18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,
ráda bych se s Vámi poradila. Máme syna, teď je v první třídě. Je vzrůstově veliký i průbojný, ale jinak celkem velká citlivka a hyperaktivní. Od kolkového věku trpí na tiky, u jsme byli i na neurologii, u psycholoky. Na přechodnou dobu před kolou dostal i na chvíli slabé uklidňující práky. Snaíme se ho ničim nepřetěovat, je chytrý, kolu má rád. Kdy se ho vyptávám, tak vechno v pohodě. Teď se mu to zase zhorilo, začínám se bát, e a si toho vimnou ostatní děti, zvlá holčičky, tak bude neastný. Ve kole hodně blbnou s pokemonama a hrají si na ně, tak snad tohle na to nemá vliv. Počítač omezujeme a s televizí se snaíme taky. U nevim, jak na to. Zřejmě nás zase objednám k psycholoce.
Nemáte s tím někdo zkuenosti, co by taky mohlo zabrat?
Děkuji.
Tiffany
Není tady
Tiffany,
řeím podobný problém. U mého syna to začalo také v předkolním věku. teď má 11 let, vyvinul se z toho Tourettův syndrom.
Pokud jsou to drobné tiky, pak s dospělostí často vymizí, ale v pubertě se obvykle zhorí.
Proli jsme psychologem, psychiatrem, neurologem, homeopatem. Momentálně jsme začali s kineziologií, tak uvidíme.
Běná terapie nepomáhá, jen tlumicí léky, ale přímo od psychiatra. Neřeí sice příčinu, ale ve spojitosti s hyperaktivitou Tvého syna by mohly být dočasným řeením. My jsme je brát nemohli, syn je naopak hypoaktivní.
Není tady
Damilo, můu se zeptat, co přímo jste měli za tiky? V současné době syn otevírá pusu, tvrdí, e za to můou jeho koutky, ale dělal to, i kdy to neměl. A teď začal do toho jetě vrtět hlavičku ze strany na stranu. Řekla bych, e se to podstatně zhorí v momentě, kdy vyjdeme z bytu kamkoliv ven. Přitom jsem s ním mluvila, jestli je něco v nepořádku a prý ne. I v kolektivu je oblíbený. Nejhorí to bylo před prázdninama, kdy nastoupil do koly, to vrtěl hlavičkou hodně, ale v momentě, kdy přestal chodit do kolky a byl v klidu, tak se to hodně zlepilo.
Můe mi, prosím, napsat něco bliího o Tourettově syndromu?
Díky.
Není tady
http://videoserver.cesnet.cz/videoarchiv_en.php
Toto je odkaz na stránku, kde si najde mezi dg. název Tourettův syndrom (světle modrým písmem), rozklikne a spustí dokument o tom.
Jinak si informace o něm můe vygooglovat.
Vzásadě je to tiková porucha projevující se trhavými pohyby, zákuby jakoukoliv částí těla, vokálními tiky (hekání, výkřiky)...atd., které se dají na krátkou dobu ovládnout, ale pak se znovu objeví. Pohyby nemusí být ani trhavé nebo rychlé, ale jsou nutkavé a jakoby nesmyslně se opakující.
Jde o poruchu z působenou patnou funkcí části mozku, nebo nesprávným přenosem impulsů nervovými vlákny z mozku. Často souvisí s LMD, ADHD a jinými neurologickými potíemi.
Bývají to citliví jedinci, bez sníené inteligence.
Lékařská věda toto léčit nedovede. Při těích formách spojených s koprolálií (neovladatelné vykřikování sprostých slov- jakkoliv to zní legračně, sranda je to tak moná pro nezúčastněné, ne ale pro postieného a jeho nejblií) nebo se sebepokozováním, je vhodná tlumicí léčba, aby takový člověk vůbec mohl ve společnosti existovat.
To Tě nechci děsit, není to jistě případ Tvého syna. Ptala ses na ten syndrom.
Běné tiky nejsou vdy Tourettův syndrom. To musí posoudit psychiatr či neurolog. A rozhodně ne u 5 letého dítka.
Ve kole je to v pohodě? Nikdo si toho neviml? Ví to učitelka? Jak se k tomu staví?
Ná kluk to ve kole asi nedělá. Nejvíc doma. U televize. To je typické. Ale i u jiných činností, kde se můe uvolnit.
Má hlavně vokální tiky (celá kála zvuků). Ale i otáčení hlavy do boku, mrkání očima, apod.
Není tady
Díky moc.
No, u nás zvuky nejsou. Ale musim říct, e co byl ve kolce, tak někdy měl i takový mix svých tiků, pak postupně jeden po druhém ubývaly. Kdy jsem s ním o tom mluvila, tak mi říkal, e ho to nutí. Jetě musim napsat, e ve kolce měl jednu učitelku, která mu to bohuel připomínala, do doby, ne jsem to dala do pořádku.
Zajímavé je, e syn to taky dělá u televize, ale daleko více, kdy je mezi lidmi venku nebo ve kole. Např. včera jsme jeli pro jeho dárek a jak jsme byli mezi lidmi, tak najednou začal daleko víc s tikama. Právě minulý týden jsme to probírali s jeho učitelkou z druiny, je naprosto skvělá, má typově podobného syna, i kdy u starího, tak ví co a jak. Nic mu neříkají a chovají se k němu naprosto normálně. Syn si to uvědomuje, ale nechce o tom moc mluvit, myslím, e se za to stydí. Teď mě napadá, e dřív se to vdy zhorilo, kdy mu třeba píchli očkování nebo jsme byli v nemocnici na operaci. Přitom třídní učitelka ho bere jako nadané dítě, dokonce mi řekla, e je tak desetkrát chytřejí ne ostatní děti, co mě docela překvapilo a potěilo zároveň.
Copak dospělí, ti to tolerují, ale znáte děti, zatím to nikdo neobrátil proti němu, ale bojím se, e je to jen otázka času.
Není tady
starí syn měl tiky v oku kdy si nesedl ve kolce s učitelkou, děsně ho deptala, promluvila jsem s ní a synovi dávala dva týdny homeopatika Sedalia a pomohlo to. Tak a u vás taky něco zabere, kdy jsou kluci citlivky, je to horí ne z raubířema, dobře to znám....
Není tady
Nae dcera má taky TS. O tomhle problému se toho bohuel moc neví ani mezi odborníky - byli jsem nejdřív u 2 psycholoek a dětské psychiatričky a o monosti TS nepadlo ani slovo. Nakonec jsem se po moné příčině začala pídit sama a nala si informace o tomto syndromu na internetu. Diagnózu nám potvrdili a ve specializované poradně pro TS v Praze. Četla jsem i o případu jedné maminky, která dokonce se synem navtěvovala přímo neurologa a na TS se ho ptala, ale doktor pořád tvrdil, e její syn je v pořádku. Při vyetření v nemocnici se ukázalo, e to tak nebylo. To píu jen proto, e je někdy těké najít odborníka, který se s tímto syndromem vůbec setkal. Jinak dalí informace jsou např. tady:
http://industry.biomed.cas.cz/ales/tour … l_info.htm
Damilo, mě kineziologie taky napadla - prosím Tě, byla bys tak hodná a mohla mi třeba časem napsat, jestli má pocit, e to funguje?? Díky moc!
