vlastně nestvořili sami.
Není tady
Ano, i to je muj nazor. Jen se na to divam trochu ocima fyziky. Zijeme v dimenzi o trech prostorovych rozmerech a s jednou casovou. Teorie superstrun ve fyzice uz davno pocita s x prostorovymi a y casovymi rozmernymi prostory. Cili uvahy zda byl pocatek, nebo nebyl, nebo co bylo predtim a co bylo potom, jsou chapani v case, ktery byl taky stvoren. Jen nase mysl si to neni schopna vylozit. Ja se na to divam tak, ze stvoreni bylo MIMO cas, ze cas byl taky stvoren, takze uvahy, jestli byl nebo nebyl pocatek, nebo co bylo predtim jsou zcestne. Zajimaji mne ale jine pohledy.
Damila napsal(a):
evonox napsal(a):
Myslím, že jedno nevylučuje druhé.
Všechno co tady je, už tu jednou bylo. A zase bude.
Je to spirála. Žádný začátek, žádný konec. Čas existuje jen v naší dimenzi, v našem chápání. Ve "skutečnosti" se děje vše zároveň a tím jak měníme současnost, měníme tím současně i minulost a budoucnost.
Vím, že to takhle může znít zvláštně, ale dostala jsm se do stavu, kdy jsem to na okamžik pochopila. A už mi to připadá samozřejmé.
Upravil(a) evonox (7. 3. 2008 22:15)
Není tady