Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 3. 3. 2008 10:27

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Jak na tiky?

Ahoj,

ráda bych se s Vámi poradila. Máme syna, teď je v první třídě. Je vzrůstově veliký i průbojný, ale jinak celkem velká citlivka a hyperaktivní. Od školkového věku trpí na tiky, už jsme byli i na neurologii, u psycholožky. Na přechodnou dobu před školou dostal i na chvíli slabé uklidňující prášky. Snažíme se ho ničim nepřetěžovat, je chytrý, školu má rád. Když se ho vyptávám, tak všechno v pohodě. Teď se mu to zase zhoršilo, začínám se bát, že až si toho všimnou ostatní děti, zvl᚝ holčičky, tak bude nešastný. Ve škole hodně blbnou s pokemonama a hrají si na ně, tak snad tohle na to nemá vliv. Počítač omezujeme a s televizí se snažíme taky. Už nevim, jak na to. Zřejmě nás zase objednám k psycholožce.
Nemáte s tím někdo zkušenosti, co by taky mohlo zabrat?

Děkuji.

Tiffany

Není tady

#2 3. 3. 2008 10:55

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Re: Jak na tiky?

Tiffany,
řeším podobný problém. U mého syna to začalo také v předškolním věku. teď má 11 let, vyvinul se z toho Tourettův syndrom.
Pokud jsou to drobné tiky, pak s dospělostí často vymizí, ale v pubertě se obvykle zhorší.
Prošli jsme  psychologem, psychiatrem, neurologem, homeopatem. Momentálně jsme začali s kineziologií, tak uvidíme.
Běžná terapie nepomáhá, jen tlumicí léky, ale přímo od psychiatra. Neřeší sice příčinu, ale ve spojitosti s hyperaktivitou Tvého syna by mohly být dočasným řešením. My jsme je brát nemohli, syn je naopak hypoaktivní.

Není tady

#3 3. 3. 2008 11:11

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Damilo, můžu se zeptat, co přímo jste měli za tiky? V současné době syn otevírá pusu, tvrdí, že za to můžou jeho koutky, ale dělal to, i když to neměl. A teď začal do toho ještě vrtět hlavičku ze strany na stranu. Řekla bych, že se to podstatně zhorší v momentě, kdy vyjdeme z bytu kamkoliv ven. Přitom jsem s ním mluvila, jestli je něco v nepořádku a prý ne. I v kolektivu je oblíbený. Nejhorší to bylo před prázdninama, kdy nastoupil do školy, to vrtěl hlavičkou hodně, ale v momentě, kdy přestal chodit do školky a byl v klidu, tak se to hodně zlepšilo.
Můžeš mi, prosím, napsat něco bližšího o Tourettově syndromu?
Díky.

Není tady

#4 3. 3. 2008 13:22

Damila
♥♥♥♥♥♥-

http://videoserver.cesnet.cz/videoarchiv_en.php
Toto je odkaz na stránku, kde si najdeš mezi dg. název Tourettův syndrom (světle modrým písmem), rozklikneš a spustíš dokument o tom.
Jinak si informace o něm můžeš vygooglovat.
Vzásadě je to tiková porucha projevující se trhavými pohyby, záškuby jakoukoliv částí těla, vokálními tiky (hekání, výkřiky)...atd., které se dají na krátkou dobu ovládnout, ale pak se znovu objeví. Pohyby nemusí být ani trhavé nebo rychlé, ale jsou nutkavé a jakoby nesmyslně se opakující.
Jde o poruchu z působenou špatnou funkcí části mozku, nebo nesprávným přenosem impulsů nervovými vlákny z mozku. Často souvisí s LMD, ADHD a jinými neurologickými potížemi.
Bývají to citliví jedinci, bez snížené inteligence.
Lékařská věda toto léčit nedovede. Při t잚ích formách spojených s koprolálií (neovladatelné vykřikování sprostých slov- jakkoliv to zní legračně, sranda je to tak možná pro nezúčastněné, ne ale pro postiženého a jeho nejbližší) nebo se sebepoškozováním, je vhodná tlumicí léčba, aby takový člověk vůbec mohl ve společnosti existovat.
To Tě nechci děsit, není to jistě případ Tvého syna. Ptala ses na ten syndrom.
Běžné tiky nejsou vždy Tourettův syndrom. To musí posoudit psychiatr či neurolog. A rozhodně ne u 5 letého dítka.

