18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám 3 děti první syn 15let, druhý 13let s partnerem máme jetě dvoměsiční dceru.
Jsem ji čtyři roky rozvedená a tím začaly vekeré nae problémy s nejstarím synem. Začal být díky tomu e jsme byli nějaký čas sami bez partnera na mě drzí a po čase jsem zjistila , e vekerá autorita la stranou. Na obě děti toti vdy platil byvalý manel , protoe kadý problém řeil bitím , ale takovým , e se bolestí svíjeli na zemi . Vdy je bil nůrou od vysavače . Báli se ho a aby nemusely zaivat opět bolest, raději ho poslechli . Bylo mi jich vdy moc lito , protoe já sama jsem v dětstvi byla bita vlastním otcem a tak , e mi vdy tekla červená z nosu diky jeho kopani po celém těle . Veděla jsem co proivají a jak to musí pro ně být hrozné a proto jsem se snaila kadý problém vyřesit tím , e jsem si to s nimi vyřikala vdy mezi čtyřma očima v pokoji, a jsme se sklidnili. Kdy jsem viděla jak je manel bije, tak jsem zakročila a nadala mu a přestane. Vim e jsem tím sráela jeho autoritu , ale nemohla jsem se dívat na to, jak bolestí trpí. Do dneka mám z biti mého otce já sama trauma a nechtěla jsem, aby toto zaívali i moje děti.
Abych ale přistopila k hlavnímu problému . Jak u jsem se zmiňovala, muj nejstari syn (15) u začal zacházet tak daleko , e si ji několikrát dovolil i na mě . Chtěla jsem mu za drzost dát facku a on mi chytl ruce a přetahoval se se mnou s tím , e mi vyhrooval a a toho nechám, nebo uvidím . Začal mi sprostě nadávat a jdu do piče a e nejsem jeho matka a nikdy nebudu . Po tomhle incidentu vdy odejde pryč a vráti se a večer .
Největi problém je u nás zřejmě počítač , protoe se synem jinak vychazim v pohodě. baví se se mnou, svěřuje se mi, vykládá o kole.... a pokud je na PC a já po něm něco chci, vytočí se a začne být agresivní . Hraje si na něm kadý den hru a pokud se mu ve hře nedaří, tak je zlý a agresivni i k mladimu synovi . To co po něm vyaduji je pouze kadodenní umývaní, nebo utíraní nadobí s tím , e se v s druhým synem střidají . Je to proto, e mám alergii na saponáty ze kterých mám vyráku a moc mě tím pomůou . O nadobí mu řeknu dostatečně dopředu , aby si mohl v klidu dohrát hru a i tak je protivný a zlý. Kolikrát chytne takový záchvat agresivity e ho vyruuji , e začne mlátit do nábytku do stěn, háe vím, co mu příjde pod ruku a idle není vyjímkou. Nahání mi starach. Nesmím na něho vubec promluvit a pokud mu za tohle chovani zakai počitač je to jete horí. Posílá mě do piče .........
Prosim poraďte mi, protoe opravdu nevím co s nim dělat. Přemýlela jsem u o tom, e PC odvezeme pryč, ale mám strach, e závislost na hře je tak silná , e si ji bude vyhledávat u kamarádů . Mám také obavy z toho, e pokud si dovolil na mě jako na vlastni matku, dovolí si časem i na ostatni členy rodiny . Moc Vám předem děkuji za přispěvky
Není tady
Ahoj :-) Nebylo by řeení nejstarího syna dát do výchovy otci? Jedna známá má tři děti, a na výchovu nejstarího syna nestačila - otec ano, tak ho vychovává on.
Jinak myslím, e syn se chová tak, jak to viděl u táty - no a teď u v rodině táta není, on je nejstarí chlap v rodině (zřejmě Tvého nového partnera jako autoritu nebere), no a tak se chová jako táta.
Bylo mu zřejmě straně ublíeno, jaká je to výchova, mlátit děti a se svíjí bolestí.
Řeením můe být taky psycholog, zajdi tam buď sama nebo se synem.
Ale začla bych to řeit, a nečekala bych.
Není tady
Děkuju moc za radu, ale problém je v tom, e otec si je bere k sobě jednou za půl roku a to se mu jetě musí sami telefonicky ozvat. Nemá o ně zájem a ani tam u jezdit nechtějí. Nemá zájem se s nimi vidět, na to je vychovávat a navíc mi řekne, e jsem si je do své péče vzala já, tak at si s tím poradím sama.
Není tady
Asi bych taky jako první variantu viděla toho psychologa.Tvůj současný partner by měl synovi vysvětlit,jak se má chovat nejen k tobě,ale i ke svému brákovi.Takové chování není normální.
Ale větu : ,,Kdy jsem viděla jak je manel bije, tak jsem zakročila a nadala mu a přestane. Vim e jsem tím sráela jeho autoritu , ale nemohla jsem se dívat na to, jak bolestí trpí. Do dneka mám z biti mého otce já sama trauma a nechtěla jsem, aby toto zaívali i moje děti. ,,. Jak jsi mohla napsat,e jsi sráela autoritu otce před dětmi?BM byl hrubián,tvůj otec taky a ty to skoro omlouvá.
Nedopus,aby syn byl taky takový .........
Není tady
Ahoj, tie si myslím, e syn kopíruje chovanie jeho otca. Ak bol tvoj bývalý manel, agresívny a hrubý a vetci mu ustupovali len preto, aby bol v dome kžud, tvoj syn proste vie, e krikom a agresiou si tie doma vynúti, čo chce. Nechcem by moc pesimistická, ale platí staré dobré príslovie, ohýbaj ma mamko, pokiaž som ja Janko....no a myslím si, e syn je vo veku, kedy u je Jano a bude to sakra aké, ak sa ti to vôbec podarí. Naozaj prepáč, nedodala som ti moc optimizmu, ale u je vo veku, kedy má vlastný rozum, vie rozozna čo je dobré a čo zlé, navye je v puberte, ovplyvňujú ho aj kamaráti.......
Není tady
Holky, obdobnou situaci řeí moje setsřenice, klukovi je 15, měla ho v 17, výchova byla cukr a bič - rodiče byli mladí a nezvládali... Kluka otec také mlátí, matka je zase přehnaně ochranitelská, ale výsledek je ten, e kluk si na matku u dovolil vztáhnout ruku.
Proč to tu píu je fakt, e zkusili zajít k psychologovi, nicméně kluka tam dotáhli skoro násilím, on se proti tomu vzepřel a tam zarytě mlčel a psycholog jim řekl, e s ním nic nezmůe, pokud kluk takto revoltuje...
Take jen tento postřeh - myslím, e psycholog není řeení, pokud to dítě tam nechce. Moná je nějaké rady pro matku, u nich to ale nezabírá... bohuel
Jinak ta popisovaná situce (zejména záislost na počítači) je úplně totoná, rozdíl je jen v tom, e tam otec je v rodině, nicméně pokud není fyzicky přítomen, kluk si na matku dovoluje... Otec to pak řeí tak, e kluka zmlátí... No, začarovaný kruh...
Není tady
Já vím, ono se to dobře říká a radí.
Co zkusit ukázat,e se ho nebojí. Musí být kápo a nejsilnějí ty. A umeje nádobí - můe na pc.
Není tady
Leni,
mám hodně podobný problém s výchovou.Akorát se teda nebojím , e by na mě vztáhl ruku.
U jsem prola -li, různé poradny, psychology i psychiatra a celkem bezvýsledně.
Jediná rada, utvořit mu pomyslné hranice a postav zeď(máma)a nepustit ho přes ní, a naráí.Musí zjistit e neuhne.
Můu říct , e je to hodně psychicky náročné!!!
Jo a počítače, pro nae pubertální děti, to je na Jak já říkám vymývání mozku, jsou úplně mimo , tak jak píe.
Kdy mu ho zakáu, tak si hledá "zábavu" jak by mě vytáčel dál.Pořad se snaí nade mnou zvítězit.
Hodně síly R.
