6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Narazili jsme na takové téma: manel má účet u spořitelny, ke kterému má manelka disponsibilní práva, chodí ji tam mzda - prostě tak jak je to běné oba pouívají jeden účet psaný na jednoho z majitelů.
V případě, e majitel účtu zemře, dostane se "spolumajitel" k penězům? Spadá účet do dědického řízení a je zablokován do doby dědického řízení?
Díky za odpovědi.
Není tady
Kdy má disponibilní právo, tak s tím účtem můe disponovat nehledě na to, jestli manel umře nebo ne.. Můe z něj vybírat u teď, tak po smrti majitele určitě taky.. Teda doufám, e to tak funguje, nevím to na 100 %, ale vím, e pro tyto účely mi disponibilní právo udělala ke svému účtu mamka.
Není tady
To se plete, jakmile majitel účtu zemře a banka se to dozví, účet zablokuje. Samozřejmě se to dozví od Tebe, take záleí,jak rychle účet vybere a pak jim to oznámí.
Není tady
to co píe max mi řekli i na spořitelně, e účet zablokují po oznámení o úmrtí, v případě e majitel je důchodce se to dozví od sociálky, v jiném přípdě záleí kdy to sdělí příbuzní. Pak prý je běná praxe e účet vyberou a spořitelna je po pár letech pro nepotřebnost "zruí".
Není tady
Musím, z rodinné praxe potvrdit, e babička musela hned druhý den po úmrtí dědečka vybrat peníze na "dědečkově" společném účtě, aby se k vlastním penězům později bez problémů dostala. Spořitelna zjistila a pak,e dědeček zemřel,tak pak nulový účet zruila.
Není tady
max72 napsal(a):
To se plete, jakmile majitel účtu zemře a banka se to dozví, účet zablokuje. Samozřejmě se to dozví od Tebe, take záleí,jak rychle účet vybere a pak jim to oznámí.
Nejen od Tebe, ale i od ČSSZ.
Ta nechává účty blokovat, pokud zemřelému chodil na účet důchod.
Není tady
A jak se postupuje v případě, e manel je dlouhodobě v bezvědomí (po mozkové příhodě), na jeho účet chodí důchod, platí se z něj vekeré platby a manelka-důchodkyně zůstala jen se svým malým důchodem, který téměř nestačí krýt její potřeby (na zdravotní materiál, léky, jídlo) a běnou starost o domácnost a dům? Nyní má zvýené výdaje - dojídění do nemocnice a čeká ji zřejmě platba za manelův pobyt v nemocnici. Dále se hromadí sloenky za povinné ručení za auto (se kterým teď nikdo nejezdí) a nějaké dalí.
Víte jak postupovat? Ona ani příbuzní neznají pin k účtu, neví se, které příkazy byly trvalé, které jednorázové.
Není tady
Já jsem, holky, zrovna minulý měsíc něco řeila ve spořitelně a ta moje osobní bankéřka mi zrovna tohle nabídla: kdyby se mi něco stalo, tak můe manel po mé smrti s účtem disponovat. Říkala, e dřív to nelo, ale teď se změnil zákon. Jenom jsme museli podepsat nové podpisové vzory.
Není tady
Ahoj, tyto smutné události jsem sice neřeila, ale nedávno jsem přila na to, e pokud chceme zruit účet ve spořce (oba jsme měli přístup stejně jak popisuje Májajája, ale rozhodli jsme se teď pro jiné banky), nemůu ten účet prostě zruit já, musí přijít s občankou manel. Take by asi bylo dobré se pořádně poptat na ta práva jednoho či druhého uivatele účtu, aby pak člověk nebyl nemile překvapen.
Není tady
Můe mi někdo napsat jaký je poplatek za zruení účtu v České spořitelně?
Není tady
Modrá, pokud vím, tak snad 300 Kč, od srpna by to mělo být zdarma.
Ale určitě bych se zeptala na spořce, nejsem si tím toti úplně jistá. Promiň.
Tercila, nejen to. Manel je majitel účtu, já mám disp. práva. Kdy si chtěl manel změnit podpisový vzor, poslali ho do háje, e já to musím odsouhlasit a podepsat také. Sice mi to přilo jako úplná blbost a je to prý tak.
Není tady