6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mě začalo etření jít hned po tom co jsem dostala motivaci - chtěla bych se odstěhovat od rodičů. Těko se mi dostane luxuxu naprosto komplet zařízeného bytu, take budu muset spoustu věcí pořídit, zřejmě skládat nějaké poplatky či kauce atd.
Ale jinak - mě by zajímalo jak vydělat. Nemám zrovna dobře placenou práci počítá se s tím, e si plat doplním různými provizemi či spropitným, ale to je teď v mimosezóně hodně patný. Občas jdu na brigádu - bohuel toho moc nestíhám - nevychází mi na to čas - pomáhám sestře s hlídáním mimina. Take hledám novou práci jene o dvacetiletou holku s minimální praxí nikdo nestojí....
Není tady
Tak tohle je pro mě momentálně taky velmi zajímavé téma. Jsem na MD, doma tři děti, 16ti leté dcery-dvojčata a 10ti měsíční prcek. Manel zaměstnanec s průměrným praským příjmem. Dalí příjmy holky alimenty, pronájem garáe a sem tam pár tisícovek za manelův vedleják. Byt obecní , já 7600 mateřská. Jednoměsíční nákup v Tesku jídlo, hygoka, plenky, mlíka mladýmu 4-5tisíc. Nájem s poplatkama 11tis......dál nemá smysl pokračovat. Z ruky do huby, od výplaty k výplatě. Spousta pojistek, stavebka, penzijka, povinný ručení na auto, sem tam nějaká investice do něj...... tak tohle určitě moc z Vás, maminy, zná velmi dobře. Musím říct, e finance u nás víceméně drí v rukou manel a jsem velmi ráda. Umí to, podrí mi sem tam ruku a optá se je-li to nutné, já uznám, e ne a je to dobře. Jeliko po mém návratu do procesu uvaujeme o vlastním bydlením a je třeba přitlačit na stavebkách, rozhodla jsem se, e musím některý výdaje taky zredukovat. Take změna pojiovny na povinný ručení, minimalizace ivotní a úrazové pojistky pro mě (to teď fakt není nutný, jediný úraz, který mi teď hrozí je, e mě klepne pepka z prcka), zruení pauálu na mobilu pro mě, vybírám levnějí připojení na internet a kdy nemluvím o takových hloupostech jako jsou spořící árovky a pod., tak hodlám z elezné rezervy koupit nový el. sporák, neb mám pocit, e ten starý moc ere.... . Tak takhle já. Určitě by pro víc penízků lo dělat víc, tak vás budu chodit pročítat pro Vae dobré mylenky....
Upravil(a) twinha (7. 2. 2008 20:23)
Není tady
Petr100 napsal(a):
Nehledejte jak uetřit, ale jak VYDĚLAT!
to ale souvisí spolu a chce nebo ne
Není tady
Holčičko - 4 tisice za dva za mesic? jen jidlo a piti bez drogerky???? no i tak bych se do takove castky nedostala - leda nejist ovoce, zeleninu, a drzet prisnou dietu....
Není tady
No jo, si myslím, e jo. Je fakt, e kupujem "Tesco věci" - teda větinou. Vím, e to asi nebude zdravé a kvalitní, ale jíst se to dá. Nekupuji vajíčka a jablka - těch je spousta od příbuzných. A navíc jsme oba zaměstnaní a obědváme v práci - co je tak dvacka na kadého za den, které jsem nepočítala.... To je fakt.
Není tady
No je pravda, ze ja jsem na materske doma ted a jsem tehule tak kupuju kvalitni a cerstve veci, zdrave i nezdrave(spis podle chuti), jim i obedy doma... , no a pritel ten obedy ma mimo,ale snidane a vecere doma... ale rozhodne nema obed za "dvacku", nema tu moznost....
Není tady
to ja taky nevarim kazdy den teple jidlo k veceri.. ja vzhledem k tomu, ze mam teply obed, tak k veceri jim ovoce, rohlik nebo tak neco, jogurt...
Není tady
Petr100 napsal(a):
Jednoznačně souhlas. To je přesná odpověď se kterou se ztotoňuju.
Není tady
Wiki napsal(a):
Petr100 napsal(a):
To já bych se s tím taky ztotonila.... Ale není to tak jednoduché
Není tady
Holčička napsal(a):
Wiki napsal(a):
Petr100 napsal(a):
No jak se to vezme.... Člověk můe více vydělat, ale i tu vyí výplatu pak rozhází za blbosti, e mu to stejně nestačí....
