Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 20. 1. 2008 7:14

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Děti, TV, počítač a násilí.

Mám jednu moc fajn kamarádku. Říkejme jí třeba Jana.
Má 3 děti. 4,7,11 let.
Je to velmi příkladná rodina. Jana sama je věřící, nijak fanaticky, a v pohodě si hodně rozumíme, ikdyž máme na některé věci každá jiný názor. Své děti vychovává moc hezky, věnuje se jim, má je moc ráda, v mateřské lásce jsme si společně vždycky notovaly, prožívaly spolu těhotenství a porody...
Jako většina rodin, i oni mají doma TV a PC, ale Jana dětem pečlivě vybírá na co se budou dívat a co budou hrát na PC. To naprosto schvaluji. Nabídla jsem jí, že jí pošlu pár CD romů s hrami pro děti, a filmy na DVD.
Naši kluci třeba rádi hrají historické hry a koukají se na historické velkofilmy typu Johanka z Arku, Punské války, Keltští králové, Castle strike...apod.
Líbí se jim rytíři, a život ve středověku. Taky boje, zbraně, vyznají se v jednotlivých bitvách, vědí kde leží tehdejší historické země (Mesina, Kartágo, Hispánie...). Prostě kluci.
Když jsem tyhle PC hry kamarádce pro toho nejstaršího kluka poslala, dost se zhrozila, co to nechávám dětem hrát za násilí! Řekla jsem jí, že to je ale historie, a ty bitvy se opravdu odehrály, nemá smysl tvrdit 11-letému klukovi, že na světě jsou jen růžoví zajíčci a červená srdíčka, a všude je jen láska. Asi by ho pak moc bolelo setkání s realitou. Ve škole se taky učí o válkách.
Samozřejmě respektuji její zákaz tohle jejím dětem posílat. Ale co mě udivilo, Jana jim nedovolí ani koukat na Harryho Pottera, ba ani na kreslené filmy typu Užasňákovi, Madagaskar, Asterix a Obelix... apod., protože ty "zpitvořené tváře" narušují dětské vnímání. yikes
Pochopím to u předškoláka. Ale dva její kluci už jsou školáci, a nemůžou se ani dívat na animované filmy jim určené, to už mi přišlo jako drsná cenzura.
Jsem možná druhý extrém. Naše děti se mohou dívat na vše co pochopí. Zcela jasně odliší realitu od filmu.
Řeči o 10-letém klukovi, co skočil z okna, a myslel si, že bude lítat jako Superman mi přijdou velmi ujeté, dítě v tomto věku dávno rozlišuje, pokud není dementní.

Kamarádka připisuje naše problémy s maldším  synkem právě tomu, že mu nedostatečně pečlivě vybíráme filmy a PC hry, na které se může dívat. Náš kluk nemá problémy s agresivitou, "pouze" s hyperaktivitou
(která je ale vrozená).
Naši hoši koukají na běžné filmy typu Slunce seno..., Četník a...,atd. My jako děti jsme se taky koukali i na detektivky, kde se řešily vraždy. A ještě jsem nikoho kvůli tomu doposavad nezabila. smile

Chci se zeptat, jak na to koukáte vy ostatní, jestli se vám taky zdají takové filmy a PC hry pro školáky nevhodné. A jak to máte vy, se svými dětmi?

Není tady

#2 20. 1. 2008 13:01

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Re: Děti, TV, počítač a násilí.

Damilo, problém není v tom to násilí vidět, pokud rodiče vysvětlují a rozhovorem zjišťují jak pak děti vnímají realitu. Problém je v nekontrolované konzumaci násilí jak v TV tak v hrách. Důležitý je skutečně ten rozhovor. Nakolik je ve filmu znázorněna fantazie, na kolik je to pohádka a jak s echovat v reálném světě. Strkat před problémy hlavu do písku - to si akorát koleduje o to, aby v pubertě se  to obrátilo v mnohem větší míře proti rodičům.

Historické hry také mohou být příliš násilné. Ale u tebe se problému nebojím. Určitě tvoji hoši mají rozvrženo, kolik hodin stráví sportem a kolik u PC.

Počítač může ovlivnovat děti s LMD, ale je to počítač jako takový, je jedno jestli by si na něm četl a nebo dělal výukový program.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#3 20. 1. 2008 13:43

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Pavli, ano,,kluci mají časově omezenou dobu (střídají se spolu a se mnou), kdy strávit na PC, ale výběr nechávám na nich.
Aktivit mají taky dost, ale chci jim dát volbu aspoň ve výběru her.
Jak to je u vás???

Není tady

#4 20. 1. 2008 16:42

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Damilo, v tomhle to mám jednoduché, jeden kreslící program. Starší má tři roky a max čtvrt hodiny týdně. Jenže mám zkušenosti od rodičů, debatovali jsme na třídní schůzce.

Není tady

#5 20. 1. 2008 16:55

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Naši kluci hrají na PC téměř denně. Každý průměrně půl-1 celou hodinu. Je to různé.
Vím, že starší kluk má sklon k závislosti, stejně jako já. Musím je krotit. Mně od PC odvádějí hlavně povinnosti, kterých mám (zaplaťbůh) dost, takže když mám volno, tak tu fakt sedím.

Jinak Tvá věta:
"Počítač může ovlivnovat děti s LMD, ale je to počítač jako takový, je jedno jestli by si na něm četl a nebo dělal výukový program."

mě udivila, protože si myslím, že PC (nebo TV, či jakákoliv technika) sama o sobě není škodlivá či špatná.
Tak jako knihy najsou špatné. Záleží co v nich je napsáno...

Není tady

#6 20. 1. 2008 18:07

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Damilo, počítač a TV je v tomto případě totéž. Dlouhé sledování ovlivnuje aktivitu mozku. Ty kmity a třeba předěly reklam tyto děti doslova fascinují. Už nevím, kde jsem se tuto informaci četla. Ale děti s lmd by měli mít omezeno dívání na tv a počítač.

Jediné na co jsem si v této souvislosti stoprocentně jístě vzpomněla, bylo stažení jednoho dílu pokémonů, protože jeho ryclé střihy způsobpvaly u malých dětí záchvat. V tu dobu se právě vynořily i různé studie o vlivu tv na dětský mozek.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí