29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nechápu jak, ale podařilo se mi dočíst všechno co jsem měla na poličce nachystané na "až bude čas". V posledních pár týdnech to byl tedy Irving, Pravidla moštárny a Svět podle Garpa, první mě nadchlo (neb jsem se do čtení nepouštěla s velkým očekáváním), druhé nezklamalo. Doporučíte něco dalšího od Irvinga?
Dál jsem dočetla od Peta Pettersona Jít krást koně, kolem téhle knížky byl hodně rozruch, poprvé snad po mnoha měsících se dokonce i v našem tisku psalo o severské literatuře. Musím říct že mě knížka moc neoslovila, ale třeba k ní ještě dozraju - možná tím že to byl překlad, až si zlepším norštinu, zkusím i originál.
četl jste někdo něco od Jostaina Gaardera, myslím jiného než Sofiin svět? Poslední dobou je to můj favorit a hledám, která z jeho knížek pro dospělé by ještě stála za sehnání.
dík za každý tip!
Není tady
Od Gaardera je výborné Tajemství karet, ty ostatní (Dívka s pomeranči, Principálova dcera...) mi přišly malinko slabší.
Z téhle ligy (kvalitní a přitom čtivé) bych doporučila knihu Dvojčata (Tessa de Loo), Jiné povídky a jiné povídky (Ali Smithová), Utonulá (Margriet de Moorová), vydavatelství One Woman Press dělá moc dobré výbory povídek z různých literatur (hlavně irské a skotské byly vynikající), všechno je to novější produkce. Z českých prozaiků jednoznačně Jan Balabán.
Nicole Krausová - Dejiny lásky
- není to žádná růžová knihovna, jak napovídá název. V knize se prolínají tři příběhy. Mladý muž, dívka a starý žid hledají svou"lásku". Musí se u toho docela makat hlavou, aby jsi stíhala ty tři časové roviny a proto je to moc dobrá kniha.
Irena Dousková - Hrdý Budžes, Oněgin byl Rusák
- klasika, která byla taky zdramatizována. Ideální na dovolenou,ale i jen tak. O malé dívce a pak o dospívání v komunismu.
Irena Dousková - Goldstein píše dceři
- krátké povídky z dopisů,ale už vážnější téma
Magdaléna Frouzová - Mříže v Ráji, Závoj a džíny
-obě knihy vyprávějí příběhy o muslimských ženách. Jak na ně nahlíží Evropa a jak to ve skutečnosti je s životem v Islámu
Pavla Jazairy - Cestou hvězdy
- o putování po slavné cestě věřících do Santiaga di Compostela ve Španělsku.
Není tady
Od Pavly zháňam jej putovanie po Egypte... Požičala mi to kolegyňa pred svojou svadobnou cestou do Egypta, ale keďže to bol svadobný dar, nemala odvahu darovať mi to... a ja to neviem zohnať.
Není tady
Klubko napsal(a):
Nicole Krausová - Dejiny lásky
- není to žádná růžová knihovna, jak napovídá název. V knize se prolínají tři příběhy. Mladý muž, dívka a starý žid hledají svou"lásku". Musí se u toho docela makat hlavou, aby jsi stíhala ty tři časové roviny a proto je to moc dobrá kniha.
Irena Dousková - Hrdý Budžes, Oněgin byl Rusák
- klasika, která byla taky zdramatizována. Ideální na dovolenou,ale i jen tak. O malé dívce a pak o dospívání v komunismu.
Irena Dousková - Goldstein píše dceři
- krátké povídky z dopisů,ale už vážnější téma
Magdaléna Frouzová - Mříže v Ráji, Závoj a džíny
-obě knihy vyprávějí příběhy o muslimských ženách. Jak na ně nahlíží Evropa a jak to ve skutečnosti je s životem v Islámu
Pavla Jazairy - Cestou hvězdy
- o putování po slavné cestě věřících do Santiaga di Compostela ve Španělsku.
Klubko díky za tipy - Douskovou miluju, super čtivo na dovolenou Jinak z toho cos jmenovala jsem četla ještě tu Jazairy, líbila se, takže určitě mrknu i na dlaší tvé tipy a dám vědět
Není tady
Jazairy napsala i 3 dílný cyklus putování po Indii. Mám doma a je úžasný.
