19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Ahojky,
nemáte někdo tip na osazení závěsného květináče. Chtěla bych něco hezkého, dlouho kvetoucího, hustého a převislého - jsem náročná, e?
Není tady
Jé, tos neměla říkat, ja su na kytičky maniak...
Mám osobně ráda převislé verbeny(sporýe), jsou vděčné, nemusí je dávat dovnitř jako petůnky a surfinky.
Je spousta relativně mladých odrůd, vycházej z toho, na jakou stranu balkon má, jaké preferuje barvy a kolik času tomu bude chtít věnovat.
Na stinná místa jsou nádherné begonie a fuchsie, na slunná verbeny, mukáty, dvojzubce, tírovníky, bacopy, velichy....
Někdo si dává do kvatináče stáleplodící jahody nebo tzv. měsíční jahody.
Stačí zajít do knihovny a půjčit si z edice Vaut Balkonové květiny, jinak vychází spousta zahradnických časopisů, na netu toho je také spousta.
Zeptala bych se kamarádek, s jakými odrůdami jsou spokojené, co jim uhyne, co je náročné...
Taková Cilka nebo Vanda nebo Ota, to jsou ikulkové na kytičky, těch se ptej.
Upravil(a) Regina (18. 3. 2008 15:10)
Není tady
děkuji, Regino,
na balkon nám svítí sluníčko jen dopoledne, květináč mám samozavlaovací. Jahody dává kamarádka na balkon taky a moc mě to láká, ale bydlíme ve zvýeném přízemí a pod okny nám parkují auta, take se tam neodvauji pěstovat ani bylinky ani nic, co by se dalo jíst. Bohuel. A to jsem dostala tzv. petrelák s několika otvory na různé bylinky a dokonce jsou k tomu přiloená i semínka....no a teď nevím kam s ním. Můe být uvitř v bytě?
Není tady
V tom případě bych la asi do fuchsií, jedinou jejich stinnou stránkou je, e je mají rády mice.
Krásné jsou také verbeny a dprostřed dát tón v tónu mukáty, např. růová kombinace + molinec nebo plectrantus(převislé zelené letničky).
Není tady
Týjo, ty se vyzná paráda. Fuchsie má moje mamka a jdou jí úasně. Hlavně docela dlouho vydrí kvést. Jetě jednou díky
Není tady
V tom případě bych la asi do fuchsií, jedinou jejich stinnou stránkou je, e je mají rády mice.
Krásné jsou také verbeny a doprostřed dát tón v tónu mukáty, např. růová kombinace + molinec nebo plectrantus(převislé zelené letničky).
Podle velikosti k tomu můe oupnout bílekvetoucí bakopu a má truhlík, co ti pokvete a do října.
Není tady
Já mám hrozně ráda bacopu, je odolná a ani vítr ji nepoláme a roste hodně a dělá krásné převisy... visí mi z okna a na zem a jednou pejsek zvedl noičku a .... no, a pak ten kus uhynul....
fuchsie je dobrá do polostínu, nemá ráda přímé slunko (ale zatím jsem na ní mice nikdy neměla)
Není tady
No mě se zatím po velijakém experimentování nejvíc osvědčily staré dobré převislé mukáty. Namíchám červené,bílé a růové a vypadá to krásně a hlavně to vydrí a do zámrazu.
Zkouela jsem mj. surfinie,verbenu a velijaké ty druhy,co na obrázku vypadají krásně,ale v reálu u to pak není ono.
A taky plectrantus mám kadý rok,dám k němu vdy něco kvetoucího a taky to vypadá hezky.
A do polostínu dávám begonie, taky smíchám víc barev do jedné nádoby,bývají nádherné.
Není tady
Verbenu jsem měla jeden rok, bylo to nádherné.
Bohatě kvetla.
Pak jsem si koupila mukáty. Přes zimu nevydrely.
Letos jsem měla nové, ale na chodbě před bytem vypadají hrozně, bojím se e zase nepřeijí . Měla jsem převyslé.
Neporadíte něco co vydrí přes zimu?
Verbena je bohuel jednoletka a pro mě na balkon je to docela nákladné.
Fuchsie jsme kdysi párkrát domě měli kdy jsem byla malá a bohuel se časem obalily micema
Není tady
Výběr je asi spí srdeční záleitost, máme třeba kytky spojené se svojí milovanou babičkou, co pěstuje mukáty, a tak budeme pěstovat mukáty.... chce to chodit kolem balkonů a inspirovat se :jo:
Není tady
Mohla bych poprosit taky o radu? Bydlíme dva roky v rodinném domku, take se vím začínám a zrovna moc se mi nedaří. Mám okna, kam celé odpoledne opravdu hodně "pere" slunce a ádné kytičky mi tam nevydrí. Měla jsem tam Milion Bells, petúnie a vrcholem byly vloni mukáty, které vypadaly naprosto otřesně, jetě k tomu ve srovnání se sousedkou naproti, která je má v polostínu a bohatě převislé. Mě sice hodně kvetly, ale listy neměly skoro ádné a moc nenarostly. Byl to docela alostný pohled. Tak bych potřebovala poradit nějakou kytičku, která má ráda hodně slunce.
Není tady
Ewulko, mám na chatě okna taky na jiní stranu a mukáty tam jdou v samozavlaovacích truhlících. Do spodní misky se vejde 5 l vody i hnojivo a tak týden, ne tam jedeme vydrí. Samozavlaovací truhlíky Lebi mají v Hornbachu nebo na www.Lebis.cz.
Spunti, nevím, kam má okna. Pokud je tam polostín, hodily be se begonie (jsou i převislé), hlízy se na zimu jednodue uskladní. Pokud má zájem, najdu Ti zásilkové zahradnictví v čas. Zahrádkář
Není tady
Ito, Ty jsi moje záchrana skoro vade
Mám balkon na západ, Tedy ZZJ
po obědě tam začne pařit sluníčko a svítí dokud nezapadne.
V létě je tam dost horko.
Mukáty mi tam kvetly o 106 , ale lístků bylo málo a teď na chodbě vypadají dost alostně, pochybuji, e se vzpamatují.
Není tady
Viděla jsem také převislé velkokvěté luté maceky, ale vydrí tak do června pak se musí vyměnit.
Upravil(a) Regina (14. 2. 2008 21:02)
Není tady
Spunti, podívej se na www.sweb.cz/begonia.stanek - mají velkokvěté i převislé v ceně od 5-16 Kč dle velikosti. U jsem je od nich měla. Jinak je plno letniček vhodných do truhlíků (musí se předpěstovat), podívej se na www.osiva.cz
Není tady
ito, díky za radu. Já samozavlaovací truhlíky mám, ale mám ty levnějí, kde je takové to dvojité dno. U jsem nad tím přemýlela, e se těm mým kytičkám nedaří právě proto, e do těchhle truhlíků se tím pádem nevejde moc hlíny, take mají málo ivotního prostoru. I kdy jsem po loňské zkuenosti řekla, e mukáty u ne, tak to asi letos jetě zkusím. Koupím ty Lebi truhlíky a uvidíme. Taky pořádně nevím, jak se to vlastně s tím vysazováním dělá. Vloni jsem je do truhlíků dala u někdy na konci února a měla jsem je doma a ven je dala po třech zmrzlých a stejně z toho nic nebylo. Poradí mi jetě, jak se mají zatipovat, aby "zhoustly" hned na začátku? Já toti zřejmě nevím ani ty nejzákladnějí zásady, které jsou pro ostatní běné a tím ten nezdar u mě začíná.
Není tady
Ewulko, zkus http://www.lebis.cz/text/cs/previsle-pelargonie.aspx - je to výborné zahradnictví (p. Lebi bývá v Receptáři). Na uvedené adrese je ve o pěstování mukátů.
Není tady
Moc zajímavá stránka , díky za odkaz,
ten stříbrný vodpád se mi moc líbí
http://www.lebis.cz/Gallery.aspx?id=5
Upravil(a) Regina (15. 2. 2008 11:09)
Není tady
ita napsal(a):
Ewulko, zkus http://www.lebis.cz/text/cs/previsle-pelargonie.aspx - je to výborné zahradnictví (p. Lebi bývá v Receptáři). Na uvedené adrese je ve o pěstování mukátů.
Super!!!! Moc díky:godlike:
Není tady
spunt napsal(a):
Verbenu jsem měla jeden rok, bylo to nádherné.
Bohatě kvetla.
Neporadíte něco co vydrí přes zimu?
Verbena je bohuel jednoletka a pro mě na balkon je to docela nákladné.
Omyl, převislá verbena zimu v pohodě přeije.
http://sallyporadi.cz/index.php?option= … p;Itemid=1
Není tady
MOc zajímavé! při odkazu na suberbenu jsem nala tyhle ikovné stránky
http://www.zahradnictvivedrovice.cz/ost … vetiny.htm
Není tady
Holky právě jsem udělala luftung na lodiích a zas to tam vypadá, e sem tam dá i vejít Chtěla jsem se optat, nemáte tipa, kde by se dal sehnat buďto velký kvádrový truhlík/kontejner něco na styl co je na obrázku, jen bez té horní části na popínavky??? Buďto dřevěný nebo plast (s tím, e bych ho z přední strany pak kryla nějakou dřevěnou přepákou)? Představa je taková, e bych v něm rostliny přezimovaly na lodii, proto je tam potřeba něco, aby přímo vevnitř byla zemina... Rozměry cca délka do 90 cm, výka a ířka 20cm a více... Díky za tipy
Není tady
Andýsku, teď je v akci v Kauflandu, ale samo je lepí zajet do OBI nebo Bauhausu nebo Hornbachu a koupit t u profíků...
Teď bude Trnice Zahrady Čech http://www.zahrada.cech.cz/, to je báječná inspirace, pro tebe spí Olomouc http://www.flora-ol.cz/. A to tam nejsou nějací ikulkové, druhdy se tam kolem tebe motali dokonce 3????
Není tady