Upravil(a) Romča (30. 1. 2008 10:43)
Není tady
Já bych si s ním zkusila promluvit jako s partnerem. Přeci jen není malý harant. Stanovit mu hranice. A kdy je nebude dodrovat klidne ho nechat poslat do diagnostického ústavu. Musí být ale rozhodnutá svoje slovo dodret. Tady nepomůe vyhroovat. On musí vědě,t e bys to skutečně udělala. V takových rozmluvách je nejlepí třetí, nezaujatá osoba.
Není tady
Děkuju vem moc za příspěvky. Moc jsem nad tím vím večer i dnes přemýlela a napadla mě jedna věc. Musím mu opravdu ukázat, e se ho nebojím, ale nejen to, on musí přijít sám na to, e mě vlastně potřebuje. Rozhodla jsem se mu nechystat svačiny, společné obědy o víkendech budou asi takové, e naloím na talíř pouze nám, on a bude mít hlad se obslouí sám......at se chlapec postará, kdy si myslí, jak je dospělej. Nemám chut se s ním u ani bavit, protoe tyhle situace jsou u nás u dost často a vekerá domluva byla vdy zbytečná. Dnes po včerejím incidentu nedoel vůbec domů a v jednu ráno a to se doma ani neukázal, jen potichu zkouel odemčít dveře a kdy slyel, e jde někdo předsíní, tak rychle utekl o dvě patra ní. Přítel el za ním, co blbne a at jde domů. Syn jen řekl, proč... a to je ve. Přítel mu říkal, at si klidně spí tedy na chodbě a on tam opravdu přespal. Ráno el pak do koly, doma se nestavoval.Snail se mi nahnat strach, protoe ví, e vdycky já jsem ta, která po hádce zkouí komunikovat. Tentokrát jsem neudělala nic a jen jsem v klidu čekala. A dnes odpoledne doel domů reagovala jsem tak, e jsem mu neřekla ani půl slova a tohle hodlám dělat do té doby, ne ho napadne se mi za vechno omluvit. Překročil vekeré hranice a ty se jen tak neodpoutějí. Nikdy jsem nikde neviděla takové chování k vlastní matce.
Není tady
Drím palečky
Není tady
Lenicenecko, to je vechno hezké ale i to mlčení dokáe být pěkně agresivní. Ale vydr. Jednou ses pro to rozhodla tak bud důsledná. DOporučuju ale pouít to jen výjimečně, měl by následovat hovor a stanovení pravidel.
Mamka mi kdysi udělala to samé. Bylo to strané, ale pak u se se mnou dalo i mluvit,.
Není tady
Ahoj,
tvuj syn je v puberte. Tim, ze jsi byla jistou dobu s nim sama, tak mel pocit, ze je on tim hlavnim. To, ze jsi si privedla partnera, mohlo jeho pozici ohrozit a cele mi to pripada, ze chce jen pozornost. Sice nevybiravym stylem. Pocitacove hry muzou byt jeho relaxem ale i nahrazkou. Nepsala jsi jake hry hraje, ale predpokladam, ze v tomto veku to budou bojove. U her na pocitaci muze byt nebezpeci prechodu na hraci automaty - je to normalni zavislost. Syn potrebuje vedet, ze ho mas rada a vy si potrebujete vyjasnit pravidla hry. Nesmis ustoupit. Jak se chova mladsi sourozenec? Je hodny, zastane se tebe pred brachou. Zkus sama zajit do psychologicke poradny nebo rodinne poradny. Treba ti ten odbornik pomuze najit cestu a doda ti odvahu k raznemu reseni problemu. Vim, ze je to tezke pro tebe a celou tvou rodinu. PC bych mu tam nechala... ale odinstalovala hry, pokud ma konzoli - tak pryc s ni. PC jen ke studijnim pracem. Internet - jen pod heslem. Domaci praci - denni rozpis, ktery se ovat. Pokud ne, budou sankce. Nedostane jidlo - musi si ho pripravit sam. Nedostane ciste obleceni - musi si ho vyprat sam. Pokud nepouzije slova prosim a dekuji, nebude ani televize. Zabavila bych mu vse co ma rad - casopisy,knizky, telefonaty - pokud ma mobil - odevzdal by jej.