Dovedu si představit, e beze zbytku utratím (a jetě mi bude chybět), pět tisíc měsíčně, třicet tisíc měsíčně, ale i stopadesát tisíc měsíčně... Pokud podle mě člověk neumí aspoň trochu rozumně hospodařit a trochu etřit, jeho výplata mu NIKDY stačit nebude
Upravil(a) yellow108 (13. 2. 2008 19:28)
Tak pokračuju stříddavě oblačno, asi ze 70% se mi daří výdaje zapisovat, co neznamená kontrolovat
Na dovolenou uetříme jak nám vrátí peníze za plyn .D
Není tady
Ahoj holky,
jsem čerstvě rozvedená mamnina s 5 letým klukem. Nevydělávám zrovna nejvíc, protoe jsem za své místo vdečná, kdy jsme s malým nemocný, nidko na mě nedělá tytyty. Prosím poraďte jak uetřit, co se dá oulit a co ne. Obdivuju Stellinku, a dá nějaký uitečný tip:)
Není tady
Stelička napsal(a):
Ono je to asi hodně v nátuře. U v dětství jsem z balíčku od Míkuláe uďobávala tak pomaličku, e jsem v únoru, březnu dojídala ztvrdlé perníky .
Moje mamka byla listonoka a chodila po bytech vybírat "inkaso". Musela jsem občas chodit s ní a tak jsem nechápala, proč jí lidi říkají, a přijde a po patnáctém, kdy věděli, e vybírat se chodí vdy desátého. Říkala jsem si, e přece musí z vyplaty odloit a na to u nesáhnout. Sama jsem se tak zařídila (dokud jsem nepřela na sporoiro).
Dnes hospodařím také tak, e si vyberu určenou částku na ivobytí najednou, dám doma do obálky a postupně doplňuji peněenku. Pravda - občas v marketu pouiji kartu - tak to je trochu úbytek mimo. I přes placení stavebka, penzijka a ivotka se mi podaří v průměru uetřit kolem 5 - 6 tisíc měsíčně.
Samoivitelka - 2 pubertální děti - vekeré příjmy kolem 21 - 22 tis. měsíčně. ádné dluhy (před nedávnem koupený byt do osobního vlastnictví), kadý rok s dětmi u moře (třeba jen stan a vlastní vaření).
Jo a čerstvě jsem si zaloila účet u M-banky. Těím se na internetové bankovnictví, lepí přehled o penězích, spořící podúčet a hlavně - ádné poplatky!
P.S. Dnes jsem si koupila kostýmek
Stelicko to ani neni mozne,ze tolik usetris,kdyz me byvali platil alimenty dali jsme dohromady20 tisic. 7000 me stoji poplatky za byt.2200 syn projede.300 dostava na zabavu.400 kapesny dcera.7000 jidlo a 1000 drogerka.Za zbytek si koupime obleceni ja v sekaci a deticky v normalnim obchode.usetrit se neda nic.
Není tady
Já jsem taky zapisovala, ale vzdala jsem to. Byla jsem 3 týdny s malým doma a jak jsem pořád vařila, tak jsem nakupovala a ubývaly penízky. Já mám tak 12 i s alimentama. Ondra kolka 1.000 nájem 6.000, tak kde uetřit? koupila jsem si zimní boty u vietnamců, ale byla v nich zima a za pár měsíců se rozpadly. Sekáče nejsou, to co bývaly:)
Není tady
yellow108 napsal(a):
Holčička napsal(a):
Wiki napsal(a):
No jak se to vezme.... Člověk můe více vydělat, ale i tu vyí výplatu pak rozhází za blbosti, e mu to stejně nestačí....
Dovedu si představit, e beze zbytku utratím (a jetě mi bude chybět), pět tisíc měsíčně, třicet tisíc měsíčně, ale i stopadesát tisíc měsíčně... Pokud podle mě člověk neumí aspoň trochu rozumně hospodařit a trochu etřit, jeho výplata mu NIKDY stačit nebude
Souhlasím. Ono se říká, e manelka dokáe utratit 110% toho co mu vydělá, bez ohledu kolik vydělá.
Já bych toto tvrzení rozířil: -pravidlo platí i pro mue, rodiny i jiné skupiny
-utratit se dá částka v jakékoliv výi bez ohledu na výi příjmu
Sám jsem to zjistil na vlastní kůi a etřit jsem se musel naučit.
Byl jsem pracující mu, ena s dvěmi dětmi na rodičovské, hypotéka na krku
... prostě a jednodue se nae rezervy hroutily do mínusu.