Ve škole je to v pohodě? Nikdo si toho nevšiml? Ví to učitelka? Jak se k tomu staví?
Nᚠkluk to ve škole asi nedělá. Nejvíc doma. U televize. To je typické. Ale i u jiných činností, kde se může uvolnit.
Má hlavně  vokální tiky (celá škála zvuků). Ale i otáčení hlavy do boku, mrkání očima, apod.

Není tady

#5 3. 3. 2008 14:09

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Díky moc.

No, u nás zvuky nejsou. Ale musim říct, že co byl ve školce, tak někdy měl i takový mix svých tiků, pak postupně jeden po druhém ubývaly. Když jsem s ním o tom mluvila, tak mi říkal, že ho to nutí. Ještě musim napsat, že ve školce měl jednu učitelku, která mu to bohužel připomínala, do doby, než jsem to dala do pořádku.
     Zajímavé je, že syn to taky dělá u televize, ale daleko více, když je mezi lidmi venku nebo ve škole. Např. včera jsme jeli pro jeho dárek a jak jsme byli mezi lidmi, tak najednou začal daleko víc s tikama. Právě minulý týden jsme to probírali s jeho učitelkou z družiny, je naprosto skvělá, má typově podobného syna, i když už staršího, tak ví co a jak. Nic mu neříkají a chovají se k němu naprosto normálně. Syn si to uvědomuje, ale nechce o tom moc mluvit, myslím, že se za to stydí. Teď mě napadá, že dřív se to vždy zhoršilo, když mu třeba píchli očkování nebo jsme byli v nemocnici na operaci. Přitom třídní učitelka ho bere jako nadané dítě, dokonce mi řekla, že je tak desetkrát chytřejší než ostatní děti, což mě docela překvapilo a potěšilo zároveň.
     Copak dospělí, ti to tolerují, ale znáte děti, zatím to nikdo neobrátil proti němu, ale bojím se, že je to jen otázka času.

Není tady

#6 3. 3. 2008 20:19

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

starší syn měl tiky v oku když si nesedl ve školce s učitelkou, děsně ho deptala, promluvila jsem s ní a synovi dávala dva týdny homeopatika Sedalia a pomohlo to. Tak a u vás taky něco zabere, když jsou kluci citlivky, je to horší než z raubířema, dobře to znám....

Není tady

#7 4. 3. 2008 10:43

maya
♥♥♥♥♥--

Naše dcera má taky TS. O tomhle problému se toho bohužel moc neví ani mezi odborníky - byli jsem nejdřív u 2 psycholožek a dětské psychiatričky a o možnosti TS nepadlo ani slovo. Nakonec jsem se po možné příčině začala pídit sama a našla si informace o tomto syndromu na internetu. Diagnózu nám potvrdili až ve specializované poradně pro TS v Praze. Četla jsem i o případu jedné maminky, která dokonce se synem navštěvovala přímo neurologa a na TS se ho ptala, ale doktor pořád tvrdil, že její syn je v pořádku. Při vyšetření v nemocnici se ukázalo, že to tak nebylo. To píšu jen proto, že je někdy těžké najít odborníka, který se s tímto syndromem vůbec setkal. Jinak další informace jsou např. tady:
http://industry.biomed.cas.cz/ales/tour … l_info.htm

Damilo, mě kineziologie taky napadla - prosím Tě, byla bys tak hodná a mohla mi třeba časem napsat, jestli mᚠpocit, že to funguje?? Díky moc!

Upravil(a) maya (4. 3. 2008 10:46)

Není tady

#8 4. 3. 2008 11:30

bílá kočka
♥♥♥♥---

Ahoj nám se tiky podařilo úplně vyléčit u obou dětí, taky jsme brali roky léky,ale marně. Pomohla nám www.patentnimedicina.cz  už nevím co jsme přesně brali, ale poradí vám dobře. Tiky je křeč těla,vlastně něco jako když se neprokrvuje místo, kde jsou tiky je tělo v křeči. Prý je to problém horkosti jater. Taky za tím byla alergie na potraviny, a infekční nemoc, která tuto horkost jater způsobovala. Doporučuji pročíst uvedené stránky. Je tam i zdarma diagnoza z jazyka po internetu. Člověk by v nemoci měl jít více do hloubky a řešit příčinu ne následky. Tiky jsou následky,ale určitě ne psychického původu, jak nám tvrdili lékaři. Kdyby jsme to neřešili děti by nebyli dnes zdravé. Děti které mají tiky mívají zároveň latentní tetanii. To je chorobný nedostatek hořčíku. Léčí se vysokými dávkami hořčíku půl roku. Tak a vám to vyjde, tak jako nám, držím vám palce.  rock

Kočka

Není tady

#9 4. 3. 2008 14:06

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Jo jo, na těch minerálech něco rozhodně bude!
Mayo,
s kinezkou jsme právě začali, první výsledky budu schopná posoudit tak za 3 měsíce. Tak jestli si vzpomeneš, koukni na toto vlákno, napíšu.

Není tady

#10 4. 3. 2008 18:24

maya
♥♥♥♥♥--

Damilo, díky, já sem za čas kouknu. A držím palce, a to pomůže!

Není tady

#11 7. 3. 2008 12:36

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Díky za odpovědi.

Tak my zatím začneme s tím hořčíkem. Něco jsem o tom přečetla a myslím, že je to opravdu vhodné. Pak mám v plánu zeptat se naší paní doktorky na ty homeopatika, tak uvidíme. Asi nejdřív počkám, jestli bude mít  nějakou odezvu ten hořčík, abych vůbec věděla, co by mu eventuelně zabralo.
Jen mi pořád vrtá hlavou, že doma je celkem v pohodě, ale když jde ven...

Můžu se zeptat jaký je největší rozdíl v postupu mezi psychologem a psychiatrem? Není to pouze o tom, že psychiatr vám na to dá léky? Nikdo mně blízký u psychiatra nebyl, takže se omlouvám předem v mé neznalosti.

Není tady

#12 7. 3. 2008 14:09

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Tiffany.My jsme byli nejdříve u psycholožky, pak u psychiatra.
Přístup byl velice podobný, ani ta psychiatrička nebyla v bílém plášti a neměla klas. ordinaci.
Ale vlastně nepomohla. Nemohla. Oni vlastně neví z čeho rto je, můžou to jen tlumit, ne vyléčit. Nabídla léky na ztlumení, ale nenutila nám je. Byla milá a rozumná jako člověk. Nicméně jako lékařka víc pro nás udělat nemohla.

Není tady

#13 25. 3. 2008 13:58

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Ahoj,

tak my jsme nakonec absolvovali návštěvu u neurologa, který mu dal prášky na zklidnění Rivotril, musím říci, že zabral. Dnes jsme byli na EEG a uvidíme za čtrnáct dní výsledky. Pan doktor říkal, že se budeme snažit nalézt příčinu a že psychiatr zatím ještě počká. Ale psycholožku mi schválil, nicméně psycholožka je opět nemocná, takže nevim, kdy se jí dočkáme.
     Někdy je to opravdu těžký, syn má problémy s uznáváním autority, takže občas je to síla. Navíc, když mu jednu věc musíte opakovat klidně i pětkrát, někdy více, taky to dá zabrat. Nechci na něj křičet, ani nemám, protože to mu samozřejmě neprospívá, takže se snažím, ale je to o nervy.
     Zatím zdravim.

Tiffany

Není tady

#14 26. 3. 2008 11:03

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Nᚠsyn dostal od psychiatra dvoje léky.
Jedny jsou antidepresiva, druhé tlumí příznaky, ty tiky.
Obojí zatím nerozbalené.
Nejdřív dáme šanci kineziologii, protože pak bych nepoznala, co pomohlo. Na léky je vždy čas, aspoň u nás.
Manžel si to ale vyloženě nepřeje (přečetl si příbalové letáky), abychom to klukovi dávali. A vlastně jsem ráda, protože léky byly z mé strany jen zoufalý pokus něco dělat a jen nečinně nesedět. Asi budem dál hledat alternativní metody.