Není tady
Tak zatím se synem komunikujeme prostřednictvím papíru. Co po něm potřebuji jako je nákup, utřít nádobí...mu napíu. On papír zmačká hodí před pokoj, ale udělá to. Jen mi odepíe, : říká se prosím, to tě neučili? Vysmívá se mi tímto a nic si z toho nedělá. Je mu ve jedno. Jeli jsme na víkend s přítelem a mladím synem pryč a já starímu stanovila pravidla, co musí udělat jako je nádobí a e nepůjde na PC. Pokud něco z toho nesplní, nebo poruí zákaz řekla jsem mu, e mu odnesu z pokoje televizi. Poádala jsem mamku, aby na něho dohlídla, protoe jsem nechtěla, aby někde ponocoval a on i přez to poruil zákaz a zjistili jsme, e byl potajnu na PC. a to jsme mu vzali i nůru od PC. Řekla jsem mu, e mu televizi odnesu, aby se na to připravil a on mi na to odpověděl, e jsem trapná a e mu jsem u pr.... To mě opět okovalo. Vzala jsem mu zatím jen video, protoe mám strach, e nebude u chodit domů vůbec a nevím, jestli jsem neudělala chybu. Před chvilkou se za ním zapraskly dveře a odeel pryč. U mi ani neříká, kam jde, tak jsem vylezla a před dvěře a zeptala se, kam jde, odpoved zněla nikam, Zeptala jsem se jetě jednou a přitom jsem mu řekla, e odedneka mi bude hlásit kam jde , protoe mám za něho zodpovědnost a nebude si dělat co chce. Zase se na mě s výsměchem podíval, řekl kam jde a odjel. Chová se ke mě, jako bych byla povl a nenáviděl mě. Nebaví se s celou rodinou a kdy mu mladí syn řekl několikrát ahoj, tak mu ani neodpověděl a s přítelem se taky nebaví, přitom mu nic neudělal. Navíc to co jsem začala mi kazí moji rodiče, protoe bydlí pár metrů od nás a mamkla je tady 2x a 3x v týdnu. Jsou na straně syna a on to ví. Od té doby je to jetě horí. Mám prý přehlíet jeho chování i to, e mě posílá do piče a mlátí vím... protoe za to můe puberta. Tak asi a někomu ublíí, tak to taky svedou na pubertu. Nechápu jejich jednání. Taka tady dokonce byl, e mi chtěl pomoct za synem a měl s ním pohovor, ale pokud je na straně syna, tak nevím, jaký to mělo význam. Jen situaci zhoril. Mám podporu jen v mé sestře a ve vás.
Není tady
Lenicenecko, pokud příkazy splní, je ve ostatní skutečně jen poza, ale ze svých pravidel neustupuj. Ted je to opravdu jen, kdo z koho a kdo dřív ustoupí. Bud důsledná a dodr ve co řekne. Nejsi-li tím jistá, ani to nevypoutěj z úst. Jak jinak zjistí, co myslí váně a co je výhrůka?
Rodičům bych řekla, e pokud tě nepodrí, tak at si ho k sobě na výchovu vemou...... Drsné, ale poučné. Mamince klidně zaka vstup. Kruci je to tvoje odpovědnost a ona to musí pochopit. Pokud nepomůe, tak at aspon nekodí.
Promin, nějak jsem se rozohnila. Já byla takhle vzdorovitá za jiné doby, u mě stačily tři týdny duení.
Není tady
Mamce jsem jasně řekla, e tam chodit nebude, pokud mi jetě navíc podrývají autoritu a ona s tím souhlasila. Řekla jsem, e to bude jen na čas, ne se ve vyřeí. Jetě e můj mladí syn je v poho. je moc hodný a splní si kady zadaný úkol. Ten problémy nedělá a prot se k němu chovám pěkně. Starí to vidí a samozřejmě se cítí odstrčený, ale kadý podle svých zásluh. Nedokái teď v této situaci za ním přijít a promluvit si s ním, protoe kdy vidím, jak se mi vysmívá... Je ted jetě větí pán...