Kdy jsem si to pak uvědomil, tak jsem začal jednat:
1) poslal jsem manelku do práce (vydělává o 5000 více jak já)
2) začal jsem si vést domácí účetníctví !!!
3) začal jsem plánovat výdaje a spoření do stavebka a do Podílových fondů
Popravdě bych se bez toho prvního kroku obeel, ale ze začátku mi těch 5000 navíc velmi pomohlo.
Dnes ji můu říci, e měsíčně utratíme 10000kč a přitom víme, e si dovolujeme rozhazovat.
Můu také říci, e v případě nouze mohu výdaje krouhnout na 7000 a krátkodobě (1-2 měsíce) a na 5000kč.
A přito stále jetě splácím hypotéku , spořím , a splácím jiné pohledávky (pojistky...).
Z vlastní zkuenosti musím říci, e ve je pouze o plánování, resp. donucení se k tomuto nepopulárnímu kroku
a hlavně vydret.
Není tady
Já dám za byt s poplatky asi 4 900 Kč (v osobním vlastnictví, splácíme revitalizaci), mám jen 2-pokojový. Penzijko, pojitění já i děti - 1 000Kč. 7 - 8 tisíc vybírám na provoz domácnosti (obědy J, potraviny, drogérie, běné oblečení). Stavebko posílám a na konci roku. Z účtu platím jetě internet (500Kč) a mám tam předplacený i internetový telefon (za připojení 3 000 Kč, ale současně je to předplacený kredit - take teď se mi to jen odečítá).
Dále z něho platím mobily - pauály vem - Vodafone - Odepi. Měsíčně to dělá asi 200 Kč - vem. Kdy holka přeene smskování, hradí si to z kapesného. Měsíční kapesné mají děti ve výi desetinásobku věku, uvauji o lehkém zvýení. Holka má měsíčník za 85 Kč, já větinou (3 km) jezdím na kole nebo ráno autobusem, zpět pěky (sviná procházka v rámci bu fit). Kluk má kolu blízko. Chodí do florballu - 3000 ročně, letos tatínek 1000 zaplatil.
Občas něco zaplatím kartou, mám auto, ale teď u skoro nepojízdný vrak - ale musím platit pojistku. Chystám se na nové.
Musím ale říci, e vekeré módní nezbytné potřeby mých dětí (mobily, playstacion, dig. foák, MP3 atd.) jsou drahými dárky od otce. On na to má a je pro něj jednoduí koupit jeden draí (i kdy třeba a tak nepotřebný) dárek, ne přemýlet, co potřebného koupit. Občas si přinesou nějaké nové "hadry" nebo boty.
Já mám třeba mobil starou plečku - Siemens M50, ale pokud jede, nemám potřebu mít nějaký luxusnějí draí. Mé děti by s ním nely ani do sklepa. Ale u chudinka stávkuje, take musím něco vybrat.
K nakupování:
Opravdu hodně vyuívám různých slev. Někdy se mi sice stane, e koupím i blbost , ale větinou jsou to fakt dobré věci.
Koncem ledna jsem si třeba koupila v OP Prostějov hezký, dlouhý flauový kabát - za 1000 Kč, původně přes 4 tis. V Prioru jsem koupila kozačky za 400, 200 a 100 Kč. A nejsou to ádné hrozné unty. Jen být ve správnou dobu na správném místě.
Po Vánocích jsem nakoupila vánoční papíry a ozdoby na přítí rok. Děcka u nechcou modrý stromeček, tak bude růový - včetně světýlek, baněk a řetězů to vylo na 200 Kč. Před Vánoci to jako kdy najdu. Balení dárků jsem vyřeila u hodně dávno tím, e jsem si nakoupila různé látky s vánočním motivem, uila pytlíky v různých velikostech a tak uetřím čas i peníze při balení. Vypadá to hezky. Take papíry potřebuji jen na větí krabice.
Mno a jak jsem tak procházela ty vánoční slevy, narazila jsem na regál s vánočními balíčky kosmetiky - za 1/4 cenu. Take kazetu na holení Gillette Venus Divine mám za 96 Kč pro sebe i pro holku k březnovým narozeninám. To víte, e ji nebudu vykládat, jak levně jsem ji koupila a ona ocení hodnotný dárek. Zrovna tak jsem koupila nějaké balíčky s deodoranty - pro nai potřebu i jako dárek pro mamku k svátku. Atd..... Např. Interspar měl 29. 2. slevový kupón na 29% na jakýkoliv výrobek. Mamka si tam koupila parní ehličku (super!!! ehlení) a uetřila 500 Kč.
Prostě mám výhodu v tom, e nikdy nejedu s penězi na doraz a tak si můu dovolit koupit něco výhodně dopředu. Ono se to pak nenápadně vrátí.
P.S. Teď jsem na nemocenské , ve výplatě to poznám, ale určitě nás to nepoloí.
Upravil(a) Stelička (15. 3. 2008 17:56)
Není tady
Steličko
vloni po Vánocích jsem taky nakouopilka - vánoční ubrousky, paúpíry, nějaký cukrovinky který měly datum spotřeby ted duben 2008 - a spoustu dalích blbostí ve slevách.......a jak se to hodilo ted před Vánoci....
letost mám u první dárek na Vánoce:-)))))
Není tady
:supr:Stelička je:supr:
Má můj obdiv,jak to vechno zvládá!!!
Není tady
Holky, nerada bych tady byla povaována za "Skrblíka", který si nechá pro korunu koleno vrtat. ijeme normálně, jíme normálně, mlsáme, ... atd.
Ale musím se pochlubit se svým dnením nákupem: v Tescu zaplaveném velikonočními sladkostmi jsem narazila při zemi na nenápadný regál s výprodejem Valentýnských cukrovinek. Měli tam bonboniéru Geishu - 125 g ve tvaru srdíčka za 27,90 Kč. Záruka a do srpna. Rychle jsem si spočítala, kolikrát v nejbliích měsících půjdu někam přát - hlavně pro takový Svátek matek je to jak dělané - a nakoupila 7 kousků. A mám vystaráno. Myslím, e Geishu mají vichni z okolí rádi a e je potěí.
Stejná bonboniéra s obrázkem zajíčka ve stejné gramái tam stála 79,90 Kč.
Upravil(a) Stelička (15. 3. 2008 18:10)
Není tady
Steličko a to tom to právě je - ta radost, kdy se podaří nějaký nečekaný úlovek, navíc pořádná věc za pár korun. Já tedy mám taky na tohle těstí nebo nos, nevím jak to nazvat. Jsme hodně rozvětvená rodina, natěstí dríme jen Vánoce, ale i tak dá práci sehnat sluný věci za pár korun a obdarovat tak, aby obdarovaný nepoznal, e byl "odbytý" celkem levně.
Není tady
Doufám, e toto nebude bráno jako reklama, ale nám daří dost uetřit s DM. Ne se sestře narodilo mimčo, přihlásila se do jejich Baby bonusu - dostala slevovou kníku s věcmi pro dětičky a prakticky celou ji vyuila. Za kadou utracenou stovku máme bodíky a ty pak vyuijeme na slevu. Teď se nám vyplatilo vyuít slevu z bodíků a jejich týdenní akci - slevu na dekorativku. Pořídili jsme si, co jsme si přáli a celkem s čtvrtinovou slevou.
Není tady
Jessie napsal(a):
Doufám, e toto nebude bráno jako reklama, ale nám daří dost uetřit s DM. Ne se sestře narodilo mimčo, přihlásila se do jejich Baby bonusu - dostala slevovou kníku s věcmi pro dětičky a prakticky celou ji vyuila. Za kadou utracenou stovku máme bodíky a ty pak vyuijeme na slevu. Teď se nám vyplatilo vyuít slevu z bodíků a jejich týdenní akci - slevu na dekorativku. Pořídili jsme si, co jsme si přáli a celkem s čtvrtinovou slevou.
Ja teda nevim,ale DM jsem byla parkrat a nic nekoupila je to sice asi zpet pred 3 roky.ted,uz tam nechodim,protoze to zbozi bylo predrazene.Drogerii nakupuji v TETE,ale vetsinou jenom to co je v akci.Vzdy toho koupim vice,do zasoby za levno,jako jsou sampony,prasky na prani,tampony.....
Není tady
Eremuruss - asi záleí na městě. U nás na Kladně máme tři drogerky skoro vedle sebe - Dm, Schlecker a Rosmann, take ceny drí úplně stejné. TETU máme taky, ale tam nemají převánou větinu toho, co pouívám. Do DM chodíme také z toho důvodů, e sestře pro mimčo vyhovuje jejich značka Babylove a teď zkouíme Alverde, co je také značka, která se jinde neprodává. Je důleité vyuít akcí - v únoru si i za malý nákup dostala kuponek 15% slevu na dalí nákup (nae prodavačky byly fajn a daly třeba víc kuponků nebo kdy jsi ho neměla, tak vzaly jeden ze zásoby a dostala jsi slevu i tak)
Není tady