1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Tiffany napsal(a):
Damilo, prosim tě, kdo přímo Vám potvrdil tuhle diagnozu, neurolog? Budu potřebovat zprávu pro učitelku, se kterou jsem dnes mluvila a shodou okolností dola ke stejnému závěru (tourett.s.), kdy o nás mluvila se svojí známou lékařkou. Natěstí je velmi chápavá a i kdy zatím nemá nic písemně, bude se k synovi chovat podle pokynů o t.s.
Chovají se k Tvému synovi ve kole přiměřeně k tomuto onemocnění?
Díky.
Diagnózu vyslovila neuroloka. Má to v papírech, ale ádné potvrzení do koly jsem nepotřebovala, jen jsem to mailem napsala jeho třídnímu učiteli, s odkazem na stránky ATOSu.
To fakt potřebuje písemně? Je jasné, e a je to TS nebo ne, nedělá to schválně (kdo by taky dělal, jen blázen), tak se k němu bude chovat dobře, a se to jmenuje TS nebo jakkoliv jinak, ne?
Potvrzení dá neurolog nebo psychiatr. Já bych sázela na neurologa, patří to spíe do jeho rukou. Je to neurologické postiení, ne duevní nemoc.
Přeji hodně těstí.
Není tady
Dnes jsme byli pro výsledky EEG, ale nejsem z toho moudrá. Prý tam celkem nic nemá.
Ne, asi nevím, co tam hledala. Tourettův syndrom tedy asi opravdu přes EEG rozpoznat nejde. Protoe typičtějí příklad TS, ne je ná syn, ani není.
Najedeme na medikaci, není jiná monost. Tedy je, ale u mi stihla neuroloka povyprávět o případu, kdy kluka museli zavřít do léčebny, protoe vkuse hýkal jako osel, prostě záchvat.
Zkusíme to. Pův. léky od psychiatra nedoporučila (jetě e jsem je nezačala dávat), a bude brát jiné. Uf.
Napi, jak pokračujete vy.
Není tady
Ahoj Damilo,
tak my jsme pořád na Rivotrilu s minimální dávkou, nakonec jsem mu to nezvýila. Radila jsem se i s jeho třídní a ta řikala, e ve kole je to u lepí. Asi od včerejka nastalo velké zlepení, téměř to nedělá. Jsem za to moc astná a taky jsem ráda, e jsem mu nakonec nezvýila to dávkování.
Musíme být hodně trpěliví, není to s ním jednoduché. Včera měli dokreslit do seitu počet obrázků podle zadaných číslic. Co o to, chytrý on je, ale s kreslením mimo. Tak tam seděl u stolu a rozčiloval se, e to neumí nakreslit, a se rozbrečel. Taky mě trochu obviňoval, e neumí kreslit. Snaila jsem se ho uklidnit, e je hlavní, e umí počítat a obrázky a tam klidně nakreslí jak chce, hlavní je počet podle zadaných číslic. Taky mi říkal, e mu paní učitelka říkala asi před měsícem, e kdy se někdo koukne do jeho písanky, je to hrůza. Mě osobně to zas tak straný nepřipadá a musim říct, e mě to dost překvapilo po tom vem, o čem jsem spolu mluvili. Pořád se mu snaím vysvětlit, e hlavní je vědění a ne to, e neumí perfektně psát a kreslit. Kdy u to tak řeknu, je mi to ukradený, hlavní je jeho duevní klid.
Přítí týden jdeme znovu k neurologovi pro zprávu do koly a tak si s ním chci jetě trochu promluvit o t.s. Pořád mi vrtá hlavou, e je to v uvozovkách tak snadný určit diagnozu, chtěla bych nějaký přímý důkaz, kdy se píe o nadměrném vylučování dopaminu v mozku. Já nevim, co třeba cétéčko, tam by to nezjistili? Prostě chci mít naprostou jistotu, e je to tak a ne jinak.
Taky jsem psala do Atosu o podrobnějí info ke kole, ale jetě mi nikdo neodepsal, tak nevim, jestli mám vůbec nějakou odpověď čekat. Zajímavý je ten článek od psychiatričky, co tam je na jejich stránkách. Jsou tam i tabulky léků, které se pouívají, tak jsem si tam ten ná hned nala.
A jak to snáí tvůj syn ve kole, má chápavé spoluáky? Teď v první třídě to celkem u nás jde, ale nedovedu si představit, co bude dál.
Upravil(a) Tiffany (30. 4. 2008 13:47)
Není tady
Tiff,
spoluáci celkem v pohodě, zvykli si. :-)
Učitel se ptal, co to dělá, a Jarda mu řekl, e je to jen jeho "zvyk", tak mu učitel řekl, e to dělat nemá. Nevěděl o co jde. Tak jsem mu poslala mail s informacemi, na to mi učitel napsal, e Jarda ve kole neruí (těmi tiky). On se fakt ovládá, ale stojí ho to moc sil.
