29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Měla jsem kamaráda. Tušila jsem, že jeho city ke mě jsou hlubší. Odmítala jsem jakékoliv prohloubení vztahu. Necítila jsem to tak. I přes to mi děsně imponoval, okouzloval mě svým já. Po dvou letech přátelství jsem nastoupila do toho pomyslného vlaku. Nechali jsme se unášet, dny plynuly a nyní je to rok a půl co kráčíme stejnou cestou. Už v samém začátku vztahu mě cosi trápilo. Nezamilovala jsem. Ale mé nitro naplňovalo štěstí a mě to přišlo v pořádku. Po třech měsících přišlo naše první milování, mé poprvé. Spoustu jsme toho spolu podnikali, výlety, hrady, zámky, kino, přátelé. Náš vztah jen kvetl, byl harmonický, založený na toleranci, komunikaci, respektu vůči druhému, nikdy jsme se nehádali. Prostě skvost. Občas jsem se trápila tím, že nejsem zamilovaná. Vyčítala jsem si, že jsem k němu citově neupřímná. Přítel mi našeptával, jak moc mě miluje, že jsem ta, kterou hledal. Avšak já jsem mu nikdy ta medová vyznání nepošeptala. Prožívala jsem svůj první vážný vztah a někde uvnitř jsem slýchávala hlas, že to neni navždy. Přítel měl pár vztahů za sebou, už věděl co chce. Kdyby to bývalo bylo v jeho rukou, bydleli bychom spolu už po půl roce. Ale já jsem nechtěla. Čas plynul, my nasávaly každý den plnými doušky. Bývala jsem plačtivá. Nebyla jsem holka pro něj. Já - bez zkušeností, ještě jsem hledala. Po roce jsem sebrala odvahu a rozešla se s ním. Před očima všechny ty vzpomínky, nevěděla jsem jak dál. Plál ve mě žár - bolest. Ještě druhý den jsme se sešli a vrátili se k sobě. Nastaly krásné týdny, kdy jsem se nikterak nezaobírala tím, čím dřív. Okolnosti tehdejší doby nám dali možnost společného bydlení. To trvalo v mé bytě (pronájem) dva měsíce a poté jsme si našli něco jiného (též pronájem), co nám vyhovovalo více, zejména kvůli práci. Na konci prosince jsme se měli stěhovat. Avšak to, čeho jsem se obávala na sebe nenechalo dlouho čekat. Známé myšlenky se vrátily. Přestěhovali jsme se. Prvních pár dní v novém bytě byly bezchybné. Pak přišla naše první hádka, docela bouřlivá. Vyříkali jsme si nesrovnalosti a smázli to. Jenže je ve mě ten strašák a já nevím jak dál. Mám partnera, který je velice pozorný, má úmění naslouchat, má mě moc rád, maluje si se mnou budoucnost, doma pomůže, je kreativní, všechny ty výlety, všechny ty společné zážitky, je to fajn. Nevím zda setrvávat ve vztahu, který vnímám spíš rozumově než citově a těšit se na bezstarostnou budocnost s milujícím partnerem, později otcem mých dětí, nebo zda mám osvobodit jeho, i mě. Vím, že takového už nenajdu. Přeju mu jen to nejlepší a nechci mu cokoliv nalhávat. Potkat se za pár let, já o zkušenosti bohatší, ale to si zase maluju já. Nechci mu ublížit, nemám na to udělat jakýkoli krok, nerada bych jednala tak pomateně jako tenkrát, když jsem mu řekla své sbohem.
Díky jestli jste to dočetli až sem. Uvítám názory, zkušenosti, help!
Upravil(a) soumrak (19. 1. 2008 12:28)
Není tady
Myslim si, ze pokud s nim zustanes, casem se do nekoho jineho zamilujes a to sbohem stejne prijde. Akorat se ti bude snadneji davat..
Není tady
existuje neco, co ti na nem vyslovene vadi? nebo nejsi stastna, protoze ses do nej nedokazala zamilovat?
Není tady
Vysvobodit jeho i tebe, bych se přimlouvala.
Upravil(a) majkafa (19. 1. 2008 12:50)
Chápu Tě. A jsem ráda, že Ti tu někdo nenapsal, že Tě pálí dobré bydlo. Máš spokojený vztah, který by jiná brala. Máš muže, domov. Jenomže jsi citlivá holka a cítíš, že to nejiskří. Není tam to vzájemné pouto, vášeň, touha, nadšnení z lásky. Chtěla bys i kluka s pár chybama, co třeba neumí ty domácí povinnosti tak vzít za svoje, co třeba nemá takové klady, jako ten současný, ale kterého bys prostě milovala tak, že se nemůžeš dočkat, až budete spolu. Je dobře, že máš tolik zodpovědnosti, abys neměnila svá rozhodnutí ze dne a zbořila úplně všechno. Holka má prožít pár vztahů a nemá jít hned navážno do prvního. Nevšimla jsem se, kolik Ti je, ale dneska už neplatí to, co kdysi: po dvacítce vdavky a děti, jinak je člověk brán za něco ne zrovna normálního. Dneska je normální toto odkládat klidně do třiceti a nic se neděje. Jsi před rozchodem. Dej pozor, aby se Ti nestalo, že se rozejdeš, pak budeš pár let sama a nepotkáš nikoho. Mrzel by Tě ten rozchod možná víc, než současné trampoty. Jenomže...on Ti pomyslně odežene všechny možnosti, všechny potencionální lásky, které by Tě mohly potkat. Nenabádám Tě k nevěře a chytračení. Měli byste žít odděleně a prostě spolu jen chodit. Vyrazit si do společnosti, za sportem. Příliš brzy jsi položila tento vztah do vážné roviny. Neříkám, že je škoda vzít si hned prvního...Některý za to opravdu stojí. Ale nemáš prostě možnost výběru, srovnání. Neměla ses s ním hned sestěhovávat...Ty sis asi myslela, že to tak má být. Člověk má poslouchat to uvnitř sebe. Já celé manželství pochybovala, zda jsem to měla udělat. Vdát se za svého bývalého. Cítila jsme problémy. Nakonec náš vztah po mnoha krizích a životních ranách stejně skončil. Přišel den, kdy jsem si řekla,... takhle už nemůžu žít. Na nic se netěším, nemám už co nabídnout. Přerostlo mi to přes hlavu. Ano, muž byl spořádaný. Nepil, nosil domů peníze. Ale jak jsem si, dávno po dospělosti našich dětí, našla nějaké ty koníčky, bylo moc zle. On chtěl být jen doma. Byla jsem tam s ním 25 let. A zjistila, že znám jen cestu z práce a do práce. A TV program zpaměti. Je tohle život?
Není tady
Být tebou, tak se nejspíš rozejdu. Jak píšeš, třeba by to byl ten pravý za pár let. .... když s ním zůstaneš, budeš s ním třeba mít děti, pocit, že nemůžeš odejít, vzít dětem tátu, navíc hodného chlapa.... a pak třeba stejně odejdeš nebo se budeš trápit tím samým, čím teď.... já bych to pro tento čas prostě "vzdala". Třeba by to on pochopil, třeba ne, ale tohle, děvče, už není tvoje starost. Možná to je kruté, ale být s někým ze soucitu? To bych nebyla, to ne...a navíc bys ztratila sebe sama...
Není tady
Myslím, že pokud spolu jste už nějakou tu dobu a ty stále "váháš", tak je něco v nepořádku. Když to řeknu ošklivě, tak pořád lepší "ztratit" pár let než třeba 10 nebo i víc. Může se stát, že ty v tom vztahu vytrváš a pak přijde někdo, do koho se zamiluješ, a stejně se rozejdete. Nebo se budeš trápit další roky a přemýšlet, jestli neděláš chybu (což přemýšlíš vlastně už teď). On je teď nejspíš šťastný, ale tohle se podle mě musí jednou "provalit", pokud se u tebe nic nezmění, a akorát mu to ublíží. Takže radím pořádně promyslet (jestli to vůbec jde) a nezůstávat s ním jen ze soucitu, strachu nebo pocitu, že je to tak správné.
Není tady
DĚKUJU VÁM VŠEM MOC, ŽE JSTE NAPSALI!!!
Je mi 22, jemu 25 let.
Nebudu nic ukvapovat, nějaký čas počkám. Příští týden mám v plánu jet na pár dní do mého rodného města, kde mám část rodiny. Odreaguju se a nechám prostor svému srdci, aby se vyjádřilo.
Možná by mi vážně vyhovovalo, kdybychom bydleli odděleně. Rozhodnu - li se tak či dokonce pro samotný rozchod, tak to bude těžší o to, že tak nemohu učinit ze dne na den, protože tam hraje roli teď i ta společná domácnost. Bylo by sobecké, kdybych nebrala ohledy na to, že i on by si potřeboval vyřešit situaci - zda - li zůstane v tom bytě, kvůli financím - a to se týká samozřejmě i mě.
To: vlčice_samotarka Neni tu nic zásadního, co by mi na něm vadilo. Ovšem, každý má své mouchy, ale..
Ještě jednou děkuju!
Není tady
soumrak napsal(a):
To: vlčice_samotarka Neni tu nic zásadního, co by mi na něm vadilo. Ovšem, každý má své mouchy, ale..
tak ja to potom uplne nechapu, vidim to tak, ze jakakoli zamilovanost stejne jednoho dne pomine, pokud si s nim rozumis, mozna by stalo za uvahu s nim zustat.
Není tady
Má skromná zkušenost: Vztah který byl na počátku založen na rozumovém zdůvodnění a pochybách je stejně předurčen ke konci. Je spousta cest... Ta první je cesta jistoty. Nebudeš se vznášet štěstím, ale budeš mít záruku třebas do konce života... Nebo se můžeš dát cestou, na které dřív či později potkáš někoho, kdo možná nebude tak "dokonalým" partnerem pro život, ale Ty budeš zářit štěstím, protože konečně zažiješ jaké to je milovat. Ano, možná tahle idilka jednou skončí, místo na celý život to bude na pár let... Ale to už je Tvé rozhodnutí, zda vyměnit (možná i)celoživotní jistotu bez toho krásného pocitu milovat za nevědomost kam Tě vítr zavane, ale zažít alespoň na čas to, o čem teď stejně asi sníš... Co má pro Tebe větší hodnotu? Jsem jen o kousek starší než Ty, takže asi nejsem ta nejpovolanější na radu. Ale soudě Tvého příspěvku toho mám (bohužel/bohudík?) víc za sebou a jedno jsem si odnesla: Předsevzetí, že ať se děje cokoliv, v otázkách vztahů už budu vždycky poslouchat jen srdce a nikdy rozum. Nakolik se to jedněm může zdát naivní, je to má volba (nikomu ji nevnucuju), a chci si za ni nést případnou odpovědnost.
Ať už se rozhodneš jakkoliv, speciálně Tobě přeju hodně štěstí, snad proto, jak moc mi Tvůj příspěvek připomíná moji minulost.
Není tady
Jiněnko
Nejdůležitější v našem životě je láska.
majkafa napsal(a):
Jiněnko
Nejdůležitější v našem životě je láska.
Pro tebe mozna, jini to tak mit nemusi
.
Není tady
Vím svý. V tomhle nebo v dalších životech, když ne teď, na to přijdeme.
Soumraku, záleží na tom, jak dalece jsi romanticky založená (soudě podle nicku asi ano ) V tom případě se asi budeš trápit, ale...byla jsem v tvé situaci, zvolila jsem rozchod,...a pak jsem si ho vyčítala (věkem se mění, alespoň většinou) priority. Mně bylo čerstvě 17, když jsem poznala přítele, s kterým jsem měla podobné pocity, prostě bylo to brzo....a časem jsem vzpomínala a vyčítala si rozchod, protože jeho vlastnosti, jeho přístup by, když jsem měla malé děti, bych už uměla ocenit a věř, že se můžeš zamilovat i do krásných vlastností, do chování člověka . (pokud ti není vyloženě protivný, a to snad není, když s ním jsi). Možná jediná rada - nehrnout se tak ( u tebe spíš nepřistupovat) tolik na vážnost vztahu, třeba se i rozstěhovat...nemusíš se rozcházet, můžeš získat čas na vyjasnění si situace. Není to od tebe bezohledné, jsi mladá, nemáte děti....uvidíš...
Není tady
Pár poznámek:
- takového již nenajdu/najdeš i lepšího
- vysvobodit jeho i sebe/pokud vidíš takto svůj vztah, tak je jen otázkou času, kdy se rozejdete (tedy ty)
- nechci mu ublížit/čím bys mu ublížila? Tím, že mu za 10 let řekneš při rozchodu při hodince pravdy: já jsem tě stejně nikdy nemilovala...? Anebo tím, že žiješ tak trošku ve lži a řekneš mu pravdu? Nebo postav otázku jinak - chtěla bys žít s chlápkem, který s tebou bude jen ze soucitu a jen proto, že organizuješ pěkné výlety, ale na otázku jestli tě miluje, mu v hlavě svítí nápis přes celou Letnou "já ji nemiluju"..?
Mě osobně občas iritují témata jako rozum a cit, kdy cit a srdce říkají, že každých 14 dní miluju někoho jiného, protože to ku.r.va mezi námi taaaak jiskří. Ale nemůžu to posuzovat. Já taky občas jiskřím jak prskavka. Ale u mě jde především o sex, nikoli o to, že bych chtěl s dotyčnou bydlet, mít děti a strávit zbytek života či několik dekád.
Naproti tomu mi přijde normální, když se vztah postupně vyvíjí a i když na začátku není ta skvělá zamilovanost, tak lidé se prostě poznávají a bud jim to spolu klape a jsou spokojení anebo to neklape a můžou říct sbohem a šáteček. Nejsme neomylní. Naopak, děláme jako lidské bytosti spoustu "chyb". Ale na tom nic není. Je to naprosto normální.
Velmi častý romantický mýtus podporující tezi, že zejména dívky v tvém věku (i starší dívky) mají obavy z tzv. špatného rozhodnutí, je to, že ti nekdo nakukal, že dobrý vztah musí být natrvalo, furt, forever, do smrti smrtouci a nikdo nás už kromě smrti nerozdělí. To je fakt jen blábol. Nic víc.
Vztahy naopak nemusí být napořád. Vztahy často končí. A nové zase začínají. Nikde není psáno (dokonce ani v Bibli, pokud hledáš oporu v litaratuře), že tím hlavním měřítkem dobrého vztahu je jeho "napořád spolu". Naopak tvůj životní vztah může trvat jen 1 rok nebo i pár měsíců či týdnů.
at už uděláš cokoli, vždy je to dobře. POkud věříš na osud a pán je ten pravý, tak s tebou bude ted či pozdeji a budeš s ním třeba štastná. I když se s ním ted momentálně rozejdeš, tak ho za 6 měsíců znovu potkáš a zamilovaně mu padneš kolem ramen. Pokud není ten pravý, tak rozchod taky nevadí. Spíš naopak.
Není tady
Soumraku řiď se intuicí a tím co sama cítíš, že je správné.. A dokážeš si říct jaké city ke svému příteli vlastně chováš ?? Já si třeba nedokážu představit, že bych " spala " a žila s někým koho nemiluju, to bych třeba já nemohla:rolleyes: Když jsem se seznámila se svým přátelem, taky ta láska a to zamilování nebylo hned, ale přišlo časem..Ono totiž věkem se mění priority a požadavky na " pana úžasného " klesají raketovou rychlostí
Nemusíš se hned rozcházet, možná stačí " netlačit tak na pilu "
Není tady
Nicolasi, proč tě irituje "rozum a cit"? Někdo to může mít jinak, než ty. Např. já zatím milovala 2x ve svém životě. A moc dobře jsem slyšela své nitro, své srdce, že teď miluju. Každých 14 dní nejiskřím.
Protože mi jedna známá vysvětlovala, že když jde za svým srdcem, tak to má spojeno s tím jiskřením a jiskří každých 14 dní. Je jí cca 40 let.
Já respektuju, že to má (podobně jako kamarádka) spousta jiných lidí.
Nicméně i přestože akceptuji rozdílnost lidských individualit, tak mě ten argument "pokaždé, když zajiskřím, tak jdu za hlasem svého citu a srdce" irituje. Na což mám samozřejmě jako každá lidská bytost právo - na to, že mě něco může iritovat.
Není tady
Nicolasi, máš to v palici dobře srovnané... na základě obdobných vlastních životních zkušeností tvůj příspěvek č.15 podepisuji jak stojí a leží
Možná moc přemýšlím. Jsem zmatená. Všechny ty vaše rady jsou mi cenné, leč vím, že rozhodnutí stojí na mě samotné. Přítele mám ráda, jsme si tak blízcí. Náš vztah by mohl být idylický, avšak já jej vnitřně bojkotuju přijde mi. Je mi 22, chtěla bych ještě poznat.
Nechám tomu prostor, čas ukáže.
Děkuji všem!
Není tady
Teď jsi to asi vystihla tak , jak to cítíš. Jsi ještě mladá, máš málo zkušeností a srovnávání co by bylo nejlepší. To opravdu ukáže až čas, ale bohužel někdy k tomu horšímu, že člověk lituje, že něco nenávratně ztratil, někdy ale také získal. Ale o tom je život.
Není tady
Ahojky, já ti tady nechci psát co a proč bych na tvém místě udělala já, evidentně jsi rozumná a inteligentní a stejně nakonec uděláš to, co budeš považovat za tu nejsprávnější variantu.
Jenom...: už jsi byla někdy zamilovaná? Jestli ano, tak si vzpomeň, jaký to bylo... I nešťastná láska je lepší než žádná. Jo, a pozor. Spousta lidí, pozná že miluje až když ztrácí.
Hodně štěstí!!!
Není tady