Na kinezce jsme byli 2x, ještě několikrát půjdem.
Máme dělat denně malé kinez. odblokování, ale chce to spolupráci kluka, a ten odmítá. Je těsně před pubertou, a všechno mu to připadá "trapné". Jakože zhluboka dýchat, a tak...
Jediné, k čemu jsem ho přiměla, je pití ovocných a zeleninových šáv (zeleninu s odporem)-to nesouvisí přímo s tiky, ale s celkovou harm. organismu.
Také se nabíjí kameny, které mu kinezioložka podle virgule zjistila (Ametyst, chalcedon, platina). Dále pije vodu obohacenou ionty zlata.
Má málo energie, je unavený, chudokrevný. Tiky jsou projevem přerušeného spojení nervových vláken, vznikají "výboje", které se projeví tikem , nebo často u něj i škytavkou. To je také druh křeče.
U našeho syna je to zjevně vliv LMD, jakožto  následek těžkého porodu a hypoxie.

Není tady

#15 3. 4. 2008 19:46

Damila
♥♥♥♥♥♥-

bílá kočka napsal(a):

Ahoj nám se tiky podařilo úplně vyléčit u obou dětí, taky jsme brali roky léky,ale marně. Pomohla nám www.patentnimedicina.cz  už nevím co jsme přesně brali, ale poradí vám dobře. Tiky je křeč těla,vlastně něco jako když se neprokrvuje místo, kde jsou tiky je tělo v křeči. Prý je to problém horkosti jater. Taky za tím byla alergie na potraviny, a infekční nemoc, která tuto horkost jater způsobovala. Doporučuji pročíst uvedené stránky. Je tam i zdarma diagnoza z jazyka po internetu. Člověk by v nemoci měl jít více do hloubky a řešit příčinu ne následky. Tiky jsou následky,ale určitě ne psychického původu, jak nám tvrdili lékaři. Kdyby jsme to neřešili děti by nebyli dnes zdravé. Děti které mají tiky mívají zároveň latentní tetanii. To je chorobný nedostatek hořčíku. Léčí se vysokými dávkami hořčíku půl roku. Tak a vám to vyjde, tak jako nám, držím vám palce.  rock

Bílá kočko,
Tourettův syndrom je ale vrozené genetické onemocnění, které se už dnes dá prokázat na testech DNA, a zjistit na EEG.
Jde o skutečné poškození části  mozku. Resp. o poruchu přenosů mezi neurony.
Až budem umět vyrobit a užívat přírodní dopamin, a dodávat ho tělu, mohla by se taková porucha účinně zmírnit. Asi jako když si diabetik píchá inzulín. Mám ráda utopie. smile

Není tady

#16 3. 4. 2008 19:54

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Začali jsme se synem chodit na spec. cvičení, k neuroložce. Je to sezení 10 lekcí. Je to jemné cvičení, kde se musí zapojovat mozek tím správným způsobem.
Na gymn. míčích, s různými pomůckami, balančními prkénky, prvky jógy, apod.
Nemyslím, že je to samospasitelné, ale je to možnost, cesta.
Kinezka zatím nic. Ale obávám se, že to je tentokrát možná i terapeutem...

Chudák kluk, furt ho někde vláčím. Ale přehlídnout se to opravdu nedá. Nemám jinou možnost, než to řešit.

Není tady

#17 17. 4. 2008 10:42

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Ahoj,
tak jsme byli na kontrole na neurologii, z čeho mám radost, že EEG máme v pořádku. Ale bohužel se nám objevil další tik, pan doktor to nazval ovčím kašlem, Damilo, ty asi víš o čem je řeč. Zajímavé je, že i když je EEG dobré, pan doktor mi přesto řekl, a se doma jen tak mrknu na netu na Tourettův syndrom, tomu tak trochu nerozumim, ale budiž...
Takže nám zvednul dávku u prášků (před tím měl minimální dávku) a uvidíme. Dnes jsem se objednávala k psycholožce, která spolupracuje přímo s naší školou. Bohužel tu naši jsem nedohnala a paní učitelka třídní už opravdu potřebuje nějaké vyjádření, já sama to chápu, však je to i v našem zájmu.
Máme zřejmě dětskou neurozu, prý je to právě obvyklé u dětí, které jsou abnormálně chytré, jak mi řekl pan doktor, jen ještě vědět, jak se toho účinně zbavit...