Dnes u neuroloky taky ani uk, ani tik.
Málem jsem vypadala, e si to vymýlím. Vyli jsme na chodbu a znovu začal.Děs. Jako naschvál.
Přítím rokem kluk nastoupí na druhý stupeň Z, to budeou jiní učitelé, a bude jich hodně. to budu muset vechny obejít a obeznámit je nejen s dyslexií, ale i s Tourettovým syndromem. Udělám z něj postieného magora, jetě ne ho uvidí...chudák kluk.
Ráda bych ho doktorů uetřila (ikdy to nebolí), ale u ho to otravuje. A mě taky. od čerta k ďáblu, a nic není hotovo. Doufám, e u téhle neuroloky u jsme zakotvili natrvalo. Ta minulá s námi dělala rehabilitační cvičení, hlavně, a těí případy odesílá právě té druhé, kde jsme teď.
Budem muset jetě zpět k psycholoce, kde jsme 3 roky nebyli, aby zapracovala na jeho sebehodnocení...ale já mám dojem, e kdy někdo (syn) nechce, tak s tím nikdo nic neudělá. On je ve věku, kdy na vechno hází bobek, a leel by nejraději v posteli s mobilem, nebo u PC...puberta je svině.
Není tady
Tiffany,
přiel mi nový odkaz od Mudr. Fialy na multimediální CD o Toutettově syndromu:
http://www.atos-os.cz/cd/
Musí mít ale adobe flash player nainstalovaný v PC. Jestli nemá, hodím Ti sem odkaz na stáhnutí.
Není tady
Ahoj Damilo,
asi mi přilo to samý, ale jeliko jsem technic.antitalent, tak jsem asi uplně nepochopila co vechno by to mělo umět, mně se to otevře a prostě si to přečtu, ale kdy píe CD, tak by to asi mělo mít i zvuk ne? Fakt se omlouvám, v tomhle jsem mimo, počítač mi spravuje na dálku kámo, tak kdy něco potřebuju, jen mu to řeknu a o víc se nestarám. Jestli to má být nějak jinak, budu ráda za tvůj odkaz.
Jetě k synovi, byli jsme u neurologa pro zprávu, tak to máme černý na bílym, teď jsme celkem v klidu, i kdy se zase začíná něco objevovat. Řikal mi neurolog, e kdyby se to hodně zhorilo, tak by nás musel poslat k psychiatrovi, ale e on sám není příznivcem antidepresiv. tak doufám, e tak daleko nezajdeme.
Díky.
Není tady
Chtěla bych poprosit mamky s dětmi s tikovou poruchou, čistě pro mé soukromé studijní a statistické astrologické účely, jestli by mi (do SZ) mohly poskytnout data (den měsíc rok, čas a místo narození) svých dětí s tiky.
Sbírám a dělám malou statistiku, vyčleňuji společné znaky.
Zároveň bych tímto ádala o souhlas poskytnutí těchto dat ing. Antonínu Baudyovi, se kterým to dáváme dohromady. Nebudou tam figurovat jména. Jen data. A pohlaví.
Díky moc.
Není tady
Můj starí synek měl tik v devíti měsících. Byly to takové zákuby hlavičkou na stranu. V té době jetě nelezl a myslím, e to s tím hodně souviselo. Dětská doktorka nám předepsala nějaké umivé tablety - bohuel si nepamatuju, jak se to jmenovalo. Malému jsem je nedala, místo toho jsem s ním la k neuroloce. Řekla, e je dobře, e jsem mu to nedala (zřejmě chtěla posoudit jeho stav ničím neovlivněný). Tiky jsem měla natočené na videokameře, kdyby se to náhodou v ordinaci neprojevilo (takye ne). Dělala mu několikrát po sobě EEG (asi třikrát po týdnu). Mělo to být načasováno tak, aby zrovna usínal. Chudák, vdycky u toho dost řval, ale kupodivu usnul. Doktorka mi vysvětlila, e musí vyloučit epilepsii. Podle těch EEG ji nemá. Na kontrolu jsme li po půl roce, a to u chodil - tiky úplně přestaly.
Později, kdy začal chodit do kolky, opakoval eptem některé věty nebo slova, které předtím řekl nahlas. Například řekl: Dneska jsme měli dobrou polívku. Hned potom zaeptal: dobrou polívku.
Hledala jsem na internetu, co to znamená, nala jsem tourettův syndrom, ale nijak to neřeím. Teď u to nedělá skoro vůbec. Snaím se, aby byl co nejvíc v pohodě. Btw. je nadprůměrně inteligentní, u před druhým rokem uměl přečíst vechna písmenka abecedy. Chtěl se je prostě sám naučit. Začalo to SPézetkama na autech, chodil na parkoviti od jednoho auta k druhému a ptal se, co je na značkách. A na vánoce měl největí radost z pěnových puzzlí - abecedy. Mluvit pořádně neuměl, ale písmenka a čísla znal :-)
Uvidíme, co nám čas přinese. Snad bude v pořádku.
Není tady
Ahoj,
tak jsme se bohuel o dost zhorili. Neurolog nás u poslal na dětskou psychiatrii, aby syna vyetřili a dali mu nějaké jiné práky. Psychiatrička z něj byla nadená, prý je to moc chytrý kluk s obrovskou fantazií, ale ty tiky... Dostal Asentru, ale u to budou pomalu tři týdny a nepřijde nám, e by to zabíralo. Máte s těmito práky někdo zkuenosti?
Zajímavé docela je, e kdy se psychiatrička ptala syna, jestli mu to vadí, tak řekl, e ve kole ne (děti si natěstí zvykly), ale kdy prý se koukne do zrcadla, tak ano. Vhání mi to slzy do očí. Chtěla bych mu moc pomoct... Nějak se bojím toho, co bude dál. Je teprve ve druhé třídě, co a přijde puberta...Páni, já jsem ale pesimistická, nesmim, omlouvám se, nějak to na mě dolehlo .
Upravil(a) Tiffany (2. 2. 2009 12:30)
Není tady
Upravil(a) REŇAS (8. 6. 2012 16:46)
No, a my u jsme vpluli do puberty, a je to tak nějak stejné. Snesitelné.
Jsem ve styku s mamkami ostatních "tureáčků", tak můj synek je jetě ten lepí případ-nemá poruchy chování. Jen poruchu pozornosti, dyslexii, TS se projevuje předevím vokálními tiky. Ruí, někdy hrozně, třeba při písemce ve kole...
Děcka ve kole si zvykla, ale někdy ho napodobují, dělají různé blbosti a říkají, e mají tik...apod.
Synek se jen uculuje, nehroutí se, ale jedno mu to asi není...
Upravil(a) Damila (3. 2. 2009 18:33)
Není tady
Upravil(a) REŇAS (8. 6. 2012 16:45)
Vokální tiky jsou vlastně zvuky, které ze sebe vydává. Ná syn teď jakoby nahlas mlaská a přesně, jak píe Damila, mám obavy, aby tím neruil ve kole vyučování...
Není tady
Mlaskání dobrý...ale ná synek někdy nejen e vydává ze sebe písmena a slabiky, ono to mívá i extrémní hlučnost, decibely!
A takové to "He-he-hm" kdy vykřikuje nekontrolovatelně při sledování filmu, to je....no ádný med.
Heleď, ale to je pořád nic proti koprolálii , tu natěstí (zatím) nemáme, tu, Reňas, radi v google ani nehledej.
Vůbec nemusíte mít TS, tak se nenech vystrait.
Není tady
No, vidim, e to máte taky dost těký...My teda mlaskáme a do toho jakoby trháme hlavou a někdy to přelo i do trupu, ale to ted celkem odeznělo a zbylo to mlaskání.
Ted naposledy, jak byl u psychiatričky, tak ta se vyjádřila, e si neni tim tourett. syndromem uplně jistá, e prý by to viděla spí jako tikovou poruchu, kdy jsem se ptala na rozdíl, tak říkala, e je to snad jen v tom pojmenování, ale ve výsledku je to skoro to samé. Tak ted u začínám pochybovat o tom, co teda vlastně máme, je to na hlavu.
Taky říkala,e tourettici spí hodně rozhazují rukama, co se mi uplně tak nezdá, vdyt tiků je přece nespočet variant. To si potom vyber...
Není tady
Tiff,
Psychiatři v tom sami mají hokej.
TS diagnostikuje předevím neurolog po vyloučení epilepsie apod.
Turet je typický předevím kombinací vokálních a motorických tiků!
Podle mě máte jasného Touretta, ale ve finále měla psychiatrička pravdu, e je to fuk, nebo se dávají stejné léky na TS jako na prostou tikovou poruchu.
Já tedy synovi momentálně nedávám nic. Na neuroleptika je času dost a budou záchvaty nezvladatelné.
Kolik je tomu vaemu klučíkovi vlastně?
Ná Jarda měl v říjnu 12 let. Je u zcela zjevně v pubertě.