Upravil(a) maya (4. 3. 2008 10:46)
Není tady
Ahoj nám se tiky podařilo úplně vyléčit u obou dětí, taky jsme brali roky léky,ale marně. Pomohla nám www.patentnimedicina.cz u nevím co jsme přesně brali, ale poradí vám dobře. Tiky je křeč těla,vlastně něco jako kdy se neprokrvuje místo, kde jsou tiky je tělo v křeči. Prý je to problém horkosti jater. Taky za tím byla alergie na potraviny, a infekční nemoc, která tuto horkost jater způsobovala. Doporučuji pročíst uvedené stránky. Je tam i zdarma diagnoza z jazyka po internetu. Člověk by v nemoci měl jít více do hloubky a řeit příčinu ne následky. Tiky jsou následky,ale určitě ne psychického původu, jak nám tvrdili lékaři. Kdyby jsme to neřeili děti by nebyli dnes zdravé. Děti které mají tiky mívají zároveň latentní tetanii. To je chorobný nedostatek hořčíku. Léčí se vysokými dávkami hořčíku půl roku. Tak a vám to vyjde, tak jako nám, drím vám palce.
Není tady
Jo jo, na těch minerálech něco rozhodně bude!
Mayo,
s kinezkou jsme právě začali, první výsledky budu schopná posoudit tak za 3 měsíce. Tak jestli si vzpomene, koukni na toto vlákno, napíu.
Není tady
Damilo, díky, já sem za čas kouknu. A drím palce, a to pomůe!
Není tady
Díky za odpovědi.
Tak my zatím začneme s tím hořčíkem. Něco jsem o tom přečetla a myslím, e je to opravdu vhodné. Pak mám v plánu zeptat se naí paní doktorky na ty homeopatika, tak uvidíme. Asi nejdřív počkám, jestli bude mít nějakou odezvu ten hořčík, abych vůbec věděla, co by mu eventuelně zabralo.
Jen mi pořád vrtá hlavou, e doma je celkem v pohodě, ale kdy jde ven...
Můu se zeptat jaký je největí rozdíl v postupu mezi psychologem a psychiatrem? Není to pouze o tom, e psychiatr vám na to dá léky? Nikdo mně blízký u psychiatra nebyl, take se omlouvám předem v mé neznalosti.
Není tady
Tiffany.My jsme byli nejdříve u psycholoky, pak u psychiatra.
Přístup byl velice podobný, ani ta psychiatrička nebyla v bílém pláti a neměla klas. ordinaci.
Ale vlastně nepomohla. Nemohla. Oni vlastně neví z čeho rto je, můou to jen tlumit, ne vyléčit. Nabídla léky na ztlumení, ale nenutila nám je. Byla milá a rozumná jako člověk. Nicméně jako lékařka víc pro nás udělat nemohla.
Není tady
Ahoj,
tak my jsme nakonec absolvovali návtěvu u neurologa, který mu dal práky na zklidnění Rivotril, musím říci, e zabral. Dnes jsme byli na EEG a uvidíme za čtrnáct dní výsledky. Pan doktor říkal, e se budeme snait nalézt příčinu a e psychiatr zatím jetě počká. Ale psycholoku mi schválil, nicméně psycholoka je opět nemocná, take nevim, kdy se jí dočkáme.
Někdy je to opravdu těký, syn má problémy s uznáváním autority, take občas je to síla. Navíc, kdy mu jednu věc musíte opakovat klidně i pětkrát, někdy více, taky to dá zabrat. Nechci na něj křičet, ani nemám, protoe to mu samozřejmě neprospívá, take se snaím, ale je to o nervy.
Zatím zdravim.
Tiffany
Není tady
Ná syn dostal od psychiatra dvoje léky.
Jedny jsou antidepresiva, druhé tlumí příznaky, ty tiky.
Obojí zatím nerozbalené.
Nejdřív dáme anci kineziologii, protoe pak bych nepoznala, co pomohlo. Na léky je vdy čas, aspoň u nás.
Manel si to ale vyloeně nepřeje (přečetl si příbalové letáky), abychom to klukovi dávali. A vlastně jsem ráda, protoe léky byly z mé strany jen zoufalý pokus něco dělat a jen nečinně nesedět. Asi budem dál hledat alternativní metody.
Na kinezce jsme byli 2x, jetě několikrát půjdem.
Máme dělat denně malé kinez. odblokování, ale chce to spolupráci kluka, a ten odmítá. Je těsně před pubertou, a vechno mu to připadá "trapné". Jakoe zhluboka dýchat, a tak...
