6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stěhuji se do bytu, půjde o nájemní vztah. Byt je v nově rekonstruovaném starím domě, budu první nájemník tohoto bytu. Majitel domu po mě jakoto nájemníkovi chce, abych zaplatil energetice poplatek 12.500 Kč za připojení a instalaci elektroměru. Napsal to dokonce do nájemní smlouvy, kterou jsem ji podepsal. Má na to majitel právo? Lze jetě po majiteli tuto částku vymáhat zpětně?
díky
tom
Není tady
Poplatek za instalaci elektroměru platí ten, který s elektrárnou uzavřel smlouvu na odběr elektriky. Pokud je to majitel domu, tak to má zaplatit on. Nicméně majitel domu nemá povinnost byt připojit na elektriku, take to bude asi na tobě.
Zas na druhé straně si pronajímá byt a jeho přísluenství je připojení k rozvodu elektrické energie.
Upravil(a) arik (15. 2. 2008 20:40)
Podle mě je to absurdní poadavek. Pokud jsi to podepsal, tak má smůlu.
Není tady
invisibleman napsal(a):
Stěhuji se do bytu, půjde o nájemní vztah. Byt je v nově rekonstruovaném starím domě, budu první nájemník tohoto bytu. Majitel domu po mě jakoto nájemníkovi chce, abych zaplatil energetice poplatek 12.500 Kč za připojení a instalaci elektroměru. Napsal to dokonce do nájemní smlouvy, kterou jsem ji podepsal. Má na to majitel právo? Lze jetě po majiteli tuto částku vymáhat zpětně?
díky
tom
Majitel si evidentně chce sníit náklady na rekontrukci....
Já se domnívám, e právo na to nemá, ale jste teď v nepříznivé pozici, kdy jste to podepsal.
Není tady
Pronajimatel nemá na zaplacení nárok. Z jeho strany jde o bezdůvodné obohacení a nic na tom nemění ani ujednání včleněné do nájemní smlouvy. Bezdůvodné obohacení je povinen Vám vydat, pozor vak na promlčecí dobu, která u bezdůvodka činí 2 roky.
Není tady
nejsem právník a tudí nemohu dát jednoznačnou/pokud existuje/ odpověď. Ale pokud bych já jako pronajímatel měl rozumně zkalkulované náklady a výnosy pronájmu, tak je buď var 1 - nájemník zaplatí připojení a bude mít měsíční nájemné 5.000 Kč, nebo připojení zaplatím já , ale nájemné bude činit 5.500 Kč měsíčně. A jak jsem vyrozuměl ve smlově je první varianta s nějakou výí nájemného a nájemník by chtěl změnit pouze část této smlouvy co je nelogické.
Není tady
Nevím, jak je oetřeno toto v podnájemním prostorech určených k bydlení... Ale je zcela běné, e u nebytových prostor, se tyto prostory pronajímají s tím, e buď bude dotyčný platit nějaký pronajímatelem stanovených pauál a nebo (co preferuje větina lidí) si nechá podnájemce sám a na vlastní náklady namontovat elektroměr, vodoměr, plynoměr atd...... jedná se samozřejmě o podruné měřiče... Nikoliv o budíky a hodiny, které chodí odečítat zaměstnanci elektráren, vodáren atd.....
Pokud se jedná o odečtový elektroměr, na základě kterého se bude určovat spotřeba elektřiny ve Vaem novém bytě, měl by to zařídit ten, kdo bude chtít na sebe dostávat vyúčtování a tyto také hradit. V případě oputění podnájmu se ve převede na nového podnájemce nebo zpět na pronajímatele.... Jednorázový poplatek (kdo komu, návratnost, sleva na nájmu atd....) je třeba zakotvit do smlouvy a co ve Vaem případě tak učiněno bylo.... Toto bylo třeba řeit před podpisem nájemní smlouvy.
Upravil(a) Macex (18. 2. 2008 12:50)
Není tady
Je nelogické, aby nájemník platil zřízení přípojného místa - elektroměr. To se dělá jednou provdy při zhotovení stavby.
Posléze se odběrateli elekřiny mohou stát postupně vlastník a nájemníci, ale to nemá nic společného s výe uvedeným poplatkem a změna je zdarma.
Pronajímatel je povinnen poskytnout byt způsobilý k uívání: jinak byste si také mohl na vlastní náklady zařídit montá WC, kotle apod
Upravil(a) G.X (18. 2. 2008 21:30)
Není tady