Není tady
Leni, je to puberák a árlí na Tvého partnera, Vae dítě... Jedete pryč a jeho necháte doma. Cítí se zrazený, osamělý a brání se agresivitou. Chce to moc trpělivosti a citlivý přístup. Měla jsem to teď v rodině, osmnáctiletá brečela, e ji nikdo nemá rád, e vichni mají hodou maminku, jen ona jí je ukradená. Taky se k matce chovala hrozně, utíkala z domu. Její matka také má nového partnera, který navíc zasahoval do výchovy. Zkus si s ním promluvit, stanoviit pravidla a uka mu, e ho máte rádi.
Není tady
A co to zkusit úplně jinak?
Od druhého konce. Chválit chválit, byt za maličkost. Myslím,e se cítí,e ho nikdo nemá rád a nejlepí obrana je útok. Podle mého je blbost, zakazovat PCkdy jste odjeli. To se dalo čekat, e na něj půjde. Co nejmín zákazů. Pochválit ho - ironicky - za to e je tak hodný na matinku která ho vychovává?
Já nevím, z tvých příspěvků mi přijde, e si na něho alergická, a to si myslím,e je patně.
ářlí nejenom na tvého partnera, ale i myslím na posluného mladího bráchu. Co si budeme povídat, kadý nejstarí sourozenec si myslí, e toho mladího máme raději (byla jem nejstarí)
Není tady
Ahoj vichni,musím u také přidat svůj příspěvek,protoe znám tohoto chlapce moc dobře(jsem toti jeho teta).Od malička je velmi agresivní a neochotný něco pro druhého udělat.Je celý povahově po svém otci,nemá srdce na pravém místě.Myslím,e puberta je pro kadého velmi těké období,ale takhle se chovat k matce,to je prostě neomluvitelné.Jeho slova k ní jsou asi taková:Jdi do piče,vypadni z pokoje,jsi kráva,mám tě u pr..., se trapná,nejsi moje matka a nikdy nebude apod.Mnohokrát byly v jejich rodině dány pravidla,mnohokrát si o vem povídali,ale vechno bylo asi marné.Nesnáí svoji matku a nemá k ní vůbec ádnou úctu.Před třemi měsíci ho dali kvůli patnému drení těla do sádry a jeho matka nematka,v té době jetě těhotná,za ním denně chodila a byla s ním v nemocnici mnoho hodin, a to jen proto,aby se necítil osamělý a aby mu dala lásku,kterou potřeboval.A teď je to ta nejhorí osoba na světě.Je to velmi smutné:(Nevím, jestli existuje nějaké řeení a jestli je jetě ance tento vztah zachránit.Moc bych si to přála:)
Není tady
Ahoj,moc ti přeji,aby se ve v dobré obrátilo.
Jaký vztah má tvůj syn se svým tátou?Co kdyby el načas k němu?Existuje střídavá péče o dítě.Ty by ses dala nervově dohromady a syn by si snad uvědomil,jak se chová.To co si dovoluje k tobě,tak si dovolí i ke svému tátovi?
Napadlo mě,co kdyby jsi si s ním psala přes mail.Ale aby nevěděl,e jsi to ty(nová e-mailová adresa).Psala by sis s ním jako jeho vrstevnice, a třeba by se ti časem svěřil,co ho trápí.
Hlavně s tím vaím problémem něco udělěj,aby se to nezačalo stupňovat.
K psychologovi zajdi sama,pokud syn nechce.
Já mám 2 dcery 17 a 14 let.Jsem taky rozvedená.Mladí dcera si s mým nynějím přítelem rozumí méně ne ta starí.Kdyby jí její táta řekl,e nebe je oranové,tak má pravdu,ale můj přítel by ji neměl.Starí dcera zase nedojídá svačiny ve kole,tak jsme to vyřeili,tak,e si jídlo chystá sama nebo si koupí za peníze z brigády.Má vidět,jak své penízky počítá.
Nevzdávej to!!!Chce to vá problém vyřeit,co nejdříve.Nebo tvůj vztah se synem bude totálně ztracený a jetě,aby to nemělo dopad na tvůj vztah s přítelem.
Brzy se ozvi.Myslím na tebe.
Není tady
no holt tvůj syn má nad tebou kontrolu ale je to docela smutný e tě nenávidí na to e táta byl nejlzejí
Není tady