Jediné, k čemu jsem ho přiměla, je pití ovocných a zeleninových áv (zeleninu s odporem)-to nesouvisí přímo s tiky, ale s celkovou harm. organismu.
Také se nabíjí kameny, které mu kinezioloka podle virgule zjistila (Ametyst, chalcedon, platina). Dále pije vodu obohacenou ionty zlata.
Má málo energie, je unavený, chudokrevný. Tiky jsou projevem přerueného spojení nervových vláken, vznikají "výboje", které se projeví tikem , nebo často u něj i kytavkou. To je také druh křeče.
U naeho syna je to zjevně vliv LMD, jakoto následek těkého porodu a hypoxie.
Není tady
bílá kočka napsal(a):
Ahoj nám se tiky podařilo úplně vyléčit u obou dětí, taky jsme brali roky léky,ale marně. Pomohla nám www.patentnimedicina.cz u nevím co jsme přesně brali, ale poradí vám dobře. Tiky je křeč těla,vlastně něco jako kdy se neprokrvuje místo, kde jsou tiky je tělo v křeči. Prý je to problém horkosti jater. Taky za tím byla alergie na potraviny, a infekční nemoc, která tuto horkost jater způsobovala. Doporučuji pročíst uvedené stránky. Je tam i zdarma diagnoza z jazyka po internetu. Člověk by v nemoci měl jít více do hloubky a řeit příčinu ne následky. Tiky jsou následky,ale určitě ne psychického původu, jak nám tvrdili lékaři. Kdyby jsme to neřeili děti by nebyli dnes zdravé. Děti které mají tiky mívají zároveň latentní tetanii. To je chorobný nedostatek hořčíku. Léčí se vysokými dávkami hořčíku půl roku. Tak a vám to vyjde, tak jako nám, drím vám palce.
Bílá kočko,
Tourettův syndrom je ale vrozené genetické onemocnění, které se u dnes dá prokázat na testech DNA, a zjistit na EEG.
Jde o skutečné pokození části mozku. Resp. o poruchu přenosů mezi neurony.
A budem umět vyrobit a uívat přírodní dopamin, a dodávat ho tělu, mohla by se taková porucha účinně zmírnit. Asi jako kdy si diabetik píchá inzulín. Mám ráda utopie.
Není tady
Začali jsme se synem chodit na spec. cvičení, k neuroloce. Je to sezení 10 lekcí. Je to jemné cvičení, kde se musí zapojovat mozek tím správným způsobem.
Na gymn. míčích, s různými pomůckami, balančními prkénky, prvky jógy, apod.
Nemyslím, e je to samospasitelné, ale je to monost, cesta.
Kinezka zatím nic. Ale obávám se, e to je tentokrát moná i terapeutem...
Chudák kluk, furt ho někde vláčím. Ale přehlídnout se to opravdu nedá. Nemám jinou monost, ne to řeit.
Není tady
Ahoj,
tak jsme byli na kontrole na neurologii, z čeho mám radost, e EEG máme v pořádku. Ale bohuel se nám objevil dalí tik, pan doktor to nazval ovčím kalem, Damilo, ty asi ví o čem je řeč. Zajímavé je, e i kdy je EEG dobré, pan doktor mi přesto řekl, a se doma jen tak mrknu na netu na Tourettův syndrom, tomu tak trochu nerozumim, ale budi...
Take nám zvednul dávku u práků (před tím měl minimální dávku) a uvidíme. Dnes jsem se objednávala k psycholoce, která spolupracuje přímo s naí kolou. Bohuel tu nai jsem nedohnala a paní učitelka třídní u opravdu potřebuje nějaké vyjádření, já sama to chápu, vak je to i v naem zájmu.
Máme zřejmě dětskou neurozu, prý je to právě obvyklé u dětí, které jsou abnormálně chytré, jak mi řekl pan doktor, jen jetě vědět, jak se toho účinně zbavit...
Není tady
Tak tomu nerozumím. EEG u není spolehlivý indikátor?
Tak co u určuje fyziologické poruchy, kdy ne tyto přístroje???
My jdeme zase na EEG přítí úterý, jsem taky zvědavá.
Ikdy má syn dle neurologa Tourettův syndrom, tak zřejmě EEG nemusí nic prozradit...
V tom případě je zcela nanic. přece tiky jsou dosti zřetelným projevem!!!
To jsem z toho jelen.
Upravil(a) Damila (26. 4. 2008 15:54)
Není tady
Nevím, jestli eeg je spolehlivý indikátor, ale třeba to v tak ranném věku není rozpoznatelné.
Právě proto jsem nejdřív t.syndrom uplně zavrhla, kdy jsi psala o tom eeg, ale dnes mi to nedalo a podívala jsem se na stránky, co tu napsala maya. Musím říct, e jetě teď mě mrazí, jak to na syna sedí, zejména pak ta část o výchově a vzdělávání dětí, pak by to mnohé vysvětlovalo, i ty problémy ve kole.
Hned v pondělí zavolám neurologovi, jestli by mi potvrdil, e eeg nemusí vylučovat t.s., kdy je v pořádku. Na jednu stranu jsem ráda, e bychom snad konečně přili na to, co mu je, na druhou stranu mě to děsí.
Pokud sem koukne maya, chtěla bych zeptat, jestli jim to také vylo na eeg? Moc díky.
Zatim ahoj.
Není tady
Můj brácha kdysi zase mrkal. Dokud jsme to řeili - tedy, matka to pořád řeila, mrkal jak divý. Doktorka poradila, a si toho nějaký čas zkusíme přestat vímat - zafungovalo to
Není tady
mashanka napsal(a):
Můj brácha kdysi zase mrkal. Dokud jsme to řeili - tedy, matka to pořád řeila, mrkal jak divý. Doktorka poradila, a si toho nějaký čas zkusíme přestat vímat - zafungovalo to
Ano, větina dětských tiků fakt přejde.
Ale pokud má dítě Tourettův syndrom, to nepomůe nevímat si toho. To je skutečné pokození mozku, tak jako epilepsie. To opravdu samo nepřejde.
Není tady
Ná syn to dělá, i kdy si toho nevímáme. Zkoueli jsme na něj opravdu různé metody, ale nic moc. Nejhorí to je, kdy si pro něj přijdu do druiny, pak jdeme třeba jetě s dcerkou na chvilku na hřitě a co si hraje, je klid. Pak cesta domů a je to tady zase. Spí se ho vdycky snaim nenápadně dostat do co největí pohody, aby se nestresoval.
Byla bych moc ráda, kdyby to byla jen dětská neuroza, ale nevim, u je to moc dlouho, co to máme a ta charakteristika t.s. sedí jak uitá. Jsem moc zvědavá, co mi na to řekne zítra neurolog.
Není tady
Damilo, jen pro info, dnes jsem volala na specializovanou kliniku a eeg s timto onemocněním prý nemusí vůbec souviset, take v tom případě jsme jasní na t.s.
Zřejmě se nechám poslat neurologem na vyetření, kde by mi to potvrdili.
Není tady
Tak nechápu, proč nám EEG dělali. No, ukodit to nemůe. Pro výsledky jdeme ve středu. Jsem zvědavá.
Není tady
Damilo, prosim tě, kdo přímo Vám potvrdil tuhle diagnozu, neurolog? Budu potřebovat zprávu pro učitelku, se kterou jsem dnes mluvila a shodou okolností dola ke stejnému závěru (tourett.s.), kdy o nás mluvila se svojí známou lékařkou. Natěstí je velmi chápavá a i kdy zatím nemá nic písemně, bude se k synovi chovat podle pokynů o t.s.
Chovají se k Tvému synovi ve kole přiměřeně k tomuto onemocnění?
Díky.
Není tady