Není tady

#18 17. 4. 2008 13:27

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Tak tomu nerozumím. EEG už není spolehlivý indikátor?
Tak co už určuje fyziologické poruchy, když ne tyto přístroje???
My jdeme zase na EEG příští úterý, jsem taky zvědavá.
Ikdyž má syn dle  neurologa Tourettův syndrom, tak zřejmě EEG nemusí nic prozradit...
V tom případě je zcela nanic. přece tiky jsou dosti zřetelným projevem!!!
To jsem z toho jelen.

Upravil(a) Damila (26. 4. 2008 15:54)

Není tady

#19 26. 4. 2008 15:20

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Nevím, jestli eeg je spolehlivý indikátor, ale třeba to v tak ranném věku není rozpoznatelné.
Právě proto jsem nejdřív t.syndrom uplně zavrhla, když jsi psala o tom eeg, ale dnes mi to nedalo a podívala jsem se na stránky, co tu napsala maya. Musím říct, že ještě teď mě mrazí, jak to na syna sedí, zejména pak ta část o výchově a vzdělávání dětí, pak by to mnohé vysvětlovalo, i ty problémy ve škole.
Hned v pondělí zavolám neurologovi, jestli by mi potvrdil, že eeg nemusí vylučovat t.s., když je v pořádku. Na jednu stranu jsem ráda, že bychom snad konečně přišli na to, co mu je, na druhou stranu mě to děsí.

Pokud sem koukne maya, chtěla bych zeptat, jestli jim to také vyšlo na eeg? Moc díky.

Zatim ahoj.

Není tady

#20 27. 4. 2008 9:32

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Můj brácha kdysi zase mrkal. Dokud jsme to řešili - tedy, matka to pořád řešila, mrkal jak divý. Doktorka poradila, a si toho nějaký čas zkusíme přestat všímat - zafungovalo to

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#21 27. 4. 2008 10:31

Damila
♥♥♥♥♥♥-

mashanka napsal(a):

Můj brácha kdysi zase mrkal. Dokud jsme to řešili - tedy, matka to pořád řešila, mrkal jak divý. Doktorka poradila, a si toho nějaký čas zkusíme přestat všímat - zafungovalo to

Ano, většina dětských tiků fakt přejde.
Ale pokud má dítě Tourettův syndrom, to nepomůže nevšímat si toho. To je skutečné poškození mozku, tak jako epilepsie. To opravdu samo nepřejde. smile

Není tady

#22 27. 4. 2008 17:04

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Nᚠsyn to dělá, i když si toho nevšímáme. Zkoušeli jsme na něj opravdu různé metody, ale nic moc. Nejhorší to je, když si pro něj přijdu do družiny, pak jdeme třeba ještě s dcerkou na chvilku na hřiště a co si hraje, je klid. Pak cesta domů a je to tady zase. Spíš se ho vždycky snažim nenápadně dostat do co největší pohody, aby se nestresoval.
     Byla bych moc ráda, kdyby to byla jen dětská neuroza, ale nevim, už je to moc dlouho, co to máme a ta charakteristika t.s. sedí jak ušitá. Jsem moc zvědavá, co mi na to řekne zítra neurolog.

Není tady

#23 28. 4. 2008 10:35

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Damilo, jen pro info, dnes jsem volala na specializovanou kliniku a eeg s timto onemocněním prý nemusí vůbec souviset, takže v tom případě jsme jasní na t.s.
Zřejmě se nechám poslat neurologem na vyšetření, kde by mi to potvrdili.

Není tady

#24 28. 4. 2008 11:11

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Tak nechápu, proč nám EEG dělali. No, uškodit to nemůže. smile Pro výsledky jdeme ve středu. Jsem zvědavá.

Není tady

#25 28. 4. 2008 11:20

Tiffany
♥♥♥♥♥--

Damilo, prosim tě, kdo přímo Vám potvrdil tuhle diagnozu, neurolog? Budu potřebovat  zprávu pro učitelku, se kterou jsem dnes mluvila a shodou okolností došla ke stejnému závěru (tourett.s.), když o nás mluvila se svojí známou lékařkou. Naštěstí je velmi chápavá a i když zatím nemá nic písemně, bude se k synovi chovat podle pokynů o t.s.
Chovají se k Tvému synovi ve škole přiměřeně k tomuto onemocnění?

Díky.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí