|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Klubko napsal(a):
chromý zlý dědeček napsal(a):
Tak včera jsem zase vyfasoval CD s deseti symfoniemi Sergeje Slonimského v MP3, cca 5 hodin hudby, takže skoro celý dnešek jsem tomu s menšími přestávkami věnoval, některé jsem si dokonce poslechl dvakrát... Myslím, že tohle je přesně taková hudba, která by mohla hodně lidí oslovit - vychází z ruských symfonických tradic, zčásti ze Šostakoviče, přesto je tam ale Slonimského zvláštní "rukopis", občas je to trochu říznuté jazzem - třeba druhá věta II.symfonie s improvizací jazzových bicích...
Škoda jen, že originál se dá koupit tak maximálně v Petrohradě, kde tohle album vyšlo... Měli by ti Rusové trochu zapracovat a aspoň vytvořit nějaké stránky na webu...V létě bych do Petrohradu měla jet. Neslibuji na 100%,ale když mi napíšeš přesně jak se to CD jmenuje, zkusím se tam po tom podívat...
Děkuji za nabídku, ale už se mi podařilo od provozovatele http://home.wanadoo.nl/ovar sehnat kopii.
PS:
Aha, já jsem to asi pochopil jinak. Pokud ji chceš pro sebe, tak kopii můžeš dostat i ode mě. Ale vydal ji petrohradský Dům skladatelů, jinak to volně přeložit neumím... A nevím, jestli tam bude k dostání. I když Rusové si svých umělců váží mnohem lépe než Češi.
Upravil(a) chromý zlý dědeček (25. 2. 2008 16:18)
Není tady
Damila napsal(a):
A dovolím si tvrdit, že čím masověji oblíbená jistá hudba je, tím nižší je její umělecká úroveň a hloubka.
K čemu podle Tebe je umění? Aby uspokojilo hrstku těch, kteří mu tzv. rozumí, nebo má sloužit lidem obecně?
Vždyť umění vzniklo u běžných lidí, kteří měli potřebu se projevit (výtvarně, hudebně, tancem...), vyjadřovalo jejich emoce.
Ostatní je poslouchali (sledovali) proto, že se jim to líbilo, či jim to něco přinášelo. Bylo pro všechny.
Ale pak se začalo umění dělit na "kýč" a "skutečné umění", a oddělilo vyznavače jednoho druhu od druhého.
Hudba, a umění obecně není něčím, co by mělo být chápáno, čemu se musí rozumět.
Tam nemá myšlení a rozum žádný prostor. Je to výhradně o emocích, a souznění (či nesouznění) s konkrétním druhem umění.
Takhle to úplně není. Lidé jsou totiž čím dál tím více líní přemýšlet. Chtějí kulisu, nebo chtějí snobsky obdivovat nějaké takové, kteří si jakékoliv umění berou jen a jen jako záminku zviditelnit sebe samotné a nahrabat si. Proto masová oblíbenost Nedvědů, nebo třeba programů TV Nova, laciných estrád a podobně.
A já jsem rád, že pořád ještě existuje hudba, která se méně než na počet povrchních obdivovatelů soustředí na jiné, trvalejší hodnoty... Vždyť si uvědom, že po těch "zpěvácích", kteří jsou dnes na výsluní, za pár let neštěkne ani pes...
Není tady
Damila napsal(a):
A dovolím si tvrdit, že čím masověji oblíbená jistá hudba je, tím nižší je její umělecká úroveň a hloubka.
K čemu podle Tebe je umění? Aby uspokojilo hrstku těch, kteří mu tzv. rozumí, nebo má sloužit lidem obecně?
Vždyť umění vzniklo u běžných lidí, kteří měli potřebu se projevit (výtvarně, hudebně, tancem...), vyjadřovalo jejich emoce.
Ostatní je poslouchali (sledovali) proto, že se jim to líbilo, či jim to něco přinášelo. Bylo pro všechny.
Ale pak se začalo umění dělit na "kýč" a "skutečné umění", a oddělilo vyznavače jednoho druhu od druhého.
Tam nemá myšlení a rozum žádný prostor. Je to výhradně o emocích, a souznění (či nesouznění) s konkrétním druhem umění.
Jo a ta Tvá tučně vytištěná věta - s tou hrubě nesouhlasím.
Není tady

Damila napsal(a):
Tam nemá myšlení a rozum žádný prostor. Je to výhradně o emocích, a souznění (či nesouznění) s konkrétním druhem umění.Jo a ta Tvá tučně vytištěná věta - s tou hrubě nesouhlasím.
To jsem si všimla. 
Jsi vědec, a máš možná pocit, že materialisticky, vědecky a rozumově se dá uchopit úplně vše.
Leccos ano, ale umění prostě ne.
Jak se Tvůj rozum staví k věcem, které jsou rozumem nevysvětlitelné? To musíš mít docela problém, ne? 
Ale dobře dobře, už Tě nebudu zlobit. Je to Tvoje vlákno. Pa
Není tady
Dědku, já si taky myslím, že uměmí je JENOM o emocích. Jak můžeš rozumem pojmout třeba krásu krůpěje rosy na právě rozkvetlé růži? Jak pochopit a do hloubky rozumět tomu, že nějaká melodie je tak chytlavá, že jen co ji zaslechneš, utkví ti v paměti, zpíváš si ji po zbytek dne a později, když ji slyšíš, vyvolá v tobě opět ty příjemné pocity? A co má inteligence společného s tim, že se zastavíš, či vrátíš, abys např. nějaký obraz, dílo, stavbu, cokoliv, co vytvořily lidské ruce, viděl znova, déle... přitáhne to tvoji pozornost, zastaví tě v tvém chvatu a přinutí tě... minimálně němě užasnout? Dělá to rozum, nebo city? 
Není tady
Damila napsal(a):
Damila napsal(a):
Tam nemá myšlení a rozum žádný prostor. Je to výhradně o emocích, a souznění (či nesouznění) s konkrétním druhem umění.Jo a ta Tvá tučně vytištěná věta - s tou hrubě nesouhlasím.
To jsem si všimla.
Jsi vědec, a máš možná pocit, že materialisticky, vědecky a rozumově se dá uchopit úplně vše.
Leccos ano, ale umění prostě ne.
Jak se Tvůj rozum staví k věcem, které jsou rozumem nevysvětlitelné? To musíš mít docela problém, ne?
Ale dobře dobře, už Tě nebudu zlobit. Je to Tvoje vlákno. Pa
Počkat. Chápat se snad nedá prostřednictvím emocí? Pochopením hudby myslím to, že ta hudba mě nenechá chladným, že ke mně nějak promlouvá. A teď rozlišuju, jestli jen blbě žvatlá, kroutí se a líbivě fňuká, nebo jestli mne její "řeč" nějak oslovuje. Nikdy jsem neřekl, že je nějak "vědecky" uchopitelná. Takhle si to slovo "rozumět" nevykládej.
Jinak mám pocit, že rozumem vysvětlitelné je vše, jen prostě ten lidský rozum není ještě natolik dokonalý, aby vše vysvětlit dokázal. A taky takový nikdy nebude, i když se k té dokonalosti bude pomaloučku blížit, dokud lidstvo nevyhyne.
Není tady

Počkat. Chápat se snad nedá prostřednictvím emocí? Pochopením hudby myslím to, že ta hudba mě nenechá chladným, že ke mně nějak promlouvá. A teď rozlišuju, jestli jen blbě žvatlá, kroutí se a líbivě fňuká, nebo jestli mne její "řeč" nějak oslovuje. Nikdy jsem neřekl, že je nějak "vědecky" uchopitelná. Takhle si to slovo "rozumět" nevykládej.
Jinak mám pocit, že rozumem vysvětlitelné je vše, jen prostě ten lidský rozum není ještě natolik dokonalý, aby vše vysvětlit dokázal. A taky takový nikdy nebude, i když se k té dokonalosti bude pomaloučku blížit, dokud lidstvo nevyhyne.
Já nevím, jestli chápeš prostřednictvím emocí, možná to tak máš. Já ne.
Já chápu rozumem, cítím prostřednictvím emocí.
Jinak souhlasím s tím, že ke každému promlouvá jiná hudba.
K někomu Nedvědi, k Tobě Šnidke (třeba). Jedno není lepší, než druhé.
Není tady
Damila napsal(a):
Jinak mám pocit, že rozumem vysvětlitelné je vše, jen prostě ten lidský rozum není ještě natolik dokonalý, aby vše vysvětlit dokázal. A taky takový nikdy nebude, i když se k té dokonalosti bude pomaloučku blížit, dokud lidstvo nevyhyne.Já nevím, jestli chápeš prostřednictvím emocí, možná to tak máš. Já ne.
Já chápu rozumem, cítím prostřednictvím emocí.
Jinak souhlasím s tím, že ke každému promlouvá jiná hudba.
K někomu Nedvědi, k Tobě Šnidke (třeba). Jedno není lepší, než druhé.
I o tom bych si dovolil polemizovat. Někdo píše tak, aby co nejvíc vydělal, a dokáže přesně zalícit na povrchní lidské pudy. To podle mě dělají Nedvědi. Prosím, ať to dělají, mají svoje příznivce, budiž, ale já se budu vždycky od něčeho takového s hnusem odvracet.
Šnitke je dle mého názoru jeden z největších géniů 20.století, ale musí se umět poslouchat. Rozhodně bych jeho hudbu nedoporučil nějaké mařence odchované právě těmi Nedvědy. K té musí člověk dozrát. A to nějakou dobu trvá. Ale ty zážitky pak stojí za to.
Není tady

Omlouvám se, že jsem Šnitkemu zprasila jméno. 
Nedvěda mám ráda, Františka, resp. jeho písničky.
A např. Jarek Nohavica, to je pro mě naprostý vrchol v tomto druhu muziky, ikdyž jde spíš o texty, celkově mě to oslovuje VELMI, je to hodně hluboké.
A to nejsem žádná Mařenka. Neměl bys takto posuzovat lidi.
Mařenka možná nedorostla (protože nikdy nedoroste) ke Šnitkemu, Ty zase k Nedvědovi.
Není to o tom, kdo je výš nebo níž. To je paralelně na jiné koleji.
Není tady
Damila napsal(a):
Omlouvám se, že jsem Šnitkemu zprasila jméno.
Nedvěda mám ráda, Františka, resp. jeho písničky.
A např. Jarek Nohavica, to je pro mě naprostý vrchol v tomto druhu muziky, ikdyž jde spíš o texty, celkově mě to oslovuje VELMI, je to hodně hluboké.
A to nejsem žádná Mařenka. Neměl bys takto posuzovat lidi.
Mařenka možná nedorostla (protože nikdy nedoroste) ke Šnitkemu, Ty zase k Nedvědovi.
Není to o tom, kdo je výš nebo níž. To je paralelně na jiné koleji.
Zase abych nebyl nespravedlivý. Někde se mi Nedvědi přece jen líbili. A sice ve Spirituál kvintetu. Ovšem to, co produkují teď... Škoda řeči.
Nohavica má můj obdiv a leckdy ho rád slyším, ten podle mě ke kýči a podbízení nikdy nesklouzl. Ta hudba má něco do sebe, i když sám od sebe si ji nepustím.
Já prostě od hudby potřebuju víc, mnohem víc...
Jinak si spíš myslím, že Nedvědy jsem přerostl. Asi tak jako třeba pohádky o Jeníčkovi a Mařence. Zrovna tak jsem přerostl Mozarta a podobně - ten mě oslovoval, jen když jsem byl dítě. Teď mi už nemá co dát.
Není tady
Nohavica má můj obdiv a leckdy ho rád slyším, ten podle mě ke kýči a podbízení nikdy nesklouzl. Ta hudba má něco do sebe...
Já prostě od hudby potřebuju víc, mnohem víc...
...ale sklouzl. Několikrát. A myslím, že se snad i za to stydí...
...mno, třeba by ses měl od něj něčemu naučit...

Není tady

ViktorkaLove napsal(a):
Nohavica má můj obdiv a leckdy ho rád slyším, ten podle mě ke kýči a podbízení nikdy nesklouzl. Ta hudba má něco do sebe...
Já prostě od hudby potřebuju víc, mnohem víc......ale sklouzl. Několikrát. A myslím, že se snad i za to stydí...
.
Opravdu? A konkrétně?
Upravil(a) Damila (25. 2. 2008 21:26)
Není tady
Damila napsal(a):
ViktorkaLove napsal(a):
Já prostě od hudby potřebuju víc, mnohem víc......ale sklouzl. Několikrát. A myslím, že se snad i za to stydí...
.Opravdu? A konkrétně?
Co "konkrétně", Dam? Co se má Zephy od něj učit? Nebo kde sklouzl? 
Není tady

ViktorkaLove napsal(a):
Damila napsal(a):
ViktorkaLove napsal(a):
...ale sklouzl. Několikrát. A myslím, že se snad i za to stydí...
.Opravdu? A konkrétně?
Co "konkrétně", Dam? Co se má Zephy od něj učit? Nebo kde sklouzl?
To s tím Nohavicou.
Není tady
Damila napsal(a):
To s tím Nohavicou.
No vždyť jo. Ale:
a) jestli chceš vědět, co já považuji za Nohavicovo "sklouznutí"...
b) nebo co má Nohavica pro Zephyho jako "ponaučení"...

Není tady

ViktorkaLove napsal(a):
Damila napsal(a):
To s tím Nohavicou.
No vždyť jo. Ale:
a) jestli chceš vědět, co já považuji za Nohavicovo "sklouznutí"...
b) nebo co má Nohavica pro Zephyho jako "ponaučení"...
To sklouznutí, samozřejmě.
Není tady
Damila napsal(a):
No, viděla jsem někde, nevim už kde, ňáký záběry z jeho "alkoholického období", ... možná to byla "Třináctá komnata"..., ale jistá si nejsem, byly to zřejmě autentické záběry... a nevypadal, že by byl na to hrdej... což ho nikterak nesnižuje v mých očích... miluju ho totiž.
Měla jsem z toho OSOBNÍ dojem, že se "prokousával" obdobím ze sklamání být Čechem, podobně, jako Kryl. Myslím, že jsem dokonce o tom někde již psala. Pokud to chceš konkrétněji (zřejmě jako konkrétní PÍSNĚ z té doby), vyhledám to až zítra, jestli dovolíš... dnes už na to nemám časík...
...stačí to tak?
Není tady

ViktorkaLove napsal(a):
Damila napsal(a):
No, viděla jsem někde, nevim už kde, ňáký záběry z jeho "alkoholického období", ... možná to byla "Třináctá komnata"..., ale jistá si nejsem, byly to zřejmě autentické záběry... a nevypadal, že by byl na to hrdej... což ho nikterak nesnižuje v mých očích... miluju ho totiž.
Měla jsem z toho OSOBNÍ dojem, že se "prokousával" obdobím ze sklamání být Čechem, podobně, jako Kryl. Myslím, že jsem dokonce o tom někde již psala. Pokud to chceš konkrétněji (zřejmě jako konkrétní PÍSNĚ z té doby), vyhledám to až zítra, jestli dovolíš... dnes už na to nemám časík...
...stačí to tak?
JJ, děkuji.
Ale já jsem měla na mysli umělecké sklouznutí k lacinému podbízení. O tom tu byla řeč.
Jako člověk může ujet každý. Osobně více si vážím lidí, co se se srabu dokázali dostat, než těch, co tam nikdy nezklouzli a pají plnou pusu odsudků, jek dotyčný přece "nemusel podlehnout".
Není tady
Dobře, Nohavica sklouzl ke kýči taky, tedy mohl sklouznout, ale nepostavil si na něm svou živnost jako Nedvědi. To je rozdíl.
Šostakovič taky napsal špatné skladby, jako každý skladatel...
Není tady
Ale teď už bych se rád vrátil k tématu vlákna. Nohavicu a spol. přenechme jiným.
Pro Me in honey - nějaké další postřehy z poslechu toho, co jsem Ti v neděli věnoval? :-)
Není tady
Fatigatus napsal(a):
Ale teď už bych se rád vrátil k tématu vlákna. Nohavicu a spol. přenechme jiným.
Pro Me in honey - nějaké další postřehy z poslechu toho, co jsem Ti v neděli věnoval? :-)
To už máš zase ban? 

Jak to člověče děláš?!
No včera jsem poslouchala ten Schnittkeho violloncelovej koncert a jsem z nej nadsena. Tedko ho posloucham znovu, krasa, nemam slov. 
Není tady
Tak místo "preview" se tam zřejmě objeví "Прослушать", tak na to klepnout :-)
Není tady
já první napsal(a):
Tady je ještě něco. klepnout na "preview" a dá se tak přehrát celá symfonie... Zvláště druhou větu doporučuji coby typisky "schnittkovskou"... Napřed takřka klasicisní neskutečně kýčovitá (schválně) melodie, která se ovšem jediným okamžikem změní v běsnění přecházející v jakési "potácení", návrat k původnímu tématu, jeho "rozšklebení" atd. - zkrátka nejdřív se na vás ta hudba libě, sladce usmívá, pak jako by se začal pomaloučku úsměv vytrácet, pak vás najednou nakopne vší silou do lýtka a když se vzpamatujete, chechtá se vám do očí...
A co že je to za stranku?
Jinak dneska jsem poslouchala to Requiem pro Larissu, fantasticka vec! Uplně mě uchvátila ta část jak tam zpívá ten chlap a pod tim takový ty tichý ženský hlasy jestli víš co myslim
Uplně mě z toho mrazilo.
Není tady
Tak ta stranka s tim Schnittkem je russiandvd.com, kdyby ste se nahodou nekdo chteli podivat.
Není tady
Me-In-Honey napsal(a):
Tak ta stranka s tim Schnittkem je russiandvd.com, kdyby ste se nahodou nekdo chteli podivat.
On se na to asi nikdo nepodívá, tím spíše že by si to poslechl, ale budiž... To holt nejsou kýčaři Nedvědi ani Jožka Ráž, Fidelův obdivovatel...
Není tady