Není tady
Matějovi bylo v září osm let. Ale vypadá minimálně o rok starí. Je největí ze třídy a tim, jak je velikej, tak si vichni myslí, jakej je to tvrďák, ale on je hroznej cía. Ovem na druhou stranu je to takovej velitel, vechno aby bylo jen po jeho a docela dost dobře umí prosazovat svoje zájmy. Někdy mi přijde, jako kdyby měl takový protichůdný vlastnosti. Psychiatrička mi tvrdila, e je to u těhle dětí normální.
Jsem zvědavá, jak budeme pokračovat, nějak si tak myslím, e by po tomhle ílenym období mohlo přijít takové to období klidu. Aspon trochu .
Není tady
Upravil(a) REŇAS (8. 6. 2012 16:45)
Reňas, u tak rozsáhlých projevů, jaké byly u nás, se potvrzení dg. pro nás stalo vlastně naopak úlevou. Aspoň jsme věděli, co mu je.
To, co popisuje Ty, pár týdnů nějakého drobného potikávání, to fakt nic nebude. Prý a třetina vech dětí si projde v tomto období něčím podobným. Je to součást vývoje, nemusíme hned myslet na TS.
To teprve kdyby přetrvávalo dýl jak rok, různě se to měnilo, zintenzivňovalo, a hlavně kdyby se přidaly zvukové projevy.
Nelam si s tím hlavu. Malá je moc ikovná, určitě je v pořádku. Jistě z ní má radost.
Není tady
Upravil(a) REŇAS (8. 6. 2012 16:44)
Tady je přece prostor pro takovou diskusi, tak jaképak omluvy.
Já jsem ráda, e o tom můu otevřeně mluvit.
Musela jsem to ale vysvětlit hlavně klukovi, co se s ním děje, proč je takový, aby uměl odpovídat spoluákům, kdy se mu budou posmívat.
Dost pomohlo shlédnutí dokumentů v televizi, které byly věnovány TS. Jeden dokonce přímo pro děti v pořadu
"Pomáhejme si", kdo to neviděl, můu někde vytrachat odkaz a hodit ho sem.
Ale Reňas, u vás bych fakt jetě počkala, malou bych nestraila, někteří ten TS mají hrozný, mohlo by ji (a hlavně vás, rodiče) to vyděsit. Na YouTube.com je toho fůra a některé případy jsou a smutné. Tak není třeba se děsit dopředu.
A má pravdu, e jsou horí věci, ne tiky. Ale to neznamená, e nad tím mávnem rukou a řeknem, e kdy se na to neumírá, tak se tím nebudem zabývat...e jo.
Není tady
Upravil(a) REŇAS (8. 6. 2012 16:43)
Reňas, tak vyčkej, kdy to nebude lepí, tak za doktorem zajde. Oni Ti ale stejně nic jiného, ne neuroleptika nedají, a s tím bych jako máma byly hodně opatrná. Léčit se to nedá, jen potlačovat projevy.
Jestli čeká dg. od lékařů, dočkat by ses taky nemusela, já (a větina maminek turetových dětí) si ji musela stanovit sama a kolikrát ji ani lékaři neznali (jak trestuhodné!!!), někteří se přeli s rodiči, e to "Turet" v ádném případě nemůe být a pod. ...a byl.
To je jedno, jakou "nálepku" dítě dostane. Důleité je naučit se s tím ít, vypozorovat, co to zhoruje či zlepuje, a hlavně za to dítě netrestat.
Není tady
Dam, já se v tom teda taky zas tak dobře nevyznám, ale Vám dávali neuroleptika?
Nám dali v první fázi na neurologii antiepileptikum a měli jsme nízkou dávku, já jsem také ze začátku byla proti, ale doktor mě ujistil, e mu to určitě neublíí.
Ted jsme dostali antidepresivum a máme teda také malou dávku, vdy to konzultuju s doktorem, protoe nechci, aby mu to nějak ublíilo. To ví, e se těch práků také bojim, ale na druhou stranu mám strach z toho, aby to nesklouzlo jetě do nějaké horí roviny. V polovině února jdeme na kontrolu, tak uvidim, co bude dál. Rozhodně ho zbytečně také nechci prákama cpát .
Je fakt, e my se k tourettovu syndromu dobrali vlastně přes internet, neurolog nám doporučil, abychom se na to podívali na netu a tím, jak jsem to zase studovala já, tak jsem dola k závěru, e tam patříme a neurolog mi to následně jen potvrdil. U jsem to tady snad jednou psala, přilo mi to tak nějak moc jednoduché, ani nevim, co jsem si teda představovala, jaké by to mělo asi být...
Není tady
Damilo, prosim tě, neví náhodou něco o přírodním přípravku Mind-Help? Prý by to mělo na tourettův syndrom zabírat.
Není tady