Není tady
Ronjo, John Irving Čtvrtá ruka, Hotel New Hampshire, dobréé ;-)
Není tady
Gary Jennings: Azték (a pak to má další pokračování která už si vyhledáš sama, až přečteš Aztéka...) je to úžasná kniha
Není tady
Teď čtu: M. Lasica Jenže já jsem jen komik, nádherně lidské hovory.
Není tady
Všichni moc pochvalují korespondenci Voskovce s Werichem, vyšel myslím už druhý svazek
Judita napsal(a):
Všichni moc pochvalují korespondenci Voskovce s Werichem, vyšel myslím už druhý svazek
Jo, já taky ... To nejsou jen tak lecjaké dopisy dvou přátel, ale malá umělecká dílka, je z nich cítit ta doba, beznaděj, humor a velká dávka moudrosti ... Druhý svazek vyšel už před vánoci.
Není tady
Tak Irving ?
...jednoznačně "Modlitba za Owena Meanyho"
Není tady
Beverly Swerling - Plantáž Shadowbrook
Jeffery Deaver - Pekelná kuchyně
Frederick Forsyth - Mistr klamu
Petr Procházka - Indiánská kniha mrtvých
Jednoznačně v posledním čtvrt roce čtu jen Barbaru Erskinovou - paráááda!
Není tady
Sfings napsal(a):
Jednoznačně v posledním čtvrt roce čtu jen Barbaru Erskinovou - paráááda!
![]()
Tak tak
Není tady
Tak teď jsem neodolala a koupila si další 2 knihy od Irvinga (Rok vdovou, Syn cirkusu), 2 od Marquéze (Podzim patriarchy, Láska za časů cholery), povídky od Švandrlíka a Bránu bez dveří od Wumena. No a teď nevím, co mám začít číst jako první
Není tady
Začetla jsem se do Složenicinova Souostroví Gulag. Hltám to,i když jde o tragedii. Jedu tam do těch míst v létě, tak si představuji, jaký byl Stalin neskutečný zvíře. Ale doporučuji přečíst.
Není tady
Klubko napsal(a):
Začetla jsem se do Složenicinova Souostroví Gulag. Hltám to,i když jde o tragedii. Jedu tam do těch míst v létě, tak si představuji, jaký byl Stalin neskutečný zvíře. Ale doporučuji přečíst.
Četla jsem jej několikrát, nesmírně poučné a přitom lidské. Doporučila bych jej rozhodně jako povinnou četbu pro školy. A pro mnohé zastánce "starých" pořádků i v pokročilém věku.
Není tady
Vločko,
mě vůbec fascinuje, jak mohl ten rukopis tak dlouho skrývat a ještě pak vyšel!Mamina to měla v knihovně hodně vzadu a byl to přísně zakázaný spis za totality. Nejhorší na tom je že to je 20té století. A tyto hrůzy se stále dějí. Ať je to Severní Koera nebo některé africké státy atd. Ach jo.
Není tady
Klubko napsal(a):
Vločko,
mě vůbec fascinuje, jak mohl ten rukopis tak dlouho skrývat a ještě pak vyšel!Mamina to měla v knihovně hodně vzadu a byl to přísně zakázaný spis za totality. Nejhorší na tom je že to je 20té století. A tyto hrůzy se stále dějí. Ať je to Severní Koera nebo některé africké státy atd. Ach jo.
Jo, autora jsem také na mnoha místech nesmírně obdivovala. Já mám až porevoluční vydání, ani jsem nevěděla, že vyšel i před revolucí.
Vždycky, když mám pocit, že je tady u nás všechno špatně, přečtu si kousek a jsem náramně šťastná, že žiju tady a teď.
Zkus také krátký román Moskva - hranice od J.Weila. Je to něco podobného, o deziluzi původně přesvědčeného komunisty z ruské reality 30. let na vlastní kůži.
Není tady
něco bych měla, jestli si něco z toho četla, přeskoč:
Sinuhet, Kdo chytá v žitě, cokoliv od Steinbecka, Poe dtto, teď mám třeba rozečtenou knihu Patrik, syn Irska od Stephena Lawheada, to je hodně zajímavý.
Nějaká oddechovka - Prattchet :-))
Není tady
já se o víkendu zažrala do Manželských monitorů od Steklače - dost dobrý propletenec, spíš oddychový, ale rozhodně ne ztráta času
a včera jsem stonala u Táhne mi na dvěstě Dany Emmingerové - taky doporučuju
Není tady