29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Píšu za své známé a prosím pro ně o radu:
OBA jsou rozvedeni 4léta,ONA podala žalobu o vyrovnání SJM ještě v termínu/ t.j. do 3 let po rozvodu/-ale nic se neděje. / 1)mohla žádost o vyrovnání SJM vzít zpět,aniž by ON o tom věděl?
OBA spolu vlastní RD,který společně postavili.ONA bydlí v celé domě,ON se "odklidil do garážových prostorů,kde po úpravách bydlí v bývalé dílně.Nesmí do kuchyně,do koupelny,do obýváku...Přesto platí elektřinu a výživné na dceru.Ano,jeho chyba,že se "odstěhoval"dolů,ale má náročné povolání,musí být vyspaný a jeho BM mu dělala všemožné naschvály a svinstva,takže nahoře s ní nebylo možné žít.Taky nechtěl,aby dcera byla svědkem těch sprostot a šarvátek.Ona toho využila,vodí si nahoru všemožné pánské návštěvy a zřejmě se nemá k vyplacení a chce JEHO z domku "vypudit" tím,že mu například naleje do fabky vteřinové lepidlo,vyhodí botu,mastné a špinavé nádobí naskládá do jeho čistého prádla,nechá v noci otevřené dveře od zadního vchodu,aby ON tam někde v noci zmrzl,odpadky nahází do auta otevřeným okýnkem a dceru štve proti tátovi.Je toho daleko víc,ale nechci to zde všechno popisovat.Naposledy mu způsobila úraz,ale nebyl svědek,takže se nic neděje.
2 ) Může si tam ona nastěhovat svého přítele bez toho,aby o tom věděl a dal souhlas ON-bývalý manžel?
3)Může ON chtít prodat svoji polovinu domku, když jej BM nechce vyplatit?ON by ji vyplatil rád,ONA nechce.
4 )Nebo co se dá vůbec dělat,aby on získal aspoň malou fin.částku na pořízení vl.bydlení a měl už konečně klid?
Děkuji předem za rady.
Není tady
Jeho žena má předkupní právo, tzn. že napřed svoji polovinu nabídne jí. Pokud nebude mít zájem, může polovinu domu prodat komukoliv. Také to lze řešit přes dobrou realitku - odkoupí celý dům a peníze jim rozdělí.
Není tady
Tak přítele si tam nastěhovat může,má tam stejná práva jako on,bohužel je smutné,že se chová jak se chová.Já být jím,tak se spíš dojdu pozeptat na soud,jestli tam opravdu leží ta žaloba o vyrovnání sjm,tady to půjde jedině soudně.
Není tady
Já bych to neřešila přes soudy.Zbytečně vyhazovat peníze. Cesta je prodej. BM má předkupní právo,pokud nekoupí, přes realitku zkusit prodat.Asi to nikdo nekoupí,takže další možnost je si koupit byt na půjčku a zástavit poloviny baráku. Nevím,nemám to ověřené,ale teoreticky by to asi šlo.Půjčku nesplácet a banka by získala tu polovinu.Asi by se hodně tratilo,ale měl by klid.
Upravil(a) Vladena (24. 2. 2008 19:24)
Není tady
Podle mého názoru je hypotéka na pulku domu nemožná... já bych poslala doporučeně nabídku bejvalke s kupní cenou pulky domu a když neodpoví, pokusit se to prodat realitce ale nevidím to bez soudu reálně. a žádná banka nedá hypotéku na pulku domu tak aby zrcadlila jeho hodnotu.
Já bych doporučovala jít na soud, zjistit co je se spisem, zda je podán a jak dlouho se ve věci nejednalo. Pokud se ve věci nejednalo víc než rok, šla bych za předsedou soudu a vyžádala si vytýčení jednání.
Ale i tam jsem skeptická, bejvalka se bude stání vyhýbat.
Pokud ale bejvalka stáhla vyrovnání SJM pak bych dala návrh na prodej domu. Ale nejdřív musí být nabídka ke koupi domu bejvalce.
Myslím ostatně že jsem o tomto případu už slyšela. Neřešilo se to už někde?
Není tady
Vladena napsal(a):
Já bych to neřešila přes soudy.Zbytečně vyhazovat peníze. Cesta je prodej. BM má předkupní právo,pokud nekoupí, přes realitku zkusit prodat. Asi to nikdo nekoupí,takže další možnost je si koupit byt na půjčku a zástavit poloviny baráku. Nevím,nemám to ověřené,ale teoreticky by to asi šlo.Půjčku nesplácet a banka by získala tu polovinu.Asi by se hodně tratilo,ale měl by klid.
To těžko, když to nikdo nekoupí, tak taková zástava nemá smysl, na to by půjčil jen blázen.
Pokud nedošlo k vypořádání majetku mezi manžely do 3 let od nabytí moci rozsudku o rozvodu, nastává ta skutečnost, že se to bere tak, jako kdyby dva cizí lidé spolu postavili dům. Tudíž každému náleží jedna polovina domu a pozemku.
Bohužel on i ona si do své poloviny může nastěhovat nového partnera, protože každý vlastní svoji polovinu. Pokud dochází stále ke vzájemnému napadání a schválnostem v soužití, kdy jeden BM užívá větší část domu, než je jedna polovina, je nutné jednat s pomocí soudu.
Je to nejen nákladné, ale zdlouhavé.
Lepší by bylo, kdyby si oba uvědomili, že každý vlastní jednu polovinu majetku a podle toho se chovali.
Proč došlo k liknavosti v projednávání společného majetku, není patrné.
Pokud se s BM nemůže dohodnout o užívání, je potom lepší se poradit s právníkem, který jim určí kroky. Tady bych viděla řešení v tom, že se dům prodá a každý dostane jednu polovinu z prodeje, nebo jeden prodá svoji polovinu domu tomu druhému. Tomu ale předchází ještě hodně kroků, odhad atd.
Není tady
nikdo mimo soudu nedonutí BM prodat dům a nikdy banka neveme do zástavy polovinu domu ! To je jasné, když se to pomalu nedá ani prodat, tak banka debil není takže bez soudu to nepůjde, asi je jasné, že k dohodě nedojde, když čtu ten popis.
Není tady